O chestie cel puţin dumnezeiască: şah în şcoli!

Dacă se va pune in practică, ar putea fi una din marile realizări ale româniei post-decembriste. Oamenii educaţi să gândească nu numai următoarea mişcare, ci şi pe cea de după ea ar putea să ia decizii gen „azi nu îmi lcd, că mâine nu mai am ce mânca” sau „la ce îmi trebuie să merg 3 luni cu bmwul ăsta nou dacă n-o să am bani de a patra rată”. Ar fi cel puţin amuzant.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. La fiu-meu la gradinita (de stat) se face SAH. Platim extra dar e foarte putin.
    Mi se pare o idee foarte buna si chiar ii ajuta pe micuti sa inteleaga lucrurile altfel.
    Pina sa fie bagat in scoli mai e drum lung cred…

    00
  2. @frm de unde ştii bade, ai încercat vreodată?

  3. super funny pustiul ala…
    n-ar fi rau sa se bage sahul in scoala, deloc

    00
  4. io zic ca puteau sa inceapa cu table sa nu-i streseze; in plus sahul nu prea merge cu bere :)

    00
  5. NOU
    #5

    Vise. Nu vedem noi asa ceva. Cica diploma de master. Copilotii o sa invete sah la scoala, ca acasa-i invatam noi table. E mai atractiv cand zarurile te scapa de in mare parte de responsabilitate (daca poate exista asa ceva intr-un joc).

    00
  6. Sahul reprezintă piesele în plus pe are băieții le bagă-n pungă să joace table.

    00
  7. Va fi șah mat dacă întroduc ore de șah în locul celor de religie. :)

    00
  8. S-au gândit la asta pentru că poate fi obiectul la care nu se poate copia, alături de educaţie fizică. Oricum, trist şi funny. :)

    00
  9. @Anca fiul meu a fost la gradi de stat. Acolo sahul a fost un curs optional.
    In rest sunt de acord sa se introduca sahul ca materie la scoala, dar in nici un caz ca materie de baza. Unora le place, altora nu, unii au creierul potrivit pentru gandire analitica si strategica, altii nu.
    PS: Un argument care i-ar putea convinge pe copii sa invete bine la sah: ajuta mult la Starcraft :D

    00
  10. Am mai zis pe aci: ca exercitiu de pregatire pt viata, pokerul e si mai tare decat sahul. Dar vorba lui Valeriu, decat religie…

    00
  11. @ Stangaciu – La viata ta nu prea ai jucat sah, nu?

    00
  12. Ma intreb cum vor arata scutirile de la sportul mintii. :P

    00
  13. Am avut in scoala primara un coleg care batea tot ce misca la sah. Dar tot, stii ce e aia? Inclusiv invatatorii/profesorii. Doar ca, in afara de sah, nu prea mai excela in alte domenii (poate la fotbal). Nu stiu ce face acum, dar am mari indoieli ca ar fi vreun strateg.
    Sau era doar o exceptie?

    00
  14. Nepoteii mei din Doiciland sunt printre primii la toate campionatele de sah zonale din landul lor. Acolo se studiaza in scoala si se fac campionate si olimpiade de cateva ori pe an cu sponsori, deplasari, articole in presa locala cu castigatorii.
    Of cors, vorbim de un oras de 10.000 de oameni care are 2 echipe de tib8 (opt!) terenuri de fotbal. Cu gazon. Si teren de golf. Si doua bazine acoperite.
    Si nu mai zic.

    00
  15. In Armenia deja este materie obligatorie in scoli, am avut in aprilie 2011 o stire pe blog : http://www.boardgames-blog.ro/board-games/sahul-materie-obligatorie-in-scolile-din-armenia/ . In plus, cei de la ECU (European Chess Union) se lupta sa dea o lege in parlamentul european: http://www.boardgames-blog.ro/board-games/sah-la-parlamentul-european/ . [Poti stergere link-uri daca este considerat reclama acest comentariu.]

    00
  16. având în vedere ca șahul este un joc de noroc e mai bine sa fie studiat în scoală … tablele cu siguranța se pot învăța oriunde

    00
  17. E prea mult. Sa fie introdus si in timpul orelor de sport, da.
    Dar ca materie de baza, e o aberatie.

    Sah se facea si in scolile regimului comunist., erau cluburi de sah in scoli si cabinete de stomatologie. Acuma, cica dam lovitura si o sa scoatem premianti pe banda la BAC daca bagam Sah :))

    00
  18. Sunt deja gradinite si scoli particulare unde sahul este materie ca oricare altele. Din pacate nu cred ca va reusi sa devina niciodata obligatoriu.
    Ca fosta sahista de performanta, va sfatuiesc sa va dati copiii la sah cand sunt mici, deoarece vor avea enorm de castigat. Scoala va fi muuuult mai usoara. Va calatori mult, pe banii altora (intai in Romania, mai tarziu si in afara).

    00
  19. se poate rezolva o scutire, nu? Ca de altfel si sportul e folositor, dar e mai trendy sa nu faci.

    00
  20. Oare am putea spera si la niste cursuri de argumentare?! Nici alea nu ar strica. Sau macar niste rudimente de economie/ finante, gen „mi-a dat mama 10 lei bani de buzunar. Ce as putea face cu ei” :)

    00
  21. @Valeriu: știm foarte bine din manualul de religie de clasa I (Ed. Sf. Mina) că cele două obiecte de studiu sunt complementare.

    00
  22. NOU
    #24

    Eu şah am învăţat în gimnaziu (acum vreo 7-8 ani) de la proful de muzică, mi se pare că la ora de opţionale, sau ceva de genul. Ştiu că venea cu vreo 8-9 şi ne-a învăţat. După ce am învăţat jocul, chiar mi-a plăcut şi îmi amintesc că jucam şi pe acasă cu un văr. Nu am fost un geniu al şahului, dar chiar mi-a plăcut.

    @Daffy: sunt eu singurul nu ştie table? :))

    Aşa cum a zis cineva mai sus, ar fi mult mai ok ca şahul să înlocuiască orele de religie. Religia nu-şi are locul în şcoli ci în familie. Ştiu că există un fel de scutire sau ceva de genul pentru elevii de alte religii, dar nu mi se pare ok ca o religie să fie făcută cam obligatoriu şi celălalte nu. În fine, sunt multe de zis şi intru în offtopic.

    00
  23. Ar fi mai bine ca sa se joace jocul Go: https://en.wikipedia.org/wiki/Go_%28game%29

    00
  24. Eu jucam şah în faţa blocului cu un set de picnic, din ăla cu piese magnetice.

    P.S.
    A revenit Stângaciu în comentarii, o dovadă vie a prostiei din rândul celor născuţi după ’90.

    00
  25. Cu această ocazie merită să ne aducem aminte şi de iniţiativele opoziţiei socialiste privind formarea noii generaţii: dublarea filmelor. Iniţiativă care ar fi ajutat la reconsolidarea păturii proprii de votanţi asistaţi sociali, actualmente decimaţi din cauze naturale ca efect al trecerii timpului…

    00
  26. @Spiep, șahul și religia nu pot fi complementare.
    Credința în ritualuri și prieteni imaginari nu e o dovadă de gândire logică.

    00
  27. Eu in 97-98 am facut ore de sah in scoala generala. Mai exact iarna la ora de sport faceam sah. Prfesorul de sport avea si clubul de sah din oras asa ca aceasta era indeletnicirea noastra iarna. Notele le primeam in functie de schemele pe care trebuia sa le facem. Tot respectul pentru domn profesor Vasile Lupu.

    00
  28. Ar fi frumos sah, doar ca pe langa piesele se sah se gasesc si cele de table, iar atunci sunt intr-o situatie dificila: ce sa jucam? Prea putini vor opta pentru sah deoarece ocupa mult timp iar pauzele sunt scurte. Intr-o ora cred ca maxim 3 pardite de sah ar putea fi jucate.

    00
  29. chiar as vrea sa vad asta… dar in cel mai bun caz l-as vedea ca un optional

    00
  30. Habar n-aveti de frumusetea tablelor si cata filozofie se ascunde in ele. E viata pura – un amestec echilibrat de calcul al probabilitatilor, pornind de la o situatie data (noroc), pe care nu o poti programa, plus observarea statisticii norocului adversarului.

    Sahul e doar matematica sa zicem, calcul pur. Frumos si el, dar nu e viata :)

    00
  31. Sahul in scoala ar fi o idee extraordinara. Pe langa acesta ar trebui introduse ore de logica si argumentare (sau debate), iar acestea ar trebui sa fie obligatorii.

    00
  32. @camionagiu: bre om, mare dreptate ai. altfel: vreau sa-l vad pe ala care ma bate la table la 100 de partide jucate (ca sint si io batrin si nu prea mai pot sah)

    00
  33. @camionagiu: splendid comentariu ! Am ras in hohote. In alta ordine de idei, nici eu nu stiu table, iar in mintea mea cand spun „table” am imaginea a 2 neni burtosi, obligatoriu in maieuri, pe o banca in fata blocului, asudand la zaruri… Terifianta imagine !

    00
  34. De la sah, table sau chiar si poker e un drum scurt pana la metagame – ceea ce conteaza cu adevarat ca sa gandesti „in afara cutiei”. Sunt necesare jocurile mintii, si aplaud entuziast orice idee de a introduce aceste jocuri cat mai devreme posibil in viata elevilor.

    Off-topic: nu stiu daca ati intalnit genii care s-au „format” dupa 20 de ani. Cert este ca eu am intalnit doar genii care s-au format doar intre 14 si 19 ani. Este foarte bine sa se introduca orice – dar absolut orice – ar creste sansele ca urmatoarele generatii sa gandeasca cat mai corect.

    00
  35. Intr-o iarna cand eram prin gimnaziu am facut in locul orei de sport sah pentru ca sala de sport era in renovari si nu aveam unde sa facem sport. Asa ca am apelat ca alternativa la sportul mintii. Pot sa zic ca ma numar printre cei care fac parte din generatia „post-decembrista”.

    00
  36. Cred ce celor mai multi le place ideea de sah fara sa stie despre ce e vorba, suna strategic, suna ca iti pune mintea in miscare, nu? Asa credeam si eu ca ne-jucator dar mi-am pus mintea in miscare si incercand sa inteleg ce si cum am realizat ca nu e ceea ce pare. E ironic sa propovaduiesti sahul dar sa condamni invatatul comentariilor la limba romana pe dinafara, ascultati Radiolab si mai exact asta: https://www.wnycstudios.org/story/153809-rules-set-you-free ( Romania FTW ) si poate are sens. ;)

    00
  37. De ce neaparat sah,de ce nu go,rebus,scrabble sau jocurile strategice de care e plin internetul.

    00
  38. @Licaon_Kter: Mi se pare mie, sau ai ramas fixat aiurea pe partea finita, deja rezolvata a jocului? Te-ai suparat cumva stiind ca toate mutarilor pe care le faci tu au fost deja facute in trecut de mii si mii de ori? Ai ramas cu impresia ca jocul este deja „rezolvat” in asa masura incat nu are cum sa duca la o gandire mai evoluata pentru cei care il invata? Sau te-ai suparat doar stiind ca tu personal nu o sa fii capabil sa faci o mutare complet originala indiferent de cat te vei juca in viata ta?

    Nu sunt jucator de sah, dar il cunosc – si am lucrat impreuna cu el – pe cel mai tanar Grandmaster dintr-o tara. In orice domeniu (cu implicatii logice) il arunci, este de cateva ori mai capabil ca urmatoarea persoana sa rezolve o problema „in the right way”.

    Nu conteaza ca nu iei decizii originale tot timpul. Majoritatea deciziilor corecte au fost deja luate de mii si mii de ori inaintea ta. Conteaza sa iei decizia corecta la momentul potrivit. In viata de zi cu zi asta are o greutate uriasa. Este diferenta dintre o viata plina de credite sau o viata calculata plina de satisfactii pe masura deciziilor pe care le-ai luat.

    00
  39. As vrea sa ii vad pe spiritualii de mai sus la o masa de joc jucand sah serios. Sa ii vad ca stiu ce e ala un gambit, o fianchetare, un sacrificiu de calitate sau un final clasic. Si apoi sa comenteze si sa o faca pe desteptii, comparand sahul cu table, scrabble si alte mizerii.
    Bine ca nu vreti sa jucati barbut in scoala, si la ala trebuie sa calculezi.

    00
  40. @Alex: nu chiar, mai mult ca partea originala este OTB d’abia cand esti mare maestru. mai mult ca cine tine minte mai multe mutari grozave facute de un rus acum 50 de ani e mai jmecher. atat. trebuie o scoala care sa invete elevi cum sa gandeasca strategic, ok invatam din trecut, dar creem noi conexiuni logice si neuronale acum. marog, internet, nu se aude tonul, prea incrancenati is unii. :P

    00
  41. @Anca Poti sa detaliezi partea cu „scoala va fi muuuult mai usoara” ? Mersi.
    Eu am prins in gimnaziu, pre-decembrist, ceva ore si competitii de sah. Au disparut dupa revolutie, desigur. Se faceau in sala de sport :)

    00
  42. Alta duda: am fost unul din cei mai boi elevi la matematica. Asta in conditiile in care tata era un excelent meditator (nu profesor, care isi lua pe interes eleveii de la clasa), ci inginer la intreprindere si meditator dupa program. Nu s-a lipit de mine. Spume, nervi, urlete bestiale.
    Ani de chin si suferinta. Nu voiam sa invat matematica, stiam eu ca n-o sa-mi foloseasca. Simteam fiorul artistic in mine :)))))

    Dar tata mereu imi explica ROSTUL MATEMATICII:

    „Da, ai dreptate, o sa uiti toate formulele, nu o sa mai stii mai nimic. Dar antrenamentul mintii conteaza, ti se dezvolta gandirea altfel.”

    Acum cand uit de la mana pana la gura cred ca pricep ce voia sa spuna. :))

    00
  43. @Licaon_Kter: Pentru o persoana care nu joaca sah, ai niste opinii foarte ferme asupra problemei. Ceea ce descrii tu cu memoratul mutarilor in deschidere (banuiesc ca la asta te referi) e un fenomen care apare abia de la maestri internationali in sus si afecteaza mai putin de 1% dintre partide; marea majoritate a jocurilor parasesc teoria pana la mutarea 9-10 si sunt decise de abilitatea jucatorilor in jocul de mijloc si final.

    In primii ani de studiu, sahul este un subiect foarte „fresh” si, invatat la o varsta potrivita, ajuta foarte mult la dezvoltarea capacitatilor analitice, a rabdarii, si chiar a bunului-simt (prin regulile de eticheta asociate jocului).

    00
  44. Eu as zice sa puna ore de sah in loc de ore de religie, macar atat.
    Poate s-ar supara popa, el ar vrea niste table… cine stie…

    00
  45. Senzational, sah in scoli. Fix asta e solutia. Cum de nu ne-am gandit pana acum?

    Vazand cativa sahisti ”profesionisti”, mi-a fost greu sa fac diferenta intre ei si jucatorii de Wow (vorbeste unul care printr-a sasea participa la concursuri de sah, pana sa aiba cruda realizare a inutilitatii jocului). Oameni care aplicau aceleasi si aceleasi strategii si jucau jocul dupa o serie de reguli care nu mai permiteau gandirea creativa.

    Nu suntem intr-o epoca in care sahul sa se bata cu tintarul, alba-neagra si zarurile. Daca am avea niste profi mai treji, unii care sa n-aiba nevoie de ajutor pentru a da restart la Windows, poate ca ar sta altfel si lucrurile in scoli. Daca vrei sa ademenesti un pusti nascut cu smartphone-ul in fata, nu-i arunci o tabla de lemn in fata si-i spui ca asa va invata ”sa gandeasca” si ca ”asa se faceau lucrurile pe timpuri”. Desi nici sahul si nici Go-ul nu sunt jocuri de lepadat, sunt departe de mecanismele de adaptare si de stilul de gandire cerut de societatea moderna. Da, viteza conteaza.

    Decat sa-mi vad fiul pierzand timpul in fata tablei de sah, mai bine l-as provoca cu un board game mai serios, eventual unul original in engleza.

    00
  46. @Laurentiu: Stii cum e, toata lumea are dreptul sa imi asculte parerea. :P Nu am pareri ferme mai despre nimic. Nu neaparat in deschidere, daca ti-ai fi rapit 20min sa asculti linkul dat de mine intelegeai. Dar da, in mare e ok sa se si aplice o asa initiativa la noi, la naiba, orice initiativa care ajuta sa gandesti sa se aplice.

    00
  47. Adevărul este că asta cu jocul de șah care este deja rezolvat n-am mai auzit-o. =))

    00
  48. dece nu starcraft? dece nu poker?
    macar castiga niste bani

    00
  49. cand eram la liceu simteam nevoie de ore multe de cultura generala. aveam un profesor extraordinar de bun de istorie care ne facea mereu sa ne simtim ca nu stim destule. astazi as simti nevoia de debate, logica, drept si chestiuni administrative, analiza matematica superioara,risk management, istoria afacerilor si metode de organizare a businessurilor, finante. cel mai probabil ca sahul desvolta gandirea. dar mie nu prea imi place. sunt mult mai bun la poker decat la sah.acuma ce sa zic . asociatia lu peste vrea obligativitate. pentru ca stiu sa joace un joc au pretentia ca sunt oameni de succes, suficienti de succes ca sa predea. eu nu prea cred ca sunt. daca se trezeste asociatia bucatarilor ca nus ce studiu spune ca e relaxant , practic si multumitor sa stii sa gatesti pentru tine si sa ceara nici mai mult nici mai putin decat obligativitatea predarii ce ne facem? pai hai sa vedem.in general pietele libere determina nivelul de succes in viata al indivizilor. daca guvernul nu s-ar mai baga sa decida el pentru parinti si pentru elevi am afla exact cat valoreaza pentru oameni in general aceasta ocupatie. posibil ca in unele scoli sa fie optional, alte obligatoriu, altele deloc. 15000 de specialisti in sah. de atata are nevoie guvernul. pai mai guvernule tu ai intrebat mai intai contributorii daca vor sa plateasca salariile sahistilor sau tu decizi de capul tau? descentralizarea, parca asta era sloganul. funeriule invata un lucru, lasa oamenii sa aleaga si nu fa ceea ce crezi tu ca e bine.

    00
  50. @krossfire: un sahist nu are imaginatie? tu cand te-ai lasat de sah intr-a 6-a ai dat foc pieselor, nu? diferenta intre 2 maestri este facuta tocmai de imaginatie.
    @alex: analiza matematica superioara in liceu? pai 99% (cu indulgenta) din poplatia planetei nu au inteles si nu vor intelege vreodata ce e ala infinit.

    00
  51. vlad: Nu am spus ca un sahist nu are imaginatie, ci pur si simplu ca sahul nu o dezvolta, fiind axat mai degraba pe gandirea analitica. Desigur, iti vei apara jocul dar vei afla cu surprindere ca marii campioni de Counter Strike au aceeasi impresie (si culmea, primesc si ei un bonus la reflexe, tactica si altele). Deci nu, nu e o solutie de predat in scoli.

    00
  52. Tin sa te anunt ca la Bacau, locul unde alearga hamsterii sa fie curent electric (tu ai spus-o) se face sah la ora de sport, de cel putin 5 ani ;)

    00
  53. @animaloo
    Sau poate pierde niște bani.

    00
  54. Doru: Nu-mi amintesc unde am spus asta, dar apreciez ca mi-ai completat comentariul cu o remarca de un subtil bun-simt.

    Ce am incercat sa spun (citeste ”cu rabdare”, ca la sah) e ca argumentele care tin de ”cumpatare” si ”timpul indelungat de gandire” nu se sustin in cazul generatiilor noi, generatii obisnuite ca in 20 de minute sa butoneze un smartphone, sa se joace 10 minute si 5 minute sa manance. Nu, sunt tampiti sau inculti pentru ca fac asta. Mecanismele actuale de adaptare sociala pur si simplu nu mai cer genul asta de gandire strategica. La randu-mi o consider absolut vitala, dar e irelevant ce gandim noi in momentul asta.

    Altfel, un meci sanatos de Supreme Commander online poate dura si 4 ore, iar in primele 2 nu se intampla nimic. Nu are insa relevanta daca sahul dureaza mai mult sau mai putin decat alte jocuri (de altfel, am scris-o si in postul aferent de pe blog). Ce are relevanta este ca cineva incearca sa introduca un simplu joc drept disciplina obligatorie, in conditiiile in care exista zeci de alternative pe care un copil le poate practica si singur. Serios, copii care vor si au nevoie de sah, o sa-l practice.

    Nu vad cui foloseste strategia. Hiperactivii care chiulesc de la matematica, nu vor chiuli de la sah!?! Nu mai bine ai prezenta algoritmica intr-un mod distractiv, dandu-le celor cu apetente in domeniu un bun start pentru a deveni programatori? Nu mai bine ai da cateva ore de teorie sportiva, pentru ca aia care vor sa se apuce de un sport, sa inteleaga cu ce se mananca. Nu mai bine ai introduce ore simplificate de politologie?

    De ce sa le introduci o disciplina care nu-ti da niciun skill real si ale carei beneficii sunt absolut discutabile. Iti inteleg punctul de vedere, cum il inteleg si pe-al lui zoso, dar ar fi perfect valide daca ar aparea ca o disciplina optionala, alaturi de alte cateva hobby-uri si potentiale ocupatii vocationale (apropo de modul inutil in care se desfasoara orele de muzica).

    00
  55. Laurentiu: nu stiu de unde ai scos-o pe asta cu „1% din partide se joaca pana la mutarea a 16-a”. Eu inca mai pot juca primele 10 mutari fara tabla, si teoria o stiu si eu pana pe la mutarea 14-15 fara sa fiu nici macar candidat maestru.

    Krossfire: dupa logica ta, orice dureaza mai mult de 10 minute e pierdere de vreme. Inutilitate? Bun asa. Nu stiam ca e pierdere de vreme sa gandesti. Altfel, va doresc succes la World of Warcraft sau Starcraft, unde sigur in 10 minute castigi nu numai jocul, ci si o minunata intelepciune. Pentru cultura generala a cititorilor, sesiunea medie de joc in WOW este 1023 de minute pe saptamana (detalii pe blogul lui Alice Taylor, gaming specialist . Aia nemaifiind pierdere de vreme, desigur.

    PS Incearca o data sa joci sah blitz. Cu ceasul pus la doua minute de fiecare jucator. Gandesti mai repede, muti mai repede. Altfel ori pierzi jocul, ori consieri ca pierzi vremea si ajungi la Starcraft, cratita sau poker, alternative serioase la jocul de sah.

    00
  56. @Doru Panaitescu: Daca tot ma citezi, macar fa-o corect. Acel 1% era o estimare grosiera a faptului ca, la nivel de amatori si pentru jucatorii care abia se apuca de sah, memorarea deschiderilor nu reprezinta o problema. Nu ma refer doar la partidele jucate in cadrul turneelor oficiale FIDE, ci la totalitatea partidelor de sah din lumea intreaga; crezi ca prin Cismigiu se joaca varianta Breyer din Ruy Lopez? Avand in vedere ca din cele 600-700 de milioane de persoane care stiu sa joace sah doar vreo 5 milioane sunt inregistrate la FIDE si ca rating-ul mediu e undeva pe la 1500 (si ma indoiesc ca un jucator de 1500 stie Siciliana Najdorf pana la mutarea 15), cred ca e o estimare destul de aproape de adevar.

    Plus de asta, degeaba stii tu primele 15 mutari din memorie daca adversarul joaca vreun 1. f4 sau 1. b3 si te scoate din teorie.

    Altfel, permite-mi sa ma indoiesc de faptul ca stii teoria pana la mutarea 14-15 in toate deschiderile din repertoriul tau.

    00
  57. Cred ca-s vreo 7 milioane si ceva inregistrati (imi amintesc ca am cautat cand voiam sa fac sensibila mea comparatie cu World of Warcraft :)) )

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile