- butat de pe stick în mirificul linux pentru prosti.
- descoperit wifiul şi făcut configurările automat. nice
- firefox instalat default. good.
- bun, pus două pluginuri de firefox, schimbat bgrul, totul uşor.
-
hai să rulăm nişte muzica. playerul default îmi spune că are nevoie de un plugin special pentru a rula mp3uri. ciudat. mp3 e un standard din 1991. să nu fi auzit linuxiştii de el? mă rog, înstalează, gogule, pluginul! nu vrea. hai încă o dată. a dispărut playerul! hai să încercăm cu mplayer, poate aşa. nici asta nu vrea. ok. google > mp3 player de linux, amrock. instalat amarock. nu vrea să adauge piesele în playlist nici cu import, nici cu drag and drop. ok, hai să rulăm un radio atunci. nici asta nu vrea. ok. hai să ne jucăm un pic la placa audio. ah, o vede ok. hai la volum. hai un restart. nu vrea. filmele le rulează, deci nu e de la placă.
-
mai departe. la computer am ataşat un hard mobil. nu vrea să îl monteze. ciudat. la acelaşi hub usb e legat un maus, şi el merge.
-
hai să instalăm seesmic. dar nu putem fără adobe air întâi. trage-l de pe net. cu ce vrei să deschizi chestia asta? pai, nu ştiu, e o aplicaţie, cu ce o pot deschide? adică, nu e logic că, daca e aplicaţie, vreau să o rulez? mie aşa mi se pare. bun. .binul tras de pe net ca fiind installerul aplicaţiei trebuie făcut executabil? nu mă întreb de ce, hai să o lăsăm aşa. caută pe net. intru în terminal, dă-i comandă să îl fac executabil, se instalează. băgăm şi seesmic, se instalează şi el. rulează. a rămas fereastra goala. nici configurări, nici nimic. ok. închide. redeschide. nimic. după doua restarturi a pornit şi am putu trimite două mesaje din el. merge.
Nu fac lucruri complicate pe computer. Dar când rularea unor mp3uri e o problemă de expert nasa…atunci îmi bag picioarele în el de sistem de operare!
Citeam undeva că oamenii nu vor să treacă de pe windows pe osx sau linux pentru că, deşi sunt sisteme mai bune, nu vor să înveţe din nou totul. Mizeria cu “fă-l executabil”, lipsa mesajelor de eroare, lipsa unei ordonări logice a fisierelor pe harddisk (la asta mă refeream când am zis de filesystem), toate astea se adună. Şi când te loveşti de ele şi ţi se par ilogice începi sa dai înapoi şi spui tare “windows e mai bun”. Poate linux e mai bun pentru unii. Pentru mine nu. Pot trece peste lipsa windows live writer sau movie maker, se găsesc înlocuitori de restul softuleţelor folosibile, după câteva luni mă pot obişnui cu sistemul. Dar logica, sau lipsa ei, mă omoara.
Operating System: (Windows Longhorn XP Professional 6.0 Service Pack 2 (Build #6002)) ¤ Installed: (LH was installed 151wks 2hrs 36mins ago) ¤ Uptime: (15h 37m 7s) ¤ Record Uptime: (2w 5d 7h 21m 57s set on Tue Sep 15 22:01:28 2009)
Hai să ne amuzăm un pic cu comentarii de la dobitocii care nu înţeleg că alţi oameni au alte păreri şi că nu e musai să foloseşti linux. La fel ca la MacTards.
amarock, nu amrock.
Posibil sa ma insel, dar ubuntu vine cu rhythmbox, f usor de folosit si ar trebuie sa cante mp3-uri din prima.
(Comentariul a fost scris de pe ubuntu karmic)
@Cosmin: da, ala default n-a vrut.
de ce ai nevoie de google pentru instalarea programelor pe linux cand ai apt-get?
Nu stiu care e treaba dar si au am pus Ubuntu acum doua seri si in afara de un plugin pt firefox nu am avut nevoie de altceva. Am sters Windowsul Vista luat la pachet cu laptopul pentru ca imi mergea foarte foarte greu si gasesc ca e mai usor sa dau apt-get install numeprogram decat sa caut pe google, sa downloadez si sa instalez programe.
multe-ai mai reusit sa faci in 15 minute
Man, OS-ul e preferinta fiecaruia. Anyway…
Mp3 nu poate fi activat de default pentru ca nu e open source si ar trebui sa plateasca taxe autorilor. (non oss shit)
Administration->software sources
Acolo bifezi toate. si debifezi cdromul.
dup-aia
add/remove software
in dreapta sus selectezi „all available software”
cauti „codec” sau „mp3”
bifezi tot ceea ce ti se pare mai adecvat (vezi descrierea fiecarui pachet)
dai install
si gata.
Nu ai nevoie de terminal.
Mi se par niste pasi foarte intuitivi. Se vede ca nu ai incercat multe sisteme de operare…
O zi buna.
A, si uitam…
Faza cu hard-diskul e de la windows, care demonteaza partitiile ntfs in mod incorect si lasa mizerii in $LOGFILE sau ceva de genu’.
mount -vt ntfs-3g /dev/ / -o force
Aia se poate rezolva doar din consola montand fortat.
linux pentru acasa? daca nu programezi cu chestii care merg doar pe linux atunci nu prea e util, poti sa faci treaba mult mai usor pe un windows.
Linux e perfect pentru servere, procesare de date distribuita, chestii avansate, unde administratorii invata toata viata sa configureze bestia. Ca si comp de birou multimedia, e dezastruos. L-am folosit in faculta de info la programare, deh, eram si io curios. Intre timp mi-am pierdut rabdarea, am asteptat 4-5 ani sa mai evolueze, degeaba. Timp pierdut pentru niste kkturi…
De vina sunt masa gigantica de programatori open source. Bai baieti, in loc sa pierdeti milioane de ore de munca pentru a porta kernelul pe ultimul jeg de commodore sau amiga, pt a suporta 100x platforme, mai bine v-ati ocupa de chestii serioase. E treaba voastra in ce tampenii de proiecte va investiti timpul timpul, dar sa n-aveti pretentia sa spuneti ca „linux e usor de instalat si folosit”. Nu faceti de la zero o mie de playere obscure unde se munceste mai mult la skin decat la sursa, faceti 1-2 dar bune.
poate inainte sa postezi o chestie superficiala te puteai interesa un pic de o distributie magarule . Sa citesti si tu timp de 5 minute cum se ia sau care e cea mai accesibila pentru un incepator ca tine . Linux mint vine cu toate chestiile care le-ai enumerat in postu asta superficial in dorinta de a arata ce mare user esti tu si ce rahaturi sunt os-urile.Te-am citit o vreme mai aflai cate o stire daca nu urmaresti etc.Ai devenit plin de tine nimic nu iti mai convine tu esti destept si nu s-a inventat nimic sa te satisfaca.Uite ca pe sistemele astea de operare programam ca sa poti scrie tu pe blog si sa aveti multe altele.Dar noi te servim pe tine .Fa-ti distributie linux zoso sa fie pe placul tau.Magarule
here we go again!!!….incepe iar campionatul de „criticat” sau oamenii au inteles ideea intre timp …nu e bine sa critici…exprima-ti ideea dar nu critica…(poate au citit detaliile la mine)
@blue: se vede ca esti genu de copil care si-a instalat linuxul si sta si da refresh la desktop, in timp ce o roteste ca pe un cub si posteaza screenshot-uri de cacat pe forumuri specializate.
Daca desfasori o activitate productiva, ai nevoie de viteza de lucru. Punct!
Ubuntu mi se pare o bashina infecta. apt-get merge pentru 2-3 programe, daca vrei mai multe trebuie sa bagi repository-uri, sa compilezi din surse si asa mai departe. Muci.
Here we go again, round and round we go.
https://en.wikipedia.org/wiki/MP3 zice că mp3-ul e o tehnologie de compresie audio PATENTATĂ. Dacă îţi mai aduci tu aminte de scandalul în care Microsoft ameninţa utilizatorii de Linux că sunt pasibili de amenzi pentru încălcarea unor patente software atunci ar trebui să ştii de ce nu ai mp3 by default în distro-urile poplare cum ar fi Ubuntu şi Fedora.
Hard-ul mobil trage mai mult curent decât un mouse. Aveai alimentare suplimentară la hub-ul ăla USB sau la HDD ?
Cât despre logica sistemului de fişiere, vezi aici: http://www.freeos.com/articles/3102/
@blue: in afara de faza cu „magarule”, total de acord.
Avand in vedere ca nu esti obisnuit cu linuxu mi se parea normal sa citesti 5 min inainte sa vezi care ii faza.
Si aia care nu se stiu cu wingozu se documenteaza inainte sau lasa pe altu.
@Mircea: windowsul e relativ simplu si usor. ai browser, ai media player, restul descarci si instalezi.
Ce ai descris tu azi e de fapt o simpla frustrare la un post de mai din urma, cand ti-au explicat oamenii destul de bine ca: fiecare lucru are scopul lui. Perfect deacord cu blue, trebuia sa te interesezi de o distributie (dealtfel nu cred ca ai avea o problema sa orbecai prin limitarile versiunilor de vista / seven)..
Cu mp3-ul e doar o chestiune de licente si distribuire, cu hardul ti-a fost explicat deja, iar partea cu filesystemul are chiar o logica bine definita doar ca nu-ti pasa sa intelegi ce se intampla pe acolo, fiind mai usor sa arunci un cacat intr-un perete si sa-l admiri cu se prelinge.
Linux NU este Windows !! Are neajunsurile lui ce-i drept, dar pentru „loserul” care are dorinta de a incerca ceva open / MOCA, mereu are o portita de iesire din impas.
Esti ca un sofer care se intreaba de ce mortii ma-si ii trebuie musai ambreiaj cand exista cutii automate de ani.
Personal, il gasesc mult mai usor de instalat / configurat si mult mai logic. Daca ai fi vrut sa arunci omeneste cu cacat si in directia in care trebuie, puteai sa te iei de aplicatiile care nu au un echivalent opensource, dar.. stai … de ce oare nu e suita adobe opensource sau macar ACCESIBILA? O fi din cauza banilor bagati in developeri si restu’?
MP3 e un format proprietar. Daca nu cumperi o licenta nu poti avea suport. Ghici ce? Cei care fac Ubuntu (persoana juridica) nu au cumparat.
Vezi pe wikipedia la mp3
[…] is a patented digital audio encoding.[…] The various MP3-related patents expire on dates ranging from 2007 to 2017
Asta nu inseamna ca sistemul de operare nu are suport pentru asa ceva. Are, insa tre’ sa ti-l instalezi tu ca persoana fizica.
E fain sa vezi opinia unui end user asupra unui os. Cei de la Ubuntu mai au multe de facut pentru un os intr-advear prietenos. Insa fac progrese.
uite cum sar linuxarii in sus :)) ah doamne, ce ma distrati.
„mizeria” cu fa-l executabil e ca sa te protejeze de executabile descarcate de aiurea care-ti pot f*te sistemul. In Linux terminatiile fisierelor sunt doar conventii, poti sa-i pui unui executabil extensia .doc ca el tot o sa stie ca-i executabil si n-o sa incerce sa ti-l deschida cu Open Office daca dai click pe el ci o sa-l ruleze. Nu ai nevoie de consola ca sa-l faci executabil, se poate si din UI.
Cu mp3-urile e clasica problema, un search pe google cu „Ubuntu mp3” si rezolvai in 5 minute
Eu zic sa stai pe windows si sa nu iti mai bati capul…
Sunt unele chestii pe care nu le meriti ;-))
@linux: asa ma gandeam si eu. mercid e confirmare.
@blue
În cazul în care pasta aia care-o ai în cap a expirat, Zoso a scris aşa pentru că mimează ce face un utilizator de calculator începător la un contact cu Ubuntu venind de pe un Windows.
El probabil că ştie mai bine decât unul ca tine de ce nu foloseşte Linux. Nu-i nevoie de invectivele tale imbecile ca să te bagi şi tu în seamă de pomană stigând triumfător ca şi Dorel de mai sus că ai descoperit America.
Ubuntu e o laba trista.
poate ca blue mai pacatuieste pe ici, pe colo, în ceea ce priveste mediul grafic ales, dar in kernel are un picuţ dreptate. Nici cei de la Rezistenţa Urbană n-au fost foarte profunzi în descrierea opţiunii lor pentru Ubuntu.
Până la urmă, tot postul lui Ionuţ Oprea rămâne cel mai echilibrat.
Fiecare are OS-ul pe care şi-l merită.
Toata lumea stie ca ubuntu nu stie mp3 din prima si nici alte codecuri proprietare. Dar de asta exista apt si restricted extras! Apropo, la ubuntu ca si la alte distributii bazate pe debian programele se instaleaza cu apt/synaptic sau cu add/remove programs (pentru retarzi). intr-adevar dupa instalare se mai pierd cateva minute cu instalarea codec-urilor… mare branza!!!! Daca nu reusesti sa faci ubuntu sa ruleze mp3… e mai bine sa ramai la windows. Linux mint este o distributie bazata 99% pe ubuntu care contine si toate codec-urile. Nu zic ca windows e naspa…, nici macos: fiecare cu ce-i place. Linuxul cere un pic de rabdare la inceput.
Problema existenţială la linux este exact avantajul mare care-l are: este open source. Adică fiecare face ce-i tună capul, şi mai ales, cum îi tună capul. Nimeni nu e tras la răspundere.
Caz real:
Am avut nevoie să fac la o reţea load balancing prin 2 conexiuni de internet. Au urmat 2-3 săptămâni de tutoriale, avantaje, dezavantaje, de ce nu se poate, că nu aşa, nici aşa. Ştiam cât de cât cu routarea, dar erau nişte probleme ce trebuiau rezolvate la nivel de kernel, asta însemnând patch-uri, recompilări, etc.
Ca după 2 săptămâni să descopăr pfSense, care, culmea, este tot o distribuţie Linux. L-am pornit, s-a configurat singur, am intrat prin interfaţa web, am bifat pur şi simplu cele 2 conexiuni de internet, le-am dat load balancing, şi voala, n-are nici o treabă.
Deci e pur şi simplu chestie de filosofie, băieţii de la pfSense au făcut o treabă foarte bună, probabil e făcută de oameni care n-au timp de testat comenzi, retestat, şters tabele de rutare, retestare, etc. Vor ceva rapid care să funcţioneze: clientul n-are timp să-i explici tu de ce e instabilă conexiunea, el vrea să meargă şi punct.
Ştiu acum că linuxiştii vor zice că dacă nu-s în stare de atâta sunt nedemn de linux. Probabil că da, dar clientul e mulţumit, a plătit bine, şi eu am rezolvat în 10 de minute toată treaba.
Pun pariu că şi dacă deschideai un Windows pentru prima dată ever, aveai (more or less) aceeaşi experienţă.
Eu, nevastă-mea şi maica-mea (de 60 de ani) ne dam pe Ubuntu de mai mult de 3 ani, fără probleme majore.
Din experienta mea, în afară de aplicaţii CAD şi jocuri, nu-ţi lipseşte nimic, şi multe din programele free sunt mai OK decât echivalentele de Windows. Joacă-te cu el o saptămână sau două şi dă apoi verdictul.
magarule :)))))
cum iti permiti sa-ti bagi picioarele in mod superficial si fara sa te documetezi in odorul vietii lui blue? nu intelegi ca ai zdrobit ceva frumos, ai distrus gingasia complexa a linuxului fara macar sa-ti dai seama.
esti un magar
Trebuie sa instalezi si pluginul pentru mp3-uri. Un „apt-get install xmms xmms-mp3” iti rezolva problema si iti si instala xmms, un player care seamana foarte mult cu winamp. Dupa cum a mai spus cineva, Linux Mint e solutia pentru tine.
Acum, privind obiectiv problema, cum ti se pare ca se misca interfata grafica de linux comparativ cu cea de windows? Bine, aici depinde si de cate efecte ti-ai bifat…
@Decebal: ce apt-get? ce e aia? un fel de driver?
interfata e mestecabila. probabil dupa cateva luni te obisnuiesti cu ea.
Si cand mergi in Anglia si vezi ca masinile merg pe stanga ti se poate parea ilogic si nenatural. Cand afli ca de fapt se merge asa de pe timpurile cand aveau nevoie sa mearga pe stanga ca sa poata ataca cu mana dreapta lucrurile incep sa aiba sens. Problema nu e in lucrurile care ti se pare ilogice ci in modul superficial cu care tu incerci sa le gasesti logica. Daca poti sa abordezi problemele mai profund, incearca ca altfel e pacat. Daca nu, ramai cu ce esti obisnuit.
Eu zic sa te axezi pe trolluri politice, ca vin alegerile si ai piata de desfacere mai mare decat cu astea cu „Linux sucks” care sunt relativ fumate.
Plus ca aia cu Linux au adblock si privoxy si alte scamatorii care-ti fura afisarile, nu dau click pe bannere ca-s chitrosi, samd. Nu merita.
@rpetre: nu, ca alea politice nu aduc bani. aici plateste bill cu mia de euro, nu se zgarceste.
Foarte superficial dak ai tras concluzii iremediabile dupa 15 minute, dak asa faci si cu fetele… In fine eu am instalat in paralel ubuntu cu windows xp si cand bootez ma intreaba pe ce OS vreau sa intru. In general folosesc 90% linuxul pentru navigare si internet, cred ca mi-ar fi fost mult mai greu sa urc niste siteuri pe net din windows plus ca n-am incredere dpdv al securitatii sa folosesc windows ca server si navigare pe net.
Oricum in esenta e vorba de alegere personala si ce rost are sa schimbi ceva ce merge foarte bine pentru tine? Din moment ce te descurci foarte bine cu windowsul n-are rost sa schimbi doar de gura lumii un sistemul, ca doar obisnuinta e a doua natura si cel mai bun este acela cu care te descurci cel mai bine.
Bafta in continuare!
@Dorel ceva ceva dreptate ai …. la cati programtori care intretin 50 de distributii formate din aceleasi pachete , sau care scriu linii de cod la 30 de playere care fac acelasi lucru…
mai degraba s-ar vota un set de programe care au viitor , si lumea s-ar concentra sa le dezvolte p-alea….. pe semne ca si aici sunt o gramda de orgolii si piatza este f dezbinata….cu toate ca per total sunt mai multi programtori decat au cei de la microsoft angajati, datorita lipsei de coordoanre si a unei viziuni comunce cota de piatza ramane la 1%…..sa speram ca o data ce o sa apara crome de la google , ceva ceva se va schimba
@zoso ai judecat ubuntu din prisma experientei de ani de zile pe care o ai cu windows. Daca acum ai fi deschis pt prima data calculatorul si ai fi testat ubuntu si windows , nu cred ca il mai percepeai asa . e cum ti-ai judeca actuala prietena in functie de fosta prietena…. Un utilizator nou cred ca are nevoie sa depuna un efort similar ca sa invete ubuntu desktop sau windows….
noi in firma din 40 de calculatoare avem 35 cu ubuntu , fara sa folosim antivirusi ,fara adwar-uri , fara sa reinstalam sistemul al 6 luni, fara sa mearga mai prost. Pentru office si net e excelent . Ceea ce fac majoritatea prin firme.
sper ca acest post al tau si cel cu windows de acum cateva zile nu au nici o legatura cu campania „fii destept” a celor de la microsoft si cu bani pe care ii arunca in piatza in momentul de fata .
1000 de euro costa sa te fac sa spui prostii?
@Valentin Zagura: depinde ce fel de prostii.
esti un ignorant care nici cu logica nu se descurca prea bine. bleah
Nu trebuia sa pui Ubuntu. Mai bine incercai cu Mint sau Kiwi, care sunt niste distributii bazate pe Ubuntu, dar facute mai user friendly (au codecuri, flash & all the crap default).
Iti dau dreptate la tampenia cu mp3-ul.
BTW, daca ai 2 placi audio, ramai pe windows. Eu am renuntat sa ma mai lupt cu alsa si porcaria de pulse-audio.
PS: Am folosit linux ca home-desktop vreo 3 ani.
apt-get , yum, rpm … oricare dintre ele te ajutau si rezolvai problema in cateva minute.
@P. Paul: ce vreau eu sa subliniez e ca in „celalalt” sistem de operare nu ai nevoie sa stii nimic.
„restul descarci si instalezi” Nu am citit toate comentariile dar parca n-am auzit pe nimeni sa vorbeasca de bani. Va propun un mic exercitiu: porniti cu pretul OS-ului si apoi luati fiecare aplicatie comerciala din „add/remove programs” si vedeti la ce suma ajungeti. Apoi spuneti-mi si mie, ca sunt curios.
Oricum, treci peste si mai incearca. Nu se compara :-p
Zoso, de cand folosesti Windows ? De la ’95 incoa’ ? de la … 3.1 incoa’ ? Si eu cam la fel. Din moment ce de 20 de ani folosesti acelasi SO este normal ca unul nou sa ti se para suckish.
Eu am incercat prima oara Linux prin ’99, pentru ca am cumparat un supliment la Chip care avea Red Hat 6.0 (nu intrebati de ce ). Am fost PERFECT constient ca trebuie sa uit tot ce stiam despre Windows si sa ma apuc de ceva nou… Am instalat, am citit (in principal din suplimentul ala), am invatat cateva comenzi (n-aveam eu sistem sa rulez grafica si etc) si l-am lasat in pace, mi s-a parut… inutil pentru mine.
Momentan am doua sisteme de operare – Ubuntu ca main (instalat de plictiseala acum vreo 2 ani) si un XP pentru cazurile in care folosesc Adobe Lightroom (nu am gasit inca scula decenta de procesat RAW-uri pe Linux). Torrents merg bine pe amandoua, muzica ascult pe amandoua, DVD-uri vad (si scriu) pe amandoua, pe ambele ma dau pe net, pe ambele ma uit la porn etc. Mai mult de atat, sistemele de fisiere se „vad” intre ele – in ubuntu e suport nativ, pe windows am instalat un utilitar pentru Ext3 care mi-a mers de minune.
Concluzia: pentru a trece de la Windows la Linux trebuie sa VREI asta si sa fii dispus sa aloci timp de acomodare. Oricum a spune ca un SO „suge” doar pentru ca face lucrurile altfel (vezi filesystem care daca te uiti un pic pe el ai sa-l intelegi, nu e greu) da impresia ca nu prea stii despre ce vorbesti
Codecul de MP3 nu este default in nici o distributie de linux pentru ca este un format considerat proprietar (si PDF e format standard dar nu e open). Trebuie doar sa-l instalezi. Eu am facut asta si mi-a mers.
@jollyca: cum ziceam si la articolul precedent, nu m-am inchis in windows. am lucrat si pe linux destul, si pe mac cateva luni. si asta si in 1998 si in 2008 si in 2005 si in 2003.
Presupun ca intelegi ca GNU/Linux este un sistem „Free as in free speech”, ca majoritatea sunt si „Free as in free beer” asta este un detaliu.
Lipseste suport pt mp3 & altele tocmai din cauza sistemului de licentiere + patente pe software.
Suportul mp3 out of the box e o discutie clasica ce nu va muri niciodata.
Daca in E.U. nu exista patente software, in U.S. sunt.
Logica filesystem este lafel de complicata ca si cea din oricare alt sistem de operare, din prisma unui utilizator care a vazut ieri primul computer.
Din pacate, pt un utilizator cu umpic de experienta, ce s-a obisnuit deja cu o aranjare anume a fisierelor, da, este foarte complex.
Si eu prima data cand am urcat in cabina unui TIR, ma uitam stramb si nu intelegeam de ce naiba are 2 schimbatoare de viteze.
Linux-ul asta trebuie perceput ca un joc de LEGO. Poti face cam orice vrei cu putina rabdare si putina logica.
Spre deosebire de altele, te lasa sa faci orice gogomanie vrei.
E umpic mai greu atunci cand trebuie sa controlezi tu masina. Masina asta nu ia decizii pentru tine, trebuie tu sa iei pentru ea. Dar ca orice sport, dupa putin antrenament incepi sa te obisnuiesti.
Linux-ul asta e cam cum e in presa cu deontologii. Si astia chiar respecta deontologia
S-o luam pe rind:
1. „mp3 e un standard din 1991”
Pe wikipedia: „MPEG-1 Audio Layer 3, more commonly referred to as MP3, is a patented digital audio encoding format using a form of lossy data compression.”
Deci e format patentat.
Motivul pentru care nu merge mp3 in Ubuntu implicit: „Ubuntu’s commitment to only include completely free software by default means that proprietary media formats are not configured ‘out of the box’.”
Referinta: https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats
Si da, linuxistii au auzit de mp3 doar ca prefera formate free cum ar fi ogg.
2. „Hard mobil” e ceva generic, nu spui ce filesystem, probabil NTFS, in mod normal merge
dar depinde si de modul in care a fost demontat in Windows, dar se rezolva si asta, eu
personal n-am patit asta, dimpotriva, hard-uri/stick-uri mobile care nu mai mergeau in Windows
le-am recuperat in linux.
3. „seesmic” – e prima data in viata cind aud de asa ceva, dar nu asa se instaleaza programe
in Ubuntu, e stupid de usor daca furnizorul aplicatiei un repository ptr aplicatia respectiva,
Google o face, Opera o face, deci cine vrea si e interesat poate.
In general daca o aplicatie e facuta sa mearga pe Windows si ai nevoie neaparat de ea mi se pare
normal sa o folosesti chiar pe Windows. Aud prea des „da’ Photoshopu’ si Autocad-u’ merge pe Linux?”
E adevarat ca Autocad-ul nu merge, dar daca ai nevoie de acea aplicatie o cumperi frumos impreuna
cu Windows-ul aferent si o folosesti si gata, simplu.
if it`s not broken don`t fix it. daca aplicatiile folosite de tine merg bine mersi pe windows, ce rost are sa te complici? e ca si cum m`as oftica eu ca nu`mi merge world of warcraft pe linux.
Cunosc cativa guru unix/linux cu experienta de peste 10 ani. Si culmea, pe calculatorul personal au „mizeria” de windows. Ce-i drept, ei nu sunt copilasi care se cred cul si mari hecări pentru ca au instalat un linux. Parca vad o generatie care in locul unor tricouri cu Che Guevara poarta unele cu pinguni. Si cine stie, poate o fi si linuxu’ asta un fel de 42.
PS. Eu, te rog, spune-mi din nou ca m-am murdarit de windows la gura.
In curand voi veni pe zoso.ro doar sa ma distrez!!!
PS: zoso ai inceput sa fi plin de tine! Nu iti convine? Taci!
Ă… Eu am renunțat la Windows din cauza virușilor. Pur și simplu m-am săturat, așa că mi-am luat Ubuntu. Big mistake, greu am scăpat de el, nici măcar nu-mi vedea wireless-ul.
După mai multe documentări însă am ajuns la Fedora 11 și este su-perb. Avea by default cam tot ce aveam nevoie, iar ideea de a-mi configura sistemul exclusiv în funcție de nevoi îmi vine de minune.
It’s not that Ubuntu isn’t user friendly… it’s just selective with its friends
am ubuntu instalat acasa si am rezistat cam doua luni. iti rade inima cand instalezi apache, php si mysql intr-o comanda dar te iei de cap cand vezi cat de greu e sa faci un shortcut la un program instalat.
concluzia mea e ca are niste chestii foarte foarte misto prin el, insa ca UI nu se compara sub nici o forma cu un windows, pt un user fara experienta si fara un „cineva” care sa-l ajute e imposibil sa ajunga sa-i placa ubuntu.
+ ca e urat.
Intamplator azi dimineata am instalat Ubuntu, ultima versiune. L-am mai instalat o data acum vreo 2 ani si tin minte ca mi-a displacut cat de neintuitiv era programul de partitionare din wizard-ul de instalare. Ei bine, dupa doi ani, a ramas la fel. Drept urmare, desi am instalat sistemul pe un alt harddisk, bootloaderul nu-mi vede si install-ul de windows 7 RC. Asa ca acum trebuie sa ma joc cu fixmbr si alte frumuseti de genul asta pentru a-mi recupera windows-ul. Cand se vor hotari sa faca din instalare ceva SIMPLU de realizat pe un PC cu mai mult de un harddisk o sa le mai dau o sansa.
Chintesenta discutiei mi se pare comentariul 5 (al lui Cristian). Oamenii au perceptii total diferite asupra termenilor. Usor, intuitiv …
„Administration->software sources
Acolo bifezi toate. si debifezi cdromul.
dup-aia
add/remove software
in dreapta sus selectezi “all available software”
cauti “codec” sau “mp3″
bifezi tot ceea ce ti se pare mai adecvat (vezi descrierea fiecarui pachet)
dai install
si gata.”
Hahahaha … sa-i spui asta unuia care abia invata ce-i cu mouse-ul si sagetica. Vorbim aici de home use si entry users sau de pasionati ? Cui vindem calculatoare ? Dar software ? Atata timp cat linuxul este folosit ca O.S. implicit de cei ce vand calculatoare doar pentru ca pot scadea pretul, nu pentru usabilitate, discutia este derizorie.
Daca vorbim de servere, de web-applications, de baze de date, atunci discutia e alta, dar n-are ce cauta aici.
In Linux singurul lucru frumos e Compiz. Pacat ca nu e util. In rest, praf.
Toate problemele care le descrii tu acolo sunt motive pt care Linux nu va ajunge nr 1 pe desktop.
Unele sunt reale : nshpe mii de window managere , toate cu ideile lor despre cum trebuie sa arate widget-urile , foarte multe aplicatii asemanatoare dar nici una completa cu toate chestiile de care ai avea nevoie ( vezi amarok/rhythmbox/audacious ) , fiecare distributie cu propriile idei despre management-ul pachetelor de soft , lipsa unor studii complete si profesioniste de uzabilitate , etc.
Unele nu tin de linux : nu vine cu suport de mp3 , nu vine cu suport de font hinting si alte minunatii din astea din cauza patentelor de rahat , majoritatea producatorilor de hardware nu scriu drivere pt linux , comunitatea care ar vrea si ar putea sa scrie nu o face pt ca producatorii tin secrete specificatiile hardware , etc.
Altele sunt doar prejudecati de genul : „How can open source software be good ? After all it’s made by hippies!” sau vezi doamne comunistii astia cu open source-ul lor elimina firmele cu soft proprietar de pe piata ( vezi dobitocul de Ballmer care afirma ca „Linux is like a cancer” , iar Microsoft care a aruncat cu rahat atatia ani in comunitatea si conceptul de open source mai nou il promoveaza – https://archive.codeplex.com/ , etc. E bine ca mai exista pe piata alternative la Windows , chiar daca pentru user-ul obisnuit cu point + click + run nu sunt la acelasi standard de uzabilitate. Monopolul nu va servi niciodata consumatorului.
Zoso are dreptate, asta e experienta unuia incepator in ale Linux-ului. Nu poti sa o iei de la cap, sa inveti iar si iar o gramada de lucruri doar ca sa configurezi OS-ul, care trebuie pur si simplu sa mearga de la sine, stock. Iar unele chestii, dragi linuxisti, nu sunt deloc intuitive. Nu cred ca sunteti voi cei mai in masura sa spuneti ca procesul de configurare al unui OS Linux este INTUITIV. Intuitiv inseamna ceva usor de inteles si urmarit folosind cunostinte generale, nespecializate. Un utilizator de Windows (sau windoze, cum va place voua sa spuneti) care a instalat si configurat de nenumarate ori versiuni intuitive de windows nu va sti ce sa faca cu o distributie linux. Eu sunt acela. Am incercat un Linux Mepis live CD de la CHIP de curiozitate si, lucru si mai curios, a mers, dar nu am putut face mare lucru cu el. Am pierdut zeci de minute incercand sa montez (de parca il dadeam la monta, la taur) un hard disk extern pe care aveam niste filme. Cred ca din greseala am reusit pana la urma, pentru ca intuitia mea nu a dat rezultate. De pe hard nu mi-a vazut decat o partitie, da, al dracului windoze cu file system-ul lui cu tot. Voua, linuxistilor, va place sa fiti ocupati cu chestii care va dau cumva impresia (sau certitudinea) de superioritate fata de restul muritorilor cu soarece in mana, fara sa conteze proportia timpului pierdut fata de cel util. Ailalti, windozarii, prefera un OS care merge, chiar daca schiop cateodata si recunosc asta, dar fac treaba. Adica scriu articole, lucrari, prezentari, prelucreaza poze, proiecteaza circuite integrate in sesiuni remote cu scule specializate pe servere cu Linux (ah, ce fericiti trebuie sa fiti, nu?), testeaza echipamente, fac harti, ma rog, chestii absolut banale ce pot fi facute si pe un OS Linux daca ai programul portat, dar numai daca altcineva e angajat sa tot configureze calculatoarele alea, iar rezultatul nu e chiar sigur din motive ce vor fi elucidate la urmatoarea distributie. Asa ca nu va inflamati degeaba, aveti dreptate, Linux e cel mai bun OS pentru cine stie sa lucreze cu el, pentru restul e o BASINA. La fel cum pentru voi Windows e o flatulatie.
@zoso: cache-ul asta distruge discutiile, iti zisera 10 insi de ‘mp3 proprietar’ :))
‘c:\users\zoso\documents’ e ok, dar ‘/home/zoso/’ nu e ?
‘c:\users\zoso\AppData\Roaming\Mozilla’ e ok, dar ‘/home/zoso/.mozilla’ nu e ?
descarcarea unui codec in Windows e normala, dar in Linux e anormala ?
ordonarea logica a fisierelor cine o hotaraste? ce e aia logica? logica cui? pe ce criterii bazezi logica?
presupun ca ai citit asta deja: http://linux.oneandoneis2.org/LNW.htm
@Licaon: gandeste-te altfel. eu sunt gigel incepatorul, am compuer nou cu linux. unde salvez datele? pe desktop? pe d? unde e dul asta mai exacT? in home/mount/pana-mea? de ce nu pot sa il mut direct in /home/?
Formatul MP3 e patentat, closed. Din cate imi amintesc Ubuntu (si linuxarii in general) incearca din rasputeri sa faca poplara ideea de Open Source . De aceea, cred, ca vin cu stuff-uri opensource instalate (si in default repositories) si nu cu stuff-uri gratuite dar closed source.
Formatul OGG este deschis, deci melodiile in acest format ar fi mers, din cate stiu, fara sa fie nevoie de un alt player.
Incearca un Fedora, daca nu-ti place Ubuntu.
@blue: tu ai postat de parca ti-ar fi injurat familia si omorat hamsterul.
Chill, e doar un sistem de operare care dupa cum se vede si din postul tau, e folosit pe desktop in principal de niste fanatici. Deci parerea lor e irelevanta.
Ideea e ca oamenilor le plac chestiile ce merg out of the box. Adica de-a gata. Desktopul trebuie sa-mi creasca productivitatea. Cu configurarea desktopului isi pierd timpul somerii (sau ma rog, freelanceri cum le face sa isi zica)
lasa, bine ca n-ai incercat sa pui Ubuntu …
pana la urma, imi spune cineva cum pot instala niste programe de windows pe linux? am auzit ceva de emulat nu stiu ce…
^
Instaleaza Wine. Apoi ar trebui sa poti instala *.exe ca pe windows, cu dublu click.
Eu recomand Windows 7. Il folosesc de la acel Beta public si sunt foarte multumit de el, works fast, no crashes, multe imbunatatiri. Noua interfata se invata foarte repede si acele „jumplists” ajuta mult la capitolul productivitate. Linux e mai mult pentru Basement Dwellers. Mac e frumos & all da’ parca nu isi justifica pretul. Fara sa fac prea multa reclama: I highly recommend Win7.
Le deschizi cu Wine… dar nu merg toate.
Mie-mi place Ubuntu, dar asta pentru ca prietenul meu il foloseste de vreun an si ceva si ma ajuta atunci cand imi prind urechile. Si daca te ajuta cineva care se pricepe poti sa ti-l customitizezi foarte frumos. Si eu urasc insa amarokul – poti sa folosesti, ca o alternativa, banshee (sudo apt-get install banshee) .
Incearca cu Wine. sudo apt-get wine sau ceva de genul ( nu stiu ca eu folosesc fedora care e rpm based ).
Linux is not interested in market share. Linux does not have customers. Linux does not have shareholders, or a responsibility to the bottom line. Linux was not created to make money. Linux does not have the goal of being the most poplar and widespread OS on the planet.
All the Linux community wants is to create a really good, fully-featured, free operating system. If that results in Linux becoming a hugely poplar OS, then that’s great. If that results in Linux having the most intuitive, user-friendly interface ever created, then that’s great. If that results in Linux becoming the basis of a multi-billion dollar industry, then that’s great.
It’s great, but it’s not the point. The point is to make Linux the best OS that the community is capable of making. Not for other people: For itself. The oh-so-common threats of „Linux will never take over the desktop unless it does such-and-such” are simply irrelevant: The Linux community isn’t trying to take over the desktop. They really don’t care if it gets good enough to make it onto your desktop, so long as it stays good enough to remain on theirs. The highly-vocal MS-haters, pro-Linux zealots, and money-making FOSS purveyors might be loud, but they’re still minorities.
That’s what the Linux community wants: an OS that can be installed by whoever really wants it. So if you’re considering switching to Linux, first ask yourself what you really want.
If you want an OS that doesn’t chauffeur you around, but hands you the keys, puts you in the driver’s seat, and expects you to know what to do: Get Linux. You’ll have to devote some time to learning how to use it, but once you’ve done so, you’ll have an OS that you can make sit up and dance.
If you really just want Windows without the malware and security issues: Read up on good security practices; install a good firewall, malware-detector, and anti-virus; replace IE with a more secure browser; and keep yourself up-to-date with security updates. There are people out there (myself included) who’ve used Windows since 3.1 days right through to XP without ever being infected with a virus or malware: you can do it too. Don’t get Linux: It will fail miserably at being what you want it to be.
Frumos spus
Hai sa excludem acuzatia de trolling. 2 ore, 44 de comentarii. Faci un experiment?
@ipo: ipo, nu e trolling, e o discutie seaca pe margine retardelii de care dau dovada linuxistii idioti.
@zoso: instalezi Wine: sudo apt-get install wine
Apoi poti rula fisiere .exe pe linux, spre exemplu se instaleaza foarte usor uTorrent, etc.
Aplicatiile care folosesc .net nu prea vor merge, asa ca ia-ti gandul de la alea.
Pentru a instala Adobe Air, downloadeaza fisierul .bin si ruleaza-l asa (din terminal):
chmod +x AdobeAIRInstaller.bin
sudo ./AdobeAIRInstaller.bin
(prima comanda face fisierul executabil, a 2-a il ruleaza).
Spor!
@zoso (52) In Win7 poti sa-ti ordonezi lejer folder-ele de documente in Libraries. Adaugi folder-ul de pe D:/ in Library si-l vezi ca si cand ar fi „My Documents” de peste tot, dar se salveaza in folder-ul respectiv. Foarte folositor. Si poti sa-ti definesti Library-urile tale & all that. FYI.
Sunt pe linux de pe vremea cand multe lucruri nu se puteau face decat din consola, asa ca ce exista acum mi se pare lux…. dar nu mi s-a parut niciodata ca fisierele nu sunt ordonate logic. Ba mai aiurea mi se pare ca Windows default iti pune homedir in C:Documents and Settings sau C:Users si nici nu-i trece prin cap sa-ti sugereze ca poate ai vrea sa faci o partitie separata pentru home… pentru cand o sa upgradezi sau reinstalezi OS-ul. De haosul din system32 nici nu mai vorbesc. In Linux poti sa stii oricand ce pachet ti-a pus un anume fisier pe disc.
@neaorin: exista un fix simplu prin care iti poti pune my documents unde vrei tu. eu le tin pe d.
Parca era un mic programel, WINE, dar nu vor merge toate aplicatiile de pe windows. Asta e inca un motiv pentru care eu am renuntat la Linux..
@Cristian: OMG, stiu parintii tai sa dea comanda aia usoara? „mount -vt ntfs-3g /dev/ / -o force”
@sw33t: „Toata lumea stie ca ubuntu nu stie mp3 din prima si nici alte codecuri proprietare.” serios vorbesti? Si parintii tai stiu? :))
@P. Paul: „apt-get , yum, rpm … oricare dintre ele te ajutau si rezolvai problema in cateva minute.” Pun pariu ca astea au fost primele cuvinte care le-ai auzit dupa ce te-ai nascut.
@zoso: http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?id=3838
@zoso: depinde cine a instalat Linux-ul ( ca si la Windows de altfel )
daca mergem pe ideea de cat mai putine partitii, cum am vazut eu Dell-urile instalate cu Vista, presupun ca ai una pentru /home si inca una pestru restul ( si inca una de swap )
atunci /home/zoso e casa ta, pui tot ce vrei aici in ce ordine vrei tu
/home/zoso/Desktop e desktopul
daca montezi un stick sau un hard pe USB o sa apara in /media/hardulu’zoso, presupun, eu am Debian cu KDE4 nu Ubuntu cu GNOME si la mine asa face, apoi in managerul de fisiere o sa apara in stanga o iconita in plus, si faci ce vrei pe/cu aia
te intereseaza WINE (emulatorul), vezi aici https://wiki.winehq.org/Ubuntu ( is beta dar is cele mai noi )
apoi ar trebuii sa ruleze direct EXE-urile, daca nu o face, dai Ruleaza cu si scrii: wine %U ( si bifezi aia cu ruleaza mereu cu )
ca sa configurezi WINE rulezi comanda: winecfg
directorul tau WINE personal: /home/zoso/.wine/drive_c/
Emulezi cu Wine sau instalezi un Windows in VirtualBox.
Pe toate le instalezi cu Synaptic (in Ubuntu).
Probabil tie nu ti-a spus (inca) nimeni ca pe distributiile Linux din ziua de azi nu stai ca prostu’ pe ‘net sa cauti programe si sa le instalezi tu singurel. E foarte probabil ca cineva le-a si adaugat in „depozitul” (repository) de programe al distributiei. Vrei un softuletz? Pornesti programelul care menegiueste pachetele (Synaptic sau ce o fi pe distributia aia) si gasesti acolo ce doresti. Bifezi, dai apply si gata. Programul e instalat si configurat.
Si probabil ca iarasi nu ti-a spus nimeni ca pe un sistem serios de operare nu ai nevoie (si nici voie) sa scrii in alt folder decat /home/. La fel e si pe Vista, la fel e si pe Windows 7, la fel e si pe XP daca nu rulezi ca un gog (expresia ta favorita) cu drepturi de administrator. Faptul ca Bilutza Gates te-a obisnuit sa rulezi ca admin mereu e o prostie din timpurile imemoriale ale DOS-ului, de care si el si-a dat seama si a remediat-o in ultimele doua sisteme ale sale.
Cum ziceam si la postul alalalt: daca esti developer si poti profita intr-adevar ca totul e free software (as in speech), atunci ai ce gasi la Linux. Iarasi, daca esti cam pafarist cu calculatoarele (dadeam exemplu pe parintii mei), vei fi mai safe cu Linux decat cu Windows pe net – numai sa ti-l instaleze cineva. Daca esti „asa si asa”, si Windows te coafeaza, atunci ramai la el.
@zoso: exact. E un fix simplu pe care cine stie si cunoaste il aplica. Trebuie numai sa stii. La fel si treaba cu mp3 pe linux.
@Zoso
Nu te mai obosi să rulezi aplicaţii de win pe Linux că oricum nu vor merge. Cam nimic nu merge pe Linuxul ăsta de căcat. E bine că Windows merge din prima™ atât ai nevoie să ştii.
În plus de asta e naşpa că butonul de start nu e un steguleţ multicolor, wmv-urile şi hd-urile nu merg nici ele.
Nu eşti nici primul nici ultimul care demonstrează cât de căcat este Linux-ul. Oricât ai încerca, campania Microsoft este MINCINOASĂ. Se acoperă de zor cu flame-uri Windows vs Linux pentru a se masca acest lucru.
Restul e cancan şi mâncătorie de căcat pe partea ambelor tabere.
Lăsaţi roşiile să vină la mine, am nişte bulion de făcut.
Ca optiuni majore ai
1. WINE (gasesti in Synaptic), care iti emuleaza (substituie?) API-urile Windows. Ultima data cand m-am jucat cu el mergea ok, dar sa nu te astepti la miracole. Daca ai nevoie si de Internet Explorer pt testat una-alta la site-uri erau cateva programe care fix asta faceau – vezi ies4linux.
2. Un emulator „cu acte” – vezi VmWare Player, VirtualBox de la Sun (eu ma inteleg f bine cu asta) – in care iti instalezi un Windows, dar varianta asta papa mai multe resurse.
O sa-l injuri mult si bine la-nceput, dar in scurt timp or sa ti se para cam toate logice. In ultimul timp nici n-am mai avut nevoie de terminal pentru treburile de zi cu zi.
Ca sa-ti faci viata mai usoara si sa se miste totusi mai bine decat de pe stick, instaleaza-ti Wubi. O sa-ti faca un fisier pe partitia de Windows in care iti instaleaza ultima versiune de Ubuntu, dupa care ti-l adauga la meniul de boot.
folosesc unix de peste 7 ani , insa niciodata nu mi-am instalat pe PC/lap orice chestie personala nici o distributie, daca e vorba de iptables,bgp-uri si alte porcarii de genul astaunix rulez daca nu, nu mai ruleaza asa tare, de fapt deloc asta in cazul in care nu ai ceva pe bani de la microsoft, gen un server de e-mail (nu stiu inca dacae cu licenta dar presupun ca e) ca daca vrei sa-ti facu o casuta de e-mail tre sa stii bash scripting calumea tata… nu gluma
@webteh: aici vorbim de workstation pentru utilizatorul incepator/mediu.
In 2007 Microsoft ar fi trebuit sa plateasca o amenda de 1,5 miliarde de $ pentru „mp3 patents infringment”- procesul inca stagneaza. Pentru Fraunhofer au platit 14 milioane inainte.Asa ca e normal ca un sistem de operare sa nu playeze mp3-uri si sa nu contina codecuri proprietare.
Ubuntu e foarte usor de folosit.Il folosesc de 3 ani si nu am avut nici cea mai mica problema cu el.Te obisnuiesti dupa cateva ore cu el…chiar daca nu ai vazut pinguin in viata ta.Pentru non-gameri e ideal.
Intrebarea mea e urmatoarea: Daca esti asa pe langa situatie, de ce ai instalat Linux? De ce nu instalezi MacOS daca vrei sa fie ultra-mega-userfriendly, acum, cel putin, poti sa-l instalezi pe pc hardware.
Ubuntu e distroul cel mai usor de folosit, asta nu inseamna ca orice dobitoc care stie sa dea drumul la un film si sa citeasca mailul se va descurca cu el.
Daca nu stiai de Windows, oare ti se mai parea dificil Linuxul?
Man , eu nu inteleg de ce te mai chinui. E clar ca nici o distributie nu o sa iti poata satisface cerintele. In locul tau l-as gasi pe ala care te-a facut sa crezi ca o sa fie de 10x mai roz si mai frumos ca windows si i-as baga CD-ul sau DVD-ul pe gat. Pt ceea ce ai tu nevoie stick to Windows. Dar pls nu mai sustine ca sistemul de fisiere e cretin doar pt ca nu are C: si D si E. E o palma nemeritata peste obrazul celor care au muncit atata ( si culmea , marea lor majoritate fara sa fie platiti ). Nu-ti place ? Il gasesti ilogic ? Nici o problema , nu-l folosi si gata.
Poti sa faci ca tot /home sa fie D. Poti sa faci asta la instalare sau dupa.
Cand creezi un user nou poti specifica unde vrei sa fie home directory.
@neaorin
fix-ul ala e cumva click dreapta / properties ? esti pe bune?
@cireasa: nu, e ceva de genul net user zoso /homedir:D: . Cam la fel de complicat ca si apt-get install mp3stuff.
@zoso: daca esti dispus sa dai bani, pentru rularea programelor windows pe linux exista cedega, cu emulatorul cedega vor merge garantat toate programele
@Ionut Staicu: Sunt unii care scriu mii de articole despre comenzile astea, doar ca aia care ar trebui sa le caute pe Google nu stiu unde naiba se asteapta sa le gaseasca
Din experienta personala, Linux instalat la o firma pe 6 PC-uri (tipografie, partea de tehnoredactare/email/corectura 1,2) in urma cu 4 ani.
Ca si configuratie, PC-urile erau in general: AMD K6-2 sau Pentium 3 ~ 600 Mhz, 128 – 256 MB RAM, placa video 4 MB, monitoare CRT de 15 si 17. Mai pe romaneste erau deja vechi la vremea respectiva. Ca sa nu mai zic de harddisk-uri care erau undeva la 8 GB.
Window manager KDE (cred ca un 2) .
Utilizatorii: persoane trecute de 40 ani, obisnuiti cu windows 98 si 2000 in firma.
Listarea a functionat aproape bine. Le pusesem pe desktop scurtatura catre un script de repornea CUPS in caz de probleme. A placut conducerii ca pot vedea rapoarte cu ce documente au fost listate si numarul de pagini. Mi s-a spus: indiferent de ce se intampla, trebuie sa se poate lista la oricare din imprimante din firma (fiind pe mai multe etaje). M-am conformat. Un document a reusit sa fie scos la 2 imprimante diferite si pe etaje diferite. Ce se intamplase: o imprimanta nu mai avusese hartie si a trecut pe urmatoarea disponibila.
Probleme serioase cu aranjarea in pagina, daca se deschidea un document nativ office. Probleme si cu fonturile.
Partea foarte buna care a salvat ziua: am putut muta hdd-ul pe alta statie si doar cu cateva modificari angajatul a avut totul ca inainte (~ 25 min). In Windows ar fi fost un frumos BSOD.
Senzatia ca merge greu PC-ul au avut-o mai tot timpul. Mentenata si update-ul la unele pachete a fost problematic, din cauza vechimii distributiei (Mandrake 8.0).
Concret: daca nu ar fi avut pe cineva care sa le rezolve problemele, nu s-ar fi descurcat. Instalat de la zero, totul pus dupa nevoile fiecaruia plus un mic instructaj. Nu a fost nevoie ca vreun angajat sa foloseasca consola, totul era disponibil pe desktop.
Dupa upgrade-ul sistemelor PC s-a luat direct licenta cu Windows. Problemele cu listarea au ramas.
Concluzie: nu trebuie luat numai sistemul de operare X, trebuie avut in vedere intreaga solutie:
– driverele sa fie scrise bine, sa nu agate sistemul de operare.
-sa fie un tot unitar. sau aplicatia echivalenta sa se comporte similar si sa produca aceleasi rezultate.
-reteaua sa nu aiba probleme (internet/intranet)
Daca departamentul IT isi face treaba, sunt bune ambele OS-uri. Mai greu cu aplicatiile specifice.
@Ionut Staicu
Dar de unde ştii că trebuie să dai click pe start -> all programs -> Accesories -> Games -> Solitaire ?
Sau de unde afli ce face E-ul de pe ecran ? Mai greu, cum afli unde s-a instalat un program ca să-l ştergi că nu-ţi place ?
Şi mai şi mai greu, cum îmi fac un cd cu pozele de la mare ?
Dacă stăm să săpăm găsim milioane de motive pentru care nu ne place Windows/Linux/MacOS.
La final cel din faţa calculatorului decide. Ce culori îi plac, dacă e soft free sau nu, dacă-şi merită banii. Campania Microsoft doreşte doar să exploateze lipsa de cunoştinţe a utilizatorului tipic. Şi asta pentru că BANII sunt la mijloc.
E bun Windows-ul ? Da. Dai bani pe el ? Da. Ai garanţie ? NU.
E bun Linux-ul ? Da. Dai bani pe el ? NU. Ai garanţie ? NU.
E bun MacOS ? Da. Dai bani pe el ? Da. Ai garanţie ? DA.
Observi diferenţa ? ASTA încearcă o campanie orchestrată de Microsoft să ascundă.
Pentru cei care nu au avut calculator până acum, această campanie le merge la suflet. Pentru restul există detalii expuse de Zoso şi restul care se tot chinuie să convingă prostimea că Linux nu merge din prima şi că-i de căcat, naşpa, huo.
Şi da, nu mă laud că ştiu prea mult Linux dar am îmbrăţişat filozofia lor şi am înţeles că lucrurile se fac diferit. Crede-mă că asta este prima chestie cu care trebuie să se acomodeze un utilizator de calculator care nu avut de-a face cu Linux-ul până acum.
Şi lucrul ăsta-i şi cel mai greu. Restul sunt detalii care le găseşti bine documentate pe forum-uri, liste de discuţii, manuale de utilizare, blog-uri, wiki-uri şi câte şi mai câte.
mp3-ul este un format proprietar pentru care windows si macosx platesc ca sa-l poata distribui in SO-urile lor. Linuxul fiind FREE nu ofera suport out-of-the-box ptr mp3-uri divx-uri si alte formate multimedia proprietare. Daca ar face asta ar insemna sa perceapa taxe adica sa platesti pentru el.
https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats
Oricum e atat de simplu de rezolvat problema. In Application -> Add Remove Software cauti mpeg codec , il bifezi si voila
E la fel de simplu ca instalarea codecului divx pe windows. Tre doar vointa. Iar daca nu e vointa … bagi banu’ in wingowz si intr-un antivir bun …
Am văzut că toţi o dau pe a lor cu apt get bla bla. Dar întreb şi eu, ca un n00b ce sunt, de unde ştii ce comenzi să dai?
@ gupi (#94): la nuvela aia traducerea (a lui mihai dan pavelescu) mi se pare mai faină chiar decât originalul. inclusiv a strofei din alice în țara din oglindă
Poate ca nu ti-ai gasit distributia care sa iti mearga la suflet. Incearca si distributia asta: http://www.pclinuxos.com. E mai potrivita pentru windowsari, e facuta tinand cont si de modul lor de gandire.
Pentru Linux trebuie sa ai un IQ ceva mai mare de 12. MP3-urile nu-ti merg pentru ca MP3 este format proprietar. Microsoft plateste pentru el ca sa-l poata reda in Windows orice dobitoc de prunc. HDD-ul extern nu-ti merge pentru ca e formatat NTFS. Instaleaza ntfs-3g si-ti va merge. Daca te documentai putin inainte sa scoti pe gura tampenii, ai fi realizat din prima ce prostii scrii.
Ia incearca si un Windows care ruleaza direct de pe USB si o sa vezi ce se intampla
Totul este relativ…
> Nu fac lucruri complicate pe computer. Dar când rularea unor mp3uri e o problemă de expert nasa…
Hai sa fim sinceri si sa recunoastem ca pe Windows totul ti se pare usor si sublim pentru ca ai experienta cu el si stii deja ce trebuie sa faci. Daca e sa pui un incepator pe Windows, stai linistit ca si ala o sa se descurce la fel cum te-ai incurcat si tu pe Linux. Nu mai compara utilizatorii cu un nivel mediu de cunostinte cu novicii. Am fost anul trecut acasa la doi batranei care aveau laptop cu Windows Vista preinstalat (asa cum recomanda campania) si nu stiau decat sa joace sah pe el. Atata tot si nimic mai mult. Iar aia care sunt un pic mai avansati fac oricum totul precum maimutele: repeta pe de rost niste pasi invatati de prin alte locuri.
Daca problema ta si a altora cu Linux-ul e ca lucrurile nu sunt (exact) ca pe Windows, atunci asa este. Nimic mai departe de adevar. In fond si OS X sufera de aceeasi problema din punctul tau de vedere daca-mi aduc eu bine aminte.
Am vazut ca pe ici pe colo mai apare cate un tampit care face comparatii aiurea intre Windows si Linux. De exemplu Hans. Mai Hans, dar cand iti instalezi Windows si el nici macar nu te intreaba daca vrei sa bootezi si alte sistem de operare cum e?
Dragos are 4 ani – habar n-are de windows, dar stie cum sa lucreze cu Fedora; Vlad, frate-su de 8, la fel.
Doamna Rodica, educatoarea: dupa ce l-eam donat un calculator cu Fedora a avut nevoie fix de 2 saptamani pentru acomodare.
E bulshit treaba asta cu userii incepatori care nu se acomodeaza.
offtopic:
cautati „Frazbile si Granchioase” ) ; e o nuvela faina si plina de invataminte.
am instalat linux , mi-am futut partitiile de windows pt ca grub e idiot.
a pornit kernel-ul si desktop-ul. am numai idiotenii pe ecran si sunt indemnat sa ma joc ceva cu bile – n-am chef. help-ul vrea pe net, imi dau seama ca si eu vreau la fel. linux-ul e bou, cere nu stiu ce pentru pppoe iar help-ul e pe net …
a trecut o ora de cand ma invart in jurul oului si nu reusesc sa-i dau de cap, vreau sa ma calmez cu niste muzica – nu vrea mp3-uri…
(povestea de mai sus e un exercitiu de imaginatie )
cam asa se desfasoara o experienta cu instalarea de linux pentru 90 % din cei care butoneaza pe calculatoare.
eu m-am jucat putin cu el, venind din partea de windows unde toata ziua ma ocup de servere, si clar nu sunt facut pentru el. Ubuntu l-am testat acum 2-3 ani cand aparuse cubul ala fain si mi-a placut ideea dar facea tampenii pe partea de cd bootabil. am incercat sa-l pun in virtual PC pe Vista si… schimba reolutia in cera de genul 5000*200 si parca eram in vremurile de demult cand se pocnea televizorul. pana la urma l-am facut sa mearga in vmware , si dupa 2 ore de butonat prin ele, m-am predat. e clar ca dos-ul sau powershell-ul nu sunt facute de aceleasi capete luminate pentru ca in primele ma descurc dar in terminal-ul de linux … mai greu
win7 in acest moment este mai mult decat stabil/util pentru orice utilizator. doar ce-i care au stat in soare, pardon pe xp…prea mult nu-l plac (cum au facut si cu vista ), dar am vazut persoane care erau pentru prima data in fata unui PC si win7 l-i s-a parut perfect intuitiv.
spor la toti pe orice butonati , doar sa va faca voua placere. in final uitati o chestie funny despre linux
Deci utilizatorii de linux sunt satanisti. Sau , ma rog, asa cred unii, De unde asta
Vine nus’ ce cunostina de-a lu shefu azi la el si il roaga sa il dea pe baitu de la service ca ala stie linux. Adica eu. Ce se dorea. O biserica baptista primiseara un amarat de server isi luasera net si vroiau sa faca un server de http sa puna pagina de web pe el
Ma duc la biserica, ma uit la rabla aia , cu un baiat care chinuia un webserver pe un windows.
Domne ca nu vrea si cu asta basta. Il intreb pe asta de ma adus : ce fac?
-baga linux
Bun, scot cd-ul cu linux, ( dstributia mucles sa nu fac reclama) si punete pe clapetat. Muncesc eu ce muncesc, si la un momentdat ma intreaba al cu wingozu ce fac acolo. Ii raspund amabil iti fac serverul . Bine.
Dupa 15 minute ma bate cineva pe umar. Cand ma intorc sa fac cu inima. Politia.
-Ba ce faci aici.
Eu: – fac un server de http.
S-a uitat ala la mine, ma rug nu stiu cat o fi inteles ce i-am zis, unfla pieptul si ridica tonu.
-Ba s-a raportat aici ca cineva tulbura linistea publica cu apucaturi satanice.
Ma uit in jurul meu, si ii zic
-Domne cat am fost aici a fost liniste.
Robocop deja nu mai stia ce sa ma intrebe. Se intoarce catre ala cu wingoaza si il intreaba.
-Unde e ala cu satanismul.
Precizez ca robocop era pregatit cu bulanul pt exorcizare, iar pe fata lui se vedea ca avea cateva la activ.
Nea wingoz indreapta catre mine degetul si zbiara.
-Domne ala e , uite ce face pe comp. Numa cifre etc etc si numai incantatii scrie acolo.
Va dati seama ca pt garcea era deja prea mult. Sta se scarpina dupa ureche, se invarte si concluzioneaza. Merem la sectie dati declaratie.
Da neica si de la un amarat de server am ajuns sa dau declaratii la sectie. Norocul meu ca acolo am gasit un client de al meu care era goanga mai mare , si dupa ce a ascultat povestea razand cu lacrimi , m-a lasat sa plec
Asa ca aveti grije ce mai satanizati pe la compuri
@Ionut Staicu: nu tre sa stii, cauti managerul de programe (ca si pe Windows); apt-get e comanda directa, ca si ‘tracert’ din Windows; daca vrei sa stii mai multe citesti, cum au facut toti si pe DOS si pe Windows si pe Mac; dai in google: ‘cum sa instalez un program in Ubuntu’:
@gupi: treaba e ca toti care spun ca Linux e greu au probleme cu ajustarea la ceva nou din cauza obisnuintei
am postat un link in comentariul numarul 66 pe care toti ar trebuii sa il citeasca din ambele tabere si poate astfel scapam si de fanatici si de fanboiz si de FUD
Linuxul este ca si masinaria asta:
http://sugarmtnfarm.com/blog/uploaded_images/PondExcavatorInDigDSCF6864-726042.jpg
iar versiunea Ubuntu are numere de inmatriculare, semnalizare, faruri cu faza lunga si scurta, eventual un casetofon Sony. Daca te incapatanezi, poti merge cu ea de acasa la servici, sau poti sa-ti cari zarzavaturile din Carrefour, dar nu pentru asta a fost gandita.
Check this out… E cam scumpă pentru România, dar merită investiția.
Mie personal Ubuntu mi se pare foarte intuitiv și l-am instalat pe o grămadă de configurații fără să am probleme. Sunt multe lucruri pe care în Linux le rezolv mult mai repede decât în Windows, dar asta ține și de experiență.
Anyway, pentru ce faci tu în Ubuntu găsești tot softul de care ai nevoie. Inkscape (în loc de Corel, Illustrator), GIMP (în loc de Photoshop), OpenOffice. Aici găsești și tool-uri care să înlocuiască nevoia de Windows Live Writer.
Have fun!
de fapt noi suntem problema, nu distributiile. Pe masura ce inaintam in varsta ne cresc ochelari de cal din ce in ce mai opaci si mai mari
mama cati linux trolls
:)Cred ca problema cu mp3-urile era a ta ,pc-ul se mai uita si la persoana ( Joke ).Oricum inainte sa scoti astfel de tampenii pe gura foloseste google , citeste , informeaza-te ca doar esti om mare .
Pentru ca acum rulez de pe un computer cu 3 sisteme de operare (OSX, Ubuntu si Windows 7) ma consider in masura sa-mi dau si eu cu parerea legat de subiectul tau Zoso.
Multa vreme (un an si ceva) am avut pe computer instalat numai Ubuntu si nu am am simtit nici o deficienta sau nevoie de a ma intorce la Windows. Totul mergea ca la carte, inclusiv singurul joc pe care-l mai incerc din cand in cand, CounterStrike (evident sub Wine).
Obligat fiind sa programez ceva in .NET , am reinstalat Windows pe o partitie si am ajuns sa boot-ez cand un sistem de operare cand altul.
A venit si ziua cand pentru a dezvolta o mica aplicatie pentru iPhone (si neavand bani de un mac) am instalat shi OSX.
Ubuntu – pentru programare web, torente, filme, CS, you name it…
Windows – programare Win
Mac – pentru sotie (aparent ca sa folosesti un mac trebuie sa fii la un nivel tehnic sub orice critica ), programare Cocoa, browsing.
Dupa 14 ani de programare shi sapat pe toate sistemele deoperare posibile pot spune ca cel mai complex si mai stabil este …. Windows 7. Cred sincer ca atat OSX (instabil, ilogic adeseori, stupid pe alocuri) cat si Ubuntu (nu atat de „user friendly” cu cei incepatori, interfatza standard e veche de acum 12 ani si parca nu mai evolueaza) mai au muuuult de crescut ca sa ajunga din urma Win7 (uimitor de stabil in varianta beta, frumos, drivere pentru toate cele).
Eu consider Zoso ca tu stii mai bine de atat, dar postul asta a fost facut special pentru Flame, nu pentru ca aveai ceva de spus.
Eu am impresia ca Zoso e mai linuxar de ca multi care se autodenumesc astfel. Si are dreptate, ubuntu e cam goz, numai ca e bine promovat. Prefer oricand un debian straight. E si disperant cu atatea distributii, fiecare cu a lui, care incearca sa iti impuna stilul lui si alegerile lui. Parerea mea e ca, daca vrei linux, mergi la distributiile de baza si faci ce vrei de acolo incolo. Cineva care lucreaza in domeniu se cam fereste sa se bage in razboaie de genu „a mea e mai mare”, tocmai pentru ca stie ca fiecare lucru necesita scula lui, windows sau linux, care o fi. Mi se pare totusi ca linuxu e o paradigma buna a libertatii sau a democratiei. E cam greu sa faci alegeri si iti trebuie si un dram de minte si de vointa. Mult mai mult decat sa primesti totu de-a gata, si sa ti se dicteze, asta e, asta folosesti ca astea zicem noi ca is bune. Da fiecare cum prefera sau dupa interese. Oricum, bine ca exista linuxu si ai alternativa in caz de nevoie.
@Mihai, Imi aduc aminte de un beta de windows 98. Mergea superb pe 8 mega de ram, nu crapa, toate bune. Dupa care a venit 98 finall…Da merge bine Windows 7 pe Atom, nu am ce zice.
pe linux nu merge world of warcraft deci linux sucks :)) ! windows rullz !
Take a look at jolicloud. https://www.jolicloud.com
@hunter esti prost informat , merge si merge chiar bine
@manu: pfSense este FreeBSD. Cand l-ai „descoperit” puteai sa citesti si asta, ca scrie pe prima pagina.
@hunter: ai dreptate, in WINE merge mai prost WoW, pe DirectX, dar pe OpenGL merge mai bine decat in Windows
@zoso: eu folosesc de vreo 2 ani ramura evolutiva a Debian ( ); trage cu ochiul pe un live CDDVD macar cat sa vezi si KDE4 si sa il compari cu GNOME-ul lu’ Ubuntu
spor
Am avut DOAR Ubuntu un an (acasa), si este exact cum a scris Zoso. Cum mine a mai mers dar sotia isi smulgea parul din cap. A fost un experiment (nu de dragul linuxului, ci sa vad daca se poate trai cu software complet free si gratis), dupa care am revenit relaxat la Windows.
Comentatorii care scriu ca trebuia sa caute pe google inainte sa se planga ca nu merg mp3-urile, raspunsul este: exactly. La asta se referea omu. N-ar trebui sa cauti pe google ca sa mearga asa ceva.
Deci se poate, dar nu pentru mainstream.
@hunter: „rulz” sau „rules”. Daca tot nu ai habar sa spell, incearca in romana, poate iti iese ceva mai OK.
@all: argumentul cu „ala care pune mana prima oara pe mouse” nu tine nici la Windows. Am invatat parinti sa foloseasca (si ai mei si ai ei) si, pur si simplu, singura solutie a fost sa pun Firefox si Yahoo Messenger in Startup Menu. Cand ceva nu mergea, un reset rapid rezolva problema.
Sunt sigur ca ar fi avut fix aceeasi problema pe orice alt OS.
Asa ca sa lasam harneala asta ieftina cum ca Windows e pentru toata lumea, ca nu e. Calculatorul, in general, nu e pentru toata lumea. Daca iti licare nitel becurile, nu mai conteaza ca e Windows, Linux sau Mac OS. Iti faci treaba lejer pe oricare. Daca nu iti licare si te-ai caznit ani de zile sa inveti doar una din variante, fara a intelege ce e in spate, trunchiul comun al tuturor OS-urilor desktop, atunci alte optiuni nu sunt pentru tine. Cu asta sunt de acord, dar chestii gen „windows sucks”, „linux sucks” sau „mac sucks”/”mactards” nu sunt decat niste imbecilitati cu care defileaza toti idiotii, inclusiv zoso.
In ’93 utilizam Windows (3.1), in ’95 am dat de Linux si am invatat dpdv server ce inseamna, iar din 2006 utilizez doar Macintosh/Mac OS. Desi toti anii am tinut aproape cu Windows, cel putin pana in 2006, pot spune ca nu as refolosi niciodata asa ceva pentru heavy work (development). Am Win7 public beta pe notebook si, in afara de surprizele placute furate din Mac OS, totul mi se pare o nebuloasa.
@zoso: incearca sa iti iei mail-ul IMAP/POP3 cu Win7 dupa instalare. O sa vezi ca e mai usor sa asculti MP3-uri pe ubuntu
@borg: debian e mirific, pana cand ai de instalat un driver mai closed, asa. Sa te vad atunci, mai ales cand driverul in cauza e cel de retea si tu trebuie sa faci instalare remote
De ce ti se pare ca linux este un sistem de operare pentru prosti? Da macar o dovada. Ca tu nu sti sa lucrezi pe asa ceva…e problema ta, sincer iti spun. Si ca fapt divers…utilizatorii de linux…sunt experti in linux. Stiu ca voi fi atacat pentru acest comentariu. :)) Oricum, exista si altceva in afara de windows, si trebuie sa precizez faptul ca jocurile merg si pe linux os. E ceva ridicol, si in linux instalezi cu next->next->next->finish, dar daca nu va intereseaza. Exista google zoso, puteai sa gasesti o solutie pentru dilema ta, era imposibil sa nu gasesti, dar mnooo…pentru marea majoritate e mai usor sa dea restart si sa dea boot la un cd cu windows. Cat timp noi, userii de linux nu zicem nimic despre windows, asteptam acelasi lucru si din partea voastra.
In final vreau sa precizez faptul ca linux e usor de folosit, trebuie sa iti dai macar un pic silinta, nu repede pac-pac il scoti din calc. Daca chiar vrei sa incerci si sa studiezi tine-l cat mai mult in hard, nu e windows si nici macar nu seamana ca design, asa ca nu va speriati daca e ceva total diferit de windows.
Numai bine!
Pe scurt: Ubuntu e ok DACA ai rabdare. Linux NU e Windows.
Mai pe larg:
Problema cu codecul de mp3 e ca este patentat – nu e chiar gratis. De aia NU e inclus in distributie din motive destul de clare (pentru ca linuxul e moka). Treaba e ca e decizia TA daca il incluzi, tre’ sa il pui manual.
Diferentele dintre Windows si Linux sunt mai degraba probleme de obisnuinta …
Eu personal le folosesc pe amandoua fara mari batai de cap cu avantaje si dezavantaje in ambele parti. NU exista Linux is better sau Windows is better, e doar o chestiune de gust.
Bafta
tocmai de asta folosesc windows – e mai simplu
@Hunter, sa intelegem ca tu iti alegi sistemul de operare in functie de jocurile tale ? Cred ca @mihai a evidentiat calitatile si intrebuintarile OS-urilor cel mai bine iar @Cypress a scris exact ce vroiam sa postez acum.
@Cristian ( si restul): „Daca e sa pui un incepator pe Windows, stai linistit ca si ala o sa se descurce la fel cum te-ai incurcat si tu pe Linux. Nu mai compara utilizatorii cu un nivel mediu de cunostinte cu novicii.”
DACA E, dar nu e. Zoso nu incepator pe windows si, de altfel, nici eu si mai nimeni de aici. Discutam de cazul celui care nu e incepator pe windows, ce nu e clar ?
Deci plecam de la premisa ca esti obisnuit cu windows.
Ce-ar fi daca maine m-as apuca si as fabrica masini cu skimbator de viteze pe stanga, buton de frana si acceleratia pe stanga ?
A, nu o foloseste nimeni,aaa…pai ia sa va obisnuiti voi.
Daca ai fi pierdut si tu 5 minute pe http://www.ubuntuguide.org, ai fi putut sa te luminezi.
Restricted Extras
The Ubuntu Restricted Extras will install Adobe Flash Player, Java Runtime Environment (JRE) (sun-java-jre) with Firefox plug-ins (icedtea), a set of Microsoft Fonts (msttcorefonts), multimedia codecs (w32codecs or w64codecs), mp3-compatible encoding (lame), FFMpeg, extra Gstreamer codecs, the package for DVD decoding (libdvdread4, but see below for info on libdvdcss2), the unrar archiver, odbc, and cabextract. It also installs multiple „stripped” codecs and avutils (libavcodec-unstripped-52 and libavutil-unstripped-49). This is a single command approach.
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
E adevarat, Linux inca nu e ready pt analfabeti. Trebuie sa citesti 2 minute inainte sa il folosesti
In cat timp ai reusit sa inveti sa folosesti Windows ? De ce nu incerci sa fii putin echilibrat nu astepta ca toate sa fie intuitive…. Plus cred ca ar fi bine mai intai sa afli ce aplicatii se folosesc pe linux ca sa poti face acelasi lucru ca pe alt sistem de operare.
Referitor la Erori nu cred ca ai intelege ceva din erorile generate.
Am bagat si eu un hdd in usb si mi-a mers foarte bine auto mount si toate magariile. Depinde acum cum il configurezi.
De ce nu stai tu pe Windows? Nu-ti bati capul cu Open Source OS… e mai bine
Azi ma opresc de la a mai citi acest blog. S-a umplut de trollisme ieftine si bale la gura. Pt asta pot sa ma uit la teleu.
@Mihai: Si Windows 7 are o multime de probleme. Bineinteles ca nu e vina sistemului de operare ci a celor care nu si-au facut inca upgrade la softuri. De exemplu la graphic card ATI…cei de la ATI ar face bine sa faca drivere noi compatibile cu windows 7.
Bine zis pentru unii. Mie linuxul mi se pare mai logic/bine facut decat windowsul. Doar ca merge pe alte reguli. Daca nu vrei sa le inveti mai bine ramai lace-ti place tie.
Cat despre mp3, eu n-am mai avut problema asta din 2006.
http://imgs.xkcd.com/comics/windows_7.png
@mArius: am zis chestia aia tocmai pentru ca nu e clar modul in care s-a facut evaluarea. Ca sa nu mai zic ca s-a facut destul de prost. Trebuia sa spuna de la inceput ca vrea un sistem de operare identic cu Windows si atunci toti i-ar fi recomandat ghici ce? Windows
@Miss X
Cei de la ATI sunt celebri pentru driverele proaste shi pentru „viteza” cu care scot drivere noi sau patch-uri pentru cele vechi shi proaste. Ideea e valabila indiferent de OS.
La mine Ubuntu a durat putin mai mult, vreo doua zile
E drept poate motivele pe care le-ai enuntat nu sunt cele mai academice dar si feelingul meu cu privire la Ubuntu a fost foarte prost, parca eram legat de maini si de picioare chiar si la cele mai simple taskuri…
dragi utilizatori de windows
vă doresc să rămîneți și voi și copiii voștri și nepoții voștri și stră-strănepoții voștri utilizatori de windows. în frunte cu zoso!
cu respect,
un linuxist
Draga linuxistule
si noi iti dorim sa ramai pe veci pururi cul, iar copii tai sa foloseasca numai linux.
cu respect,
un unix admin.
@Alex
” incearca sa iti iei mail-ul IMAP/POP3 cu Win7 dupa instalare. O sa vezi ca e mai usor sa asculti MP3-uri pe ubuntu ”
– cred ca si un babuin reuseste, eu imi trag gmail-ul direct in outlook, la fel vine si Hotmail-ul, la fel si Yahoo-ul (plus, nu free)
ps. sa inteleg ca vreun sudo config pop3 l33t gogu@gmail.com -p l33t# -/home/gogu/mail/ nu a vrut pe win7?
De circa doia ani sunt user OSX ( a se citi MAC , adica Apple ) . In momentul in care scriu aceste randuri sunt in fata unui frumos iMAC 24″ pe care nu stau sa imi bat capul cu 1000 de fisiere de configurare , nu stiu ce dependinte care lipsesc sau pur si simplu nu sunt compatibile cu kernelul meu sau mediul desktop ( fie ca e vb de kde , gnome , xfce sau mai stiu eu ce ). Vad ca , baietii care dezvolta mediile desktop pentru linux , o iau din ce in ce mai mult in balarii . Kde nu mai este ce a fost , Gnome se anunta o dezamgire si ma intreb ce va urma pina ne vom intoarce la un mediu grafic facut in BASH . Slava Domnului ca avem de unde alege.
De fapt , aici este tot glichul . Noi alegem ce anume n-i se potriveste cel mai bine pentru ceea ce facem.
Daca am o firmultia si decid ca POT face fata cu Linux in toata firma asa sa fie.
Daca am bani de aruncat pe un sistem de operare de la prost la foarte prost sa fie Windows . Va zic ca un windows fresh installed azi nu va mai percuta la fel peste o luna. Si va rog sa ma credeti ca stiu ce zic din moment ce lucrez intr-un service IT si zilnic imi trec cel putin 10 sisteme prin mina.
Daca am Bani ( sau nu , depinde de circumstante ) aleg Apple .
De ce ? Pai ia sa vedem ?
In ce sistem de opeare instalez aplicatiile prin simplul Drag an Drop in folderul Applications ? Montez dmg-ul , il deschid , drag and drop pe Applications si gata . Asta e marea inatalare de soft in MAC.
Dezinstalarea ? Simplu. Deschid folderul Applications , drag and drop la aplicatia pe care vreau sa o „dezinstalez” pe cosul de gunoi si gata
aplicatie dezinstalata.
Calitatea sistemului de operarea . Accesul direct la resursele placii grafice si in general al computerului. QUARTZ-ul face afisari in format pdf ale desktopului in OSX ( DAAAAAA , ceea ce vezi pe desktop in OSX sant de fapt fisiere pdf generate de sistemul grafic ). Cautati pe youtube QUARTZ MAC OSX si vb dupa.
Pina acum stiu numai trei sisteme de operare care acceseaza direct placa video fara vreun API mancator de resurse ( a se citi DirectX ). Acestea sunt : OSX , Linux si UNIX .
Lucrez mult cu materiale video de pe o camera full HD . Ia sa vedem daca gasesc Final Cut pentru windows sau Linux.
Sa vedem daca imaginile RAW le pot prelucra la fel de usor cu ceva de win sau linux si altele.
Poat esunt subiectiv insa DA , mie imi trebuie OSX, De aceea am 3 sisteme cu osx printre care si un hackintosh Dap , hackintos care ruleaza osx nativ si m-a costat doar 8 mil :)) fata de celelalte doa jucarii care au costat o caruta de bani.
Asa ca , pina la urma e vb de ALEGERE.
Poti alege sa :
– Reinstalezi Windows-ul la fiecare 6 luni ca au luat-o registrii pe coclauri
– Poati alege sa iti bati capul cu anumite sifturi care nu merg decat compilate si rasconfiguate
– Poati alege sa economisesi timp si nervi alegand o solutie simpla .
Totul depinde de Noi ! Utilizatorii de calculatoare !
aygun, am un mac de aprox. 6 ani. Am descoperit linux acum 12 ani. Amandoua sug intens din punctul de vedere al unui home user (dar din motive diferite). Iar chestia cu reinstalatul windowsului la 6 luni e basm de adormit copiii tembeli.
IT-ul asta nu e cum crede lumea…..
hdd-ul extern infunctie de chip ar fii trebuie sa iti mearga fara acel hub usb
pentru cei care vor sa incerce win pe usb… incercati win7 (enterprise sau ultimate) ca are suport pentru hdd virtuale
@Sabotor , ai dreptate man ! nu trebuie reinstall la 6 luni ci din 2 in doua saptamani. Iti scriu randurile astea avand in jur 5 sisteme carora trebuie sa le reinstalez sistemul de operare . Guess what ! Se „duse” pe copca win-ul.
La unul IE-ul este muci iar firma care are nevoie de calculator ruleaza ceva appleturi java in IE. Sucks ! Un sistem a avut SO-ul instalat la cate 3 saptamani de circa 1 an incoace , guess again , 2 ciutani de 12 si 14 ani isi fac de cap in sistem . Install-uri si uninstalluri de tot felul de balarii ! Un Alt sistem nu ruleaza Crysis! Guess again , dupa un fresh install merge ca uns pe un duron 1600 , 2G RAM , placa video ati cu 512 ram. Exemplele pot continua. Tinand cont ca multi useri „tembeli” intra pe siteuri de ” socializare gen hi5 , livejasmin si tot felul de pornache nu crezi ca am dreptate afirmand faza cu reinstall-ul ?
De asemnea m-am referit la userii mai putini tehnici. Am cunostinte de persoane care STIU ce fac pe PC si acre stiu cu ce se mananca un windows care au sistemul de vreo 2 ani dar totul e sa stii ce faci cu sistemul ala. Arata-mi tu un windows pe care instalez si dezinstalez 100 de programe saptamanal , care rezista stress-ului si merge la fel ca la primul boot dupa instalare si il mananc cu tot cu sticker.
Arata-mi un windows care rezista o luna in internet fara antivirus , firewall , spyware , ad-aware and stuff si il pun in vitrina .
Zi-mi si mie pe cate OSX=uri sau Linuxuri ai vazut sa pun program antivirus , anti spyware , anti malware anti anti anti ….?
Spuneam ca sistemele bazate pe *NIX acceseaza hardwareul mult mai bine si mai ok decat Windows-ul . Una e sa ai access direct la Hardware via Kernel una este sa treci prin API-urile DirectX . Asta o recunosc si programatorii din Redmond. Dar deja intram in detalii tehnice care nu isi au rostul intr-un comentariu .
Mult succes.
Ca sa completez comentariul de mai sus si ca sa ne facem o idee de „tembelismul” utilizatorilor de calculatoare va reproduc cateva faze haioase din service ( pe masura ce imi mai aduc aminte completez ) , here we go :
– intra in service ( de calculatoare – ca sa nu se confunde cu un service auto ) un individ manjit de ulei , mainile nitel cam negre dupa ce mesterise la ceva masini si intreaba foarte serios ” caroserie de calculator aveti ?” la care un coleg ” nu , numai segmenti si pistoane , injectoare de calculator gasisti la magazinul de pe colt ”
– „mouse optic cu bila aveti ?”
– „mouse cu fibra optica aveti ?”
-„router cu acceleratie aveti ? ” – raspunsul unui coleg ” nu , doar cu ambreiaj ”
Momentan atat ! Pe masura ce imi mai aduc aminte le mai postez.
Va asigur ca nici unele nu sunt inventii ci intrebari adresat personal sau colegilor mei de diverse persoane.
Amuzant este ca in discutiile Windows vs. Linux nu apare in discutie si cel de al treilea si cel mai decisiv component, sistemul MacOS (computerele Mac). Orice calculator e alcatuit din componente, care interactioneaza cu utilizatorul prin sistemul de operare. Ganditi-va la componente ca la corpul vostru, iar la sistem ca la niste haine. Computerele Mac si sistemul de operare Mac apartin aceleiasi firme, insemnand ca sistemul este CROIT pentru computerul in cauza. PC-urile sunt facute din bucati luate de la diverse firme, iar Windows e obligat sa puna in miscare un fel de Frankenstein. Dar Linux? Ei bine, Linux nu exista chiar in mod real. Totul se reduce la niste fisiere care sunt puse la dispozitie pe internet, si din care fiecare isi poate combina propriul Linux. Cum acest lucru este foarte greu, firme destepte pun la dispozitie Linuxuri prefabricate (Mandriva, Fedora, Ubuntu, Red Hat) Ele aproximeaza componentele, deci sunt la fel de fragile ca Windows. Cea mai buna solutie e sa-ti descarci kiturile, sa le asezonezi cu driverele caculatorului tau si sa-ti combini singur propriul Linux. Astfel vei avea un sistem la fel de stabil ca batranul MacOs. Dar asta e foarte greu, asa ca suntem nevoiti sa ne chinuim in continuare cu ce ni se da prefabricat. Sau sa ne luam un Mac…
din cate observ uni utilizatori pc asculta muzica cu winamp-ul.
Bai oameni buni ne apropiem de 2010 si voi tot o ardeti cu windows-ul
santem de rasul lumi
Ubuntu e un sistem Linux pentru experti, recunoscut de la bun inceput ca un fel de ¨Linux pur-sange¨. Cei care vor sa foloseasca Linux ca pe Windows pot incerca Mandriva, un sistem care de la inceput s-a vrut mai usor de instalat si de folosit ca Windows-ul. In momentul de fata Mandriva e perfect functional – mp3, film, audio – si poate rula Windows si programe Windows prin emulatorul Virtaulbox. Mai mullt: Virtualbox poate rula toate versiunile de Windows (de la Vista in jos). Practic poti porni Win95, 98, 2000, Millenium si XP. Ruland Linux nu inseamna ca renunt la Windows, ba chiar poti folosi TOATE versiunile Windows.
va rog,cum dezinstalez cub google?Merci!
Utilizatorul Linx se da intai cu capul de monitor, apoi citeste documentatia, iar in final utilizeaza sistemul. Utilizatorul Windows intai se apuca de lucru, apoi citeste documentatia, si in final se da cu capul de monitor.