De ce casele românilor arată varză

O să sar peste aspectele istorice (toți s-au trezit proprietari peste noapte, Ceaușescu a dat case la toți și alte clișee), socio-economice (suntem săraci, nu ne permitem să renovăm, să vină statul să facă etc.) și o să mă concentrez pe aspectele practice, aplicate, a căror rezolvare ar trebui să stea în puterile fiecăruia.

Motivul 1: Utilitățile și infrastructura sunt un after-thought

Nu știu come si dice la voi la Romania la after-thought (gândul de pe urmă? mintea de pe urmă a  românului?), dar dacă te uiți la casele românilor, îți dai seama că ei au vrut neapărat să aibă casă și abia după ce au avut-o, au început să se gândească (dacă au mai avut timp, bani și chef) cum o încălzesc, dacă au suficiente prize (sau dacă prizele alea care atârnă de 10 ani din perete ar trebui înlocuite), dacă panoul electric nu e pe punctul de a exploda, pe unde tragem țevi, unde facem fosă septică și cine ne sapă un puț (că aparent, în multe zone canalizarea și apa încă sunt un lux), dacă putem intra pe stradă sau în curte cu mașina, ce facem cu gunoiul și așa mai departe. Dacă la clădirile foarte vechi ai putea zice că este oarecum scuzabil (ca pe vremea lui Cuza nu montau ăștia centrale Viessmann în orice speluncă), se construiesc încă mii de case și apartamente noi care nu au un minim de utilități și infrastructură.

La restul, românii s-au descurcat: avem smart TV cu diagonala de 120 cm, dar îl băgăm într-un prelungitor care trece prin toată sufrageria ca să ajungă la singura priză veche de 30 de ani din cameră. Avem cadă de colț cu funcție de jacuzzi, dar nu ne-am permis să ascundem două țevi la baie sau să înlocuim placa de gresie spartă la ultima reparație. Avem canapele de piele, scafe și spoturi, dar trebuie să vină vidanja lunar să ridice rahatul.

Pe scurt, românii au o piramidă a valorilor inversată, au o listă de priorități greșită. E mai important să epatezi prin mărimea casei decât să ai o budă funcțională. E mai important să ai ultimele device-uri, chiar dacă circuitul electric riscă să ia foc. Nevoile de bază sunt totdeauna ultimele, ceea ce contează sunt aparențele. Se vede asta foarte bine în București, la nivel macro, unde se renovează și se construiește în draci, dar nu avem încălzire funcțională.

Știu, sunt și alte explicații: birocrația, corupția și lentoarea autorităților și a firmelor de utilități, însă astea s-ar putea contracara foarte simplu, dacă oamenii nu ar mai cumpăra “lux” dacă nu există infrastructura și utilitățile necesare.

De ce casele românilor arată varză

În general, lipsa utilităților și a infrastructurii începe să devină dureroasă în 3 situații:

  • În prima iarnă grea.
  • Când apar copiii în ecuație.
  • La bătrânețe.

Motivul 2: Șaorma cu de toate

Foarte multe case și apartamente proaspăt renovate arată obositor și aglomerat. Multe materiale amestecate ca nuca-n perete: lemn + inox + PVC în aceeași cameră, 5 feluri de gresie multicoloră într-o baie de 2mp, stâlpișori și coloane grecești pe o casă nouă la țară, pereți mov și mobilă verde în aceeași cameră, etc.

De ce casele românilor arată varză

Aici, explicațiile ar fi mai multe:

  1. Impresia că dacă ai o casă foarte decorată, prietenii și rudele vor fi impresionați. Practic, ai 6 feluri diferite de gresie pentru că ți-o permiți, da?
  2. “Lasă că știu eu mai bine!”. Românul nu are încredere în arhitecți și designeri (și, în general, în oamenii care îi vor binele, cum ar fi medicii :D). Arhitectul este, oricum, o slujbă birocratică în România, nu de creație. E omul care “depune hârtiile pentru autorizație” la primărie. Plus că de ce să-i mai dau eu ăluia încă 1000 de euro ca să-mi aleagă mie gresia și draperiile?
  3. Kitsch, lipsa de educație, dar am zis că nu intru în motivele socio-psihologice.

Consecințele la nivel practic pot fi însă dureroase:

  1. Când cumperi multe produse din multe surse (de exemplu, faianța de la 3 furnizori diferiți), e greu să negociezi un discount, pentru că cantitățile sunt prea mici.
  2. Timpul pierdut în alegerea diverselor materiale și briz-briz-uri este mai mare.
  3. Când se strică ceva (trebuie schimbat un fir electric sau se sparge o țeavă), e mai greu să repari dacă tencuiala sau finisajul este ceva foarte special, foarte colorat, foarte “custom”.
  4. Recomandările de igienă spun că este bine să zugrăvești cel puțin o dată la fiecare 5 ani. Va fi mult mai simplu și mai ieftin să faci asta, dacă ai o tencuială “normală”, cu vopsea lavabilă albă sau într-o singură nuanță, față de o tencuială în relief cu 3-4 culori diferite în cameră.
  5. Trendurile și moda apar și dispar. Peste 5 ani, ceea ce este azi “super-lux” va fi considerat obosit, deci ai investit timp, bani și energie degeaba.

Motivul 3: Lasă, bă, că (mai) merge așa!

Sau, altfel spus, e păcat să folosești șurub acolo unde poți lega cu sârmă! :-)

S-au stricat jgheaburile și ți se scurge apa și zăpada pe fațada casei? Lasă-le așa, că mai merg un an, doi… S-au dezlipit 2 plăci de gresie? N-are nimic, călcăm pe ele așa, până se sparg complet și constatăm că nu avem cu ce să le înlocuim. Reparații relativ simple și rapide sunt ignorate până devin probleme care ne costă câteva mii de euro (la fel cu dantura sau sănătatea, dar nu intrăm pe făgașul ăsta).

Chiar și atunci când dorim să le reparăm imediat, de obicei facem o cârpeală sinistră, pentru că nu găsim meșteri dispuși să vină la lucrări mici și pentru că garanția lucrărilor în construcții e o glumă proastă.

De ce casele românilor arată varză

Motivul 4: Mobila nu mai e ce-a fost (și asta e ok!)

Știți că pe vremuri, familiile burgheze lăsau ca zestre de măritiș mobilă, da? (printre altele) Mobila bunicii a trecut prin mâinile a două generații și încă se ține bine, chiar dacă e greoaie, voluminoasă și demodată. Asta pentru că mobila era un lucru scump, pe care nu-l schimbai cu una, cu două.

Apoi a venit mizeria de comunism, cu aceleași două modele de bibliotecă și eterna masă extensibilă disponibile în toată țara, de la Reșița până la Constanța. Apoi au venit PAL-ul și suedezii cu mobila la cutie. Ați încercat vreodată să mutați un șifonier din PAL dintr-un bloc în altul (eventual fără lift)?

Șansele ca la final să iasă tot un șifonier întreg sunt minime. Mobila de azi este aproape de unică folosință (ceea ce nu e deloc bine pentru mediu, dar, nah, oricine și-o permite acum, nu mai trebuie să ți-o lase părinții fetei ca zestre).

De ce casele românilor arată varză

Aici sunt două abordări posibile, ambele evitate cu mult talent de dacii liberi:

  1. Cumperi o mobilă mai scumpă, din lemn masiv, mai rezistentă și ai grijă de ea.
  2. Îți asumi că nu-ți permiți mobilă bună, deci iei ceva ieftin din PAL, dar o înlocuiești la fiecare mutare majoră sau la fiecare 10 ani.

