Am o dilemă.
Eu țineam temperatura la centrală pe 46, cât să mi se facă 21 grade în casă. Montez centrala nouă, care e în condensare (orice ar însemna asta), apoi și termostatul, și meseriașii spun că temperatura din calorifere trebuie să stea pe la 55 grade, ca să nu lucreze centrala mult.
Voi cum știți?
Eu zic sa asculti meseriasii sau daca nu ai nicrede in ei contacteaza technical support de la producatorul centralei si intrreaba acolo.
Eu zic să nu asculți meseriașii, ci să citești manualul sau să contactezi producătorul. Posibil să aibă dreptată meseriașii ăia, dar doar din coincidență, de cele mai multe ori.
Centralele moderne au functia auto. Isi adapteaza flacara si temperatura apei in functie de temperatura de afara, daca exista senzor extern. Daca nu, in functie de temperatura apei pe retur. Intre 55 si peste 70 de grade.
„temperatura de afara”?! Adică din afara centralei, poate? Că dacă afară sunt 5 sau -15 grade, știe centrala dacă mie îmi place să am în casă 20 sau 24 de grade?!
„Moderne” == „Echipate cu senzor ambiental si de exterior”
Majoritatea centralelor n-au asta.
Asta e protocol opentherm care nu prea exista prin RO
La centrala Bosch si Buderus am un termostat de la ei CT100, posibil sa fie acum ceva modul mai nou. Seteaza temperatura agentului termic in functie de necesitati, cred ca se numeste histereza, temperatura externa o ia de pe internet, are localitatea introdusa, cand ajung la birou daca nu are program(in weekend de ex., porneste automat).
Motanes, da, stie, ca de aia ai termostat, ca sa ii spui ce temperatura vrei. Daca centrala are montat senzor exterior, in locul temperaturii apei din calorifere setezi incidele curbei termice (parca asa se numea). Acest indice il estimezi pe baza unui grafic pe care il gasesti in manualul de utilizare, si depinde de zona climatica in care te afli, dar parca lua in calcul si tipul de pereti, izolatia etc. Pe baza acestui indice si a temperaturii de afara, centrala seteaza singura temperatura apei din calorifere astfel incat sa ajungi la temperatura ambientala dorita intr-un mod cat mai eficient si cu consum minim. La mine, de exemplu, centrala porneste foarte rar (apartament orientat est-vest, vecini stanga-dreapta, sus-jos, foarte bine izolat), iar atunci cand o face calorifele sunt calii, cel mult caldute.
Nu recomand centrala cu senzor de exterior, e foarte greu de setat si nu functioneaza niciodata asa cum ar trebui sau ti-ai imagina.
Ca si recomandare, din experienta – daca ai incalzire prin radiatoare poti sa mergi cu o temperatura mai mare de 55 grade, chiar intre 60-65 grade daca esti mai sensibil…daca ai incalzire prin pardoseala, poti sa mergi cu temperaturi 50-55 grade..
Mai important decat temperatura ar fi sa ai niste filtre anticalcar mai calitative si unul magnetic pe alimentarea cu apa rece, sau chiar statie de dedurizare daca stai la casa, si pentru 100-150 de lei in plus la achizitie se poate intreba si de extinderea garantiei la centrala termica, majoritatea producatorilor au asa ceva.
depinde
daa … deep
depinde de suprafata radianta.
la incalzirea prin pardoseala sr e mare si se poate seta centrala la 30 grade.
daca ai calorifere supradimensionate dai un ban in plus la achizitia lor dar pe termen lung ai randament mai bun, pentru ca poti reduce temperatura apei la 40-45.
acum la casa nu ai pereti comuni, podeaua e rece, deci temp trebuie ajustata in sus.
mai e orientarea casei, tipul caloriferelor alum sau otel, cat de bine e izolata casa, ferestrele.
Tot 55 mi au comunicat si mie. Tot condensare.
Asta mi-a spus și mie meseriașul când a venit să facă punerea în funcțiune. Nici eu nu știam mare lucru, am luat-o de bună, asta este
La ultima revizie de la Engie mi-au spus 55
Mă conformez
Eu prefer 60-65. Nu durează prea mult să incălzească, nu consumă prea mult.
Și apa caldă la 45.
Peste >50°C, eficienta centralei in condensare scade.
Sub 50°C, centralele în condensare au eficiența mai mare.
@Znuff
Am din aia clasică. Cu condens nu am pus, pentru că scurgerea e pe partea opusă a centralei și nu aveam cum să trag țeava pentru condens.
@Ionut M – am fost in situatia ta. Se pune o pompa micuta, o gasesti la Dedeman, e vreo 200-300 lei si un furtun si duce apa la evacuare. Il maschezi usor si ai rezolvat problema
La temperatura asta are centrala cel mai bun randament.
De fapt randamentul este cu atat mai bun cu cat temperatura setata pe centrala este mai mica. Limita de 55 de grade reprezinta punctul de roua (de condensare), nivel peste care randamentul incepe sa scada mult mai rapid.
Daca centrala este setata pe 46 de grade si este suficient de puternica pentru a incalzi casa la temperatura dorita, atunci acesta este punctul ideal.
Ai luat cele mai bune decizii si se vede!
Din ce am inteles pentru ca centrala in condensare sa functioneze la randament maxim este recomandat ca temperatura agentului termic pe retur sa fie in intervalul 30-40 grade iar pe tur sa fie undeva in intervalul 50-60 grade. Cand temperatura pe retur este mare, efectele condensatiei se simt mai putin.
Da meseriașii ți-au spus corect, în funcție de pierderile termice pe care le are casa ta ca să o menții la temperatura de 21 grade vei consuma o cantitate de căldură X, care e tot aia indiferent ce centrală ai sau la ce temperatură o ții, dar ca să îți distribuie acea cantitate de căldură X în casă centrala dacă va trimite agentul termic la temperatura mai mică (46 grade) va trebui să funcționeze mai îndelungat decât dacă trimite agentul termic la temperatură mai mare în circuit (55 grade), consumul de gaze este același fiindcă va produce tot cantitatea X de căldură dar pompa de circulație va trebui să meargă mai mult și asta înseamnă uzură mai mare la ea dar și consum de energie electrică la pompa mai mare.
Centralele în condensare extrag mai bine căldura din gazele evacuate pe coș deci au un randament mai bun fiindcă se pierde mai puțină energie pe coș.
pe de alt aparte… la 46 de grade centrala mentine mia mult temperatura constanta ca funtioneaza mai mult, eucu a mea la 60 imi face 22 de grade si se opreste si dupa la un moment dat simti ca e racoare, pana scade cu 1 grad – inertie termica mare calorifere reci. apoi o ia si se eia ciclul.
Am 2 centrale la 2 apratamente, una dintre ele nu are senzor o pun pe 1 cat sa porneasca pe incalzire si ea issi face diferenta dintre tur si retur, practic merge. non stop si e cald constant. Tin sa precizez ca are 10 ani si nu are nici pe draq.
La celalata cu senzor se simte curba racire-incalzire. de aia ma gandesc ca la 45 de grade timpul in care caloriferele sunt mai calde e mai mare chia rdaca dureaza mai mult timp sa incalzeasca – probabil si mai mult gaz.
Spuje-ți dv așa: „consumul de gaze este același fiindcă ventrala va produce tot cantitatea X de căldură”.
Afirmația nu este adevărată. Consumul de gaze necesar pentru a produce cantitatea X de căldură depinde de temperatura apei de retur care la rândul ei depinde de temperatură apei de pe tur. Cu cât temperatura apei de retur este mai mică, cu atât se recuperează mai multă căldură și randamentul este mai bun. Degeaba merge pompa de circulație, de putere mică, mai puțin dacă centrala nu lucrează în regimul ei cel mai.bun. În plus este de dorit să nu fie prea multe porniri și opriri ale pompe de circulație ( cu cât temperatura apei este mai mare cu atât sunt mai multe porniri și opriri ).
N-am in condensare. Pe asta pe care o am o tin la 43-44. E de ajuns pentru 23 in apartament. Meseriasii nu mi-au zis nimic, doar la apa calda am primit tot sugestia 55. O fi numar magic.
Tot centrala pe stil vechi.
Am vorbit cu vreo 3 instalatori . Toți au spus același lucru: din centrala reglat apa la calorifere între 55 și 60 grade . Apoi ambientul își face treabă.
La centralele pe condensare e altfel, randamentul maxim este intre 45 și 55 grade sau ceva genul. Adică consumul minim îl are acolo în plaja aia.
Fara sa-mi fi spus „meseriasii”, in manualul centralei vechi(un bosch 2009) spuneau ca temperatura optima este intre 50-55 de grade Celsius. Peste 60 de grade Celsius a se folosi inaintea sezonului de iarna pentru a se curata instalatia de depuneri(se schimba partial apa).
Mai sunt si calorifere ce producatorul nu le garanteaza la temperaturi de peste 60 grade Celsius.
Cred ca daca ai o apa calcaroasa e bine sa o ti sub 60 de grade Celsius face mai putine depuneri de calcar. Eu personal o tin la 55 de grade si este suficient sa faca temperatura si consumul se mentine mic. Apa calda la 50 iarna – 45 vara.
A mea e veche. (Nu-i a mea, că stau cu chirie). Temperatura se potrivește pe „trepte”, de la 1 la 9.
5 pe calorifere și 4 pt apă la robinet e ok?
dai la manivelă?
La pedale. Are căldură cât timp pedalează.
Bine că esteți voi dăștepți!
Eu tin apa din calorifere, la sfatul meseriasilor, la 55 de grade.
apa in calorifer la 60. Daca e vorba de consumul de gaz, centralele cele mai economice sunt alea ce merg continuu, pana sunt oprite de termostat. Alea ce baga maxim, se opresc, iar pornesc si baga maxim…consuma cel mai mult. Cam asta zice taica-miu ce a lucrat zeci de ani la CET
Conform sfatului primit de la tatal tau inseamna ca trebuie sa setezi centrala la cea mai mica valoare care iti asigura totusi temperatura dorita in apartament/casa.
boiler idel combi 30 pe gaz setare eco e la 65 de grade
daca dau pe maxim merge la 80 de grade temperatura in boiler
eu tin pe eco si termostat in camera cea mai mare intre 18 si 22 depinde de cum ma simt
La boiler elementul electric se deterioreaza mai tare cu cat apa e mai calda, din cauza depunerilor(se recoMnda max 55-60)
Nu este grafic facut de mine, ci de un vecin. Stau intr-un complex de apartamente si ne-am lovit si noi de aceeasi problema.
Grafic aici: https://www.imagebam.com/view/ME5QZZL
Graficul vine si cu explicatii:
„Pentru cei care nu stiu cum sa regleze temperatura agentului de la calorifere, am pregatit un grafic de reglaj in functie de temperatura exterioara
Va rog sa luati in considerare graficul pentru o temperatura interioara de 22 grade Celsius, setata la termostat.
Curba pontata „X” este pentru apartamentele de la parter, cea de-a doua pentru nivele superioare.”
Eu am setat 50 la centrala, iar la termostat 23 – stau la parter – si, cand temperatura exterioara sub 0, nu atinge 23. Tot este frig si la 23 grade.
Sper sa fie de ajutor.
Poi… depinde…
Cu cat agentul termic este mai rece, deci catre 50 grade (nu 60!) si casa se incalzeste rapid, cu atat vei consuma mai putin gaz. Sunt multi factori.
La mine situatia e asa, centrala turbo..
58 grade imi sunt suficiente pana la -5 grade. La minus 23, in urma cu ceva ani, ger de crapau pietrele era pe 75 grade. Am vazut eu ca nu incalzeste asa rapid aerul si functiona mult.
Depinde si de puterea calorica a gazului…
Undeva la 55 eu zic ca stai bine.
Acum, când prețul gazelor a explodat, ar fi mai bine să punem o haină in plus iar termostatul să-l programam pe la 18-19 grade, asta ca să nu le dam rușilor bani și astfel să atace Ucraina, apoi Moldova după care or să ocupe toată Europa de est.
superba analogia. acum cred ca toti vor face ca si tine…
daca ocupa europa de est o sa avem gaze ieftine.
1 an mai târziu de la postarea acestui articol/comment, Rusia a atacat deja Ucraina de mult timp
Scrie in manualul centralei, in functie de mijlocul de disipare a caldurii. La Buderus spune de pardoseala vreo 55 grade, calorifere cam 74, convectoare cam 82.
55 la pardoseala? Daca vrei sa o schimbi urgent, mergi pe 55. Si nici nu e sanatos.
La mine in proiectul tehnic pt CT cu incalzire in Pardoseala (0 calorifere) am setata temp Tur la 38 grade C.
De la 55 de grade in sus functioneaza si partea de condensare. Mie la Buderus acum 2 luni, cei de au pus-o in functiune au setat 45 de grade vezi doamne sa nu ajunga in incalzirea in pardoseala mai mult de 40. Meseriasul de la romstal care a venit sa faca reglaje a pus 55 pentru ca oricum pompa de la incalzire face amestecul cu apa de la retur si nu o lasa mai mult de 40. Dar asa a zis ca ar consuma mai putin si sincer mi se pare ca avut dreptate, s-a vazut la consum ca e mai mic de cand sta la 55.
De fapt este invers. Sub 55 de grade functioneaza partea de condesare, iar la temperaturi mai mari nu mai functioneaza.
Eu am citit articolele astea și mi se pare de bun simț, trecând peste stilul…ciudat al autorului –
https://www.sibotherm.com/puterea-minima-raportul-de-modulare/
https://www.sibotherm.com/temperatura-joasa-senzor-extern-intern/
Rezumat – temperatura apei din calorifere ar trebui să fie în funcție de temperatura de afară. Centralele în condensare cu un raport de modulare bun (1:8, 1:10) știu să „dea focul mai mic” și să consume mai puțin când necesarul de căldură nu e foarte mare, iar faptul că funcționează mai mult timp nu e un dezavantaj, ba dimpotrivă. Cu cât temperatura apei e mai mică, cu atât eficiența centralei e mai mare (poate chiar depăși 100% eficiență) și uzura instalației mai mică. În concluzie, apa trebuie setata la minimul la care reușește să aducă interiorul la 22 grade, sau cât dorește utilizatorul.
This ✓
Adica treaba depinde de mai multi factori: gradul de confort dorit (temp interioara+cat de repede se atinge), caracterele centralei (eficienta, raport de modulare), pierderile de caldura (daca se deschid des geamurile, care este temp exterioara etc).
Orice ar zice inginerii de la firma producatoare, meseriasii intotdeauna au dreptate, ei stiu mai bine, ei stiu cum merge treaba.
Marea majoritate a „meseriasilor” nu recomanda ce nu cunosc.Putini au auzit de protocolul opentherm , protocol necesar la termostatele asazis inteligente care se folosesc la centralele cu factor de modulare.Pentru case in mod special este bine sa apelati la un inginer proiectant de instalatii care va dimensiona corect caloriferele in functie de necesarul termic al fiecarei incaperi , functie de mult mai multi parametrii.Exista si pe net un program relativ usor de folosit pentru a afla necrsarul termic al casei si al fiecarei incaperi.Dupa acest calcul se vor dimensiona caloriferele sau se va stabili temperatura optima pt incalzirea in pardoseala 22 – 25 C maxim..De exemplu pentru o casa de 100 m2 parter cu pereti izolati si termopane sunt necesari max 10 kw la o temperatura exterioara de -21C .Deci o centrala cu factor de modulare 1:10 va sti sa functioneze cu 10 kw /ora dar una obisnuita va consuma 24 sau 32 , 10 pt incalzire iar restul de 14 se vor duce pe coș.In concluzie pt o economie maxima : centrale cu factor de modulare 1:10 , senzor de temperatura extern, termostat inteligent cu histerezis de 0.1 ideal si o dimensionare corecta a instalatiei de incalzire .
Ariston Class One – setat 50 de grade pe apa menajeră și 55 pe calorifere – iar temperatura în casă o țin între 21 și 23 de grade.
ce faceti bai frate cu apa menajera la 50grade?! opariti gaini taiate? frageziti soriciul?
@Nicu: poate nu are toata lumea presiune foarte buna la apa, si e nevoie sa o amesteci cu apa rece ca sa faci un dus ca lumea.
Sau poate nevasta face dus/baie cu apa la o temperatura care pe mine ma opareste, si nu o sa stam sa modificam temperatura din centrala inainte sa ne spalam…
Apa calda max 45 , sau mai jos.Cand faci dus sa fie ok fara sa o combini cu spa rece.Asa ai cel mai economic consum.pe apa calda.
Temperatura agentului termic din calorifere se calculeza in functie de temperatura din exterior si de izolatia casei pe baza unei diagrame. Centralele moderne au optiunea de senzor de temperatura extern.
Un exemplu de diagrama:
https://www.libble.eu/vaillant-vrc-430/online-manual-820619/?page=0036
Cifrele de la 0.2 la 4 reprezinta panta curbei si depind de pierderile de caldura.
De exemplu: in momentul acesta am in exterior o temperatura de -1 grd C iar apa din calorifere are 53 grd C desi in puffer este temperatura de 68 grd. Folosesc o panta de 1.2 (casa de caramida izolata cu vata bazaltica). Reducerea temperaturii in calorifere se face prin amestecarea apei din tur cu retur printr-o valva modulanta controlata electronic.
65 grade. Este temperatura la care apa incepe să circule fără pompă de recirculare. Ajută centrala, indiferent de tipul ei. Dar raportul confort termic / consum este dat de radiatoare( calorifere). Dacă CT ” scoate” 18.000 de KCal ( maxim ) , radiatoarele trebuie calibrate ( alese) pentru această putere.
În rest , totul este informație ” cumpărată aiurea de pe NET.
Bun venit in lumea mea. Locuiesc in UK si tocmai ce mi-a schimbat centrala proprietarul casei. Intre timp au venit si cei de la gaz/curent si mi au instalat un smart meter care ma lasa sa vad consumul de gaze/curent in timp real, plus pot vedea pe zile consumul, etc. La centrala veche nu am putut verifica pentru ca nu aveam smart meterul instalat, dar si la aia am dat temperatura de incalzire a caloriferelor mai jos( era la 75, am pus-o pe 65, dupa care pe 60). Acuma la centrala noua, avand si smart meterul instalat, ea a venit setata din fabrica direct pe 75 de grade. M-am uitat prin manual ei, nu zicea nimic de temperatura de condensare, instalatorul a zis sa o las asa ca asa zice el ca e mai bine. Am lasat-o cateva zile asa, dupa care am umblat pe la setari sa o dau mai incet ca efectiv ardeau caloriferele si in acelasi timp cu ele si contoarul. Consumul de gaz este mai mic dupa ce am trecut-o pe 65( daca la curent electric iti apare instant cat consumi, la gaz iti estimeaza cat consumi/juma de ora). Inainte la 75° consumul era undeva de 60-70 centi/ora, acuma dupa ce am trecut-o la 65 s-a dus undeva spre 45/centi pe ora. Acuma am trecut-o la 55 de grade, o sa monitorizez timp de cateva zile sa vad daca creste sau nu consumul de gaze si te anunt. Tin sa precizez ca i-am setat si un program de funcționare a caldurii, deci caldura merge tot timpul in aceeasi perioadă a zilei, cu cateva mici exceptii. P.S. apa calda este setata la 50°
Deja prefera englezii sa încaseze in moneda străină? Sau doar British gas? …. cenți…mnoa….
@ Raul ca sa nu mai pun p sau pence, nu stiu daca toata lumea e obișnuita cu denominarile, asa ca am pus centi… Sunt absolut sigur ca nu s-a inteles idea mesajului, d-aia ai venit tu motz sa comentezi ca am pus centi inloc de pence
Sunt singurul care pune temperatura apei calde 38-40, cat sa vina fix pt dus/spalat?
Si daca da, e vreun dezvantaj/problema pe undeva?
Din motive care-mi scapă, la mine, dacă dau drumul doar la apă caldă, la baie/duș țârâie cu presiunea jetului unui nene cu probleme cu prostata. Dacă mai dau drumul și la aia rece presiunea se mai îmbățoșează.
Nu mă pricep să explic mai bine și mai ales, de ce.
Așa că prefer apă caldă mai spre fiartă, că să pot să o combin.
Plus că la spălat vase îmi place mai fierbinte.
@AB, bateriile noi au o limitare pe partea de apa calda. Sunt diverse norme pentru a limita consumul exagerat de apa calda.
Vezi si discutiile de aici:
https://arhiblog.ro/bateriile-baie-sunt-schepsis/
@Bogdan, nu ești. Și eu fac la fel, de 10 ani. Am pus limitator de debit la dus, 7,5 l/min și am setat apa caldă la 39 grade.
Eu am Ariston Class One iar temperatura în calorifere o țin pe 41 de grade iar termostatul din camera pe 24,5 și am temperatura constantă în camere cei drept pornește des dar consumul de gaz e de 3 m³ de gaz în 24 de ore fata daca as da temperatura în calorifere la 54 atunci consumul de gaz s-ar duce la peste 5m³ în 24 de ore și ar merge mai rar și automat aerul în maximum o jumătate de oră devine rece.
Mie imi place sa las temperatura putin mai mare la apa calda ca sa pot sa o combin si cu apa rece astfel incat sa am presiune cat mai mare. Nu suport sa fac dus cu picatura, chiar daca asta inseamna consum suplimentar de 20-30 de lei pe luna.
Sunt singurul ciudat care tine apa calda menajera pe 38 grade? Adica exact cit e ideal, penrru a o folosi ‘ca atare’? Adica sa nu fiu nevoit sa combin apa calda-apa rece, pentru a ma spala pe miini.
Nu, și eu o țin tot la 40 de grade. Adică exact cat sa fie caldă și să nu fiu nevoit să o conțin cu apă rece. Avantaj când e folosită apa caldă de mai multe persoane, temperatura rămâne constantă, nu exista timpul acela scurt când îți e prea rece, ori e prea caldă până când se ajustează centrala.
Din ce am citit in manualul centralei dar si de pe net, temperatura apei calde trebuie tinuta intre 50-60 pt a nu dezvolta bacterii, legionella sau ceva de genul asta
Este normal asa.Si eu tot pe 38o tin setata.Pt vase exista masina de spalat
Orice casă/apartament, în funcție de anvelopa termică, geamuri, etanșeitate, etc. pierde o anumită cantitate de căldură. Pentru dimensionarea instalației de încălzire se folosește această pierdere de căldură, corelată cu zona climatica in care se află, aport solar, etc. Dimensionarea instalației se face la o anumită temperatura a agentului termic. Deci nu există un răspuns universal. Daca au fost dimensionate caloriferele pentru centrala pe lemne (90 tur, 70 retur), degeaba incerci sa o faci sa functioneze in regim de condensare (adica max. 50-55 pe retur), că nu vei avea căldură suficientă.
Pentru consumul optim de gaz, este recomandata adaptarea temperaturii agentului termic la temperatura exterioară și la performantele termice ale imobilului. In cazul meh, folosesc un senzor de exterior la centrala in condensare, care ajustează temperatura agentului termic ceva de genul 39 de grade agent termic pe tur pentru 10 grade afara si 51 de grade pe tur pentru -20 grafe afara. Asta după ce am mărit caloriferele și am efectuat calculele aferente pentru o temperatura de aprox. 21,5 grade interior.
Perfect adevarat,o dimensionare corecta implica a se cunoaste multi parametrii: mecesarul de caldura al camerelor, puterea caloriferelor sau a a instalatiei din pardoseala, etc.
Inaltimea la care se monteaza termostatul , distanta fata de calorifer.Ideal termostat cu histerezis de 0.1 C astfel incat pt 21 C centrala se va opri la 21.1 si va porni la 20.9 sau caxul ideal este functionarea centralei.constant pe la 20.8 C sau cu 0.2 C sub temperatura dorita .Astfel centrala cu modulare va consuma undeva la 2.4 -3 kw/ h , sau 1m3 gaz la 4 ore , sau 6m3 /zi la 21 C la interior si un -5 la exterior.Eu am o.centrala Alteas One cu factor de modulare 1:10 , pentru apa calda folosesc un boiler pe gaz Ariston ,plita gaz si in luna decembrie a anului trecut am consumat 280 m3 gaz pt o casa de 100 m2 cu pereti exteriori neizolati, tavane izolate, fermopane , ca locatie judetul.Brasov, 2 persoane cu lucrat de acasa.
A-propos de „meseriasii” care monteaza centrale… Majoritatea de-abia știu strictul necesar, darmite să-si dea cu părerea despre cum trebuie adaptata centrala la imobilul în care locuim. Pentru că, la urmă urmei, imobilul consuma energie, nu centrala. Centrala doar suplinește pierderea de căldură.
da, unii sunt instalatori, alții sunt oameni cu facultatea de instalații. ăștia din urmă costă mai mult și de obicei știu ce spun/fac.
ii pui sa iti explice legea a doua a termodinamicii in timp ce iti monteaza centrala?
Depinde si de centrala, daca e made in US, trebuie tinuta pe grade Fahrenheit, dar daca e facuta un UE trebuie tinuta pe grade Celsius!
Posesor de centrala in condensatie de prin 2012. Meseriasii sint imbeciloido-cretini. Se duce pe p*&a toata eficienta condensatiei cu temperatura aia. La inceput am facut ceva teste si am ajuns frumos la setarile magice – 45 in calorifere. Apa calda o tineam pe 40, dar de cind cu noile valori ale facturii la gaz, am redus frumos la 38. Legat de calorifere, ar fi ideal sa folosesti un termostat wireless programabil. Noaptea cu macar 1 grad sub temperatura de zi, si mai e de testat un pic temperatura de valoare optima/confort – la mine, de exemplu, de la 21.8 la 22.6 ziua imi creste factura cu cel putin 15%. Anul asta am redus la 20.8 ziua, ca… noile preturi la gaz, desigur, iar in camera junioarei e un calorifer de 3 metri (no joke) cu robinet termostatic. Daca nu ai facut asta inca, o poti face si la casa – termostatul wireless in zona cea mai rece, iar in cele calde robinete termostatice.
Exact pe principiul asta, aplicat din noiembrie anul acesta am o comparatie de consum (citit nu estimat) in favoarea pastrarii temperaturii la <50 grade:
2021, 15 NOI – 15 DEC: 193 MC
2020, 15 NOI – 15 DEC: 395 MC
Am facut asta urmand sfatul unui specialist …
Cel mai pertinent comentariu de până acum.
Exact acest test l-am făcut și eu la 2 apartamente personale, ambele au centrale condensare noi
Apa caldă menajeră la fix 35 grade mereu ( când fac duș o setez la 45 )
Apa în calorifere la 45 . Țin să precizez că mi-am montat calorifere supradimensionate la dublu față de normal, altfel riști să stai în frig,
Am schimbat si eu de curand centrala cu un Viessmann Vitodens 25kw 0-50W. Tot pe la 55 grade a zis instalatorul sa o tin, aceea fiind temperatura optima pentru procesul de condensare.
https://forum.softpedia.com/topic/1076591-economie-la-factura-de-gaze-naturale/
Centrala in condensatie e cu atat mai eficienta cu cat temperatura pe retur este mai mica, de aceea ideal este sa ai IPAT (incalzire in pardoseala).
Absolut de acord, insa in cazul meu investitia si deranjul erau peste posibilitati. La un apartament/casa nou/noua si cu un buget relaxat plus posiblitatea de a elibera complet apartamentul pentru o perioada mai lunga, e de ales in pardoseala. La mine s-a montat centrala si toata tzevaraia intr-o singura zi.
Centralele în condensare lucrează în modul respectiv până la o anumită temperatură dată de fiecare producător dar care de obicei este până în 60 de grade. Peste acea temperatură ele vor lucra mai departe cu un randament mai mic în mod clasic. Temperatura agentului de încălzire trebuie reglata în funcție de cererea internă și de temperatura exterioara. Daca e frig afară și casa are pierderi ridicate e posibil să fie nevoie de temperaturi mai mari. Atenție în același timp și la instalație. Anumite materiale cel puțin în trecut nu permiteau aceleași temperaturi ridicate (vezi plastic vs cupru).
Am citit toate comentariile, multi vorbesc de senzor extern de temperatura astfel încât centrala să regleze temperatura apei în funcție de temperatura exterioară. Vali o să decidă singuri la cate grade sau o regleze.
Dar nimeni nu a zis de termostat cu PID (control proportional-integrativ-derivativ) cu self-learning (auto-tunning).
Am așa ceva de la Siemens, varianta cu fir și recomand:
https://www.emag.ro/termostat-de-camera-programabil-wireless-siemens-rev24rf-set/pd/D2QYVLBBM/?utm_campaign=share_product&utm_source=mobile_dynamic_share&utm_medium=android
Țeapă. Datele cu PID se transmit prin circuit MODBUS sau cu comanda pe 4-20mA. Cît timp receptorul transmite mai departe semnalul prin releu, este pișvaiser, adică doar ON-OFF. Un termostat wireless, cu 6 programe zilnice pe orice interval orar dorești, diferite pe oricare din zile, ajustare de temperatură de +/- 3 grade și de 5 ori mai ieftin este Computherm 7RF.
@Marinel, am termostatul ăsta de 5 ani, te contrazic. Are AUTO-TUNNING, cu rețea neuronală, are 2 controllere, anticipează când trebuie sa dea drumul la centrală, astfel încât să țină constantă temperatura în casă, fără histerezis. Citeste-i manualul.
Lasă automatizările industriale, e adaptat la sisteme lente, cu inerție termică mare. Am montat regulator de temperatura cu PID, la cuptor de 15 kW, culmea, cu releu.
pentru cine e interesat, citiți exemplul cu mașina:
https://www.eurotherm.com/temperature-control/pid-control-made-easy/
Poate n-am reușit eu să mă fac înțeles. Poate să aibă termostatul ăla și inteligență artificială, ”reglarea temperaturii” nu o face variind mărimea flăcării prin modulare PID, ci tot prin valori on-off, comanda fiind cu releu. Chiar dacă el va anticipa și cînd ajunge Elon Musk pe Jupiter… Chiar și termostatul de care am spus are histerezis 0,1 grade (ajustabil), adică nesemnificativ.
Asta nu merge cu orice centrala, ci merg doar cu centrale care ii suporta protocolul de comunicatie.
Universal este releul ON/OFF, restul sunt OpenTherm sau derivate proprietare.
Din cele la moda acum, recomand Tado, pt ca stie OpenTherm si multele proprietare (reverse engeneering)
poate nu stiu eu sa explic, termostatul merge cu centrala simpla cu ON/OFF. Doar ca e super destept si stie sa calculeze timpul cat centrala sa fie pornita si cat centrala sa fie oprita astfel incat sa fie bine.
mai pe scurt, prin auto-tunning masoara constantele P, I si D ale sistemului (centrala-apartament) si da comanda la momentul potrivit.
N-am stat sa citesc toate parerile ‘specialistilor’ – daca e vreun inginer de instalatii prin comentariile de mai sus, scuze.
Ala de termice la ale carui cursuri am chiulit io cat am putut zicea doo chestii:
1. cea mai buna ‘centrala e izolatia termica.
2. reglaj pe zone. Adica lasi centrala in treaba ei (cum zice producatorul) si mai departe … doreste duoamna 38C in baie, tu 21 in birou/dormitor (cum e si normal) – robineti termostatati si aia e.
In mare asa ar trebui:
Calorifere: 55 – 60 grade
Încălzire in pardoseala: 45 grade
Mai departe tine de centrala, instalații, calorifere, etc. Dar cu asta nu dai greș
Incalzire in pardoseala 22-25 cu centrala lasata sa functioneze aproape continuu.Centrala cu modulare si protocol OT .
acum 2 ani când am instalat centrala în casa unde îmi petrec cea mai mare parte a timpului, am adus o echipă condusă de un meseriaș (gen 70+) care montase centrale de prin anii 90. tot învârtindu.ne pe acolo (el era doar cu povestitul, fumatul și supervizatul; eu cu ascultatul) omu’ mă tot întreba: cum e făcută dușumeaua, ce.i sub parchet, ce grosime, este strat izolator, ce materiale, cum sunt montate geamurile, tralala. exasperat i.am spus: nene, cu tot respectul, tu ești super.profesor în centrale, ce o tot arzi cu amenajările interioare? mi.a spus: Valentin, centrala nu are nevoie de încălzire, stă bine și rece. casa ta are nevoie de încălzire. dacă nu e bine făcută casa, o să ai facturi uriașe, un strat de aer fierbinte în partea de sus a încăperilor, dușumea înghețată, și cu jumătate din gazul consumat o să încălzești munții Parâng. good call!
pai si cu ce te ajuta sa ii spui toate chestiile alea? avand in vedere ca e facut deja apartamentu? sau iti pui centrala si dupa afli ca trebuie sa darami casa?
@ Octtavyan. păi, eu zic așa: când vine vorba despre centrale sunt 2 probleme mari și late: confortul dorit și cât te costă să ajungi la confortul dorit. or, ideea moșului e simplă și probabil corectă: într.un spațiu bine proporționat și bine “echipat” (pereți, dușumele, ferestre, etc.) poți obține ambientul dorit la prețuri decente și dacă “suplimentul” de căldură este generat de o petardă de acum 20 de ani și agentul termic circulă prin calorifere recuperate din fostele cazărmi socialiste. altfel spus, ceea ce contează cu adevărat este calitatea casei, nu a centralei.
cineva de mai sus a vorbit despre asta, dar merita repetat. Cu legionella pneumophilia nu prea e bine sa te intalnesti. cel mai bine se inmulteste intre 20-45 grade. la peste 50-55 de grade, incepe sa fie distrusa. ai incredere in cei care zic 55 grade
Ce plm are legionella cu incalzirea prin calorifere? Sau tu folosesti robinetul de la calorifer ca sa-ti faci un ceai?
sefu, recunosc am facut presupuneri. si anume ca centrala aia care ii incalzeste caloriferele ii incalzeste si apa de dus. si, surpriza, chiar si apa de ceai. sau crezi ca sunt compartimente speciale pentru fiecare tip de apa calda care circula prin casa?
Logica in urma conostintelor acumulate in timp imi spune ca pentru ca pentru un consum cat mai redus vei avea nevoie de o temperatura cat mai mica in sistem.
Centralele in condensatie functioneaza la randament maxim undeva la 47-49grade (sau pana in aceasta temp, parca. Citit in cartea tehnica acum ~5 ani Ariston Genus Evo..)
Centrala are senzor exterior astfel isi schimba singura temperatura.
Cresc usor ‘curba’ de temperaturi doar de cateva ori pe iarna cand temperaturile scad sub -10-15 iar caloriferele nu ruesesc in unele zone sa faca fata, adica ma duc si apas de 2-3 ori pe +, ridicand temperatura in sistem cu 4-6 grade.
Centrala functioneaza fara termostat, adica undeva la 99% din timp in perioada sept-mai ceea ce e misto, temperatura constanta toata perioada rece. Caloriferele au robineti termostatati asa ca fiecare is face in camera ce temperatura vrea.
Anterior acestei centrale am avut ~9 ani o centrala pe gaz clasica care functiona in acelasi sistem, diferenta fiind ca trebuia sa schimb mai des temperatura in sistem.
La consum s-a vazut clar o diferenta de ~25%. Cu cea clasica consumul in lunile ‘grele’ de iarna era de 400-500mc, acum cu cea in condensatie e undeva la 300-400.
In general temperaturi mai mici inseamna costuri mai mici, viata mai lunga a intregului sistem, confort mai mare, iar daca ai instalatie pe CU si pacanituri/trosnituri mult mai putine :D.
am scris o gramada si am uitat esentialul. Meseriasii mananca rahat, mult si bine in general, asta e concluzia dupa ce am asistat la constructia a doua case (in familie, deci oarecum implicat)
Ar mai fi multe de adăugat, dar subliniez doar la ce zici tu :
1. Nu toate caloriferele trebuie să aibă termostat (robinet), (cel din camera cea mai friguroasă, nu) pentru că la atingerea temperaturii setate vor ”sugruma”pompa de circulație a centralei.
2. Țeava de cupru și caloriferele de aluminiu nu se împacă deloc, fac electrocoroziune.
3. Pocniturile si trosniturile le dau instalațiile fixe, adică tocmai țevile de cupru, nu și cele din ppr sau pexal, dar în primul rînd caloriferele (daca nu au tuburile alea de plastic pe suporți) din cauza temperaturii mai ridicate a apei de tur.
@marinel este fix ‘meseriasul’ de la care am inceput discutia.
Sunt o gramada de elemente de luat in calcul cand setezi temperatura agentului termic. De exemplu daca e o centrala clasica fara condensare si fara termostat, indicat ar fi sa o tii pana in 50 grade. Daca ai termostat, ideal ar fi sa o tii pe la 60 grade pentru a avea cat mai putine porniri. Totusi, tinand centrala la 60+ condensul va deveni in timp o problema.
La cele in condensare, meseriasii se cam cearta pe modul cum trebuie tinuta centrala, unii spun ca pentru a se face condensarea temperatura trebuie sa fie peste 55, altii spun ca ar trebui sa fie cat mai joasa.
Cel mai bine ca si sfat este sa aveti o casa izolata cu cel putin 20cm si o sa aveti facturi de incalzire cu 60-70% mai mici.
Posesor de centrala in condensare de vreo 8 ani (Ariston nu-stiu-cum Genius). Punand cap la cap ce mi-a zis inginerul de a vandut centrala + manualul centralei, eu am ajuns la urmatorul flux:
– cand deschid centrala la inceput de oct (sau sfarsit de spt, depinde de vreme) o pornesc cu 45 de grade in calorifere
– pe masura ce se mai raceste afara cresc progresiv temperatura in calorifere cu cate un grad, pina ajung la 50 (asta se intampla de obicei pe la inceput de decembrie)
– cand vine gerul cresc si peste 50, functie de cat de des pleaca centrala si cat de mult dureaza pina o opreste termostatul
– maximul temperaturii cu care am mers vreodata a fost 55 de grade, acu vreo 4 ani cand de anul nou aici la Iasi erau -25 de grade afara
– astazi in Iasi sunt -4 si centrala este pe 50 de grade
Ce m-a interesat pe mine a fost confortul termic, adica sa evit perioadele cu 25 de grade in casa (cam asa se face daca am prea mult in calorifere) cu cele de 22 de grade, cand pleaca iar centrala.
evident, in primavara fac miscarea in sens invers, adica scad cu cate 1 grad temperatura pe masura ce se incalzeste
Centrala in condensare recupereaza o parte din caldura gazelor arse, incalzind aerul care intra in centrala pentru a intretine arderea. De aici un randament termic mai bun, la temperaturi reduse.
Eu tin centrala pe 50 de grade si din alt motiv: imi place ca in casa sa fie placut, fara sa fie aerul cald, iar centrala la 50 de grade si calorifere un pic mai mari decat media fac exact asta.
Tu stai in Brasov, acolo e mai frig. Daca ai si multe calorifere s-ar putea sa iti trebuiasca o temperatura mai mare pe tur, pentru a se incalzi si ultimul calorifer din circuit Eu as seta centrala pe 53 de grade si as lasa-o o spatamana. Daca e cald in toata casa, as incerca un grad mai jos.
Mi se pare important si termostatul, care trebuie sa fie cronotermostat (adica sa poti seta tempereturi diferite in intervale de timp diferite). Noaptea un pic mai rece, dimineata intre 6 si 8 eu o tin oprita (temperatura de dezghet) pentru ca aerisim casa, umblam mult cu apa calda, n-are rost sa porneasca si incalzirea.
Apropo de termostat, e important sa fie din ala cu prag de 0.2, nu cu 0.5. Adica daca ii setezi 22 de grade, el declanseaza la 21.8 si opreste la 22.2
Corect
Mie mi ar place sa poata fi setat si din jumate in jumate de ora, dar ma gandesc ca Vali isi ia unul bengos, cu net, nu Salus, ca noi, muritorii de rand.
Recuperarea se face încălzind apa de pe retur, nu aerul necesar arderii.
Cu cât temperatura apei de pe retur este mai mică cu atât se recuperează mai multă căldură, iar temperatura de pe retur este cu atât mai mică cu cât temperatura pe tur este mai mică.
Pe langa ce s-a mai spus, trebuie in primul rand sa vezi cu ce temperatura pe tur atingi necesarul termic. Casa are un anumit necesar, iar caloriferele trebuie sa poata oferi acest necesar. Adica degeaba bagi cu AT (agent termic) cu 50° daca nu se incalzeste casa. Apoi trebuie ca temperatura pe retur sa fie mai mica cu cel putin 6°C ca sa nu se opreasca centrala d8n functionare (e de preferat evitarea shortcycling-ului). Strict dpdv al temperaturii pe tur si al recuperarii de energie din retur, este cel mai ok ca temperatura AT pe tur sa fie de 45° C, la calorifere.
Randamentul maxim a unei centrale in condensatie este la 55 grade , și este suficient sa verificați manualul centralei , o să vedeți că la 55 grade are randament de ex: 102% dacă mergi pe temperatura mai mare va funcționa că una normala, fara condensatie. Pompa centralei este de 50-100wat pentru cei care își fac griji de consumul electric daca tragi linie pe lună și vezi că ai consumat cu 1kw in plus dar cu 5mc3 gaz in minus , cred că se renteaza. Singura problema care se pune este dimensionarea caloriferelor. Dacă ți s-ar făcut calcul termic ex-30wat/mc3 și ai luat caloriferele conform cubajului cu 50grade in ele nu vei reuși să încălzești că atunci când ai 80.
Centrala Condensatie. ( Caloriferele calculate pt centrala in consensatie) . ACM 35grd, Agent termic reglat la 45. Robinet de alimentare cu gaz cu bila, cu maneta fluture la gaz la intrare centrala tinut la jumatate inchis. Cea mai mica factura. Confort excelent.