“Ce ne facem dacă se opresc construcțiile”

Ați auzit retorica asta peste tot, rostită uneori cu teamă, că nu se poate să se oprească industria construcțiilor, că foarte mulți oameni depind de această ramură a economiei, furnizori, oameni, Simona Halep și alții.

Am eu ideea salvatoare: oamenii ăia se vor organiza în prestatori de servicii. Își vor cumpăra dube și unelte pe firmă și se vor apuca de prestat lucrări pentru publicul care cere asta insistent. Fiind firmă, banii se vor fiscaliza, vor exista contracte și răspundere.

Se rezolvă și problema cu oamenii care plâng că nu găsesc meșteri. Acum îi vor găsi. Va geme orașul de dube inscripționate cu nume de firme de renovări și/sau construcții. Lucrați aici în cartier? Când terminați veniți și la mine? Ah, aveți mai multe echipe? Puteți începe de joi?

202112059081402

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. Sau mai iau ceva avansuri pe proiecte viitoare, scot banii din firma si baga in firma in insolventa. La urmatoarea revenire economica fac alta firma si merg mai departe! Astea sunt povesti de succes romanesti!

    Comentariu apreciat.1855
    • Problema asta e ușor evitabilă. Verificat vechimea firmei, situația ei economico-financiară(mai ales pentru solvabilitate, dacă se ajunge la nasoale), experiențele altor clienți.
      Iar dacă oamenii vor aprecia bine situație, schemele astea vor dispărea rapid sau se vor reduce în număr destul de repede.

      Indecis. Tu ce zici?2141
    • @Marian ce zici tu e in cazul clientilor care se si documenteaza! Dar sunt o gramada care daca vad ca au niste randari frumoase si pretul sub pretul zonei inca se arunca sa dea zeci de mii de euro avans.

      Comentariu apreciat.440
    • Inseamnă că au câștigat prea ușor banii aceia și merită să fie ajutați să scape de ei

      Comentariu apreciat.378
    • @Marian: problema e și mai ușor evitabilă dacă nu cumperi ce nu există.

      190
    • @Marian

      Asta e un pic naiv.

      La orice antreprenor i se poate răsări că s-a săturat, începe să adune avansuri și aia e. O poate face după 1 an, 2 ani, 5 ani, nu contează.

      Vechimea firmei e fix pix.

      183
    • Cum spune cineva mai sus, vechimea firmei e fix pix. Un indicator mai bun este daca proiectul are finantare de la banca, ceea ce inseamna ca antreprenorul are bani sa il duca la bun sfarsit. Imobilul e construit cu banii bancii, iar ce platesti tu avans nu se duce in firma, ci in rambursarea acelui credit. In acest fel, n-are nimeni cu ce bani sa fuga. In schimb, daca e vorba despre o constructie care e finantata din banii primiti avans, acea constructie depinde foarte mult de vanzari si daca scad vanzarile, creste riscul unui faliment.

      80
  2. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 1045
  3. da, panica mare. nu gasesti o echipa pt o renovare orice ai face. n-as zice ca e criza in domeniul asta

    Comentariu apreciat.460
    • Da , mare problema. Si daca găsești nu sunt serioși. Măcar cu treaba asta am mai învățat și una alta, ca m-am apucat sa le rezolv singur :)

      Comentariu apreciat.530
  4. Pentru o construire de casa, 150mp util, cu proiect gata facut cu toate autorizatiile la timp mi-au ras in fata cand am zis ca 300k euro e prea mult.

    Comentariu apreciat.1000
    • era 300.000€ plus țigări și bere la pet, da?

    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 1109
    • La manopera cer niste preturi rupte de realitate. Cu tupeu.

      De-abia astept sa cada piata aia a constructiilor sa-i mai aduca pe baietii astia cu picioarele pe pamant. Prea se construiesc betoane aiurea pe toate maidanele, betoane care vor ramane goale (ca in 2008).

      Comentariu apreciat.856
    • sunt două categorii: tupeiștii și oamenii buni. pe ăia buni îi înțelegi de ce au mărit prețurile, le dai banii ăia cu drag, că știi că termină lucrarea la timp, și bine.

    • Pai unde sunt oamenii aia buni? :)

      Comentariu apreciat.740
    • NOU
      #18

      Domle da-mi voie sa nu te cred. Iau eu proiectul la banii astia si imi dai doar avans 30%.
      Lasa o dovada altfel ai scris ca sa te afli in treaba

      10
    • @F , Materialele pentru o casa de 150 mp utili la gri te duc maxim 50k si vorbim de materiale ok , nu ciurucuri ( BCA , polistiren , sindrila bituminoasa , samd). Si aici vorbim de preturile actuale.
      Am foarte multi cunoscuti care si-au facut case la gata cu 80.000-100.000 , de marimea aia . Bine asta in perioada 2016-2018 . Dar chiar si asa imi e greu de crezut ca te poate duce la 300k in conditiile actuale.

      235
    • @ VuAd pai da, in 2018 puteam sa fac si eu sub 100k casa, poate chiar su sub 80k la cheie, dar s-a schimbat foarte mult de atunci, preturile la materiale s-au triplat (desi au revenit la normal anul asta), manopera s-a dublat/triplat, inflatia, pretul la energie, samd.

      Inteleg foarte bine ca nu poti sa ai asteptari cum a fost acum 5 ani, dar nici chiar asa. Pentru aia 300k firma ar fi facut lucru de mantuiala cu muncitori necalificati, pentru ca m-am interesat dupa ce am primit oferta despre ce si cum cu firma aia.

      63
  5. Am langa un bloc in contructie, de 1 luna au apărut aproape 10 asiatici ce lucrează la structura. Complexu e din 2019 si nu au mai fost straini. Oare le pleaca angajatii ?

    Comentariu apreciat.471
  6. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 539
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 2661
    • NOU
      #27

      @F cum ai ajuns tu la concluzia asta?

      112
    • It&C e 6% din pib mai exact, adica inclus marii operatori telecom care au niste cheltuieli de capital imense in fiecare an.

      Deci calmati-va, ca nu faceti voi din tastatura 6% din PIB.0

      Comentariu apreciat.316
    • RaduN, am filmat totul cu camera mea neomologata.

      719
  7. „Fiind firmă, banii se vor fiscaliza, vor exista contracte și răspundere.” cea mai buna gluma a ta pe 2023.

    da, da. isi vor face repede firma ca sa faca juma juma cu statul. nuuuu, nu vor lucra deloc la negru pe OLX…

    Comentariu apreciat.610
    • Nu se mai lucreaza nimic la negru in Romania de ani buni, din cauza ca vine ANAF si da amenzi.

      Indecis. Tu ce zici?2446
    • da, vine anaf la mine in curte să-mi dea amenzi.

    • Cum bey, regele ironiei nu a inteles ironia? N-are cum!!!

      Comentariu apreciat.446
    • Eu cu toți care am lucrat aveau micro pe 1% și 2-3 muncitori angajați cu salariu pentru că citez: la ce taxe mici sunt, nu mi se merită riscul, și așa măcar îi pot și amenința cu ceva dacă nu vin la lucru sau din astea + le convine și lor că le merge cartea de muncă.

      M-am și mirat, dar e adevărat, taxe mici + niște controale ar face pe toți să zică că nu merită.

      Dar noi mergem iar pe taxe mari și oricum în control nu are chef nimeni să meargă că e de muncă, eventual dacă sunt obligați, dar și dacă ar fi cei mai buni din lume, fizic nu au cum controla tot.

      Plus mai e o chestie, la 1% nu merită bătaia de cap și riscul. La 16% + 10% mai merită o amendă din când în când, devine cost of doing business. Poți lua una pe an și tot ieși mai ieftin decât lucrând pe alb tot.

      240
  8. Fix asta e aici. Construcțiile in UK o duc greu, dar nu din cauză de Brexit.
    Și în Irlanda și Irlanda de Nord se întâmplă exact ce prezici tu. Constructorii nu au nici o jenă să treacă Marea Irlandei pentru că aici e de lucru și nici eu EU, deci nici o regulă tâmpită cu drept de muncă and shit.
    Să-ți explic cum că e posibil să vină parchetul la 9 și la 9:30 deja monta?
    Și inițial a estimat că s-ar putea să fie nevoie de duminică vreo 2h, dar sâmbătă după amiază terminase tot perfect? Inclusiv cu aspirator d’ăla uriaș cărat pe etaje pentru aspirat grosul.

    Bonus: ieșea din casă să fumeze, deși toate geamurile și ușile erau deschise și șanse 0 să mă prind dacă ar fi fumat in casă. Doar că nu se face 😁

    Comentariu apreciat.432
  9. NOU
    #37

    SF

    61
  10. In final problema cu constructiile e doar una legata de PIB… atat. E atat de simplu, atat timp cat se construieste continuu statul are numai de castigat. Ce castiga? Taxele alea pe care o sa le primeasca continuu pe viata de pe urma unor apartamente dupa care deja a primit prea multe taxe de la inceput.

    Iti cumperi un apartament de 100k… e ca si cum ti-ai facut un abonament la stat fara sa primesti nimic la schimb, ba mai mult nici nu poti comenta nimic niciodata legat de asta.

    Comentariu apreciat.399
    • Da, sa stii ca din toate taxele pe care le platesc la stat fix aia 50 de euro pe care-i dau pe impozitul apartamentului de 100k ma deranjeaza

      1513
    • @Sorin

      Stai relax că vin și la noi curând creșteri pe imobile, vor trebui să fie excepții pentru săraci așa că va fi ca pe vremea comunismului, în acte 1 singur apartament de persoană, în practică 1 e pe bunica, 1 e pe mătușa, 1 e pe copil, altul pe celălalt copil, șamd.

      Cine n-are neamuri să-și cumpere de pe acum.

      82
    • @Sorin Stai ca incet urmeaza 1% la peste 500k, dupa 1% la peste 100k … dupa 1% pe tot si tot asa… sa vezi cum ajungi la 2-3% anual si dupa te razgandesti.

      Si daca e pana acolo chiar si 50euro pe an e penibil de platit atat timp cat e casa ta cumparata pe banii tai pe terenul tau… da, e ok sa platesti taxe pentru vari chestii… dar nu impozit pe locuinta.

      710
  11. Toți muncitorii au plecat de mult în afară. Ce mai găsești prin țară sunt cârpaci și asiatici.

    244
  12. Problema nu e așa ușoară. De construcții depindem toți direct sau indirect. Direct dacă construim sau cumpărăm noi ceva. Indirect, de exemplu daca ăla din panificație construiește un sediu și va fi mai scump, automat va crește prețul la pâine. Utilitatiile și construcțiile se găsesc în toate preturile.
    Dar partea nasoala pentru omul de rand e că raportat la salariul mediu prețul la construcții, deci proprietăți și taxele aferente sunt mult sub preturile europene. Deci ele vor merge doar in sus. Iar o criza poate va stopa pe termen scurt creșterea prețurilor, dar sub nici o forma nu vor fi scăderi de prețuri.

    10
    • 25% randament la investitiile imobiliare, recunoscut public! Toti banii se scurg in constructii, nu numai lei, vin fonduri si dinafara. Unde mai gasesti asa randament bun?

      Ce bursa, ce bitcoin, imobiliare in RO!

      Pe de alta parte site-urile de profil sunt pline, s-a renovat tot ce s-a putut cumpara, sunt efectiv pline site-urile cu oferte.

      20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile