Ceva amuzant de la guvern: impozitarea locuinței

„e-Propietatea e angajament în PNRR. Valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață. Nu se vor folosi standardele notarilor. În această bază de date care se formează la nivelul României se adună informații despre valorile de piață, afirmă Boloș.

„De unde avem valorile? Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vof fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților”, a spus el.

Se va aplica de la 1 ianuarie 2026.

Eu sunt pentru. Știu că nu se va face, dar sunt pentru.

Nu e ok să vinzi la 3x față de cât ai plătit impozit 20 de ani. Nu merge să te milogești că tu nu ai bani de impozite, dar vrei să vinzi cu sute de mii, că “atâta” valorează. Ah, “atâta” valorează? OK, plătește impozit pe “atâta”. Ah, nu vrei? Bun, vinzi la cât ai plătit impozit.

Dar li se va atrage atenția că scade piața imobiliară dacă se iau după datele de la notari, așa că mai bine o lasă așa. Sau se prefac că fac ceva și nu se face nimic, ca de obicei.

 

imobiliare-saraci

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

102 comentarii

  1. stai ca imediat ii suna telefonu lu Bolos cu gasca de Clooj ‘care la ei fiecare are nspe apartamente si ceva spatii/cladiri comerciale’. Sa vezi ce da Bolos un ‘Ami cer scuzi la domnii si promit sa nu mai fac!’

    Comentariu apreciat.8914
  2. In poza, Chiajna vs Cotroceni :D

    Comentariu apreciat.563
  3. Chiar ți se pare că notarii au grilele jos de tot, ca Ferrari? Să vedem ce spun alde Nordis, Maurer, Lake View, Solid House & co…

    Comentariu apreciat.382
  4. Dar cum se poate stabili valoarea de piata? Spre exemplu, m-am mutat intr-un bloc de pensionari: vecinul are gresia, faianta din 1980 si usile/geamurile de cand s-a facut blocul. Eu mi-am renovat: termopane, instalatie electrica noua, etc.
    Cum poate stabili statul cat este valoarea de piata pentru apartamentul meu si cat al vecinului?
    Intreb si eu…
    Alte state oare cum procedeaza?

    Comentariu apreciat.1438
    • După cum ii zice si numele, valoarea de piață e valoarea cu care s-a vândut si cumpărat acel apartament sau unul similar in aceeasi zona recent.
      Cautati „real estate comps” sa vedeti cum se face in America.
      Eu zic ca nu se va face pentru ca din acel moment valorile tranzacțiilor de piață vor deveni cunoscute si specula imobiliară va fi puternic afectată.

      Comentariu apreciat.6813
    • Canada, Montreal:
      Fiecare proprietate are o valoare de impozitare calcualta in functie de mai multi factori: localizare, teren, marimea casei, ce fel de constructie este, si ce este construit in curte. O sa ia ceva timp sa se creeze o asemenea baza de date. Apoi pentru fiecare modificare a proprietati e nevoie de autorizatie de la oras care implicit ajusteaza valoare de impozitare a proprietatii. De exemplu construiesti un garaj/piscina sau adaugi inca un etaj la casa.
      Cind o casa este vinduta orasul primeste de la notari valoarea de vinzare. Periodic, de regula la 4-5 ani valoare casei este ajustata in functie de vinzarile in vecinatate. De exemplu daca in zona respectiva casele s-au vindut in medie cu 30% peste valoare pe care o are orasul atunci ajusteaza valoarea tuturor caselor cu 30%.
      Misterul este care va fi impozirtul pentru o proprietate in procente din valoare ei pentru ca pentru o valoare 500000 lei sau 100000 euro e o mare diferenta intre impozit de 0.5% sau 0.25%.

      Miscarea asta va mai avea un efect pe piata imobiliara: Va forta cei care au venituri mici sa vinda casele scumpe la care nu vor mai putea plati impozitul.

      Comentariu apreciat.529
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 749
    • TicTac peste 80% din valoarea unui apt e data de zona, suprafata, an de constructie, etc. Chiar crezi ca conteaza asa mult ce termopane ai tu, daca ai gresie turceasca sau italieneasca pe jos si ce mobila ai in casa.

      Comentariu apreciat.5110
    • @mihai007, daca se va intampla ce spui tu, a cei cu venituri mici isi vor vinde casele scumpe la care nu pot plati impozitul, automat valoarea de piata a locuintelor va scadea semnificativ.
      Ca nea Vasile, cu casa vai de capul ei, nerenovata de 50 de ani, nu isi va mai permite sa ceara 200-300k euro ca asa a vazut el in anunturi. O va vinde cu 100k, cat valoreaza efectiv.
      Si atunci, asa cum spune @renton, se va vedea care este valoarea reala a unei zone si va fi afectata la maxim specula imobiliara.

      Comentariu apreciat.398
    • Cand vine perceptorul dupa impozit arunca si un ochi prin casa

      144
    • TicTac, metodologiile de evaluare sunt destul de clar explicate de ANEVAR.

      68
    • @Andrei G – amesteci doua lucruri in ce spui. Valoarea de piata este valoarea la care se tranzactioneaza un produs/imobil, nu are legatura cu cat cere un om sau altul. Apropos, asta e definitia, nu este o chestie aleatoare bazata pe pretul de acum 2 ani, pe pretul de achizitie sau pe cat crede X si Y ca merita.

      Daca aia cu venituri mici vor decide sa isi vanda casele nu o sa scada nici o valoare de piata, pur si simplu vor vinde azi cu 100 de mii cat este pretul pietii in loc sa puna anunturi cu 200 de mii si sa stea 10 ani pe piata. Iar faptul ca pun ei acele anunturi aberante nu influenteaza deloc pretul pietii, nu inseamna ca vine cineva si le da dublu doar pentru ca au pus ei un anunt pe net.

      1411
    • @Bigbear, da, doar ca acum daca vrei sa-ti faci o idee despre valoare unei case, nu prea poti sa te bazezi decat pe cat se cere in zona. Sigur, daca toti cer 200k, mai tai ceva si ajungi la concluzia ca pretul corect ar fi pe la 150k.

      In schimb, daca o sa avem o lista unde o sa vedem ca in ultimii doi ani toate casele din zona s-au vandut cu 100k, atunci vei ajunge la concluzia ca pretul corect este in jurul a 100k, nu 150k.

      Deci va fi influentata si valoarea de piata.

      138
    • @Andrei G – nu stiu exact cum functioneaza sistemul in Romania insa stiu ca sunt niste evaluatori care pun un pret pe o casa si aia o fac bazat pe ce s-a vandut, nu ce se cere. In mod cert exista o baza de date cu tranzactiile in zona, nu stiu cat exista prin agenti si cine are acces la asa ceva insa in mod cert este mai mult decat sa deschizi ziarul si sa vezi ce se cere in zona.

      Si la fel, amesteci niste planuri ca sa fie bine pentru tine. Initial ai spus „Ca nea Vasile, cu casa vai de capul ei, nerenovata de 50 de ani, nu isi va mai permite sa ceara 200-300k euro ca asa a vazut el in anunturi. O va vinde cu 100k, cat valoreaza efectiv.” – ori de aici eu inteleg ca tranzactiile sunt de fapt la o treime din pretul cerut, nu? Eu credeam ca pretul afisat e negociabil in limita a maxim 10%, adica daca daca cere 300 il da cu 270, daca e 100 probabil il iei cu 90, insa ma indoiesc ca daca il pune cu 300 accepta 100.

      85
    • @Bigbear, daca nea Vasile cere 300k, o sa lase maxim 10% asa cum spui tu, pentru ca o sa-ti spuna ca: „Uite, cu atat se vand casele in zona”.
      Si agentul, ca sa-si ia comision cat mai mare, o sa fie de acord cu „estimarea” asta bazata pe pretul cerut de proprietarii din zona.

      Dar daca o sa ai o valoare concreta a preturilor la care se tranzactioneaza efectiv locuintele, o sa poti sa te duci si la proprietar si la agent si sa le spui ca vorbesc prostii si ca valoare casei este de 100k, nu de 300k.

      00
  5. Nu o sa se implementeze. O sa apara reportajele cu cei 2 batranei care stau singuri in centru intr-o casa de 5 camere, cu pensie de 300 de lei si care nu isi mai permit sa mai dea inca 100 lei pe an impozit pe casa.

    Comentariu apreciat.6221
    • Daaa, parca si vad reportaje la hantene cu rujatul ala de Gadea plangand in studio cu doi pensionari din Cotroceni ,pensionari de la ICE Dunarea sau fosti personal auxiliar la ambasada Geneva

      Comentariu apreciat.508
    • @Dan, @Nicu, eu nu prea inteleg de ce u cetatean de rand ar milita pentru cresterea impozitelor. Adica o justificare ar fi ca aveti multe lichiditati si asteptati sa scada preturile ca sa puteti investi in imobiliare si apoi sa le inchiriati mai departe.

      Dar sa presupunem ca vor creste impozitele si cei doi batranei nu isi permit plata acestora (si nici nu au rude care sa ii ajute).
      Atunci Primaria ar trebui sa vine catre ei cu o propunere: nu mai platiti impozite si primiti si un ajutor lunar. Dar, dupa deces, casa intra in proprietatea Primariei.

      Daca sunt rude interesate de mostenire, atunci sa vina sa ii ajute cu impozitele si cheltuielile administrative.

      Comentariu apreciat.4411
    • Ba cumva sunt de acord ca centru versus periferie lucrurile trebuei sa stea ca valoare diferit prin prims valorii terenului+proprietate, ca poti avea o cocioaba in centru si vila la periferie si valorile sunt diferite.
      De asemenea e de kkt asta cu doi pensionari care.. blah blah, da e casa lor, inteleg acolo au stat 800 de ani dc sa il fortezi tu sa plece? ok inteleg il fortei sa-si renoveze fatada, ii faci oferta de cumparare tu ca primarie/privat. Da daca omu acolo a stat si nu vrea sa vanda in afara de chestiile de bun simt dc sa il fortezi prin impozit marit pt ca… centru?
      Si eu am avut experiente am avut un ap in centru bv la etaju 1 si sub mine niste mosi si argonati si nu voiau sa faca nimic niciodata da cumva i-am inteles- nu toti am pornit cu aceiasi avere in viata, unii au mostenit in centru altii nu au avut nimic, altii nu au dupa ce bea apa si altii e mostenitoru lu Tiriac…gen

      Indecis. Tu ce zici?2023
    • @Octtavyan, am zis mai sus ca nu sunt de acord cu cresterea impozitelor pentru nici o categorie de persoane.

      Dar nu pot sa fiu de acord nici cu mentalitatea ta, ca din momentul in care ti-ai cumparat casa, daca nu mai ai bani, nu mai ai nici o responsabilitate sa o intretii.
      Daca esti batran si nu iti mai permiti cheltuielile cu casa din centru, te muti intr-o casa mai mica, mai la periferie.
      Sau, daca ai rude care sa te ajute, le faci act de donatie cu mentiunea ca ei trebuie sa se ocupe de cheltuielile administrative pana la decesul tau.

      1712
    • Batranei care nu s-ar muta la tara sau in garsoniera nici daca ar muri de foame la propriu

      Indecis. Tu ce zici?629
    • octavyan pentru că trebuie să-ți permiți ceva ca să consumi acel ceva. locuitul în centru are un cost, locuitul în vilă la fel, dacă bătrâneii nu-și permit să vândă și să se care la țară. nu blochezi pe principiul că a stat acolo 800 de ani.

      proprietățile trebuie să fie folosite în concordanță cu valoarea lor de oameni care își permit întreținerea lor, dacă ăia au pensii de mizerie dar stau în 4 camere de 120mp, cum își permit ei costurile adiacente? nu e normal să trăiești după cum îți așterni? nu mai poți plăti, faci downsizing, care e problema?

      grija asta față de pensionarii din centrul civic care btw mulți au fost nomenclaturiști și votează cu psd să distrugă și viitorul tinerilor.. nu o înțeleg. marș la giurgiu, sunt acolo apartamente ieftine.

      Indecis. Tu ce zici?3029
    • @Andrei G

      Pentru că prețurile mari țin departe tinerii. Adică ai doi tineri cu venituri de 2-3 mii de euro adunați care nu găsesc nimic de cumpărat în zone cu școli, grădinițe pentru că în toate apartamentele alea stau pensionari pe imobile care fie nu vor să le vândă sau le-ar vinde cu niște sume colosale pe care nu ți le permiți nici cu acel venit de 2-3k eur pe lună.

      Dar dacă impozitele i-ar aduce un pic cu picioarele pe pământ, ar scădea și prețul, ar întineri un pic și populațiile orașului, ar mai scădea prețurile și la prostiile alea la porumb, șamd.

      Indecis. Tu ce zici?1519
    • @Manu, si zici ca pentru tinerii acestia care nu isi permit case in centru solutia ar fi cresterea impozitelor, nu?
      Adica daca ar plati cate 200 de euro pe luna la impozit, dintr-o data puterea de cumparare ar creste considerabil?

      00
  6. Orice, numai sa nu se taie un rahat de 10% macar din salariile bugetarilor, 10% cu care s-ar acoperi cu varf si indesat toate gaurile in care suntem bagati.

    Comentariu apreciat.10222
    • De ce sa tai? Trebuie sa creezi, sa faci plusvaloare, dar prosticienii nostri sunt praf si publere la investitii, ei fac imprumut sa creeze minus valoare, practic daca punem in loc niste maimute care dau cu zarul tot la fel de bine o vom duce, poate chiar mai bine

      Indecis. Tu ce zici?2411
    • ia mai du-te măi Andrei și plimbă ursul. hai scoate banul de impozit, că avem de mărit salarii și pensii

      Indecis. Tu ce zici?2132
    • Sa va spun iar pe aici că membrii de partid (PNL sau PSD) sunt trimiși ca simpli angajati pe la ambasade de ale romanikai din țări de mana a doua, pe indemnizații anuale de peste 100 000 dolari ?
      Și ia uitați aici, profilul de TikTok al unui consilier local PSD al primăriei sectorului 3 (la neacoita) : https://vm.tiktok.com/ZGeWh71PS/

      Munciti mai mult și plătiți taxe și impozite bhuei fraierilor ….

      Indecis. Tu ce zici?285
    • Nu are nimic, sa se duca si pe salarii mai mari.
      Tu nu auzi ca problema principala in Romania este ca sunt taxe prea mici? Ca au vazut unii cititori ai blogului ca in Germania si in Elvetia sunt impozite mult mai mari pe locuinte?

      Si atunci, toti se vad moguli imobiliari in devenire. Abia asteapta sa creasca impozitele, sa scada preturile la locuinte si sa cumpere fiecare cate 3, 4 de caciula. Mai departe le vor scoate la inchiriat (desigur pe o chirie mare, care sa acopere si impozitul) si se vor imbogati.

      Acum nu stiu, daca toti cumpara locuinte ieftine, intrebarea este cine o sa mai stea in chirie? Dar detaliile astea se analizeaza pe urma, prima data militam sa crestem impozitele.

      Comentariu apreciat.444
  7. Va salut din Cluj! Nu puteti voi creste impozitele cu cat crestem noi chiriile.

    Comentariu apreciat.1058
  8. Nu stiu de ce zici ca scade piata daca se iau dupa grila notariala. Prieten cu agentie imobiliara imi spune ca majoritatea se vand la sacosa. Cat costa? 130k? Ia 80 pe transfersi restul la sacosa sa nu mai platim taxe mari.

    Indecis. Tu ce zici?288
    • la tara poate, eu am cumaprat si vandut in ultimi ani si poate am avut noroc, da nu accepta nici un notar asa ceva, sau daca accepta iti trece valoare de 80 pe contract, si atunci e legal deci care e problema

      43
    • Pai si atunci scade si mai mult piata, nu?
      Sa spunem ca acum vrei sa cumperi o casa si agentul iti arata ca in zona se cer 200k euro pe locuite similare.
      Dar efectiv ele se vand cu 150k euro. Mergand pe ideea prezentata de tine, oficial la notar va aparea ca locuintele se vand de fapt cu 100k euro.

      Si atunci eu, in calitate de cumparator, cum sa mai dau 200k cand vad ca pretul de vanzarea este 100k?
      Acum daca nu am unde sa stau si sunt disperat, dau oricat. Dar daca vreau sa fac o investitie, ma gandesc de 2-3 ori inainte sa dau dublu fata de valoarea medie de vanzare.

      102
    • Nu stiu ce notari gasiti voi!
      Noi am vrut sa punem minimul zonei -central- si notarita mi-a zis ca sub un anumit pret, ea nu face tranzactii pt un imobil la fel cu cel pe care-l tranzactionam. Iar pretul tranzactiei a fost peste minimul zonei si gata!

      71
  9. dau cu anonim, desi sunt cititor constant, ca nu vreau oameni la usa:

    am in familia apropriata si in cercul de prieteni trei exemple care au platit cam 50% cash, 50% ‘oficial’ la notar prin transfer bancar.

    care e valoarea acelor imobile? cea din actul de la notar, bineinteles. cea din actul care este ulterior declarat la ANAF.

    Indecis. Tu ce zici?308
    • fix ce zic eu mai sus :)

      131
    • Practic daca tu vinzi casa pe o sacosa de bani nu trebuie trecut in actele notariale ca ai primit sacosa de bani?
      Ce te faci daca te trezesti ca ai primit o sacosa de bani falsi?

      Doar spun si eu.

      813
    • @mihai007, daca ai primit o sacosa de bani falsi, te duci frumos la DIICOT si le spui cine este persoana care a plasat banii falsi.
      Nici macar nu te intreaba pentru ce ai primit banii, pe ei ii intereseaza doar sa prinda falsificatorii.

      112
    • Presupunind ca e adevarat ce ziceti voi (eu nu cred) sint cazuri particulare.

      52
    • Confirm că e o practică des întâlnită. Când am cumpărat moșia fostul proprietar a zis că vrea 50% la notar, declarat, și restul cash în mână. Să nu plătească taxe mari, zicea el.

      140
    • acum nu se mai poate vinde sub grila notarială.

    • Nu știu cum era grila notarială în zonă, dar notarul nu mi-a zis nimic de preț. Oricum în ultimii doi ani s-a cumpărat în draci în zonă, toate căzăturile de case se vând la preț de cocaină, pentru că teren și poziție. Mă întreb dacă s-o fi actualizat grila notarială, dar am un presentiment că nu. Ce am cumpărat acum patru ani se vinde acum cu cel puțin 50% în plus.

      21
    • @Outlaw, chiar se vinde cu 50% in plus? Adica exista si tranzactii?
      Sau doar se cere cu 50% in plus fata de acum 4 ani?

      00
  10. In Texas, impozitul lunar la o casă de $250k este $500/lună. La nivel global, oamenii vor plăti atât taxe pe ce dețin(terenuri, mașini, acțiuni), cât și taxe pe banii câștigați(salarii, drepturi autor, chirii, etc).

    Indecis. Tu ce zici?1534
    • Salariul mediu in Texas e $5,000/luna. Plus, aia au autostrazi si facilitati la care noi inca visam, ca banii de pe impozite se duc in pensii speciale si alte rahaturi.

      Indecis. Tu ce zici?3211
    • Claudiu nu stiu de unde ai scos tu 5000$ pe luna in Texas dar sumele care le gasesti online sint salariile brute pentru ca netul depinde de la caz la caz datorita impozitarii progresive.

      194
    • Ete aici Sulea

      The average income in Texas can be viewed from different perspectives. According to data, the median household income in Texas for 2024 is approximately $75,951​ (Average Salary Survey)​​ (World Population Review)​. However, individual incomes can vary significantly based on occupation and experience. For instance, the average salaries for various positions such as project managers and IT professionals range from around $89,400 to $102,700​ (Average Salary Survey)​.

      o calculate the net income in Texas given the average or median income, we need to account for federal and state taxes, as well as other deductions such as Social Security and Medicare. Texas does not have a state income tax, which simplifies the calculation.

      Gross Income Assumption
      For this calculation, let’s assume the median household income in Texas is $75,951.

      Federal Tax Calculation
      Federal Income Tax:
      The federal tax rate is progressive. Let’s use the 2023 tax brackets for a married couple filing jointly as an example:
      10% on income up to $22,000
      12% on income from $22,001 to $89,450
      22% on income from $89,451 to $190,750
      Social Security and Medicare:
      Social Security Tax: 6.2% on income up to $160,200
      Medicare Tax: 1.45% on all income
      Detailed Calculation
      Federal Income Tax

      First $22,000: 10% of $22,000 = $2,200
      Next $53,951 (up to $75,951): 12% of $53,951 = $6,474.12
      Total Federal Income Tax: $2,200 + $6,474.12 = $8,674.12

      Social Security and Medicare

      Social Security Tax: 6.2% of $75,951 = $4,708.96
      Medicare Tax: 1.45% of $75,951 = $1,101.29
      Total Social Security and Medicare: $4,708.96 + $1,101.29 = $5,810.25

      Total Deductions
      Federal Income Tax: $8,674.12
      Social Security and Medicare: $5,810.25
      Total Deductions: $8,674.12 + $5,810.25 = $14,484.37

      Net Income
      Gross Income: $75,951
      Total Deductions: $14,484.37
      Net Income: $75,951 – $14,484.37 = $61,466.63

      Summary
      Given a median household income of $75,951 in Texas, the estimated net income after federal taxes and other mandatory deductions would be approximately $61,467. This calculation assumes standard deductions and no additional credits or deductions which could alter the net income.

      61467 / 12 ~ 5k /luna
      QED

      167
    • @Trl
      Household income e venitul pe gospodărie. Adică trebuie să împarți la ceva, sigur nu 2, ca mai există și oameni necăsătoriți, dar nici la 1. Să zicem 1,5, iese venit mediu 3300. În nici un caz 5000.

      32
    • Și totuși salariu înseamnă salariu. Claudiu spunea de salariu. Exemplul din calcul doar presupune ca unul singur din cuplu lucrează, ceea ce poate fi sau nu adevărat.
      Pentru referință, averagesalarysurvey com TEXAS 2024 (care este și baza de calcul pentru cele expuse mai sus). Cheers !

      30
  11. Abia astept sa vanda saracii casele din centru sa ma mut eu cu corporatistii mei de la rezidentz la bulevard.

    Comentariu apreciat.528
  12. NOU
    #54

    Eu nu sunt de acord cu principiul impozitarii ulterioare a unui bun pe care l-am platit deja in momentul achizitiei.

    Plata impozitului ar trebui sa se faca doar cand vinzi ceva, nu in timpul posesiei, complet degeaba.

    Comentariu apreciat.6330
    • Pe de altă parte, o proprietate consuma resurse în timpul posesiei: de exemplu asfaltarea și mentenanță străzii pe care se află, disponibilitate serviciilor de poliție din zona respectiva. Cineva care are o proprietate vs cineva care nu are nicio proprietate beneficiaza de aceste servicii pentru proprietatea lor. Și exemplele pot continua: in caz de război, armata va proteja țara și implicit proprietățile, deci cine are proprietăți beneficiază mai mult decât cel care nu are.

      Indecis. Tu ce zici?3343
    • Daca e sa o iei asa, de ce e moral sa platesti impozit cand vinzi? Cumperi un apt. cu 100k si il dai cu 90k peste un an. De ce sa mai dai 5%?
      Sau te-ai astepta sa fie ca la bursa, sa platesti impozit doar pe profit?

      156
    • NOU
      #57

      E plin de proprietati pe strazi private unde nu ai nici pic de servicii. Politie lol.

      Impozitul pe venit e cel de unde se asigura serviciile publice, nu cel pe proprietati, care oricum e mai nimic (din nou, discut principial).

      Da, cand faci profit, dai si catre big man.

      Ca ce chestie imi baga statul mana in buzunar ?

      Extrapolez si la

      236
    • Cînd revinzi casa cu ”profit” n-ar trebui plătit impozit, că ”profitul” ăla este de fapt inflația de-a lungul timpului, la fel ca prețul pîinii…

      210
    • @ficat, nu stiu daca suferi de ceva sau doar iti place sa dai cu capul indiferent, altfel n-ar trebui statul sa mai investeasca un leu pe strada ta pt ca de ce sa platesti impozit, pt ca in mare asta e avantajul, ai cumparat, se dezvolta si intretine in jurul tau cu taxe, sau cu zero taxe iti intretii tu poate..

      313
    • Pai și străzile private ies tot în străzi publice, că nu a construit nimeni o rețea de străzi private. Străzile costă. Ah, că banii sunt administrați prost, furați, se lucrează prost, asta e alta discuție.

      La fel și poliția, sunt niște gigei care încasează niște salarii că să nu-ți dea unul cu bâta în cap sau să-ți fure din casă. Ordinea publică costă. Că sunt corupți, leneși, ineficienti nu contest, dar asta e alta discuție.

      Nu doar din impozitul pe venit se plătesc serviciile publice. Sunt foarte multe feluri de impozite și taxe (pe venit, pe profit, pe dividende, taxe vamale, accize etc) și din toate acestea se plătesc serviciile publice. Ideal este ca acestea sa fie bine echilibrate, astfel încât cei care câștigă mai bine și care beneficiază mai mult de serviciile statului să plătească mai mult, iar ceilalți mai puțin. Că o paranteză, noi avem printre cele mai mici taxe pe proprietate din Europa, deci da, poate ca ar trebui mărite și scăzute alte taxe în compensație.

      In principiu este OK sa se plătească niste taxe și impozite la transferul de proprietate, întrucât aceste transferuri cauzează niste costuri pentru stat (de exemplu actualizarea evidenței de cadastru). Ca sunt disproporționat de mari, alta discuție. Apoi impozitul pe vânzare are și scopul de a descuraja specula.

      Este absolut normal sa existe taxe și impozite pe proprietate și nu numai cele pe transfer. Altfel am ajunge in situația în care unul care deține 1 an o proprietate ar plati la fel cat unul care o dețin 30, deși cel din urmă ar beneficia de 30 de ori mai mult de serviciile publice.

      54
    • „In principiu este OK sa se plătească niste taxe și impozite la transferul de proprietate, întrucât aceste transferuri cauzează niste costuri pentru stat (de exemplu actualizarea evidenței de cadastru)”

      Esti constient ca deja se plateau acele taxe, approx 1.5-2% din 35k? dupa care a venit ciolacu si a zis mai platiti inca 1-3% impozit? si tot ciolacu vrea sa platim 30% peste 50k euro? si tu vii si zici ca plm „an prinkipiu este okei”, ce sa mai zici?

      00
  13. eu sunt anti, pentru ca si asa suntem taxati pe toate orificiile si banii astia se toaca in neant. as strange sifonul de bani al statului pana s-ar zvarcoli toti viermii care din asta traiesc.

    dar daca tot vorbim de PNRR:
    Doar 70 din 518 ţinte au fost îndeplinite, adică un grad de realizare mai mic de 14%
    si 8% din bani utilizati.

    PNRR se termina in dec 2025.

    Comentariu apreciat.705
  14. De aia e bine sa iti iei casa de la Simion, ca stii sigur ca valoarea impozabila o sa fie 35000 de euro.

    Comentariu apreciat.503
  15. Tu ești rudă cu Chuck Norris, care s-a născut în casa construită de el ? :)))
    Teoretic plătești impozit statului să îți mute zăpada de pe stradă, să îți curețe canalizarea și să îți mute palmierul căzut în curte din cauza vântului.
    Și pentru când îți rupi picioarele că ai plecat pe munte la plimbare în șlapi. Și te caută elicopterul două ore prin sălbăticie.
    Cam pentru sunt teoretic impozitele.
    Că practic banii tăi de fapt hrănesc niște coprofagi, e altă chestiune.

    Comentariu apreciat.4418
    • De fapt statul te obligă pe tine să-ți deszăpezești trotuarul, îți interzice să tai copacii ”terminați” inclusiv cei din curte, la canalizare nu vine nimeni dacă nu marci banul și oricum serviciul e inclus în plata ”canalului”…

      Comentariu apreciat.291
  16. NOU
    #67

    Cam multe articole in ultimii ani in care se pedaleaza pe masuri usor comuniste.

    Indecis. Tu ce zici?3618
    • Se tot strange lantul de la : https://en.wikipedia.org/wiki/Rain_follows_the_plow acum suntem multi si fara prea mare chef de munca.

      15
    • Cand e vorba de locuinte, ar trebui cu totii sa fim cat mai comunisti, mai ales pentru prima locuinta detinuta in nume propriu. Tot ce e peste sa fie taxat. Vrei sa faci specula din imobiliare si chirii, esti taxat grav de la a doua locuinta in sus.

      Firmele n-au voie sa cumpere rezidential, doar sa inchirieze.

      Un acoperis decent deasupra capului, fara rate la banca, ofera un mediu pentru ca fiecare individ sa creasca si sa se dezvolte, iar eventual sa contribuie la formarea unei societati evoluate.

      Ai camera pentru copil separata, opa, nu prea iti mai face cu ochiul mersul la birou ca sa scapi de copil.

      Stai in doua camere in loc de garsoniera, opa, mai scad certurile putin in cuplu.

      Omitem prea des detaliile astea mici, dar care se repeta zi de zi si contribuie la starea fiecaruia.

      Altfel te duci la munca si ai grija la propria meserie cand nu te mai f**e soacra si stii ca acasa nu te asteapta garsoniera obosita unde n-ai sa poti sa te retragi si tu.

      Indecis. Tu ce zici?3220
    • Unde naiba ai tu acoperis decent fara rate la banca, de vrei taman la Romanik?
      Vrei sa fii comunist numa’ cu asta, dar ia baga niste munculita sambata, norma intreaga, si duminica oleaca de Legea 1? Nu stiu ce-i aia, nu?
      Iti zic io, ne scotea pe strazi, sa maturam in poarta altora!
      Muncesc la companie de 36 de ani, muncesc in propria-mi firma de 17 ani, ma dau cu capu’ de pereti sa iasa stamba la cot, sa mai castig extra, sa-mi fie mai bine decat ăluia care sta doar cu mana-ntinsa si-mi spune un ” avans si lichidare” ca ar fi bine sa ma impoziteze statu’ mai mult, ca am mai mult!!
      Si sa fim mai comuniști!!
      Marș, ma!

      88
  17. Nu vor trebui sa se chinuie prea mult pana la 1ian 2026, ca in noiembrie iese Simion presedinte si toate vor fi 35000.

    233
  18. In Teorie (cu t mare) impozitul anual pe proprietate este pentru serviciile oferite proprietarului de catre oras: Retea apa. strazi, scoli, politie, pompieri, transport local si nu pentru a face orasul profit.

    224
  19. Cu e-Factura, e-Transport, SAFT, SGR s-au grabit sa ni le bage pe gat si niciuna dintre astea nu a fost implementata cu succes, bine din primele cateva luni. La unele dintre ele inca exista probleme constant, meh.
    Ce vrea sa zic e ca poate vor fi destul de baietasi sa bage si e-Proprietatea. e-Minunat.

    200
  20. Atat tam tam pentru mai nimic. La o masina de 75000 de euro vei plati suplimentar anual 375 de lei, inca un plin de benzina/motorina.

    126
  21. Merge si invers.
    Socra-miu e fiert pt ca plateste impozit pe niste hectare de pamant arabil trecut intravilan la valoarea de 50k/h.
    Valoarea pietei pe loturile alea: 10-12k/hectar.
    Doar pt ca grila notariala.

    143
  22. Desi citesc aici cam de 2-3 oricpe saptamana (astept sa se adune articole), articolul asta e motivul pentru care il frecventez pe zoso. Pentru ca scoate la iveala felul de oameni care sunt aici. Practic romania adevarata. Oameni care cauta moccangeala, oameni care ar plati, dar sa plateasca si varu din Arad, oameni care nu sunt de acord cu nimic, ei au casa/apartamentul/garsionera lor si nu au nevoie de extraimpozitare.
    Il admir pe Zoso. O data la 2-3 luni reuseste sa arate fata romanului. Un suedez ceva mai alb la fata.
    Sariti cu minusuri, revin luni sa imi vad recordul.

    Indecis. Tu ce zici?3421
    • da, pentru că oamenii văd doar pătrățelul lor. nu vor sa vadă the big picture.

    • Ramm si daca te cauti putin prin arborele genealogic sunt sanse mari sa gasesti vreun peceneg/cuman/tatar. Hai cu pianul pe scari :)
      Vali the big picture este ca statul este cel mai prost administrator (cu cat este mai centralizat) si daca-i dai si mai multi bani pe mana , nu vei avea asa multe beneficii pe cat vrei sa crezi. Eu as milita pentru o descentralizare serioasa chiar la unitati mai mici decat cartierele. Care este justificarea sa ai un primar+ CL la un satuc de 1000 de oameni,si tot un primar + CL la un oras de 300000 de oameni ? Finantele sa ramana local desigur.

      142
    • tu crezi că eu zic „hei, soluția e asta și gata, stam pe spate 4 ani”?

    • „oamenii văd doar pătrățelul lor. nu vor sa vadă the big picture.”

      Culmea e ca singurii pro acestei mizerii sunt fix omuletii care vad doar patratelul lor: mileniali/gen Z frustrati ca nu-si permit chestii. Sau chiar exista cineva suficient de dus cu pluta sa creada ca un leu platit in plus la stat se va intoarce la el sub vreo forma? sigur nu ne imprumutam in continuare ca sa crestem salariile bugetarilor, nu?
      Sigur nu ajungem ca in Vest, cu tot ce e in oras cumparat de firmele X Y Z si inchiriat la preturi de stai in coada, nu? dar e ok, retardul crede ca el n-are bani de chirie mai acatari pt ca sta o baba in 2 camere in loc sa se mute la 5km de oras unde n-are apa, canalizare si nici gaze si unde moare la prima urgenta medicala.

      20
  23. Cladiri(casa, anexe), putin teren si 3 masini, cu bonificatie – 402 lei.
    Bautura de luna asta a costat mai mult. O sa ma saraceasca astia daca maresc impozitele…

    615
    • 1) banii pe care ii vei plati in plus nu vor merge nicaieri
      2) nu e vorba de tine, e vorba de oameni care au muncit toata viata sa-si cumpere/construiasca un kkt si nu vor mai avea nici demnitatea de a muri in el. Caz la bunica-mea dintr-un sat fara utilitati langa metropola, a ajuns o casa cu 3 camere din ’60 si un teren modest sa fie evaluate la 210k. Terenul de pe care luam o remorca de porumb e si ala inca 200k. Mai avem unele la care inca n-au ajuns casele, vor „valora” si alea 300k probabil. Ar trebui sa vanda – evident, platind 1% bagat acum sau taxa de venituri extraordinare de 30% a lu’ Ciolacu, sa ne uitam la bani cum se duc pe pl si s-o trimit sa moara in azil, nu? pt ca CE?

      00
  24. Eu aș rezolva foarte simplu, dar nu se va face niciodată pentru că ar afecta fix pe politicieni:

    Aș impozita mult toate proprietățile unde nu locuiește nimeni dpdv legal. Scurt. Ai 10 apartamente? Stai în unul și celelalte 9 nu stă nimeni? Sigur sigur nu stă nimeni? Nici chiriași, nici airbnb? Chiar nimeni? Stau degeaba? Buun, impozit 10x. Ori faci contract/flotant la toți.

    Da știu, 2 imobile le vor rezolva că într-unul va sta soțul, în altul soția. Dar restul? Plus că în românia e complicat cu domiciliul, e riscant să faci la cineva buletin pe imobil că nu îl mai scoți în veci. Deci nu poți chiar umple cu necunoscuți.

    Așa scoți imediat la vedere o grămadă, o grămadă de venituri, și nici nu trebuie să te atingi de impozite.

    Dar cine ar fi afectat de asta? Nu oamenii de rând, doar magnații care iau 2-3 etaje cu bani cash sau primesc 1 etaj gratis drept șpagă.

    Așa ca să știm cine e la putere în țara asta :)

    168
    • + imobil de vacanță. în stațiune turistică. sau clasificat drept cabană, nu vilă.

    • Imobil de vacanță e ok, cât timp e în rural sau zonă clasificată turistic. Nu poate fi nimic rural pe o rază de x km față de oraș, ca să nu ne umplem de cabane în suburbii.

      E extrem de simplu de implementat, că ai baza de date de buletine/flotanți. Așa ai scoate contractele de chirie la suprafață, s-ar mai rezolva situația.

      Evident, să nu poți avea mai multe domicilii/flotanți în același timp. Ar scoate la suprafață o grămadă de airbnb-uri și chirii ilegale.

      Evident, se poate rezolva și cu contracte de chirie subevaluate, dar acolo iar e altă treabă, dacă tu-mi faci contract pe 1 an pe 100 de euro/lună, dacă dintr-o dată decid că îți dau 100 de euro, nu mă poți da afară 1 an. O pățești odată de 2 ori și te-nveți.

      95
  25. Am vandut apartament cu 4 camere.Impozit anual la DITL (daca mai ai si sediu social platesti de 2 ori).La vanzare am platit 3% din valoarea de vanzare si nu au vrut sa semneze actele pana nu plateam impozitul.Nu as fi avut o problema cu asta,dar banii aia nu s-au dus spre lucruri decente(sanatate,invatamant,infrastructura),ci se duc pe marirea salariului minim,pe pensii etc

    121
    • nici macar. s-a dus in marirea unui singur salariu baban la stat sau pensie speciala

      81
    • Nu ar trebui sa platesti nimic daca doar ai sediu social. Sigur nu desfasori activitate (adica n-ai declarat ca desfasori activitate)?

      00
  26. Mici comentarii/observații:
    1. În acest moment există un articol în codul fiscal – articolul 457 – care este suspendat până la 31/12/2024 inclusiv. Acesta este cel care stabilește că impozitul se stabilește prin aplicarea unui procent la o așa zisă valoare de piață.
    2. Valoarea „de piață” de fapt este altceva. Textul articolului este acesta:
    „Valoarea clădirii, exprimată în lei, se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă, după caz, şi a valorii suprafeţelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România. (UNNPR)”
    Adică o valoare – orientativă – o valoare a grilei notariale. Această prevedere a generat foarte multe controverse. Acele valori sunt stabilite de firme ce fac evaluări periodice, la solicitarea UNNPR . Acele firme nu sunt neapărat evaluatori acreditați ANEVAR.
    Același articol – 457 – suspendat – are o prevedere și mai interesantă:

    „În situaţia în care valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, din studiile de piaţă administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România sunt mai mici decât valorile impozabile determinate conform prevederilor prezentului articol, în vigoare la data de 31 decembrie 2022, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de minimum 0,1% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor prezentului articol, în vigoare la data de 31 decembrie 2022. Cota impozitului/taxei pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.”

    Adică – dacă impozitul la valoarea de piață este mai mic decât cel aplicat la valoarea calculată la decembrie 2022, stabilește o cotă minimă de impunere ce se aplică la valoarea de piață, dar nu și una maximă. Și dacă un consiliu local stabilește un impozit de 10% din valoarea „de piață” atunci aia e.

    La nerezidențiale cota este de minim 5%

    3. Este nevoie de o taxare aplicată la valoarea de piață, pentru că, așa cum spui și tu, nu este normal ca la o proprietate pe care proprietarul o evaluează la 100.000 EUR impozitul să fie doar 50 EUR/an, dar propunerile de acum sunt orice numai taxări la valoare de piață nu sunt. Pentru că – dacă nu există grile notariale se aplică unele din zone similare. Ori nu poți stabili impozit pentru o clădire din Petroșani de exemplu, la nivelul valorii notariale din marginea Bucureștiului de exemplu ori din zonă similară în Timiș ori Cluj sau Constanța, unde prețurile sunt mult diferite.

    Propunerea de aplicare din 2026 a unei taxări la valoare de piață este una ce ar mai amâna cu un an sau ar lăsa aplicarea pentru un an a unei legi imperfecte și fără ca cineva să aibă dorința de a o perfecționa.
    De asemenea la cum se digitalizează ANAF și la ce mix de aplicații au primăriile, nu sunt sigur că sistemul va funcționa decent în primul an de la lansare și sunt optimist când zic un an.

    70
    • Si de ce nu e normal un impozit de 50 eur la imobil de 100k. Cine decide ce e normal si ce nu?

      13
    • nu este normal ca la o proprietate pe care proprietarul o evaluează la 100.000 EUR impozitul să fie doar 50 EUR/an

      De ce?

      00
  27. In final trebuie sa faca si lucrurile astea ca nu prea e de ales, problema majora e ca ne tot bateam cu caramida in piept ca 95%+ proprietari…

    23
    • da, trebuie făcut ceva cu apartamentele care stau goale.

    • E mai bine sa fie inchiriate la pret dublu si apoi vandute la pret dublu? pt ca asta se intampla pe termen lung cand le dai liber baietilor cu bani sa cumpere la reducere

      00
  28. e-propRietatea 😁

    10
  29. NOU
    #98

    Valoarea declarată la impozit e cea de piață. Decât că pe piață casa s-ar vinde la juma de preț.

    20
  30. Era mai demult o chestie…se numea bonitare. Azi preturile sunt date de dezvoltatori.
    Se laudau unii prin Timisoara,ca au construit cu 1000 €/mp si vand cu 2000-2250 €/mp. Flex!
    Ce ma frapeaza…bloc nou langa bloc vechi de 50 de ani…diferenta pe mp de 200-300 €! Asta nu e normal!

    32
    • „diferenta pe mp de 200-300 €! Asta nu e normal!”

      Ce nu e normal? eu n-as cumpara vreodata constructii noi facute pt vanzare.

      00
  31. Primii care vor fi împotrivă vor fi fix primarii. Explic imediat.
    Momentan, impozitul pe proprietate e prea mic. La jumătate de duplex de 135 mp plătim sub 100 EUR pe an. Nimic. La fel și vecinii. Când vine vorba să facem presiuni asupra primăriei (condusă de Geniul din răchițele, Emil Bloc) să repare drumul care e în proprietatea ei, toți se trag pe cur.
    Însă, dacă am plăti impozit mai mare – să zicem un 3-4000 Lei pe an – sigur s-ar încolona toți să îl strângem pe ipocrit de coaie.
    Tocmai de aia, primarii vor fi primii care vor cere renunțarea la acest sistem, fiindcă o gorază de cetățeni s-ar trezi că primăria nu face nimic pentru impozitele alea mărite….

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)