Citind faza asta cu “niște orășeni” mă întreb mereu același lucru. Mă rog, doua lucruri, dar nah.
Primul e câți vor fugi ca potârnichile după prima iarnă, orice tip de iarnă, că la sat e un pic mai greu, mai ales dacă nu ai gaz. Și chiar dacă ai, roboteala pe afară e nasoală până te obișnuiești cu ea. În fața blocului nu dai tu zăpada, la curte trebuie, că păsările vor să iasă afară, că porcul trebuie hrănit, că trebuie să-ți faci drum până la budă.
Al doilea e cum se descurcă cu 4Gul ăla. Hai că interviul ăla de o oră a avut 5Gb, dar nu se întâmplă asta zilnic, majoritatea clipurilor au 3-400Mb. Mai primesc diverse materiale de campanie, uneori 10, alteori 100Mb. Dacă vreau să consum ceva video, pe 4G la țară nu prea pot să visez HD. Ce lucrează oamenii ăștia de nu au nevoie de net bun constant?
Eu la mine in sat am gigabit de la Digi si ADSL de la Telekom. Nu am gaz, dar am facut umeri si biceps de la topor. X21 sa traiasca!
Vezi ca sunt niste masini hidraulice, gen Hecht (asta am eu) care te scuteste de topor si le spargi ceva mai lejer. costa pe la 1300-1700, depinde de model, forta, etc.
Cauta pe net info.
da, par serioase alea, pentru lemnișoare https://youtu.be/bK4fF7TKsxA?t=415
ai nevoie de ceva de 3.000 lei ca să faci treabă, mai ales dacă ai multe de spart https://www.emag.ro/fierastraie-lant/brand/hecht/filter/tip-alimentare-f7238,la-retea-v-146371/sort-pricedesc/c
Vali, asa e, dar am spart vineri aproape 3 mc de lemne, la 30-40 cm lungime, diametru de 30 cm, unele si mai mari. mi-a luat cam 3 ore, este ok. pt. lemne mai groase dar, sunt bune masinile la care faci referire, de la 3000 lei.
Satul unde mi-am petrecut pandemia, de langa Pitesti, are fibra RDS. Evident ca telemunca n-o sa mearga in cine stie ce catun din munti, sau din Baragan.
Legat de viata la tara, pe langa casa facuta de tata, care e casa de tara, adica cu gradina, cu pomi fructiferi, cu iarba, au inceput sa apara casele de „oraseni” cu curte de 50mp, maxim, toata betonata. Pentru astia diferenta dintre casa si bloc e relativ minima. Desigur, o sa li se mai sparga o teava cand da inghetul, sau o sa mai ramana inzapeziti pe ulita, dar mare parte din „viata la tara” o sa o rateze.
Ai zice. Daar…. casa in sat de munte la ceva distanta de sosea pe drum de pamant pietruit…daaar internet prin fibra la botu’ calului.
Asta in conditiile in care de la poarta pana la casa e ca de la mine la metrou….
Face Digi treaba mai ceva ca electrificarea din anii 60.
Esti nebun. Nu din cauza iernilor si a netului se vor muta inapoi
Iernile prezintă multe aspecte ale vieții îm mediul rural.Fă o vizită la Viscri în Ianuarie; satul e în continuare la fel de pitoresc dar cei care locuiesc acolo permanent sunt ceva mai puțini.Și au destule povești de “gura sobei”.
E destul de raspandit Digi pe fibra la sate, cel putin in Muntenia stiu de la cineva ce se ocupa cu maintenance (cf Google 62% in 2017) sau colegi din sate ce lucreaza fara probleme. Cat timp nu te muti la zeci de KM de orase mari, aia nu va fi deloc o problema, zic eu.
da, au si ai mei in fundul olteniei fibra de la digi. tv full hd si net ceva tarif popular 17 lei luna 300Mbps.
Acum se explica cancerul de comentarii analfabete pe facebook si youtube.
Singura problemă care o vad e netul dar mai nou se trage fibra si pe la tara deci e ok. Acum daca ai munca de birou si faci si tu un 3k euro ca orice mediocru chiar iti mai trebuie sa crești porc si gaini? Poate ca hobby asa. Wc-ul in curte devine o legendă, vorbesc de satele „normale” nu de alea de le descoperă aia de la National Geografic
Boss, gaseste si lu’ baiatu telemunca cu 3000 de euroi, si iti da baiatu si tie 500, ca e de comitet.
@Dex:
Se gaseste, se gaseste telemunca cu 3000 de euro, dar trebuie sa ai stima de sine suficient de joasa ca sa faci prostitutia numita IT
@StefanSC Eu ma prostituam mult mai ieftin. Incep sa cred ca poate era din dragoste.
Boss, ramai pe IT mai pe ieftineala asa dar macar faci ce iti place. Si ok, i-ati si doi porci, te uiti pe youtube cum se cresc si sia e!
@Merlin Pai nu-mi place. Mie imi place banii. Dar porci tot mi-as lua.
Merlin : porci de Guineea, sau din ăia “mini” , să intri cu adevărat “în gura satului”.You know “ză tolc of ză taun, pardon viligi”
Cred ca plictiseala de la tara este aspectul nescris! Tot aceeasi betivi la cele 5 carciumi din zona. Nicio poveste buna!
Macar daca au palincarie in zona sunt „cititi” toti!
5 betivi + 3 itisti, o sa creasca nivelul conversatiei. Sa nu-mi ziceti ca nu creste ca sunteti chiar magari…
Aici în Ardeal e fain la palincarie când vin aia bătrâni sa mai povestească câte ceva.
Poiana lui Iocan reloaded!
Batranii au multe de povestit in general, pentru cine vrea sa asculte. Unul dintre multele mele regrete in viata e ca n-am insistat sa aflu povestile batranilor din familie.
IT-iștii o să încerce să mănânce paharul de pălincă după a doua doză.
iar la conversație, se vede pe roddit cam cât îi duce capul, o să îi ocolească bețivii pe motiv „că mă deprimă prostia ăstora”.
Nu stiu la voi, dar la mine la tara, batranii (cei care merg la palincarie, cel putin) au multe povesti bune. Comparativ cu vecinul de la bloc, care spunea de fiecare data aceleasi povesti, pentru ca, in rarele momente cand nu bea, statea si se uita pe geam, asa ca nu avea ce altceva sa povesteasca. La tara se mai diversifica treburile, mie chiar imi place aici. Plictiseala de la oras mi se pare mai greu de suportat, in schimb, dar macar ai mai multe carciumi din care sa alegi.
nu prea știu cum e cu ce zici tu, că eram copil și le cam făceau alții, dar știu destul cât să știu că nu e de mine ”la țară”, mai ales în condiții de chiar și jumate ca la țară.
dar eu personal m-am împiedicat de faza ”4 generații sub același acoperiș”. nope, sorry, dar nu-i de mine.
am fost în concediu în vara asta la ai mei mai mult decât de obicei. 2,5 săptămâni. una din concluzii: eu și taică-meu n-avem ce căuta în același timp în bucătărie pt altceva în afară de mâncat decât dacă vrem să ajungem la știri. de asemenea, nu avem voie să gătim în același timp, chiar și dacă gătim în spații diferite (dar în aceeeași casă/curte).
a fost maică-mea la mine din varii motive pt 2 perioade de 3 și 4 săptămâni. pt o supraviețuire decentă au fost necesare un pic cam mult compromisuri pt un trai for ever.
și-s părinții mei, îi iubesc, sunt și au fost niște oameni foarte ok. dar suntem extrem de diferiți, iar eu am plecat prea demult de acasă timp în care am făcut ce-a vrut pipota mea. și pt ei, într-o oarecare măsură (și chiar sunt absolut rezonabili față de alții), sunt încă un copil deși am trecut (cred) de jumătatea speranței de viață din Ro.
cunoaștem aceste dureroase întâmplări. pe ai mei nu i-au lăsat părinții lor să facă schimbări sau investiții în casă sau curte, acum nu mă lasă ai mei să fac nimic. s-au crucit de ce troace adunaseră bătrânii, acum râd de ei că fac la fel.
oooo, nici măcar nu-mi aminti de faza aia.
Bunicul meu matern era cu 10-15 ani mai în vârstă decât cei paterni. Când eram eu mică părinţii se hlizeau împreună cu bunicii paterni de hachiţele celuilalt. Apoi părinţii s-au hlizit singuri de hachiţele bunicilor paterni.
Acum văd la părinţi unele faze de care ei înşişi râdeau acum 15-20+ ani.
Din motivul ăsta mă cam sperie bătrâneţea.
Pai stai ca mutatul la tara nu e asa romantic. Trebuie munca si trebuie ceva investitii daca vrei apa curenta, caldura.
Iar investitiile alea nu le faci in conditiile in care munca de acasa e ceva temporar. Inca nu e garantat ca atunci cand se termina pandemia nu vei fi chemat la birou.
Poți să ai viața la țară și fără să te rupi de muncă cu găini, porci, vaci. Oricum se presupune că ai un job bine platit „remote” și nu e nevoie sa te întreții din agricultură. Vrei lapte/oua? Sigur îți vinde vecina de peste drum pentru o sumă modică.
Și dacă chiar ești putoare, găsești un Gigel în sat cu ziua, sa facă ce ai tu nevoie prin curte.
Sa gasesti un gigel in sat care sa faca ceva mai mult de o zi la rand a devenit ceva foarte rar.
Nu la prima zăpadă, ci când vor trebui să-și dea copii la școală.
Păi pentru asta își păstrează buletinul de oraș, că doar n-o să-și facă buletin de țăran și după aia să fie nevoiți să se ducă la vot să pună ștampila pe cine știe care Vasile Laba.
Ai uitat de avantajul suprem al omului de oras: mancarea comandata la domiciliu sau la locul de munca in cazul in care muncesti de acasa.
asta a durut un pic. niște bărgări din aia buni, de la localul ăla mișto? tre să conduci o oră ca să îi miroși. las că gătim acasă niște supă de linte.
@Psionics: de ce crezi ca si-au adus si parintii si bunicii cu ei? nu pentru gatit?
@vali: supa de linte e bestiala. Cu lămâie, de preferat.
La noi in sat s-a laudat primarul vreo 5 postari pe facebook cum a tras el fibra de la rds pe toate ulitele (unde este si fibra telekom de multi ani), parca ne-ar plati el abonamentele.
apai, da o muie nu vreti sa va faca?
primaria tre sa iti aduca lucrurile la poarta. De la poarta in casa e treaba ta
Da mah, netu si gazu… Mie mi-ar lipsi spitalul si scoala pt ala micu….
școala e un moft
Mai asteapta si tu vreo luna. Spitalul va fi plin si scoala va fi online.
Sorine, defapt ai dreptate. Si oricum te duci degeaba si la spital si la scoala…
Problema va fi mocirla de după zăpadă de pe străzi =)
3 mașini de criblură sunt 1.000 lei, ca să nu mai ai mocirlă romantică în curte, să nu se murdărească săndăluțele. compactarea e iar minim 500 lei. doar în curte.
Și de stradă crezi că se ocupă primarul? Ah, da, însă doar în campanie.
Pentru toate celelalte exista o camioneta. Mi se pare foarte utila la tara.
In primul rand ca te scoate din rahat daca drumul nu e in stare buna. Mai mult, daca situatia chiar o cere, iti poti monta lama si faci singur carare iarna.
Bena e foarte utila, au fost destule cazuri cand am avut nevoie si a trebuit sa apelez la vecini. Mergi si mai rar la cumparaturi, umpli masina cu provizii o data pe luna si e suficient. Daca ai nevoie de ceva materiale nu mai stai dupa masina de livrare. Etc.
și are și impozit mic.
Ce-i cu articolele astea in contradictoriu?
Pe de o parte orasenii sunt fraieri ca nu repara o tigla si-o sipca, traind astfel mai ieftin la tara. In loc sa-si cumpere cutie de chibrituri in rezidential cu linie de tren.
Pe de alta parte… ba ce fraieri orasenii astia mutati la sat, oare cum or sa reziste la prima zapada? :))
Orasele trebuie sa moara
Si Romeo?
Cum, n-ai aflat? Romeo s-a mutat la tara! E la pensie, si-a facut solar…
Bine, bine, dar daca mor satele si orasele, Romeo must die? Sau macar el scapa?
Eu stau bine mersi la tara de vreo 9 ani…
Am si pisica, si caine, si fibra RDS, si copaci si gradina.
Prins ierni cu zapada de 1 m si n-am murit…
Nu ma plang ca n-am de ce.
vor fi deranjati de sunetul cocosilor de prin alte curti si de cel al cainilor care latra aiurea.
vor căuta telecomanda să le dea mai încet.
bună fripturica, dar nu când auzi cum o înjunghie prin sat.
Sau de motocoase, vecini care ard gunoiul in curte, vecini care construiesc prea aproape de gardul lor latrina/cotet/loc de gratar (cei cu teren mic), eventual deversari de diverse pe terenul lor
Apoi mai e treaba cu golirea fosei septice, se mai inunda cateodata alta distractie.
Apoi centrala hai sa zic ca e pe peleti, daca nu, sparge lemne, alimenteaza centrala. Sau soba, adu lemne de afara fa focul
… scoala, scoala din mediu rural ii ce trebuie …sa dispara.
Mai iesi din bula ta…am vazut scoli la tara, inclusiv unde stau parintii mei care bat la fund scoli cu pretentii in orase mari.
Investitii cu fonduri europene:
Statie de apa curenta noua facuta special pentru scoala – beneficiu – are apa curenta tot satu acum.
Laborator informatica cu 20 pc-uri performante cel putin.
Laborator chimie/biologie/fizica cu tot ce trebe
Ditamai Biblioteca!!!
Sala noua de spor acoperita la standarde europene
Net prin fibra pana la scoala si wireless in toata scoala…si multe altele.
@Romeo dar profesori titulari buni ai vazut?
Buni in sensul ca elevii lor se incadreaza in procentele alea care ies pe tara la acele examene?
Vali,
eu sunt satean, nascut, crescut, scolit la sat. abia dupa liceu am ajuns sa locuiesc doar prin oras mari. printr-un noroc, am stat intr-un sat relativ ok, la DN, zona buna, curent, mai apoi apa curenta, dar fara gaz. in vacante mergeam la munte la bunici, un sat dubios, plin de prozeliti ortodocsi, habotnici, beti de betie si de munca.
de fiecare data cand ii vad pe orasenii astia harnici si proactivi cu mutatul la sat ma pufneste un ras furtunos. astfel, ii rog pe „taranii de conjunctura” sa scrie la articolul asta dupa 3-4 ani stati intr-un sat, interactionand cu toti imbecilii de acolo, dandu-si copiii la scoala din sat unde predau tarf…iubit….pardon doamnele invatatoare frecate de primar, pardon, indragite indeaproape de primar, in care daca iti fura cineva din curte, furat ramane (asta e valabila si la oras pare-se), unde risti sa iei un pumn in bot doar ca mergi pana la magazin seara (magazin+birt in aceeasi locatie), unde inca pot sa-ti ia copiii paduchi la gradi, scoala, unde curentul pica la orice adiere de vant, unde internetul, chiar si prin fibra optica, e reparat cand sunt 5-10 apeluri la deranjamente (telekom, rds same shit!), unde tre’ sa ai o pila in primarie sa-ti repare 2-3 gropi de pe strada, unde daca n-ai fosa septica (cheltuiala proprie), mergi si te caci in cucuruz…si nu-mi veniti cu alea 3-4-hai 5 sate din romania unde chiar se poate trai mai bine ca in marile orase, ca alea sunt exceptii miracol!
sa ma scuteasca toti obositii astia care cred ca au descoperit ei izvorul tamadurii in satele romanesti. „it’s funny, because it’s true”, sariti cu minusurile băbăeț, dar sa stiti, ca desi nu va place, asta e realitatea din romania rurala!
„gradi” – vomit
@CK: „prof” de „mate”. Vomiți dublu?
Un număr foarte mic. Se vor adapta și în sfârșit vor face conexiunea cu locul ăla pe care și l-au luat. Vor deveni mai implicați în el. Da, unii o să abandoneze, dar puțini, în primul rând pentru că nu au resursele să se mute tura-vura, și în al doilea rând pentru că ai nevoie de un pic de luptă pentru a dezvolta o relație bună.
Și ah, cred că cei mai mulți din cei care nu se adaptează sunt aceiași care, probabil, ar divorța de consoarta lor. Că e o relație între chestiile astea, de la modul în care alegi (nevasta/locul) la felul în care întreții relația (cu nevasta/locul). Doar că mă bazez că cei care fac pasul ăsta au trecut deja prin niște runde de frecușuri în relația de acasă, și atunci nu sunt chiar 50% din populația „mare”.
Nu stiu ce sa zic cu inzapezitul.Eu niciodata n-am vazut sate inzapezite ca Bucurestiul.Batai pe locuri de parcare deszapezite si degringolada slalomului printre nameti prin intersectii…La sat oricand iesi din cacat cu ajutorul unui vecin cu un tractor.Se organizeaza vecinii mult mai repede ca primariile din marile metropole!
ce-mi plac mie maniheismele astea și exagerarea! sunt sigur că cel care câștigă bani stând în fața laptopului va avea buda în fundul curții și va crește găini și porci. că-n rest, știm cu toții, ultimii zeci de ani au dus la o răcire drastică a vremii ce ne bagă 6 luni pe an în niște troiene cât casa…
Eu tot aștept o iarnă de aia serioasă, cu troiene de câțiva metri. De ultimele am fost dezamăgit, 1 stea din 5.
„alimentarea magazinelor a fost oprită, din motive de zăpadă. ce e pe raft aia e. succes.”
Păi o meriți dacă stai la țară și n-ai un beci de gospodar, cu cârnați, caș la borcan felii între brânză frământată, o făină, barabule și vin.
Toti vor fugi….cand se vor deschide birourile, ca telemunca nu va fi permanenta. Perioada asta am fost cautat de la ceva firma din TImisoara pt. un post similar cu ce fac de ceva ani. Eu fiind in Iasi, am aruncat-o pe aia cu „remote nu se poate ?” …”Nu nu, e nevoie de relocare”. Job-ul presupune doar munca cu documente (ceva similar business analyst….in automotive ii zice system engineer/ requirements engineer…ala de scrie cerinte, discuta cu clientii)
Pentru acei oraseni care au lasat satul pentru oras nu cred ca ar fi o problema, am facut transferul asta in ‘85 cand a trebuit sa merg la altfel de scoli decat cele de la sat(la noi in sat se faceau 10 clase doar), zic si io, pentru mine nu ar fi un impediment sa ma intorc la tara, si nici nu e sigur ca no sa o fac in momentul cand o sa ma repatriez, dar ceva inca bazaie in amintirile mele despre traiul la tara, sapa, coasa, fan, animale, padure etc parca inca sunt proaspete in memoria mea si unele din ele nu prea mi-au placut, ca de exemplu munca, cu fanul(era groaznic, cand cadea strohul pe tine cand dadeai fanul in car/pod sau pe stivele mari), sapa iar nu o prea agream, munca la padure si coasa chiar as putea spune ca imi placeau, ok, nu mai sunt nevoit sa fac acele lucruri insa amintirile despre acea perioada inca nu au disparut si cand spun ca as vrea sa ma intorc la tara isi fac imediat simtita prezenta in mintea mea
Eu cred ca varianta mixta merge si eu cred ca tot asa fac si astia si link, nu par mutati complet. Sa ai o casa in Pizdeea pt vara si vacante si ap/casa in oras pt cand copiii merg la scoala. Daca mergi cand e cald si pe weekend-uri si ocolesti iernile scapi de multe pb legate de incalzire si alte cele. Am o cunostiinta care asa face, a pastrat casa bunicilor la 200km si a stat jumatate de vara acolo lucrand remote. Dar sa nu va ganditi ca nu ai costuri. Casele astea sunt in general semi-degradate, anual trebuie sa bage bani in reparatii(acoperis, gard, pereti, podetul a trebuit refacut, etc). Se intelege bine cu vecinii dar tot le plateste in bani sau atentii sa ii taie iarba si sa-i aeriseasca casa, nimic nu e gratis nici la tara.
Pentru ei ce vor la tara am mai multe intrebari.
Copii la ce scoli vor invata?
In caz de urgenta medicala la ce spital veti ajunge urgent?
De viata culturala ati auzit? Sau, in afara de internet si televizor, nu va intereseaza nimic.
Nu mai zic nimic de interactiune cu autoritatile locale, primar cu 8 clase si toti lingaii din primarie, unde, pentru o adeverinta trebuie sa te inchini ca pe vremea lui Cuza.
Sunt multe de spus despre viata la tara dar, un singur lucru este cert, oamenii au fugit din acele pentru o viata mai buna, deci?…
Voi credeti ca satele s-au depopulat masiv de viata buna ce era?
unii da.
nu știu daca-i aflat, dar „la țară” nu e obligatoriu să însemne izolat, în creierii munților. în limita a 20-25 de km de un oraș e absolut ok. iar dacă ești în limita asta față de un oraș mare, și accesul la cultură e ușor. de fapt, eu ajungeam până în martie mai des la diferite evenimente culturale decât prietenii din oraș, pentru că nu ține de distanțe, ci de interes (iar distanța nu mă oprește, dacă-mi place, să mă duc la un concert la cluj, la roma sau la koln).
depopularea satelor ține de alte cauze, în primul rând de lipsa oportunităților financiare. că niciunul de la țară nu a plecat pe câmp în spania sau pe șantier în germania pentru că acolo sunt teatrele și spitalele mai bune.
Primar cu 8 clase si toti lingaii din primarie? Serios, Alex? Tu in ce tara locuiesti? Ai auzit de orasul numit Bucuresti? Cate clase avea Vanghelie? Crezi ca Robu nu are lingai in primaria din Timisoara?
Dupa aproape 10 ani de trait la tara langa Bucuresti cred ca pot sa imi dau cu parerea despre chestiile mai putin pozitive (si sa se dea cu parerea in ideile mele):
– viata la casa e scumpa daca vrei sa traiesti “ca la bloc”: orice renovare costa dublu, ca si suprafata casei e mai mare decat la apartament (evident daca ai luat o casa mai mare si nu una cat un apartament de la Dristor)
– casa trebuie renovata si pe exterior, nu merge ca la Capitala sa te milogesti de primarie
– podul/ acoperisul trebuie izolat bine ca sa nu ai pierderi de caldura
– incalzirea ca sa ai 22-23 de grade iarna costa mai mult ca la bloc, daca incalzesti doar o camera ca aia care se lauda ca “am platit la gaz 400 de lei in februarie”- vine mucegaiul peste tine in pas alergator
– curatenia dureaza mai mult. Daca iei vreun localic sa te ajute, cu putin noroc gasesti unul scump, aia ieftin ori iti cara chestii de prin casa/curte, ori face de mantuiala. Zicala preferata e “da-l dreacu ca are bani”/“da-l dreacu ca e prost”
– democratia e inteleasa in mod original, poti avea noroc de unu’ care-i bate cainele cu lopata/ porcul cu franghia/ copiii si nevasta cu vreun par. Sau care iti creste porci sub geam (sau alte animale mirositoare). Sau arde gunoiul etc. “E curtea mea si fac ce vreau” e una din frazele pe care le auzi des, alaturi de “ daca nu-ti convine, pleaca”/“asa am facut noi din mosi stramosi, ati venit voi de la oras sa ne invatati, ia plecati de aici”
– gunoiul e o problema, la noi e Rebu si cam de 2 ori/luna in perioada de vreme frumoasa decid ca nu pot intra pe strada sa ridice pubela, iarna pot trece si 2 saptamani daca e zapada mare. Vara, pubela pute. Poti avea vecini care nu cred in colectatea organzata si arunca pe cine stie unde sau il ard. In alte parti, firma de colectare e pilaf, vine cand vrea, daca vrea.
– multe strazi sunt pline de namoale (in Ro, doar un anotimp pe an e vreme buna, in celelalte 3 ai mazga, ploaie sau nameti). Zapezile se curata mai greu sau deloc. Penele mari de curent/ internet se repara mai greu, toti furnizorii de utilitati se concentreaza sa repare firele rupte din orasele mai mari nu de la Poplaca. Infrastructura electrica e praf, stalpii si transformatoarele sunt vechi si se strica des
– apa, canal: hahahahahaaaaa.
– spitale: hahhaaahahaaaa . Daca ai noroc, ai cateva clinici/cabinete mai spalate sau vreun dispensar renovat.
Daca nu, e bine sa ai la indemana o lumanare si numarul preotului din sat
– scoli: nu stiu, nu cred ca e roz. Pot fi scoli renovate (cum sunt majoritatea din Ilfov) dar nu stiu ce profesori si ce copii sunt acolo. Bully-ingul e o chestie de la tv, la tara copiii sunt mai independenti (vezi paragraful cu democratia originala) si isi rezolva altfel problema.
– cumparaturile/ socializarea: nitel mai complicat. In general emag si magazinele mari livreaza ( in martie/aprilie am facut comanda la Auchan cu livrare la 120 km de Bucuresti). Dar nu produse perisabile in general, oricum, oferta e mai limitata in majoritatea satelor.
De ce e de facut in curte nu scriu, ca fiecare alege ce vrea sa isi planteze: rosiile sigur nu cresc ca in filme, toate alea trebuie udate/plivite/ curatate etc.
Da, viata la tara e foarte misto in comparatie cu orasul din multe puncte de vedere (nu am scris si chestiile pozitive, sunt si alea foarte multe, unele romantice unele pragmatice). Dar trebuie sa fii constient in ce te bagi sa nu te loveasca depresia in 6-8 luni sau sa fugi mancand norii, inapoi la cusca de beton
dat fiind că o miști o data pe săptămână, du-o undeva unde să nu te deranjeze că pute. e elementar, dar am văzut că oamenii nu fac asta și o țin sub geam sau lângă ușă.
@Vali: si daca o scoti la plimbare ca pe caine, nu mai pute? :)))
Oricum, trebuie spalata, igienizata, sacii buni sunt greu de gasit (ca sa nu se umple de zoaie, pentru una de 240 l cei mai buni sunt aia de 300l )
„viata la casa e scumpa daca vrei sa traiesti “ca la bloc”: orice renovare costa dublu, ca si suprafata casei e mai mare decat la apartament” – asta-i o problemă care nu ține de oraș versus sat. de fapy, primele 5 puncte sunt toate legate de bloc versus casă, nu de rural versus urban.
„democratia e inteleasa in mod original…” – sigur, că la oraș nu găsești dintr-ăștia, la oraș lumea e civilizată
„Vara, pubela pute” – nici asta nu se întâmplă la oraș
„apa, canal: hahahahahaaaaa.” – să vezi minune, chiar am și apă caldă.
„scoli: nu stiu, nu cred ca e roz” – nu știi! eu știu: șansele să dai peste un profesor bun sau prost sunt aceleași. iar fițele din școlile „bune” de la oraș sunt de neprețuit, mai ales din partea profesorilor care se cred buricul pământului și nu fac nimic la ore ca să le vină copiii la meditații private.
„cumparaturile/ socializarea” – nu există sat în românia care să nu aibă, la cel mult 10 km, un penny market sau ceva asemănător. iar asta cu socializarea e amuzantă. problema e mai degrabă pe dos: e prea multă socializare, mai ales de la prietenii care au nevoie de o ieșire gratis la iarbă verde.
@berenger, discutia e pornita de la „cati dintre cei care au fugit de la bloc la casa se vor intoarce inapoi”.
Nu pretind ca detin adevarul absolut, am prezentat o situatie dintr-o perspectiva a omului care s-a mutat de 10 ani de la bloc la casa si de la oras la tara si ii place acolo. Dar nu inseamna ca e totul roz (eg: prin socializare, eu inteleg „vreau la restaurant” sau „vreau la cinematograf”, nu neaprat „vreau doar sa fiu gazda prietenilor mei”). Un pic de realism e binevenit in viata noastra, altfel ajungem la samantorism.
@f, păi ideea e avantaje versus devantaje. cele mai multe pe care le-ai spus tu nu sunt legate de oraș versus sat, iar celelalte se rezolvă, dacă te interesează, și un concert, și un restaurant, și un film la cinema. nimeni nu te oprește. mai rar, probabil, dar le vei aprecia mai mult.
singura problemă pe care o văd e legată de bătrânețuri. sistemul medical românesc e atât de prost, încât accesul la un tratament la minimum decenței (că la mai mult nu poți aștepta în românia) e ușor doar dacă stai pe o rază de maximum 30 de km în jurul a 5-6 orașe din țară. dar la fel, asta nu ține de oraș versus sat, că, din punctul ăsta de vedere, nu e nicio diferență din punctul de vedere al bolilor serioase între drobeta turnu severin și șaru dornei, de exemplu.
da bah, cum plm sa cresti la tara animale? Ce e aia?
eu nu as rezista sa stau la sat. Vorba lui F de mai sus. Nu ai scoli bune, nu ai spitale, nu tu mall-uri. Apoi, ce socializare ? Cu betivii analfabeti din carciuma ? Eu macar stau in Timisoara, care cu bune cu rele cum o fi, e totusi Timisoara, unul din cele mai mari orase ale Romaniei, unde dispun de toate facilitatile: de spitale, scoli, malluri, cinema, viata sociala variata, cluburi, si fel si fel de altele.
S-a schimbat viata la tara. Cel putin in comunele limitrofe oraselor. Din crescatori de porci si pasari, oamenii s-au orientat spre caini.
Si nu caini dintr-aia cu care am fost eu obisnuit, ca deh am crescut si eu la tara, ci dintr-aia de peste 30 kg, care cand latra versi cafeaua pe tine.
Daca in copilarie un satean respectabil avea caruta si animale, acum respectul consta in a avea o ditamai namila de caine, cu voce dintr-aia de bariton de opera.
Am tras tare sa-mi termin casuta, ca mi-am promis in primavara ca n-o sa mai raman blocat de pandemie.
Insa in prima noapte a fost groaznic. Ma lovea latratul de parca eram in camera cu toti cainii vecinilor.
Cu timpul te resemnezi, ca ce sa faci. Dormi cu geamurile inchise. Insa cand a inceput scoala si ne-am intors in oras parca am venit intr-o oaza de liniste. Si stam langa o intersectie destul de circulata. Pe langa harmalaia de la tara, un claxon doar te gadala pe urechi.
Culmea e ca mi-am intrebat vecinii. Daca nu-i deranjeaza latratul.
Raspunsul a fost ca da, chiar foarte tare.
„Pai si de ce cresteti asa caini mari?
Pai daca asa are toata lumea. Pentru paza.”
Ce sa zic ca intentia a fost sa duc un caine de la niste rude, sa avem si noi prin gospodarie, sa alunge sobolanii sau ce musafiri or mai aparea. Dar al nostru are 4kg cand e satul. Ar fi trebuit sa-l ascund cand ar fi venit cineva in vizita, ca ne-am fi facut de rusine.
Te obisnuiesti cu zgomotul, pe mine m-a distrus vreme buna traficul non stop de la oras, sa imi treaca constant prin fata blocului masini, dar dupa o vreme nu le mai auzi. Aveam un prieten care locuia langa spitalul judetean si nu mai baga de seama cand trecea cate o ambulanta prin fata blocului, era deja sunet de fundal.
te obisnuiesti in timp, stai linistit. In primele saptamani la casa, ma trezeam din cauza linistii sau ca era un bec de iluminat public la cativa km (vreo 1.5) dar era singura sursa de lumina si mi se parea ca mi se infige in creier. Si acum aud dimineata pasarile cum zgarie pe acoperis cu ghearele sau caprele care trec pe camp, fosgaie iarba uscata si se aud cum merg pe campul din spate.
In oras esti obsinuit cu zgomotele de fond, de asta nu le mai percepi.
Bucurestiul cel putin e un oras infiorator de zgomotos, e un vuiet continuu de la 4-5 dimineata de cand incepe sa circule STB pana la 12-1 noaptea cand se aud masinile si tramvaiele pe majoritatea arterelor.
confirm, am un ciobanesc bucovinean de 70kg in Ilfov si latra cu bass, dar nu latra a prost ca si cainii aia mici – doar cand simte ceva dubios :))
Eh, toti viseaza ca vor sta la foisor si vor bea cafeaua in aer liber, vor face gratare si totul va fi bine. Uita ca o curte trebuie intretinuta, bani si timp investiti.
Tu nu aveai timp sa gatesti cand stateai la bloc, dar vrei sa te muti la curte? :))
ce frumos e cositul când vii și cosești 10 minute, pentru o poză de instagram. nu când dai până crapă degetele.
la fel cu toaletarea arborilor. culesul lor. și udat grădina zi de zi. nu că n-ai chef azi. bagă!!!
Viata la tara e mișto. Eu stau la tara , la 20 km de Sibiu.M-am mutat din Sibiu după ce m-am măritat ,soțul fiind inginer silvic pe zona. Localitatatea în care locuiesc are toate utilitățile și infrastructura de baza puse la punct ( apa, canalizare, fibra optica , drumuri asfaltate, parcuri, locuri de joacă pentru copii, grădiniță si scoala modernizate) dar si-a pastrat izul rural intact. Mie una imi place , copilul e ultra fericit iar munca pentru 20 de gaini, 3 câini , 3 pisici , 1 porc , 100 mp grădina de legume e de maxim 2 ore pe zi. Iernile sunt minunate când e zăpadă și frig ( ne dăm cu sania si avem patinoar propriu la balta de la marginea satului dar…dam la lopata dimineata ,seara ,uneori si la amiază .)Avem chef de film sau alte chestii urbane, ne urcam in masina si in 20 de minute suntem în centrul Sibiului( de multe ori ajungem înaintea prietenilor plecați din Sibiu ). Trezitul e in general la 6 dimineata si treaba ai zilnic într-o curte ( 3000 mp ) dar e o munca pe care o faci cu plăcere daca nu ești genul care leneveste la Netflix o zi intreaga …zilnic ( si noi lenevim ca nu suntem roboți dar nu tot timpul). Tot ce inseamna lapte, brânză, smantana gasim aici , oua avem noi, carne la fel .Nu m-as mai muta inapoi in oras pentru nimic în lume.Eu lucrez in consultanță , mai mult de acasa iar când sunt plecată am bunici drăguți în ambele părți ( vecinii) care abia așteaptă să stea cu fetița. Cand plecam in concedii ( chiar plecam ) ne ajuta vecinii cu animalele iar noi facem același lucru pentru ei pentru ca asa-i fain într-o comunitate mica. Oamenii de la țară sunt faini , simpli si deschiși. Părinții nu m-au încurajat în treaba asta cu mutatul la tară dar vacanțele la bunici si-au spus cuvantul. Prietenii adora sa ne viziteze iar carantina fost mai mult decat faină după ce ne-am instalat o piscină de copii in curte in care ne-am bălăcit toata vara. În concluzie , viata la țară vine la pachet cu multă muncă dar satisfacțiile sunt pe masura.
Tu ai mult acolo. Dar se poate și cu mai puțin, nu trebuie sa ai mini ferma sau mii de metri pătrați ca să fii la tara.
Noi avem o gradina de cam 600mp și aia e. Ajunge pentru pus roșii, cartofi, usturoi, ardei etc pentru noi doi.
Dar ceea ce e într-adevăr extrem de important e sa ai o legătură cu natura și cu stilul asta de viata.
Ca dacă ești genul care vine la ora 18 acasă și după vrei sa freci netul sau netflix pana la 11 noaptea, făcând comanda la fast food in timp ce robotul aspira prin casa și spunând în același timp ca nu e timp sa faci nimic, apăi mai bine ramai la oraș.
Eu ma uit la diferite interviuri cu oameni in vârstă de la tara, zona Bistrița-Cluj-Hunedoara, aproape 95% din ei spun același lucru, da e greu, în tinerețe a fost chiar mai greu decât azi când nu aveau nici măcar electricitate, dar ei sunt fericiți acolo și duc dorul comunității care exista pe vremuri, cu sezatori, hore etc.
Și consider ca ăia sunt țăranii adevărați, cei care sunt iubesc viata aia cu bune și cu rele. Cei care lucrează ca satul sa fie îngrijit și au o istețime incredibila care ar bate la dos mulți orășeni cu facultate.
Insa de ei nu mai vorbește nimeni, imaginea taranului a fost anexata în totalitate bețivilor care atârnă pe la cârciumi sau taranului de oraș care merge la stână cu x5-ul și mi se pare foarte greșit.
In fine…
” că păsările vor să iasă afară, că porcul trebuie hrănit, că trebuie să-ți faci drum până la budă”
Haide bre ca astia de se muta fug la gazon nu la porci si gaini.
Sau daca o ard country is aia care lasa gainile libere si se plang ca nu au iarba/ sau le betoneaza si se plang ca miroase.
In ultimii ani, in medie, nu e prea rau cu zapada, poti sa o dai la o parte si cu o matura, dar anul trecut a nins atat de mult incat am stat 3 zile fara curent electric, au cazut stalpii si s-au rupt copacii de la atata zapada. Cum nu aveam curent sa muncesc, am dat 8 ore pe zi la lopata in alea 3 zile pentru a elibera caile de acces prin curte, la poarta, la gaini. M-a tinut o saptamana febra musculara de atunci.
In primul an la casa am prins iarna lui 2012, cu viscol si nametii aia giganti care au blocat Bucurestiul si jumatate de tara. Dupa aia a venit un ger de nu intelegeam daca suntem in Siberia sau in Romania, toata luna februarie.
Am mai prins vreo 2 freezing rains care au rupt pomi si stalpi de am stat fara curent de la retea 1-2 zile. La noi in sat primaria isi face treaba in general, dar nu e peste tot la fel. Si daca ai o urgenta sa pleci la 2 noaptea de acasa (asu lucrezi in schimburi), e mai complicat.
Buna ziua ! Haideti sa va spun ,,povestea” mea, care nu s-a terminat, inca : de doua luni de zile m-am apucat de renovarea unei case din 1968, la 32 de Km de Bucuresti, acces usor de pe autostrada A2. Renovarea a constat in constructia unei bai complete lipita de casa (cu usa de acces), plus mici reparatii prin curte. Fara ,,mana de lucru”, am reusit abia week-end-ul ce a trecut sa „inchid” si exteriorul actualei bai. Interiorul e gata, boiler de 80 litri etc. Am uitat, am pus apa (camin, plus toata fitingaraia : baie si bucatarie). Nu sunt gaze, dar merge si cu calorifere electrice in toate camerele (2).
Pret, fara mana de lucru, care a fost si este ,,personala” : in jur de 10 000 lei (cu contractul de apa inclus. Asta are si costuri suplimentare, cine a facut stie).
Asfalt in sat, magazine gen Profi/Lidl la 3 km, internet si TV ok.
Nu pot lucra de acasa, am mai facut ,,naveta” in vara asta, dar ma omoara traficul. Plus faptul ca dupa munca fizica de acolo, am si ,,de’aia” de 10 ore la birou.
Eu m-as muta, probabil ma voi obisnui. Dar nu ii pot obliga pe ceilalti trei din familie. E mult mai usor sa te urci in metro si sa fi la facultate/liceu in 20 minute, sa nu mai stai o ora jumatate in masina pana la birou etc.
Avand in vedere ca sunt satul de oras : lipsa parcari, poluare fonica si atmosferica, boschetari in STB, as pleca si maine.
Cu un simplu Duster 4×4 pe motorina stai linistit. Iar iernile e clar ca vor fi toamne/primaveri chiar.
Doar o experienta am vrut sa transmit…..
Daca in casa sunt sobe de teracota, pe lemne, nu renunta la ele.
Si eu tot oraseanca din mama-n fiica sunt, iar in ultimii ani am mers foarte des la casa părintească a soțului (undeva prin estul Bărăganului, tot pe A2 mergem). Din propria experiență, te sfătuiesc sa nu renunți la sobe până nu treci câteva ierni in noua casa.
Multumesc pentru sfat Emma ! Nu am renuntat, ba chiar le-am reparat / curatat. Si testat acum, cand e rece noaptea.
//side topic
Ziceam eu într-un articol mai vechi de panoul solar (https://zoso.ro/un-panou-solar/).
După trei ani eu zic că a fost cea mai bună achiziție la casă.
Singurele cheltuieli de întretinere -nesemnificative- au fost pentru două aerisiri cu completare de antigel (@Jules avea dreptate, o îmbinare picura foarte încet).
Între timp am luat și generator, a doua cea mai bună investitie pentru casă.
De 3 zile am si eu functionale panourile solare. Eu am pus 3 panouri solare plane, nu cu tuburi, de 2.1 metri patrati fiecare, pentru a incalzi un boiler de 300 de litri. E fantastic sa ai apa calda la discretie fara sa consumi combustibil pentru ea. Excesul de apa calda facuta de panouri merge in cazanul centralei, care are optiunea de a descarca in puffer excesul de caldura. Scump, dar sper ca o sa imi creasca mult confortul treaba asta.
@skyler, să te bucuri de ele!
Multumesc! Acum recitesc articolul tau si imi dau seama, dupa calculele facute de unii prin comentarii, ca nu o sa imi amortizez poate niciodata investitia in instalatia asta de incalzire, cel putin financiar, dar eu sunt multumit daca imi va face viata mai usoara.
Salut, Zoso!
Sunt Tavi, co-inițiator Niște Orășeni, și îți mulțumesc pentru întrebările legitimite pe care le-ai pus în discuție.
Existența internetului de mare viteză este, pentru cei mai mulți, o necesitate. Și un confort. Și tinde să devină un commodity în mediul rural. Dar pentru că te întrebai ce lucrează oamenii care se pot mulțumi cu 4G, din ceea ce am cunoscut, pot fi scriitori, realizatori radio, contabili, manageri, programatori, mici antreprenori cu magazine online, blogeri samd. Ok, e mai frustrant pentru vlogeri și alte categorii ce lucrează cu film. Dar și aceștia pot învăța răbdarea
Cât despre zăpezile iernii, da, pot fi un punct de cotitură important. Dar nici cu ploile toamnei sau muncile de pe lângă casă de primăvara și vara nu poți fi prea sigur, cum bănuiesc că bine știi. Sau educația copiilor, socializarea familiei sau oportunitățile de acces la finanțare.
Ghidul pe care îl avem în lucru își propune să pună orășeanul în fața tuturor aspectelor pe care le implică viața la sat, pentru ca decizia de relocare să fie luată în cunoștință de cauză.
Și da, personal nu cred că viața la sat este pentru toată lumea. De-aia ne-am și numit „Niște Orășeni”, și nu „Toți orășenii”.
Toate bune,
Octavian Viorel
Eu am crescut intr-un oras mic si nu m-am invatat nici pana azi cu statul la bloc. Aia e, iarna pui mana pe lopata sa ajungi la poarta, toamna iti mai intra un cui in picior in timp ce faci surcele pentru lemne (asta a patit sor-mea, eu am invatat lectia din accidentul live), mai ramai blocat in sat cand vine iarna. Te inveti sa ai in camara niste borcane in plus de zacusca, o carne in congelator si un malai pentru mamaliga in caz ca ramai fara paine…
Avantaje si dezavantaje sunt peste tot.
Scoala deseori chiar e o problema. Si la sat si la oras. Momentan clasele din Eforie Sud arata mai bine decat clasele din Bucuresti din scoala in care invata nepoata mea.
Si la bloc pute vecina de langa, dar e batrana si nu prea avem ce sa ii facem, suntem vecini de ani de zile, ea inca nu stie in fiecare zi cine sunt.
Cand au renovat niste vecini a trimis gandaci de bucatarie in tot blocul.
Unul dintre vecini e minor (probabil) si asculta trap, uneori face el melodii si trebuie sa ii suportam muzica.
Oare ce e mai rau? Trapul sau zapada? :)))
Oraseanul care se muta la tara (includ aici si Corbeanca and alike) nu a fost niciodata orasean adevarat.
Brebu.ro, ai de toate, dar tot trebuie sa muncesti !
Cei care au stat la bloc, in mod sigur, vor aprecia locuinta la tara. Mai ales lipsa vecinilor cu manele la maxim.
„Lipsa vecinilor cu manele”?! La ţară?! Era să cad din pat de râs. Mă plăteai de bună.
AB are dreptate. La tara manelele sunt nelipsite, le vei ascuta si daca vrei si daca nu vrei.
Confirm. Manele prin boxe de discoteca in tot satul, de dimineata pana seara.
„niște orășeni” e continuarea de la „niște țărani”? Unde se pot vedea clipurile?
Eu vad „viata la tara” pe langa orasele mai mai mari un fel de echivalent al suburbiilor din tarile cu mai multa apa calda, nu ideea de a trai ca la 1900 cu gaini si porci in curte.
Singura problema e pentru astia cu copii ca vrei sa-i duci la o scoala calumea si cat e scoala trebuie sa stai intr-un oras cat de cat decent. Sau sa petreci o ora sau mai mult in trafic sa-i duci la oras la scoala, cum fac multi colegi de-ai mei de stau pe langa.
Pot sa spun cu mana pe inima ca am lucreat o noapte remote din concediu, facand hotspot de pe mobilul cu 4G full ca sa ma pot conecta cu laptopul prin VPN. Daca lucrul propriu zis a decurs fara probleme, dintr-o sedinta banala pe Webex cu ~20 de participanti si un screen share nu am inteles mai nimic pe audio. Deci daca vreti sa va mutati intr-o astfel de zona, sfatul meu e sa testati intai cam cele mai solicitante task-uri de munca acolo si abia apoi sa scoateti banul din buzunar. Cat despre partea cu iarna, mai cunosc si eu bucuresteni care in primul an si-au facut vila, in al doilea si-au luat SUV-uri ca nu se mai putea iarna si in al treilea s-au mutat inapoi la Bucuresti :)))
Ca unul care sta in Quebec zic sincer ca aia nu e zapada.
Culmea! Astia de fug inapoi la oras de frica muncii fizice nu-s tot aia de merg la sala zilnic, pentru „mentinere”?
Nu stiu altii cum sunt dar mie imi place ENORM sa bag zilnic ceva prin curte, de la taiat lemne la dat cu lopata la zapada si altele. Am fugit de orase tocmai pentru a scapa de stilu’ ala de viata scaun – canapea – pat + hai dam o comanda + hai inca 2 ore de netflix ca putem etc.
De aproape 2 luni de cand sunt la tara nu am dat drumu’ la TV/Netflix. E timp la iarna, cand se intuneca la 4.
La lopată-n curte nu-ți vede nimeni pătrățelele de sub maieul Versace, ăsta-i baiul!
Satul în care am copilărit are 124 de numere, este în județul Arad.
Tiate străzile (ulițele) sunt asfaltate, am avut apă curentă și toaleta în casă.
Mulți copii din comună /sat au făcut facultăți, unii au ajuns persoane destul de importante (profesori universitari etc.).
Este adevărat, sunt și dezavantaje (de aceea eu sunt acum în București), dar nu toate satele românești sunt o adunătură de bețivi, hoți și violatori.
Viata la tara te transformă în sclav 90% din timp daca ai curte mare si chiar vrei sa arate bine. In cazul meu mai am si un iaz a cărui maluri trebuie curățate (in jur de 2500mp). După ce dau cu motocoasa ca un nebun, strang frunze, crengi si mai fac alte mici lucrări, apar prietenii de la oras care spun „vai ce oaza de liniste, mi-aș dori să stau aici”. Doar că adesea aceștia nu cunosc si partea cand trebuie sa pui osul la treaba, au impresia ca natura le așează ea pe toate de e asa frumos, nu ca ar exista un fraier care isi consuma 20 ore din saptamana sa arate totul asa.