Ce e aia imunitate parlamentară?

life_after_death

Parlamentarii sunt aleşi de popor, ei fiind plătiţi de şi în slujba lor. Aşadar, are cineva idee la ce le foloseşte angajaţilor poporului acea imunitate parlamentară? Pentru că, din câte înţeleg eu, dacă angajatul pus să facă o treabă face o prostie, e absolvit de orice vină, prin contractul colectiv de muncă. Lucru care, să-mi fie iertat, nu e ok. Nu e ok să dai cu maşina peste cineva şi să nu răspunzi. Nu e ok să iei mită sau să influenţezi justiţia şi să nu răspunzi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

16 comentarii

 1. Normal e data ca sa ii fereasca de abuzurile autoritatilor ( in caz ca acestea ar produce asa ceva ) …deci sa aiba o protectie sociala. Normal in constitutie se specifica ca daca e prins in momentul unei ilegalitati trebuie retinut si supus unei anchete, dar …exista prea mult DAR.

  00
 2. Imunitatea parlamentara are logica ei.
  Deputatii/senatorii nu pot fi retinuti/arestati fara acordul parlamentului. Altfel s-ar putea intimpla ca-n dimineata zileii in care este programata o motiune de cenzura niste alesi ai opozitiei sa fie “saltati pt ca in noaptea precedenta un sofer a fugit de la locul unui accident mortal comis de un Logan cu nr B-..-DEP “. Si uite asa rezultatul votului ar putea sa se schimbe .
  Faptul ca-n Romania de zi s-a ajuns la situatii “gen Pasat” este alta poveste.

  00
 3. Nu e ok să iei mită sau să influenţezi justiţia atata timp ca esti om simplu. Pentru lucruri complicate, imorale si grele trebuie sa ajungi parlamentar. Filozofia e atat de simpla…

  00
 4. NOU
  #4

  Bine, e clar că mita nu intră în aceeaşi categorie. Cu imunitate parlamentară sau fără, persoanele influente din România sau din fiecare oraş în parte vor scăpa întotdeauna fără să fie sancţionate.

  Cunosc cazuri în care persoane din MAI au condus sub influenţa alcoolului, au ucis un pieton, şi au fost scoşi că acolo nu era trecere de pietoni, deşi era, şi asta se vedea clar.

  00
 5. Dragos Asaftei, aia nu este imunitate, aia este ilegalitate.

  Ce este imunitatea parlamentara? Dovada ca un cal destept a ajuns sa-si incalece calaretul bolovan. Dar dilema asta merge 2400 ani inapoi in timp la Platon. :)

  00
 6. Ma intreb si in alte tari sau doar in Romania imunitatea asta e folosita asa? La noi e totusi ceva de groaza, prea pe fata! Omul de rand e tras la raspundere uneori pt lucruri nesemnificative ( a furat o rata ca n-avea ce manca … etc ) pe cand aia nu-si platesc impozitele, calca oameni pe trecerea de pietoni, etccc si sunt iertati :((

  00
 7. Corect! “Nu e ok să să influenţezi justiţia şi să nu răspunzi.”
  Acum ce sa-i facem lui Base?

  00
 8. Umbrela interlopilor.

  00
 9. Apropo de mită, ce mai face retardul de Severin? Încă merge pe burtă în PE sperând că o să uite lumea de el?

  00
 10. NOU
  #10

  Uite, in alte tari civilizate, imunitatea e altfel: https://en.wikipedia.org/wiki/Parliamentary_immunity#United_States

  La noi se pare ca imunitatea e copiata dupa Francezi, ca multe alte lucruri proaste din legislatie.

  00
 11. Sincer si imunitatea in declaratii mi se pare putin exagerata, apare un individ sinistru gen CVT si spune ce vrea la televizor stiind ca dreptul lui la exprimare este undeva peste cel al muritorilor de rand. Inteleg sa nu raspunda institutia pe fotoliul caruia stau dar la noi prea se identifica institutia cu persoana.

  00
 12. Din cate stiu eu, conform legii parlamentarii ar trebui sa aiba imunitate doar pentru declaratiile politice. Adica pot sa il faca pe adversar hot fara sa dovedeasca si fara sa plateasca. Probela e ca la noi s-a generalizat si au imunitate totala.

  00
 13. Imunitatea parlamentara vizeaza doar declaratiile politice . Nu exista imunitate parlamentara pentru infractiunile de drept comun .
  Incuviintarea retinerii/arestarii preventive sau a percheziei de catre camera are rostul ei . IN caz contrar parlamentarii opozitiei ar fi mai mult prin arest preventiv decit prin parlament din motive evidente

  00
 14. Imunitate parlamentara este atunci cand esti liber sa faci ce vrei si pentru asta numeni nu nu-ti va putea face ce trebuie! Cam asa. ;)

  00
 15. Este vorba de specularea unui principiu sanatos. Ca sa nu fie posibile manarii de genul intentarii de procese, inscenari si alte mizerii ca sa scoti pe linie moarta niste parlamentari in anumite momente, s-a inventat chestia asta cu imunitatea. Si, ca in orice, se speculeaza, se fraudeaza intentia nobila si corecta.

  00
 16. NOU
  #16

  Nu e o imunitate universala, ci una restransa. Se aplica pentru declaratiile politice de exemplu. Adica: il faci pe colegul din alt partid albie de porci, dar nu poti fi actionat in justitie pentru calomnie.

  Imunitatea fata de infractiunile prevazute in Codul Penal e mult mai diafana. Pe exemplul tau, daca un parlamentar te calca, cu masina, pe trecerea de pietoni, e strict o chestiune de formalitati birocratice pana respectivul raspunde in fata legii.

  Pe scurt, imunitatea parlamentara nu e atat de impenetrabila pe cat suna.

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.