Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

42 comentarii

  1. Sincer, nu cred ca se (mai) chinuie. Ele dau brânciul final…

  2. NOU
    #2

    Au scăzut pe naiba! E aproape 100k € 2 camere de acum 40 de ani în fundăturile de la Valea Oltului, cu suprafaţă mică (10-15mp/cameră), instalaţie electrică pe intenc (aluminiu), ţevi schimbate pe bucăţi, pereţi exteriori groşi de juma de metru dar proşti dpdv termic, cu caloriferele din fontă ascunse sub geamurile cu tocăraie din lemn sau metal. Cine a făcut modernizări a mai plusat la preţ.

    La acelaşi preţ îţi poţi cumpăra însă într-un bloc nou, dar disponibil peste 2 ani. Cine-şi permite să plătească şi chiria unde stă şi rata pt apartamentul disponibil cândva? Astea vechi au singurul avantaj că sunt disponibile aproape imediat.

    Preţurile vor scădea când termenele la proiectele noi vor fi mai scurte şi numărul unităţilor disponibile mai mare. Nu cred că presa va influenţa prea mult, ci va fi o tendinţă naturală a pieţei.

  3. Ce se umfla prea tare trebuie sa si explodeze si sa duc in pamant

  4. Asa cum au existat interese mari sa creasca preturile, asa acum sunt interese sa scada.
    Ai sa vezi, va urma ;)

  5. sa stii ca ideea asta mi-a trecut si mie prin minte azi-dimineata, cand am auzit la revistele presei numai stiri din astea. sa vedeti, nu mai stiu in ce ziar, zice ceva despre locuintele din sibiu, care ar fi scazut de la 75000 euro la 45000 euro. mai, da asa prosti ne cred astia.

  6. Nu uitati cat a fost umflata aceasta bula prin aceleasi ziare, care luau „interviuri” agentilor imobiliari, spunand ca fac „analiza pietii”.

  7. Pretul o sa scada cand vor dori agentiile imobiliare acest lucru, sau cand vor fi obligate in vreun fel. Pana atunci insa ele vor continua sa umfle balonul, putin cate putin. In iasi preturile la apartamente au crescut cu peste 70% in 2 ani, si nu sunt deloc in scadere, chiar daca se construiesc destul de multe apartamente noi.

  8. Aşijderea. Nu cred că se chinuie. E doar realitatea (cu r mic).

  9. Hranesc sperantele multor romani care isi doresc sa aiba o casa a lor. Preturile nu au scazut inca.

  10. Ce duma slaba! Intoxicare curata (nu de la Zoso, de la agentiile imobiliare via presa).

    In fiecare an, de una-doua ori, agentiile imobiliare (care sunt cele care au distrus intr-adevar piata imobiliara, transformand-o dintr-o treaba corecta intr-un acvariu cu rechini), exercita practica asta.
    „Hai sa speriem proprietarii fraieri ca scad preturile, sa vanda acum, ca vindem noi mai scump dup-aia”. Intoxicare sistematica, bianuala.
    MAI ALES ca, deja, agentiile au bani de le e greata, deja au portofolii de imobiliare, cumpara pe firma lor si controleaza pretul, deci distrug piata. Au bani de isi permit sa tina imobile in portofoliul propriu si vand cand le trebuie lichiditati sau pot da tunuri.
    „Expertii imobiliari” in presa… Ha! 90% din astia iau salariul de la agentii si le fac jocul prin ziare si TV.
    PE BUNE, apartamentele se vor SCUMPI cu „numai” 15% anul asta, zice o analiza serioasa si independenta.
    Luati-o foarte, foarte intuitiv, daca vreti: CAND S-A IEFTINIT VREODATA CEVA IN ROMANIA?! Ha?! Aud? Ei bine, tot asa o sa se ieftineasca si imobiliarele.
    Ca sa nu mai vorbim despre cat de nerod (si puturos) e romanul, care i-a imbogatit pe mafiotii din firmele de imobiliare, din prostie („semnati cu noi, ca altfel nu gasiti clienti”) si comoditate si… da, din nou, pura prostie.
    Sa nu-mi ziceti ca si in vest e asa. O fi, dar acolo agentul imobiliar e o necesitate reala, si n-o duce nici pe sfert asa bine ca la noi, unde, ca de obicei, am pus caruta inaintea boilor: intai am creat o mafie imobiliara si acu ne miram de preturi. Go-go Romanica!

  11. yodaddy: uite, plasmele s-au ieftinit cu 50-80% in ultimii 3 ani, crede-ma, si asta ca urmare a unor legi si principii economice care functioneaza si in cazul caselor.

    Eu inteleg ca vrei sa-ti faci singur curaj din motive numai de tine stiute (poate vrei sa vinzi, poate ai luat credit anul trecut…) dar daca mai un dram de ratiune si 10 lei in buzunar, cumpara repede manualul de economie de clasa a XI-a si pregateste-te de ce e mai rau.

  12. @gimini: nici, nici (nu vand, ca n-am, credit nu servesc). As cumpara, insa, Doamne ce mi-ar trebui un apartament. Asa ca seara de seara ma rog sa n-am dreptate. Manualul ala mai citeste-l tu de inca zece ori, ca sa vezi cat iti ajuta in Romania. Bine? PS: la ce agentie imobiliara lucrezi? Fii cinstit, da-te de la una concurenta, ca sa-i flameze bloggerii pe aia ca fac trolling pe comentarii.

    Ca endnote, e extrem de distractiv a vezi lumea cum face apel la „manualul de economie”, „doctrine”, „paradigme” si alte teorii, la noi in tarisoara, unde absolut totul functioneaza dupa ureche. Funny.

  13. Trebuie sa recunosc ca e mana mea aici. Tre` sa ma mut in vreo doua luni maxim si am sunat cativa prieteni din Trust sa bage fitile de astea.

    Apropo, daca stiti pe cineva care inchiriaza la pret bun un apartament cu doua camere, nu ezitati sa ma contactati! :D

  14. Si la noi in tara poti sa si levitezi, nu? Si raurile curg de la mare inapoi si muntii cresc cu varful in jos,asa-i? Ca e „a mai tzara ca toate tzarile”, „pe-o gura de rai, pe-un picior de plai”… Ma rog, nu vreau sa intru in polemica si nici nu lucrez la vreo agentie imobiliara, doamne-fereste, nu mi-ar ajunge un salariu de 1000 RON care-mi rupe 3 perechi de pantofi pe luna.

  15. Piata imobiliara o sa cada cat de curand. Preturile sunt exagerate chiar obscen de mari

  16. @Alina: preturile o sa scada cand lumea n-o sa mai cumpere. din cata economie stiu eu, pretul e dictat de cerere-oferta si, indiferent cat de mult o sa ceara proprietarii de aparatmente, daca nu va exista cerere si-o iau in bot. bine, proprietarii mai putin, mai mult speculantii.

  17. Dupa parerea mea, piata acum e impartita in 2: vanzatorii care cred ca treaba cu scaderea e o teapa si afiseaza preturile ‘vechi’ (mari), spunand (citez), „daca vrei sa vinzi ceva trebuie sa tii la pret”. Cealalta parte o formeaza vanzatorii care au auzit de scaderea preturilor si vor sa vanda, nu sa aiba un anunt pe net sau la ziar. Aici chiar se fac tranzactii, in Drumul Taberei au scazut de la 125 – 130k la 110 – 115k pt. acelasi tip de apartament in acceeasi zona. La confort 2 deja preturile sunt in jur de 80k.

    Directia pietei o va da tabara care castiga. Cumparatorii din pacate de multe ori nu stiu valoarea banului. Daca nu au destul, fac credit, ca la anu’ oricum il vinde dublu dupa ce da un smac pe perete.

  18. @ gimini : Piata imobiliarelor nu e guvernata de aceleasi legi ca si piata electronicelor, sunt 2 lucruri complet distincte. La electronice scad preturile pt ca apar noi tehnologii, evolutia e rapida. Pe piata imobiliara apar destul de putine noi imobile- in comparatie cu cererea, care este foarte mare, ca tot vorbea cineva de cerere-oferta.

    In momentul in care tot mai multi oameni vor prefera casele apartamentelor, POATE vor scadea si preturile ( desi si costul unei case in afara orasului e ridicol de mare, comparativ cu alte tari). Oricum, eu cred ca deocamdata nu va scadea-semnificativ- piata imobiliara, mai ales ca bancile incurajeaza imprumuturile de lunga durata…

  19. E penibil cum un apartament de 3 camere in Dorobanti costa 1,5 mil E iar unul in New York costa 700.000 de $(nu in cartierele marginase). Chiar asa tara avem ? Avem asa multi bani de aruncat si de imbogatit statul din taxe? NOI suntem cei vinovati de penibilul in care ne aflam…ca acceptam ca boi la caruta sa tragem pentru alti si avem doar curajul sa soptim in fata oamenilor care ne-au calcat in picioare ani intregi. Ne-am impuscat un presedinte ca sa fim liberi, dar de la acel presedinte avem casele in care stam acum majoritatea.Ce avem de la astia? Datorii la banci, nesimtire in fata tv-ului, gropi in asfalt, peste 50% din tara vanduta (cica privatizata) si multe multe tepe…

    Stati si soptiti…stati si soptiti…

  20. @gimini: bun. confundam electronicele cu imobiliarele si stiintele economice cu fizica. Thumbs up.

    In rest, ca sa nu mai fie confuzii: as vrea, ca toata lumea, preturi in limitele bunului simt. Dar ceea ce as vrea eu nu intereseaza pe nimeni, iar piata nu se va mula pe dorintele mele. Piata a ajuns sa fie controlata de agentiile imobiliare, intr-un sistem absolut periculos. Iar agentiile, cu intoxicarile astea, nu „sparg” nici o bula, ci o umfla, creind buzz si haos si deruta, adica exact mediul de instabilitate propice tunurilor, perfect pentru a face vanzatorul si cumparatorul sa-si piarda capul, ca sa castige rechinii. Si-am incheiat: se ieftinesc sau dimpotriva, daca vindeti sau cumparati n-o faceti la modul abrupt, grabit sau maniplat, pe baza „previziunilor” astora interesate si de 2 lei.

  21. In Dorobanti e viata, baaaai! Da` chiar, un apartament in vis-a-vis de Million cat face?

  22. maaasoooniiii !!!! >:) :-j

  23. Dupa ce ca e nasoala viata-n Romania mai e si iarba ilegala…

    P.S.: bbl, emigrez.

  24. Probabil ca sunt si niste interese ascunse. Din cate stiu eu pentru unele zone preturile la apt 2 camere au scazut cu maxim 10% in aprilie-mai, au fost si zone pentru care scaderile au fost mai mici sau inexistente. Intr-adevar, ce pare cert in momentul de fata e ca preturile nu au mai crescut in ultimele 3 luni. Eu unul as zice ca in media preturile au scazut cu 5% la apartamentele din blocurile vechi in ultimele 3 luni. De aici pana la a previziona scaderi de 25-30% in urmatoarele 3 luni de vara mi se pare totusi un pic cam mult.

  25. Daca ziarele reusesc sa convinga romanii sa mai astepte si sa nu isi cumpere ACUM apartamente, cu ORICE pret va scadea cererea.
    Dupa care vor scadea preturile.
    Si tot mai multi romani vor mai astepta sa scada preturile.
    La un punct speculantii vor intra in panica si vor vinde in masa.
    Fara sa am vreo informatie sau vreun studiu facut, banuiesc ca aproximativ 5-10% din apartamente sunt tinute in scop de specula.
    Cand vor scadea preturile ei vor vinde si o va tine tot asa …

  26. Aud povestea asta de prin 2004. La vremea aceea stateam prin Baneasa si un partament de 55 mp costa vreo 45-50 de mii de euro. TOATA presa scria ca preturile sunt umflate si ca va crapa piata. Si s-a intamplat ….:))) a ajuns acelasi apartament 180 de mii. Am cateva precizari pt. naivii care citesc aberatii scrise de cativa ziaristi tembeli din Romanica noastra scumpa:
    1. Pretul il face tot timpul ZONA (location, location, location). Adica nu poti compara niciodata mere cu pere. Punct.
    2. In orice tara din lumea asta cheltuielile cu locuinta/chiria/cortul/etc. au o pondere in procente din salariu. Ce se intampla cu o tara in curs de dezvoltare?!?! Evident cresc salariile, creste piata pe toate planurile…
    3. In Romainia 16 ani nu s-a construit NIMIC (asta inseamana ca s-a acumulat cerere). Va imaginati ca in 3-4 ani de oferta se va acoperi cererea acumulata in 16 ani? Nu prea cred…
    4. Romania este o piata ATIPICA. Frapant este faptul ca noi refuzam sa vedem asta desi exemple avem 1000. 1. De ce in Bucuresti sunt de 10 ori mai scumpe masinile de pe strada decat cele din Viena?!? 2. De ce Mamaia este de 5 ori mai scumpa decat orice statiune din Grecia sau Turcia sau alocuri si Spania?!?! 3. De ce romanii ajunsi in strainatate sunt cei mai cheltuitori turisti?!?!
    RASPUNS: Suntem mare parte cretini, snobi, HOTI, etc SI ASA VOM RAMANE EVER!!!!

    Am citit idiotenii de genul „In bucuresti un apartament este mai scump decat in Paris”. Este incredibil cum un „ziarist” in „era internetului” sa scrie cretinisme de genul acesta. In Paris, o garsoniera costa 500.000 de euro intr-o zona semicentrala.

    Evident piata o sa stacneze la un moment dat. Dar nu acum.
    In Romania (si notati asta ca sa va aduceti aminte peste 2 ani) BOOM-ul imobiliar nu a inceput inca. Ati vazut banci care sa te roage cu bani (credite ipotecare)? NU cred. Va spun din experienta… decat sa te apuci sa-ti iei un apartament prin credit mai bine te impusti. Imbatranesti 5 ani.
    Si situatia nu e aceeasi in afara unde banicile te roaga cu bani. Atunci va incepe BOOM-ul, cand se va termina cu creditele pt. frigidere (astea se vor cumpara DOAR pe card de credit – nu nevoi personale) si vor fi tot mai putini cei care nu-si vor permite un aragaz de 3-400 de euro dintr-un singur salariu.
    As putea sa explic mult mai bine dar e lipsa de spatiu.

    Pe intelesul tuturor: niciunde in lumea asta intr-o capitala de stat civilizat un aprartament nu este mai ieftin decat un S-class!

  27. P.S. SUPER remarca lui YoDaddy „CAND S-A IEFTINIT VREODATA CEVA IN ROMANIA?!” :))

  28. cand o sa apara o gramada de apartamente pe piata atunci o sa scada preturile

    cand o sa apara aceste apartamente ? …cand se vor termina investitiile actuale,…si blocurile / complexele rezidentiale – deci 5-10 ani cel putin

    cand s-a mai intamplat ?…vedeti cateva banci care au cazut din cauza ca s-a auzit un zvon ca se duc naibii….la fel o sa se intample si cu apartamentele ….

    cine are cateva zeci de mii de apartamente de pus pe piata? si sa o sufoce? …inca nu stiu sa existe ( nici macar statul )

    ne gandim ca exista grupuri de interese care ar putea sa „se joace” asa … dar daca ne gandim bine ..X – Y – Z au puterea financiara sa bage in piata 35 mii de apartamente ( in bucuresti spre exemplu ) si sa destabilizeze piata in asa hal inca cei care tin apartamentele pt. specula sa se sperie le baga si ei la vanzare….deci se fac 50 mii …care o sa distruga piata … care sigur o sa prinda in bulgare si restu oraselor

    de ce s-ar face acest lucru ? …ca sa se cumpere cele 50 mii de apartamente la pret de nimic ….

    dar, e destul de clar de ce nu se intampla acest lucru ( nu, …rechinii de tipul asta exista…. si sigur s-au gandit ) , daca bulgarele respectiv se propaga asa de urat incat sa coboare pretul apartamentelor extrem de jos…si apoi nu se va mai putea ridica nici macar la pretul precedent . garantia ca o sa mai urce la nivelul actual este foarte mica…asa ca se prefera metoda pasilor mici …si a castigurilor mici ( comparate cu pretul apartamentelor…noua ni se par mari ….dar la o avere de 500-600 mii de eruro … 5-6 mii de euro in plus sau in minus nu prea se simt )

  29. In Guadalajara, Spania, s-a construit enorm in ultimii 3 ani. Exista la periferii sute (poate chiar mii) de aparatamente in complexe sau case. Nu le cumpara nimeni si stau goale. Dar nici pretul nu scade. Spre deosebire de Octavian Radu eu nu cred ca piata romaneasca e atipica. E doar NEDEZVOLTATA, dar nu atipica. In orice zona din lume daca exista cerere se vor intampla doua lucruri: creste pretul APOI creste oferta pana se gaseste un echilibru. Echilibrul difera de la oras la oras, de la zona la zona, de la tara la tara. In Bucuresti exista o cerere enorma si nu de azi de ieri ci inca de pe vremea lui Ceasca. In Timisoara la fel, in Cluj la fel. Va mai amintiti expresia „oras inchis”? Cererea a crescut, dar oferte nu au fost. Logic, deci nu atipic, pretul a crescut tot mai mult. Si va creste in continuare chiar si dupa gasirea acelui echilibru cautat. De ce? Simplu: inflatie, cresterea inceata a nivelului de trai, diverse scumpiri la materiale (petrolul de ex.), la servicii, cu forta de munca. S.A.M.D.

  30. O analiza locala: Banateanul.

  31. Becali si restu latifundiarilor trebuie sa invete sa faca tabla impartiri la 2 sau 3 ca tare au stiut sa inmulteasca.

  32. @Octavian Radu: du-te impusca-te. 500K o garsoniera in Paris ? :)) Ia vezi aici: https://www.seloger.com/ sau https://www.pap.fr/ (doar in franceza). Cind gasesti una, fa-ne semne. Disperate !

    Exista un site frantuzesc care e interesant, . Merita citit din articole, pentru cei care vorbesc limba lui Molie.

  33. NOU
    #33

    oricum era doar pretul de ele, profita de snobismul din Romania

  34. A fost in seara asta un reportaj pe Realitatea in care diferiti „experti” isi dadeau cu parerea ca pana la vara, sau pana la sfarsitul verii, preturile vor scadea cu 10-25%. Yea right. Cica oferta e mai mare decat cererea, parca acum cateva luni era invers…

  35. presa spune si scrie ce i se dicteaza. dicteaza patronul sau cine plateste. in spatele fiecarei stiri de acest gen sint interese.

    mai interesant e de aflat ce interese se afla in spatele declaratiilor unor demnitari de stat cu greutate, cum e Mugur Isarescu.

  36. NOU
    #36

    cipcirip tu asa sa crezi. Se vor ieftini si-ti vei cumpara si tu ceva pana la urma. Pentru ceilalti care mai gandesc si stiu sa puna in balanta anumiti factori luati si documentati:

    Paris XVI
    De Particulier à Particulier (Annonce nouvelle du 22 mai 2008)

    Vue panoramique. Métro Pompe. Voie privée. Calme, soleil, vue sur jardin. Beau 2 pièces 60 m²!!!!!!!!!!!!!, 9e étage ascenseur + balcon, refait neuf. 1.690 €/mois provision charges et chauffage compris. Parking possible 160 €!!!!!!!!. 01.47.27.70.17.

    Deci 1700 de euro chirie la 60 de mp (ok dar nu mai mare decat un apartament normal din Buc.)
    Nu-i logci ca o chirie sa fie mai mica decat rata la banca daca l-ai cumpara?!!?! Ba Da. Asa au facut bani unii cu acces la occident exact dupa revolutie. Au vazut in ce directie ne indreptam si au profitat.
    NU FITI NAIVI!!! Altfel veti sta cu chirie toata viata…

  37. NOU
    #37

    Janvier 2008. 335.000 €. Appartement 2 pièces. Surface habitable
    40 m2!!!!!!! . Au 4ème étage. cuisine. séjour. salle de bains. wc. cave.
    In Paris3!!!!
    https://www.pap.fr/vendeur/fixer-prix?type_bien=A&departement=75&arrondissement=3

    In 5 ani suntem si noi la nivelul asta (la ei mai cresc.mult mai usor ca la noi ce-i drept).

  38. Octavian, da’ bine ca nu te uiti pe Champs Elysee.

    Ia uite aici: la 8 km de Ile de France (inima Parisului),un banlieu, Villeneuve la Garenne, max. 60 de minute de Ile indiferent ca folosesti RER-metro sau masina (e un soi de Militari…): https://www.seloger.com/immobilier/achat/immo-villeneuve-la-garenne-92/bien-appartement/ . Preturi intre 2400 – 3000 de E / mp.

    Daca n-ai fost in viata ta in Paris si habar n-ai cum e organizat orasul ala ar fi bine sa nu te bagi in vorba. FYI, arr. 3 contine celebrul cartier juif Marais si e in buricul targului.

    Stadionul Stade de France e de fapt situat in afara Parisului din care dati voi exemple de preturi, si anume in suburbia Saint Denis. Francezii numesc „suburbii” cam ceea ce sunt la noi cartierele periferice. Vei gasi si suburbii mai scumpe, gen „Pipera”, mai ales in sudul Parisului (in Sceaux preturile sunt pe la 4-5000 E / mp).

    Asa iau si eu preturile de pe blvd. Unirii si zic ca la Popleanca „mai e loc de crestere”.

  39. A, iar la chestia cu chiria de 1600 E chiar e de ras cu lacrimi, zau asa… Frate, uita-te si tu pe Wikipedia macar sa vezi unde e Metro Pompe!

    Ia sa vedem, Bois de Boulogne iti spune ceva? … Arcul de Triumf… ? Trocadero…?

    Continua sa visezi, maine preturile vor fi mai mari in Bucuresti :))

  40. am vazut un „expat” ghid, …in hotelul in care sunt cazat in bucuresti, si sunt destule reclame…la apartamente cu niste chirii de 1500-2000 E ( presupun all inclusive = in afara de chirie nu se plateste nimic altceva ) si ma gandeam ca a innebunit lupu`

    deci chirii de …2k E / luna sunt si in Franta si in Romania

  41. NOU
    #41

    Iaca niste idei de afaceri:
    – Imobiliare

    Egipt, America de sud, Moldova.
    Bagati bani acolo in teren, case. (~ 50.000 Eur ca sa se merite)

    – Resurse umane, import-export

    Afaceri cu Thailanda, India, Philipine, China.
    – import muncitori, produse manufacturate la ei cu brand propriu
    (~50 – 100 mii eur )
    – export zahar in Africa

    Ce parere aveti ?

  42. NOU
    #42

    gimini promit sa nu mai postez vreo data. tu meriti s ate zbati in saracie. pe bune. eu am incercat sa te trezesc putin la realitate, dar degeaba.
    esti de o prostie crunta. ai pus link-ul ala dar te-ai uitat ce scrie pe acolo. iti spun eu: studio (garsoniera) de 23 mp (adica confort 3 bloc de nefamilisti – cam asta e echivalenta in BUC.) la periferia parisului 120.000 de euro.
    :))))))) Vorbeste cu un parisian (sa nu fie la fel de prost ca tine) despre piata imobiliara din romania (eu am facut-o) si o sa iti spuna ca nu stam prea rau..