“PSD nu a câștigat alegerile”

Un  excelent articol despre cum a pierdut România alegerile, scris de Sorin Sfârlogea, al cărui blog a murit între timp. Cheia câștigării și votului pe o plajă foarte lungă e asta:

Guvernul teh­no­crat a afir­mat tot mai apă­sat în ul­ti­me­le lu­ni că România tre­bu­ie să-și re­for­meze pro­fund eco­no­mia și so­ci­e­ta­tea. Însă Cioloș nu l-a ci­tit pe Caragiale și n-a pri­ce­put că ro­mâ­nii gân­desc așa: să se re­vi­zu­ias­că, pri­mim, dar atun­ci să nu se schim­be ni­mic. Cam as­ta e lo­gi­ca ro­mâ­nu­lui când vi­ne vor­ba de re­for­me ca­re îl afec­tea­ză di­rect.

Da, avem ne­vo­ie de un sis­tem de să­nă­ta­te per­for­mant și ne­co­rupt. Dar da­că um­blăm la ma­fi­i­le din spi­ta­le, cum cre­de­ți că vor vo­ta me­di­cii? Da, sis­te­mul de edu­ca­ție tre­bu­ie res­truc­tu­rat pro­fund. Dar cum cre­de­ți că vo­tea­ză ca­dre­le di­dac­ti­ce când aud că ac­tu­a­le­le lor in­com­pe­ten­țe sunt pro­ble­ma prin­ci­pa­lă? Da, tre­bu­ie desfi­in­ța­tă acor­da­rea de aju­toa­re so­ci­a­le și în­lo­cu­i­tă cu mun­că pres­ta­tă pen­tru un sa­la­riu so­ci­al ofe­rit de stat. Dar cum cre­de­ți că vo­tea­ză ac­tu­a­lii asis­ta­ți so­ci­a­li când aud că nu mai pot sta la birt să bea pe da­to­rie? Da, e ne­vo­ie de eva­lu­a­rea per­for­man­țe­lor func­țio­na­ri­lor pu­bli­ci și in­tro­du­ce­rea unui sis­tem de pro­mo­va­re ba­zat pe me­ri­te și re­zul­ta­te con­cre­te. Dar cum cre­de­ți că vo­tea­ză to­ți func­țio­na­rii pu­bli­ci ca­re știu că au ajuns pe pos­tu­ri prin pi­le și spri­jin po­li­tic?

Cum cre­de­ți că vo­tea­ză cei ca­re știu că nu re­zis­tă nici ce­lui mai sim­plu exa­men de tes­ta­re a com­pe­ten­țe­lor? Și, mai ales, cât de mo­ti­va­ți să mear­gă la vot sunt oa­me­nii din aces­te ca­te­go­rii so­ci­a­le și pro­fe­sio­na­le, atun­ci când știu ce li se pre­gă­teș­te da­că ies iar “teh­no­cra­ții lui Cioloș”?

“PSD nu a câștigat alegerile”

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

39 comentarii

 1. PSD a castigat net, si la urban si la rural, si la romanii cu studii superioare, si la cetatenii cu studii medii, si in Moldova si in Transilvania (exceptie 3 judete, ca pana si in Salaj, la Ciolos acasa, tot social-democratia rulz!) si in Muntenia, deci practic e o victorie covarsitoare si fara drept de apel.
  Mai e ceva de comentat? Ah, da, tocmai e sucar mare in USR cu acuze de sponsorizare de la Soros-surpriza sau ce?- din partea sotului Clotildei!
  Daaaa, un „altfel” de partid, oameni curati&dedicati.

  00
  • La romanii cu studii superioare? Hahaha, poate daca iei ca studii superioare si fabricile de diplome permise de „Abramburica”.

   00
  • Vorbim asta intr-o tara in care avem analfabeti cu studii superioare si absolventi de facultati fara diploma de BAC. Adica, poa’ sa-mi curga balele din gura, am studii superioare, sunt o doamna ce plm.

   00
  • Lucidu, a fi absolvent de spiru haret nu inseamna a avea studii superioare

   00
  • Lucidule, o sa-ti fac profilul votantului principal al psd.
   O fraza imi trebuie.Si aia plagiata de la digi24:

   ”La capitolul reţete, una dintre cele mai căutate a fost Cocovan, o adaptare fonetică a rețetei franțuzești „Coq au vin”.”

   00
  • gadea mama, tu esti?? n-ai de analizat coproculturi?

   00
  • Nu, zau, chiar credeti ce v-au spus la partid? 🙂 Uite aici cum au votat oamenii

   Pe scurt, per varsta:
   In categoria 18-30 de ani, PSD=30%, PNL+USR=45%
   In categoria 31-60 de ani, PSD=38%, PNL+USR=37%
   Peste 60%, PSD=62%, PNL+USR=16%

   In categoria ocupatie
   Studenti, PSD=27%, PNL+USR=40%
   Persoane angajate PSD=38%, PNL+USR=38% (PSD are un procent foarte mare aici din sectorul bugetar, fara doar si poate)
   Someri PSD=47%, PNL+USR=31%
   Pensionari 60%, PNL+USR=18%

   Pe studii
   Mai putin de liceu PSD 60%, PNL+USR=21%
   Cu liceu PSD 45%, PNL+USR=30%
   Facultate PSD 23%, PNL+USR=46%

   Sunteti constient ca daca votau numai persoanele active (aia care sunt studenti sau lucreaza), PSD-ul pierdea alegerile? La fel daca votau persoanele sub 60 de ani?

   Oricat au incercat niste analisti PSD sa rasuceasca rezultatele sociologic, realitatea e tot aia: PSD-ul e votat masiv de bugetari, batrani/pensionari, someri si de oamenii care nu au terminat liceul. In categoriile astea, PSD-ul castiga peste 60%. Asta e realitatea, nu vreau neaparat sa ii arat pe acesti oameni cu degetul, ei voteaza cum cred ei ca e mai bine pentru ei.

   Dar chiar nu are rost sa rasucim realitatea in fel si chip, cum ne-o cere partidul.

   Rezultatele sunt aici: http://ionitas.ro/profilul-votantului-2016/

   00
 2. pe rationamentul baiatului, psd lua 100% la alegerile astea

  iar Johannis era copilu lu zero nu presedintele Romaniei

  00
  • Lasă, că la Iohannis nu se știa dacă va reuși să schimbe ceva, pe când tehnocrații ăștia s-au pus pe treabă și numai după aia au anunțat că vor să continue, vezi surpriza cu examenele pentru directorii de școli și filmatul la secția de votare, acțiuni despre care s-a aflat doar când erau gata pregătite.
   Pentru toți incompetenții numiți pe pile, cel mai mare pericol e omul care începe munca fără să anunțe de dinainte, că nu știu la ce să se aștepte.

   00
  • @ alina m

   adevarat. dar ce zici tu nu are nici o legatura cu ce zic io

   io ziceam ca baiatul desfiinteaza pe toata lumea pe modelul ^da­că um­blăm la ma­fi­i­le din spi­ta­le, cum cre­de­ți că vor vo­ta me­di­cii?” etc

   ce zice el e ca TOTI medicii sunt rai TOTI asistatii sociali vor sa ramana asa toata viata lor

   stereotipuri de doi lei

   nici profesorii nu sunt TOTI incompetenti si impotriva schimbarii in bine cum zici tu impreuna cu baiatul

   00
  • @gi pii morgan nu stiu ce sa zic dar taximetristii, medicii si asistatii sociali sunt toti o apa si un pamant, ah si profesorii

   00
 3. Nimic nou! Sa ne amintim de cei care povestesc cum „luau” cate ceva de la fabrica! Toti astia sunt simpatizanti azi ai DNA!

  00
 4. E total offtopic dar mnah: ai mult prea mult alb in momentul asta pe blog. Arata totul dezordonat si iti fug ochii mai ceva ca pe gsp.

  00
 5. Tare adevar mai zice omul asta in randurile scrise mai sus..

  00
 6. Cum vedem imaginea aia la o dimensiune normala?

  00
 7. Bai, deci este estraordinar(!),BEC da niste cifre clare si vin martalogii si zic :pai nu-i asa, noi stim mai bine ,alegerile au fost castigate de …Sticle….ba nu, de…Gorghiu…ba nu, de….Plicusor Dan…..bai de fapt de Ghita!
  Acuzele de bani sorosisti in USR, acuze venite din partea sotului Clotildei Armand, nr. 2 in partid, conteaza sau o frecam pe duda????
  Bine-ati votat Alba ca Lignitul!

  00
  • Soroșiști sau nu, au fost bine cheltuiți.

   00
  • alina m are dreptate

   puteau sa fie si din droguri. au fost bine cheltuiti? nimic nu mai conteaza 😉

   00
  • (vali. nu mai fi asa fascinat ca a venit ditamai alina m sa se bage in seama la tine pe blog. femeia traieste din sponsorizari. e un fel de asistata social si ea lol)

   00
  • @gi pii morgan Înțeleg că poate nu-ți pică bine că eu, un nimeni în drum, îți răspunde, dar vino cu argumente. N-am spus nicăieri că scopul scuză mijloacele sau că nu m-ar interesa dacă ar fi din droguri, deci singura problemă rămâne că n-au fost bine cheltuiți? Doar nu credeai că vor avea același procent ca în București.
   Am fost observator independent, deci fără plată, la numărarea voturilor la o secție din Valea Jiului, acolo unde aproape toți așteaptă pomană de la stat, de la guvern, de la oricine, numai să fie. Acolo unde e suficient să minți frumos pe Antena3, acolo unde oamenii cred că aplicația aia care spune că un vot valorează nu știu câte mii de euro din bani publici (pentru că împarte suma unor bugete la o anumită popendulație) nu e o statistică, ci un motiv ca să li se dea bani să voteze, numai că nesimțitul de Cioloș după ce că e urât, nici nu vrea să le dea banii. Nu inventez, există oamenii ăștia și îi cunosc personal, deși mi-aș fi dorit să nu.
   Ei bine, la secția respectivă, USR a avut 4% din voturi și a fost al treilea partid ca procent, după PSD cu 65% și PNL cu 10%. USR a avut mai multe voturi acolo decât ALDE, PMP și PRU, astea fiind partide cu ziare sau televiziuni. Știu că 4% e puțin față de media națională, dar e nesperat de mult pentru zona respectivă. Mai bine de atât nu știu cum ar fi putut folosi banii, care repet, pot fi de la Soros sau nu.

   00
 8. imi pare rau, dar asta nu e articol excelent.
  E pli nde ura si porneste de la ipoteze false
  1 ca „tehnocratii” (un termen cel putin vag) trebuiau sa castige alegerile.
  Nu, ei trebuiau sa asigure guvernarea intr-o perioada de neliniste sociala si sa nu faca miscari prea bruste pana la alegeri (cam cum a fost vacaroiu ca presedinte dupa suspendarea lui basescu din 2007). Apoi puteau sa se duca acasa, sa se inscrie in partide, sa infiinteze partide sau sa candideze independent, intr-un cadru politic.

  2 ca cei asistati social sunt cumva sub-oameni. Nu sunt, sunt vai de capul lor, si pot fi oricand rude de-ale noastre aflate in depresie prelungita sau in incapacitate de adaptare la noile realitati, cu un numar de probleme pe care nici nu ni le inchipuim. Autorul sa fie mandru ca din taxele lui sustine 1-2 asistati, isi ajuta poate si parintii si ii ramane si de un Aifon. Vor veni si vremuri mai bune pentru tara. Poate va avea norocul ca el sa nu ajunga intr-o situatie asemanatoare va o varsta vulnerabila

  00
 9. Un articol mult mai bun are Dorin Lazar..

  00
 10. Au venit postacii!! Asistati sociali? Depresie? Incapacitate de adaptare? Dar banii sa vina, nu? Pune in gatu’ ma-tii osu’ la munca si nu mai sta la cersit din partea statului. Toata lumea vrea sa fumeze, bea, manance si daca se poate sa futa ceva pe gratis. Mi-e scarba baa, pur si simplu mi-e scarba.

  00
 11. NOU
  #35

  Datorita unor idioti ca cel de mai sus, nu o sa avem vreodata opozitie reala PSDului.

  Prima lectie ce trebuie invatata, daca vrei sa-ti scoti capul din curul autosuficientei?
  Nu mai ataca electoratul celorlalti, ca sunt prosti, ca cutare si cutare.

  Nu pe toti ne-a fatat mamica in holul multinationalei, unii cunoastem, si mandatari si asistati social, si afaceristi si puscariasi, iar Romania reala e total diferita decat cea priceputa de parazitii ONGurilor si vazuta de turme in transhumanta lor dintre cotetul din Pipera si cutia de chibrituri din Berceni.

  Vine primavara si iar ies mamaitele cu ghiocei la cersit! Ce repede au imbatrinit copiii strazii anilor 90!

  00
  • Exact. Programul PNL a constat din trei acuze:Dragnea penalul. Ponta penalul. Tariceanu penalul.
   Pe de alta parte PSD a venit cu un program ferm, nu s-a bagat la fente, n-a acuzat, a promis exact ce-a mai facut-marirea punctului de pensie, a salariului minim, scaderea taxelor- si si-a vazut serios de campanie!
   Adica au fost Profi. Si de-aici procentul imens!
   Ca binomului nu-i convine deloc, asta e alta discutie, iar acum aud ca pe Tariceanu il curteaza cu functia de premier ca sa tradeze alianta cu PSD ! Pai, nu era corupt si penal?
   Numai ca cel mai adevarat politician roman actual le va administra o mare mwuie si va sustine guvernul legitim ales de electori!

   00
 12. mda… psd n-a castigat alegerile. n-a facut decat un fleac… ne-a ciuruit.

  00
 13. NOU
  #38

  Dar vay, ceavem noi aici? Alegeri de kkt intro tara de kkt. De ce nu veniti aicea in spanya sa vedeti ce bine e, scapati de psd si de toti kknarii dacolosa.

  Sent from my A seis cu clima byzonica

  00
 14. Exact.oare ce s-ar intampla daca fix astia nu ar iesi la vot?

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.