Bricolaj: întrebări despre tuia

Am o zonă unde vreau să plantez 5 tuia. Am doi care sunt la final de viață, trebuie scoși, și voiam să plantez alții în loc.

1. Cum e mai bine să fie cumpărați, mai mari (150cm) sau mai mici (50-90cm)?

2. Unde găsesc un ghid funcțional de întreținere? Am căutat clipuri și fiecare are altă părere. Unii zic că trebuie tunși anual, alții zic că trebuie lăsați în pace.

3. Un ghid de tuns care a funcționat pentru voi? Cum și cu ce tundeți?

bricolaj-255

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. Din experienta proprie, mai important e sa fie aclimatizati, inaltimea o recupereaza destul de rapid( Tuia Columnaris) . Daca nu sunt din .ro sa fie din tari cu clima asemanatoare( Cehia, Polonia) . Experienta faina am avut cu cei ce vand plante intre Petrom si OMV au venit au plantat au dat garantie primul an ca nu se usuca. Asa a fost! Singura tunsoare a fost la varfuri sa le opresc inaltarea in rest ignor total.

    Comentariu apreciat.570
    • Subscriu la oamenii care vând plante în Bartolomeu, între Mol și OMV. Tot ce am luat de la ei s-a prins și e super ok.

      În plus, le spui ce și cum vrei și îți dau sfaturi foarte bune.

      Noi până anul ăsta am tuns anual tuiele (avem vreo 10). Aveam o firmă care venea în fiecare primăvară și se ocupa de toate plantele din curte, însă anul ăsta am renunțat să îi mai chemăm pentru că s-au scumpit foarte mult.

      Îți zic la anul cum le-a mers așa, netunse 🙂

      210
  2. Am plantat în grădină 5 tuia (mari, la 2 metri de la Bricodepot). 3 au murit în câteva luni (maxim 11-12). Al patrulea a murit aproape 80%. Am tăiat ce era uscat și am lăsat o rămurică la vreo 50 cm. Acum crește frumos. Al cincilea a rămas și a făcut 2 ani luna asta.

    Am mai plantat (în altă parte de grădină) 6 tuia la circa 80-100 cm. Au murit toți.

    Am mai plantat în fața casei o tuia mica la 15 cm. Are un an și încă e verde.

    Cei mai au șansa mai mare să moară, cel puțin așa se întâmplă în pământul meu.

    Nu i-am tuns încă, doar le-am rupt părțile negre / pârjolite de soare / moarte. Desigur, i-am scos din pâmânt pe cei morți.

    Comentariu apreciat.301
    • preotul l-ai chemat? :)

      Indecis. Tu ce zici?3218
    • Bere le-ai dat ? Fără glumă. Verifică ph-ul solului, găsești benzi foarte ieftine, și corectează cu bere sau zaț de cafea la nevoie.

      90
    • Moare mai ușor dacă este mare pentru ca inevitabil are rădăcini uscate și atunci este mai disproporționată cererea plantei cu ce pot oferi rădăcinile decât în cazul unei plante mici. Cumpărați mici (bonus sunt și mai ieftini) și aclimatizați un an.

      121
    • Am luat si eu un lot. Cu tot cu ceva ciuperca. S-au uscat toti, era in oerioada cand se schimba ceva regula la pesticide, nu gaseam um fungicid nicaieri. Nu am reusit sa scap de ciuperca cu chestii naturale, asa ca s-au uscat.
      Probabil ca ii voi lua mici de tot si o sa ii dadacesc vreo 1-2 ani inainte sa ii plantez

      40
    • las si eu aceasta poza pt voi
      https://photos.app.goo.gl/9gWTexaetzfHAjD96

      pusi la 80cm, ignore total, realizat ca au invadat aleea si trebuiau pusi cel putin 50 de cm mai in laterale da nu ma indur sa tai nimic din ei. au cam 7 ani

      https://photos.app.goo.gl/hjPk6M3qEJWfUpgaA
      poza din 2016

      00
    • mamă ce lacăt din pungă de pufuleți aveai pe poartă :D

    • NOU
      #10

      vezi ca. tb odata sa il tai ca cine draq mai stia pe unde e cheia aia :))
      In alta oridine e o casa de vacanta, weekend si oamenii e cinstiti nu fura am auzit

      00
  3. De plantat puieți mai mici (sub 1m).
    Au mai multe șanse să se aclimatizeze cu solul.
    De folosit puiet în ghiveci, scos cu grijă și lăsat câteva ore într-o găleată cu apă, să se destindă rădăcinile. Groapa nițel mai largă, mocirlită ușor, rădăcinile evazate cu grijă, să nu se rupă. Puțin (puțin…) îngrășământ pentru conifere nu strică.

    Dacă pămăntul e lutos, de amestecat cu niște nisip pentru a îmbunătăți drenajul.

    Dacă vrei gard viu, se plantează mai apropiate și tunsul începe după 2-3 ani (în funcție de talie) și la început se face cu foarfeca de vie.

    Dacă sunt plantate ca tufe independente nu trebuie tăiat nimic. După 5-6 ani, dacă vrei să le dai o formă mai geometrică se pot tăia cu foarfeca de gard viu, eventual se poate tăia vârful pentru a stimula dezvoltarea pe lateral.

    Indiferent de modul cum sunt plantate, după câțiva ani, o dată pe an se mai taie din crengile din interior pentru a-l păstra aerisit.

    La apariția primelor semne de uscare, mai ales la interior, se taie și se ard crengile respective și se stropește tuia cu un fungicid pe bază de cupru + unul sistemic.

    O dată pe an, toamna, de presărat în jurul trunchiului un îngrășământ pe bază de magneziu, pt conifere.

    Pentru cele independente, indiferent de vârstă, de scuturat iarna de zăpadă/gheață pentru că au tendința de a se curba și de a rămâne așa… 🤓

    Comentariu apreciat.551
  4. Si mie imi pare cel mai probabil sa moara copaceii de tuia plantati deja mari. La mine in curte singura chestie nasoala este ca i-am plantat prea aproape de zidul despartitor. Pe toti i-am plantat cand aveau intre 50 si 70 cm inaltime. Toti au acum peste trei metri inaltime. Nu le-am oprit cresterea, imi place mult cum arata acum. Probleme am cu vreo doi care dezvolta uscaturi in crengutele interioare, nu stiu exact cu ce sa ii stropesc.

    40
    • E normal sa aiba ramuri maro-uscate la interior, pt ca acolo sinteza de clorofila e zero, lipsa lumina. E normal sa fie uscați la interior, e normal sa fie maro (ramurile sunt maro). Crengile uscate arata ca copacul creste, ca își dezvolta sistemul invers proporțional cu nutrientii necesari (fa tu sport de performanta sau crești ca un olandez la 1.9m doar cu cartofi și paine). Sarea amara la rădăcină prin irigare, fungicid (orice solutie de cupru trimestrial chiar și iarna) insecticid mijloc de primăvară și vara, și binecuvantatul ingrasamant solid, aerare sol bianual + lumina. Câte clipuri sunt pe YT atâtea păreri, bai…dar unul nu merge la o fitofarmacie sa întrebe.

      180
  5. Tricky.
    Am luat mici, de sub 50 cm. Plantat, crescut frumos toti. Dar a durat destul de mult. Abia dupa 4-5 ani au reusit sa ajunga la o inaltime frumoasa. S-au uscat vreo doi din motive de viata la camp si agricultura cu stropit campul pe vant. I-am inlocuit cu tuia orientalis cred ( nu se duc in sus, insa au o culoare verde spre forsforescent).
    A mai venit un caiine, s-a pisat pe toti si au crapat.
    Daca ar fi dupa mine, i-as lua mai mari. CHiar ma injuram ca nu am facut asta de la inceput. Bine, era si o diferenta mare de pret.
    Si legat de intretinere, sa fie stropiti si in interiorul coroanei vara si curatat ce se usuca.
    Depinde si de noroc. Acum nu mai vreau tuia. As cauta altceva.

    40
  6. Am avut 7 ani, plantați mici, cca 90cm. Au ajuns la peste 4m. Au murit dintr-o dată, i-am scos, nu mai pun. În toată perioada au fost ok fără mari întrețineri. Doar ce-i tundeam să le dau cât de cât o formă. Tre’ tunși anual, altfel se vede urât când îi tunzi la 2-3 ani. Rămân ramuri groase tăiate… vizibile. Deci tunde anual.

    Anual trebuie curățați de resturile uscate din interiorul lor. Poți și de două ori, primăvara și toamna dar o să-ți fie silă. E urâtă treaba. Eu îi curățam primăvara.

    Nu le place apa, nu prea multă. Sper să nu-i pui lângă o zonă intens irigată.

    121
    • Ciudata remarca legata de apa. Am 2 randuri de cate 5 bucati plantati. Un rand e pe gazon si il acopera aspersoarele, celalalt rand primeste apa doar de sus. Randul de pe gazon se dezvolta aproape dublu fata de cel fara apa suplimentara.
      Eu le-am tuns doar varfurile sa le reduc din viteza, si da, urata operatiunea de curatat resturile uscate, dar necesara.

      00
  7. Brazi, de plastic, de aia de Craciun. Raman tot timpul verzi :)). Da, stiu, don’t be carnat :))

    189
  8. Recomand Cupressus leylandii în loc de tuia. Din experiență și auzite sunt mult mai nepretențioși comparativ cu tuia.

    Sunt asemănători la aspect, poți să faci gard viu din ei, cresc rapid.

    Eu am plantat cam 100 metri liniari (3 laturi ale casei), la distanță cam de 1 m unul de altul, cumpărați de la o pepinieră locală (zona Timișoara). E oarecum important să fie aclimatizați. Plantat acum ~ 2-3 ani aveau cam 90-120 cm înălțime, acum au cam 2.20-2.50 m și s-au îndesit foarte fain.

    Din câți am plantat (probabil în jur de 100 bucăți) cred că am înlocuit maxim 2 bucăți. Restul s-au dezvoltat frumos deși am zone și cu soare și cu umbră.

    Comentariu apreciat.312
  9. Un inginer horticultor? Poți încerca aici o întrebare, au oameni foarte pregătiți – nu au telefon fix: gradina.botanica@g.unibuc.ro

    20
  10. Am sa spun pana obosesc. Nu puneti tuia, moare in maxim 10 ani. Puneti lemn cainesc (ligustrum ovalifolium).

    Vali, trimite-mi privat un mail/telefon, daca iti arat gardul meu viu ramai masca. Si a costat 2 lei firul ….. Intr-un an de crestere a ajuns la inaltimea setata de mine (1.5 metri). Ar creste mai mult, dar nu il las.

    Comentariu apreciat.343
    • Fals. Tuia pot trai cateva sute de ani. Sunt pline cartierele din Bucuresti de tuia plantati in anii ’70.

      712
    • Pune, daca poti, o poza aici. Caut si eu varianta pentru peretele din spatele curtii. Cat de voluminos se face? Il poti tunde incat sa arate in continuare verde si fresh? Se inalta oare pana la 2m?

      80
    • mie imi trebuie un pic mai mult (ideal 5-7m)

    • La scoala aveam tuia mari, se făcuseră copaci, vechi de 40+ de ani. Nu ii ingrijea nimeni, era mulți si mari, toată zona plină de ei. Nu știu soiul.

      61
  11. Internetul a dat glas tuturor..toti au o părere. Exista o știința care se ocupa de copaci: silvicultura și una ce se ocupa de agricultura: horticultura, ambele științe și cu tratate științifice. Ok. Conform profesorilor de la USV 1842 Iași, zic asa la plantare tuia: pom 90-120cm (daca e mai înalt, se apropie de maturitate) pt aclimatizare sol, groapa de minim 40×40x40transplantare cu sol colectat pe rădăcini + 10% nisip + pământ deconifere + solutie de 10ml Atonik sau orice stimulator de i radacinare (cel mai bun e Rozormin) + 2 litri de bere (cea mai ieftina) la 10 litri de apa. Totul e simplu, nimic complicat, noi ne complicam viata inutil. 99% din tuia se prind. De la plantare, la 2 săptămâni primul tratament stropire champ77, la 1 luna de la plantare 40g de npk lângă tulpina, luna 2 de la plantare tratament foliar Atonik stimulatorul de crestere, luna 3 insecticid nissorun, luna 4 întra deja în „mentenanta” la 2 luni cu sare amara

    Comentariu apreciat.451
  12. Offtopic, ma mut intr-un apartament cu vedere pe sud vest:)). Soare cacalau maria ta. Oribil vara. (Ce-a fost in mintea mea? Nevasta-mea, nu extindem subiectul sa zicem doar ca am fost la mustata de divort).

    Nu pot sa plantez in curtea blocului pentru ca dedesubt e o parcare si nu creste nimic mai inalt de 2 metri. Ce naiba sa pun pe la vreo 10 metri de bloc sa-mi faca si umbra la etajul 2?

    Am niste stejari pe teava. Si ma gandeam sa pun niste tei? Stiu ca astia cresc inalti rau, aveam la mama in rahova si fac o umbra criminala.

    62
    • Teiul crește destul de repede, cand înflorește miroase o nebunie, dar face multă mizerie cand se scutură florile. Tinde să invadeze tot spațiul disponibil, face puieți într-o veselie

      60
    • @Kilroy Sigur nu e salcamul.

      01
    • @IonutO pui vie si o aduci la etajul 2.
      Iarna platesti mai putin la caldura si energie electrica, vara dai cu AC_ul

      01
    • Hai merci, Atunci trantesc stejarii (trebuie pusi ca fraierii cresc foarte repede si trebuie sa-i scot din ghiveci cat de curand) si urmatoarea tura pun tei. (Nu-i pun in curtea mea ii pun pe terenul viran al primariei. Acum repede pana nu revendica careva terenul. Si il pun si fix la granita, daca isi face omul bloc sa nu-l darame/taie). Sub terenul blocului meu e parcare subterana si stejarul tufe tot ce prinde in cale, nu tine cont ca e casa/trotuar/teava de gaze. La bunicu cand era tanar a trebuit sa-l taie pentru ca ii salta casa de pe pamant.

      20
  13. Am 6 in curte. Toti tunsi pe laterale, facuti aproape chei. Plantati la 1.5 metri. Acum au 5 metri. Tunsi conic acum 2 ani s-au dezvoltat viguros. Nu ma pricep la taiat doar ce mi-a zis un vecin. Am taiat toate ramurile care se intinseau prea mult in lateral.

    40
  14. NU tuia!

    Chiparos Lelandii sunt mult mai buni, usor de plantat, usor de intretinut si cresc INCREDIBIL!

    Acum doi ani am plantat in curte Lelandii si Tuia.
    Lelandii aveau 40 cm (crengute) tuia aveau 1,5 m si erau mari.

    Tuia s-au uscat, am pus altii in locul lor si s-au uscat si aia.

    Lelandii in schimb arata SUPERB – in doi ani au ajuns la aproape TREI METRI!

    Doar din toamna pana acum au crescut 30 cm cel putin. Cresc vazand cu ochii, daca ii plantezi la 40 cm departere se infratesc si faci gard viu.

    Tuia au un ciclu de viata al lor, dar majoritatea nu rezista in timp.

    191
    • La leylandi e de vreo 2 ori mai scump ca un tuia. Ai băgat bani în tuia, ai băgat bani în leylandi, dar calic cum esti nu t-ai indurat sa plătești 100 lei pentru un studiu pedologic sa știi ce îți mor copacii. Aveti bani de aruncat cred ca prea mulți, dacă nu faci niște analize de sol. România mai are niște experți ce nu ne-au plecat încă, cei de la OSPA. Ia lumea vitamine și suplimente dar nu au idee de status quo. Analizele sunt mai ieftine ca vitaminele ce le iei, si vizitata la doctorul de familie e mocca pt interpretarea rezultatelor. Idem asta face OSPA chiar îți spune mura-n’ gura

      613
    • @Gustav – pe tuia am dat 100 lei/ bucata. Pe lelandii am dat 15 lei/ bucata. Deci tuia au fost de 5 ori aproape mai scumpi.

      Plantati in ACELASI SOL, tuia au murit de fiecare data, Lelandii mai au putin si ajung la acoperisul casei.

      Lelandii cresc mai REPEDE, mai voluminos si mai frumos si costa mai putin sa ii intretii.

      Restul ce zici tu acolo nu cunosc, nu te contrazic.

      100
    • Subscriu. Tuia sunt o mizerie. Tatal meu are firma de spatii verzi si nu mai pune pentru niciun client Tuia, doar daca semneaza ca el nu raspunde. A avut numai probleme. De cand pune Lelandii, fail rate e cam de 10%.

      70
  15. Daca ai caine care umbla liber prin curte, poti uita de tuia. Se va pisha zilnic pe el (la propriu, ca sa ii acopere mirosul, probabil) si tuia se va usca.

    ontopic: cel mai bine mi-au mers cei plantati mici, maxim 90 cm.

    63
  16. Cel mai bine torni beton si vopsesti tot cu verde. :D

    61
  17. buna dragilor,
    Ma ocup cu amenajari, daca are valoare recomandarea mea, renuntati la Tuja, din urmatoarele motive:
    – in vestul tarii (Timisoara), zona unde operez eu, este o invazie de paianjeni care usuca Tuja, a inceput acum cativa ani, si nu s-a terminat.
    Poti sa le iei la ce inaltime le doresti, si/sau iti permiti, si sa le ti si 8 ani, apoi sa se usuce si sa trebuiasca sa le schimbi, cunosc cazuri care au scos peste 100 de Tuja din amenajare si cauta sa le inlocuiasca (cu altceva)
    – sunt incet crescatoare
    – conditiile de intretinere sunt simple, nu le place apa abundenta, pentru o intretinere buna, trebuiesc stropite din cand in cand cu acaricid (preventiv), ingrasamant foliar si sare amara, daca cei care vor sa aiba Tuja sunt dispusi sa plateasca un Dude sau sa faca ei cate o stropire la 2 – 3 saptamani, toate-s bune.
    – Tuja trebuie scuturata in fiecare primavara si toamna, pentru ca se degarniseste la interior si frunzele uscate trebuiesc curatate, de la o inlatime de 1,5 m, ar trebui tunse pe forma dorita, sa nu se „imprastie” cat are ea chef, si probabil ca ar trebui legate ramurile centrale (intre ele, ca sa creasca cat mai drept si sa arate ca „o bucata”, nu „rupta”), pentru ca ea se „infurceste” de la radacina
    – nu mai plantez Tuja de multi ani, consider o risipa de timp si bani, pentru ca inevitabil va trebui sa le inlocuiesc intr-un an sau 2, de aceea nu recomand.

    90
  18. bun, deci plantez Chiparos leylandi

  19. Tuia is foarte sensibili. Au niste boli si daunatori si te trezesti ca ti se usuca toti, deodata, indiferent cat de mari sunt.

    20
  20. Tuia, cea mai urata planta decorativa din lume 😬. Nici brad, nici pom, nici buruiana.
    Mda, e cumva verde si creste..

    81
  21. Eu tocmai ma pregateam sa scriu un comentariu cu „Nu e adevarat ce se scrie pe aici, eu am 2 Tuja superbi si le fac intretinere absolut minima, nu sunt deloc sensibili etc etc”. Dar cititind mai sus si cautand imagini pe net mi-am dat seama ca sunt praf la gradinarit, eu de fapt am Chiparos leylandi, in prostia mea credeam ca toti sunt Tuja :-)
    Asta-i cand stai (de mic) o viata la bloc si te muti la casa spre varsta a doua, fac si eu ce pot :-)

    90
  22. Mă lupt cu tuia Brabant, au mai murit, am mai înlocuit, 20 au fost luați din Hornbach, am luat unul din Dedeman era importat din Macedonia, asta este extraordinar după 3 ani.
    Nu știu cum ar fi cu lauroceratus pentru gard viu, aveți experiențe?

    00
  23. Am pus vreo 6 acum cativa ani, a ramas doar unul, si ala pe jumatate galben.

    Cresc foaaaaarte incet, de abia a ajuns la 2 metri supravietuitorul.

    Dupa ce au raposat cei 5, am luat lemn cainesc si gard viu „minune”, si in 3 ani au sarit de 4 metri, am acum bariera verde, deasa, frumoasa.

    10
  24. 1. cresc repede ( in 3 ani au 2 metrii ) – deci cumpara mici <50 cm ( ieftin si prind radacinile mai bine, ca se dezv acolo )
    2. lasa intre ei macar 50 cm – au nevoie de "aer" sa treaca printre ei – altfel unele crengi se usuca de la umezeala
    3. foarfeca , drujba – doar "frezat" putin – nu trebuie intervenit in general

    p.s – nu creste nimic in afara de iarba pe o raza de 2 m in jurul lor – deci pierzi mai mult spatiu decat zona in care plantezi in sine.

    01
  25. Am zis sa scriu si io din experentia mea desi s-ar putea sa nu conteze pt ca traiesc in can nu in ro… desi aici e iarna cam 5-6 luni pe an, multa ploaie primavara si multa caldura vara din cauza umiditatii de la ocean (stau in Qc) deci, pana la urma ar fi conditii ceva mai vitrege decat in ro…
    So, eu i-am cumparat pe ai mei cand erau cam de 1.20-1.50 m, asta acum vreo 7 ani. I-am plantat la distanta de approx 15-20 cm intre frunze, nu intre tulpini, pt ca cei de la pepiniera asa mi-au zis. sa aiba loc sa creasca si in lateral inainte sa se intrepatrunda crengutele. De plantat i-am plantat in cate-o gaura egala in volum cu o oala de 7-8 litri. in jur de 30x30x20 (lungimexlargimexadancime) I-am lasat sa creasca pana la inaltimea dorita, in jur de 2.5m, apoi am inceput sa-i tai. asta s-a intamplat cam la 4 ani de la plantare. In momentul cand am inceput sa-i tai in varf, au inceput si ei sa se lungeasca pe laterala mult mai tare decat pana atunci. De taiat trebuie taiati o data pe an pe la sfarsitul verii si trebuie taiat din ce a crescut anul respectiv, iar ca dimensiune de taiere, intre 1/3 si jumatate din ce a crescut. Daca nu vrei sa-i tai in fiecare an, fine, dar macar o data la 2-3 ani trebuie, altfel pierzi lupta cu ei. :) incep sa creasca pe laterala si crengile devin tot mai groase astfel ca vor fi tot mai greu de taiat si iti intra tot mai mult in spatiul curtii. Despre stropit sau pus ingrasaminte nu as stii sa va zic nimic pt ca nu le-am pus absolut nimic niciodata. aici 90% din curtile oamenilor sunt imprejmuite cu asa ceva si dintre toti cu care am discutat nimeni nu le pune nimic. se uda la inceput cateva luni apoi, aia e. practic, acesti tuia delimiteaza curtile prin toata Canada, rezista de ani buni, n-as stii sa zic cati, dar mult mai mult decat 25-30 de ani. :) ah si inca ceva destul de important, nu peste tot se dezvolta la fel, am avut cunostinte, nu putine, ai caror braduti in primii ani nu au crescut mai deloc, erau ca niste pui de Gostat din aia comunisti, in fiecare primavara se pregateau sa-i scoata, apoi nu se indurau si-i mai lasau putin, iar bradutii incepeau sa creasca ca Fat-Frumos. cam asta…

    30

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile