Câteva idei despre educaţie

Avem multe şcoli aproape părăsite, dar nu le inchidem şi cumpărăm autobuze scolare să transportăm elevii la alte şcoli, pentru că nu vrem. Mai bine ne plângem in fiecare an că nu sunt bani pentru reparat tavanele si toaletele:

Ministrul spune că nu va accepta niciodată să fie închisă o unitate de învăţămcopii-invatandânt care oferă o oportunitate educaţională. Vizate sunt şcolile care sunt geografic foarte apropiate şi care au efectiv de elevi mai mic decât minimul acceptat prin lege, dar şi scolile cu mai puţin de 15 elevi, în România existând, la ora actuală, potrivit datelor deţinute de Ministerul Educaţiei, peste 3.000 de şcoli în această situaţie.

Funeriu: "Peste 3.000 de şcoli au sub 15 elevi"

In 2008, in Romania erau inregistrati 900.000 studenţi:

În cei douăzeci de ani pe care Brucan ni i-a dat să ne limpezim la cap, numărul de studenți a crescut de mai mult de 4 ori, de la aprox. 100 de mii la începutul anilor 90 la aproape un milion (900 mii) în 2008. Tot în acești 20 de ani numărul studenților la privat a crescut de la practic zero la aprox. 400 de mii, ponderea lor ajungînd la aproape la jumătate din total studenți.

Turambar: Evoluția numărului de studenți, 1990 – 2008

Din păcate, jumătate din ei au alte preocupări:

Aproximativ 20.000 de studenţi ai Universităţii de Vest din Timişoara au participat la un studiu realizat de reprezentanţii Facultăţii de Sociologie, al cărui scop a fost identificarea principalelor probleme cu care aceştia se confruntă. Potrivit răspunsurilor furnizate de 58% dintre ei, principala problemă e tocmai lipsa lor de interes pentru studiu.

Unul din doi studenţi sunt dezinteresaţi de studiu

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Asta cu 50% din studenti nu sunt interesati de studiu mi se pare ormalitate, ba chiar o proportie buna.

    Faza proasta e ca 50% din studenti vor iesi prosti cu diplome!

  2. Pai, asa se intampla cand lucrurile sunt gratis. Ia sa plateasca parintii studentilor cateva zeci de mii de euroi pentru educatia odraslelor, sau chiar odraslele sa se inhame la un credit de studii, sa vezi ce „constiinciosi” devin.

  3. @cata

    Ce bine a zis-o.

    Nu vreau sa generalizez, dar vad cum din ce in ce mai multi studenti (in anul 2011) nu dau 2 bani pe studiu …. facultatea pentru ei inseamna distractie si punct.

    Ies de acolo, vor un salariu gigant (genul 40 milioane) fara nici un fel de experienta, macar daca aveau habar.. sunt complet in afara subiectului.

    Mai vezi pe cate unul care chiar si-a tocit creierasul in facultate, si ala de cele mai multe ori pleaca cu bursa prin anglia.. sus.. la master …

    Stii vorba aia cum iti asterni asa dormi ;-)

  4. „În cei douăzeci de ani pe care Brucan ni i-a dat să ne limpezim la cap, numărul de studenți a crescut de mai mult de 4 ori, de la aprox. 100 de mii la începutul anilor 90 la aproape un milion (900 mii) în 2008. Nu avem încă date disponibile pe 2009 și 2010.”

    Matematic e corect. 9 e mai mare decat 4, dar logic era sa scrie ca a crescut de aproape 9 ori. Cred ca suna mai bine si sublinia mult mai coerent ideea. Zic si io desi, infinger fiind, mai greu cu exprimarea…

  5. @Cata: Daca ar costa invatamantul superior cat in State ar scadea numarul studentilor la 1%. Si nu rezolva nimic din problemele existente, in invatamantul superior, mediu sau elementar. Nu se vrea exterminarea completa a sistemului ci imbunatatirea lui.

    Fiecare tara are propria situatie si probleme si strategia pe educatie ar trebui gandita specific lor. Nu poti aplica chestii dintr-o tara de pe fata cealalta a globului si sa-ti bagi picioarele. Si le baga astia si asa destul.

    Principalele probleme sunt proasta stare economica, care duce la salarii de mizerie pentru cadrele didactice, si atitudinea sociala, orientata puternic spre „school sucks”. Care se influenteaza reciproc intr-o spirala descendenta. Plus efecte ale lor.

    Si probleme colaterale precum deteriorarea programei de invatamant la toate nivelurile. Pana in anii ’90 inclusiv copii erau dati la scoala la 6-7 ani si care nu stia sa scrie, citeasca si socoteasca bine la sfarsitul clasei a II-a (deci pana in jurul varstei de 8 ani) era considerat retardat. (De facut astea relativ ok trebuia sa le faca la sfarsitul clasei I).

    Acum se considera ok sa inceapa scoala la 8 ani si sa nu invete limba romana si aritmetica elementara niciodata. Daca vrea cineva dovezi sa arunce un ochi pe orice comentarii de blog sau forum.

  6. @Gigi: e posibil sa ai dreptate, pentru ca nu doar invatamantul pe bani e necesar in scoala romaneasca, dar e una din masuri. Altii, la care treaba merge mai bine, nu degeaba platesc pentru scoli. Si nu, nu trebuie sa fie preturile la nivelul din SUA.

  7. Stati tranchili,e problema universala,nu e specifica ro .Deja angajatorii se uita dupa certificari.
    O chestie interesanta ,in tara mea de adoptie scoala este o gluma proasta, e un fel de loc in care copilul-puberul-adolescentul invata ca el e zeu si daca alfabetul are prea multe litere e ok,se face un alfabet personalizat .Cu toate acestea tara respectiva are necesarul de creiere asigurat( mai da si peste) ,si nu din autsursing indian( alta gluma proasta) sau skilled migrants ,ci din cauza ca are un sistem care asigura celui ce vrea cu adevarat sa invete tot ce ii este necesar,diferenta e fascinanta.

  8. @ Cipper: A evoluat de la 200 de mii la 900 mii. My bad / my typo. A alunecat destu si am scris 100 mii. Imparteala a fost corecta, inginerule :) In grafic cifra este corecta. Txs for pointing it out.

    :)

    @ Zoso: :arigato gozaimashita: :bow:

  9. Fuck school, read blogs

  10. Si cu scolile care au 15 elevi din cauza ca atatia copii sunt in satul respectiv … ce facem ? Alta scoala ar fi la cativa km distanta.

  11. @Cata … poate gresesc, dar dreptul la „invatatura” parca era unul din drepturile constitutionale. 90% din poplatie nu are posibilitati de scoli private …

  12. Hai sa zic io de ce 1 din 2 studenti sunt dezinteresati, din punctul de vedere al studentului care sunt.

    Poate ca mai multi studenti ar fi interesati daca materia ar evolua odata cu vremurile. Nu stiu la celelalte facultati cum e, dar la calculatoare studiem niste materii care in 1800 toamna erau bune, nu si acum cand tehnologia a ajuns la un stadiu incat tot ce au invatat profesorii atunci nu mai merge acum. Limbaje de programare care atunci erau ceva, acum palesc in fata softurilor. Am profesori care se pierd cand lucreaza pe XP, linux sau 7, de ce, pentru ca ei erau obisnuiti sa lucreze pe 95, in dos si tot felul de sisteme care nu mai reprezinta nimic acum.

    Asta-i problema cu dezinteresul, ca nu se schimba materia si se continua sa se studieze din aceeasi maculatura de la burebista incoace, profesorii batrani nu lasa locul tinerilor (care tineri, nu stiu?) si nu se pune accentul mai mult pe practica decat pe teorie. De asta ajung atatia sa renunte la facultate pe motiv ca nu e ceea ce au crezut, nu le place si de asta multi ajung in state la munca sau la studiu. Ok, nu mai insist desi as mai avea ce zice pe tema asta, ca am vazut multe in 3 ani de politehnica.

  13. NOU
    #13

    normal ca sunt dezinteresat de studiu din moment ce eu sunt la turism si mi se preda matematica,la care am si restanta,sunt prost nu imi intra in cap matematica.

  14. trebuie reintrodus examenul de admitere la facultate astfel numarul de ” intelectuali ” scade

  15. Nu sunt foarte sigur, dar nu cumva expresia „Unul din doi studenţi sunt dezinteresaţi de studiu” este cumva gresita dpdv gramatical?

  16. @Vasile Manu

    Ca absolvent de Calculatoare iti spun eu la ce e buna facultatea. Sau cel putin la ce m-a ajutat pe mine. Datorita diplomei obtinute nu am platit impozit pana acum. Cat o mai dura? Probabil ca nu foarte mult timp. Cat m-a ajutat faptul asta? Cat de niste excursii pe afara. Puteam si doream sa platesc si mai putin asa cum o fac multi altii, pe PFA, dar nu e politica firmei din pacate.

    Cat despre facultate in sine, tot e bine ca aveti 7. Pana prin anul 4 (2004-2005) lucram pe 286. O veste buna pentru tine e ca din anul 4 incepand inveti si chestii utile. Pana atunci te lupti cu rahaturi generaliste la inceput si apoi ultra teorie inutila dpmdv gen electronica… Oricum mai multa programare stiam cand am intrat la facultate. Iar restul le-am uitat de mult…

  17. @Mike: tu ai citit articolul de mai sus? Daca intr-un sat mai sunt 2 copii, tinem scoala pt ei? Nu, inchidem scoala, cumparam un autobuz si ii ducem in fiecare zi cu autobuzul la scoala de la 10-30 km departare, unde se strang macar vreo 100 de elevi.

    • @Andrei: da, dar aşa nu isi mai face firma de constructii a primarului sau a preşedintelui consiliului judeţean de lucru. not good.

  18. @zoso: pai primarul poate sa isi faca firma de transport sau benzinarie.

  19. @Andrei: una e 2, alta e 15. Problema asta apare de obicei in satele mici, si care sunt si imprastiate. Un invatator care sa se ocupe de 10-15 elevi (clasele 1-4, acolo e cel mai problematic) + spatiul necesar pentru ei, s-ar putea sa coste mai putin decat sofer + masina + intretinere.
    Cand sunt 2-3 se descurca fara masina de la scoala, pentru ca ii duc parintii…

    Exemple: Barnadu, sat in varf de munte. Si-au facut oamenii biserica si scoala, ca sa nu mai coboare cativa kilometri in fiecare zi. La fel Lacu Rosu, statiune binecunoscuta, la distanta destul de mare de o comuna cu o scoala mai mare. Aici cum ar trebui facut ?

  20. Ce zici de faptul că există zeci de cazuri prin comunele din țară în care s-au construit școli noi acum un an-doi (și clasicele săli de sport, normal), iar anul ăsta s-au închis din lipsă de efective? Asta da planificare și cheltuire chibzuită a banului comunitar!

  21. Din pacate „domnii de la Bucuresti” si „tovarasii de la inspectoratele scolare” sau „conasii din Universitati” nu se intreaba ce vrem sa facem in fina. Adica unde vrem sa ajungem. Facem masini si componente auto, hai sa scolim mai multi mecanici si ingineri auto nu sa dublam cifrele de scolarizare pentru chimisti. Avem niste bani in sacoala… foarte bine … dar sa nu-i cheltuim pe camere de supraveghere si monitorizare video cand nu avem buda si cade tavanul… treburi din astea simple pe care le facem si acasa la noi :P

  22. Ce plm de sociologie fac aia daca nu sunt in stare sa aleaga un esantion reprezentativ (degeaba aleg 20k studenti daca sunt toti din aceeasi universitate, era mult mai bine daca alegeau 100 din fiecare universitate din tara)?

  23. Conform ai terminat Hyperion… tocmai tu blamezi universitatle particulare? Cam cinic..

    PS: Nu nu am terminat o particulara.

  24. frumos zis :)

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile