Case și apartamente de vânzare #24

Casele alea două sunt atât de mișto poziționate încât ar trebui să facă pușcărie cine a dat aprobarea și cine a făcut proiectul, nu doar dezvoltatorul rezidențialelor.

casa-de-langa-lac


Cred că am găsit cel mai prost compartimentat apartament din România. 3 camere, 65 metri pătrați, zero spații de depozitare, o singura baie, în balcon se intră din sufragerie (observați linia unde se termină bucătăria, da?), sufrageria e ca naiba, loc de montat mașina de spălat nu.


Mă gândeam la o schemă. Să zicem că ai 15.000mp și te gândești să faci ceva frumos și diferit. Nu pui 10 blocuri pe teren, pui 2, ceri dublu bani, faci finisaje ca lumea, locuri de parcare de 3 metri lățime, compartimentare decentă a spațiului și le spui oamenilor că nu au doar drepturi, ci și îndatoriri. Întreținerea spațiului verde se plătește. Revizia la lift se plătește. Deszăpezirea aleilor se plătește. Curățenia pe spațiile comune se plătește. Muzica și zgomotele doar în orele stabilite. Vrei să dai petrecere? Anunți vecinii. Nu ai voie să-ți închizi balconul. Și tot așa.

Și îi pui să semneze că, la nerespectarea regulilor interne, asociația are dreptul să te zboare. E apartamentul tău, dar dacă nu respecți civilizația și ești atenționat de câteva ori, ți-l poate scoate la vânzare.

Cum credeți că ar funcționa rezidențialul ăsta? Cât le-ar lua să se răscoale? Câți s-ar da cu fundul de pământ că ei vor civilizație și curățenie, dar mai las-o naibii, că oameni suntem…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

149 comentarii

  1. Cum cacat inca se mai vand apartamente cu dormitoarele mai mici de 12mp?

    00
    • Nu știu, dar apartamentul ăla e sigur nelegal din doua motive: are o camera de locuit sub 10 mp și 0 spații de depozitare ( e o regula cu x mp depozitare la x mp ). Nu sunt sigur de obligativitatea a 2 bai dincolo de x mp.
      Stau și ma întreb, dacă e așa bine gândit, cum s-a gândit structura de rezistența. Cred că dacă le ceri un plan de cofraj pe placi te dau afara pe usa.

      00
    • Peste 90% din apartamente nu au spatiu de dezvoltare propriu zis, ci niste pereti unde poti pune niste dulapuri.

      00
    • eu am cumparat un apartament de 4cam, 120mp si nu avea niciun spatiu de depozitare/debara/camara. mi-am facut eu singur. wtf?!

      00
    • @Pai vezi tu apartamentul respectiv fiind open space e posibil in acte sa fie 2 camere nu 3.
      Si asa zona de living cu peretele ala intrerupt suna a logie + hol.
      Cum 2 camere, pai simplu bucataria in acte ar fi defapt dormitorul de langa baie.

      Referitor la aspectul cu rezidentialul si civilizatia, nu cred ca ar rezista.

      00
    • Apartamentele vechi, comuniste, veneau cu spatii de depozitare. Cel al parintilor, 2 camere, 60mp, are doua debarale pe hol (inca e spatiu suficient pt un hol) dar 90% din vecini le-au spart sa-si faca holul mai mare (for whatever fucking reason) si acum se bat toti pe uscatorul comun (o camera mica la parterul blocului la 19 apartamente) sa depoziteze chestii.

      00
    • @Sagi
      Depinde de blocul comunist, la fel de bine sunt blocuri comuniste cu baie si bucatarie de 2mp fiecare.

      00
    • @Răzvan C, probabil alea sunt confort 2 sau 3. Așa am văzut și eu o garsonieră de 17 mp total.
      Dar cam tot ce am văzut confort 1, indiferent de nr de camere avea cel puțin un spațiu de depozitare, chiar dacă asta însemna o nișă în hol.

      00
    • vechiul apartament comunist al părinților mei, 3 camere, 65 mp, avea o cămară și un hol destul de lat și făcut în așa fel că permitea un dulat/dresing mărișor. și baie+toaletă de serviciu (chiuvetă și wc). într-un oraș minuscul la marginea geografiei.

      00
    • Cu regrete va anuntam ca in cele mai multe cazuri layout-ul apartamentelor este cerut si aprobat de departamentul de marketing si cautat de cumparator.
      Motivul e simplu: Spatiu nu e elastic sa tragi de el, si-atunci intrebarea pentru utilizatorul final e :

      „Ce preferi, apartament cu depozitare la 110 mii de euro sau apartament fara depozitare la 95 de mii ?”

      Sau si mai rau:

      „Apartament cu 2 camere, bai generoase si depozitari sau apartament cu 3 camere (2 camere+ birou, pardon) si o baie inghesuita la acelasi pret? ”

      Pana legea nu va deveni complet neinterpretabila, DSP-ul, arhitectul si primaria, sunt acolo doar ca sa puna stampila.

      Stiti cand se schimba ceva?
      1.Cand apar unii pe oiata care ofera mai mult la acelasi pret si ii aliniaza si pe restul

      2. Cand mai vine cate un tampit de USR-ist pe la vreo administratie care interpreteaza legea in folosul utilizatorului final.

      Altfel, vasliti baieti, vasliti!

      00
  2. Legat de obligatii, asa e la blocul in care stau. Cand am luat ap am primit o intreaga lista de obligatii (trecute in contractul facut la notar), printre care enumar ca nu am voie sa dau gauri in tavan sau in podea ( gen sa nu risc sa dau gaura in vreo teava fie la mine , fie la vecinul de deasupra ). Si alte obligatii , care mi se par de bun simt si nu ma deranjeaza. Ce e dubios este ca in contract este trecut ca daca incalc acele obligatii trebuie sa platesc dezvoltatorului ( care nu mai are nici o treaba cu blocul ) o suma de bani . Adica … dau gaura in tavan, ajung la tevile vecinului de deasupra, il nenorocesc ( va trebui sa dea mobila jos / parchetul/ sparga sapa ca sa repare ) dar da… hai sa ii dau dezvolatorului o suma de bani ca asa scrie in contract.

    00
    • Nu ai garanție la dezvoltator? Dacă i-ai făcut paguba celui de deasupra, timp de x ani doar dezvoltatorul ar trebui sa-i repare.

      00
    • Garantia nu cred ca acopera pagubele facute de tine cu bormasina. Acopera situatii cand se infiltreaza apa prin pereti, cade faianta etc. Bine, ca nu mai dai de firmele care au facut respectivele lucrari, asta e partea a doua.

      00
    • Cateva lucruri interesante legate de gauri:
      – multe sisteme de iluminat se prind de tavan cu dibluri -> gauri
      – mobila inalta (gen biblioteca) vine cu sistem de prins in perete sa nu cada peste mici exploratori sau in caz de cutremur. Inclusiv ikea -> gauri
      – corpurile de la bucatarie se prin de perete cu dibiluri -> gauri
      – vrei suport tv -> gauri

      Gaura in perete/tavan nu e o chestie inventata de romani. E ceva normal. Ce ar fi normal e sa nu dai tu de capul tau, ci sa ai un plan cu instalatii electrice/sanitare, sa nu bagi dibluri cat p**a calului, etc. Eventual sa poata da gaura doar instalator/electrician dar deja asta e fantezie.

      00
    • @florinmircea, nu inteleg de ce esti revoltat de acest lucru?
      Ai incercat sa discuti cu dezvoltatorul si sa-i explici ca nu ti se pare corecta aceasta clauza din contract? Sau pur si simplu ai semnat si acum explici pe internet ca nu este logic ce ai in contract?

      00
    • @Zarax: ce mai faci, ti-a fost dor de mine? :))
      El zicea de gauri in tavan/podea si are sens pe jumate. In tavan este parte din instalatia electrica a vecinului de sus, iar in podea sunt tevile. De ce am zis pe jumate? Pentru ca ei ar trebui sa-ti dea planul din cartea tehnica a imobilului unde e schita pe unde trec tevile, de preferat si cu poze.

      00
    • @punKreas ma bucur ca suntem de acord (ultimul paragraf din comentariul meu :P )

      00
    • @Andrei G, nu sunt revoltat absolut deloc. Mai ales ca nu am de gand sa incalc acele reguli (repet, regulile sunt ok) . Era un contract standard , am vazut si la alt bloc/dezvoltator diferit acelasi lucru pus chiar in brosura lor cu ce nu o sa ai voie sa faci; era un fel de take it or leave it. Daca nu imi convenea , nu semnam si gata . Nu inteleg de unde gasesti ca sunt revoltat si am venit sa ma plang pe internet, am zis doar ca e dubios. Poate ma insel complet si da , asa e normal sa platesti „amenda” la dezvoltator. Sau poate nu …

      @Zarax, nu era nimic de pereti. Doar de tavan si podea. Corpurile de iluminat au gauri in tavan , dar au fost alese de noi si puse de dezvoltator. Deci ei au dat gaurile sa le prinda. La mobila de bucatarie / hol pentru care s-a dat gauri am stat cu pozele primite la dezvoltator din timpul constructiei si am analizat pe unde trec tevile ca sa nu nimerim ceva.

      00
    • @punKreas M-am referit la valabilitatea garanției oferită de constructor. Dacă omul dă gaură in tavan și strica, se tocmește cu cel de deasupra, cel de deasupra repara in regim propriu și după aia se plânge de… varii lucruri la constructor, pentru garanție. Dacă intuiția mea e corecta, dezvoltatorul face așa ca sa se asigure ca doar el umblă la instalații. Și pentru un profit extra probabil, dar asta e partea a doua.

      00
    • @DFT
      Apartamentul ăla are următoarele bube și nu pretind că le-am văzut pe toate:
      1. Suprafața prea mică. La trei camere, trebuie să fie 66 mp dacă în el stau trei persoane și 74 mp dacă stau patru.
      2. Lipsa celei de-a doua băi, de la trei camere în sus este obligatorie.
      3. Camere sub 12 mp, „Normele de igienă și sănătate publică” stipulează că „o cameră” (rețineți „cameră”, fără precizarea destinației, deci atenție la șmecherii care încearcă să vă vândă ceva neconform sub denumirea de „birou”) dintr-o locuință trebuie să aibă minim 12 mp.

      Astea pe lângă lipsa spațiilor de depozitare.

      00
  3. Nu pui 10 blocuri pe teren, pui 2, ceri dublu bani”, „te gândești să faci ceva frumos”. Asta e cea mai mare problema a capitalismului. E eficient, ar scopul e profitul, nu produsele de calitate. Doar un consumator educat ar putea rezolva asta, nu ai sa vezi prea curand.

    00
    • „Asta e cea mai mare problema a capitalismului. E eficient, ar scopul e profitul, nu produsele de calitate”

      de asta ferrari merge în pierdere și nimeni nu le cumpără mașinile.

      00
    • Fără complicitatea autorităților proxeneții imobiliari nu ar mai putea da tzepe.
      Mi-a șoptit o pasarica cum ca prietenii mei de la one united sunt în buda rău de tot și nici impact nu se simte prea bine. Cumpărați acum!

      00
    • @berenger, de asta Ferrari este detinut de Fiat. Pentru ca in general sa vinzi multe produse ieftine este mai rentabil si mai simplu decat sa vinzi cateva produse scumpe.

      00
    • @AndreiG esti in urma cu stirile, Ferrari e o entitate separata, poti cumpara actiuni la ei.

      00
    • @Mark 644, asta dupa ce grupul Fiat Chrysler a decis sa o transforme intr-o societate separata si sa o listeze la bursa in 2015. Dar inainte de asta a fost detinuta in proportie de 90% de catre Fiat.

      00
    • @andreig, ideea e că și luxul, și calitatea au nișele lor în care funcționează fără probleme.

      00
    • @berenger, asa este, luxul si calitatea au nisele lor.
      Dar sunt doar niste nise, nu poti sa le aplici la scara larga. Daca toti producatorii ar face numai masini de calitatea si pretul celor de la Ferrari, piata auto s-ar prabusi.

      00
  4. Parere potential nepopulara: nu ai nevoie de 2 bai la un apartament de 3 camere. A doua baie e echivalentul unui dormitor pentru oaspeti la o casa. Va fi folositoare 1 zi pe an, dar banii si spatiul le-ai irosit pentru celelalte 364 de zile.

    00
    • după cum vezi, e nepopulară printre milionarii de pe aici.

      00
    • Baie nu, insa grup sanitar da.

      00
    • “Mai tine-te si tu 10 minute ca acum ma duc eu”

      00
    • Daca ai pisica e utila – e baia ei

      00
    • Cum sa-ti explic: 3 camere = 2 dormitoare = aproximativ 4 persoane. Daca tu crezi ca 4 persoane (dintre care 2 copii) isi pot da rand la o singura baie dimineata, inainte de plecarea la scoala, fara sa se trezeasca cu 2 ore inainte de plecare… well, te inseli.

      00
    • Daca ai soție și copil și toți plecati dimineața la muncă și școala, nu crezi că e o idee bună o a doua baie?

      00
    • Nu ai copil nu? A 2 baie e aur curat la 3+persoane.

      00
    • @BGDN: inseamna ca n-ai iubita/sotie.
      Baia mea este cea mica pentru ca are geam(motive evidente :D)_, baia sotiei este cea matrimoniala (mai mare). In baia mica am un dus de tip walk-in pe care il folosim in perioada calda a anului, iar in baia mare e cada pentru perioada rece.

      Doua bai la 3 camere nu reprezinta moft, reprezinta o necesitate.

      00
    • La fel de bine poti spune ca nu ai nevoie de living fiindca oricum majoritatea timpului il petreceti in bucatarie si dormitoar.
      Nu vrei sa astepti cate 10-20 min sa folosesti baia mai ales cand ai o nevoie urgenta.

      00
    • @BGDN, chiar si in perioada comunismului apartamentele cu 3 camere aveau 2 bai.
      Se poate trai si cu 1 singura baie, dar atunci cand sunt minim 3 persoane care locuiesc in acel apartament, poate deveni mai dificil sa-ti astepti randul (in special dimineata).

      00
    • Secretul unei căsnicii de durata este sa ai doua bai.

      00
    • Cand eram mic ma c*am în balcon intr o punga sau ma pisam intr o sticla cand baia era ocupata de sora mea! Eram 3 persoane în casa! Acum am 3 camere și 3 bai!

      00
  5. Nu pui 10 blocuri pe teren, pui 2, ceri dublu bani”
    Nu prea merge.
    Sa presupunem prin absurd:
    10 Bl x 20 apart x 10K profit la fiecare ap = 2 mil
    2 BL x 20 apart x 20k profit la fiecare ap = 800 000 profit .

    00
    • @dny, daca la apartamentele ieftine profitul este de 10.000 euro, la cele scumpe nu va fi de doar 20.000 euro. Probabil va fi undeva pe la minim 30-40.000. Si atunci ajungi la final la acelasi profit total.

      Problema este alta:
      – este mult mai simplu sa gasesti 200 de persoane care sa plateasca X lei pe un apartament decat sa gasesti 40 de persoane care sa plateasca 2X lei pe un apartament.

      00
    • dny, doua blocuri le faci repede. daca sunt apartamente bune le dai ca painea calda :) si apoi iti vezi de proiecte viitoare. ca sa faci 10 vei avea cheltuieli in plus (utilaje, salarii, utilitati), vei suporta pierderi diverse si mai ales vei jeli apartamentele care nu se vand ani buni.

      00
  6. Exista si ansabluri rezidentiale calumea facute doar ca poate nu auzim de ele pentru ca se dau cu cricuit inchis sau n-avem bani de ele.

    Eu n-am mai auzit in Europa de 3 camere intr-o zona de oras decenta la 70 mii euro. Poate exista si alte motive in fara de faptul ca terenul si forta de munca e ceva mai ieftina.

    00
    • Pai si atunci de unde stii ca exista daca nu auzim de ele?

      00
    • @vax, nici in Bucuresti nu exista apartamente de 3 camere intr-o zona decenta la 70.000 euro. Chiar si cele de 2 camere se invart pe la 90.000 euro.

      00
    • @Andrei G
      Poti sa-mi spui ce intelegi prin zona decenta? Multumesc.

      00
    • uite aici, există
      https://www.lagloire.ro/ro/project-details/la-gloire-varsovia
      și nu sunt 70.000 de euro, sunt 700.000 de euro

      00
    • @Asdad2005, in principiu ma gandeam la zone care sa faca parte din Bucuresti, nu zone din Ilfov cum ar fi Popesti, Chiajna, Domnesti, etc.
      In plus ar fi ideal sa te afli in apropierea unui mijloc de transport in comun (de preferat metrou) si sa ai cel putin un parc, o piata, la distanta rezonabila.

      PS: vorbim de apartamente noi/renovate recent, care sa nu aiba mai putin de 50-55 mp pentru 2 camere sau 65-70 mp pentru 3 camere.

      Tu unde ai vazut apartamente de 3 camere la 70.000 euro? In ce zone ale Bucurestiului?

      00
    • @Andrei G
      Ce spui tu se încadrează la o categorie decenta. Problema majora în București este ca pentru aceasta categorie de oameni nu construiește nimeni, respectiv ieși mai ieftin în a lua un apartament în bloc după 80 și pe care sa îl renovezi. Acum, nu toată lumea este dispusa sa facă asta și renovările sunt consumatoare de timp. De asemenea poți da peste niște moși/babe senili și pericole publice.
      Din aceste cauze mulți se vor îndrepta spre blocuri noi în speranța la ceva mai bun și mai ales la o devalorizare mai înceată în timp. Chestia asta o sa alimenteze cererea și toți vor tine preturile sus, în speranța că va merge la nesfârșit. Asta o sa se întâmple în următorii ani și doar doua mari șocuri pot opri lucrurile: mărirea taxelor de proprietate, respectiv o avalanșă de dări în plată sau o creștere mare a cursului.
      Când una din aceste lucruri se vor intampla vom vedea o imagine dezolanta.

      00
    • @Flat Glorie mielului!

      00
  7. Daca sunt dezvoltatori no-name, ca cei din Ciorogarla, scopul e sa vanda proiectul rapid, nu sa castige premii de arhitectura. Iar asta se vede si in pret.

    00
    • unul din motivele pentru care vor toti banii rapid e sa poata lua banii, sa nu plateasca taxe, uneori nici o parte din materiale sau muncitori si sa o taie inapoi la prostit prosti in alt loc

      00
  8. Hâtz Residence, atât îți zic.

    00
    • facem un cartier altfel
      facem un triplex
      facem un duplex
      pana la urma facem o cusca de caini

      00
    • @mihai sincer și fără ironie, cred că vor fi niște duplexuri de calitate. but we shall see

      00
    • Va fi un cartier la fel ca toate celelalte de la „porumb”. In astfel de zone nu poti discuta despre rezidentiale decente atata timp cat accesul la scoli si gradinite este foarte dificil.

      00
    • @Andrei G, nu cunosc așteptările tale dar credeam că pentru case e acceptat să fie la porumb.

      00
    • Singura situatie in care este de acceptat sa stai la porumb este sa ai macar o curte de 400-500 mp pe langa casa. Si asta in conditiile in care ai un loc de munca ce iti permite sa iti desfasori activitatea de acasa si nu este necesari sa stai in trafic cate 3 ore pe zi pentru a te duce si intoarce de la birou.

      Iar la noi conceptul de duplex de obicei vine la pachet cu o curte de vreo 50 mp.

      00
    • @Andrei G

      Am vazut recent niste blocuri d-astea pe orizontala (Pipera). Daca ar fi in oras, as putea sa inteleg ca spatiu putin, vrei si tu macar sa-ti bagi masina in curte si sa ai 50mp de teren pt un gratar. Dar astia nici macar atat n-au. In fata n-ai loc de parcare, masina o tii „in strada”. In spate e suficient sa fie unul singur din complex cu manele ca se-aude de parca ai fi la el in curte.

      00
    • Raducioiu aici insa am o problema cu termenul duplex, mi se pare ca s-a infipt prost in limba romana.
      Unde am vazut eu duplex insemna o cladire cu doua unitati. O singura unitate se numea semidetached.

      00
    • eu ii inteleg pe aia care construiesc dar nu-i inteleg pe aia care cumpara si mai ales pe aia care cumpara sa locuiasca acolo, ca una e sa cumperi sa-l tii doar pentru chirie si alta e sa iti cumperi locuinta, ce avantaj ai? mirosi imasul?

      00
    • Merg rar prib Bucuresti si nu ma lovesc de mizeriile tipice ,dar azi intrand in Floreasca de pe A3 ,am dat de un complex ,Belvedere ii zice. Ce e mizeria aia fratioareee? Lumea da bani sa locuiasca in puscariile alea?

      00
  9. Si ghici ce, or sa se vanda ca painea calda. Chiar ma uitam zilele trecute la ce ansambluri se mai ridica in Bucuresti prin zone pe care eu personal le consider periferie , au apartamente de 3 camere la 180k si sunt multe tipuri sunt deja SOLD OUT. Contrar asteptarilor mele, lumea cumpara in draci in perioada asta. Ma rog, sunt convins ca multi sunt cu credite luate de anul trecut care si-au luat teapa cu TVA 5% care s-a amanat pentru la anul, dar chiar si asa … cumparatori aparent sunt.

    Da, compartimentarea la apartamentul ala e de toata jena. Nu stiu cu ce arhitecti lucreaza firmele astea, dar n-ai nevoie de un mare specialist sa iti faca planul, pur si simplu te intrebi: bai, eu as locui aici, ce m-ar deranja cel mai mult la apartamentul asta. Plm, e si in Ciorogarla, deci clar o familie se va muta acolo, ca doar nu targetezi expati care nu isi iau dulapul dupa ei cand se muta. Daca punea usa de la dormitorul de sus pe partea cealalta, langa canapea, putea sa lase tot peretele de la intrare pentru un mare dressing, si macar rezolvai partial problema lipsei unei debarale.

    00
    • @Bogdan
      Ceea ce spui si vezi, este un comportament de inceput de bula. Si motivele pentru care bula se va sparge sunt cam urmatoarele:
      1. Infrastructura publica in Bucuresti nu a tinut pasul cu vremurile. In bloc vechi ai problema cu caldura. Intr-un bloc nou s-ar putea sa ai probleme cu canalizare, recte presiunea la gaze sau apa rece. Acum inteleg ca multi spun ca n-are ce sa se intample, dar fix zonele alea unde apartamentele se dau ca painea calda sunt oarecum deficitare pe partea asta. Cel mai frumos lucru pe care l-am auzit de la un dezvoltator, a fost ca daca canalizarea nu va face fata ei au niste filtre smechere si o parte se va duce in lacul de langa. Asta dupa ce unul din punctele lor de vanzare tari, era ca stai langa un lac.
      2. In cazul multor proaspat proprietari din aceste blocuri le-as pune intrebarea simpla: Barosane, iti permiti sa mai platesti inca 1000 de euro pentru scoala copilului tau? Nu de alta, dar toate zonele astea fierbinti sunt deficitare pe partea de scoli/gradinite nu mai vorbesc de licee. Iar daca vreunu se gandeste sa faca clasica schema cu viza de flotant, prin Bucuresti in cativa ani nu vor mai fi locuri disponibile nici prin oras. Vorba unui mare clasic in viata, am construit malluri si cladiri de birouri mai putin spitale, eu as fi pus si scoli.
      Ca si idee, ca sa se faca ceva pe partea infrastructura publica la nivel de Bucuresti ar fi nevoie de vreo 10 ani, in care sa ne concentram numai pe asta si la fel pe tot ce tine partea de scoli. Iar eu unul ma indoiesc ca se poate face ceva in directia, pentru ca a fost nevoie de multi ani sa distrugi ceva, este normal sa ai nevoie de mai multi ani sa cresti ceva. Cam din aceste motive plus niste eventuale mariri de taxe pe proprietate, piata se va duce in cap. Nu de alta, dar preturile au ajuns aberante si nu se sustin in realitate.

      00
    • De acord cu tine, dar iata ca lumea inca cumpara, si motivul pentru care se duc in zonele alea sunt , evident, banii. Sincer, daca tot devi dependent de masina pentru copii pana fac 18 ani mai bine te duci si mai in afara Bucurestiului si iti iei o casa (tot asa intr-un complex nou sa ai sanse de vecini ca tine). Macar asa deh, stai departe , dar ai avantajul spatiului.

      00
    • Si mai am o mica adaugire. Cam prin toate ansamblurile astea noi, intretinerea spatiilor comune si a altor nebunii o sa se scumpeasca. Ceea ce va insemna o scumpire a intretinerii apartamentului. Sigur multi nu se uita cand cumpara, dar privirea lor este de nepretuit cand pe langa ce consuma ei, mai trebuie sa puna 100-200 de ron, in anumite cazuri 300 la intretinere, ca spatii comune si alte nebunii.
      Cel mai tare caz mi se pare al unui apartament intr-un bloc nou, facut prin 2010 unde intretinerea pe timp de iarna e vreo 1400 ron si pe timp de vara 600 ron. Motivul fiind cheltuieli la spatii comune si centrala de bloc. Am uitat sa mentionez ca este un apartament de 3 camere, si omul ar vrea vreo 200k eur.

      00
    • 3 camere periferie 180k? wut? plm la banii astia alegi o tara radom mai in vest si daca mai poti pune si ceva iti iei casa nu apartament pe langa un oras decent.
      sau chiar si asa iti iei/faci casa in ro si apartament doar pentru cand nu poti work from home

      00
  10. Nu merge. Calculul se face asa: cat e creditul la prima teapa ? 60-70k cu avans de 3000-5000 de euro ? Fix in banii aia trebuie sa iasa media cutiilor de chibrite cu maxim de profit. Conteaza mult sa le dai si repede si intr-un an sa fii deja la al 2-lea proiect. Asa ca uita de spatii generoase, locuri de parcare, spatii verzi, trotuare, marcaje, etc. Da-i sa mearga. Apartamentul ala carn de 65 mp e deja vandut daca e in 1050-1100 euro mp. In porumb.

    00
  11. Tocmai a publicat si Dorian Popa un vlog despre cum vrea sa construiasca Hatz Residence.
    Coincidence? I think not!

    00
  12. Pe un grup de locatari pe facebook postează o domnișoară să întrebe care este situația juridică cu blocul X, fiindcă ea a dat avansul pentru un apartament acolo iar banca nu îi aprobă creditul pe motiv de situație juridică incertă; săraca nu știa ce să facă.

    Îi răspunde un proprietar că avizul a fost anulat în instanță fiindcă dezvoltatorul trebuia să facă 4 etaje + spațiu tehnic, dar acela s-a transformat subit în spațiu locuibil de tip mansardă și că acolo este toată speța.

    Îi zice duduia: păi da, fix la mansardă voiam și cred că o să mă duc la altă bancă care să-mi aprobe creditul chit că situația juridică nu este ok.

    Morala: se fac apartamente de căcat și în condiții dubioase fiindcă se cumpără oricum. Ai trântit un bloc în câmp, fără utilități și drum de acces pe un teren retrocedat care se judecă în instanță? Până dai drumul la lucrări deja ai vândut toate apartamentele în stadiu de proiect.

    00
    • Hmm, de obicei, in astfel de situatii, dezvoltatorul lua o amenda infima si mergea mai departe. In ce oras e?

      00
    • Este în București. A fost dat în judecată de alta asociație de proprietari, odată ce a construit blocul atât de aproape de ei încât le-a blocat lumina naturală.

      00
    • vin toti ruptii in cur de la tara sau ‘tara’ adica orase f mici unde dak nu esti ceva util nu iti poti gasi job decat vanzator si cumpara orice ruptura in cur de apartament. cumva e karma. altfel e jenant sa stii ca niste unii platiti din banii nostri apoi miruiti cu spagi dau voie la niste abominatii din astea de proiecte

      00
    • Dristor Park 2 este locul unde s-a pus întrebarea asta si dezvoltatorul e chiar decent fata de media din piață. Acolo a fost un conflict tu asociatia unui bloc vechi, dar celelalte zeci de blocuri pe care le-au construit în ultimii 10 ani nu au probleme de nivelul asta. Nu știu care a fost faza cu procesul asta, dezvoltatorul respectiv e neconflictual in general.

      00
  13. Salut. Sa aruncati o privire si la complexul care e acum in constructie la metrou Anghel Saligny…..Hills Pallady. Sa vedeti apartamente de 2 si 3 camere fara niciun spatiu de depozitare. Au marit preturile cu 2000-3000 euro intre noiembrie si decembrie. Sunt curios cum vor fi preturile la vara. 12 blocuri, 2000 locuinte, arata bine proiectul pe hartie…..
    P.S.: E al lui Negoita, iar recent anuntat absolut aleatoriu ca vrea sa faca un pasaj in zona aia (Ikea). Fara pasaj va fi crima la orele de varf cand toti oamenii vor sa iasa de acolo.

    00
    • Hills e decent fata de Palladium

      00
    • Negoita asta zici ca-i Nucky Thompson, cade mereu in picioare, e amestecat in toate hotiile din sectorul lui, el da autorizatiile de constructie tot el construieste tot el verifica tot el isi face infrastructura pe banii statului (sau ai alegatorilor din circumscriptia/ parohia lui )

      00
    • Are toate sansele sa faca pasajul ala, ca are interes :) Negoita investeste in infrastructura acolo ca e in interesul lui sa o faca. Oricum zona aia creste si pretul e inca jos pentru ce potential are

      00
    • In zona aia se construieste foarte mult, nu doar de catre Negoita. Oricum zona are potential (sa se transforme in ceva haotic) deci la un moment dat era musai sa apara si un pasaj. Sau chiar mai multe! Si niste strazi ar fi necesare pe acolo (prin spate), poate si niste trotuare ca sa nu mergi prin namol, praf, pietre.

      00
    • Negoita1 este primar la sector3, Negoita2 este dezvoltatorul si fostul patron dinamo. Amandoi sunt frati si au o stransa legatura, in sensul ca primul modifica PUZ-ul cu dedicatie, iar al doilea construieste bloc de 12 etaje unde inainte era PUZ de maxim 4 etaje.

      00
    • @Danyzus In zona aia de care zic eu, in spatele benzinariei Mall, chiar langa gura de metrou, e doar HILS. Si e doar Negoita :). Serios vorbind, mie imi place mult proiectul, sunt deja 4 blocuri gata. Dar momentan mi se pare prea scump. Astept vreo 2 ani sa termine cu santierul si vedem daca mai ramane ceva :)

      00
    • Palladium este absolut de cacat in sensul ca e deservir de o strada ingusta care traverseaza o cale ferata. Apartamentele sunt mici si fara spatii de depozitare, perete intre apartamente din gips carton, ferestre ca pentru pitici, intr un cuvant oribil. Singurul aspect ok la zona este gura de metrou Nicolae Teclu, ajungi in 4 min.
      Toata zona a fost umpluta de case, blocuri, se transfoema in mahala, strazi super inguste, fara trotuare.
      La hills m a nedumerit fix lipsa spatiilor de depozitare si m-a enervat obsesia cu spatiu liber intre sufragerie si bucatarie.

      00
    • @Corco: s-a mai curatat zona langa Palladium. A facut trotuare, au introdus sensuri unice, asfalt etc. Mai e de lucru mult, dar chiar si-asa

      00
  14. Legat de rezidențialul de 15.000 mp, îmi place să povestesc cunoscuților cum funcționează asociațiile de proprietari în Suedia: când cumperi un apartment acolo, nu cumperi apartamentul per se, ci o cotă parte din asociația de locatari care îți dă dreptul de a utiliza apartamentul respectiv. Subliniez aici fraza „îți dă dreptul”, ceea ce înseamnă că poate fi și revocat dacă nu respecți anumite condiții. Țin minte un caz acum câțiva ani în urmă când o asociație a dat în judecată o proprietară care își pusese apartamentul pe AirBnb. Asociația argumenta că ea desfășura o activitate comercială fără licență și fără avizul asociației și drept urmare ar trebui exclusă din asociație (adică bye bye apartament). Cazul a ajuns la cea mai înaltă instanță care a dat dreptate asociației; proprietara a fost dată afară din apartamentul ei și nici banii pe el nu i-a mai primit.

    Când vă mai uitați cu admirație la nordici, amintiți-vă și de anumite obligații care există la ei care sunt cam prea „neomenoase” pentru noi.

    00
    • Asta cu nici banii nu i-a mai primit suna cam fantasmagoric.

      00
    • cred ca exagereaza, din cate stiu in Finlanda doar te obliga sa il vinzi, asociatia e organizata ca o societate pe actiuni in care fiecare are parti proportionale cu suprafara apartamentului, nu au cum sa ti le confiste. mira-m-as sa fie diferit la suedezi, corespondentul nostru pe teren, animaloo, ar trebui sa intervina si sa clarifice lucrurile

      00
    • @Perkele, ai dreptate. Am exagerat eu. Corect este ca te obliga sa-l vinzi.

      00
    • Vai ce nasol… O vita a preferat sa se mute in loc sa respecte regulile din bloc. Mi-au dat lacrimile…

      00
    • Dap. Da e si o faza aiurea. Io tre sa dau lunar 40e la asociatie pentru ca mi-am inchiriat apartamentul. Ceea ce cam suge, ca sa zic asa

      00
  15. Pozele google maps de pe sisesti cred ca au 8-9 ani vechime. Nu stiu cat de relevante mai sunt la ritmul in care se construieste acolo.

    00
  16. Legat de faza cu “asociația are dreptul să te zboare” pe langa faptul ca nu ar semna nimeni asa ceva nici nu cred ca se poate implementa legal.

    Apropo de semnat, stiu un caz cu un rezidential unde scrie in contract ca nu ai voie sa inchizi terasa ca sa nu aduci modificari fatadei, nimeni nu a citit/tinut cont si dupa ce s-au mutat au facut scandal pe facebook ca ei vor sa inchida balconul, ca “e casa mea fac ce vreau” etc pana cand au gasit niste loopholes cei cu vedere in spate si le-au inchis ca nu afecta fatada 😀

    00
    • Mi se pare că ar trebui să existe un proiect de lege care să permită acest lucru. Un exemplu de ce ar fi nevoie de așa ceva: am mai mulți vecini care aruncă gunoi de la balcon. De la chiștoace, resturi de mâncare, tampoane uzate, prezervative…cred că locul 1 l-a luat o vecină care a aruncat pietrișul dintr-un ghiveci mare direct de la balconul ei care dă în stradă. A fost cât pe ce să-i pice unui pieton în cap.

      00
    • Parerea mea este total opusa: cred ca ar trebui o lege care sa nu permita inchiderea balcoanelor decat daca toata asociatia decide sa faca acest lucru. Si in conditiile in care se inchid balcoanele, sa fie toate la fel, acelasi model de termopane si aceeasi culoare.

      Arata oribil rezidentialele in care fiecare si-a inchis balconul cum l-a taiat capul si a stricat tot designul cladirii. Ca sa nu mai spunem de aparatele de aer conditionat care sunt montate fiecare in alta pozitie.

      00
    • @Andrei G, mă refeream la un proiect de lege care să îi dea dreptul să te zboare dacă încalci anumite reguli sau începi să ai un comportament care dăunează vecinilor (de aceea am menționat și vecinii care aruncă tot felul de chestii de la balcon).

      Revenind la închiderea balcoanelor, cred că există deja o lege în acest sens: asociația trebuie să facă un proiect tehnic care se depune la primărie și se obține un aviz pe baza căruia proprietarii își pot închide balconul/terasa. Deci, problema nu este legea, ci faptul că proprietarii se apucă fiecare să facă cum îl taie capul și asociația se face că nu vede. Am ca exemplu blocul de lângă mine unde aproape toți proprietarii și-au pus termopane fără aviz, iar asociația nu le face nimic.

      Legat de aerul condiționat, este delicată problema. Eu unul l-am prins în fațadă, la fel ca mulți alți vecini, motivul fiind spațiul limitat de pe balcon care ar fi devenit inexistent cu unitatea pusă jos. Deci, problema aș zice eu, este că dezvoltatorul nu prevede spații speciale în care să-ți montezi AC-urile, ci merge pe principiul „pune-l și tu unde poți”.

      00
    • Acum sincer nu mi se pare foarte aiurea cand montezi aerul conditionat pe fatada. Asta este, daca nu ai loc in balcon il pui unde poti.
      Problema pe care o vad este ca nu se pastreaza o linie de sus pana jos, fiecare il moteaza cu 5-10 cm mai la stanga/dreapta fata de vecinul de sus. Aici poate este si vina dezvoltatorului care nu a prevazut niste suporti pentru fiecare apartament.

      00
  17. Sunt curioasa câti dintre cei care au cumpărat și cumpără apartamente mici, cu pereți de carton, în câmp sau înghesuite în oraș în zone de case, au comentat despre cum Ceaușescu a construit mult și prost.
    Pentru ca nu e asa, dacă toate astea se intampla azi, în democratie, e perfect normal și acceptabil…

    00
  18. Scuzati-mi ignoranta, dar care e faza cu balconul? Pe cine/cum deranjeaza daca un locatar isi inchide balconul?

    00
    • Strica fatada blocului, boss. Adica nu se mai vede frumos fatada blocului tau din apartamentele blocului construit la 10 metri de el :D
      Acum serios vorbind, poate afecta structura. Luam ca exemplu un bloc de 4 etaje cu balcoane adevarate (adica cele iesite in afara, nu loggie). Daca isi inchid balcoane toti cei de la etajele 1-4, cel de la etajul 1 este supus unei presiuni mai mari. Nu stii ce Dorel a facut blocul ala si ce rabat de fier beton a facut.

      00
    • În principiu ne deranjează pe toți (mai puțin pe tine se pare) că îți închizi balconul. Anul acesta îl închizi tu cu tâmplărie gri, că așa e blocul, la anul închide vecinul cu termopane albe că așa a avut el bani, peste 6 luni montează unul o antenă satelit că a prins nu știu ce ofertă și în 5 ani arată blocul ăla ca un căcat.

      Sunt blocuri unde ai amendă 10k dacă îți închizi balcoanele, 4 ani mai târziu, niciun balcon închis, deci se poate. Pentru cine vrea balcon închis (including me) îi recomand să își cumpere din prima un apartament conform cerințelor.

      Astăzi mai învățăm ceva: nu mai închideți balcoanele, mai ales ca să muți bucătăria pe balcon și să faci 3 camere din 2; așa nu evoluăm.

      00
    • Modifici fatada. Blocul nu mai are un design unitar. Unul inchide cu termopan alb, altul cu maro, altul cu geam fara rama, etc. Si ajunge sa arate groaznic. Mergi prin cartierele cu bloguri vechi si o sa intelegi ce zic.

      00
    • De ce mai ai balcon dacă îl închizi? Strici conceptul de balcon, care există pentru a sta la aer. Daca vrei mai mult spatiu îți iei un apartament mai mare, nu faci rromia să închizi balconul

      00
    • @Flat: daca vrei aer, nu-ti mai iei apartament. Stai la aer, natura :))

      00
    • @Garm, nu ai voie sa modifici nimic. trebuie sa existe un regulament la primarie care nu-ti da voie sa aduci modificari, chiar daca esti proprietar. daca esti doar locatar, cu atat mai putin. punct. va tot plangeti ca vreti o tara ca afara. plm, intelegeti odata ca asa e afara. daca nu, macar terminati cu plansul.

      00
  19. toata zona aia sisesti e asa, casele au fost construite initial, apoi „prietenii” celor care au cumparat terenurile pe acelasi lot au construit blocuri care cad pe case, in ciuda protestelor proprietarilor de case nu se intampla nimic

    00
    • Pacat, era o zona cu potential de civilizatie, sa nu se mai repete dezastrul din Pipera. Se incepuse bine, de la zero pe teren gol, cu strazi trasate decent, cu utilitati, cu acces mai bun la oras, cu casute civilizate, nu inghesuite una in alta. Apoi au inceput sa faca blocuri printre case…
      Ca si Mogosoaia, de unde se tinea bine de urbanism sa nu se inghesoaie lumea au inceput intai sa faca duplexuri ca sa fenteze retragerile, apoi case insiruite cu 50m de teren, probabil urmeaza si blocurile. Tot oamenii strica zonele, din pura lacomie.

      00
  20. La ultimele paragrafe ai descris cum e in Finlanda și probabil alte țări cu apă caldă în capitală, unde asociația are dreptul legal să te zboare dacă faci probleme și unde asociațiile trebuie să aibă un plan clar de renovări și cheltuieli.

    00
  21. Asa functioneaza complexul Stejarii, doar ca acolo nici nu poti cumpara, toti sunt chiriasi.

    00
  22. >Cum credeți că ar funcționa rezidențialul ăsta?

    Nu ar cumpara nimeni, de aia nu se fac.

    00
  23. Găsit apartament cu terasa de 45mp la ultimul etaj, vedere nice, București, planul 2 la Bld. Decebal pentru cine e din București. 160k EUR, vreo 80mp utili, 3 camere. Mi s-a părut chilipir pentru preturile din zona, hai sa vedem.
    Mi-am imaginat un living mare cu ieșire la terasa aia mare, deja calculam cum fac dressingul în drum spre vizionare, mobilam în gând, yey.
    Ajung. Hol lung cu 4 uși.
    Ușa din față duce spre o bucătărie vagon comunistă. Flancată în stânga de un dormitor, in dreapta de living-ul cu un balconaș de vreo 4 mp.
    Ok, unde e dom’le terasa?
    Aaaa, uitați, aici: ultima ușa din hol ducea spre un dormitor cu baie matrimoniala și terasa respectiva.
    Zic bai, cine a gândit că cineva își dorește terasa de 45mp la DORMITOR?? De ce? De ce sufrageria are balcon de 4 metri pătrați ??
    Agentul, super senin: pai e simplu, asta e doar o schiță, e propunerea constructorului, dar ce va oprește să amenajați in dormitorul asta sufrageria și în sufrageria din schiță să faceți un dormitor? Am zis a sunt in filmele cu proști. Pai NU as avea baie in dormitor, as dona practic baia matrimoniala tuturor invitațiilor. Pai da, așa e, dar pentru terasa asta, nu merita? Am vrut să-l bat.

    00
    • „160k EUR, vreo 80mp utili, 3 camere. Mi s-a părut chilipir pentru preturile din zona, hai sa vedem.”
      !60K chilipir???In loc de un rahat de apartament facut din carton,cu banii astia iti ridici/cumperi casa pe pamant.De ce,zona aia iti plateste facturile si iti da sa mananci?Vezi unde duce snobismul si fitzangereala?De aia va fac aia(„dezvoltatorii”) la portofel,ca va miros din prima.Vorba aia,resurse nelimitate sunt apa,aerul si fraierul…
      P.S.Apropo de calitatea constructiilor noi,am vazut cu ochii mei cand muncitorii au pus bidoane de plastic umplute cu apa in betonul turnat pentru fundatie.Bd.Timisoara in capat de tot pe stanga,vizavi de CET Vest.

      00
    • Da, in cele mai multe cazuri zona îți plătește facturile, fiindcă ai acces la joburi bune și viață de calitate. Traiul la Cucuieți in porumb vine la pachet cu izolare, drumuri de pământ, vecini din rural, socializare la birt sătesc

      2000 de euro mp util de un preț foarte bun. Majoritatea in zonele unde mă uit eu au sărit de 2400, deci cu 160k iei un apt de 2 cam vreo 55-60mp

      00
    • @Flat: in afara de Bd.Decebal si de Cucuieti in porumb,mai exista de exemplu cartierul Panduri,unde poti lua un apartament asemanator cu jumatate din suma pe care o dai la fitze la Alba-Iulia sau Decebal.Si din Panduri,si din Dr.Taberei ai acces la joburi bune,fara drumuri de pamant,aproape de 3 malluri,acces metrou la cativa metri distanta,acces autobuz si tramvai la fel,cateva zeci de metri.In Decebal daca nu ai masina proprie,ii imbogatesti pe aia de la UBER la cum merge transportul in comun acolo.Deci NU,zona de fitzangereala nu iti plateste facturile si nici nu te face mai voios.
      „2000 de euro mp util de un preț foarte bun.” Tocmai pe asta se bazeaza dezvoltatorii si cei cu agentiile imobiliare,pe naivii care chiar cred ca 2000 de euro/mp este un pret foarte bun.Intr-adevar este un pret foarte bun,dar pentru ei,nu pentru fraierul care crede ca daca s-a facut sclav la banca pentru 30-35 de ani si isi ia apartament la „fitze/lumea buna”este al mai destept om din lume.

      10
    • Panduri este asimilat Cotroceni si sunt aceleași prețuri. Vezi one, cortina. La juma de preț în blocuri comuniste vechi, poate, unde ți-e sila sa intri in scară

      00
    • @Flat: „La juma de preț în blocuri comuniste vechi, ”
      Nu inteleg ce aveti cu blocurile COMUNISTE,ca doar nu au fost membre ale UTC sau PCR,sau verisoare cu Ceausescu.De multe ori aceste blocuri sunt mai bine facute decat alea din carton pe care fraierii dau 2k de euro/mp.Stiu bloc din asta „comunist” in Dr.Taberei in zona Drumetului,unde in 10 etaje mai sta doar un singur batran in jur de 85 de ani,restul tineri toti.Scara blocului este impecabila,blocul reabilitat termic,exista teava de gaz(in eventualitatea unei centrale),doua lifturi(unul se poate extinde pentru mobila/marfa),camere de luat vederi pe scara si in lifturi,hol zugravit,flori la parter(are grija femeia de serviciu de ele),ghena exterioara intr-un balcon pe casa scarii,tocarie termopan.Cand iesi din bloc sunt sute de copaci grosi printre alei,precum in Cismigiu.A cumparat cineva la etajul 7 apartament cu 2 camere,58mp,cu 48.500 de euro,fara costul actelor(notar).Tranzactie facuta in septembrie 2020.
      asa ca hai sa nu mai vorbim de blocurile comuniste,ca nu toata lumea are pretentii sa locuiasca doar la fitze.

      00
    • Bă da’ ce-mi place mie când se trezesc deștepți să îți calculeze ție banii și ratele. Daca ti se pare de căcat Decebal, nu înțeleg cu ce te deranjează că prostii ca mine ii cresc prețul. Că oricum nu vrei sa stai acolo, că fitze. In fine. Sa explic unui prost pe net că zona aia chiar îmi plătește facturile și că dețin și mașina deci nu îmbogățesc Uberul? Că business-ul unde trebuie sa fiu ori eu ori soțul prezentă zilnic, spre care tre sa facem în zilele bune doar un drum, dar de cele mai multe ori chiar vreo două-trei se afla la o aruncătură de bat de zona vizata? Nu, hai să mă mut langa mallurile din Panduri și Drumul Taberei, că doar în funcție de mall îți cumperi casa. :)))
      De altfel, Decebal-Unirii-Vitan ar putea fi lejer considerata o zona mediocră dacă aș compara cu Nordul unde nu m-aș muta niciodată fix din acest considerent: mi-aș petrece viața în mașină. Chit că restaurantele și parcurile mișto sunt acolo, ghici ce, unele zone chiar îți plătesc facturile, nu te fac mai voios. Also, toți prietenii și oamenii apropiați stau in zona, deci da, toată viața e aici, de ce căcat să mă mut la mama dracu pe jumate din bani, că zice un frustrat pe net că zona in care vreau eu sa locuiesc e de proști și fitosi? Mâncă-ța mămăliga in alta parte și lasă-mă pe mine sa îmi fac griji de ratele mele la banca.

      00
    • @Laurra: „…că zice un frustrat pe net că zona in care vreau eu sa locuiesc…”
      Am fost la futut impreuna ca sa stii ca sunt frustrat???De unde concluzia asta?Probabil la tine toti barbatii e porci sau frustrati,sigur esti in categoria aia dupa cum te exprimi.Il compatimesc deja pe barbata-tu.Eu nu am facut decat sa iti arat cum va iau dezvoltatorii si firmele imobiliare banii ca la fraieri,daca sunteti masochisti si va place,e placerea voastra,nu ma opun.In ceea ce priveste mamaliga,studii medicale au aratat clar ca este foarte sanatoasa pentru consum,spre deosebire de prafurile fitzoase pe care le cumperi tu de pe Decebal pentru a-ti curata colonul.In ceea ce priveste ratele tale la banca,nu-ti urez decat sa ai cat mai multe si intinse macar pana o sa implinesti 70 de ani!Spor.

      00
  24. „îi pui să semneze că, la nerespectarea regulilor interne, asociația are dreptul să te zboare. E apartamentul tău, dar dacă nu respecți civilizația și ești atenționat de câteva ori, ți-l poate scoate la vânzare”

    Exact asa se intampla prin america de N. Un condo se concepe pornind de la un grup-tinta (ex. 65+, fara copii, fara pets, disposable income $x+). Si apt nu se vand decat la astfel de persoane. Care la randul lor nu pot instraina/inchiria proprietatea decat la similari (care btw, tb aprobati in prealabil de catre asoc de proprietari). Regulile mai pot include: paleta de culori aprobate a draperiilor (pe exterior), tipul mobilierului de terasa, orarul activitatilor comunitatii, etc. Sanctiunile merg, in cazul proprietarilor care fight the community decision, pana la eviction cand dreptul de a exercita vanzarea proprietatii revine asociatiei de proprietari (care ulterior directioneaza banii rezultati din vanzare in contul fostilor proprietari).
    Am trait in zona si m-am imprietenit cu avocati in condominium law.
    Proprietatea ti-o cumperi ca pe un costum de haine pe care il porti ‘as is’ pana te saturi, vinzi si schimbi cu altceva. Cu certitudinea ca cei din comunitate respecta aceleasi conditii.

    Este un nivel de respect al proprietatii (si a drepturilor comunitatii de proprietari) la care noi nici nu putem aspira.

    00
  25. Da’ de oamenii aia care cumpara acolo ce zici? Da ba, vecinu’ nu are lumina, da, i-am scutura toate covoarele in cap, etc. Ca sa nu mai zic ca nu e asfaltat, parcare la mocirla, blocurile facute probabil intr-o zona in care puz-ul este p+2 (ca vad numa’ case pe-acolo), deci manevre clar. Lepre si aia care fac, dar mai lepre mi se par aia care cumpara. Daca nu ar exista amatori de asa ceva, s-ar reorienta si constructorii.

    00
    • Asta e cea mai mare problema, cei care accepta/cumpara asa ceva.

      00
    • Pentru ca, atunci cand toata viata ai trait la coviltir si te-ai spalat la lighean, orice cutie cu parchet pe jos si veceu in casa, ti se pare lux.

      Multi nu-si permit sa plateasca si chirie, sa stranga si de un avans baban (sau nu vor, aici intram in alta poveste). Prefera sa ia acum, dar sa fie „casa lor” si s-or descurca ei mai tarziu, iar asta nu va veni niciodata, pentru ca foarte putini au disciplina de a pune bani deoparte. Altii, in schimb, traiesc de la un salariu la altul, desi, isi permit sa puna deoparte. Aici vorbesc de cupluri, fara copii, oameni care castiga minim 5000 de lei impreuna.
      Educatie financiara zero (gata, am casa mea, hai sa rup starbucks zilnic, ca bani deoparte pune pulea, oi avea eu sa dau 1000 de lei lunar, 30 de ani), tarie de caracter zero (lasi un combinator sa isi bata joc de tine si de banii pe care nu-i ai, vanzandu-ti un kkt in care te vei chinui, dar tu vrei respect in societate si te crezi pulea franaru’), ego cu carul „am casa mea, ce plm, m-am realizat… tu, saracie, tot in chirie, ha?” si un maaare val pe ochi, legat de cele de mai sus.
      Nimeni nu vrea sa se uite in oglinda si sa realizeze cine e, de fapt.

      Nu ca ar fi problema mea, dar daca mintea umana nu ar fi asa usor de manipulat si de impresionat, Apple ar da faliment, rezidentialele ghetou n-ar mai exista, n-ai mai vedea bemveuri din 2010 la tot coltul, n-ar mai exista oameni grasi, n-ar mai exista oameni tepuiti prin metode care par la mintea cocosului, samd.

      01
  26. Planul ala al casei imi aduce aminte de o puscarie din Suedia.Exact la fel,numai ca avea zabrele la geamuri.

    00
  27. Hai sa-ti spun ratiunea dupa care se fac din proiectare astfel de compartimentari. Crede-ma, nimeni nu o face de prost ci, in fapt este doar in asaptarea unor trenduri. Pentru un astfel de complex care inghit cateva zeci de milioane de euro se fac studii serioasa de piata.
    Asadar,
    In carteriul nou in care stau eu, aproape nicio baie nu are mai mult de 4mp. Includ aici si marile complexuri rezidentiale la 1500-2000eur/mp unde baile de 6-8mp sunt exceptii. In baie stai mai putin de 1% din timpul petrecut intr-un apartament pentru chestii exclusiv punctuale. De ce ai lua 2-3mp de living sau bucatarie ca sa-i bagi inutil intr-o baie.
    La fel si cu dormitoarele, se proiecteaza mici pentru ca in dormitorul reprezinta o incapere unde timpul petrecut este de asemenea f putin pentru cele 2-3 activitati. Dormit, citit si activitatile cele recreative. Nu mai mentionez ca un dormitor mic este mult mai usor de incalzit.
    Livingurile si bicutariile se proiecteza mai spatioase intrucat acolo petreci majoritatea timpului. Acolo gatesti, acolo mananci, acolo te uiti la un film, acolo bagi cei mai multi bani in mobila, acolo iti vin musafirii, samd.

    00
    • atunci să proiecteze în pzm livinguri ȘI (nu știu să scriu cu bold pe interneți) bucătării spațioase.

      nu o încăpere cică ”open space”, care e în total cât un living mai de doamne-ajută.

      și, ok, dormitoare mici, dar faceți-le în pzm, suficient de mari să încapă un pat de 1,80/2 m (sau măcar de 1,6/2 m), 2 noptiere, o comodă și un dulap aproape suficient pt o femeie :) și 2 adulți în picioare în același timp.
      sau dacă faceți dormitoare mici în care nu încape nici dulap nici comodă faceți spații de depozitare (pt haine pt toate anotimpurile, lenjerii de pat, prosoape, valize, schiuri, plăpumi și pilote, tricicletele copiilor, aspiratoare, găleata cu mop pt șters pe jos și alte chestii pe care le au oamenii prin case). oamenii chiar locuiesc în apartamentele alea și au chestii, nu sunt la hotel.

      00
    • Prietene, eu mi-am facut o casa, cu utili, cu 3 dormitoare 12-14 mp. Am 3 bai, una la parter ai doua la etaj (in dormitorul matrimonial si una sa deserveasca camerele copiilor) niciuna mai mare de 4 mp, cu spatiu arhisufient pentru cate o cada sau dus, bideu, wc incastrat si un lavoar si un dulap pentru acateturile sotiei. Jos am living cu bucataria openspace de aproape 50 mp cu usi culisante de sticla sa o inchid la nevoie si unde petrec majoritatea timpului. La etaj, petrec cele 8 ore de somn + ora alte activitati. Asa le-am si gandit. Pana la casa cu princina am schimbat vreo 5 apartamente de la 47 de mp la 75 mp, cu una, doua, trei camere, iar concluzia a fost aceasi peste tot. Nu am simtit nevoia de spatii mai mari pt bai si dormitoare.

      00
    • 135mp utili*

      00
    • Prietene,
      1. TU nu ai simțit nevoia, restul de până la 7 miliardele câți suntem pe planetă sau până la 16-17 milioane câți om mai fi în România s-ar putea să avem alte nevoi.
      2. Zici de dormitoare mici și că ale tale sunt de 12-14 mp, alea din schemă sunt de 11,ceva și 9,ceva. Despre ce vorbim?!
      3. Livingo-bucătăria ta are 50 mp. În poză combinația are 35mp, cu livingul într-o formă ciudată cu o zonă inutilizabile.
      4. Zici că ai băi de 4 mp, dar pe pariu că ai un spațiu tehnic/de depozitare unde să bagi masina de spălat, flacoanele cu dero sau chestii de spălat prin baie, găleata cu mopul de spălat pe jos, apiratorul, rezerva de curpapir și mai știu eu ce. Apartamentul din schemă nu pare să aibă spațiu și să bagi toate hainele unei familii de 2 adulți și un copil.
      Scuză-mă, am niște pitici pe creieri cu spațiile de depozitare și găleata cu mop. Am avut cândva o colegă care avea un apartament într-un rezidențial de fițe și efectiv n-avea unde pune găleata cu mopul de spălat pe jos, le ținea în living, ascunse după draperie.
      5. La 2 dormitoare și living tu ai 135 mp, la același nr de camere principale apartamentul ăla are 65mp. Hai să discutăm despre nevoi de spațiu!

      00
    • @Cerbudeaur, au noroc ca primariile nu impun niste minime reguli de respectat in proiectare. sau impun si nu le respecta, dracu stie. studiile alea de piata banuiesc ca se fac pe caini sau pe pisici. altfel nu poti sa faci o baie de 4mp, in care sa pui un minim de mobilier, o ghiuveta, o cada, un dus, un wc si sa mai iei in calcul ca ar trebui sa mai intre si 2 persoane in acelasi timp inauntru. nu ai cum. nici macar teoretic, d’apai practic? comunistii faceau totul pe motiv economic (economie de spatiu), ca asa erau vremurile, iar acuma tot motiv economic (bani). mai multe blocuri inghesuite pe terenul X aduc mai mult profit decat mai putine blocuri pe acelasi teren X. e aritmetica simpla. i se impun clientului asa zise norme. i se insufla ca nu are nevoie de atata spatiu. spatiul ala e calculat din pix, cand se scrie suma pe cecul final. o pla, toti stim cat spatiu avem nevoie. dar cei mai multi sunt nevoiti sa ia ce le prezinta ”piata”.

      00
    • așa, ca chestie, baia apartamentului de 3 camere în care locuiesc momentan are 3,3 mp (și mai sexi, 4mp erau prea mulți). e atât de mică încât wc-ul a fost pus în diagonală, iar cada e atât de mică încât eu, care am 1,5 m și 50 de kile nu stau confortabil.

      00
  28. Sfat pentru cei care construiesc acum: NU mai puneți wc-ul în baie unde aveți cadă/duș.

    Personal am preferat să le separ. Este mult mai ok.

    00
  29. ziceți-mi și mie, să nu mor proastă, ce spanac e spațiul ăla din living, dintre canapea și geamuri și ce caută bucățica aia de perete acolo?!

    e pus ca pula-n drum, nici nu poți să-l faci spațiu de depozitare, că blochezi geamurile, nici balcon nu e, dă senzația că ar fi niște spațiu/mp, dar nu poți face nimic util cu bucata aia.

    00
    • Inveti sa traiesti minimalist, maica…

      00
    • @AB, e viziunea exhaustiva a arhitectului. :) fix pla, exact cum zici tu. asta denota ca serviciul urbanism din cadrul primariilor n-are nicio treaba cu ce se construieste in tara aia. ei isi iau doar banii de la dezvoltatori sau cum se mai numesc acuma si pun stampila pe proiect. doar asa se ajunge sa ai cacaturi de proiect precum cel din imagine sau cu bai de 4mp. nici sa rad nu pot.

      00
    • Babaieti.
      Peretele ala „pus aiurea in living” e structura casei :)))

      Ce e inafara lui e un spatiu „in consola” obtinut „gratis”, probabil neluand in calcul vreo retragere impusa pe hartie de regulementul de urbanism. Nu intereseaza pe nimeni sa folosesti spatiul ala, doar sa-l cumperi.
      Fara el „Living-ul” ar fi avut doar vreo 18 metri patrati cu tot cu bucatarie probabil….

      00
    • @Habarnam, peretele exterior este gros, arata ca un perete portant, deci e exclus sa fie in consola spatiul dintre peretele interior si cel exterior. nu incarci consola cu perete portant. dar, e posibil ca peretele interior, ala pus ca pla , sa faca parte din structura cladirii. in cazul asta ramane valabila afirmatia mea de sus, ca cei de la urbanism sunt degeaba. si arhitectul blocului a fost degeaba, putea si el sa vb cu structuristul si sa o puna de o grinda continua lasand spatiul livingului nealterat. din punctul meu de vedere este o greseala de arhitectura care nu-ti ofera deloc variante optime pt livingul ala

      00
  30. Situația cu casele între blocuri am întâlnit-o des în jurul la „militari residence”. Am văzut o casă chiar prinsă la înghesuială între două blocuri.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.