Cele mai sigure investiții

Nu sunt crypto sau Tesla sau Apple, sunt imobiliarele și agricultura. Uitați-vă la Daniel Dineș. A cumpărat 10% dintr-o companie care se ocupă cu agricultura, după ce anterior cumpărase ceva dintr-un dezvoltator imobiliar. Da, roboții sunt mișto, faci bani cu ei, investești în roboți și software, dar la finalul zilei toți oamenii au nevoie să mănânce și să doarmă undeva.

Bill Gates o știe, de aia e al doilea cel mai mare proprietar de terenuri agricole din SUA. Ted Turner a cumpărat tot pământ cu banii din CNN. Ăla de la Oracle la fel. Nu știi când compania ta are soarta Nokia, și UIpath a scăzut ieri, de exemplu, de aia ai nevoie și de niște investiții sigure, care nu se depreciază ușor.

ps: da, am văzut că frații Tate au fost reținuți un pic pentru sechestrare de persoane, și sunt unii uimiți că au aflat că ăia nu făceau bani din crypto, investiții sau vândut cursuri pe net, ci din videochat.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

87 comentarii

  1. Și ce facem cu sfaturile că imobiliile sunt prea scumpe și comentatorii care zic că trebuie să fi cel puțin debil dacă ai un apartament, ceva.

    Sfatul meu personal:
    Hectarul rămâne hectar orice s-ar întâmpla.

    00
    • Așa ziceau și proprietarii înainte de colectivizare…

      00
    • In caz de colectivizare, crytomonedele si actiunile Tesla vor valora mai putin decat terenul ala care nu va mai valora nimic.

      00
    • Una e să ai apartament, alta e să ai teren agricol, amice. Dacă vine foametea, te fuți în el de apartament.

      00
    • Zice o vorbă din bătrâni „pământul nu se mai fabrică”. :)

      00
    • diferența e că bill gates și cei dați exemplu nu investesc doar în terenuri, și când ai ai tone de bani mereu încerci diverse oportunități, tu ca gigel posesor de maxim 100 mii de euro sau cu rate de apartament poți risca să-ți resetezi finanțele la 10-20 de ani în urmă din cauza unei decizii de genul. Să cumperi apartamente sau terenuri în neștire nu este o investiție, altfel ar fi fost toți românii milionari. Sfatul meu e să băgați mulți bani în „investiții” dacă nu vă pricepeți la asta, și având în vedere că nu sunteți deja investitori și nu trăiți din asta …

      00
    • terenul nu e tot aia cu imobilul.

      imobilul e pe teren. imobilul poate disparea.

      terenul nu dispare :)

      00
    • NOU
      #15

      Videochat agricol ba boss

      00
    • Da, dar și după ’90 ai primit Hectarul înapoi… Mai bine decât bani.

      00
    • Pardon, au primit inapoi hectarul niste urmasi ai colectivizatului. Colectivizatul a murit cu „satisfactia” ca toata munca a fost furata de noul management.

      Ai dreacu burgheji cu proprietatea lor privată…

      Also, să nu credeți că e ceva științifico-fantastic să vină cineva după o schimbare de leadership și să zică „ia dați whatsapu la verificat. Hopa, ați râs la meme cu conducătorul, haideți să săpați un canal și dați proprietățile încoa”. Pe vremuri părerile reacționare nu erau chiar așa digitalizate.

      Divaghez de la subiectul cu investițiile dar e bine de realizat că nimic nu e bătut în cuie sau „sigur”.

      00
  2. Cele mai sigure investitii sunt in tine. Inteleg frumuestea imobiliarelor sau a agriculturii, insa pana sa ajungi sa te bagi in astea trebuie sa ai niste capital strans cumva.Daniel Dines, Bill Gates au facut primii bani pe baza a ceea ce stiau sa faca si nu s-au incapatanat sa ceara ajutor. Apoi odata ce au avut capital au incept sa vada cum pot sa-l inmulteasca si s-au orientat fix catre oameni, care stiu cum sa faca asta.
    In Romania nu uita ca numarul oamenilor ce au 100k eur in banca a tot crescut in acesti ani. Oamenii aia ar putea sa investeasca foarte usor in aceste domenii. Foarte putini o fac pentru ca una este sa investesti si alta este sa si castigi in aceste domenii.

    00
    • in ce investesti, ce faci cu 100k in banca daca nu ai nici o experienta sau nu ai av atatia bani pe mana pana acum? chiar sunt curios, ce e cel mai safe/profitabil/logic?

      00
    • Dacă as avea 100k (fără să fac credit) în secundă 2 as lua 25ha de teren arabil. Tot plâng pe lângă unul care merită fără dar și poate 4000/ha.
      La grad de comasare de 80% primesti cam 1500 lei la ha. Deci merită!
      Da, nu merită să iei 1-2 ha și să primesti 700 lei, dar la suprafață mare și comasată…. Este, poate, cea mai bună investiție!

      Rodbun cred ca a văzut cum sta treaba cu listarea și s-a înțeles cu dines să facă un ban. Și s-au pregătit înainte de asta, luând un credit de vreo 280mil… Problema e ca, dacă le pica 3-4 fermieri mari… În cap se duc! Și pentru motive pe care nu le inteleg… Tocmai ce a picat unul! Care avea terenurile în cea mai bună zona din România (tulcea)

      00
    • Da, doar ca mama lui Bill Gates a vorbit cu amicul ei de la IBM sa licentieze CPM/DOS.
      Mama ta poate vorbi cu patronul UIPath sa licentieze bibliotecile tale ? :))
      UiPath… Google-ul romanesc… cu sediul central la New York.

      00
    • @maxp
      Daca ai 100k eur in banca, dar nu ai avut experienta sa gestionezi acei bani/nu ai avut atatia bani pe mana problema e mai complexa. Nu exista investitie sigura 100% cum nu exista risc zero.
      @Misu
      Ce spui tu are sens insa indirect ajungi la mila vremii/statului roman sau a asiguratorului in caz de vreo nasoala. Stiu de la ai mei parinti ce au mostenit un teren agricol si-l au dat in arenda toate cliseele din agricultura.
      @vosidit98
      La finalul zilei atat Dines cat si Gates au muncit pentru acei bani pe care i-au primit. Ca au fost facute diverse scheme, probabil ca da. Insa ideea din spate ramane, intai au investit in ei in felurite moduri au facut niste bani din asta si apoi au inceput hai sa investesc. Cunostintele si abilitatile tale nu ti le poate lua nimeni, un teren sau imobil foarte probabil vezi razboiul de peste gard.

      00
    • @Misu
      Si ce faci doar cu terenul? Ai nevoie de utilaje, know how, multa munca…

      00
    • dacă ar fi să fac o ierarhie, imediat după a avea grijă de tine (dacă nu ai mansarda în ordine, hmm, the game is pretty much over), aș așeza INVESTIȚIA (timp, seriozitate, onestitate, bani, atenție) într-un GRUP de oameni cu care să ai în comun aceleași valori și scopuri. soluțiile individuale nu prea funcționează. începând cu poziția 3, vin commodities, terenuri, artă și toate celelalte, dar cam asta-i ordinea firească.

      00
    • Am scris, se da în arendă. Primesti cam 1500 lei/ha (chiar și puțin mai mult, pentru ca cel pe care îl vreau are grad de comasare de 100%). Nu punem la socoteală creșterea prețului jn cazul în care vrei sa vinzi terenul.

      00
    • 1500/ha / luna/an/sezon?

      00
    • Pe an boss!
      Doar la Lungulețu am auzit că ar fi o anomalie d-asta de chirie (nu arendă) lunară sau semestrială

      00
    • dupa cum ziceam, nu ma pricep, dar suna bine: 25*1500=37500lei/an
      de ce nu cumpara asa toti astia cu 100k in banca? sunt roman, plec de la premisa ca undeva e o teapa :)

      00
    • Vezi ca pretul terenului si arenda variaza mult.

      Tu ai pus doua idealuri, cel mai mic pret la agricol cu cea mai mare arenda. De aici mai tragi taxe, intarzieri, tepe, mai plateste ala daca cultura a fost distrusa de vreme?

      Cel mult iti pastrezi averea in forma asta.

      00
    • @maxp, nu fac toti asta pentru ca nu ai nici o garantie ca vei gasi sa dai an de an terenul in arenda. Ca in toate domeniile, lucrurile nu sunt chiar atat de simple.

      De exemplu, proprietarul ala care are cele 25 de hectare. Daca ar castiga in fiecare an peste 7000 de euro fara sa faca nimic, nu ar avea niciun motiv sa vanda terenul. Singura explicatie ar fi ca este un coate-goale care a mostenit terenul de la bunici si acum vrea sa-si faca de cap cu banii si sa-si cumpere masini de lux.

      00
    • @Andrei G
      Spilul la terenurile agricole statea(nu stiu cum mai e acum) in faptul ca subventia era data dupa numarul de hectare luate in arenda. Chestia asta a facut sa creasca pretul la terenul agricol acum vreo 7-8 ani. Principalii cumparatori de terenuri au fost fix cei care aveau terenurile in arenda in acei ani si in anumite situatii nici macar nu au fost facute ceva acte din cauza „complicatiilor” in familie. Din cauza asta adevarata afacere este sa iei 10-20 de hectare grupate si te apuci sa faci una alta.

      00
    • Claudiu, nu am pus cazul ideal ci cazul meu, concret. Terenul este într-adevăr în jur de 6000 eur/ha. Ca îl pot lua cu 4000, este treaba mea! În ceea ce privește arenda pentru el, în cazul asta chiar atât este. Cum o fi în altă parte, nu stiu sigur… Am dat exemplu, dacă ai 1 ha, iti dau 7-800
      Riscurile sunt cam aceleași ca și la clădiri. În unele cazuri sunt diminuate pentru ca de plecat poti pleca dar recolta e mai greu de luat în spate

      Andrei, dacă ar gândi toată lumea sa nu vândă ci doar sa strângă… N-ar există piața!
      Ala care vinde, poate nu se duce sa isi ia masina ci îi baga într-o afacere. Sau s-a săturat sa stea la țară, vrea să-și ducă familia la oraș… Nu stiu, fiecare face ce vrea!! Și dacă îi baga la păcănele… Nu e ca și când mi-a furat mie ceva.

      Max, ce țeapă? Ți-a propus cineva sa cumperi ceva? Oare nu poti merge până în sat sa verifici cum sta treaba?
      Te-ai întrebat vreodată de ce sunt așa scumpe terenurile agricole în vestul Europei?

      00
    • Eu am arendat acum mulți ani niște pământ. Nu am primit niciodată ce stabilisem: fie plouă, fie nu plouă, prea rece, prea cald, samântele proaste, etc.

      Merită arendat ca să nu devină groapă de gunoi, are cineva grijă de el.

      00
    • Alex, ori esti arendaș și iti stricam piața, ori n-ai auzit ce știe toată lumea: contractul de arendă e titlu executoriu!
      Toți vrem sa se schimbe legea dar nu știm sa ne folosim de asta pe care o avem…

      00
    • Ah Mișule, mă iei așa de tare, nu merită.
      Din păcate a trebuit să curăț odată un teren de molz… Crede-mă că ptr. mine merită să nu trebuiescă să-mi fac gânduri dacă totul este ok decât să mă cert cu oameni. Câștigul vine după criza asta, după trecerea inflației (ori când inflația se va stabilza/ deveni un lucru normal). Până atunci nu am chef de certuri și discuții – cu sau fără 1500/ha nu pot să-mi pun mai mult unt pe felia de pâine. Însă pot dormi liniștit.

      00
  3. Si aia care vor sa cumpere doar ca sa traiasca, ce fac? Platesc scump ca sa aiba altii banii asigurati?

    00
    • Dar unde te crezi aici, in Noua Zeelanda, unde statul chiar tine cu cetatenii de rand?

      00
    • Se asociaza cu altii ca el.
      In afara exista asociatii pentru astia mici. Taranii de obicei au mica pe care o lucreaza pe langa job.
      Asociatia are ingineri care ii indruma, capacitati de stocare, si se ocupa de logistica si business.
      Taranul trebuie doar sa respecte standardele si sa produca.

      00
  4. E adevarat.
    La o inflatie anuala de 5%, peste 10 ani ai nevoie de aprox 162 lei pentru a cumpara ceea ce azi cumparai cu 100 lei.
    Arenda e 1.000 de lei/hectar iar un hectar e minim 6500 euro sau 32.500 lei in 2022.
    Acelasi hectar era 1400 lei in 2005.
    Practic e o inflatie sau o crestere a pretului de min 20% la pretul terenului, pe cand inflatia in Romania in ultimii 20 de ani a fost sub 5% pe an.

    Nu iti recuperezi banii in viata asta din arenda, dar ai un activ ce poate fi transformat in cash, la un moment dat.
    Aceeasi poveste e si la bursa.

    00
    • Investitiile pe bursa mi se par cea mai mare specula posibila, aproape la acelasi nivel cu investitiile in crypto. Abia astept sa se sparga bula si sa-i vad pe aia care au investit in Tesla (sau alte companii supraevaluate) cum se plang peste tot ca ei au fost de buna credinta si acum au ramas fara economiile de-o viata.

      00
    • Și ăia care n-au investit in Tesla?

      00
    • Andrei G, Daca citesti teoria economica asa e, bursele actuale sunt cele mai mari bule, in special cele americane:NYSE si NASDAQ.

      Dar teoria economica nu tine cont de faptul ca Trezoreria americana a tiparit cateva mii de miliarde de dolari.
      Toti acesti bani s-au dus in active: imobiliare, terenuri, actiuni, obligatiuni, etc.
      Acesta e motivul cresterii Tesla. Toate lumea stie ca e o bula speculativa, dar efectiv nu sunt alte actiuni pe bursa pe care investitorii sa le considere ca pot sa isi pastreze valoarea in timp.
      Pretul actiunilor BMW a scazut dupa ce au avut cel mai profitabil an din istorie in 2021.
      Daca maine se renunta la trecerea la energie verde, Tesla face implozie, iar BMW e una din cele mai valoroase firme din lume.

      In Romania depozitele depasesc creditele cu 20 de miliarde de euro. De aceea piata imobiliara nu va scadea. Cine are bani ii parcheaza in imobiliare, in loc sa ii investeasca in active productive.

      Apropo, pretul proprietatilor (case, apartamente, terenuri, etc) nu este considerat la calculul inflatiei, niciunde in lume. Doar Noua Zeelanda vroia sa il ia in considerare, dar mai nu stiu daca au facut-o.

      00
    • @Mormăilă, in general daca ai investit intr-o companie care produce si te bazezi pe recuperarea investitiei din dividende, nu ai nici o problema in cazul in care cade bursa. Dar daca ai investit in ideea de a specula o crestere si ai avut ghinionul sa se sparga bula inainte sa marchezi profitul, atunci nu poate sa-mi para rau de tine.

      Toata lumea stie ca bursa are perioade de crestere si apoi perioade de cadere. Ca unii sa castige, cineva trebuie sa piarda.

      00
  5. Terenul agricol este numărul 1 în situații extreme.
    Clădirile sunt ok cât e pace sau nu e cutremur. Dar dacă vin rachetele, Doamne ferește, sau „ăla” mare de 8 grade pe Richter… s-au dus la vale investițiile. Terenul agricol îl lași pârloagă 3 ani, după aia e ca nou. Mereu.

    00
  6. Discuția „care investiție e mai sigură, X sau Y” nu are sens dacă nu specifici și un orizont de timp. Dacă vorbim de 3 ani e una. Dacă vorbim de 30 de ani, problema se pune altfel.

    Nu te obligă nimeni să investești într-un singur instrument. Poți lua și un teren și poți lua și acțiuni Apple / Microsoft în același timp. Pariu că și Bill Gates face la fel.

    Există și instrumente cu venit fix, vestitele bonduri guvernamentale sau private.

    Nu ești obligat să cauți active individuale. În loc de Apple poți lua la un fond de investiții care investește în sectorul de tehnologie. În loc de garsonieră poți lua un fond care investește în imobiliare (REIT – real estate investment trust) etc.

    Contează și lichiditatea unei investiții, cât de repede o poți transforma în cash. Uneori ai nevoie urgentă de bani pentru tine, alteori apar alte oportunități în care vrei să investești rapid. Sau vin rușii și vrei s-o tai din țară…

    O extensie la punctul anterior este că pe piața de capital poți pune ordine de STOP (take profit / stop loss) care să marcheze automat un profit sau să limiteze o pierdere. Asta nu merge la terenuri.

    00
  7. Terenurile agricole si agricultura in general sunt plasamente sigure, dar nu foarte banoase… ce face Dines se cheama diversificare, nu e ca si cum a vandut 90% din activele lui legate de roboti si a cumparat cu banii chestii agricole. A cumparat cu o parte infima a averii lui ceva din agricultura…

    Oricum, din arende ai avea randament de 2-3% (cel mult) pe un teren agricol, iar loc de apreciere nu cred sa mai fie foarte mult… as atrage atentia si ca Romania e una din tarile cu risc mare de desertificare in anumite zone ale tarii, deci posibil sa si dai banii pe ceva care sa valoreze cat o ceapa degerata peste 20 de ani.

    Ca idee, cel mai mare trader agricol din lumea asta, ADM, da dividende sub 2% pe an si pana sa inceapa nebunia cu razboiul din Rusia, nu pot sa spun ca aratau exceptional la bursa. Eu personal am multi bani la bursa pe commodities (inclusiv agricole), ma gandesc daca sa mai intru in companii de ingrasaminte, agricole, dar vad asta mai degraba ca o exceptie de la norma, nu ca noul normal… probabil ca peste 12-24 de luni voi fi mutat banii astia in altceva, dar nah, decizia o sa o iau in functie de cum se arata lucrurile la momentul ala, of course…

    00
  8. Fratii Tate au cam gresit cu fata aia cu pasaport american. Luau ceva din RO / Moldova… nici nu clipea politia…. dar asa.. .pasaport USA… ambasada… nu se face.

    00
  9. Nu se mai aude nimic de teren si cladiri de vanzare in metaverse? Oare cati cartofi scoti la hectar?

    00
  10. De aia sunt țăranii români așa săraci?

    Ted Turner a luat pământ că e mai eco de felul lui, face pe Căpitanul Planetă. Larry Ellison de la Oracle oricum aruncă cu bani în stângă și în dreapta, nu-i un tip prea frugal. Bine că nu ni l-ai dat exemplu și pe Adrian Năstase cu ferma de la Cornu.

    00
  11. Nu toata lumea are access la „vehiculul de investiții Ice Vulcan Properties” si nefiind americani nu avem access nici la Acretrader (o idee foarte misto). Eu ca cetatean de rand ce optiuni am, sa cumpar teren la Rahatoaia din Vale si… apoi ce?

    Nu exista „investitii sigure”, doar portofolii bine diversificate. Fratii Boobs s-au diversificat putin cam tare 😀

    00
  12. Ca sa bagi bani in agricultura trebuie sa ai cunostinte. Pe crypto e “usor”, click click la un pont si gata.
    Un teren degeaba il cumperi daca il iei prost. Pica toate calculele colegilor de mai sus. Ori il muncesti tu si e cel mai rentabil, dar presupune o cariera intreaga, ori dai in arenda, dar la noi e greu. Daca cu apartamentele e greu de inchiriat, ganditi-va la pamant. Maxim ajungi sa dai iarba unui taran daca habar n-ai cu ce se mananca.
    Cand ai consultanti si iti spun unde sa investesti milione e misto, dar cand ai 15k euro si ai stat mereu la bloc… meh

    00
    • Aici ai dreptate. Sunt doua variante de studiat, in orice caz: ori cumperi extravilane și aștepți miracole aa treacă in intravilanul comunei, ori cumperi intravilan la 10 euro pe mp și aștepți sa apăra case/investiții in vecinătate și vinzi apoi la 15 sau 20 euro (profit de aprox 5 euro pe Mp la 2000 mp e Ok).

      00
    • @Cetateanul deci cele mai bune investitii cu terenuri agricole sunt tot cele imobiliare 😀

      00
    • could be ok, ma uit in iasi… daca vezi putin unde au ajuns casele si cumperi teren langa e clar ca peste 5 ani vei lua cu minim 10e/mp in plus. important sa treci peste socul de a lua un teren la suprapret si sa vinzi dupa la megasuperpret.

      00
  13. Dines nu a investit ci si-a diversificat/plasat doar averea. Daca vrei a inteles sa nu isi tina toata ouale intr-un singur cos. ;)

    Apropo de Tesla si Apple: sunt si romani care au investit la inceputuri si acum au 6 figures fortune. Unii si-au vandut actiunile si vagabondeaza prin lume; poate gasesti vreunul sa il intrebi una alta, zic ;)

    00
  14. Intra in discutie si diversificarea portofoliului la domnii barosani.

    00
  15. Cea mai sigura investitie sunt titlurle de stat, castigi doar un 4-5% insa nu ai nici un risc si lichiditatea e maxima, la imobiliare castigi maxim un 4-5% din chirie, dupa ce scazi toate cheltuielile si inca un 3-4% din evolutia preturilor insa vine cun riscurile aferente – cutremur, razboi, criza economica (dupa 2010 preturle la imobiliare scazusera cam la jumatate din valoarea din 2007-2008) si lichiditate scazuta, pt orice alt timp de plasamente trebuie sa ai pregatire serioasa in domeniu altfel sansele sunt mai mari sa fii in cei 70-80% care pierd decat in cei 20-30% care castiga.

    00
    • In spatele fiecarui individ care se lauda ca a castigat x bani din crypto actiuni….sunt cel putin 4-5 care au pierdut iar cei care au castigat sume seriose sunt ori cei care au avut noroc, au cumparat chiar la inceput, ori cei care au avut informatii obtinute ilegal sau au o asemenea putere ca pot manipula pietele cum e cazul lui elon musk.

      00
    • Castig de 4-5% din titluri de stat, cand inflatia trece de 10%. Da, e o afacere.

      00
    • Eu doar am prezentat cea mai sigura investitie, mai departe fiecare face ce vrea cu banii lui, sunt care-i tin la saltea sau depozite bancare (cu riscuri mai mari – incendii, falimente bancare) si nu castiga nici macar cei 4-5% de la titlurile de stat.

      00
    • @mike Matematic ai dreptate, dar sunt unii pentru care conteaza mai mult sa aiba unde sa isi parcheze banii. A fost un nene care a cumparat titluri de stat emise de statul roman de vreo cateva milioane de lei. Ce sunt eu curios e cu ce se ocupa nenea respectiv incat sa isi permita, asa cum ai zis si tu, sa piarda acei 10% din cauza inflatiei.

      00
    • @N – nenea respectiv se ocupa cu turnatoria la securitate si drept rasplata a fost votat de 2x de tinerii frumosi, liberi si intelingenti nu ca prostii care voteaza psd.

      00
    • @avPetrescu, cu ce se ocupa PSD-ul?

      00
  16. chiar asa… fiscul nu ii intreaba nimic de sanatate pe fratii Tate?

    tare frumos ar fi sa li se termine norocul de data asta.

    00
  17. Ți-a plăcut să o dai sau să o iei?
    Pare-se ca esti singurul care și-o amintește…

    00
  18. Cea mai sigura investitie e intr-un domeniu pe care il cunosti, dupa cum tot spune Warren Buffett. Daca dl. Dines e competent atat in domeniul roboti software, cat si in domeniul agriculturii, bravo lui. Terenul arabil ma gandesc ca e cumparat ca sa produca si sa livreze- logic- mancare. De asta si Gates tot o da cu rezolvarea foametei mondiale, dar rezultatele cand nu esti expert se lasa asteptate.

    Mai la nivelul de comentatori de blog: si sa gestionezi un portofoliu imobiliar de 5-10 locuinte de dat spre inchiriere necesita niste cunostinte pe care nu toata lumea le are, dar intr-o tara plina de propitari si latifundiari aspirationali, fara a investi timp, energie si bani in ceva educatie financiara solida inainte, de ce am fi surprinsi?

    00
  19. Cea mai sigura investitie difera de la om la om. Pentru unii e bursa – si asta pt ca se pricep, stiu sa citeasca indicatori, sa analizeze declaratii, etc; pentru altii e crypto – pentru ca stau toata ziua si se documenteaza in domeniul asta; pt altii sunt imobiliarele – pentru ca sunt la curent cu tot ce se intampla in zona; pt altii sunt afacerile, si tot asa.
    Duminica am fost la o aniversare a cuiva, si din discutiile de acolo s-a ajuns inevitabil la investitiile imobiliare. Si era unul care latra sus si tare ca e foarte prost sa bagi bani in imobile pe care sa le inchiriezi, ca efectiv nu ai niciun randament, ca uite, el pierde bani si etc. Si l-am tras putin de limba. Si dupa 10 minute m-am lamurit de ce pierdea bani. Si nu pentru ca era prost, ci pt ca pur si simplu nu se pricepea si lua cele mai proaste decizii (spre exemplu tinut pretul sus de tot, maxim cam cat era pe zona; si bagat pe absolut oricine accepta pretul – apoi se trezea cu pagube sau perioade moarte si de cate 2-3 luni pe an, in care nu producea nimic). La polul opus sunt oamenii care se pricep si fac o groaza de bani din imobiliare, pt ca stiu cum functioneaza anumite mecanisme, si si-au dezvoltat skiluri in zona asta.
    Eu de asta spre exemplu nu investesc in crypto: pt ca nu cunosc domeniu, iar pt mine ar fi simpla specula sau noroc. Dar in schimb investesc in bursa, unde ma documentez, analizez si iau decizii conform unor planuri. Si sunt pe plus. A, normal ca altii sunt pe minus. Asta daca au cumparat cand era pretul sus, dar asta nu face bursa ca fiind o investitie proasta. E o investitie proasta pt ei, ca nu fac ceva in sensul asta.
    Imobiliarele? Sunt o sursa f buna de venit, din chirii sau aprecierea imobilului, trebuie sa stii cand si unde sa cumperi. Cum stii? Pai te documentezi. Nu te iei dupa gigi din coltul blocului care stie el mai bine, sau dupa advertoriale frumos colorate pe site-uri de biznis. Iar documentarea asta nu se face in 2-3 zile de scanat netul, ci in luni sau ani de analizat si vazut evolutia reala a domeniului astuia.

    00
    • Sa zicem ca toti oamenii sunt la fel de buni la investitii, de oricare tip (crypto, imobiliare, bursa, terenuri, etc..). Care ar fi atunci cea mai sigura investitie la bursa? Din nou, facand abstractie de nivelul de competenta al omului, sa zicem ca toti sunt la fel de buni la toate.

      00
  20. De case și terenuri in Ukraina nu a zis nimeni încă? Raț a avut o vilă în estul țării… El ce o zice?

    00
  21. NOU
    #81

    frații Tate au cazinouri/sali de jocuri in bucale bv cj + dame

    00
    • Deci bani multi cash?

      Ah, ce noroc pe fratii ţâţe ca presa nu a mentionat adresa:

      Stradă Drumul Bisericii 50A, Voluntari 077190

      Ca pe criza asta sigur erau in pericol cu atat de multi bani si masini de milioane, usor de furat.

      00
  22. Servicii funerare si locuri de veci.
    Cerere constanta anul imprejur, iar orice pandemie sau razboi mai aduce 15-20% in plus la revenue :)

    00
  23. Pamantul arabil in Romania este o investitie riscanta pentru ca este o piata foarte mica de oameni care il pot lua in arenda, de regula 3-4 iar daca au monopol sau intelegere cu privere la cote/preturi nu ai ce face spre deosebire de un apartament pentru care o sa gasesti mereu chiriasi chiar daca suma difera putin in sus sau jos.

    00
  24. mai sus se comanta ca ar cumapara cu 100K vreo 25 de hectare si ar arenda cu 700-1500 de lei la hectar. Cand arendasii au 20 de mii heactare cu 90 de lei, cred ca ar sarii pe 25 de ha cu 1500 de lei.
    https://agrimanet.ro/20-000-de-hectare-din-delta-dunarii-arendate-de-peste-doua-decenii-cu-90-de-lei-pe-hectar/

    00
    • @wd Pai cam sar, sa sti (sic! pune tu i-ul ala in plus de la tine)
      Am doua parcele ok-ish in Dobrogea, zone bune pentru agricultura. Nu au nicio valoare in afara de agricultura ca sunt pe coclauri (poate doar daca gasesc unii aur pe acolo). Una de la bunici si una cumparata acu 25 de ani pe 5000 dolari.
      La 1 – 2 ani primesc telefon de la un posibil arendas sau cumparator. Sunt intrebat daca as vrea sa vand sau daca as vrea sa schimb arendasul. Le am de ani de zile la acelasi om, nu m-am imbogatit inca din arenda. Ultima oferta primita pentru arenda era de 1000 de lei pe hectar, cred ca inainte de pandemie.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile