E faza următoare:
Umaniști, oameni de pe stradă, Messi, oricine: bă, se predă prea multă matematică, fizică și chimie în școală, chestii prea complicate pentru 5-8, ar trebui rarefiat un pic.
Realiști: nu e adevărat, nu te pricepi tu la matematică, ba chiar avem nevoie de mai multe ore de matematică, ce mare scofală e să faci fracții și integrale.
Tot realiști: gramatica și literatura nu sunt necesare, ce nevoie ai de ele în viață, mai bine să știi să calculezi TVAul decât să te exprimi ca lumea.
Umaniști: deci la ce te pricepi tu trebuie mai mult și la ce nu te pricepi sunt prostii și trebuie mai puțin?!
Realiști: da, normal, că uite, eu mă descurc și fără să să știu să scriu sau să mă exprim, dar tu nu te descurci în viață fără fracții și integrale! Prostule!
Absolutamente excelent. Sunteți mulți ITiști pe blogul ăsta, poate faceți un efort minimal și înțelegeți nu doar că unii nu se pricep la matematică avansată, ci nici nu e necesar de cele mai multe ori să știi mai mult de procente, adunări și înmulțiri. Nu mi-a folosit la nimic în viață să știu cum se calculează TVAul, dacă voiam să mă fac contabil probabil învățam. Repet, eu am fost la uman și am avut 2 ore de fizică și chimie pe săptămână, pentru că profesorii trebuiau să aibă ore. Nu e normal. E evident că nu mă pricep la materiile astea, de aia sunt la uman, e imbecilitate să susții că am nevoie.
Again, problema nu e neapărat “matematica”, ci faptul că se predă pe bandă rulantă materie multă. Nu apuci să înveți X, că săptămâna viitoare vine Y, care e la fel de greu de înțeles/învățat.
In plus, nu se prea face legatura cu situatii din viata reala, sa stie de ce invata chestiunile respective.
Aceeasi compozitie, acelasi pret: iei 20 pizza de 15cm diametru sau 10 pizza de 25cm diametru? Daca vrei sa iesi in avantaj, trebuie sa stii formula suprafetei cercului.
@rio,
n-ar strica sa cunosti si diferenta dinstre cerc si disc
Nu conteaza in cazul nostru, pentru ca grosimea e identica in cele doua cazur( pizza d15 si d25). Si nici cerc perfect nu avem. Dar nu e bine sa fim mai isteti decat e cazul.
Rio, aceea este o formula invatata in gimnaziu, nu zice nimeni sa scoatem toata matematica din 1-8, toata lumea zice sa nu mai trecem prin matrici si logaritmi oameni care (90%) nu le folosesc decat la teme si examene si care oricum, daca merg la facultati de profil, le invata din nou de la zero (pt ca s-au uitat deja).
Hai sa ne concentram putin:
suprafata cercului, perimetrul dreptunghiului – chestii de baza.
analiza matematica, logaritmi, matrici – matematica superioara.
@rio – In viata totul se invarte in jurul definitiilor pe care fiecare le interpreteaza diferit. Ce inseamna „sa iesi in avantaj” in cazul asta? Cel mai scazut cost per cm2 de pizza? De ce ne limitam la pizzeria asta in loc sa calculam acel pret la 20 de pizzerii din oras? Putem face si un calcul despre importanta grosimii aluatului si costul ei in produsul final? Ca sa maximizam acel avantaj ar trebui sa cautam pizza cat mai ieftina, cu cat mai multe produse pe ea si aluatul cat mai ieftin – ca doar nu dam banii pe coca, nu?
Sau poate oamenii traiesc fara sa faca aceste calcule si cumva supravietuiesc?
Bigbear. Se poate dezvolta oricat de mult , pornind de la orice definitie. Daca ai nevoie de la 1000 de pizza in sus poti sa faci chiar si o licitatie. Dar nu asta era ideea.
Nico, Sebi vorbea despre aplicatii in viata reala. Bă, măcar ati putea sa va uitati pe articolul din wikipedia inainte sa emiteti opinii. Scara Richter e o aplicatie a logaritmilor in viata reala. Ph-ul e o aplicatie a logaritmilor in viata reala. Logaritmii au LEGATURA cu viata reala.
Exemplul cu pizza este incomplet, contează și dacă mănânci marginile sau nu
@rio, normal ca toate au in spate matematici superioare, dar cu ce ne ajuta pe noi, aia care nu trebuie sa masuram cutremure, logaritmii? De asta ii invatam la scoala, pentru aia 0.01% care fac cercetare in seismologie?
Pe tine, personal, in afara de munca, la ce te ajuta concret faptul ca tu cunosti informatiile astea? Incepi si brevetezi inventii in sufragerie? Ii verifici pe aia de la INS?
Ok, stii. La ce te ajuta sa le stii?
Cand inveti engleza nu iei si analizezi fiecare cuvant sa vezi ce aplicatii are in viata reala si de-abia apoi il inveti. Inveti ca sa ai un vocabular cu care sa te intelegi cu cat mai multi oameni in engleza. Exact pe principiul asta se introduc din clasa intai pana la bac elemente dintr-un vocabular matematic nivel de bază.
Asa cum scaderea e operatia inversa adunarii sau impartirea operatia inversa inmultirii, la fel logaritmarea e operatia inversa a ridicarii la putere. Ce se invata in liceu despre logaritmi e foarte departe de matematici superioare. Inveti in mare sa aduni sau sa scazi logaritmi. Este un context elementar.
Toate conceptele astea fac parte dintr-un vocabular matematic elementar, care iti permite sa intelegi multe concepte care descriu lumea reala, si sa te intelegi cu altii care folosesc aceleasi referinte conceptuale. Matematica e o limba straina ca oricare alta, ca engleza, iar in liceu nivelul este elementar, la fel ca in cazul limbii engleze.
nu ma mai joc! ce fel de lume e aia in care trebuie sa fiu de acord cu @Rio?!
@Sebi asa e…lunea crede ca se fac bine copiii dacă dau „up” la postare pe fb
Cei ce comenteaza la analiza cu pizza sunt cred, cei care considera ca prea multa matematica in viata strica si ca lor nu le trebuie. E o istorioara, meme, drac cum le mai zice pe net acum fix despre pizza si de diametrul ei. Ca sa ii scutesc de chinuri fac eu calculul aici: la aia de 15 cm ai parte de 3535cm2 de pizza si la aia de 25cm ai parte de 4906cm2 de pizza adica ai parte de vreo 40% mai multa pizza. Si da, e un exemplu simplu cand si cum ajuta matematica.
Dar Vali nu de aria cercului spunea ca trebuie scoasa din programa. Ca valoriele alea de share, reach si alte abureli pentru care iau banii toti influenterii tot cu matematica se calculeaza. Formula aia pentru care ZF are 10 cititori pentru fiecare ziar vandut.
Iar ora sa se lamenteze unii că uite, a mai trecut o zi fără să mă ajute cu ceva teorema lui Pitagora.
mi-am comandat o marchiza ca sa nu ma mai bata soarele si au venit doi dorei sa imi ia masurile si mi-au explicat ei cum ai nevoie de un unghi de minim 20 de grade ca sa poata apa sa curga de pe material iar atunci deschiderea trebuie sa aiba X cm nu Y.
long story short, bine ca am pus pe o foaie de hartie un triunghi ca sa vad efectiv dimensiunile rezultate din montarea marchizei la 20 de grade, ca altfel ma alegeam cu o cocomarla. si deci iata, pitagora at work.
Eu as vrea sa fi invatat la scoala ce dracu e o marchiza, sa nu trebuiasca sa caut pe google. Pitagora stiu.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
@Gigi Netoiu: slabe sanse sa intelegi sinus/cosinus fara sa stii Pitagora
@Gigi Netoiu Influencer fun #314
Unghiuri/direcții
Marchiză: 30, 60, 90
Contesă digitală: față, profil.
@tinky lungimile catetelor (opuse) se calculeaza pe baza de sin, mai ai nevoie de teorema bisectoarei, poate de suma unghiurilor, etc. – notiuni care NU au de-a face cu teorema lui pitagora.
Una e „sa intelegi” o notiune abstracta precum o teorema, alta e sa dai din tine pe un blog ca ai folosit tu nu stiu ce teorema ca sa te dai mare si sa vada cititorii ca si tu stii de pitagora.
Stii de pizda ma-tii, laudaros infect.
@Pixel tot nu vad legatura stricat cu teorema lui pitagora…las-o asa, a folosit si el un exemplu complet imaginar pentru o situatie probabil la fel de imaginara, a vrut sa faca pe desteptul in fata meseriasilor, ca orice romanache cu inceput de burta.
@GigiNetoiu
În geometria plană, teorema cosinusului, cunoscută și sub numele de teorema lui Pitagora generalizată stabilește relația dintre lungimea unei laturi a unui triunghi în funcție de celelalte două laturi ale sale și cosinusul unghiului dintre ele.
una-i sa-ntelegi teorema lui Pitagora, pe care o inteleg aproape toti elevii, si una-i sa intelegi Chauchy, Lagrange, Euler, Fermat si tot neamu’ lor. amin!
plus la chimie, plus la fizica!
de-asta le e sila copiilor de scoala, ca nu-s ai nostri nici mai prosti, nici mai destepti decat ai vesticilor, sunt copii normali.
doar ca scoala romaneasca nu mai are nicio ancora in realitate. in schimb, avem profesori-dinozauri care elaboreaza programe scolare de-ngropat tineretea lor.
eu nu mai am copii de scoala, dar va zic sincer ca mi-e mila deopotriva de copii si de parintii care se straduiesc sa scoata ceva din ei.
un copil cu rezultate bune la scoala munceste mai mult decat un adult. dupa 6ore de scoala, cat trebuie sa invete acasa? plus pregatiri, activitati extra… o porcarie!
sau poate il ajuta sa isi genereze un unghi drept fara nici un instrument de masurat unghiuri… si mai departe improvizeaza.
dar cand nu intelegi, nu intelegi, indiferent cat te straduiesti sa te prefaci ca da dar nu te intereseaza.
Miriam,
Dupa cum zice harta iq-ului noi romanii(deci si copiii nostri) sintem de departe extrem de needucati.Teoria mea este ca lipsa de educatie duce la prostie.
@thebblack nailed it, literally String theory
teorema lui pitagora poate fi folosita destul de des, de la asezarea mobilei in camera, pana la cum tai o prajitura, ca sa-ti incapa pe o anumita tava care sa intre intr-un frigider care deja explodeaza (sunt marele maestru de ceremonii, sau marea maiastra cand e vorba de bagat in frigider toata mancarea la sarbatori) sau sa fie transportata usor.
sincer, am senzatia ca uneori nici macar nu realizam/constientizam cand folosim anumite informatii teoretice pe care le-am asimilat complet si corect.
am folosit destule chestii din matematica si geometria de gimnaziu in viata zilnica, si chiar profesionala- profesie umanista.
de la asezarea mobilei in camera, la translatat retete (cantitati) de prajituri de la o tava mica la o tava mare sau invers sau de la o tava paralelipipedica la o tava cilindrica/conica (m-am pierdut nitel in volume si fractii, dar am rezolvat-o).
sau ca jurist de banca care trebuia sa afle beneficiarul real al unui cont pt un SA, care avea ca actionari alte SA, si ele intre ele aveau actiuni una la alta, am folosit fractiile de le-a luat dracu’.
plus ca ma indoiesc ca sunt prea multi copii de gimnaziu care stiu ce vor sa faca mai tarziu in viata dpdv profesional.
dap, la liceu se mai schimba treaba, o reforma a curiculei si a numarului de ore la uman si real ar fi necesara.
Pixel, ai gresit locul. aici toti sunt milionari si experti in teoria coardelor. daca zici de o sfoara te injura toti.
@Sorin, poate dac-ai fi citit niste carti ai fi stiut ce e aia marchiza (cel putin in contextul dat de @Michael) fara sa cauti pe google sau in dictionar.
AB, sper ca te referi la veranda de pompadour….
nope, ci la cabina de Pompadour.
Pe vreme mea (mama ce-am imbatranit) mergeam la Palatul Copiilor (un fel de fosta Casa a Pionierului) si facem aeromodele, traforaj, spaniola, dans, tenis de masa, radio-goniometrie, electronica, carting, karate, fotbal si facem si scoala de la 7 pana la 2 sau 3.
Si n-a murit nimeni. Inteleg ideea de timp liber, dar nu timp liber de taiat frunza la caini. Oameni in toata firea care la 30-35 de ani inca cer 20 de lei de tigati de la babacu. Care au frecat mentolul cat e ziua de lunga si guvernu e de vina ca nu are el de munca.
Nu zic ca mi-au folosit toate, dar preferam sa fiu ocupat decat sa o ard pe alcoale sau pe droguri. Si da parintii erau zi lumina la munca.
E si o chesti de alegere.
Da, scoala e de kkt asa cum e ea, ca e capusata de politic si de niste ideologii invechite. Dar deja lucrurile scapa de sub control pentru ca profesorul a ajuns bataia de jos a unor mucosi care merita din cand in cand sa o ia pe cocoasa.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Aveam multi amici, nu prieteni. Pe acei prieteni adevarati ii numeri de obicei pe degetele de la o mana.
Acea gasca de amici care stiau doar sa faca cheta pentru un pet de 2l de bere si stateau 5-6 pe coada la o tigara luata la bucata de la chiosc si-o fumau pana la unghie, apoi mergeau la scoala din 2 in 2 saptamani. 90% din ei inca cer 20 de lei de tigari de la parinti.
Si acum se intreaba de ce nu-si gasesc locul in societate si pleaca peste hotare sperand ca vor fi extraordinari acolo, ei aici in tara fiind cel mult mediocri.
Mereu va fi o lupta intre „nature versus nurture”.
Strict pe subiectul articolului:
– Scoala de stat produce in mare parte oameni care sa respecte niste indicatii, adica angajati. Asa e gandita. Sunt si care se ridica, dar au influenta din alte parti, parinti, cercuri de prieteni, scoli de peste hotare, etc. E ca si asigurarea de sanatate, pachet de baza, cat sa supravietuiesti la limita si acam atat.
Vorba aia: „Mama care faci gogosi. Tu le faci, tu le mirosi si le dai la puturosi!”
Ce imi plac astia cu „si n-a murit nimeni”.
Mai, de murit n-o fi murit, dar de adulti disfunctionali e plina societatea.
Dar ca sa iti zic si la concret:
– pe vremea mea, la gimnaziu erau 26-27 de ore pe saptamana. Pustiul meu are 32 de ore pe saptamana
– cum naiba stateai tu de la 7 la 2 sau chiar 3 la scoala nu stiu, ca nu iese
– majoritatea faceau atunci scoala in cartier, lucru care iarasi nu mai este posibil din diverse motive. In loc de 5 minute dus si 5 intors, drumul la scoala inseamna acum 30 de minute dus si alte 30 intors (la unii chiar mai mult)
– pentru ca profesorii isi faceau treaba la clasa, meditatiile, mai ales la gimnaziu, erau rarisime. Acuma, fara meditatii, numeri pe degete copiii care pot lua peste 8.50 la evaluarea nationala.
– acele cluburi de la casa pionierului (devenita apoi palatul copiilor) erau optionale. Le faceai pentru ca vroiai. Si pentru ca nu aveai alternative la uitatul in tavan: net nu, TV nu, carti putine si plicticoase
„– majoritatea faceau atunci scoala in cartier, lucru care iarasi nu mai este posibil din diverse motive. In loc de 5 minute dus si 5 intors, drumul la scoala inseamna acum 30 de minute dus si alte 30 intors (la unii chiar mai mult)”
Vrem sa auzim acele „diverse” motive? Sau le stim cu totii?
am facut scoala primara acum extrem de multa vreme, dar sunt 90% sigura in scoala primara (clasele 1-4) aveam cursuri de la 8 la 12.
in gimnaziu aveam de la 12 la 20 (pt ca am fost la sport intensiv, cu 2 ore de sport in fiecare fucking zi).
in liceu chiar nu mai stiu, in ultimii 2 ani stiu sigur ca incepeam la 7.30, dar nu veneam mai tarziu de 14 acasa.
@Irpx: Da, le stim cu totii.
Scoala din cartier, note la evaluarea nationala: peste 95% din elevi au sub 7
Liceul unde face al meu gimnaziul, note la evaluarea nationala: peste 80% din elevi au peste 9
Pentru mine a fost case closed
Când ai fost tu licean poate că erau 2 ore de chimie pe săptămână la uman, dar acum sunt profile unde nu fac deloc chimie după clasa a 10. De unde sa mai scoată chimia de la ei?
Dar de psihologie, filosofie, desen, muzică, religie este așa mare nevoie?
Deci, in viata reala in ce calcule trebuie sa folosim integralele si limitele?
@mIKE integralele când estimezi o arie, limitele când trebuie să aproximezi, inclusiv la bucătărie când 1 minut peste înseamnă că ai ars friptura
Cand pula mea estimezi tu arii…si cand pula mea le estimezi cu integrale ?!
Majoritatea loturilor sunt fie dreptunghiuri (L x l), sau patrulatere usor neregulate, deci aproximarea o poti face prin includerea imaginara a unui dreptunghi cu dimensiuni asemanatoare, ajungand tot la L x l.
Cat despre limite la ars friptura, du-teeeeeee…
@mIKE deci când ai făcut limite și integrale la chimia de liceu?
Mda, limite nu folosesti in viata de zic cu zi; sunt doar un instrument de formalizare pentru a cladi derivatele intr-un mod consistent.
am avut 7 la desen. mi-a stricat media. aveam 5 la matematică. imi strica media. filosofie, la uman, o oră pe săptămână. mate? 2 ore!
@Flat – cati si de cate ori au nevoie de integrale sa calculezi o arie? Tot vad discutii pe aici de arii, sa stii cate gresie sa iei, cat lavabil, etc – insa ce se intampla daca nu stii si estimezi in plus, sa fii sigur? La modul concret, cate chestii care nu se reduc la dreptunghi ai de care te lovesti in viata?
@Costel: nu voiam sa dau reply la comentariul tau, a ajuns asa din greseala.
Cred ca de psihologie (si chiar filosofie) este mult mai mare nevoie decat de notiuni avansate de chimie ori matematica. Uite-te si tu ce discutii sunt pe aici prin comentarii si cati sunt in stare sa poarte o conversatie empatica si constructiva.
Ca fapt divers, vad ce greu le-a fost copiilor din generatia mea sa creasca cu parinti care au spart stiintele reale, parinti pentru care totul e un calcul, totul trebuie sa urmeze un traseu si o logica, nu exista gri, nu exista emotii (decat daca au o logica clara) si asa mai departe. Acuma nu spun ca detin eu adevarul absolut, dar am vazut ruptura asta de prea multe ori.
vali și la ce-ți folosea mă rog media aia?
„Nu mi-a folosit la nimic în viață să știu cum se calculează TVAul, dacă voiam să mă fac contabil probabil învățam.“
Raspuns:
„nu e necesar de cele mai multe ori să știi mai mult de procente, adunări și înmulțiri.“ Ahnungen Ort a calculate tva-ul
Ajunge ptr a calcula TVA-ul. Autocorectarea a fost capoasă.
de fapt, nu ajunge.
Ca sa scoti TVA-ul din pretul de vanzare (care deja include TVA), trebuie sa stii un pic sa lucrezi cu fractii si ecuatii cu fractii
Sunt ITst si nu mi-a folosit la nimic matematica invatata in liceu. Nici fizica, nici chimia. Daca am nevoie de ele le invat acum, ca oricum nu-mi mai aduc aminte nimic din liceu ca nu le-am mai folosit de atunci.
Gramatica mi se pare importanta, mai ales in ziua de azi cand toti comunicam majoritar prin mesaje/mailuri, plm e aiurea sa imi dai mesaj si sa nu inteleg ce a vrut sa spuna autorul ca nu pui cratime si virgule. Trebuie sa citesc de 3 ori sa inteleg.
Da, se invata mult si prost in scoala, se pune accent pe volum nu pe calitate. Doamne fereste sa aiba copiii timp liber sa … se bucure de viata.
Ce nu ai mentionat tu in articol si as vrea eu sa vad in scoli: minim 2h de sport pe zi. Da-le in ma-sa de integrale ca oricum majoritatea nu le vor folosi vreodata in viata, dar hai sa nu mai scoatem copii obezi din scoala generala.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
@Arthur in primul rand, pentru ca nu am copii :D. In al doilea rand, poate ca nu ma pricep/n-am timp. La fel de bine as putea sa te intreb si eu pe tine de ce nu faci integrale cu copilul acasa?
Ba da, miscarea e super importanta ca sa ai un corp sanatos. Mai bine decat sa bagi 2 ore in plus de matematica in el.
Cine vrea sa aprofundeze o materie, ar trebui sa o faca in facultate, nu in generala/liceu. Vezi sistemul educational din tarile nordice, unde nu omoara copii cu invatat atat de multa informatie in generala/liceu.
Depinde ce IT-st, ca daca apelezi functii din React si faci o interfata web, nu-ti folosesc. Dar eu, tot un fel de IT-st, care fac Adaptive Cruise Control pt. masini am nevoie de ceva fizica, forte de frecare, Newton, forta centripeta, sa nu-ti dau acceleratie blana in curbe si sa pierzi aderenta. Mai tre sa stiu cu acceleratia, deceleratia, m/s, chestii-trestii.
@sfatuitoru yep, web developer, de aia n-am nevoie de matematica/fizica.
De acord cu tine ca sunt nise unde ai nevoie de ele, dar le inveti in facultate. N-ar trebui obligati toti copiii sa invete nivelul ala de matematica pentru ca nu toti vor ajunge in automotive
Exista licee sportive cam peste tot in tara. Iti pot da copilul acolo. Si va face sport din greu. Da-le in ma-sa de integrale. O sa fie un pic mai dificil sa ajunga IT-ist ca tine, dar se descurca el. Face niste cursuri intensive pe doua-trei framework-uri de dezvoltare la 18 ani si e gata.
Pentru aia care au ceva impotriva matematicii de nivel ridicat, ca nu foloseste la nimic. Pentru marea majoritate, chestia asta e adevarata si oamenii nu trebuie chinuiti cu asa ceva. Pentru cei care vor ajunge sa faca studii superioare in domeniul inginerie/economie, un nivel acceptabil al aparatului matematic e necesar. Da, frate, chiar si intelegerea notiunii de integrala, derivata si limita. Altfel nu ajungi inginer sau economist, ajungi un simplu tehnician mai istet. Ceea ce si sunt marea majoritatea a IT-istilor in ziua de azi, fara suparare.
La nivelul de baza, cam orice om are nevoie de matematica elementara. Adica sa poata efectua operatiile elementare (adunare/scadere/inmultire/impartire), sa poata aduna niste fractii, sa poata calcula niste suprafete si niste volume simple. Macar ca sa afle de cate cutii de gresie are nevoie in baie, cand se duce sa o cumpere.
Vi se pare ca am ajuns deja acolo? Pai vedeti ce rezultate avem la testele PISA, unde suntem vai de capul nostru, coada cozilor. Unde li se cere exact asta: sa calculeze de cata sarma sau tabla au nevoie pentru un gard sau acoperis sau cata panza trebuie sa cumpere daca au pierdere de 10%.
P.S. Departe de mine gandul „numai matematica sau mai multa matematica”. Matematica trebuie doar mai bine separata intre nevoile elevilor si matematica predata trebuie sa fie mult mai pragmatica. Dar nici pe partea umana nu stam mai bine. Te iei cu mainile de cap daca te uiti la testele PISA privind analfabetismul functional. La fel de grav, daca nu si mai grav.
@Arthur, nu ai nevoie de talent sa faci sport. Poti sa alegi oricand alergare, flotari, tractiuni, abdomene, etc
Cunosti proverbul “Mens sana in corpore sano”?
Sportul e extrem de important. In ziua de azi copiii nu mai stiu sa umble corect, sa nu mai zic de alergat.
@Dragos. S: deci logica, abilitatile analitice, capacitatea de a rezolva probleme si altele…toate le-ai dezvoltat jucandu-te sotron sau desenand?
@Arthur
Spune-mi tu cu cine mai faci sport după 8 ore la școală? Toată discuția de 2 posturi e despre faptul că se petrece prea mult timp la școală. Când și cine mai e în stare?
Discuția e bună, pentru că practic se merge la școală ca să aibă profesorii, directorii, inspectoratele, editurile de manuale, etc de lucru, nu ca să învețe elevii ceva util.
aritmetica e limita la ce e necesar
cand intram in algebra deja vorbim de lucruri de care un om obișnuit nu are nevoie in viața de zi cu zi
metoda de 3 simpla si metoda falsei ipoteze sunt chestii utile f'(x) nu e ceva de avrm nevoie zilnic
Oamenii nu vor sa accepte ca lumea se schimba, cumva prefera sa treaca si altii prin acelasi rahat prin care au trecut ei, un fel de sadism „eu am suferit, sa sufere si ei ca uite ca eu nu am murit”.
Odata cu telefonul mobil cu ecran mare si internet la discretie foarte mult din scoala a devenit desuet. Acum 25 de ani cand eram eu in scoala trebuia sa stiu diverse lucruri ca sa le pot aplica in viata de zi cu zi, acum scot telefonul, caut ce vreau si aflu in maxim 5 minute, asta daca nu este primul raspuns din google.
Cat face 5×8? E pe telefon. Care e teorema lui Pitagora? Tot acolo. Cand a domnit Stefan cel Mare? Care e cel mai inalt varf din Romania? Ce este forta centrifuga? Cand a fost retragerea Aureliana? Ce e ala pistil?
Nu trebuie sa inventam ceva de la zero, am putea sa ne uitam in jur si sa vedem cum arata sistemul de invatamant in alte parti ale lumii si cu ce rezultate si apoi sa schimbam ceva in loc sa continuam exact la fel ca acum 40 sau 60 de ani.
Voi sunteți cu capul. Așa de mult v-a traumatizat matematica aia (pe care ati și uitat-o între timp) ?
Hai sa ne întoarcem în antichitate plm sa scriem și pe tăblițe de lut și apogeul cunoașterii sa fie regula de 3 simpla. Trebuie ca ăștia micii sa ia contact cu noțiuni avansate chiar dacă nu sunt atât de digerabile și chiar dacă unora nu le plac. Altfel nu ai pe ce sa clădești studiile superioare.
Poate ar fi bun un test de abilități prin clasa a X-a cum era pe vremuri să-i cerni și sa vezi în ce parte trag (dar așa cum arata treaba acum, nu trag niciunde decât pe tiktok). NU eliminatoriu ci doar să-i selecteze. Pentru ca multi aleg profilul din liceu după legende/preferințele părinților/etc și chiar nu au tragere în direcția respectiva.
La educatie se pricep toti pentru ca toti au trecut prin scoala….Am citit ieri multe postari care începeau cu „eu aș face și drege…”, ”dacă ar fi după mine…”etc. Dar fără a preciza ce competențe are acel „eu”. Ca la fotbal, deh!
Corect, dar in acelasi si daca venea un profesor cu zeci de ani in sistem, care inca ii mai indoapa cu materie, relevanta era cam tot pe acolo daca nu mai jos.
Ca tot se vorbeste de diferenta uman/real: am observat ca cei care au terminat real au tendinta sa aiba o logica mai buna decat cei de la uman, argumenteaza mai pe subiect. Ceilalti au tendinta sa o dea in balarii. Invers, cei de la uman au o memorie mai buna decat cei de la real.
Ma uit la jurnalisti care apar la tv si care au terminat Jurnalism. Bai nene au oamenii un talent sa vorbeasca minute in sir si daca faci un rezumat iti dai seama ca sumarizai mult mai bine ce zicea omul ala acolo. La fel si in presa scrisa, dar acolo poti sa zici ca trebuie sa umple paginile.
@N, și cum/unde crezi că ai deprins/format capacitatea de a sumariza concret și corect?!
La „fără frecvență”, vorba bancului?!
ma gandesc ca poate ar merge asa: clasele 5-8 sa ai 3-4 materii pe an si sa le stapanesti mai bine, sa ai timp de teorie si sa faci PRACTIC (laboratoare, experimente). Clasa 5 romana, matematica, engleza si inca ceva. Clasa 6 fizica, chimie, inca ceva.
Si din clasa 9, renuntat la liceu si trecut direct la o struto-camila liceu+facultate….adica sa inveti direct o profesie….fie ca e mecanica, sudor, fie inginer. Si in clasa 12 iesi profesionist. Prea o lungim cu scolile pana la adanci batraneti.
Doar ca la nivel planetar nu merge, ca de exe. in maretul UK aia fac 268426 de ani de studii si la noi ar iesi unu inginer calculatoare la 18 ani, „dupa liceu”.
In maretul UK se da bac serios.Daca s-ar da la noi la acelasi nivel,ar lua bac-ul maxim 5 la suta din astia care iau bacul acum.
BAC-ul nu e unitatea de masura buna, nu la aia tre sa ne uitam. Prea mare importanta se pune pe BAC.
Ce vreau sa spun e ca sistemul de invatamant trebuie aliniat la nivel global. Daca in UK, franta, germania, etc se fac 16 ani + master + doctorat, nu merge sa reduci tu Romania anii de scoala ca nu iti iau astia in seama diplomele. Liceul mi se pare pierdere de timp, se poate trece direct in invatamantul de profesionalizare in anii aia.
BAC-ul e foarte OK pentru cei ce vor să meargă mai departe la studii superioare. Atât.
Ar trebui să fie un examen serios și e chiar OK așa. Dar stigma asta socială cum că n-ai bacul ar trebui să dispară. Bun, n-ai bacul, nici o problemă, te bagi la o meserie și viața merge înainte. Sunt o grămadă de meserii în care se pot face bani.
Problema e mândria la români, românu’ tre să se laude cu odrasla că lucrează la birou, chiar dacă stă acolo degeaba și pe salariu minim. Și pun presiunea asta pe copiii lor ca și cum asta ar fi ultima realizare a vieții, să stai 8 ore la birou făcând o muncă ce se va automatiza oricum la un moment dat.
Mereu m-am intrebat de ce erau subiecte diferite la mate la BAC, in functie de profil, dar nu si la Limba si literatura romana.
Shhhh, te injura umanistii!
Eu sint batrin si se dadea la fel pentru toti.Si la treapta 1 si la treapta 2 si la bac.
La facultate erau subiecte diferite
Ești fericit, puteai să dai peste oameni care nu se pricep nici la matematici, nici să se exprime.
3,4,5 sunt degeaba când trebuie să știți cât lavabil să cumpărați pentru apartament?! Câte plăci de rigips, câți metri de cablu.
Numai dacă predarea matematicilor ar începe cu geometria,
Umblă vorba că numai traficanții se mai școlesc în grame și operații cu virgulă.
Influencerițele vorbesc în calorii, kJ și sisteme termodinamice.
Vorbă lungă sărăcia omului.
Real: IT-ul aduce 5% din PIB
Uman: OF aduce 5% din PIB din metafore și limbi străine.
Deschid pagina sfaturi de la avocați. Erudiție, gândire coerentă, principii sănătoase.
Cel fără de greșeli gramaticale și de punctuație să așeze primul cărămida, în plan orizontal cu găurile perpendiculare.
@Pixel – Am cautat pe google „cum stii cata vopsea iti trebuie pentru apartament” si primul rezultat este un articol de pe matthaus unde iti explica detaliat de genul asta „Masoara lungimea, latimea si inaltimea camerei. Foloseste o ruleta si noteaza intr-un carnetel fiecare dintre aceste dimensiuni (in metri).
Afla perimetrul camerei:
camera este sub forma de patrat, atunci Perimetrul = 4 x Lungime
camera este sub forma de dreptunghi, atunci Perimetrul = 2 x (Lungime x latime)
daca incaperea nu are forma unui dreptunghi sau patrat, masoara toate laturile camerei si aduna-le;
Calculeaza suprafata totala a peretilor. Inmulteste perimetrul cu inaltimea camerei si vei obtine suprafata totala a peretilor in metri patrati.
P x h = suprafata totala a peretilor (m²)
Calculeaza aria usilor si ferestrelor.
Aria ferestrei (m²) = Lungime x latime
Aria usii (m²) = Lungime x latime
Afla suprafata finala de zugravit. Scade din suprafata totala a peretilor, aria usilor si a ferestrelor.
Suprafata totala – Aria ferestrei – Aria usii = Suprafata finala de zugravit”.
Crezi ca un om se poate descurca citind asa ceva sau are nevoie sa invete geometrie? Daca te duci la tara la nea Ion de 70 de ani cu 4 clase crezi ca ii da de cap sau ramane cu casa nevopsita?
cata lavabila-mi trebuie? pai zugravul nu stie? tre sa aflu eu cu limite si extrapolari?
@Miriam, de câte ori părinții mei au făcut ceva renovări (zugrăveli, gresie-faianță, orice) meșterul dădea un necesar de materiale.
După aia începea: domnu B, mai trebuie d-aia, domnu B, mai trebuie cuie, domnu B mai trebuie glet, etc.
Când au făcut eu renovări, necesarul suplimentar de materiale a fost minimal, spre deloc. Ba chiar mi-a rămas gresie-faianță, dar pt că am comunicat că doresc să mai rămână niște plăci din fiecare.
Plus că dacă poți să-ti faci singur calculele astea poți să-ți proiectezi un buget și nu te fraierește meșterul, ca să te fure la materiale.
1. Nu citesc instrucțiunile.(25% abandon)
2. Nu înțeleg instrucțiunile.(41% Pisa)
3. Nu urmez instrucțiunile.(îmi spune mie ce să fac, da ce, eu sunt prost? relativ la pct 1 și 2)
4. Nu îmi dau silința.(nu e al meu, n-am timp, nu sunt plătit)
5. Nu mă pricep.
A mai rămas ceva?
6. Pasul zero: presupunerea că nea Ion caută pe Google
Puteam să zic că m-am uitat pe fereastră la nea Ion care a ieșit la țigară în pauza de meci.
De 40 de ani balconul neînchis așteaptă un lavabil.
@Bigbear
Ăla e fix un exemplu pentru argumentul opus. În realitate se va întâmpla așa:
Face omul niște poze cu telefonul și merge la magazin și ăla îi poate măsura imediat din poze. Sau ia schița și se duce cu ea la magazin și la fel, îi calculează și dă tot ce-i trebuie.
Iar dacă are nevoie de mai mult, înseamnă că oricum are nevoie de un profesionist și discuția și-a pierdut rostul.
@Pixel – dupa voturile primite pe aici si comentarii in general imi este clar un lucru – oamenii nu vor sa fie realisti, ei vor doar sa demonstreze ca este ca ei, ca au dreptate.
Concluzia este ca avem nevoie de chestiile alea din scoala si ca ne ajuta in viata de zi cu zi. O fi asa sau nu, este partial mai putin relevant.
As fi foarte curios sa vad niste sondaje cu cati oameni au terminat 1-8 cu peste 7, cati au facut un liceu si la fel au terminat cu peste 7, cati au facut o facultate „de stat”.
Nu vin sa spun de scoala vietii insa stiu destui care au 8 clase sau poate si un liceu tras de par cu 5 pe linie, oameni pe la 40 de ani care traiesc si ei, de regula muncitori, soferi de tir, etc.
Intrebarea mea este simpla – daca e asa important scoala si acele informatii cum dracu traiesc cei care nu si-au insusit informatiile? Data viitoare cand sunteti la casa in orice magazin intrebati-o pe fata de acolo daca stie de integrale, de Pitagora sau orice vreti voi foarte important din scoala, de genul 3 la puterea a 3-a sau radical din 16.
Fix cu aceleasi intrebari puteti merge oriunde – la soferul de autobuz, la frizerie, la simigerie, la rude la masa, oriunde – si cand gasiti oameni care nu stiu sa ii intrebati cum de traiesc, cum cumpara vopsea ochiometric fara sa calculeze aria cu integrale si cum aseaza mobila in casa tot asa, fara calcule matematice sau si mai grav, nu stiu ce contine aerul pe care il inhaleaza sau formula chimica a apei.
vreau sa stiu si eu magazinul ala unde angajatii iti pot face un necesar de materiale doar din poze.
ca acu’ ma imbrac si tot intr-o fuga ma duc la usa lor.
@AB
Dacă nu pot înseamnă că acolo e problema, și înseamnă că magazinele de genul ar trebui să plătească mai mult angajații care să fie în stare de niște chestii de genul.
Iar dacă asta va face produsele mai scumpe și românul tot la magazinul ăla unde e mai ieftin va merge, atunci asta este, ne merităm soarta, și săraci, și proști, și fuduli.
apropo de informatie prea multa invatata automat..
intre 1998- 2000 scoala mea generala a avut un mic program de schimb de elevi cu o scoala publica dintr-un orasel din UK. am fost la finalul lunii iunie la ei si am asistat o saptamana la cursurile celor din UK. eu eram in clasa a 8-a, ei erau in clasa a 9-a:
1. la ora de matematica toti aveau mini calculatoare si nu calculau nimic fara ele, le foloseau inclusiv la teste. in acea saptamana invatau patratele numerelor, eu le stiam pe dinafara pe toate de la 1 la 20. asta fusese cerinta profei noastre de matematica in acel an.
2. la ora de franceza, ei invatau denumirile obiectele si faceau propozitii simple (notre pouls dans votre cour, anyone?) eu am vorbit in franceza 20 de minute despre viata mea in Romania, cum e scoala romaneasca, ce fac in timpul liber.
3. la ora de latina am iesit la tabla si am scris propozitii intregi in latina, iar ei conjugau verbul ‘a fi’.
nu am o concluzie neaparat, insa vad ca nimic nu s-a schimbat in 23 de ani…
si acum angajatii englezi am inteles ca rup norma…
Ca si realist :
1 pana în clasa a 8 trebuie sa vezi care parte iti place mai mult: partea reala sau umană și în funcție de asta sa se facă admiterea la liceu
la liceele reale: partea de matematica/biologie sa conteze mai mult
la cele umane partea de română sa conteze mai mult
la cele profesionale: nu mă pricep
După ce ai intrat la la unul de real: partea umanista ar trebui redusă la minim
ex: In loc de română trebuie sa înveți cum se scriu specificații & alte lucruri de acest gen
La uman nu mă pricep, dar toată zona de real trebuie ținută la minim
La scolile profesionale: trebuie sa înveți lucruri practice
PS: ore de sport minim 5 per săptămână -> nu de alta poate reușim sa învățăm și noi cum se lucrează în echipa
„După ce ai intrat la la unul de real: partea umanista ar trebui redusă la minim
ex: In loc de română trebuie sa înveți cum se scriu specificații & alte lucruri de acest gen”
Cum se scriu specificații???!!!
specificații inseamana documentatie despre cum se utilizează un produs sau ce este în acel produs.
Pe cat de ciudat suna pe atât de util este mai ales pe termen lung.
Nicolae,
Știu ce înseamnă specificațiile. Dar pretenția ta ca „în loc de română” să fiui învățat „cum se scriu specificațiile” e, părerea mea, absurdă! Dacă știi „la română”, știi să scrii orice, chiar și niște specificații!
Un om educat, bun cunoscător al limbii, va învățta să scrie specificații în căteva ore. Un prost, nu, și le va scrie mereu prost. Pentru că el nu știe fundamental să scrie.
nu stiu ce profi ati avut voi, dar mie, la mate-fizica, in liceu nu mi s-a cerut sa memorez comentarii/eseuri/ce-or fi fost ele dictate de profesor.
eu mi-am facut comentariile singura, eventual cu ajutorul cartilor de comentarii si a Istoriei literaturii romane de Calinescu, si am avut numa’ 10.
si era suficient sa citesc cartea ca sa pot spune ceva despre ea si profesoara era super-multumita cu asta.
Principala problema a sistemului de educatie in aceste zile este modul in care fiecare are o perceptie distorsionata a fenomenului. Si spun asta pentru ca discutam prea mult despre cum arata anumite lucruri, in loc sa ne concentram pe de ce facem acele lucruri?
Iar apoi cand cineva vrea sa epateze o sa spuna ca uite eu facut facultatea X si nu mi-a trebuit nimic in viata reala si uite ce bine o duc. Si pentru sanatatea psihica a tuturor tot rahatul asta trebuie sa cam inceteze si sa acceptam niste lucruri simple:
1. Pana pe la 14-15 ani esti copil si este absolut normal sa ai o curiozitate asupra ce se intampla in lume. Curiozitate aia trebuie hranita o parte la scoala si o parte de mediul in care acel copil traieste. Traim intr-o lume unde informatia este disponibila pe toate gardurile insa trebuie sa sti s-o accesezi si s-o folosesti. Daca orizontul copilului tau este nu stiu ce influencer de doi bani si diverse chestii pe TikTok, posibil ca scoala sa vi se para grea, respectiv materia prea multa. Daca orizontul copilului tau este sa afle informatii despre diverse domenii, sau de ce se intampla anumite lucruri, scoala va fi locul unde poate schimba opinii pe diverse teme, iar materia i se va parea interesanta.
2. Exista diverse moduri in care poti sa inveti lucruri si in mare pleaca despre cum ai tu personalitatea ca om. Stilul comunist era sa repeti pana te plictiseai aceeasi chestie pentru a putea asimila acea chestie. Din pacate acest mod de a invata in continuare este cel mai eficient mod cunoscut de invatare indiferent de domeniul despre care vorbim. Chestia nasoala era ca prin stilul comunist de invatare primeai niste note si stiai intotdeauna daca faci bine ceea ce faci sau daca stai pe tanjeala, iar in functie de note aveai o viata complicata sau nu. Si inteleg traumele multora care au trecut prin asta, doar ca viata cam asa functioneaza si nu este vorba de note ci de chestii mai dure. Orice sistem de educatie centrat pe elev o sa caute sa se indeparteze de la sistemul comunist si sa fie conturat pe acesta. O idee minunata, doar ca dusul rece vine cand descopera ca nu totul in viata functioneaza asa. Misto stilul Waldorf sau Montessori, doar ca daca vrei sa inveti o chestie trebuie s-o repeti pana te vei plictisi ca s-o asimilezi. Asa functioneaza fiinta umana din pacate.
3. Numarul de discipline trebuie cumva stabilizat si aliniat asupra ceea ce ne dorim ca tara sa fim. Vrem o tara in care avem o majoritate de ingineri,doctori,it-isti oameni specializati in stiinte exacte, programa scolara o facem in asa mod. Vrem o tara plina de oameni specializati in discipline umane, programa scoalara o face in asa mod. Doar ca lucrul asta trebuie asumat si acceptat. Ceausescu a vrut oameni in zona stiintelor exacte si cam asa fost facuta programa. E timpul sa ne decidem noi ca tara, ce ne dorim. Este exagerat ce spun, dar alternativele sunt fie borhotul de acum, fie ceva clar ca pe timpul comunismului unde intrat in clasa intai stiai foarte bine optiunile pe care le ai. Acum intri in clasa intai si nu sti pe unde vei ajunge ca sigur o sa vina unul sau altu cu o viziune diferita.
Astia fierti pe mate-fizica-chimie sunt ITristii narcisisti care si-au inventat o realitate paralela in care ei chiar tin minte macar 5% din ce li s-a predat in liceu.
News flash: nu tin minte nimic, exceptand teorema lui pitagora, ecuatia vitezei in functie de distanta si timp si probabil absolut nimic legat de reactiile redox sau calculele stoechiometrice.
Te pisi pe el trunchi real, te pisi si pe el trunchi uman, va nenorociti copiii doar ca sa treaca si ei prin acelasi cacat inutil prin care am trecut si noi.
8 ore pe zi futute urmate de inca 4-6 ore futute acasa la teme, stres, draci, oboseala, pic de copilarie fericita, de la 6-7 ani pana la 18, 19.
Trezit dimineata cu noaptea in cap, chin, frici, pentru absolut nimic, dar nimic baaaaa !! nimic nimic nimic util.
Scoala in Romania e doar o relicva ceausista, nu e facuta pentru copiii nostri, e facuta ca sa aiba unde sa se duca profesorii pulii si sa isi justifice un salariu.
Am facut mate-info si aveam 5 ore de romana + optional, tot romana. Si nu faceam decat sa citim comentarii din carti de comentarii. Mai aveam 2 limbi straine si de-o gramada de chimie si biologie (chimie si biologie era profil separat). Problema nu sunt „ITristii narcisisti”, e sistemul ineficient. Nu cred ca din cauza mea ai fost traumatizat.
Gigi mai bine cu școala vieții, uite ce bine ai ajuns…
Brvo Gigi,
Esti la fel de inteligent ca pseudonimu.
Ideea este ca tu la liceu inca nu poti sa decizi ce vei fi cand cresti. Ajungi la uman dar tot trebuie sa fi pregatit pentru viata de dupa, fie asta real sau uman. Trebuie sa stii putin din fiecare domeniu. Unii se prind mai bine de materiile reale, altele de materia umana. Uni se pricep la ambele, altii la niciuna. Si asa ajungi sa te plangi ca nu e bine.
Intreb eu, cum te-ai fi simtit daca parintii tai ar fi decis sa te dea la un liceu real si sa te impinga spre o facultate IT? Cand tu simti ca esti mai interesat de litere, de jurnalism etc? Ce vreau sa spun este ca la nivelul gimnazial si liceal nu poti sa decizi, ca student, adolescent, ce iti place. Ca intodeauna nimeresti altundeva in viata decat ai tintit. Asta asa a fost si in perioada lu’ Nicu, si acum. Fa un sondaj si o sa vezi.
Apropo, chiar si la IT intra absolventi ai liceelor de profil uman. Si se descurca de minune tocmai pentru ca nu au renuntat la materiile de baza in liceu.
Asa vad si eu lucrurile. La 15 ani, cand intri la liceu, de multe ori este decizia parintilor. Iar daca liceul ar fi format exclusiv din materii reale sau materii umane, deja copilul ar fi obligat sa urmeze acel profil in viata chiar daca nu a fost alegerea lui.
Tot ce mi s–a părut că nu-mi folosește în viață și n-am vrut să învăț s-a dovedit util la un moment dat. Tot. Matematica îți folosește pe bucăți, ai nevoie de o statistică să înțelegi de ce păcănelele sunt o dumă sau chiar câștigul la loto, când amenajezi ai nevoie de cunoștințe de geometrie in spatiu și de câteva calcule pe care trebuie să le faci, când mergi la supermarket e nevoie să faci niste împărțiri ca să-ți dai seama ce produs la ce gramaj e mai avantajos. Chimia îți folosește să nu pui botul la toate idioțeniile de pe Facebook care-ți spun ele cum e cu interacțiunea chimică in organism și cu ph-ul alcalin. Fizica…. băi, fără fizică mori că prostul curentat de tren că n-ai auzit de arc electric. Sau nu pricepi noțiunea de forță de frecare. Sau de gravitație când poate să-ți cadă ceva in cap. Cunoștințele din orice domeniu te ajută să fii neprost, asta dacă le și înțelegi cu adevărat, nu le înveți ca papagalul să împuști o notă. Da, tot ce înveți pe de rost sau fără să înțelegi e inutil. Doar eventual o exersare in plus a memoriei. Ai ocazia să pricepi mecanismele lumii în care trăiești și preferi să stai pe telefon dând like-uri? A trecut viața inutil pe lângă tine.
A, și încă ceva. Învățatul la școală te ajută să nu mai dai bani pe meditații 20 de ani mai târziu când va fi la școală și copilul tău. Îl poți ajuta tu. Va fi și chestie de mândrie și de exemplu personal bun.
1. Demonstreaza-mi te rog de ce pacanelele sunt o duma, folosindu-ti cunostintele de matematica (?!) sau statistica. Nu-mi amintesc sa fi facut calculul probabilitatilor sau teoria jocurilor in liceu in anii ’90 (eram la real, mate-fizica).
2. Spune-mi te rog cum mai exact folosesti cunostintele de geometrie in spatiu pentru a-ti amenaja casa, si care anume calcule le folosesti.
3. Gramajul de la supermarket ?! exemple ?
4. Exemple concrete unde ti-ai folosit cunostintele despre „interactiunea chimica si ph alcalin” ca sa ii faci de cocos pe sosocii de pe Facebook.
5. Mori si daca ai auzit de arc electric, trebuie sa fii tare prost ca sa crezi ca aia care se urca pe vagoane pentru selfies nu ar mai fi facut-o daca erau fierti pe arcul electric la scoala.
6. Forta de frecare si gravitatia se intampla si au efecte si fara sa le intelegi la modul descriptiv, cu notiuni si calcule.
De acord, „cunoștințele din orice domeniu te ajută să fii neprost”, are insa si Gigi Netoiu dreptatea lui, poti trai foarte bine si fiind prost.
De fapt, aici e vorba de o intrebare profunda, filosofica: te ajuta cu adevarat la ceva in viata sa nu fii prost?
La ce-ti trebuie matematica, daca ai calculator? La ce-ti trebuie limba romana, cand publicul tau e oricum la fel de agramat? Ce nevoie ai de fizica, daca nu te faci proiectant de avioane? La ce-ti trebuie biologie, ca doar nu te faci medic? etc. etc.
Practic, singura chestie pe care trebuie s-o stii e cum sa faci bani.
Problema e ca prostii devin modele.
Prin diverse cai fac bani(de obicei fura)
Si devin idoli gen Becali,Dragomir etc.
Eu zic că îți faci viața mult mai ușoară fiind neprost. Au fost generații care au intrat în muncă după revoluție și care au fost nevoite să-și schimbe meseria in fiecare an. Societatea era astfel construită (sau mai bine zis ne…) încât puteai fi nevoit să lucrezi in cu totul alt domeniu decât cel in care făcuseși o facultate. Unii s-au descurcat, altii nu. Cei care au reușit să-și schimbe radical domeniul de lucru au fost cei adaptabili, cu cunoștințe mai multe din diverse domenii și cu aptitudinea de a învăța dobândită în școală unde își exersaseră din plin neuronii. Sigur că ar fi fost mai bine să ai părinți securiști sau patroni ca să te descurci, dar statistica (aia care se învață abia în facultate și doar la real) ne spune clar că un procent foarte mic dintre noi a avut acest avantaj în viață.
Aici e un cerc vicios. Ca sa-ti dai seama ca „îți faci viața mult mai ușoară fiind neprost”, trebuie sa fi deja putin neprost din start.
@La ce-ti trebuie matematica, daca ai calculator?
Îți pun cel mai șmecher calculator din lume în brație și îți dau să calculezi în cât timp ajunge un vehicul oarecare din A în B. Dacă ești prost, nu te ajută calculatorul ăla cu nimic. În primul rând că nu știi să îl folosești.
În al doilea rând, din perspectiva mea de fost inginer mecanic, am exemplul aplicațiilor de calcule cu elemente finite, gen Ansys. Foarte ușor de folosit și scos un calcul rapid, dar dacă ești prost și nu ai date de intrare bune, vei avea niște rezultate care sunt total pe lângă realitate, dar nu știi să le verifici, că ești prost. Nici măcar intuitiv nu îți dai seama dacă valorile sunt plauzibile sau aberații, că nu ai calculat niciodată de mână ceva. Le iei de bune și faci un pod care se prăbuește, de exemplu.
@Gigi Netoiu: gramaj la supermarket:
– bidon de 1/2 l cu 3 lei, bidon de 1 l cu 7 lei, pe care scrie „super pret/oferta/draci baltati”.
– un sapun solid care costa 2,7 lei si pachet de 4 sapuri pe care scrie „iei mai mult, platesti mai putin” si care costa 12 lei (am patit candva o faza d-asta, erau super-obozita, stateam si ma uitam la preturi la proasta la plua si ceva nu-mi pusca. am scos telefonul si am calculat si am luat 4 sapunuri separate).
– cascaval de la 6 branduri, fiecare cu un pret si gramaj diferit, faci un calcul cu procente/fractii, afli pretul per 100 gr (10 gr sau 1 gr) pt fiecare si apoi care e mai avantajos pt tine (asta daca nu preferi un anumit brand).
bine, avand in vedere sumele care s-au vehiculat p-aici la articolul cu salarii, cei mai multi dintre voi nu pareti ca aveti nevoie sa faceti asta. eu o fac destul de des. (desi in ultima vreme, pe tot mai multe etichete, alea afisate la raft, scrie pretul/pe kg, nu doar pe unitatea de produs).
nu chiar supermarket, dar legat de treaba asta. fix acu’ 2 zile a trebuit sa fac niste calcule intr-o reteta care avea in compozitie 10 pastile de zaharina (probabil 1 pastila=1 mg).
google mi-a zis ca 10 mg zaharina = 5,5 g zahar.
nu puteam inlocui zaharina cu zaharul pt ca masa suplimentara de zahar mi-ar fi futut reteta, am plecat la shoping prea tarziu sa gasesc o farmacie deschisa, iar la supermarket avea doar zahar de stevia.
calculati voi cate plicuri de un g de zahar de stevia au fost necesare in loc de 10 pastile de zaharina, avand in vedere ca 40 g zahar stevia= 160 g zahar.
@None, geaba ai calculator.
stiti povestea aia care circula la un moment dat cu whatsapp de parinti cu tema la matematica, la calcule, cu ordinea operatiile, cu mamicii si taticile, care calculau cu calculator fiecare operatiune pe rand si le o suma si o luau la plua de profesoara pe pe singurul tatic inginer care se chinuia sa le explice ca
4+6:2+3 nu se calculeaza 4+6=10:2=5+3=13, ci 4 + (6:2) + 3= 4+3+3=10
sau ceva asemanator. calculul exact n-are importanta.
si aia aveau calculator, dar nu stiau sa-l foloseasca.
@AB: ba chiar una dintre replici pe grupul ala a fost „ce proasta e asta, sunt acum cu calculatorul in fata si nu e cum zice ea” :)))
@Gigi Netoiu intr-un fel inteleg ce zici ca e multa materie care de la un punct incolo e aplicata in functie de domeniul de activitate. Spre ex zicea cineva de integrale si derivate. Eu nu le folosesc in IT, dar am colegi care au nevoie de asa ceva pentru ca fac dezvoltare pe o aplicatie web care supervizeaza diverse variabile intr-un sistem electric.
intrebarea mea e dupa tine cum ai face: scoti tot si pastrezi doar esentialul ? Inteleg ca acum tot ce ai nevoie gasesti pe google, dar nu putem nici sa reducem pretentiile la minim. De exemplu nu poti sa zici la un interviu, nu stiu X dar sigur gasesc pe google.
@None din ce am observat, un avantaj cand esti prost e ca ai sanse mai mari sa fii fericit acolo in imbecilitatea sau/si saracia ta, fiind capabil sa te bucuri la chestii mici, absolut aleator enumar: „yey am avut bani sa imi pun unghii false/extensii la par”, „mi-am luat aifon 5”, „mi-am facut si eu un tatuaj sa fiu in rand cu lumea”, „mi-am luat bmw ursulet”, „am bani de bautura/ mers la lautari o seara/ dat o gheara la pacanele”.
@Unsirb, fie vorba intre noi, 5+3=8 nu 13 , dar sa nu lasam o fractiune de secunda de neatentie sa strice o poveste buna si adevarata.
@AB – unica intrebare pe care NU am pus-o Ambrei, la aia mi-ai raspuns, cea cu gramajele, si la niciuna dintre cele pe care le-am chiar adresat
@N – Am scris intr-un comentariu la articolul anterior, daca scopul scolii e sa dreseze drone care muncesc mult si cu spor, si in timpul procesului le distrug copilaria, atunci prefer sa devina complet optionala sau pe sistem home schooling.
Pentru interviuri, sa existe posibilitate ca fiecare sa se poata inscrie la scoli profesionale sau universitate fara examen, dar pe bani (platiti de catre ei insisi, familie, credit, viitorul angajator, bursa, etc.).
Asa cum e acum, e complet inutila pana la clasa a VIII-a, chiar paguboasa, cu 7-8 ore zilnice prezentiale, inca vreo 2-3-4 pentru teme, e o nebunie stupida.
Netoiule iti dau eu câteva exemple la 2. Poate alții nu și-au amenajat casa încă (Desi probabil trollezi, sau nu ai habar de nimic și atunci nu contează ce spun).
Am calculat spațiul din cămară pentru rafturile de pe peretele opus frigiderului, ca sa poată permite deschiderea ușii acestuia (nu, nu la 90 grade, era prea mult loc de lăsat atunci – frigiderul se deschide intr-o nișa). Fereastra mică tot din cămară (rabatabilă vertical) ca sa nu se lovească de raftul de sus aflat în plan orizontal (se oprește la vreo 2 cm distanta). Asta înainte sa existe fizic rafturile tăiate, trebuie sa calculezi altfel mergi iar la magazin, sau le ai prea mici tăiate și trebuie altele. De dat găuri prin pereți pentru prinderea rafturilor fără sa intru în cabluri electrice nu mai zic ca au fost sute de dibluri, în mai multe încăperi. La tine Dumnezeu cu mila, dar nu mă mir, au fost alții care și-au găurit și țevile de apă deci se poate.
Deci ai folosit teorema lui Menelaos in spatiu, relatiile lui Van Aubel, teorema celor 3 perpendiculare, planuri paralele intersectate de alt plan, Thales (tot in spatiu), etc. ca sa calculezi lungimea rafturilor din spatele usii frigiderului ?
In loc sa masori cat sunt de late, sa apropii usa frigiderului de ele si sa scazi 5-10 cm ca sa nu se mai loveasca de ele ?!
Fereastra aia oscilobatanta se loveste de raftul de deasupra in loc sa vina frumos la inchidere cu 4 cm liberi pana la marginea ramei ?!
Gaurile pentru dibluri ca sa nu-ti gaureasca firele electrice ?!
Boss, tu esti prostul cu carte tipic de pe care trag toti.
@Gigi „3. Gramajul de la supermarket ?! exemple ?”
ce semnifica semnul ? ?
eu am invatat la scoala se pune dupa o propozitie/fraza care se vrea a fi o intrebare.
vrei sa spui ca pe asta nu chiar ai adresat-o? de ce ai scris-o daca n-ai vrut un raspuns la ea?
Nea Gigi, nu prea pricep ce îmi cer să-ți explic. Am scris schematic, tu ai desfăcut firul in patru. Nu, n-ai învățat statistică și optimizări in liceu. Nici eu. Foarte rău. Eu am învățat în anul doi de facultate. Îmi amintesc niste scheme imense cu cifre din care am înțeles fenomene. Am fost șocată și mă tot întrebam, de ce nu s-a predat așa ceva mai curând, probabil explicația fiind că trebuia să folosim alte matematici care se predau in anul întâi. Prin liceu chiar am urât matematica. Aveam un profesor extrem de elitist care nu lucra decât cu vârfuri. Dacă nu erai printre ele și nu urma să mergi la o facultate cu profil tehnic, nu făcea nici cel mai mic efort să pricepi ceva. Te trecea și te lăsa prost. Iar dacă, printr-o întâmplare, îți schimbai profilul (așa cum am făcut eu), descopereai că erai zero și trebuia să o iei de acolo. Deși cu reputație solidă de profesor excepțional, omul ar fi trebuit exclus din învățământ.
Cum îți folosește statistica la păcănele? Băi, măcar nu mai crezi și tu când îi spui nevestei că sigur te îmbogățești. Nu cunosc pe nimeni care s-a îmbogățit de la păcănele. Nici de la câștigul la loto, deși am un fost coleg care a câștigat potul cel mare.
Referitor la amenajări interioare. La un moment dat a trebuit să-mi schimb meseria. Am proiectat mobilă, am desenat spatii și le-am amenajat. Dacă nu aveam noțiuni solide de desen tehnic, de geometrie in spatiu și de algebră, mă dădeau ăia afară și mai plăteam și despăgubiri clienților.
Meseria pe care o fac acum implică o abilitate pe care ai mei mi-au spus de copil că nu o am. Și uite că m-au mințit, sau s-au mințit și ei. Ce vreau să-ți explic ,că m-am pierdut prea mult. Niciodată nu știi când ai nevoie de o info sau de o abilitate, sau de ceva căpătat in silă la școală. Bunicul meu avea patru clase și era un mare autodidact, avea o bibliotecă plină cu cărți. Invidia pe toți cei care aveau posibilitatea să învețe, ar fi făcut orice sacrificiu să poată face și el asta. Înainte învățătura era un privilegiu. Acum e o corvoadă. Și de vină e școala că nu e ca pe tictoc, profesorii că nu seamănă cu divele de pe onlyfans, guvernul că te vrea tâmpit și ție îți convine asta că e fără muncă, părinții că nu-ți explică clar, o dată pentru totdeauna, că nu înveți pentru ei, pentru guvern, pentru profesori, pentru vecina de la cinci, înveți să nu fii prost, să nu-ți cadă o cărămidă in cap când treci pe sub ea deși o vezi că atârnă, să te ferești de fulger nu de tunet, să nu bagi degetele în priză. Era o femeie azi la știrile de la ora 5 care tocmai văzuse cum i-a ars casa. Lăsase o lumânare aprinsă printre niste ghivece de flori. Nu era prima dată. Dar era prima dată când a ars. Cică, zicea femeia, a fost ghinion sau păcat. Așa a vrut Dumnezeu. Ea n-a avut nicio vină, da?
E multă materie in școală, știu. Poate trebuie scoasă la aerisit. Poate trebuie reorganizată. Nu știu. Dar trebuie să spunem copiilor iar și iar, informația, învățătura e un privilegiu. Avem ocazia să nu fim proști. Despre asta e viața. Știu, clișeul e că viața e scurtă, și totuși e destul de lungă încât să ai ocazia să te lovești de toate. Și să le știi sau să nu le știi.
Cand esti pustan nu prea iti dai seama ce iti place / iti este util / ai vrea sa faci pe viitor. Sistemul de invatamant care te expune la multe materii destul de in profunzime nu as zice ca e foarte prost.
In acelasi timp e aproape imposibil sa faci cate un profil pentru fiecare elev astfel incat sa toti sa fie expusi exclusiv la informatii ce si le doresc si ce le vor fi utile in biata.
Eu as zice ca problema mai mare e la „inflatia” notelor si dorinta tuturor de a avea 9-10 la toate materiile. Ajunge sa devina o tragedie daca treci cu 5-7 jumatate din materii, dar sa fii foarte bun la 2-3.
Sunt de aceeași părere. Se pune prea mult accent pe mediile generale în loc de mediile individuale. La majoritatea liceelor și facultăților se intră pe bază de dosar și nu se uită nici pulea la mediile individuale relevante pentru liceul/facultatea respectivă. Singurul criteriu de departajare e media generală, care nu spune absolut nimic despre o persoană, în condițiile în care știm cu toții cum se acordă notele.
Profu’ meu de mate din facultate mi-a spus (cand l-am intrebat la ce ne va folosi materia pe care o preda) ca ne va fi de folos doar daca unii dintre noi vom lucra in cercetare. Atat, nimic mai mult!
Nu ne trebuie fizica, chimie, biologie!
*15 ani mai tarziu*: huoo ne omoara cu covrig. sunt cipuri 5g in masti sa ne contoleze. pamantul e plat. avioanele lasa dare care controleaza mintal populatia.
Ok, exagerez putin de amorul artei.
Se face prea multa materie in general – am terminat liceul in 2009.
Eu am fost la profil real si am avut 5 ore de romana pe saptamana toti cei 4 ani de liceu. Am analizat toti scriitorii penali si romanele lor de 2 lei. Serios, Ion e un cacat sinistru, Ultima noapte de dragoste e un bullshit plictisitor si mai pot continua. Efectiv nimic din programa aia de liceu nu are ceva cu care un adolescent din secolul 21 poate rezona.
2 ore de istorie si 2 de geografie pe saptamana in toti cei 4 ani. Am invatat ce a facut burebista si gelu glad si menumorut de tzashpe ori dar absolut nimeni nu ne-a povestit de ororile gulagului, a taberelor de concentrare naziste sau de ce au facut japonezii prin pacific… plm alea-s detalii.
Umanul ar trebui sa faca o singura materie de „stiinte” unde sa li se predea notiuni de baza de fizica, chimie, biologie, sa inteleaga lucruri de bun simt despre cum functioneaza lumea din jurul lor.
Realul ar trebui sa faca ore in care sa invete sa se exprime si sa vorbeasca corect.
Asa pe scurt: tot sistemul de invatat ar trebui concediat si construit de la zero, dar n-ai cu cine.
ok, dar eu am intalnit conspirationisti cu 5G si „sceptici” de tot felul numai de la 45 de ani in sus, oameni care au facut scoala de aia „buna”.Toti de sub 25 de ani sunt pusi pe futut si achizitionat masini bengoase, n-au ei timp de conspiratii.
@casnica, scoala „aia buna” era la fel de proasta ca cea de acum, care e copiata dupa modelul vechi.
Problemele la ambele approach-uri e ca accentul e pus pe invatat mecanic si reprodus vs pe inteles procesul si gandit.
Zicea cineva mai sus de teste si examene date cu cartile deschise, nu sa reproduci tu demonstratia pt o formula ci sa iei formula aia si sa o folosesti la a rezolva o problema.
Ex: Calculati cat de lunga trebuie sa fie zabreaua diagonala pt un acoperis daca ii stii latimea si inaltimea (se foloseste pitagora) vs calculati ipotenuza trinughiului.
conspirațiile ajung și la cei cu școală multă, ba chiar la unii e extrema cealaltă, Lorin Fortuna ăla cu balaurienii era profesor la Politehnică din câte știu..
totuși trebuie să fie o corelație.. are CTP o expunere foarte foarte bună pe tema asta pe la Digi, de la min. 47
https://youtu.be/02Vb8TH1JCM?t=2818
pe scurt, de la revoluția industrială încoace, evoluția tehnologică a evoluat mai rapid ca puterea de înțelegere a omului standard mediu, cu toate că astăzi se face școală (teoretic) obligatoriu. de aceea zic că nu avem destul real predat niciodată, suntem înconjurați de aparate și tehnologie și 99% din oameni nu au nici cea mai vagă idee cum funcționează, ce e periculos și ce nu, ce e optim, ce nu trebuie forțat, etc.
@flat si restul
faptul ca ai absolvit 1, 2, 7 facultati in romania nu atesta faptul ca te duce capul sau ca ai inteles ceva. Atesta faptul ca poti memora si reproduce dupa scurt timp niste chestii scrise de un gog. Cred ca 10% din examene verifica daca tu chiar ai inteles materialul, restul verifica ca ai cumparat cartea si stii reproduce ce scrie acolo… sau ca ma-ta si tactu au bani si conexiuni.
@casnica ca nu stii tu e una. Sa stii ca sunt o gramada care nu s-au vaccinat si au sub 30 de ani. Nu stiu daca sunt conspirationisti sau doar jeguri egoiste.
you’ve nailed it, man! Mai trebuia un pic detaliat la partea cu ‘n-ai cu cine’ dar oke is asa
Sunt bune si integralele la ceva. Eu as schimba examenele. Sa fie cu acces la manual. Am avut astfel de examene in UK si a fost decent.
Asa facea profesoara de programare. Ne lasa sa dam examenele cu orice manula sau notita doream noi. Spunea ca important este sa stim sa aplicam functiile, nu sa le invatam ca papagalii.
asa am dat majoritatea examenelor in facultate, cu cursurile pe banca. alea erau cele mai grele examane
@maxp de ce zici ca cele cu cartile erau cele mai grele ?
Ti se pare mai usor sa fii nevoit sa inveti defintii si demonstratii pe care la examen le vomiti pe hartie si la o saptmana dupa le-ai uitat?
@VladM nu, ai dreptate, dar discutia era asa : profesor : nu va chinuiti cu copiute sau servite ca va las cu cartile pe masa …. si avea grija sa ne dea niste probleme de te uitai ca carca in lemne oricum :))
Eu nu înțeleg de ce nu întrebăm oameni gen Năstase, Dan Ioan Popescu, Dragnea, pe ce materii și-au canalizat ei energia în școală. Și aia să predăm intensiv. A mers la ei (ok, la ăia mai ghinioniști cu ceva izolare) deci ar trebui să meargă și la copiii noștri.
nu e o idee rea.
@adyzah – inteleg ca faci misto insa exact aia nu se preda in scoala – motivatie, munca, relatii interumane, cum sa te faci remarcat, elemente de diferentiere (de ce te-ar alege oamenii pe tine fata de altii/concurenta), „ce-i mana pe ei in lupta” – sa intelegi de ce oamenii fac ceva, care este motivatia lor, sa stii sa te raportezi la o ierarhie si sa urci, etc.
Stiu ca scoala vietii in romana inseamna cum ajungi sa dai un tun sau sa furi insa ca sa faci asta trebuie sa ajungi in pozitia aia – si chiar e interesant sa vezi cum unul ca Dragnea a ajuns foarte sus in conditiile in care nu are nimic sa il recomande, cel putin Nastase a avut scoala, a aratat bine si a intrat intr-un cerc select prin casatorie.
Eu de exemplu as face preda in scoala diferenta dintre Nastase si Tiriac – amandoi oameni normali ca familie si educatie, sportivi – Nastase foarte talentat si cu rezultate la nivel mondial, Tiriac decent (cel putin asa e in capul meu). Dupa aia insa Nastase a fost fericit o viata, din ceva rente viagere si statulul de mare vedeta, schimband femeie dupa femeie pe cand Tiriac a ramas prin sport, strainatate, ceva antrenor, manager, s-a lipit de oameni mai pregatiti si a intrat in afaceri, crescand si diversificandu-se.
Dincolo de sansele si conjuncturile personale sunt convins ca exista elemente interesante din genul asta de biografii.
Problema cu matematica la scoala e de cand e lumea, problema actuala cu matematica predata in scoala este mai ales cum este predata si care e scopul ei final.
O zic din pozitia de fost profesor de matematica, pur si simplu scopul ei e foarte gresit inteles de aproape toata lumea, inclusiv invatatori si profesori. Matematica in clasele primare si gimnaziu ar trebui predata pur si simplu pentru dezvoltarea gandirii logice si atat, nicidecum pentru a speria elevii de ea. De asta ar trebui sa fie integrata in alte materii, cum ar fi chimie sau fizica, dar la modul simplist de tot.
Toti ati auzit la un moment dat faza asta cu: „Am mers in tara x si copilul era multe peste nivelul celor de acolo la matematica”. Completarea o auziti de prea putine ori, partea in care la finalul celor 12 ani cei din acele tari sunt mult mai pregatiti decat 90% din cei de la noi la matematica, pentru ca pur si simplu sistematizeaza mai bine materia, nu fac un terci ca la noi… De exemplu, inveti fractii de la clasa a 3-a pana la clasa a 11-a in fiecare an.
la noi mai e si tampenia ca restul materiilor tehnice nu tin cont de programa la matematica. imi aduc aminte ca frecvent profa de fizica, si profa am avut in 5-8, ne preda ea repede cate ceva la matematica ca sa poata sa-si predea materia ei de fizica. notiuni de mate care apoi le faceam in trimestrul urmator sau si mai rau, in anul urmator.
in facultate nu mai zic, jumate de semetru aia de fizica cuantica ne-a predat niste integrale triple si spatii ca la algebra le faceam in anul urmator
„nicidecum pentru a speria elevii de ea.”
Ca sa nu sperii elevii, si asta e valabil la orice materie, ar trebui eliminate testele si examenele.
Felul in care e gandit sistemul e gresit, se pune accent pe concurenta si competitivitate, nici alea reale.
Asta aduce cu sine presiune nejustificata asupra copiilor, mai ales cand 90% din ceea ce se preda e complet inutil si promoveaza memorizarea/toceala.
@Gigi
Oricat de mult spui ca exista presiune pe elevi/copii, o ierarhizare trebuie sa existe. Pentru a-i face sa inteleaga cum functioneaza societatea. Ca ierarhizarea este facuta dupa criterii discutabile este o alta discutie, insa cam asa se intampla peste tot in lume.
Stiu e prea mare presiune pe copii si vai ce nasol e. Doar ca progresul si tot ce avem astazi s-a facut prin metodele astea si prin faptul ca cineva a vrut mai mult.
Categoric scoala romaneasca are o problema in acest moment. Doar ca ea este impartatita intre parinti de copii si factorii decidenti. Parintii sunt de parere ca scumpii lor copii sunt extenuati de munca scolara, insa in acelasi timp nu inteleg cum a ajuns traficul de droguri un fenomen prin scoli. Pe cealalta parte factorii decidenti sunt stresati sa-si pastreze privilegiile si sa se puna bine intre ei. Iar daca ii intrebi pe elevi ce-ar vrea o sa vedem niste raspunsuri oarecum pestrite pentru ca insasi societatea este asa.
@Asdad2005 – „o ierarhizare trebuie sa existe. Pentru a-i face sa inteleaga cum functioneaza societatea.”
Faptul ca asa e aplicata in lume nu inseamna ca e si bine.
Eu sunt de stanga, nu voi accepta niciodata principiile astea de inregimentare a oamenilor de mici, ca sa poata sclavagi ulterior toata viata.
Omul trebuie sa fie complet liber, iar libertatea reala nu exista in conditiile santajului mascat al capitalismului.
@Gigi Netoiu
Nu este vorba de inregimentarea copilului ci pur si simplu alternativele nu sunt prea bune. Nu este obligat sa sclavageasca pentru bani sau mai stiu eu ce, insa pe undeva trebuie sa fie autonom si sa poata asimila cunostinte pe care apoi sa le aplice.
Modul in care face asta difera de la tara la tara, caz la caz. Insa toate modurile pleaca din chestia simpla si plictisitoare pe care am mai spus-o. Si anume repeti o chestie pana te plictisesti si cresti progresiv gradul de dificultate. Ca se intampla prin teroare sau prin sistem centrat pe elev este o alta discutie. Ca se aduce si o ierarhizare in discutie nici nu mai conteaza, diferenta o sa se faca in cine reuseste sa fie mai consistent in directia asta si sa persevereze. Ori chestia asta este indirect perceputa de multi ca fiind un stres, o corvoada. Doar ca din pacate viata reala nu este pe note ci pe felul in care tu te tii de treaba si esti perseverent si consistent in ceea ce faci. Iar aici nu mai e vorba de teroarea in care traiai copil fiind ca nu aveai telefon mobil astazi ci faptul ca s-ar putea sa devi un homeless sau muncitor zilier care traieste de pe o zi pe alta.
Insa noi in continuare discutam despre cum scoala este grea si materia incarcata, fara sa ne gandim ca dupa scoala urmeaza viata reala si acolo nu prea mai e cu note si evaluari.
pe mine ma trigaruiesc articolele astea despre scoala si ma uimeste ca unii care au ajuns „bine” nu fac legatura ca au ajuns asa trecand printr-un proces gradual care i-a format creierul/mintea/gandirea. Scrie un baiat mai sus ca e in IT si ca nu intelege la ce i-a folosit matematica. Omule, daca n-o faceai in generala/liceu acum nu te ducea capul sa fi IT-ist care in teorie presupune un nivel cognitiv putin mai mare. Pur si simplu matematica aia din scoala generala/liceu e ca un antrenament general pt ca mai tarziu sa ai o plaja mai mare de optiuni si sa te duca creierul sa le faci. daca tu nu faci matematica (si matematica e doar un exemplu) o sa ai creierul neted, n-o sa ai capabilitatea ca mai tarziu sa intelegi si sa fi in stare sa faci o munca calificata peste medie. ok, daca scopul tau e sa vinzi la taraba in piata, da, n-ai nevoie decat de matematica de cls 1-4 ca sa calculezi restul si la revedere. Nu ai cum sa zici bah nu mai facem nimic din ce nu folosim efectiv apoi la job si …facem ce? daca n-ai o logica in gandire care e data nu doar de matematica/fizica ci si de lecturile alea plictisitoare si ch imie si …pana la urma si o ora de latina n-a omorat pe nimeni ca sa intelegi in plm ce inseamna „q.e.d” intr-o discutie sau la finalul unei probleme, nu esti decat o maimuta care ia de pe palet si pune la raft.
ok, tu zici ca scoatem baza/rampa de lansare si… cum ajungi la performanta?
da, sunt perfect de acord ca materia e plictisitoare si la noi gandita cu curul, dar solutia nu e sa renuntam la ea de tot.
iar exemplul cu TVA-ul sper ca a fost o metafora iei naiba o factura in mana si o sa-l scuipi pe ala de ti-o da ca nu intelegi de ce sunt 2 sume si ce reprezinta ala acolo…
@Maxp, exact ceea ce ma trigger-uieste si pe mine.
nu mai trebuie sa scriu eu, c-ai scris tu tot. multumesc.
utilitatea materiilor in viata e complet diferita. de literatura ai mult mai multa nevoie pentru ca societatea e birocratica. pentru orice trebuie sa scrii, sa vorbesti, sa comunici.
Pentru calcule matematice avem calculatoare/computere. dar fara sa iti insusesti matematica nu poti gandi solutii tehnice… fara solutii tehnice nu avem computere, drumuri, utilaje.
Si cand ma refer la solutii tehnice ma refer la situatii neprevazute cu resurse limitate acolo unde se face munca de creatie. De exemplu eu colaborez cu o firma de IT de 250 de angajati, care fac de toate … mai putin scriere de algoritmi sau similare. Trebuie sa optimizeze un algoritm scris de mine pe baza unor carti intr-un algoritm automat si rapid.
algoritmul face niste calcule pe baza unor manuale de 1500 de pagini. eu l-am stiut scrie in excel asa cum folosesc cartile ca fiinta vie nu ca procesor. Problema e ca acest algoritm programat crapa la baze de date peste 10 mii de intrari. Nu stie nimeni din toti itistii ca niciunul din cei de acolo nu are studii superioare… de matematica/cibernetica/fizica.
de putut se poate ca exista unii care au dus algoritmul sa faca asta in 10 minute la 40 de mii intrari.
Mihai,
Ai dat sah geniilor care creeaza si cistiga 100000 de euro lejer
Au trecut 40 de minute si toti creatorii de aici nu ti-au spus rezolvarea.Care e foarte simpla si nu necesita cunostinte .
Ce draq firma de IT e aia fara un matematician macar?
Zi si noua sa ne ferim. Cum sa le dai un algoritm functional si sa nu poata sa faca macar reverse engineering pe el, ca excelu e deterministic.
@mihai
Deci tu te-ai dus la firma de constructii SC Costache construct SRL specializata in construit garaje si bucatarii de vara si esti nemultumit ca nu-s in stare sa faca un stadion.
Cinstit.
nu ala e scopul… scopul e sa intelegem ca daca esti muncitor necalificat in IT nu-ti trebuie matematica. daca vrei sa faci proprietate intelectuala in IT nu poti fara matematica.
La fel cu literatura. daca esti agent de vanzari nu-ti trebuie sa citesti carti nici prea multe cuvinte pe stoc. in schimb daca trebuie sa interactionezi institutional, legal, fara a sti a scrie frumos si corect e cam greu.
Tema articolului e facuta cumva sa ne imparta in tabere si sa ne certam pana maine.
Ambele sunt f bune, e bine si sa calculezi niste chestii, si sa poti sa te exprimi coerent. E un nivel minim necesar, si apoi da, in facultate daca faci uman nu mai ai nevoie de fizica cuantica. Dar un pic de mecanica in liceu e necesara pt oricine, asa cum un pic de literatura in liceu e necesara pt oricine.
Cu cât mai mult insistăm că materia X este mai importantă și trebuie să o băgăm pe gât copiilor, cu atât mai mult cred că îi tâmpim de fapt. Nu vom avea adulți mai destepți doar fiindcă au tocat mai multă matematică la școală sau că au făcut chimie în loc de literatură.
Scopul final al școlii ar trebui să fie acela de a învăța elevul cum să se educe singur mai departe în viață și cum să își caute informația; de aceea româna, engleza, matematica, fizica, chimia and so on sunt doar diferite moduri de a le arăta copiilor cum sunt organizate informațiile din jurul nostru și cum poți folosi informația dintr-un loc pentru a o înțelege în alt loc.
La final ce ar trebui să conteze cel mai mult este abilitatea elevului de a citi o informație, cât de mult din ea pricepe și ce este în stare să facă cu ea mai departe. Mă rog, astea sunt doar „my 2 cents” deci nu mă luați prea în serios.
Articolul clar imparte lumea in tabere, dar ca de obicei adevarul e undeva la mijloc.
Problema nu e ca trebuie scoase materii de tot functie de profil, problema e ca trebuie rarefiata materia, pentru ca momentan programa e foarte incarcata.
Nu sunt ITist, sunt inginer, deja de 15 ani, dar va spun sincer ca cel putin 50% din matematica de liceu nu am mai folosit-o de prin facultate. La profil real fiind, iara am avut limba romana macar 4 ore pe saptamana, matematica vreo 5, fizica vreo 3-4, chimie 2, biologie 2, istorie 2 plus umpluturi: religie, desen, muzica etc.
Pentru ca absolventii de scoala sa fie cat de cat functionali in societate nu au nevoie decat de abilitatea de a citi si intelege un text, de a face niste calcule de baza ca sa inteleaga ce dracu inseamna dobanda aia la banca, putina intelegere a ce inseamna stiinta si putina logica.
Pentru mai multe, nu e foarte greu sa aduni niste oameni din mediul profesional, cu oameni din universitati si cu oameni din invatamant si sa discute totusi cam ce informatii ar avea nevoie copiii ca sa devina functionali in societate, pas cu pas.
Si pe final, ca tot sunt toti ITistii ofuscati de ideea de a scoate din orele de matematica – ce anume matematica de liceu folositi acum efectiv la lucru si de ce nu se putea ea face la facultatea de informatica?
La chimie se merge pe mult si prost, se poate scoate lejer o treime din materie si tot ramai cu destula informatie pentru numarul de ore existente). Momentan, cum sunt prea multe notiuni totul e bazat pe memorarea reactiilor si repetarea unor probleme de calcul care sunt moartea pasiunii. La capitolul „importanta chimiei in viata” manualele vorbesc de carbune, mortar si caramida. Ca atata pot autorii, ei au ajuns doar pana in secolul XIX cu chimia.
Sunt o groaza de lectii la care s-ar putea face exercitii mai interesante si care ar putea aduce in discutie niste probleme actuale, nu trebuie sa vorbesti numai despre piatra-vanata si var nestins.
Atat la generala cat si la liceu nu e greu sa aduci in discutie cum functioneaza un extinctor, de ce un foc de ulei nu se stinge cu apa (!!!), la ce foloseste florul din pasta de dinti, de ce unele produse de curatenie nu se amesteca, discutat despre zaharul din sucuri sau despre cat de ridicole sunt dilutiile de la medicamentele homeopate si lista poate continua.
Nu toti vor invata sa faca calcule, dar asa chiar si cei care nu vor face chimie ar putea pleca cu ceva informatii utile si poate asa nu ajung sa bea solventi organici de pe net la recomandarea unor ‘experti’ dubiosi.
Cred ca problema e mai mult la cum si cat se face si respectiv cu ce ramane fiecare la final. Degeaba faci avioane cu toti elevii daca la final doar o mica parte reusesc sa tina ritmul iar la final nici astia nu raman cu mare lucru pentru ca totul se rezuma la memorat niste informatii.
Nu poti cladi o casa in aer fara fundatie.
Pentru ca un copil sa inteleaga chimia, trebuie sa cunoasca notiunile de baza din chimie: electroni, protoni, completarea cu electroni, sistemul periodic, proprietati periodice, elemente chimice, substante simple, substante compuse, cum reactioneaza aceste substante intre ele, plus concentratii, solutii.
Din pacate pentru chimia organica nu este timp sa fie predata la gimnaziu sa se poata discuta de solventi organici. Imi amintesc cand eram in clasa a VIII-a am facut doua lectii de chimie organica, ceva legat de zaharuri si acizi organici, si pentru ca nu aveam notiunile de baza de chimie organica am urat atat de mult cele doua lectii. Totul s-a schimbat in clasa a Xa unde am inceput cu notiunile de baza din chimia organica, am inteles si mi-a placut atat de mult incat am ajuns sa profesez in acest domeniu.
Chimia organica din liceu e doar memorare bruta de reactii si informatii pe care nu le intelegi si calcul repetitiv pe baza lor. Intelegerea acelor reactii trece prin notiuni de mecanisme de reactie care nu se fac deloc la liceu. Deci, ceea inveti la liceu nu iti ofera nici o baza pentru a construi ceva mai departe, doar ti-ai antrenat memoria cu o serie de reactii. Puteai la fel de bine sa memorezi eticheta produselor de curatat WC-ul.
Ca exemplu, daca tot spui ca esti in domeniu, niste intrebari de la bac:
„Glicil-glicina are în moleculă atomi de carbon asimetric.” – nu se da structura, daca n-ai memorat-o, ghinion.
„Notați două utilizări ale policlorurii de vinil” – sau naftalinei/glicerinei/toluenului sau ce naiba substanta a avut in cap cel care a facut subiectul. Pentru ca asta e important la chimie, sa memorezi utilizarile substantelor de prin manual.
„La hidroliza totală a unei tripeptide mixte (P) s-au obținut 21 g de serină și 11,7 g de valină. Determinați raportul molar serină : valină din amestecul obținut la hidroliză” – la fel, nu se dau structuri si nici reactia.
„Tristearina și n-heptanul formează un amestec omogen” – la fel, tristearina daca nu cunosti structura, nu poti raspunde. N-ar fi mai simplu sa le dea doua structuri si sa le ceara sa JUSTIFICE daca substantele alea se amesteca sau nu? Nope, la noi justificarile si rationamentele nu conteaza.
„Scrieți ecuația reacției de hidroliză enzimatică totală a amidonului” – no comment
Iar ca bomboana de pe coliva „Punctele de fierbere si de topire ale alcanilor cresc odata cu cresterea numarului de atomi de carbon din molecula. Izoalcanii au puncte de fierbere mai scazute decat normal-alcanii cu acelasi numar de atomi de carbon. In cazul alcanilor cu acelasi numar de atomi de carbon izomerul cu catena cea mai ramificata are punctul de fierbere cel mai scazut”. Ce se face cu aceasta informatie pe care am redat-o intregral din manualul de chimie de clasa a X-a? Pai se memoreaza ca n-ai ce sa intelegi, nu exista o explicatie care sa conecteze notiunile de baza (structura moleculei) si proprietatile ei.
Ah, si degeaba intelegi tu proprietati periodice si cum e tabelul periodic organizat cu configuratia etc., la teste sau la BAC n-ai voie cu tabelul periodic.
„La alchene cel mai usor de aditioneaza clorul, apoi bromul si cel mai greu iodul.” – De ce? Nu conteaza, de ce ne-am uita la tabelul ala periodic sa vedem ca exista o logica.
Asta e problema chimiei, in loc ca elevii sa contruiasca o baza de notiuni generale pe care sa invete sa le aplice pentru a explica niste proprietati sau fenomene, ei memoreaza ca papagalii fraze de genul celor de mai sus iar la final n-au inteles nimic.
Stiu, totusi, cat de cat despre ce vorbesc si cat de cretine sunt manualele.
„Masa este marimea fizica fundamentala care masoara inertia unui corp”. Definitie pentru un copil de clasa a 7-a la chimie…
@Patrat
De măiestrie didactică ați auzit? Sunt profesori care vin și recită manualul, eventual nici nu au înțeles nici ei noțiunile din manual, dar au pretenții de la elevi sa le redea cuvânt cu cuvânt ce au regurgitat ei. Sunt însă și profesori dedicați care nu pot să predea noțiuni fără să le explice. Când făceam practică pedagogică am avut de predat aceeași lecție ca și o altă colegă eu la o clasă și ea la alta. Eu am terminat când s-a sunat de ieșire, iar ea a terminat în 20 de minute și pe urmă se uita la mine că ce poate să facă. Noțiunile, nu este obligatoriu să fie în manual, dacă tu ai nevoie de ele ca să le facilitezi înțelegerea le poți folosi.
Cât despre exemplele date de tine: punctele de fierbere sunt corelate cu masa moleculelor , alcanii inferiori au mase mai mici, se atrag mai puțin prin urmare se găsesc în stare gazoasa, cu cât crește masa cu atât crește și atracția dintre molecule deci vor fi lichizi sau solizi. Alcanii liniari spre deosebire de cei ramificați se pot apropia la distanțe mai mici (deci atracții mai puternice între ei) și vor avea puncte de fierbere mai mari decât alcanii ramificați.
Sinteza compușilor doar de dragul de a-i sintetiza este doar o altă sursă de poluare. Dacă nu ai auzit de PVC (policlorura de vinil), glicerina (dinamita este trinitroglicerina) ai trecut degeaba prin chimie. Glicina sau glicocolul este cel mai simplu aminoacid, glicilglicina este o dipeptida care se formează din două molecule de glicina prin eliminare de apă între gruparea acida a unei molecule și gruparea aminica (bazica) a celei de-a doua molecule. De aminoacizi esențiali ați auzit? Glicina este aminoacid esențial, deci nu este o exagerare să îi știi structura.
Mă opresc aici cu explicațiile.
fiica-mea (clasa a 10-a) avea ieri de facut proiect la muzica.
Problema nu e nici ca fac fizica, chimie, muzica si desen, problema e ca fac prea multe materii in acelasi timp. Nu raman cu nimic din niciuna.
Alta problema e ca toate materiile astea la care ar trebui sa se mai si relaxeze si mai faca lucruri de placere sunt notate si profii aia trebuie sa aiba un suport pe baza carora sa dea notele si atunci in loc sa faca ceva placut mai genereaza niste maculatura.
Lasa materiile de genul muzica/desen/sport in orar dar pune-le doar admis/respins cu niste criterii minimale pt admis si cu o programa flexibila.
si a doua chestie – o materie care are o ora pe saptamana nu o sa-i faca pe copii sa ramana cu nimic. sunt practic vreo 45 de minute din care 5 min intarzie profu, 5 se face prezenta 10 se pierd cu alte minuni si se schimba un minim de informatii. As scoate toate materiile la care copiii trebuie sa invete ceva si care au o ora pe saptamana si orele respective le-as da altor materii(nu din cele mentionate mai sus – muzica, desen, sport). Daca consideram ca o materie e suficient de importanta sa ramana si are 1 ora pe saptamana timp de mai mult de un an as muta-o intr-un singur an si i-as da acolo mai multe ore.
Dupa cum stiu it-istii pe care i-ai mentionat cel mai mult timp se pierde cu comutatia intre procese. Si asadar ai o gramada de timp pierdut cu 17 materii pe saptamana.
chiar asa, cati ati facut muzica in liceu si la ce profil?
am facut liceul in ’96-2000, profil mate-fizica si nu am facut muzica, nu am facut desen.
am facut o ora/sapatamana de logica intr-un an, in alt an economie, in altul filozofie, niste geologie intr-un an, chiar astronomie, si muuulta religie.
@AB 2005-2009, profil real bio-chimie.
Am facut si muzica si desen pe a 9a si a 10a .
Religie in fiecare an.
Istorie si geografie 2 ore pe saptamana, in fiecare an.
Logica, filozofie, antreprenoriala cate una fiecare an.
Cls 9-10 latina
9-10 logica
11 economie politica
12 filosofie
4 ore romana/sapt, istorie/geogra câte 2 ore/sapt
muzica/desen nu (dar aveam grafice de funcții la mate bonus)
profil real
Da, mai trebuie reduse materiile, adica nu eliminate pt. ca fiecare are rolul ei, prin redus eu vad sa nu mai faci de exemplu fizica din a-6-a pana in a-12-a (sau care mai e intervalul). Faci fizica, de exemplu, in 1-2 ani, mai concentrat si cu pus in practica si altfel raman cunostintele.
De fapt ce e prost e modul de a invata…dictare fara sa intelegi aplicabilitatea, fara sa vezi practic.
Cum ar fi sa faci fizica doar 1 an in generala, si sa faci in fiecare zi cate 2 ore teorie+laborator. Inveti chestii de magnetism si stai pe subiect 2 saptamani, ai mai mult timp, faci si experimente, o lasi mai incet.
Eu am facut liceu profesional, electronica, si in fiecare zi de joi aveam laborator, 6 ore. 6 ore unde faceam circuite, lipeam, le testam, masuram. E altceva cand aplici practic si nu te grabesti.
Degeaba inveti ca termistorului NTC ii scade rezistenta cu cresterea temperaturii, daca nu iei un termistor, legi la un multimetru si il incingi cu o bricheta. Dupa ce faci practic, altfel iti ramane in cap informatia.
Si utilitatea oricarei materii e in intelegerea lumii in care traiesti, sa nu fii dobitoc si afectat de fake news. Nu e vorba doar despre meserie si bani. Banii sunt parte din alt joc.
Daca stii despre magneti si magnetism, poate nu cazi in plasa alora ce vand magneti pt. scazut consumul la masina. Intelegi cum functioneaza yala de la interfon, pe care pui mana zilnic.
Daca ai inteles niste chimie si biologie, intelegi la ce sunt utile ingrasamintele cu azot, si ca sunt utile sa-ti creasca copacii la noua ta casa din suburbie.
Avem deja destui dobitoci ce au refuzat sa invete sa utilizeze tehnologiile astea digitale, ca nu le trebuie loc la munca. Si acum se uita ca vacile la ATM, POS, carduri, calculatoare. Aveam adulti care nu stiu sa foloseasca navigatia pe telefon, ma intreaba pe mine cum „ajung acolo”, ca in anii 90.
Daca la lucru s-ar face asa viraje de 180 grade la fiecare ora probabil v-ati da cei mai multi demisia.
„acum facem o ora matematica, dupa aia facem o ora fizica materialelor, dupa aia facem o ora customer service, dupa aia facem o ora lucru pe banda”
cred ca ne-am lua lumea-n cap.
de ce compari energia și adaptabilitatea unui tânăr de 14-18 ani cu a unui salariat care trebuie sa fie în câmpul muncii pana la (cel putin) 65 de ani ?
totusi învățământul modular este și el o chestie dar greu de implementat (de ex termodinamică chimică sa fie în paralel sau chiar la comun cu cea învățată la fizica)
pentru ca stiu ca programa scolara a ajuns sa prea masiva pentru adaptabilitatea unui copil.
pentru ca foarte multi din cauza presiunii din toate directiile cedeaza si pierd trenul cu totul. Daca pierzi trenul la matematica in clasa a 8-a, dupa aia in toti anii urmatori o sa ai nevoie de notiunile alea.
Faptul ca sistemul educational roman e prea batut in cap ca sa inteleaga ca toate tarile au mai putine materii si baga in capul copiilor mai putine notiuni odata dintr-un motiv, nu ca ar fi mai prosti ca noi.
In curand toata educatia va fi un singur curs: Cum sa scrii corect un prompt pentru ChatGPT.
Chiar crezi că e ușor să-ți comunici corect, coerent și concret cerințele?!
Că la cum scriu și comunică unii, ajunge și ChatGPT să-și bage picioarele „du-te dracului de prost, învață să scrii corect și coerent și apoi vino să-mi ceri ce vrei”.
Revolta roboților va începe în România
https://www.youtube.com/watch?v=LzvoOU5XBU0
matematica , fizica , chimia , biologia .te fac sa intelegi ca lumea , universul pot fi intelese, ca sunt guvernate de legi cauza efect pe care le poti cunoaste , poti sa intelegi deci ce se intampla in jurul tau , ca sunt lucruri care depind de tine in viata ta si ca altele nu pot fi controlate . si cred ca si cei care nu exceleaza dar la care ajunge mesajul profesorilor lor ajung sa gandeasca asa . am vazut mai nou cu surprindere de exemplu ca teoria evolutionista e contestata si ca ideea prinde..ca exista un curent ca pamantul e plat( s-a murit pentru ideea ca pamantul e rotund si ca se invarte in jurul soarelui).Asa intelegi ca vaccinurile trebuie facute desi medicina nu este neaparat o stiinta exacta . poti sa intelegi ca daca nu produci nu ai cum sa cheltuiesti decat pe datorie.ca e nevoie de educatie sexuala in scoli pur si simplu pentru cunoastere practica .
desigur in scoala privita ca o perioada de acumulari de cunostinte nu ca o perioada de disciplinare si indoctrinare a copiilor
Eu nu inteleg de ce e dezbatere. Invatamantul in Romania e prost, asta o spun rezultatele la testele PISA, teste la care Romania participa voluntar – precizez asta ca sa nu avem discutii gen strainii astia ne fac prosti. Deci de ce sa nu se copieze 100% un sistem european din top 10, fara dezbateri si fara discutii?
pentru ca nici sa copiem nu suntem in stare
si chiar si din ce copiem bine, unele nu se vor aplica, la altele se va merge cu „las-o asa, ca merge si asa”
Si va zic ceva ce poate nu stiti, toate sunt importante si au rolul lor !
Romana, istoria, gramatica(umanistii) te invata sa te exprimi cursiv, sa intelegi un text, sa intelegi si dincolo de un text. Te ajuta sa iti organizezi ideile, gandurile, documentele, afacerile.
Matematica, fizica, chimia(realistii) te invata sa gandesti analitic si logic si asta te invata mai departe sa anticipezi pasi in afacere, dezvoltare, viata, sa concepi planuri, sa scrii cod, sa concepi aplicatii, interfete, etc.
Desen, muzica, dansuri, arte… te ajuta sa-ti dezvolti creativitatea. Poti sa fii tu un programator, arhitect sau avocat beton ! Un plus de creativitatea poate sa faca o diferenta majora intre o aplicatie de cacat si una excelenta, un proces castigat sau un proces pierdut ca nu ai avut idee sa buna sa prezinti o chestie, o cladire functionala si frumoasa sau una functionala dar urata cu crengi.
–
Lucrez in IT si vad zi de zi: programatori buni care nu stiu sa faca o documentatie, altii care nu stiu sa se exprime coerent intr-o sedinta desi stiu bine engleza. Altii care nu au idei cum sa optimizeze date, altii care asteapta tot mura in gura. Cand vorbesc cu ei unii au fost varza la Romana, nu au citit o carte, nu au facut un desen in viata lor unde sa-si inchipuie macar un peisaj.
Nu e bine sa fii unilateral dezvoltat, vei pierde in viata.
mit demontat de expertiză și experiență din vest. sau asiatică. este ideal să fii foarte bun pe felia ta. iar munca se divizează între experți . nuuu tati
noi românii avem talent să ne pricepem la toate și la nimic. de aia suntem așa de succes, se vede la nivelul de trai și tot. toți știu mai bine fotbal decât nea piți. toți știu cu volanul mai bine decât fraierul ăla de hamilton. la femei suntem specialiști ce dracu, casanova a învățat de la noi scheme. dacii liberi se pricepeau și la microbiologie, la vaccinuri, la gestionarea situațiilor de urgență, la geopolitică strategică în contextul bazinului mării negre, la tancuri, la rachete supersonice (musk ăla e prost grămadă), mai nou la urbanism și orașul de 15 minute..
așa ajungem și cu anunțurile alea hilare de recrutare, specialist it/social media expert în java/ photoshop / să aibă carnet să mai facă un comision când vrea patronul
D-aia a apărut curentul „think outside of box”?!
Ce e, în definitiv, „outside of box” dacă nu gândit mai departe de pătrățica/felia ta?!
Noi suntem cai batrani, nu o sa ne mai schimbam. Copiii au aptitudini sau si daca nu au parintii ii forteaza intr-o directie. Fiecare isi doreste ce e mai bine pt copil, e normal. Lasa-l macar la clase mici sa-si sparga capul si alte chestii decat felia „umanista”, „realista” sau „artista”. Il va ajuta mai incolo in viata. Ce sa faca in rest ? Timp liber la greu sa se joace pe telefon ?
@AB – inseamna sa gandesti altfel pe felia ta, sa gasesti altfel de solutii. Daca esti gradinar sa vezi daca nu poti starpi altfel buruiana, nu sa inveti mecanica in pauza de masa.
Educatia matematica n-ar trebui confundata cu abilitatea de a calcula mecanic derivate si integrale. Matematica e importanta, in general, pentru ca-ti formeaza un anumit mod de gandire, analitic, logic, critic. Te invata sa estimezi/compari cantitati, te invata sa faci rationamente mai complexe decat cauza -> efect, te invata sa gandesti, sa pui intrebari, sa cauti argumente, sa nu accepti teorii fara explicatii si fara exemple.
Din pacate, lucrurile astea se intampla foarte putin in scoala romaneasca, si asta e trist. Desi au trecut atatia ani de la revolutie, inca urmam metoda comunista: elevul/studentul trebuie sa stie cat mai multe lucruri pe care nu le intelege deloc si pe care nu le poate aplica in nici o situatie. Dar e important sa stie cat mai multe.
Am scris un comentariu lung si apoi am sters tot.
Eu nu pot sa-mi explic cum elevii/studentii sunt tot mai inapti desi informatia e mult mai accesibila decat era in urma cu 10 sau 20 de ani.
Pentru ca nu mai sta nimeni cu gura pe ei ca sa isi faca temele/sa invete. Parintii se mint ca ii cresc liberi… Dar cui ii face bine libertatea? SI vaca daca nu e legata, fuge in papusoi. Asa si copilul, daca nu are program pentru a se dezvolta cu ajutorul cartii, sportului, devine un inapt plin de el, ca doar el are dreptul sa fie asa cum vrea el! Parintii se mint ca ca ii cresc liberi cand defapt doar vor niste liniste egoista pentru a scapa de durerile de cap care vin din partea copiilor sub forma de NU vreau, lasa-ma-n pace.
Orice discuție pe educație e mereu nesfârșită pentru un simplul fapt:
Sistemul e gândit macro să funcționeze ca o fabrică, pe o parte intră copii pe partea cealaltă ies adulți pregătiți să fie utili economiei (acuma că ține sau nu pasul cu economia e altceva).
Realitatea e că oamenii sunt de o diversitate prea mare ca să-i bagi pe toți pe aceeași bandă rulantă și atunci mereu toată lumea va părea că are dreptate.
Soluția nu știu care ar fi. Poate mai multă flexibilitate pe lateral pentru elevi să încerce chestii.
Dar apoi societatea modernă e prea complexă pentru a nu menține un nivel minim de cunoștințe, și iar mergem în direcția: cât ar fi minimul? Cum arată acel minim? La ce nivel faci ramuri spre anumite direcții (real, uman, meserii, etc)?
Eu nu am nevoie de procente, ca nu ma fac contabil. Smiorc!
De ce oamenii isi iau apartamente cu credite pe 30 de ani fara sa isi dea seama de costurile finale?
Te invata sa gandesti. De aia se face si la uman. Daca aia se poate numi matematica. Nu mai vorbesc cde fizica. Se vad carentele.
Pentru ce imi trebuie fizica? spuse el in timp sa punea opitorul de usa langa balama in loc de langa clanta. Ca eu nu ma angajez in automotive.
Am blestemat matematica, asta nu inseamna ca nu le apreciez aportul pe care l-au avut. Nu vreti sa treceti odata peste acesta trauma?
Sa inteleg ca ii desconsideri pe cei care isi fac credit la apartament pe 30 de ani?
Crezi ca sunt chiar atat de multi oameni care isi permit cash sa il cumpere cu banii stransi in 3 ani?
Poti sa comentezi daca aleg Unicredit din prima, neverificand si costurile de dobanda si alte comisioane pe care le practica restul bancilor.
Claudia,Andrei spune ca multi oameni spun ca au luat un apartament cu 80000 de euro dar pe ei ii costa 250000 de euro.Sau nu inteleg notiunea de principal la un credit.
Claudia, ce vreau sa spun e ca nu putem sa ne uitam de sus ca domne ia uite ce decizii iau astia iar pe de alta parte sa ne plangem ca e prea multe ore de matematica in scoala. Sunt de acord cu Zoso ca se mai poate rarefia materia si sa punem accentul pe o curicula mai restransa. La uman din cate retin nici nu se face dupa clasa aX-a
Si nu. Nu am nimic cu oamenii care isi iau pe ce perioada pot creditul
Matematica ajuta de la calculus in sus.
Din ce stiu eu, gramatica se poate preda in doua moduri, descriptiv si prescriptiv. Da, la noi se preda comunist-prescriptiv iar in lumea civilizata se face descriptiv sau mixt.
Daca va intereseaza abordarea clasica a ambelor subiecte, matematica si gramatica, recomand doua carti ce aproape au disparut din limba romana, nu se mai tiparesc: Euclid – Elementele, Aristotel – Organon.
Domnu Claudiu,
E urit ce faceti,mi-am adus aminte de alta viata.
Da, e adevarat ca materia scolara ar trebui mult îmbunătățită. Dar, apropo de faptul ca nu iti folosește matematica avansata in viața de zi cu zi: da, dar matematica iti dezvolta creierul si logica … ma uit la unii care au terminat la uman si nu prea au mai facut matematica pe la liceu: sunt praf cu logica si gândirea. In plus matematica, fizica si chimia sunt baza fundamentală a lumii in care trăim.
Asa poti spune ca nici biologie nuniti trebuie ca nu te faci medic si uiye asa ajung unii sa isi dea cu părerea despre virusi fara sa stie despre ce e vorba.
ca it-ist, cum iti place tie
– nu inteleg de ce se termina gramatica intr-a 8a. Bine, mie mi-a placut gramatica, pentru ca e partea matematica din „umane”
– biologia, fizica si chimia ar trebui sa fie mai mult focusate pe aplicatii si mai putin pe reactiile alea complicate. Bine, pentru unii era complicata si formula apei, dar vorbim de oamenii normali
– matematica e super utila. Nu integralele si cacaturile. Ci invatatul algoritmic.
– istoria poate ar trebui sa fie predata mai mult ca evenimente nu da date. Spectaculos, lupta aia a fost la 13 aprilie 1325. Nimic despre de ce s-a intamplat. Care au fost rezultatele reale. NU. 13 aprilie 1325.
– literatura este o balarie sinistra. Sau, era pe vremea mea. Invatai comentarii pe de rost si aia era tot. MAMA, ce jmecheri eram, stiam sa invatam 2 pagini de aiurea
e posibil ca la ”uman” gramatica să nu se termine în clasa a viii-a.
am făcut mate-fizică prin îmi amintesc vag că cel putin în a xii-a am mai făcut un pic de gramatică și un pic de…. nu știu cum era clasificată chestiunea, să redactam anumite tipuri de documente o cerere, un cv, un memo, spanacuri d-astea.
istoria- depinde cine o predă. profa mea din liceu o preda destul de mișto.
începea o lecție prin a relua punctele principale ale perioada instorica anterioara și importanța lor și cum au dus alea la ceea ce avea de de spus pt ora care începea.
sau, pt istoria româniei, începea prin a pune pe tapet situația generală a europei în momentul ăla și cum influența asta ceea ce se întâmpla în țările române. anii erau pur orientativi. mie mi-a plăcut abordarea, era mai logică, ca la geometrică, pt că x atunci h.
la chimie mi-ar fi plăcut s-o fi explicat cineva mai clar dpdv teoretic.
să mă explic. aveam vreo 3 ore pe săptămână, dădeam chiar și teză. spre deosebire de mulți alții, mi-a plăcut un pic mai mult chimia organică pt că îndată ce am priceput că trebuie să legi toate catenele carbonului (sau oricărui alt element) cu ce elemente fizice mai ai în ecuație, în funcție de nr de catene ale acestora chestiunea a devenit un piiiic mai clară.
dar aveam diverse capitole de substanțe și din cum se formează ele, de exemplu, alcoolul (sunt aproape 25 de ani de când am terminat liceu, efectiv e singura chestie care-mi răsare în minte).
mbun, pricepeam care e treaba cu alcoolul, cum se formează, din ce, cum reacționează cu alte elemente, etc.
treceam la capitolul următor. părea și ăla că e clar.
dar nu prea reușeam să le leg între ele.
la teză, printre altele aveam practic o ecuație multiplă de rezolvat, care ne trecea prin toate capitolele învățate.
de exemplu (fiecare literă reprezintă un element chimic):
ab+ c2d=()+(necunoscut)= (necunoscut)+(necunoscut)= (necunoscut)+(necunoscut)= (necunoscut)+(necunoscut)= (hc)3v+ rt
poate vizez color, poate nu e posibil, poate ni s-a explicat și am fost eu tălâmbă, dar mi-ar fi plăcut să știu chestii, gen: elementul ”a” va interacționa mai întâi cu c și ț, apoi cu m și p, dar în niciun caz cu d și g și tot așa. cred că aș putut încerca să rezolv și de la început spre sfârșit și de la sfârșit spre început până ajungeam la mijloc, în loc să bâjbâi la plici după necunoscutele alea până se nimerea și să am coșmaruri (la propriu) înainte de teza la chimie.
sau, cel puțin cred că ar fi fost posibilă abordarea asta dacă aș fi avut mai multe informații.
chestie care ar avea și o utilitate practică: n-ar mai exista atâtea accidente casnice în urma unui amestec de substanțe și nu ne-ar mai prosti diverși cu tot felul de substanțe minute.
ps. nimeni nu mi-a zis la literatură că trebuie să învăț comentarii pe de rost.
citeam mult, acum adult, pot să cred că citeam chiar mai mult decât profele din gimnaziu și liceu, așa că puteam lejer să comentez cât de cât un text chiar și la prima vedere.
țin minte și acum cum am lăsat-o pe profa din liceu cu gura căscată făcând o paralelă între un pastel despre iarnă al lui alecsandri și o anumită bucățică de text din volumul 4 din cireșarii.
sau, cu profa din gimnaziu, nu mai știu ce lecție preda, am întrebat-o ceva ce lega expresia pidgin ”massa” de substantivul comun masă. a zis că nu există. am fost dezamagită și n-am știu ce să înțeleg, eu întâlnisem ”massa” într-o grămadă de cărți. mult mai târziu mi-am dat seama că ori n-a priceput ce întreb, ori n-a știut, pt că ar fi putut să-mi explice că ”massa” este o pronunție pocită pt master=stăpân.
sau, aceeași profesoară, la lecția despre gradele de comparație am întrebat-o despre expresia ”x nu era mai gravidă decât mine” (o întâlnisem în moll flanders ), mi-a zis că nu există ”mai gravidă”. intuisem deja că era o figură de stil (nu învățasem încă despre figurile de stil la momentul ăla, dar intuiam chestiunea), dar eram prea mică, educată puțin prea submisiv ca să ”stand back”.
una peste alta, sincer, consider că mi-a folosit și literatura română la ceva, deși nu am citit-o cu plăcere (asta ca să mă exprim finuț), măcar nu am o viziune edulcorată asupra vieții la țară, a vieții românilor în secolele anterioare și alte câteva mărunțișuri d-astea.
cred ca esti nitel mai mica decat mine. D-aia
Eu am prins bacul obligatoriu la istorie. Eu terminand Info. Si,nu era despre „evenimente si ce s-a petrecut dupa”. NUUU. „cand s-a infintat pnl, care erau cei 3 prosti care l-au facut si care e anul in care unu s-a masturbat cu stanga el fiind dreptaci”
ab+ c2d=()+(necunoscut)= (necunoscut)+(necunoscut)= (necunoscut)+(necunoscut)= (necunoscut)+(necunoscut)= (hc)3v+ rt
Ah. Exercitiile mele favorite de la chimie anorganica.
Născută în ’80 fix.
Dar am dat bac-ul un an mai târziu decât conform vârstei, pt că am amânat un an din motive de sănătate. (Chestia le-a pus în dificultate pe niște tăntici de HR, 1000000 de ani mai târziu, când îmi cautam de lucru, le-am lăsat nedumerite )
Nu mai știu dacă istoria era obligatorie la bac (eu, mate-fizică), dar sigur am avut obligatoriu o materie de la „profilul advers) și am ales istoria.
Am dat bac-ul la 6 sau 7 materii (2 orale- română și o limbă străină) și 4 sau 5 scrise (aici mi se rupe filmul, a fost română, matematică, încă una din profil- fizică pt mine, una de la profilul opus-istorie și dacă a mai fost ceva, nu mai știu nici să mă tai, sigur n-a fost la sport ).
Lol. Lol de lol
>>Absolutamente excelent. Sunteți mulți ITiști pe blogul ăsta, poate faceți un efort minimal și înțelegeți nu doar că unii nu se pricep la matematică avansată, ci nici nu e necesar de cele mai multe ori să știi mai mult de procente, adunări și înmulțiri. Nu mi-a folosit la nimic în viață să știu cum se calculează TVAul,
Da, mai, zoso, nu ti-o fi folosit. Dar cei mai multi umanisti, cu nivelul tau de real, sunt fortati sa faca foamea, o duc prost. Din cauza ca anumite posturi le sunt inchise (programare and co).
OK, nu matematica avansata, dar niste fizica, chimie, biologie (umana) tot iti trebuie. Cat si ceva programare de baza, sa stii cand poti automatiza ceva. Adica sunt extrem de putini oameni care pot trai bine numai din umaniste, asta ar trebui sa intelegi tu. Doar cativa pictori, bloggeri, artisti etc o duc bine si restul o duc mai pe boemie asa…
Pe urma eu spun nu matematica avansata, dar tu deja o iei cu procente si tabla inmultirii. Or asta nu e mate avansata (care e de priun cl a XI-a, asa), asta e mate de cl a IV-a sau a VI-a. Eu precum vezi stiu sa scriu corect la romana, stiu ceva gramatica (incl atributul adjectival, complementul indirect d-astea), dar ce spui tu e de clasa a V-a.
Ar trebui sa intelegi ca tu esti o exceptie, ca poti trai bine din asta. In general jurnalistii nu aduc mare valoare adaugata umanitatii, oricine, cu putin talent, poate fi jurnalist. Pentru ca muncile astea (jurnalism, film, arte etc) sunt pentru boemi, te poti lipsi de ele, sunt supuse unei critici relative (gasti literare, lingatorii etc). Ca blogger, azi esti, maine nu mai esti (vezi visurat etc). In schimb, ca meserias chiar mediocru, reusesti sa iti castigi o paine rezonabila…
Ideea e ca 90% din populatie ar pica orice test minim de matematica, fizica, chimie de clasa a VII-a, cu cartile deschise. Adica nu ar face 50% din teste. In halul asta suntem ca natie, analfabetii stiintifici ai Europei. Probleme din alea cu barcutele, o geometrie simpla, un circuit din casa, un schimb de caldura, unplan inclinat reprezinta SFuri pentru cei mai multi dintre noi, asta daca nu suntem ingineri, profesorid e specialitate. Si in consecinta nu putem lucra in meserii cerute pe piata fortei de munca si banoase, ne cramponam de jobul cladut de la stat etc etc. Si nici nu ne putem recalifica sa facem ceva fie si usor in IT (un desen tehnic, ceva grafica etc etc unde e necesara o matematica usoara etc)
tu ai impresia că, dacă eu îmi dădeam silința un pic mai mult, reușeam să lucrez în IT? să fac programare and stuff? așa crezi tu că funcționează?
>>tu ai impresia că, dacă eu îmi dădeam silința un pic mai mult, reușeam să lucrez în IT?
Nu, probabil ca nu.
Am zis ca ai nevoie si de IT (programare, analiza – cum se face un program – ciclul de viata /SDLC etc etc) nu neaparat cu gandul ca te-ai face programator, ci pentru a sti cum se face. Sunt incredibil de multe munci de birou (nu numai administratie, ci si banking, medicina si multe altele) unde e departe de a fi totul automatizat. Multi medici isi petrec jumatate din timp completand hartii, registre, in loc sa vorbeasca cu pacientul (sa ii faca educatie etc) – poate parea banal, dar daca pacientul nu stie ce sa manance, iese nasol. Pana sa vina proigramatorul, trebuie sa il cheme cineva, sa faci analiza, sau, de ce nu, sa poti automatiza rapid (in Office etc – da, se poate)