Ceva care să vă convingă că eutanasia va fi aprobată la un moment dat

Când oamenii fără pensii vor ajunge să fie prea mulți, lucrurile se vor schimba. Momentan doar îi dăm la o parte și nu ne gândim la ei, că e mai simplu. Plus, apare pumpkin spice zilele astea, a apărut noul iPhone, avem treabă. Link relevant.

A doua e asta. OK, e DailyMail, ok, e din septembrie, dar categoria asta de oameni vor fi ușor de convins că pe lumea cealaltă toate problemele și grijile astea nu există. Sau îi vom împinge noi, ceilalți, “normalii”, să o facă.

Hai că nu mai e mult. 10 ani. Poate 20. N-am putut să fiu în primii 1.000 oameni pe Lună, nu mai am ce pune pe Instagram, mă duc să mor!

fun-generation

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

56 comentarii

  1. Pensii de stat se vor da totdeauna, indiferent de numarul contribuabililor vs. al pensionarilor. Si daca vor fi 2 milioane de angajati si 14 milioane de pensionari.

    Nici un guvern, vreodata, nu o sa isi permita sa renunte la pensii. Pensionarii voteaza, asta e motivul. Nici un partid normal nu va renunta la voturile lor. Se vor plati prin viramente de la bugetul consolidat.

    Pensiile vor exista totdeauna, si vor fi din ce in ce mai mari.

    00
    • Si cine crezi ca va munci cu taxe ca sa tina 14 în spate ?
      Daca se ajunge la asa ceva o sa fuga mâncând pământul :) si mai da daca ai de unde

      00
    • vor reaparea pensionarii milionari, cu pensii de 2-3 ”meleoane”!

      00
    • Nu este chiar așa. Deja se pune problema că oamenii trăiesc prea mult și sistemul de pensii nu este sustenabil. CA spus-o FMI. Au făcut și un studiu, despre riscul adus de creșterea speranței de viață. Și acum miniștrii din Marea Britanie, care a ridicat vârsta de pensionare la femei și doresc să ia în continuare măsuri, pentru că atunci când au gândit sistemul, oamenii mai trăiau aproximativ 9 ani după pensie, iar acum și 30. Cred că se va schimba masiv sistemul, dar nu se știe încă cum.

      00
    • Vine nepoata lui basescu sau un usrist exaltat care sa le ia dreptul de vot odata cu permisul.
      Dupa aceea, Dzeu cu mila. Ca respectul societatii nu exista

      00
    • @ :) Si unde vor fugi ca problema imbatranirii si scaderii natalitatii este peste tot? In ocean?

      00
  2. Omule gândești așa de românește..
    Adorabil. Dar România nu e centrul universului.

    00
    • Daca ai scoate capul… in lume, ai vedea ca nu e o problema doar pentru Romania. Nu se fac valuri pentru ca numarul celor afectati inca se tine in niste limite „decente” si inca se gasesc tot felul solutii, dar situatia este pe cale sa se schimbe mult in rau in urmatorii ani. Use google – pension cuts de ex.

      00
    • @mc27 – correct, problema asta e și alții însă nu e vina sistemului ci a oamenilor că sunt proști. Exemplu un amic in Canada – își vinde casa veche și cumpără una nouă și este pe zero, nema datorii în afara de ipoteca. Și începe soția că vrea mai mult de la viață – electrocasnice peste tot – 10 mii, masa și dulap lemn masiv 3500, blaturi de granit peste tot încă 7-8 mii, canapele mandre 5 mii setul. Și uite așa brusc omul s-a trezit cu datorie de 30 de mii ceea ce nu acoperi ușor.
      In America de Nord pensia de stat e infima insa ai diferite variante sa pui bani deoparte pentru pensie. Undeva intre 30 și 50 la sută din oameni nu pun nici un leu deoparte.. pentru că nu vor să ia asta in calcul și ei trăiesc azi, clipa. Sistemul sta in picioare lejer spre deiy de cel din Europa de Est insa oamenii au probleme de proști.

      00
    • Comentariul meu era răspuns la comentariul lui tziahs.

      Aveam impresia că am apăsat pe butonul de reply…

      00
    • @Bigbear: In America se traieste pe metoda „paycheck-to-paycheck”. Nu prea ai ce pune deoparte.

      00
    • @Bigbear No wife, happy life. Si eu am dat banii pe cacaturi nu zic nu, dar macar nu au fost luate pe datorie si nu am facut foamea dupa.

      00
  3. Eu sunt curios peste 10 ani cati membrii o sa fie in clubul „suverani nascuti vii”

    00
  4. Ma ung pe suflet articolele astea, plm, ma intreb daca Am I the asshole (AITA) aici. Am 27 de ani, nu am avut Iphone, cel mai scump telefon a costat 500 RON, cel mai scump laptop pe care l-am avut 1700 RON, haine nu cumpar des, si si atunci cand cumpar, ma limitez la H&M,. C&A etc. , vacante mai mari de o saptamana nu am am avut, in Asia, America si Africa nu am fost. Aproximativ 30% din salariu se duc in economii. O parte in depozite bancare, o parte in investitii pe bursa. Credite nu am, nu beau (mult) nu fumez, cel putin o data pe saptamana fac sport (joc volei sau badminton). Acum, intrebarea mea pentru boboci este: Sunt nazi daca mi se pare normal ca persoanele trecute de 60 de ani fara economii sa fie lasate sa moara? gen nu pensie sociala, nu ajutor social, pur si simplu, nu ai bani sau copii care sa te intretina – aia e ne pare rau.

    De ce intreb asta, deoarece 80% dintre persoanele de varsta mea pe care le cunosc, sunt mult mai preocupate de urmatoarea vacanta in Singapore/Thailanda/You name it, Iphone, etc. decat sa puna niste bani deoparte. Deci, sunt bun de recrutat pentru SS sau nu ?

    00
    • karl – aici avem o problema, daca contribui la pensie 40 de ani de ce nu ai avea dreptul la o pensie decenta? Totusi sa nu uitam ca la pensii cotizezi 25% din lunar. Sa spunem ca lucrezi 40 de ani pe minim pe economie 2000 ron. De aici 500 zboara lunar in pensie. In 40 de ani ai cotizat 240 000 ron. Sa spunem ca prin absurd prinzi varsta de 75 de ani si te cureti. Ia vezi, crezi ca vei avea o pensie de 2000 de lei/lunar cat ai cotizat in cei 40 de ani? Nu mai vorbesc de faptul ca unii cotizeaza cacalau si la 66 de ani se sting sau ca altii au cotizat peste minim pe economie si acum au pensii de 800 de lei. Sistemul de pensii se poate intretine singur daca nu ar fi unele capuse gen militieni pensionati la 50 de ani.

      00
    • Contributia pentru pensie nu este pentru pensia ta. Contributia pentru pensie este pentru pensia pensionarilor de acum.

      Categoriile de populatii cu pensii mari mentionate de tine au pensii mari pentru un anume motiv, a se vedea cazul politisutlui omorat in Maramures, cred.

      Iar daca crezi ca ei capuseaza sistemul – nu stiu, aplica la academia de politie…

      00
    • aham karl – deci mor 2 militieni pe an si tu crezi ca merita salarizarea de acum si pensie anticipata? Haide sa fim seriosi. Mor mai multi soferi la volanul unui camion decat un militian jegos ce nu poate fugi 5 pasi fara sa isi scuipe apendicele

      00
    • @karl – alt #rezist lipsit de umanitate! Ar fi interesant de studiat mecanismele prin care niște autosuficienti că și tine, crescuți într-o epocă buna, in care nu au avut lipsuri majore, au acces la educație, prosperitate și mai ales libertate, ajung sa fie niste naziști de cea mai joasă speță! Am un frate la vreo 40 de ani, neînsurat, a lucrat cu carte de munca doar vreo 2-3 ani, de atunci lucrează cu ziua prin sat. Este cam neadaptat social și nepăsător de viitorul lui. După teoria ta ce ar trebui făcut, lăsat să moară de foame la bătrânețe?! Mai am o sora care divorțează acum de un dobitoc de care am vrut sa o scap înainte să se mărite cu el și să facă doi copii. Acum nu are unde merge, vechea casa părintească se dărâmă și e disperată! După teoria nazistă a ,,succesului în viață” ar trebui sa fie lăsată în drum iar copiii luați de stat, nu?! Eu am decis să-i ajut pe amândoi, am inceput sa le construiesc o casă, pe banii mei, cu toate utilitățile! Fiindcă după teoria mea, creștină, dacă Dumnezeu mi-a dat mai multe șanse în viața, câteva meserii și putere de muncă, trebuie să-i ajut și pe ceilalți membri ai familiei, mai puțin norocoși! Iar asta se poate extrapola și la societate, că nu suntem fiare nepăsătoare, ci oameni!

      00
    • Nu sunt #rezist. Ma bucur ca iti poti ajuta familia, la fel imi ajut si eu familia, cred ca 80% din cititorii blogului isi ajuta familia si pe cei apropiati lor.

      Mesajul comentariului este altul, nu vad de ce generatia de maine trebuie sa finanteze extravagantele generatiei de azi, si dau exemplu personal, cu modul de viata frugal pentru a imi ajunge bani (si) de pensie.

      Peste 40 de ani generatia de atunci va trebui sa plateasca pensiile celor de azi care pleaca in Thailanda si isi i-au Iphone fara a pune bani deoparte. Aici e buba.

      Si daca tot suntem pe partea cu morala crestina, as aminti pilda talantilor si Matei 22:34-40, unde ni se aminteste ca fara a ne iubi pe noi, nu ii putem iubi pe ceilalti.

      00
  5. Nu mai e apa curenta, e seceta iar. Mancare e si mai scumpa, nu-mi ajunge pensia, medicamentele is un vis frumos.

    Eutanasia in cazuri de astea e trista dar da, multi pensionari in viitor, resurse si mai putine.

    00
  6. Nu prea vad vremuri frumoase.
    Cei care sunt acum la varsta de 40 de ani, au cam scapat in lanul de porumb, cot la cot cu cei de varsta mea (25+), cand vine vorba de cheltuit banii pe rahaturi. Nimeni nu se mai gandeste la viitor, toti vor sa cheltuie acum. Daca au platit rata luna asta, sunt fericiti, restul banilor pot fi tocati. Daca le zici de pensie, mai ca te injura „pai ce? de ce sa nu traiesc viata ACUM???”- de parca nu poti sa te si distrezi si sa si pui deoparte. Dar nu se poate, ca ciCA CAfeaua la termos nu e buna, trebuie cumparata mereu fresh, dom’le. Pai te pui cu tabieturile omului?

    Evident, sunt si exceptii, dar majoritatea nu mai are nicio directie. Cum s-ar zice „they go with the flow”. Asta din cauza lipsei de educatie financiara. Social media inrautateste lucrurile si mai tare.

    Si acum, pe bune, cine e prost sa faca educatie financiara, cand bancile isi freaca mainile de bucurie, ca tot prostul face rate la iphone, tv 4k, haine si vacante?

    In urma noastra vine o generatie nou nouta, de copii care or sa ia totul de-a gata. Eu sunt nascuta in ’92, sa zicem ca am prins vremurile fara internet, mai cunosc valoarea banului, ca am prins vremurile cand imi luau parintii ceva si daca stricam lucrul ala, nu mai pupam. Am invatat despre importanta banului pus deoparte.

    Dar noua generatie ce sa invete de la parinti, cand mama are grija sa aiba job de mama full time (deci pensie ioc, mai tarziu) copilului nu ii este refuzat nimic, ca devine traumatizat, orice lucru stricat se inlocuieste rapid, este dus cu masina la scoala, lasat la botul calului, ca nu se cade sa parchezi masina la 2 strazi distanta si sa mergi putin pe jos. Plus, dus la tot felul de activitati, din care va trebui sa se sustina singur, mai tarziu.

    Sa vezi distractie cand ajunge la maturitate si isi da seama ca trebuie sa produca bani pentru asta, pentru ca, ghici ce, generatia actuala de parinti, nu are bani deoparte nici cat sa plateasca rata pe 3 luni, d’apai sa se lase ceva copiilor sau sa ii ajute.
    Acu’ mai reusesti, ma-ta mai stie sa faca o oala de ciorba, sa te mai ajute cu ea, mai moare o bunica, o matusa fara copii, iti mai ramane un apartament.
    Astora, care vin din urma, nu le raman decat basinile parintilor din tinerete si experienta lor de pe social media.

    Evident, sunt si exceptii, de oameni care stiu sa se gandeasca la viitor si stiu sa-si educe copii in asa fel incat sa-i faca oameni adevarati, nu snowflecksi. Dar, din pacate, exceptiile astea cred ca sunt vreo 20%.

    Nu pot sa blamez blogurile de parenting, pentru ca au si ele utilitatea lor. De exemplu, pana si maricica de la sovata, vede pe facebook ca nu mai e bine sa-ti bati copilul. Dar tot pe facebook vede ca copilu’ lu ileana are trening nike si smartphone, chiar daca e repetent. Si ce, al ei sa fie mai prost? Fuga, la banca!

    Asadar… pensie… haha, ce gluma buna :)))) Mai bine zi-ne de blec friday! :)))

    00
    • mi-ai futut reviewul de mâine. tre să găsesc altceva.

    • Nu mai daț’ cu pietre în oamenii cu rate!
      Ei duc greul și economia înainte. Fără consum, de mâine nu ați mai avea salarii. Nu toată lumea știe agricultură și nu tot al doilea e supraviețuitor sau finanțist.
      Trebuie găsite soluții pentru toți, asta e. Dacă nu ar face oamenii rate, nu ar mai vinde nimeni imobiliare, dacă și-ar cultiva singur grâul și ar face pâine, nu ar mai vinde nimeni mâncare și tot așa.
      Problema nu sunt ratele.
      Problema este când se exagerează cu ele.

      00
    • Copiii se duc la scoala ” lasat la botul calului” cum spui , pentru ca strada e plina de violatori / pedofili / proxeneti cu pl. sculata pe strada.
      Doar nu crezi ca doar cei care au treaba serioasa devin mai mobili? Pe vremuri mobilitatea era mai redusa, acum unui violator/pedofil/proxenet ii se permite sa actioneze departe de domiciliu si sa-si schimbe zilnic teritoriul!

      00
    • @Sorin
      Pai ce ai zis tu, am zis si eu. Si eu am rate. Doar la apartament. Dar atat. Daca maine se strica tv-ul si n-am bani, aia e, supravietuiesc si fara. In schimb, daca ma inunda vecinii si tre’ sa fac reparatii si nu ajung banii, logic ca as face rate. Eu ma refeream la astia care isi schimba telefonul in fiecare an, fac rate pentru haine si vacante, etc.
      Inteleg ca ratele ajuta economia, dar nu o ajuta atat de tare, pentru ca se creeaza iluzia ca oamenii au bani sa cumpere toate alea. Dar nu au. Din cauza iluziei asteia, se scumopesc din ce in ce mai tare toate (de-aia a ajuns 6000 de lei un telefon), iar lumea va face rate in continuare, pana se va duce dracului tot. O sa ajungem sa facem rate la mancare.
      In SUA, oamenii au inceput sa cumpere kituri de case de lemn, de pe Amazon, din alea de ti le faci singur, pentru ca piata imobiliara a devenit atat de scumpa, incat nu isi mai permit o casa adevarata. In Romania nici macar nu sunt salariile din USA, dar casele au devenit extrem de scumpe.
      In alte tari din Europa de Vest, se poarta camarutele pe post de locuinte. Din ce in ce mai mici, gen 36mp si alte dimensiuni. La niste preturi exorbitante, gen 100.000 de euro.

      @Ciprian
      Inteleg ca esti analfabet functional. Asta in cazul in care te referi ca pedofilii ataca copiii, cu parintele de mana. Pentru ca am scris urmatoarele: „lasat la botul calului, ca nu se cade sa parchezi masina la 2 strazi distanta si sa mergi putin pe jos”.
      Am scris cuvantul „PARCHEZI MASINA LA 2 STRAZI DISTANTA SI SA MERGI PE JOS”. Ce intelegi prin PARCAT MASINA si mers pe jos? Parcheaza copilu’ masina??? Sau parintele? Care, mai apoi, MERGE PUTIN PE JOS cu copilul de mana, pana la scoala?

      Comentariul se referea la confortul parintelui, de a nu- si misca bucile 2 strazi, ca sa nu mai incurce circulatia, ca nu toate scolile sunt la bulevard, unele mai sunt si in mijlocul cartierului de blocuri, unde este doar o banda.

      00
    • Emiterea unei concluzii generale doar pentru ca ai vazut cativa elevi lasati in fata scolii este exagerata. In realitate putini isi permit luxul de a lasa elevul la poarta scolii. O vulnerabilitate pe care o exploateaza pradatorii sexuali.

      Si nu e vina parintilor, e vina intelectualilor ca tine care au construit scoli fara parcari! Usor, usor vom avea mai multi intelectuali decat zidari!

      00
    • Normal, cum sa isi permita parintele sa mearga pe jos cu copilul la scoala? Sa se faca parcari!! Pai de-aia s-a murit la revolutie?? Sa mergem PE JOS? NOI??

      Bun. Ma retrag. Concluzionez ca esti cu capul.

      PS: Pradatorii sexuali nu baga copiii in sac si fug cu ei, din poarta scolii. Cei mai multi pradatori sexuali sunt pe net si se dau drept un baiat de 14 ani, care ii cere fie-tii poze cu ea goala si apoi o scoate la intalnire.

      00
    • Nu stiu pe ce lume ai trait, la Galati aveam un liceu in fata balconului (Liceul Dunarea) si vedeam zilnic grupuri de proxeneti, chiar am vazut o fata aruncata cu forta in masina, fara ca cineva sa intervina, o alta batuta si nu doar la acel liceu!
      Spre deosebire de tine, eu am mers mult pe jos si am apucat sa vad multe!

      O parcarea sau un refugiu pentru masini nu e un OZN, este normalitatea. Acum locuiesc intr-un sat si cand s-a asfaltat am intervenit sa se faca un refugiu pentru masini in fata scolii!

      Dar daca ne-am facut toti intelectuali, este normal sa nu mai gasim meseriasi care sa proiecteze si sa execute un refugiu sau o parcare pentru masini! Bine ca admiram panseluta si arteziana din centru!

      00
  7. Eutanasia nu va fi doar aprobata, va fi obligatorie la un moment dat. :)

    00
  8. Măi, voi ați citit recent „O piatră pe cer’… 😏

    00
  9. in ordine de la probabil la posibil:
    1. boschetareala
    2. azile de batrani
    3. aparitia venitului minim garantat in oranduirea postmunca
    asta cu eutanasia pare a fi mai mult o teorie neonazista decat o optiune derivata din capitalism, nu mai provoca astfel de rahaturi boss

    00
  10. 1. Senotherapy + roboti sau altceva
    2. Ïn spania probabil se face misto de ei, în Anglia îs luati în serios. Nu-ti fa griji pentru ei, vor trai mult si bine

    3. Tu-ti faci griji pentru pensii si alte prostii din astea care deja sunt rezolvate. Eu îmi fac griji ca oamenii astia vor începe sa se plictiseasca când primesc bani din cer si va fi cum spunea în Matrix… le dai totul pe tava si îsi pierd dorinta de a mai trai, o ard pe droguri din plictiseala pâna crapa

    00
    • Sau ai chiar exemplu de ce fac unii din plictiseala si prea multi bani articolul din daily mail

      00
    • Xxx, unde ai auzit tu de bogați care vor să se sinucidă? Eu nu cred că ai gândit până la capăt treaba. Ce, tu chiar îți închipui că descendenții comunișitlor și securiștilor, cu bani, cu vile, cu pământ, cu legături exclusive, cu prietenii etc vor să se sinucidă?

      Mario Iorgulescu, de exemplu, nu mai vrea să vină în țară, chipurile, fiindcă s-a săturat că lumea e nașpa. Ori el a uitat să spună că nu mai vrea să vină (o vreme, poate niciodată, nu știu) în România fiindcă a omorât un om și așteaptă să se prescrie treaba.

      :)

      00
    • @Vrr … pai tocmai mi-ai confirmat ce am zis eu: copchil de bani care de plictiseala o ardea pe droguri. Tat’su probabil a trebuit sa “munceasca” pt banii aia, odrasla nu.

      Iar articolul ala cu venitul în tara e clickbait

      00
    • Poate trebuia să mai adaug alte exemple dar nu am chef, la ora asta, să fac asta.

      Ideea e așa: toți copiii (copii, nepoate, nepoți, strănepoți, veri etc) comuniștilor și securiștilor vor fi bine mersi și nu vor avea tente sinucigașe. Viața e mișto, proștii se chinuie.

      Tu, însă, suții contrariul ăla optimist (pe steroizi), cum că ei vor păți ceva nasol. Care nasol, ce nasol? Ei sunt umflați cu bani, cu exclusivități/oportunități, iar tu porți grija facturii de curent pe luna asta și următoare.

      Crede-mă că nu e așa. Beizadelele de bani gata sunt bine-mersi.

      00
    • @vrrr … plm, tu ai un fix, eu zic una tu întelegi alta. Deschide daily mail daca vrei sa afli ce fac unii de prea multi bani/plictiseala … de la cel care o arde pe beneficii pâna la ala care primeste bani de la ma-sa SRL. Si îti spun din vazute ca fetele de bani gata înghit ;)

      00
    • Din păcate, tu nu vrei să înțelegi.

      Între Mario Iorgulescu, plecat afară, într-un spital medical modern, în viață, și victima sa moartă, cine-i norocosul? Cine-i în viață? Cine continuă să-și trăiască viața fără probleme, cu bani, resurse și oportunități/legături exclusive, iar celălalt e îngropat rece 7 metri în pământ?

      Tu îți faci griji de factura la curent electric, în timp ce neamurile comuniștilor & securiștilor sunt bine-mersi.

      00
    • @vrrr… nu întelegi, lasa-l pe ala în pace, uita-te la fetele din articolul din daily mail. ti se pare ca fetele alea duc grija facturilor la curent?

      00
  11. Știrea aceea cu americanii este, într-adevăr, tristă. Se aseamănă cu cei de aici care, deși au pensie mizerabilă, n-au înțeles și nu vor înțelege de ce trebuiau să-i vâneze pe comuniști și securiști în anii 90, ca să nu sufere acum.

    Când te gândești câte beizadele au conturile pline cu bani furați vor continua să aiurească populația sau se retrag liniștiți la ‘aliați’, nederanjați de nimeni.

    00
  12. Sunt doua dimensiuni ale problemei asteia:
    1. Cam toate modelele economice actuale nu au luat in calcul faptul ca speranta de viata va ajunge la un nivel asa de ridicat. La ora actuala nimeni nu a gasit o solutie castigatoare la sistemul de pensii. Acesta functioneaza cat timp numarul celor care il subvetioneaza este mai mare fata de numarul beneficiarilor.
    2.Sistemele alternative ale sistemului public de pensii nu exista cu adevarat. Pilonu 2 si 3 sunt o idee f buna, dar comisioanele si impozitele nu le fac atractive plus ca pot fi nationalizate f usor. Depozitele/economiile nu ajuta atat de mult, intrucat banii se tot devalorizeaza prin diverse metode. Apoi sunt investitiile, dar aici e o discutie lunga, intrucat sunt multe variabile/sunt prea multe legaturi intre piete.
    Asa ca nu m-ar mira ca viitori pensionari ninja(canci assets) sa ia in calcul eutanasia, este un pas logic.

    00
    • Cam toate modelele economice actuale nu au luat in calcul faptul ca speranta de viata va ajunge la un nivel asa de ridicat.

      asta e tot ce trebuie știut despre sistemul de pensii.

  13. E simplu, da o lege damcila ca pensionarii să poată trece pe rosu timp de 6 luni, după care Sunt obligați să treacă pe rosu.

    00
  14. yeah, nope.

    00
  15. Hoașca aia din articol, care muncește pe $50/zi, și care nu-și închipuia că ajunge atât de bătrână.

    Păi și cine te oprește, fă hoașcă, să sari de la etaj, ori să faci o baie împreună cu prăjitorul de pâine?

    Auzi, să aștepte eutanasia…

    00
  16. E o frază cheie acolo: „Two-thirds of Americans don’t contribute any money to a 401(k) or other retirement account, according to Census Bureau researchers”

    Asta e in Murica. In Europa contribuțiile la fondul de pensii nu sunt opționale. In Romania, un sfert din salariul tau se duce la fondul de pensii. Fara a include si componenta investitionala, matematic, patru ani de muncă iti finanțează un an de pensie.

    In realitate, sistemul e mai complicat decât atât, pensia fiind legată de salariul mediu, ceea ce ne permite economic sa spunem ca daca salariaților le merge bine, si pensionarilor le merge bine. Si viceversa.

    La fel si cu asigurările de sănătate. Europenii s-au prins de mult ca omul nu e responsabil asa ca ii iau cu japca banii cat e in putere.

    00
  17. Eu propun altceva, impozitul progresiv si impozitarea robotilor in mortii lor… a da stiu, acel 1% detin 99% din averea planetei, dar e bine, cati ani va ma duce sistemul ponzi in romania+pensiile speciale/pensionari la 45 de ani(stim noi cine futuva-n gura)? Mult. Momentan mai avem de golit minele de (h)aur si f(i)er

    00
  18. Se prea poate. Dovada cea mai la îndemână, mai ales pentru noi, românii, este că pensionarii consumă o parte foarte mare din banii statului, diminuând partea alocată investițiilor, educației, sănătății. Uitați-vă la ce se taie în primul rând la orice rectificare bugetară. Simultan cu liniștirea pensionarilor, că „bani de pensii vor fi”.

    00
    • George.s – pensionarii nu mananca bugetul nimanui. Ei au cotizat pentru pensii asa ca este dreptul lor fundamental pentru a avea pensie, dar ce sa zicem de clasa politica? Ei nu mananca bugetul? Ce sa zicem de asa zisi militari in rezerva/pensionare la nici 50 de ani? Ei nu mananca bugetul cu pensii de 2-3000 euro? Si mie mi-ar placea sa ma pot pensiona la 50 de ani si sa am un venit constant mai mare decat castiga majoritatea acestei tari.

      00
    • In 2019, bugetul de pensii este pe excedent (0,2% din PIB). Adica se iau mai multi bani de la angajati decat se dau pe pensii. In 2018, bugetul de pensii a fost pe deficit (-0,5% din PIB).

      Banii de pensii se consuma din contributiile la pensii, nu ai cum sa faci autostrazi din ei. Ce ramane ca excedent, se investeste. Bani de la sanatate (astia sunt mereu pe excedent, adica in fiecare an se cheltuie mai putin decat se colecteaza), merg la sanatate, nu la educatie.

      Investitiile in educatie, armata, politie, cercetare, catedrale si popi, infrastructura, nu au ca principiu de functionare asigurarea contributiva (cum e la pensii si sanatate). Astea sunt finantate din alte taxe (TVA, impozit pe profit, impozit pe salarii, accize).

      Un fapt curios este constructia si intretinerea spitalelor care nu intra in bugetul sanatatii, ci la administratiile locale. Din bugetul sanatatii se finanteaza numai prestatiile medicale si medicamentele.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.