Motivul 5: Nimic nu se aruncă niciodată

Mă plimbam o dată prin Elveția printr-un cartier de case și mă minunam ca prostul de curțile lor, când m-a izbit o realizare: nimeni nu avea troace în curte! Nici măcar una! Doar iarbă, flori, poate ceva băncuțe sau foișor. La fel și prin balcoane. Și nu doar în Elveția, că ăștia sunt săraci și nici murături nu-și permit să pună, dar la fel și prin Germania, Austria, etc.

Nu tu butoaie de murături, nu tu mașina aia de spălat stricată acum 3 ani, pe care poate o s-o reparăm, nu tu resturi de materiale de construcții de acum 3 renovări, nu tu sticle și damigene goale aruncate claie peste grămadă! Bă, nimic! Sărăcie lucie! Păi pe un balcon românesc nu ai loc nici să scrumezi de atâta bogăție! De multe ori mă mir că mai ține structura de beton și nu se dărâmă cu totul.

Înțeleg că nu am avut în comunism sau când eram mici, dar acum avem prea multe. Dacă o dată la 6 luni sau măcar la un an am arunca, dona sau vinde toate lucrurile inutile din casă, poate ne-ar rămâne spațiu de o jardinieră cu flori cum vedem prin locurile în care mergem în vacanță și pe care le invidiem.

De ce casele românilor arată varză

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

106 comentarii

  1. M-a uns la suflet.
    Completare: ‘ba, am facut terasa asta, hai s-o inchidem cu termopan ca intra zapada si o si lipim frumos de casa. A, ce fac la vara? Pai prelungim cu o terasa dupa ce o inchidem pe asta. Da’, ma, stiu, arata ca un apendice dar nu mai tremuri cand mancam gratarul iarna, fraiere!…’

    10
    • Acum am vazut si poza de la finalul articolului: exact asa ceva, doar ca mai mare si pe parter (pe fostul gazon, oricum se usca, da-l in plm…).

      10
    • Faza e așa
      Oamenii au ceva în gând, se apuca să construiască ceva, apoi văd că lucrurile se schimbă și că ce au făcut e nenatural, iar atunci fie nu mai au bani, fie nu mai au timp, chef, spațiu, etc.
      Vor să facă niște extensii și prelungiri de case, unde construiesc în prelungirea a ceea ce au. Și de acolo lipsa de unitate, țigăneala, puse și făcute de-a valma.
      Apoi ne mirăm de dramele estetice.

      10
    • Am râs cand mi-am dat seama ca știu un nene fix asa. De la o casa la tara, batraneasca, a mai pus lângă ea cateva „foisoare inchise”, pe principiul: „il inchid, si la vara fac altul”. :)

      10
  2. Între timp, mă chinui să găsesc instalator, că fostul a vrut duș de-ăla deștept, cu duze pe care le-am folosot o dată. Între timp fostul e fost, eu sunt idioata care a acceptat și acum se luptă cu chiriașii care nu au timp să fie acasă, după ora 19:00, să vină un instalator să schimbe un duș (de care se plâng, și pe carel îl plăresc eu. Plm, să fie acasă!) Totodată vreau să montez centrală, că blocul a tras țeavă de gaz pentru populație (tot plătită de mine, că e caverna mea, invetițiile ar trebui să ajungă la mine oricum), dar ăștia nu-s acasă. În pandemie. Niciodată. Bag și scot, dacă mi se permite. Apropos, caut chiriași noi, contract musai ~~

    00
    • acum se intelge de ce e ala „fostul”

      00
    • Adresa exacta unde nu e nimeni acasa dupa ora 19? Intreb pentru un prieten.

      00
    • @Ralu: tu esti prea de treaba ca proprietar, daca erai din ala ghiolban vero, dadeai cheia de meseriasi, aia spuneau o ora la care pot face treaba si nu conta daca e chiriasul in apartament sau nu. da’ fostul de ce a vrut dus smart intr-un apartament pe care oricum il ai in chirie? sau atunci stateati voi in el si v-ati mutat in alta parte?

      00
    • @Habarnam, tocmai pentru ca aveam spatiul gol și ma răzgândeam de la zi la zi ce sa fac cu el, neavând o idee clara despre amenajare, am apelat la un arhitect sa pună ordine în casa și sa folosească spațiul la maxim, dar eficient. Am crezut ca unul cu studii și mai deștept ca mine pe treaba asta poate sa îmi ofere soluții care sa ma facă sa zic, da, bă, uite asa trebuie folosit acest spațiu. Stai liniștit ca le-am plătit vizitele, nu am bătut palma pe ideile lor pentru ca erau de pe Pinterest, și ala e moka.
      Când am cumpărat casa noastră, din cauza ca a fost gândită inițial ca un spațiu pentru birouri, mi s-a părut imposibil sa o gandesc singura. Am făcut aceeași greșeală. Arhitectul îmi sugera sa transform dormitorul în doua camere cu walk in closet, ca doar toți vrem walk in closet deși nu avem un spațiu destinat și proiectat special pentru asta, că sa ne facem poze pe instagram ca ce dresing misteaux am, dar ma înghesui cu consortul in pat de o persoană pe partea cealaltă. 🤦🏼‍♀️ Am făcut după capul meu pentru ca am primit idei de căcat, iar casa e pentru mine, nu pentru instagram. Desigur, acum, la 2 luni de folosinta, vad destule minusuri, dar pot sa trăiesc cu ele, cu siguranță plangeam in pumni dacă făceam 2 camere dintr-una și sa mai dau și bani pe sfatul asta de căcat.

      10
    • @Perkele: e apartamentul meu, planificat să stăm în el dacă (sau până când) vrem ceva mai mare. Asta este, au existat compromisuri (el cap de duș, eu cadă de duș cu scurgere separată, el leduri în perete – le-am montat eu după ce el a ajuns fost – eu dulap făcut de-un profi, că vreau pe colț, în culoare, rahaturi).

      Ideea e că lucrezi cu ce ai și ce găsești. Aș prefera, totușu, ceva simplu, că un dyi e mai ușor decât iote! dar cine să instaleze.

      În plus da, vreau să fie ăia de față, că m-am lovit de „schimbăm toaleta, dar mi-a dispăruit Vittonul”, că aia fac instalatorii, fură fake-uri.

      00
  3. sunt 2 categori:
    1. imbogatiti peste noapte care pun toate mizeriile fara gust
    2. rupti dar care isi doresc o casa pe principiul „hai sa o ridicam si mai vedem noi apoi cum tragem prize”. Pt ca prize pe toti peretii costa mult, vor ramane fara, pt ca un dus walkin cu scurgere rigola calumea costa de te indoaie, etc si incep compromisurile: mai un prelungitor, mai un calorifer prost, mai niste robineti care se intepenesc de la apa dura, mai o scurgere naspa la dus si apoi pute a balta in baie, un proiect prost ca e mai ieftin, etc… important pt ei e sa ridice casa sperand ca in timp vor face bani sa schimbe. Am auzit de o mie de ori asta in jurul meu „lasa ca vad eu apoi”

    00
    • Cel mai mare kitsch l-am văzut în viloacele de la țară, construite de căpșunari care au dat de o brumă de bani. Opulență de prost gust, mobilă cu fel și fel de brizbrizuri și cristale, enșpe camere din care sunt folosite doar 1-2, că întreținerea e scumpă. Cel mai elocvent exemplu: Certeze din Maramureș.

      00
    • Tanti! Stai jos! Nota 2! Certeze se afla in Satu Mare!

      00
    • Dushwalk in o avere? Com.on man 2022. 350 delei rigola leroy, 850 paravanu de dus feronerie neagra hornbach de 10mm, 450 bateria cu para din aia desupra capului. 350e?
      Plus evident gresia si hidroizolatia da alea costau si fara walk in la fel.

      00
    • S-au mai prins și căpșunarii că și-au mâncat sănătatea, tinerețea și banii, pentru a ridica niște căsoaie de neam prost, în niște zone fără viitor, că o să stea copiii cu ei în casă, 7 familii cu mămuca.
      Copiii nu stau cu ei, copiii se duc spre alte zări, caută alte oportunități, pleacă unde sunt oportunități de muncă și trai.
      Și atunci văd și ei că e mai bine să își ajute copiii cu rate, cu bani, cu o mașină, decât să le ridice fără să întrebe 13 camere la viloaie.
      Am lângă mine un caz, de casă cu 11 camere. Părinții stau acolo doar vara, cât nu e nevoie sa o încălzească, că apoi nămol, apoi spart lemne, făcut foc, cenușă, etc.
      Au luat pentru fie-sa a mare un apartament de 2 camere. Iarna părinții vin la bloc, calare peste fie-sa, că e mai comod de trăit la oraș.
      Omul mi-a zis că a făcut-o așa mare, că să aibă fetele unde să stea și să tragă când cresc, să aibă rostul lor. Și fata a mare stă la oraș, la țară se duce doar când e cald, aia a mică a terminat ceva pe la Câmpina, la școala postliceală de gabori, dar s-a dus la București și și-a luat apartament acolo.
      Bani mulți îngropați, rate, sănătate, ani de zile irosiți pentru termopane și beton, cocoșat de ani de muncă, ore suplimentare băgate ca la balamuc pentru a construi.
      Și acuma s-a oprit, 7 luni din an le stă la bloc, câteva luni la țară, conduce un Logan vechi și pare mult mai fericit.

      00
    • @Octtavyan ori o facem pe opulenta ori de la leroy? acum pe bune, o rigola de alama de 1M care te tine o viata e de 4x la pret fata de aia de la leroy. panoul ala daca e tratat pe bune anticalcar si mai pui si usa la dus direct pe podea…am vz scoruri de la 2000 lei in sus.
      dar faci si cu o scurgere de dus pusa in podea si un panou din brico de 500 lei si le mai schimbi tu dupa 2-3 ani cand scurgerea se crapa sau se infunda iremediabil si calcarul de pe panou nu-l mai scoti decat cu barosul

      00
    • Am crezut tot timpul că darămatul casei în construcție și făcut una mai mare că ,,dujmanul ,,de lăngă o face și mai mare, e un mit. N-ai cum, zicea mintea mea.
      A avut consoarta o colegă la unul din restaurantele unde a prestat, de loc din Maramureș. În timp ce băgau la foc automat în Spania, își ridicau un palat în Romănia, în satul natal din Maramu. Într-o seară, în timpul unei băute dinalea crăncene, Demolition Man se apucă să explice ce are de cănd să facă la casă. Piscină încălzită, centrală nucleară, termoplonjoane din baobab triplu stratificat și alte mărunțisuri la valoare. La care ceva rudă, văr sau cumnat care presta tot la un palat în sat, la două case mai jos îi taie mau, cu un dureros,, de unde plm bani, mă că deabia ți-ai făcut și un etaj,,.Zbang, direct daună totală. Cert eze că la final de săptămăna, DemiMan s-a urcat în Xcinco din dotare, a pilotat la Maramu( majoritatea ăstora se pare că au toți rău de avion) și a băgat buldozerul în P+1 aflată în stadiul,, la roșu de Maramureș,,. Din cea am auzit, actualmente deține un P+1+2 și mansardă, înrtr-un frumos portocaliu de Valencia, termopane albe și mult inox din-ăla bun, de Germania.

      00
  4. @2 apropo de saorma cu de toate: cauta 4-5 arhitecti sa iti trimita portofoliu lor de lucrari si apoi ai sa intelegi mai bine „ca_cam” tot poporul e shaorma cu de toate la cap

    00
    • Subscriu,si aici sunt niste categorii:
      Arhitectul demiurg,ai noroc ca isi pierde timp cu tine,el a lucrat doar pt milionari,el stie totul mai bine,tu vrei geam la baie si camara,dar el iti zice ca nu ai nevoie
      Ahitectul kitsch… ala din prima lasa volumele la o parte,dar are o idee de joc de culori pe gresie,bara inox,ca asa se pune sarakule
      Arhitecta/designera de interior:tot felul de pizdulici botoxate,siliconate,pantaloni mulati,te iau cu povesti gen spatiu coocoining (parca isi fac un loc de futut in casa ta),orice fraza o incheie cu drag,mai e categoria care se adapteaza si arunca sa dea dumnezeu,asta trece direct la decor si mobila

      Tot ce au in comun cei de mai sus este lipsa de cunostiinte a materialelor si metodelor in constructii…..cand apar buleli pe santier,ca nu se imbina diverse,o sa raspunda surprinsi,da in proiect si pe randare era totul ok,nu inteleg….

      00
    • @Becaly Arhitectul nu are ce cauta pe santier. Faci confuzie intre arhitect si structurist/inginer de santier. Planurile de structura si arhitectura nu au nimic in comun in afara de forma.
      Arhitectii au cunostinte vagi de materiale, rezistenta materialelor – ei comunica intentia celor de la structura, ce fac planurile de rezistenta/energetic/electric/sanitar/HVAC/etc. care dupa verificari si rasverificari sunt trimise ingenerilor de santier ce au grija respectarii lor. Daca nu se potriveste ceva, discuta inginerul de santier cu structuristii, arhitectul va da din umeri si va zice „nu-mi afecta fatada sau compartimentarea interioara”. De asta in bransa arhitectii si structuristii au o vrajba nescrisa ca soarecele si pisica, ca visul unuia e cosmarul altuia.
      Daca ai facut o casa doar cu arhitect, citeste 3 din ce a scris OP.

      A nu se intelege ca iau apararea arhitectilor. Multi sunt detasati de realitate, mai ales in tara asta iar designerii interiori se gandesc exclusiv la fumusete nu si la aspectul practic al problemei.

      00
    • Apropo de faza de mai sus cu cerutul portofoliului, am observat la un moment dat o chestie amuzanta:

      In situatii similare, majoritatea oamenilor dedica mai mult timp, atentie si buget alegerii fotografului pentru nunta decat arhitectului pentru casa.

      Si atunci….

      00
    • Păi tre să vadă lumea drone, porumbei, orez, rochii scumpe, limuzine și alte căcaturi pentru o nuntă ca în povești.
      Dar ei nu înțeleg un lucru: oamenii țin minte nunta lor, fix până când se termină și ies pe ușa localului. Eu cel puțin așa sunt. Nu îmi aduc aminte de nimic special de la ultimele evenimente. A, ce am aflat de la alții care au făcut nunti și evident nu m-am dus, este că după nuntă au rămas cu bani putini și multe obligații. 3 nunți într-o sâmbătă, la 1000-1500 de lei/bucată, cam dă cu pula in sus coerenta financiară a unui cuplu și cam țipă buzunarul grav, când sunt 3000-4500 de lei dați și nu se vede nimic în urmă. Ehhh, oamenii încă nu se vindeca de boala prostiei și a opulenței la categoria rupt în cur.

      00
    • @Becaly
      Eu fac pitici pe creier și îmi colorez ficatul când văd prin anunțuri și aud in discuții despre spațiu cozzy.
      Toate găurile de cur, unde o bășină se lovește de perete, spații de depozitare lipsă, nu se poate face absolut nimic în casa aia, este un loc cozzy. Cele mai cozzy locuri de care îmi aduc aminte sunt bojdeucile, casele de chirpici, unde locuiau ai noștri acum 50 de ani și încă se practică genul ăsta la familiile sărace.

      00
    • @DFT

      Nu e nevoie sa o faca pe dirigintele de santier, dar cateva vizite sunt esentiale pentru acel arhitect. Cateva vizite in momente cheie ar lua mare bataie de cap, dar vezi ca multi se plang ca nu prea primesc aceste vizite.

      Arhitectii au boala nesimtita sa-si ia mainile de pe proiect dupa ce au desenat si sa astepte magia implementarii, iar eu nu vad asta ca fiind fezabil niciodata.

      Eu pe cine dau vina cand el imi proiecteaza instalatia electrica si mesterul nu o poate realiza din nu stiu ce motive sau si mai amuzant, vine ala cu mobila pe comanda si spune ca n-are cum sa-ti puna plita sau cuptorul langa o priza anume?

      La ce sa mai fac eu ping-pong cand ar trebui el sa se ocupe de asta?

      Daca l-am platit sa-mi spuna ca trebuie cuptor roz si doar atat, cred ca romanii isi economisesc bine banii decat sa le dea tuturor ‘specialistilor’.

      Arhitectii sa-si miste fundul si sa se implice, iar apoi romanul poate va gusta din beneficiul lor, dar apoi nu mai ai cum sa jonglezi cu 7 proiecte a cate 3000 euro bucata, ca trebuie sa mai faci si deplasari, nu doar click click la calculator.

      00
    • De 2 ori am cerut părerea unui arhitect și m-am lămurit. Amândoi recomandați ca fiind foarte buni și cu mega portofoliu. Nu au mai apucat sa facă schita finala ca pur și simplu am renunțat și am făcut după capul meu – after all, e casa în care eu stau și cui nu ii place știe pe unde a intrat, deci, și pe unde sa iasă.

      Ceri de la o casa spatii de depozitare implementate deștept, accesibile dar nu în your face, plus funcționalitate. Cel puțin eu asta am cerut. Oamenii îmi băgau pe gat măsuțe înalte postate la un oarecare perete, unde sa pun 2 scaune de bar pentru un „breakfast nook”. Zic nu, am masa de dining, nu îmi mai trebuie una mica suspendata sa mănânc fiecare masa a zilei în alt loc, e ok, hai sa facem altceva util cu spațiul ala. Păi… vad ca e o grinda aici, putem suspenda un leagan. Boss, sa ma izbesc cu el de pereți, ce ‘zda ma-sii sa fac cu un leagan intr-o bucătărie open space cu living??

      La dormitor: vreau dulap compartimentat și așezat cât mai bine, sa nu mănânce extrem de mult din dormitor, dar să fie încăpător. Ok, haideți sa tragem un perete fals între pat și celelalt perete și practic obțineți un walk in closet, chiar dacă nu aveți o camera dedicata pentru asta. Zic ok, dar practic îmi iei jumătate din dormitor ca să construiești o alee pe care sa walk în printre niște rafturi, omor și dormitorul, micșorez și spațiul de depozitare. Da, dar puteți suspenda polițe pe peretele fals pe partea cealaltă și mai aveți aici depozitare. Blanc.

      Nu știu cât vizualizați din ce am povestit, dar… bășini vazute în reviste și pe pinterest eu nu plătesc în sume de 4 cifre în euro. Pur și simplu zero funcționalitate, nimic practic, nimic gândit pentru beneficiar, ci pentru poze. Varza.

      10
    • Laura, daca tot stiai ce vrei sa faci „dupa capul tau” si „cui nu-i place stie pe unde a intrat”, de ce ai mai cerut parerea, si inca de doua ori, unor specialisti?

      Cautai strict confirmarea propriilor idei? Cautai sa demonstrezi unora care din asta traiesc ca sunt prosti?
      Din descriere observ ca doar ai pierdut timpul cuiva de amorul propriei arte.

      Exemple de „nu ma-ntereseaza, fac eu dupa capul meu” sunt fix subiectul articolului si din pacate sunt anodine doar cat timp nu se vad de la strada.

      01
    • @DFT: am concediat o dată o arhitectă (mă rog, am încetat colaborarea) pentru că nu venea suficient de des pe șantier. :D Vreau ca atunci când muncitorii zic că nu pot face ca în plan, pentru că X și Y, arhitectul să vină cu soluția Z într-o ședință moderată de dirigintele de șantier. Dacă nu răspunde nici la telefon, nici la email, nici nu-și mișcă fundul pe șantier, atunci colaborarea noastră încetează.

      00
    • Nici nu stiu cum naiba sa va zic, ca mancati rahat cu polonicul. Dar nu ma mai obosesc, ca vad ca va place. Uit mereu ca Romania sunteti voi, cei care stiu de toate, si de aia suntem in rahatul care suntem, sa aveti voi ce manca.

      00
    • NOU
      #29

      Romanilor, voi nu faceti diferenta dintre arhitecti si designeri de interiori .Sunt 2 animale diferite. Arhitectul face proiectul cladirii iar de interioare se ocupa designerul de interior, care nu e obligatoriu sa fie arhitect , ca nu pentru aia au facut 6 ani de facultate si 2 ani de master pentru a face proiecte de interior.

      00
  5. Bravo, măh, să donăm lucrurile inutile din casă ca să ne ia arhi la perpulis la el pe blog. Te-ai gândit mult? :/

    00
  6. In general mobila in ziua de azi cam e legata de casa/apartament. Ca probabil daca esti dispus sa dai mai multi bani o faci la comanda, sa intre la fix. Cand te muti, degeaba o iei cu tine ca cel mai probabil nu se potriveste. Si chiar daca o gandesti ca investitie ca viitorul proprietar o sa aprecieze si o sa ii cresti pretul la vanzare, rareori e cazul, sunt mari sanse ca persoana respectiva sa nu aiba aceleasi gusturi ca tine. Cu toate astea consider ca e o investitie in sanatatea psihica .. da, dau mai multi bani pentru mobila la comanda fiindca imi ofera o stare de bine cand sunt acasa.

    00
  7. De acord mai putin 4. Mitul mobilei PAL care wah, nu tine.
    Ca si la Ikea, exista mai multe paliere de calitate. Daca iti iei birou din PAL de la Dedeman de 200 lei, e de unica folosinta, PAL mai mult lipici decat lemn, imbinari cu cepuri in cazurile fericite. Acum du-te la fabricanti de mobila pe comanda care stiu cu ce se mananca. Ii zici ca vrei sa te tina, si o sa afli de conectori/demontabili Hafele, Blum, PAL de la Kaindl, manere GOLA si alte minuni care dubleaza (sau mai mult) pretul unei „amarate” de mobile PAL.
    Case in point: birou si biblioteca din PAL 18/36 Egger/Kaindl, cu demontabili. Montat si demontat in maxim 2 ore, la nivel de placa. Trecut prin 5 mutari, se imbina la perfectiune, in afara de mici urme de uzura pe blatul biroului unde am harjait unitatea, arata impecabil.
    Daca vrei, se poate si PAL. Trebuie sa casti bine ochii cand cumperi. ( Foarte valabil si la Ikea. Au si chestii tzapene, dar trebuie sa cauti bine )
    Lemnul masiv nu e o problema de bani. E o problema de ingrijire. In ziua de azi dracu mai are timp de asa ceva.

    00
    • Tocmai l-am scos la vanzare, a fost aproape 300 lei acum 3 ani. Arata ca-n prima zi, folosit la scris teme/lectii, nu dansat in picioare de adolescenti beti. Da, e PAL cu cepuri, dar in niciun caz de unica folosinta. Iar biroul meu fix la fel ca asta rezista din 2006 cu brio, si e folosit zilnic pt. home-office. A trecut si prin 2 mutari, no biggie.

      https://www.olx.ro/d/oferta/vand-birou-de-calculator-in-stare-foarte-buna-IDfCABt.html

      00
    • @emi. inca am damburi pe tibie de la polita aia pentru imprimanta de la modelul ala de birou. am pe undeva unul vechi de aproximativ 18 ani, adus de la Cluj in Oltcit, dus la Bucuresti in papuc, plimbat prin 4 case dupa. Inca se tine strasnic, doar ca are minifixuri in loc de cepuri. Ar trebui schimbat ca e demodat, nu se potriveste samd. Dar isi face treaba

      00
    • @gerulax Am scris in anunt ca e numai bun pentru elevi. Ai mei n-au avut probleme cu locul la picioare, pe polita centrala au stat mai mult jucarii, lego-uri, puzzle-uri. Daca folosesti ca mine tastatura externa pe polita, n-ai nicio treaba cu loviturile. Nici asta nu e numai cu cepuri la imbinari, e prins si in suruburi pentru PAL. Parca are si cateva elemente Häfele, nu mai stiu acum.

      00
  8. Vezi ca le incurci. In poza 2 pare sa fie garsoniera cu usa-n tavan + incalzire(tetrailes bahtalo style)

    00
  9. Acesta este o intrebare pentru autor: esti critic, daaa, ai ochi dur in analiza, dar de ce doar de „noi” vb? Stii doar ca Europa e o ciorba, ce descrii mai sus vei gasi in tot estul si centrul Europei, da? In toate tarile vei regasi ce ai descris, mai ales in Lituania si Letonia.

    00
    • Chestia asta cu rahaturi aruncate pe balcon am văzut-o doar prin anumite zone din Italia și Portugalia, și chiar și acolo e vorba mai mult de chiloți întinși la uscat în văzul lumii (chiar și prin zonele considerate „turistice”) și mai puțin despre „troace” propriu-zise. Nu zic că nu există peste tot, dar la noi e regulă, în alte locuri este excepția. Dacă îți dorești să ții balconul deschis (fără termopan) ca să pui flori, ești văzut ca un ciudat sau un fraier în București.

      Apropo, în România funcționează perfect conceptul de freecycling. Orice lucru lăsat pe trotoar dispare în maxim 5 minute (uneori chiar și când nu era intenția ta să-l donezi :D).

      00
  10. Am stat in Elvetia. Nu vezi pe balcoane troace deoarece aproape toate cladirile au boxe de depozitare la subsol sau la mansarda (sau ambele). Sunt destui oameni strangatori si pe acolo, dar e si cultura ca, daca nu ai nevoie de un lucru, il lasi la strada si se gaseste cineva sa il ia pe gratis (Freecycle). Asa m-am facut cu o mini-biblioteca in stare perfecta. Daca nu se ia intr-o zi sau doua, il arunci la gunoiul corespunzator materialului.

    00
    • Și blocurile comuniste au boxe… pline cu alte troace! :D
      La blocurile noi, am vazut ca s-a renunțat complet la debarale și boxe, nu ai nici măcar unde să pui un aspirator și un mop. Bănuiesc că nu mai e trendy să faci curățenie…

      00
    • Pai vezi ca sunt firme gen cur@lapatrat, platesti dublu cat face…curatenie. Iar aspiratorul, daca e siaomithemoney, incape sub pat.

      00
    • la noi se face freecycling si daca nu vrei :))
      am ramas fara o pereche de schiuri pt ca mi-am permis sa le pun langa masina pana am mai adus niste bagaje din casa :)

      00
    • Daca cauti bloc nou o sa iti spuna agentii “blocul nu e gandit pentru oameni care gatesc sau fac curatenie. Exista glovo si firme de curatenie pentru asta”

      00
    • @robert
      Adică la 37 de ani, dacă vreau într-un spațiu locativ niște debarale pentru depozitat murături, scule, rezerva strategică de matrafox, chestii de vară iarnă, niște materiale pentru reparații punctuale, dacă vreau o bucătărie separată unde să îmi pun cuțitele, oale, cratițe, vase, un frigider de neam prost, sunt un milenial decrepit, cu atitudine de bătrân, depășit de modernism și că nu sunt activ, ce nu pricepe lumea în care trăiesc? Habar nu aveam, să moară băeții. Glovo e scump pentru gusturile mele, cât și plătit pe cineva care sa îmi facă curățenie. Pare-se că nu sunt bun de însurat, fiindcă nu sunt modern și nu înțeleg că oamenii activi, moderni, tineri, nu mai au timp și chef de căcaturi din astea. Ei au externalizat tot.

      00
    • Ionut, tocmai am vandut apartamentul cu trei debarale, 2 balcoane si boxa la subsol :-) La potentialii cumparatori, care strambau din nas ca vor nu stiu ce chestie, dar nu apreciau spatiul existent, imi venea sa ii dau afara, sa comenteze si pe trotuar

      00
    • @Ionut M oamenii moderni au externalizat și fututul. Avem OnlyFans pentru el.

      00
  11. nu găsim meșteri dispuși să vină la lucrări mici

    Man, nu rade ca asta chiar e o problema. Nu toti suntem dispusi sa demolam cel putin jumatate de acoperis, sau inlocuim toata instalatia electrica sau de apa curenta, pentru ca marele boier sa ne bage in seama.

    00
    • Asta e unul din motivele pentru care orice barbat in casa trebuie sa stie niste lucrari de o minima anvergura. Stii ca ai instalatia de aluminiu? Verifica prizele sau le schimbi cu unele pe clema, daca nu iti permini sa schimbi instalatia. Intra vantul pe langa termopan? Google cum se regleaza, tot nu merge, schimba garniturile. A facut boilerul un an? Uita-te la producator, vezi cum se scoate rezistenta, ciocane-o de calcar, daca nu are, stii ca o faci peste 2 ani, nu 1. Ai spart o placa gresie? Rascheteaza, gaseste una similara, o pui la loc. s.a.m.d. Toate astea mici fac diferenta intre o casa locuibila si o albie de porci in timp.
      Era o statistica undeva, cei nascuti dupa ’90 sunt absolut paraleli la cum functioneaza lucrurile, ei asteapta sa se rezolve totul cu bani, lucru nu mereu posibil si nu mereu in timp util.

      00
    • @DFT

      „Asta e unul din motivele pentru care orice barbat in casa trebuie sa stie niste lucrari de o minima anvergura.”

      Cu femeia, ce ai bre? Ea de ce să nu știe?

      00
    • @DFT – sigur ca da. Problema incepe cand lucrarea nu mai e de minima anvergura. Cum, nu aveti si la bucatarie de pus gresie? Cum, numai la parter vreti sa inlocuiti instalatia de curent? Domneeee, noi luam lucrari mari, nu asa.

      00
    • @DFT
      Mai e un aspect.
      Pe lângă faptul că nu știu să facă nimic, nici bani să plătească nu au. Am mai reparat și înlocuit chestii pe la oameni în case, de diferite vârste și lucrurile sunt așa:
      Te duci și vezi problema, îi spui că trebuie înlocuit și că îi faci temporar o chestie sa fie funcțional 2-3 zile până punem lucru nou, să fie sigur și să rezolvăm necazu.
      Suni la câteva zile, să îi întrebi și spun că nu mai fac nimic, că merge și așa, că nu mai au bani, că o să înlocuiască în viitorul apropiat.
      Le spui că nu e ok, că e o soluție temporară pentru a nu rămâne în pana prostului și devin surzi. Că o să pățească la fel din cauza că X lucru. Apoi sună și plâng că s-a întâmplat, că meseriașul e de vina, că i-a lăsat baltă.
      Sunt alții care înțeleg și vor să se rezolve problema, dar la modul ieftin, foarte ieftin, cât mai ieftin.
      Sunt oameni care plătesc, să își rezolve o problemă și în caz că mai au nevoie sa te sune și să intervii cât mai repede. Tipologii, tipologii.

      00
    • Asta cu „cei nascuti dupa 90 sunt paraleli” e o mizerie cu care nu sunt de acord deloc! Adica eu sunt din ’85 si sunt paralel, despre ce vorbim.

      00
    • Tata e născut în ’55, pt aproape orice mai complicat decât schimbat un bec cheamă meșter. :)

      00
  12. N-aveti si voi niste exemple de
    1. proiecte de case
    2. proiecte de case cu poze la interior, sa vedem culori, unde trebuie sa stea mobila, chuiveta, bideul, masina de spalat, etc
    3. poze de apartament renovat in antiteza cu textul descris ?

    00
  13. Mai e un motiv, exprimat câțiva ani în urmă de Cetin/Arhi, „Românii cu credite sunt prizonierii băncilor” ( https://arhiblog.ro/romanii-credite-sunt-prizonierii-bancilor/ ), care se completează cu ce ai scris.

    Dacă tot plătești creditul, nu știi dacă se va întâmpla ceva în cei 30 de ani legați de glie. Prin urmare, de ce să investești mai mult decât trebuie, dacă tot arunci cu banu’ în fiecare lună?
    Ești optimist dar dacă se întâmplă ceva și înseamnă să renunți la imobil, de ce să ți-l ia aranjat tot de tine?

    Corect, da?

    00
  14. „Avem canapele de piele, scafe și spoturi, dar trebuie să vină vidanja lunar să ridice rahatul.”

    La bucata asta esti rau gratuit. Adica la tara nu poate omul sa-si puna spoturi si scafe?
    Sau, e o rusine ca vine vidanja si ar trebui facuta casa mai pe modestie?

    10
    • Cred ca se refera la cei la care s-a tras canalizarea dar prefera sa stea cu fosa. Sunt o gramada.

      00
    • La mine cel mai important aspect într-o casă este satisfacerea deplină și plăcută a nevoilor primare: :D

      1. să am unde să ma cac
      2. să am unde să mă spăl (cu apă caldă!)
      3. să am unde dormi confortabil și unde da o bucă (deci pat zdravăn, saltea bună, încălzire)
      4. să am unde să pregătesc și să mănânc o masă caldă.

      Surprinzător de multe case din România nu bifează toate cele 4 din lista de mai sus. :D

      01
  15. Doamneee cu cata placere arunc toate troacele si bucatile de mobila de care nu mai am nevoie….
    Tata imi zice non stop, sa nu cumva sa arunci cabina aia de dus sau patul ala ca sigur le gasesc eu intrebuintare prin curte. Stai asa ca am notat.

    00
    • Mă eu am dus la țară cam tot ce-am avut aici și nu mi-a mai trebuit.
      Am întrebat înainte: vă trebuie X lucru, pentru că vreau să iau altul nou? Dacă da, pus în duba și dus acolo, dacă nu, dezmembrat și dus la gunoi bucată cu bucată.

      00
  16. Ii fata nevasta unui prieten peste 2-3 luni. L-am chemat la mine:))) a plecat cu un portbagaj de chestii. Camera, cantar, haine, cada nici nu stiu. Mi-a zis nevasta-mea sa le arunc. i-am zis nu nu:))) lasa aici ca sigur fata careva si i le dau. N-au trecut 2 luni ca a si aparut clientul.

    A mai trecut ceva timp pana si-a facut el drum in Bucale sa-l incalt:)) Stii cum carau baietii la masina. Asta mai mult din incapatanarea mea de a nu le arunca pur si simplu. Ma gandesc ca cineva se folosește de ele si nu vreau sa poluez natura asa aiurea.

    Asta si am o scarba de vandut lucruri. am avut niste experiente nasoale cu romanii negociatori si de atunci am zis ca donez tot, nu mai vand nimic. Decat sa negociez cu un roman mai bine arunc la gunoi.

    00
    • Ești foarte cool la asta cu fătatul când te referi la soția unui „prieten”, sau cu aia cu Bucale. Cool ca orice țărănuș venit în „Bucale” de puțină vreme.

      10
    • Cough cough, bunica mea sta la 2 statii de aici :) Am fost la „tara” prima oara la 33 de ani. E cam greu sa fiu taranush venit in Bucale. Dar daca asta te face sa te simti mai bine te rog sa crezi ce vrei.

      00
    • Ionuț, înseamnă că basinile și prostia n-au fost aduse din provincie.

      00
  17. Exact cum zici. Și varza e elegantă pe lângă unele case din România. Faptul că aparențele contează mai mult decât utilitatea se va schimba și în România, majoritatea tinerilor au locuințe de mărime corectă, mobilate cu gust și simt nevoia să doneze sau să arunce lucruri.

    00
  18. Da coae, da’ ce masini si telefoane avem ! 😀

    00
  19. trebuia sa pui si niste poze cu interiorul casei lui Pandele (nu stiu daca a decorat-o cu Firea sau inainte de ea), acolo e chintesenta „bunul gust” a clasei de noi parveniti.

    si ca sa o dau in tiriacisme, banuiesc cauzele, dar nu inteleg exact de ce rumanul fuge de simplitate si de alb ca dracul de tamaie. de ce pentru el e asa stresant sa aiba un perete gol si trebuie sa il umple cu 10 tablouri, de ce niste pereti albi care dau impresia de mai multa lumina sunt considerati #sarakie si trebuie zugraviti in culori tipatoare sau pus tapet complicat pe ele, de ce rozul este o optiune atat de intalnita pentru exterior (plm, am vazut si case construite pe la 1900 de pe lista de monumente istorice zugravite roz) si de ce se pune gresie peste tot (era la un moment dat prea scump parchetul laminat sau alte forme de pardoseala?).

    00
    • Gresia se pune peste tot fiindca parchetul se umfla cand n-ai bani si de izolatie iar linoleum-ul miroase a china si a sarakie.

      Am chemat meseriasi acum 2 ani sa imi scoata toata faianta din 3 bai, sa indrepte peretii, sa dea doar lavabila, faianta fix la cabina de dus si backsplash-ul la chiuvete. S-au apucat instant de rugaciuni cu „doamnefereste” si „undesamaipomenit”… ca o sa arate nasol, ca faianta trebuie pusa pana in tavan ca altfel se umezesc peretii. Ba baiatule, faci ce zic eu sau nu mai faci nimic, ca doar nu te muti la mine dupa lucrare. A iesit ata de misto incat imi pare rau ca nu am facut treaba asta mai devreme.

      00
    • @naim: poze?

      00
    • Nu fi rău. Pe vremea impuscatului erau sate in care culorile caselor si gardurilor erau doar in 2 sau 3 variante, că ani la rīnd numai vopselele alea au venit in sat la bacanie.

      00
    • ehe tati. Sa vezi ce nenorociri am vazut pe aici. Si al meu, din G era plin de tapet. Si dat cu un gri sobolan, de imi era frica in casa de lilieci. Cand l-am vazut prima data nu am bagat in seama chestia asta

      Nici mie nu imi plac toti peretii albi. E misto, da si spatialitate, un perete colorat. Restul albi. La mine in birou am pus si niste tapet, pe motiv ca pot. Si ca e camera mea :)

      Oricum. Dupa ce am modificat din gri in alb, dintr-o data casa mea avea si sens

      00
    • @naim nu gresie peste tot. Se sparge țeava, se umflă parchetul, dar tot nu vreau gresie. Rinichi vs parchet. Oare se poate rezolva din șapă?!

      00
    • Am pus si eu granit doar pe peretele cu dusul, cada, in rest tapet (pt baie). se cam mirau baietii la montaj, dar este intact dupa 3 ani de folosire.

      00
  20. „toți s-au trezit proprietari peste noapte, Ceaușescu a dat case la toți și alte clișee”
    Pai si asta e un cliseu ca ceausescu a dat case la toti. Se si vindeau. Existau blocuri cu apartamentele rezervate doar la vanzare in care nu se faceau faimoasele repartizari de la intreprindere. unii mai constienti ca nu au sanse, sau sanse pe durata a ani de zile sa obtina o repartitie, banii de la cadoul de nunta mergea la avansul pentru apartament de exemplu.
    NB Acolo, in intreprinderi unde se faceau liste cu repartizari era coruptie generalizata liste care erau masluite.

    00
  21. „Ceaușescu a dat case la toți”
    Chiar recent m-am certat cu ai mei, carr sustineau ca tata (decedat) a marit baia daramand pereti.
    – Care baie a mărit, ca la etajele superioare e la fel.
    – Si ceilalți au marit băile.
    – Vreti sa-mi spuneti mie ca nu exista in blocul ăsta baie cu cada, si toti cei care avem cada in baie le-am bagat prin daramare de pereti.
    – Erai aici cand se construia blocul? Ca noi eram, bă țâcă! Blocul asta asa are băile! Mici, fără cada!
    Ce bloc e? Centrul orașului, apare pe majoritatea cartilor poștale cu orașul din comunism.
    Bloc turn! 60 de apartamente! Proiectat cu băi fără cada.

    „Ceaușescu a dat case la toți”… a dat cotețe la toți, baga-mi-as piciorul de idioți.
    Am fost in Brno la un prieten, bloc comunist. Avea bucataria cat sufrageria mea.

    01
    • Care perete s-a dărîmat? In ce loc s-a mărit baia? In cămară. S-a renuntat la cămară, pentru a avea cada in baie.
      ‘Tu-i in gura de „a dat case la toti”. Pentru un metru in plus…

      00
    • Ceausescu a dat case la tot in sensul ca majoritatea stateau in chirie pe sume modice si s-a construit mult, cam prost si rapid, iar la inceputul anilor ’90 cand a fost inflatia galopanta practic toata lumea a putut sa isi cumpere apartamentul in care statea in chirie la pret de nimic.

      Ce e amuzant acum e ca au revenit la moda blocurile din placi prefabricate si acum sunt considerate foarte ecologice si varful tehnlogiei moderne, a se vedea Aspern Seestadt din Vienna

      00
    • PS: in unele tari, baile sunt standard fara cada, ca de exemplu in Finlanda, dar aia au sauna la fiecare bloc

      00
    • In Bucucuresti, in Titan, sunt asa-zisele „blocuri de nefamilisti”, blocuri de garsoniere. 100 de garsoniere pe imobil. O suta de „case” cu bai fara cada. Sute/mii/zeci de mii de „case” unde nu prea ai cum sa te speli. Si fara balcoane (unde iti usuci rufele!?)
      „A dat case la toti…”
      Cum cacat sa nu fie consumul de sapun cel mai mic din UE pe cap de locuitor, cand oamenii nu au unde sa faca dus? (iar ce am scris mai acum e mai mult decat pare, e vorba de cultura)
      Am putea face si o gluma, daca mai putem face glume cu subiectul asta: ce fel de „familist” voiau comunistii sa devin, cand ei nu-mi ofereau posibilitatea sa ma spal ca oamenii? Cum sa cuceresc o gagica daca nu ma pot spala?
      „A dat case la toti”… cunosc minimum 400 de „case” cu bai fara cada. Cartiere intregi de case cu bai in care nu incape o cada sau o cabina de dus.

      00
    • Fara cada, dar aveati macar dus de ala cu teava?
      Dar lift aveati? Pentru ca am citit demult despre singurul bloc turn intr-un orasel mic comunist,(Sighet parca) care nu avea lift functional pentru ca nu exista intreprindere de reparatii lifturi in oras doar pentru un singur lift, asa ca veneau de la Baia Mare cand si cand din an in paste.

      00
    • Poate ma apuc sa fac „radiografia orasului”, ca merita. Oras demolat de comunisti, si facut de la zero. Au trasat inclusiv strazi noi, au demolat aproape tot orasul.
      Centrul, blocuri turn. Unul are 7 etaje, unul 8 etaje. Nu intrebati de ce, ca nu stiu.
      Cand au venit lifturile, banuiti ce s-a intamplat, nu?
      Le-au pus invers, normal. La blocul de 8 etaje, liftul nu urca pana la ultimul etaj, panoul de comanda nu are buton pentru etaj 8.
      Comunistii si specialistii curului.
      „A dat case la toti”

      00
    • Calul de dar nu se cauta la dinti. Cui nu ii convine sa vanda pe un leu „cotetele facute de Ceasca” si sa se care. Nu mai pot cu dintr-astia care vor si cu ea in fund si cu sufletul in rai. Sunt satul pana peste cap de pensionari care au prins apartamente pe 2 lei in Bucuresti pe vremea lui Ceasca, dar se uita cu ura la astia tineri care vin aici sa isi faca un rost. Altfel stiu sa se planga ca e orasul scump si nu le ajunge pensia.

      00
    • „. O suta de “case” cu bai fara cada. Sute/mii/zeci de mii de “case” unde nu prea ai cum sa te speli. Si fara balcoane (unde iti usuci rufele!?)
      “A dat case la toti…””

      Apai. Oamenii se mai spala si la dus. Nu ai nevoie musai de cada.
      Wow. Nu poti sa iti scoti rufele pe balcon. ORIBIL. Cum sa iti usuci hainele, doamne fereste. Ah, am o idee. Cum ar fi ca acele camere special pentru uscat hainele sa nu fie folosite pe post de tinut borcane?
      La mine la bloc, unde stau acum, avem la subsol si spalatorie, dotata cu masina de uscat, dar si camera in care poti sa usuci lucruri.

      00
    • off-topic: Cel mai simplu mod să generezi câteva zeci de comentarii pe un articol sau o postare e să zici ceva (orice! nu contează ce!) despre Ceaușescu. :D

      00
    • @Animaloo, care cameră? Uscătorie? Ce-am văzut, pe unde am văzut, era o cameră, maxim cât o sufragerie dintr-un apartament din blocul în care era instalată, o cameră pt tot blocul/toată scara: 4-8 etaje, 3-6 apartamente/etaj. Îți vine rândul o dată pe lună.
      Pzm, sunt o singură persoană și spăl măcar o jumătate de mașină pe săptămână.
      Uneori uscătoriile erau camere la parter (unii au făcut acolo casierii pt asociația de proprietari), închisă, cu geam, etc. De ce spanac aș usca hainele într-o încăpere închisă și nu pe balcon, la aer și lumină?!

      00
    • „Calul de dar nu se cauta la dinti.”
      Cand va vad atat de prosti, imi dau seama de ce tara asta e in cacat. Tu esti papagal din ala cu „a furat, dar a si facut”?
      „Ne-a tinut in foame si frig, da’ uite, A DAT CASE!”
      Ma, cine va face atat de prosti? Serios intreb, cum puii mei nu puteti pune cap la cap cateva chestii?
      „Calul de dar nu se cauta la dinti.” De parca a dat prostul ala, din buzunarul lui. Poporul a facut, prostule, dupa ideile unui idiot.
      Pensionarii aia vor muri in cativa ani, si vor ramane prostii ca tine sa locuiasca in IMOBILIARE (adica, care nu se pot muta), in acelasi spirit: „Calul de dar nu se cauta la dinti.”
      Scria cineva aici, la un alt articol, ca nu s-a construit in spiritul de a ramane. S-a construit „mult si prost, sa fie”. Pai ce puii mei, „calul de dar nu se cauta la dinti.” Si de asta e plin de cacat in toata Romania… sau in tot Blocul Estic, de la Vladivostok la Budapesta.
      Nu-i problema ca traim ca animalele, daca e moka. „Moka” in ideea ca tot poporul le facea…
      –––
      „Apai. Oamenii se mai spala si la dus.” Atat ai inteles din ce am scris, si ne spui sa mancam cozonac daca n-avem paine?
      ” Ah, am o idee. Cum ar fi ca acele camere special pentru uscat hainele sa nu fie folosite pe post de tinut borcane?” Uau, plin de idei. Mergi in 10 blocuri si fa poze la „camere special pentru uscat haine”, ca pare ca esti foarte documentat.
      Ma, voi ganditi putin? Unde traiti, in ce tara?

      00
    • Mai incet ca iti explodeaza pipota :D

      00
  22. > au o listă de priorități greșită.

    Asta arata ca poti scoate romanul din romania, dar nu scoti romanismele din roman.

    Pari genul de om care invata din ce vede afara. Toate bune si frumoase, dar pe langa ce-ai vazut tu fizic, ar fi trebuit sa intelegi si ca foarte rar poti sa spui ca cineva face ceva gresit la modul absolut. Tie, din perspectiva ta, ti se pare gresit. Dar insusi faptul ca ei sunt multi, si tu putin, arata ca e la fel de probabil ca tu sa fii cel care greseste.

    In rest articolul e pertinent, si ai notat niste puncte ok. Pacat ca nu ai dus mai departe ideea de „de ce, de unde, cum de s-a ajuns aici”.

    Ai punctat ideea cu banii, dar fara a sta sa te uiti si la cauze, ce zici tu acolo e un fel de „don’t be poor”. E simplu sa zici „ba ce idioti au folosit tot bugetul pentru pereti si nu le-a ajuns de utilitati”, cand pe tot parcursul educatiei nu primesti absolut nicio lectie despre finante in lumea reala. Finante de familie, costuri, cheltuieli, planning, etc. La noi, DACA se face, se face clasicul „se da o companie suspendata in vid. calculati profitul dupa ce trece dragnea pe acolo si fura tot”.

    Ai punctat ideea cu munca facuta prost, dar nu te-ai gandit ca pentru o munca facuta bine e nevoie si de putin noroc (stiu firme TOP TOP TOP in orasul respectiv care au facut treaba de mantuiala si s-a lasat cu procese de zeci, sute de mii de euro despagubiri) si de … drumroll… MULTI BANI. Se poate sa gasesti ce spui tu, si frumos si calitate si gandit pentru viitor, dar costa al dracului de mult! Am prieteni care-si fac acum casa. Au ales ruta „noi nu facem nimic si ne asumam costul”. Partea de proiectare, design, etc a costat pana acum 30k eur. Adevarat, ca firma lucreaza ca in filme, cu interviuri personalizate, analiza de stil de viata, vizite in teren, machete 3d cu VR, etc.etc.etc. Se poate, dar e al dracului de scump. Apoi, daca vrei sa faci totul ca la carte trebuie diriginte de santier, manager de proiect, si n-spe alti consultanti care costa fiecare mult. Iar, „don’t be poor” nu ajuta pe nimeni. Si daca sari etape, iese ce observi si tu.

    Ai punctat faza cu „in comunism nu am avut, acum vrem tot”, dar nu ai punctat si urmarile. N-ai punctat faptul ca „intelectualii” s-au retras in perioada 90-2000, i-au privit cu sila pe „bisnitari”, si in loc sa serveasca drept modele s-au multumit cu laba in cerc si articole prin fituici de basini cu „ermigod, uite ce tarani”. Apoi, pentru fiecare om cu „gust” au aparut zeci de veri berbacali, care-au facut ce-au stiut ei ca se face, cu mitoasa de lana si pielea de bivol pe perete, si aia avem acum. Nu poti sa ai cultura daca cultura s-a retras pentru ca i-a mirosit urat. Nu poti sa ai gust cand TOTI au facut rahatul praf in anii aia de capitalism salbatic. Turcisme importi, turcisme ai.

    Mai putin judgementalism, mai multa intelegere si compasiune, fellow plimbaret prin lume. Altfel esti doar un trist care refuleaza si el cum poate.

    00
    • nu judegementaliza, da dovada de intelegere si compasiune, altfel esti doar un trist care refuleaza si el cum poate.

      00
    • @Gamblin: no, u

      00
    • iar judgementalizezi fara sa knowalizezi

      00
    • Bună gândirea asta de genul „dacă nu faci ca majoritatea, s-ar putea să greșești”. :D De-aia nu m-am vaccinat anti-COVID și parchez pe trotuar sau nu semnalizez: că asta face și majoritatea, deci sigur, sigur așa trebuie procedat! :D

      Cauzele din care s-a ajuns aici sunt clare! Lipsește doar dorința de schimbare, de care fiecare românaș se eschivează cu clasicul: „Da, așa e, dar la noi… [insert random excuse to not do anything and sit on your butt]”.

      PS: Bunica mea a fost o femeie foarte simplă și săracă, nu a mers nici măcar o zi din viață la școală și nu știa să scrie și să citească. Cu toate astea, repara crăpăturile casei (din chirpici) și văruia la fiecare 2-3 ani. A fost printre primii din sat care au tras apă curentă, atunci când primăria a construit rețeaua de alimentare. Dacă mai trăia, probabil apuca să bage și încălzire pe gaz. (chiar dacă probabil ar fi avut nevoie de un mic ajutor financiar pentru lucrare) Nu trebuie să ai diplomă de doctorat sau bani, trebuie doar să nu fii bătut în cap și să ai dispoziția de a învăța din greșeli și din exemple.

      00
  23. Ai pus punctul pe J:
    Chiar și atunci când dorim să le reparăm imediat, de obicei facem o cârpeală sinistră, pentru că nu găsim meșteri dispuși să vină la lucrări mici și pentru că garanția lucrărilor în construcții e o glumă proastă
    Care e solutia? Sa ai tot felul de truse de scule si de surubaraie pe undeva ca la chestii mici nu vine nimeni sa le rezolve. Ceea ce inseamna fie troace, fie sa ai ditai terenul sa ai loc de magazie. Si 99% din oameni nu au ditai terenul

    00
  24. Da, sunt constatari post-mortem.
    Gustul se educa si lipseste.
    Designerii de interior cer niste preturi /mp de zici ca renovezinir casa si sunt mana in mana cu distribuitorii, deci ce iti recomanda, te rup si alaea la pret.

    In rest, la capitolul utilitati, poti face ceva semi-medieval (put si fosa, de pferinta unul langa altul), pt ca acolo inde se opreste tarlaua ta, nu prea poti face nimic.
    Apana la modenisme precum canalizare si gaze, sa vezi ce suprize poti avea cu curentul, ca iti spun ca nu mai duce transformatorul si e doar 50000 eur amenda.

    Asadar, e usor sa constati, cand nu ai construit niciodata.

    00
  25. Motivul 5: Nimic nu se aruncă niciodată.
    Ai de plm, bine că mi-ai adus aminte că am în boxă nişte cutii de cafea brasero de alea mari pline cu şuruburi de diferite dimensiuni, rezistenţe(alea sunt selectate, ohmi şi kilo), condesatori, integrate, leduri, întrerupătoare…
    Mă găndesc dacă să le arunc sau să le vând la târgul de vechituri la bucată sau pe olx :)

    00
  26. Articolul asta e o palma peste capul a 95% dintre romani. Dar cine naiba il citeste. E scris mult, structurat. E greu. Mai bine ne hahaim la Las Fierbinti dupa ce am pus berzele in gradina, leii pe gardul de la poarta si am vopsit camera un mov frumos.

    Cel mai dureros este la mobila. Acolo e jalea cea mai mare. Efectiv unii nu inteleg diferenta intre palurile si cartoanele din Jysk si Ikea si mobila de lemn masiv. Jale

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile