Casa inteligentă în 2023

Nu, nu sunt vloggerul de tec, nu vreau să vă vând nimic, vă spun doar adevărul după doi ani de aventuri în lumea asta. Poate aveți așteptări prea mari și e cazul să le nivelez un pic.

Dacă ideea voastră despre casa sau mașina inteligentă se inspiră din Kitt sau vreun serial science-fiction, urmează dezamăgiri crunte.

Bineînțeles, dacă scopul vostru în viață este să vă lăudați la prieteni cum stingeți lumina din sufragerie de pe mobil când sunteți la plajă în Zanzibar sau dacă pentru voi casa inteligentă înseamnă să zbierați „Hei Google, bagă o manea pă boxa din sufragerie”, e ok, asta se poate. Cu câteva nuanțe, însă se poate.

Am să încerc în câteva puncte mai jos să explic de ce suntem unde suntem.

Dependența de cloud

Deși etichetate frumos cu „inteligent”, majoritatea dispozitivelor pe care le cumpărați astăzi sunt cât se poate de imbecile. Singurul lucru care știu să îl facă este să se conecteze la vreun site dubios chinezesc care ia decizii pentru voi. Deci nu trebuie să vă mire că atunci când aprindeți lumina de pe mobil, de fapt voi dați comanda site-ului dubios de mai sus la care e conectat dispozitivul „inteligent” și care execută ce a primit de la site-ul dubios. De aici vă las pe voi să vă imaginați diverse scenarii. Dacă n-ai net? Dacă ăsta păstrează într-o bază de date când aprind eu lumina. Dacă îi hăcuiește careva și se distrează unul făcându-mi discotecă prin casă?

Foarte rar există azi dispozitive care comunică direct cu tine, în majoritatea cazurilor, totul se face prin intermediul cloud-ului. Exagerez un pic, site-ul nu este întotdeauna chinezesc, dar ați înțeles ideea.

Turnul Babel

Dacă nu au reușit să te facă dependent de ei cu cloud-ul, producătorii au alte metode să te țină prizonier. Fiecare vorbește limba lui. Au grijă să-ți vândă un dispozitiv central care va funcționa în majoritatea cazurilor doar cu dispozitivele lor. Îi vor spune pretențios Smart Hub, Smart Center, dar acestea sunt doar puțin mai idioate decât dispozitivul în sine. Vor centraliza dispozitivele, îți vor permite să faci câteva automatizări, dar unde credeți că se întâmplă toate astea? În cloud.

Într-o lume ideală, senzorul vostru de temperatură de la firma X ar trebui să știe să pornească termostatul de la firma Y. Doar că nu. Fiindcă nu vorbesc aceeași limbă. Există standarde de comunicație, însă producătorii aleg să le implementeze parțial sau deviază de la standard. Bineînțeles, ca dispozitivul să funcționeze doar cu aplicația lor. Sau doar cu smart hub-ul lor.

Problema are șanse să se rezolve în viitor, probabil ați auzit de Matter care promite un limbaj universal pentru dispozitive.

În prezent există trei metode să treci peste asta:

– Alegi un singur ecosistem și ai grijă ca toate dispozitivele tale să facă parte sau cel puțin sa fie compatibile cu acel sistem. Din nefericire, rar găsești un producător care să știe să facă și becuri și aspiratoare, ceea ce se traduce la o ofertă foarte limitată de dispozitive.

– Integrarea cu unul din cei trei mari giganți: Google, Apple sau Amazon. Doar că acum nu vei trece doar prin site-ul chinezesc când aprinzi lumina, ci și pe la unul din ăștia trei. Condiția este ca produsul respectiv să fie integrabil cu una din aceste platforme.

– Construirea unei soluții personalizate. Avantajul major este că genul acesta de soluție poate vorbi orice limbă. Le pune pe toate la un loc și vorbește cu fiecare pe limba lui. În majoritatea cazurilor, fără să știe cloud-ul chinezesc sau Google. Sistemele astea, cele mai cunoscute fiind Home Assistant sau OpenHAB, nu sunt însă pentru omul de rând, oricâte îmbunătățiri au în ultima vreme la interfața utilizator, într-un final tot vei scrie niște cod sau măcar un fișier de configurare.

Vocea

Ca să stabilim încă de la început, limba română nu există. Deci vei vorbi în general cu Google, Alexa sau Siri în engleză. Sau în altă limbă de circulație internațională. Poți și în română, însă apelând la servicii suplimentare experimentale și configurând setări și dispozitive care nu îi sunt accesibile omului de rând.

Resurse pentru procesarea limbajului natural nu vei avea acasă, așa că orice vise umede în care dai comenzi direct sunt doar vise. Prelucrarea vocii necesită resurse nebănuite de calcul, așa că se va face inevitabil în cloud. Tu vorbești, Google încearcă să înțeleagă ce ai zis, sistemul smart home reacționează la textul transmis de Google. Câteodată bine, câteodată extrem de prost. Când îi veți spune lui Siri să stingă luminile din sufragerie, să nu te mire dacă vă stinge led-ul de la router, pentru el (ea) tot o lumină este.

Din păcate, nu există speranțe de îmbunătățire pe acest front fiindcă nici Google, nici Apple și nici Amazon nu au găsit o soluție viabilă de monetizare a interacțiunii vocale, de-aia nici nu se agita foarte tare. Sau au găsit, dar nimeni nu vrea să întrebe cât e ceasul și Alexa să îți zică ca e 12 noaptea, dar a propos, Timex are reducere la ceasuri în perioada asta.

Niște vești bune vin totuși de pe frontul Home Assistant care încearcă să aducă vocea din cloud acasă în acest an, se vor face eforturi majore în acest sens. Dar, cum spuneam, nu-i poți cere omului de rând să își pună Raspberry Pi prin casă și să lipească cu letconul microfoane și difuzoare.

Comportamentul uman

Cu recunoașterea persoanelor stăm si mai prost, vârful tehnologiei azi recunoaște numere de mașini la intrarea în parcare dar și acolo dă rateuri. Recunoașterea facială cu o cameră obișnuită e o glumă, necesită – ca și vocea – resurse care sunt disponibile doar în cloud. De aceea, singurele produse care funcționează cât de cât sunt cele gen Nest (adică care sunt conectate la cloud).

Alternativa este să antrenezi personal modele de recunoaștere, dar treaba asta nu e pentru toată lumea. Asta pe lângă faptul că îți trebuie spațiu de stocare și calculatoare rapide.

Dacă recunoașterea imaginilor pare un domeniu mai complex, să luăm unul simplu: prezența. Așa e că în ultimul clip de reclame pe tema casei inteligente vă arată ce mișto poți face lumina de la baie să se aprindă când intri în baie? Simplu, nu? Numai că lipsește partea a doua: când lumina se stinge în timp ce te piși. Fiindcă 99% din senzorii de pe piață sunt de fapt senzori de mișcare, nu de prezență. Așa că singura soluție este să faci cu mâna la senzor din 2 în 2 minute (sau la cât l-ai setat) să rămână lumina aprinsă și să nu faci pe lângă. Da, există senzori de prezență în adevăratul sens al cuvântului, dar sunt rari și extrem de scumpi, dai faliment dacă pui unul în fiecare cameră.

O altă soluție ar fi să purtați la voi un tag permanent sau – chiar dacă râdeați de nenea ăla care se credea cyborg – unul sub piele. Cu senzorii potriviți și un pic de machine learning, prezența în casă și identificarea persoanei într-o anumită cameră se pot face dacă există un dispozitiv permanent atașat de corpul vostru. Da, în principiu merge și un ceas sau brățară de fitness, însă atât Apple cât și Samsung s-au gândit că e bine să vă schimbe adresa Bluetooth în fiecare minut la ceas din motive de securitate.

Automatizarea

Toate soluțiile care presupun o casă inteligentă vin cu un motor de automatizare care nu este altceva decât o mare și glorificată listă de if … then … else. Cu câteva variațiuni.

Nu am nici aici vreo evoluție semnificativă. M-aș fi așteptat la apariția unui limbaj de programare dedicat sau măcar la o interfață decentă. Orice automatizare reală se face însă dincolo de interfață, în final dacă vrei să iasă ceva ca lumea, trebuie să te murdărești pe mâini cu cod. În general Python sau Java.

Așa cum am început articolul, dacă pentru tine automatizare înseamnă doar control de pe mobil sau vorbitul cu Google, e ok.

Pentru cei care vor să meargă mai departe, am să dau un singur exemplu de ce e complicat: pentru încălzire am început cu 10 linii de cod și acum am 1200. Ideea pare banală: e cineva acasă – bagă 23 de grade. Nu e nimeni sau se doarme – bagă 18 grade. Și de aici începe distracția: persoanele din casă au preferințe personale legate de temperatură. Cum pot jura că e cineva acasă? Dacă nu și-a încărcat telefonul (asumând că folosești prezența telefonului în rețea ca semn de existență a persoanei)?  Dar ar fi bine să pornesc căldura când acel cineva e în drum spre casă. 5 km e suficient? Dacă nu are la telefon GPS-ul pornit? Vine pe jos sau cu mașina, timpul în care ajunge acasă va fi diferit. Dacă ține ușa deschisă, mai are rost să țin căldura pornită? Dacă cineva setează temperatura manual? Dacă nu e nimeni acasă, dar ruda mea de la țară stă peste noapte? Cum știi când o persoană doarme? Dacă mâine e zi liberă, ne sculăm mai târziu, n-are rost să pornesc căldura mai devreme. Și tot așa.

În loc de concluzie

Da, e distractivă treaba asta cu casa inteligentă, însă este în continuare haos pe piață. Modelul Apple de business în care utilizatorul este ținut prizonier se pare ca i-a infectat pe toți și nu văd nimic bun ieșind din asta. Îmi pun ceva speranțe în Matter, dar totuși rămân circumspect.

Evoluțiile din ultimul timp nu sunt semnificative, eu personal pornisem cu așteptări mai mari.

Bricolez în continuare cu o mână în cod și cu alta pe letcon, dar sunt conștient că sunt printre puținii cărora le place. În momentul ăsta mă chinui să citesc direct contorul „inteligent” de la panourile solare. Contorul trimite datele către un dispozitiv atașat la invertor care uploadeaza datele pe Internet. Eu intru pe Internet să văd cât înregistrează contorul de la mine din bătătură. Luând curent exclusiv de la invertor, pot vedea consumul doar dacă e soare afară. Ridicol.

casa-492

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

86 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2755
    • De cele mai multe ori iei codul copy paste din 3 surse si adaptezi pentru ce ai tu nevoie.

      Indecis. Tu ce zici?1814
    • Deci smart home e o altă jucărie pentru cei pasionați de linux, nu un ajutor pentru a ușura activitățile de zi cu zi de prin casă a oamenilor obișnuiți, am înțeles.

      Notă: nu sunt de părere că trasul draperiilor sau stinsul luminii e ceva ce necesită asistență / automatizare, așa că nu voi avea, probabil, niciodată asta prin casă. Doar ziceam și eu.

      Comentariu apreciat.794
    • Daca ajungi sa antrenezi modele de ML ca sa le pui pe Raspberry, si-ti mai si iese ceva, iti faci startup si incepi sa vinzi solutia si altora.

      Comentariu apreciat.384
    • ganditi-va cat de greu e sa convingi oamenii de ‘smart home’
      si retardul de zuckerberg viseaza metavers =))

      142
  2. E amuzant cand ii intrebi pe astia de vand disoozitive de case inteligente: ce fac daca da chinezul faliment? Mai pot aprinde lumina manual sau trebuie sa imi cumpar lucruri noi? Si ori se fac ca nu inteleg ori isi aduc aminte ca de fapt au o treaba urgenta si nu mai pot vorbi.

    Legat de invertor, poti fie citi pe seriala valorile instante (consumul, generat, si cat trave din grid) si sa le citesti la intervale regulate si sa le integrezi pe intervalul reapectiv de timp. Alte invertoate stiu sa aibe output de MQTT si sa ai serverul tau unde sa trimita date si sa le integrezi dupa. Cand zic integrezi ma refer la aplicat o integrala pe valori. Sau le citesti la secunda si nu mai integrezi nimic.

    254
    • o regula de bun simt la chestiile inteligente e sa fie controlabile si fizic in caz ca n-ai internet sau da faliment chinezaria. eu de exemplu am becuri smart, dar sunt controlabile si in intrerupator, termostatul merge controlat si de mana, mai am niste senzori de miscare si de detectat usa deschisa, dar daca automatizarea nu merge, trec inapoi la intrerupatoare, nu raman ca dumbo Elon Musk sa nu pot deschide masina cand pica serverul de la Tesla (nu stiu daca e exagerare, tho’)

      insa problema e reala, o gramada din chestiile smart o sa fie caramizi in cativa ani din motive ori de faliment al producatorilor ori de terminat perioada de suport ca firma producatoare trebuie sa faca bani si tu i-ai det deja pe ai tai. a se vedea ce s-a intamplat cu Sonos mai vechi.

      143
    • Fix asta am patit cu un sistem de alarma (chinezarie Digoo): am impanzit casa de senzori (macar n-a fost scump, vreo 5-600 lei cu totul) si recent aplicatia a renuntat sa functioneze. Le-am dat un mail sa intreb si raspunsul a fost „Yes, the application is old.” (da, asta a fost TOT raspunsul)

      Asa ca acum am un sistem de alarma care poate fi controlat doar prin SMS :(

      113
    • NOU
      #9

      @Razvan B: sa stii ca si Rapadox, ditai firma de sisteme de alarma are o aplicatie proprie care mi se pare ceva de speriat. Am avut anul trecut luni bune in care ba nu mai mergea notificarea, ba nu se conecta… Am primit moca vreo juma de ani – da, aplicatia e pe bani, platesc camla 3 ani „suportul” lor. Si din 2 useri ba unul nu primeste inca notificarea, ba serverul Swan al lor e mort si tot asa…

      Legat de articol, mi se par toate o joaca. Singurul lucru pe care l-am implementat cu Homekit sunt luminile exterioare si senzori la usi. Si functioneaza ok 99% din timp, cand ajung acasa se aprind 5 min, cand ies din casa la fel. Dar in casa nu mi-as pune. A, am la brad, la luminile de craciun chestii d-astea de fun.
      Si nu am chinezarii, am doar Meross care macar sunt mai rasarite si doar Homekit – si tot am avut probleme cand au picat aproape toate switchurile – am 7 doar). Deci, le vad ca pe chestii „de joaca”.

      12
  3. (folosesc Home Assistant)
    daca te ajuta, pentru senzor prezenta pat, eu folosesc un senzor presiune simplu (din magazine electronice, nonsmart), cu cele 2 borne conectate la un senzor zigbee de usa/geam (sau chiar de inundatie, daca n-ai chef de lipit cu ciocan de lipit) :D

    cu lumina in baie la miscare am renuntat dupa cateva luni, pentru exact motivele tale, am pus un intrerupator zigbee cu 4 butoane, fiecare activeaza cate o scena cu culori diferite). (plus un buton pentru facut pisu noaptea. ala stinge lumina singur dupa 4 minute, ca stiu sigur ca atat imi ia) :)

    preferatele mele sunt roletele automate (setate sa se inchida la 30 min dupa apus, si sa se ridice cu 30 minute inainte de apus) (in afara de cele de la geamuri cu flori, care se ridica cu 1 ora inainte de apus, si se lasa la 1 ora dupa apus, sa prinda toata lumina :) ) (aqara roller shade driver e1 la 270 lei bucata, sunt priceless!)

    149
    • ”(plus un buton pentru facut pisu noaptea. ala stinge lumina singur dupa 4 minute, ca stiu sigur ca atat imi ia) ”

      Eu mi-am pus o lampă de 20$ cu senzor de mișcare de pe aliexpress și stă aprinsă când mă mișc și eu pe acolo. E subțirică, LED, se lipește de perete/dulap/orice.

      93
  4. „.. 10 linii de cod și acum am 1200. Ideea pare banală: e cineva acasă – bagă 23 de grade. Nu e nimeni sau se doarme – bagă 18 grade. Și de aici începe distracția: persoanele din casă au preferințe personale legate de temperatură..”
    Dupa un stres de doua ierni cu termostate „inteligente”, wireless, afisaj..care caraiau si porneau deloc smart, am revenit la vechii robineti termostat „manuali” iar centrala a trecut in mod on cand e frig. Conform maxim, consum de gaz minim. O sa mainrevin cand robotii vor avea senzori de temperatura ca femeile.
    La serviciu automatizam tot. Aveam un exel care o data pe luna era folosit la copy-paste-apasa buton-scrie o cifra dintr-o celula in alt excel. Atat. A fost automatizat, python, chestii…costa cateva sute de eur pe luna licenta la nus ce soft, trebuie sa am grija sa fie la zi nus ce alt modul software, imi bat capul cel putin la doua luni cu it-ul ca nu’s ce permisiuni vrea robotul,.. Efortul e mult mai mare decat nenorocitul de copy-paste care dura 5 sec maxim (si pe care il mai folosesc uneori cand robotul nu merge)

    Comentariu apreciat.356
    • Pentru caldura recomand Honeywell Evohome. Il am de 2 ani si face ce trebuie. In plus l-a recomandarea mea il mai au inca 3 prieteni si sunt multumiti. Daca aveti nevoie de detalii exacte despre ce va trebuie putem sa discutam in privat.

      44
    • Referitor la munca, ideea e ca automatizarea aia e scalabila la acelasi pret. Acuma esti un om care facea copy paste, dar decat sa mai angajeze inca 3 daca e nevoie, se ocupa pythonul + ca nu are timpi morti ca un om.

      Am renuntat si eu la sera la o automatizare gen deschis aerisirile in functie de temperatura, ploaie samd, le deschid primavara, le inchid toamna :). Am o tona de chestii pregatite sa le montez/programez prin casa, dar de fiecare data cand pun in calcul ce ar putea sa mearga prost bazandu-ma pe ai vs eu apasand un buton, raman pe apasat un buton.

      82
  5. Frumos explicat, pana la urma smart home pt 90% din oameni e sa zica, hey google/alexa, turn on living light. Si e atata de usor sa faci asta fara sa trebuiasca sa stii nimic. Pui un bec cu 50 de lei cu wifi integrat cu un asistent si iti iei o boxa de la acel asistent. Cand pica netul infiletezi in dulie un bec normal pe care il ai de rezerva intr-un sertar. Pentru restul de 10% posibilitatile is infinite.

    Indecis. Tu ce zici?1517
    • Adrian, pana la ora asta vad ca nimeni nu ti-a zis nimic, poate habar nu au sau nu isi bat capul cu tine, afla deci, orice bec smart, ORICE, poate fi pornit/oprit de nu ai net din intrerupator. Cu placere

      212
    • Stiam, ziceam in cazul in care nu ai net mai mult timp si pui rapid un bec in loc.

      25
    • Adrian vrea sa zica ca in cazu in care nu ai net si vrei sa aprinzi becu, pui repede un bec in locul becului pe care nu vrei sa-l aprinzi. :))))

      01
  6. HomeAssistant cu relee Sonoff DIY si Shelly. Se pot controla si strict pe LAN, nu e nevoie sa treci prin mizeriile lor de aplicatii.

    De exemplu eu am facut o automatizare cat se poate de basic: Cand e seara si se ne apropiem de casa se aprind luminile pe Hol si Bucatarie, sa nu intram pe bezna. Cand pleci de acasa daca ai uitat lumina sau luminile monitorizate aprinse se sting, evident tinand cont daca ambele dispozitive tracked au plecat din proximitate sau doar unul.

    Alta automatizare care nu necesita conectarea prin terte servicii e o pompa de caldura + LAN Adapter dedicat. Poti controla prin HA fara probleme.

    PS. Tot caut un releu smart care sa suporte macar 32A pe faza. Doresc sa monitorizez consumul pe o pompa monofazata – in ideea ca aplicatia pompei imi arata consumul generat si consumat pe ACM / Incalzire dar nu reusesc aflu cat consuma pompa in standby sau cand face sampling la apa sau cand agregatul de afara e pe on. Din pacate producatorul nu are expuse API-urile pt asa ceva.

    76
    • Daca poti citi starile alea care te intereseaza (standby, sampling, incalzire), poti masura o data consumul manual si apoi folosesti PowerCalc ca senzor virtual.

      12
    • @Rumbu, aia e baiul, baietii de la Daikin au inchis API-urile publice pentru anumite informatii, cum ar fi Standby, Sampling – pentru restul am access ( Incalzire, consum per 2h, per 24, per 30 zile, control on/off – in principiu pt 70% din senzori ).

      Din pacate nu am cum prin metode ortodoxe sa vad cand porneste motorul efectiv – bine, senzorii is expusi ca i-am vazut cand s-a facut service la ea cu softul dedicat al producatorului. Mai exista o solutie cu un m5StickC care se leaga pe niste porturi din unitatea interioara, culmea facute pentru asa ceva dar din pacate nu ma pot atinge fizic de ea din cauza garantiei.

      11
    • Tot caut un releu smart care sa suporte macar 32A pe faza.

      Tu vrei unealtă pentru comandă pe 32A sau pentru măsurarea consumului ?
      – pentru comandă similară (curent mai mare) folosesc un releu smart ce comandă un releu mecanic mai puternic
      – pentru măsură, Shelly Pro 3M nu e ok ?

      32
    • @gupi – doar masurare. Pompa aee sigurante in panou de 32A. Pompa este monofazica. Problema ar aparea in moment in care pompa functioneaza si datorita frigului sau inghetarii intra rezistentele interne aditionale de 6kW, atunci e consum puternic si soc initial maxim.

      In principiu vreau asa: cablul de alimentare ce vine spre pompa – taiat – releu de masurare smart – continuare fire ce merg spre pompa. Asta ar insemna ca acel releu smart ar masura curentul ce e „tras” de pompa. Pana acuma nu am vazut un releu smart care de exemplu sa duca 1 consumator mai serios, gen 32A. Exista si la Shelly si Sonoff Powr3 dar duc de exemplu 40A impartit pe 3 / faze.

      Exista si posibilitatea sa ma fi incurcat si sa nu caut ce trebuie.

      12
    • @toni

      vezi ca releele astea de masurare jmechere nu necesită fir tăiat – au transformatoare de curent ce se „înfășoară” pe cablul de alimentare.

      Așa e și Shelly ăla 3M, tot așa am și măsurarea curentului la branșament pentru integrarea sistemului fotovoltaic

      21
    • Contor electric Schneider cu Modbus.

      12
    • ”De exemplu eu am facut o automatizare cat se poate de basic: Cand e seara si se ne apropiem de casa se aprind luminile pe Hol si Bucatarie, sa nu intram pe bezna.”

      Eu mi-am pus întrerupătorul de pe hol lângă ușa de la intrare, ca să pot aprinde becul când intru în casă.

      Comentariu apreciat.440
    • @Toni Pentru monitorizare consum nu iti trebuie nici un dispozitiv „semcher”. Este suficient un transformator de curent prin care treci firul care alimenteaza pompa.
      Ceva de genu : https://roboromania.ro/produs/senzor-de-curentpasiv-30a-compatibil-arduino/
      Sau poti sa iei un contor de energie „inteligent” adica cu iesire modbus. La majoritatea contoarelor se gasesc pe net registrii. Este suficient sa ii citesti si sa afli intensitate, tensiune, consum etc.
      https://www.electrolight.ro/contor-de-energie-1-pol-1-modul-80-a-comunicatie-modbus-multi-tarif-afisaj-lcd-ex9em-1p-1m-80a-mo-mt-noark?gclid=Cj0KCQiAw8OeBhCeARIsAGxWtUyV2pSMuJBz44oC4d9WY0zSw12u6-DaSPLdp_wITj7NCmR8kVdJ6wQaAqOoEALw_wcB
      In ambele situatii trebuie sa te descurci un pic cu programarea si sa ai si ceva conostinte de placi de dezvoltare (adruino, raspberry).

      01
  7. Milioane de bărbați români au case inteligente. Stau pe canapea, cu berea în mână şi doar comandă:

    „Hey, Wife, bring more beer!”, „Put ciorbă on the stove!”, „Feed the kids!”, „Volume down 90%”

    De obicei o programează o dată şi bine, de merge în service la Mother cam o săptămână, dar după aia e brici. Nu prea mai răspunde la „Wife, need secs!”, dar e o pierdere minimă.

    Comentariu apreciat.1089
    • @adyzah după cum scrii aș zice că ori ești căsătorit și visezi cu ochii deschiși, iar nevasta nu știe ce butonezi tu pe aici, ori încă nu ai făcut pasul și habar n-ai cu ce se „mănâncă” o căsnicie. Auzi tu, volume down 90%!

      Comentariu apreciat.4212
    • @kELOO după cum scrii, aș zice că nu ești chiar cel mai amuzant tip pe la petreceri.

      234
    • Cred ca vroiai sa scrii mute , in loc de 90% volume down :))))

      01
    • @kELLO: a vrut să zică „volume down to 90%”, atât are voie sa comenteze în fața nevestei 😅

      21
  8. ultima chestie folositoare implementata: am 2 ipaduri vechi nefolosite. facut un home assistant dashboard doar pentru cate 1 camera, de exemplu pentru baie (cu toate 4 becurile din baie, temepratura, umiditate, rolete, calendar, muzica, ce vrei tu), ipadul pe perete in baie. cu un senzor miscare, ipadul se porneste pentru 2 minute cand cineva intra in baie (se lock automat dupa 2 minute, se unlock automat la miscare) (aplicatia Kiosker free) ;)

    also, muzica in baie la miscare, intre anumite ore, nu noaptea (cand intri, porneste automat piano music ca intr-un hotel scump, se opreste dupa 5 minute)

    si cu ce ma mai distrez momentan sunt butoanele (cel rotund Xiaomi Mi Smart Wireless Switch e cel mai fain ca design, si poti programa 1click,dubluclicl…. 5 click, hold, deci 6 scene/functii.. superb)

    85
  9. Uitați-vă la Legrand, soluțiile lor controlează becurile, prizele, storurile rulante, yala ușă termostat, detector de fum, aerisire. Nu ai nevoie de becuri inteligente, comanda se face prin întrerupătoare conectate și un modul central instalat în contorul electric . Fac parte din alianța Matter.

    23
    • Legrand foloseste Netatmo care ghici ce, are nevoie de Internet ca sa functioneze.

      Dispozitivele Legrand sunt de fapt Zigbee, asa ca poti sa le folosesti independent de cloud, insa cu o solutie personalizata ca Home Assistant, dar asta inseamna sa renunti la aplicatia si gateway-ul Netatmo.

      71
  10. Acu’ mulți ani, când încă nu era la modă deschisul/deblocatul de chestii cu ajutorul amprentei (care tot un fel de chestie d-asta inteligentă este), mă invită cineva la el acasă, la un grătar. Și a ținut neapărat să-mi arate cum deschide el ușa de la intrare cu amprenta. Repet, era ceva nou și nemaivăzut. Și, având degetele pline de grăsime și de funingine de la grătar, ușa…pauză! Nu se deschidea! S-a șters pe tricou, s-a frecat, nimic! A sunat și a venit nevastă-sa din casă sa ne deschidă. „Dom’le, eram murdar pe degete și d-aia, dar uite cum merge acum!” Lucrurile au evoluat mult între timp, înțeleg că acum poți să urli din stradă și casa deschide ușa și pune de cafea instant când te aude, dar mie mi-a rămas pe retină nene ăla care rămăsese p-afară fiindcă avea degetele murdare. Între timp au apărut chiar și niște reclame mișto cu unii pe care nu-i mai recunoaște smart home-ul din motive diverse.
    Treaba asta e mișto pentru pasionații de tech sau pentru persoanele cu diverse dizabilități. Dar cred că e inutilă pentru oamenii care încă mai sunt în stare să învârtă o cheie, să apese pe un întrerupător, să seteze câte ceva manual prin casă.

    Comentariu apreciat.640
    • Dacă îți fură cineva telefonul și vine la tine acasă, i se deschide și ușa, i se aprinde și becul pe hol :)

      210
    • Circula un filmuleț pe fb, sigur am mai povestit aici, se trezește unu’ dimineața: Alexa, fă cafeaua, Alexa dă drumul la apă la duș, Alexa aia, Alexa ailaltă, Alexa încuie ușa.
      Și se duce la dentist.
      Se întoarce pe o ploaie torențială, și cu gura amorțită de novocaină sau ce-a băgat dentistu’ în el, încerca s-o convingă pe Alexa să-i descuie ușa; în interior, Alexa dădea drumul la toate drăciile, numa’ ușa de la intrare n-o descuia.
      În timpul ăsta vecina de lângă vine acasă, bagă cheia în broască, răsucește și intră în casă (a ei).
      Parcă până la urmă Alexa l-a lăsat să intre dar făcea figuri la aprinsul șemineului și/sau un duș fierbinte.

      90
    • daca ai devenit sarac sau somer nici nu iti mai da drumu la poarta

      01
  11. un termostat controlat prin wi fi atat am investit in educatia casei. merita

    111
  12. Autorul are dreptate, nu exista cloud ci „other people’s computer”.
    Pentru o automatizare corectă trebuie sa alegi protocolul (protocoalele)de comunicație (knx, zigbee, zwave, x10, dali) si apoi produsele de care ai nevoie.
    Urmeaza apoi alegerea unui soft de integrare gen openhub sau daca ai bani Niagara4 cu controllere un pic mai sofisticate.
    O automatizare corectă nu înseamnă doar remote control ci faptul ca diverse echipamente comunica intre ele si acționează după un algoritm astfel încât sa iti mărească confortul si sa faci economie, asta fara ca tu sa stai pe telefon.
    Sistemul trebuie sa fie capabil sa iti furnizeze alarme de defect, sa poti monitoriza toate instalațiile, sa iti furnizeze date statistice cu ajutorul cărora să poti acorda sistemul.
    Noi suntem ingineri BMS si automatizam clădiri de birouri, mall uri, fabrici.
    Evit automatizări pentru case pentru ca nu sunt apreciate si plătite corespunzător.

    162
    • De ce nu Home Assistant ? E gratuit si e „other ppl’s computer” adica al tau, sau un NAS si ai terminat problema ( intreb, nu dau cu piatra ) restul de aplicatii enumerate de tine nu le-am incercat.

      HA-ul suporta colaborare intre device-uri atata timp cat faci automatizarile corect ( documentatie este de plange internetul ).

      41
  13. Decât sa te chinui atât cu contorul ala, pui o camera de 100 lei alimentata la baterie din panouri și gata. Citești live contorul pe net

    81
  14. Pentru ce folosesc eu, HomeAssistant și Shelly e suficient (niciun cloud!)
    Dacă e musai, pot accesa HA și din internet (apropo, are 2FA), așa că e suficient.

    Alaltăieri mi s-a stricat termostatul din mansardă (e din ăla dumb, cu cablu până la pompă). am pus pompa de mansardă o priză Shelly programată să pornească la fix și să meargă câte 5 minute.
    Nu e perfect, dar e ok până iau alt termostat.

    43
  15. Soluții de automatizare mai simple nu se găsesc? Și fara sa fii conectat la net? Daca e doar sa te joci cu temperatura pe o plaja de 10 grade….
    Am folosit la o casa un logo de la Siemens, programat pe PC și încărcat cu un cablu RJ45…fara net.
    Omul avea în final automatizate, storurile (în funcție de răsărit apus, plus comanda manuală, dacă îl deranja soarele în timpul zilei), irigatul grădinii, rezervoarele de la bai (folosea apa de la ploaie) și o parte din lumini, coroborate cu senzori de prezență. S-au jucat și cu RFID să aibă ușa de la intrare automatizata, dar la yala nu a renunțat.
    Asta cu comanda vocala, mi se pare puțin exagerat….tre sa te rogi de aparat să facă nusce?

    11
  16. HA + priza inteligenta pt tăiat curentul la masina de spălat vase/rufe (după ce au terminat de „muncit”) ca să nu umble piciul la ele, veață!

    42
  17. Întrebare pentru pasionați: există automatizări la casă care îmbunătățesc viața semnificativ, în sensul în care îți reduce consumul la apă/gaz/curent, îți scutește un anumit timp cu o treabă sau îți crește foarte mult confortul?

    Întreb fiindcă chestiile precum pornitul luminilor prin aplicație sau automatizarea de tras al perdelelor mi se par activități pe care le pot face eu fără mari bătăi de cap și efort.

    100
    • Un exemplu simplu: Deschis ușa la garaj (sau poarta când plouă afară) cu comanda vocală fara sa te dai jos din mașină. Tăiat accesul la diverse electrocasnice la care nu au voie copiii.

      43
    • Trebuie doar sa ai imaginatie si mult timp liber :)

      Eu consider ca mi-am dus sistemul de incalzire aproape de perfectiune. Din pacate nu am cu ce sa compar, iarna asta nu a fost asa de frig ca sa vad daca am facut economie. Dar fata de sistemul clasic pe care il programezi pe zile si pe ore, e un mare pas inainte. Important e ca fiecare membru al familiei are preferinte proprii, porneste cand te indrepti spre casa, are temperaturi in functie de persoana si de camera, intra in conservare cand lipsim toti mai mult de 24h, se opreste in camerele in care aerisesti, scade automat temperatura cand dormi, te lasa sa faci override in fiecare camera daca ti-e prea frig sau prea cald, ridica rulourile si trage perdelele daca e soare afara, tine cont de viteza cu care te indrepti spre casa.

      Cateodata, se intampla ca cele mai simple automatizari sa aiba efecte nebanuite. De exemplu sotia e cea mai incantata de pornirea espresorului dimineata cand trece pe hol sau de led-urile de sub paturi/canapele care se aprind la 5% ca sa nu dai cu piciorul.

      De altfel, am observat ca WAF (wife acceptance factor) e unul dintre cele mai importante aspecte.

      Comentariu apreciat.270
    • 1. Irigat gradina: electrovane si senzori de umiditate a solului pe fiecare circuit de irigare, plus prognoza meteo iti permite sa utilizezi strictul necesar de apa.

      2. Piscina: senzori de temperatura, clor si PH, pompa de injectie de clor si PH-, economie de energie electrica pentru pompa si mai ales timp pentru mentenanta si recuperarea calitatii apei in caz de dezechilibru.

      3. Apa calda: pentru un boiler electric, senzor de temperatura + releu incat sa nu ramai fara apa calda in caz de supraconsum. Opresti boilerul cand pleci in vacanta si preincalzesti apa cu o zi inainte de a reveni.

      4. Senzori de inundatie in bucatarie si bai + electrovana pe intrarea principala

      5. Senzori de ploaie si deschidere de geam – alerta in cazul in care o fereastra de mansarda este deschisa

      6. Securitate: senzori de deschidere usi/geamuri, camere de supraveghere + sistem de recunoastere a obiectelor -> inregistrare si alerta in cazul in care o persoana este detectata.

      7. Climatizarea, care e evidenta.

      70
    • @mki

      Pentru unii lista ta pare un vis frumos, pentru puturosul din mine instalarea si mentenanta chestiilor de mai sus par un cosmar nesfarsit.

      Dar incep sa imi vina idei. Ma gandesc ca nu ar fi rau sa imi pot comanda de pe telefon cada, sa fie plina ochi la ora 20:15, apa de 40,5 grade si cu 12 cm de spuma.

      40
    • @silicon_v
      Pentru instalare subscriu la ultimul paragraf din articol, trebuie sa fii pasionat. Exista foarte putine solutii plug & play.

      Mentenanta consista 99% din timp in a schimba bateriile dispozitivelor wireless. O data la cateva luni per dispozitiv.

      00
  18. NOU
    #57

    Pe mine asta cu casa inteligenta nu prea m-a prins, mi se pare putin cam exagerata treaba pentru cata utilitate are. Ce vad util aici sunt senzorii de umiditate, de gaz , fum si poate ceva senzori de miscare pentru cand nu sunt acasa. Dar ma cam dezamageste partea cu securitatea. Nu sunt vreun hacking guru dar mi-a luat putin peste o ora sa ma conectez la o camera de securitate pe care o am pe casa ca sa pot downloada filmuletele prin ftp ca imi era lene sa pun scara sa scot cardul din ea. Cel mai mult mi-a luat sa gasesc pe internet parola mini linuxului pe care il avea pe ea(si care e identic pe majoritatea camerelor chinezesti). Securitate 0. Ma impac cu ideea ca mai mult de filmulete cu mine in peleul gol prin gradina n-au ce sa gaseasca.

    110
  19. Casa inteligenta IMHO si UTILA e ceva de genu: senzori de miscare si de efractie la geamuri+usi. Iti intra vreun ‘masterand’ in casa -> primesti alarma -> chemi politia si/sau comanzi de la distanta si deschizi usa la rotweilleri.

    Poti adauga senzori de CO si gaz, pornit/oprit irigat gazon, pornit/oprit/controlat centrala, feeder mancare/apa caine

    20
  20. eu caut niste senzori care sa-mi blocheze pornirea centralei termice atunci cand e fereastra deschisa. ceva sugestii? folosesc un termostat Salus IT500.

    00
  21. Are cineva vreo sugestie de termostat smart pentru centrala pe gaz – adica doar comanda/reglajul centralei de pe telefon, fara senzori suplimentari in alte camere.
    Acum cativa ani era doar Salus pe piata, acum am vazut la Dedeman: Honeywell T6R, Division Gas, PNI, Homplex NX1m, etc – care credeti ca e mai bun?

    00
    • Nu fac reclama, nu am idee cine sunt, dar POER. are PID, istoric 7 zile, toate graficele si monitorizari ce nu le vei folosi vreodata, scenarii de automatizare, sensibilitate de 0.5°C a histerezis, etc.

      30
    • @Gustav
      Multumesc. Nu am auzit pana acum de asta.

      00
    • Honeywell (mai ales ca e brand) ala e destul de interesant, erau o gramada de review-uri pe Emag, functioneaza bine cu anumite centrala si e inteligent, adica invata timp de vreo 2 saptamani in cat timp face o anumite temp. in functie de instalatia pe care o ai, si apoi se autoregleaza..q

      00
  22. Bun explicat în articol – concluzia e că vorbim de smart, nu inteligent homes (deși sunt mici componente inteligente în cloud).

    Ce mi se pare un factor foarte important este ca automatizările să nu afecteze negativ experiența. Ex: merg becurile remote și din sensor, dar dacă le aprinzi (sau ai cădere de curent) din întrerupător nu pornesc sau intră în pairing; cam aiurea.

    Din comentarii văd că e destul de multă lume cu soluții diferite, dar asta zic eu că afectează și pe cunoscători (chiar dacă nu recunoaștem) și pe necunoscători.

    Linia e fină momentan între ușurință de utilizare/configurare și securitate/dependență de cloud. Personal, cred că e bine să ai opțiuni, e bine că se discută, mai ales despre limitări, și cred că e potențial de creștere.

    20
  23. Oooo, mersi cu Timex. Îmi comand un Pepsi 1978 re-issue. Sau un Snoopy…

    00
  24. tl;dr, scurtez eu pt toata lumea, daca nu ai bani multi sa pui pe unu care foloseste linux sa faca ce vrei nu merita, la fel cum nu merita sa faci tu daca nu esti din ala care foloseste linux; poti sa ai ‘casa smart’ dar trebuie sa ai asteptari limitate nu de filme sf si de reclame la ‘smart deviceuri’.

    30
  25. NOU
    #74

    Io’s la criza de 40+ si imi place sa minimizez. Privesc cu ochi critic orice tampenie d-asta care ori costa foarte mult ori e complicat de automatizat. Imi pun tot mai des intrebarea „merita?”. Chiar daca sunt inginer in automatizari, cu o pasiune maxima pentru software.
    Tot ce am acum in casa sunt niste becure Philips Hue, instalate in primul rand pentru a depasi niste limitariale proiectului instalatiei electrice.
    In rest, nimic. Nimic nu mi se pare cu adevarat de ajutor, life changing. Majoritatea sunt kkturi nice to have pe care producatorii ni le vara pe gat drept „you can’t live without this”.

    Daca ar fi o chestie care POATE mi-ar trezi interesul, ar fi o programare week-by-week a termostatului centralei. Adica, sa zicem ca duminica i-as „spune” termostatului programul pe saptamana ce urmeaza (pentru a schimba setpointul temperaturii in functie de cand dormim sau suntem plecati, chestii care se pot schimba de la o saptamana la alta).

    Cat despre aventurile autorului in lumea Python sau Java… Boss, mai simplu de atat e greu. Nu e o chestiune de limbaj, ci de complexitate s sistemului. Pe masura ce codezi acele 20 de linii de cod, te gandesti la tot felul de „edge cases” si, pe masura ce le implementezi, ajungi la 1200 linii. Limbajul nu e de vine, mai ales Python care e atat de compact. Complex e sistemul. Spune-mi mie, te-ai gandi vreodata ca o cutie automata moderna de viteze are nevoie de peste 1 milion de linii de cod pentru control? Sau tot pe acolo pentru calculatorul de injectie (cum e numit popular ECU-ul) are lejer peste 1.5 milioane de linii de cod? Ai zice ca numa da drumul pe rand la 4 injectoare, nu? :D

    101
  26. Sunt de aceeasi parere cu colegul de mai sus. Si tu tot 40s, programator de 22 de ani, ma joc cu RaspberryPi din 2012, apoi ESP8266 si ESP32, BananaPi si OrangePi. Ca software ma joc cu NodeJS, LUA, Python.
    In casa nu mi-as pune „automatizari” de nici un fel. Si aici ma refer la prostii gen Alexa aprinde luminile. Pentru mine singurele automatizari care conteaza sunt cele de confort termic.

    In curte este alta treaba.
    Nu folosesc cloud. Am propriile interfete web si app, totul custom. Daca pica, pica de la mine (netul in principal).

    – 2 hranitoare animale heavy duty, unu pentru catei si unul pentru pisici. Pot pleca de acasa 2 – 3 saptamani fara probleme
    – control electrovana (nu electrovalva) apa catei, de unde beau si pisicile
    – sistem anti inghet pentru apa cateilor
    – toate luminile cu posibilitate de pornire din app. ideea e ca la un moment dat sa le leg la alarma si daca e noapte sa se aprinda.
    – control pompe apa put x 2
    – control pompa apa gradina pentru gazon/solar
    – control electrovane (nu electrovalva) irigatie gazon
    – control electrovana (nu electrovalva) irigatie solar

    Ce am mai facut pentru vecini :
    – hranitoare animale heavy duty pentru porci/gaini/vitei
    – automatizare solar (pompa/bazin/electrovana)
    – control electrovalva apa animale (porci/gaini)
    – usa cotet gaini, care se deschide/inchide automat dimineata/seara. ofera protectie dihori

    Din punctul meu de vedere e tot un hype, alt „revenue stream” pentru Amazon/Google/Apple/Etc care tot incearca aduca „smart home” de la pasionati/profesionisti la toata lumea. Si ca orice hype, le vor folosi la inceput si apoi spre deloc.

    Si ca un FYI, mare grija ce chinezarii folositi, mai ales relee si ce putere treceti prin ele.
    Eu prin releele chinezesti nu trec mai mult de 12V cu care controlez alte relee de calitate, made in EU in principal.

    40
  27. Intrebare: in casele voastre, smart sau dumb, aveti senzori de fum? dar extinctoare de incendiu? ca vad shpe optiuni de senzori, module de comanda (ma fac vinovat si eu de niste tentative de a face casa „dasteapta”), dar pana la senzori care anunta telefonul de X chestie, mai e si partea in care eu ar trebui sa fiu capabil sa fac chestii fara sa imi spuna telefonul. si inca sunt uimit de cata lume se mira cand aude de extinctor in casa. Unul, nu zic mai multe.

    20
    • NOU
      #79

      Am senzor de fum si stingator de mana. E drept, cred ca i-a trecut termenul, ar trebui schimbat (sau se poate refurbisha? Nu ma pricep).

      00
    • Bogdan, se procedeaza fix ca in cazul celui auto. Ma rog, pentru cei care nu au masina, si deci nu au de unde sa stie ca extinctoarele expira (wink-wink), procedura e f simpla: sunt firme care se ocupa cu vanzarea si servisarea extinctoarelor, costul e de ordinul zecilor de lei, deci nu e nicio corvoada. Stiu, pe aici toti au bolizi care nu iau foc, dar poate va nimeriti blocati prin vreun pasaj pe la unirii, si ia foc o masina de saraci in fata voastra, si aia, fiind saraci, nu au extinctor. Riscati sa se murdareasca de foc deschis si bolidul vostru, daca nu aveti extinctor FUNCTIONAL.
      Din pacate, multa lume prefera sa mearga pe „nu mi se intampla mie”, si asta in conditiile in care nu e nicio mare cheltuiala ori vreo mega inginerie. Lipesti un senzor de fum, pui niste extinctoare la indemana, si poti sa iti setezi un reminder sa verifici starea lor la 6 luni, de exemplu. Si integrezi si partea de smart, sa fie pe trend

      00
  28. Eu am senzori de fum legati la alarma si extinctoare.

    00
  29. Alarma e cea mai complexa automatizare pe care am facut-o. Nu am o alarma propriu-zisa, totul e facut din automatizare: senzori, camere, lumini si sirene.

    https://imgur.com/gallery/EYkIaXw

    Si, da, am extinctoare.

    11
  30. Mi-a cerut un client sa-i optimizez ceva chestii, sa-i adaptez altele… dupa ce m-am uitat putin …ce sa vezi, mi-am dat seama ca de fapt ceea ce credea el ca sunt clientii lui de fapt sunt doar clienti pasati de la altii cand n-aveau timp de ei, iar el nu are acei clienti si nici nu are acces la ei, daca nu cotizeaza… erau gen 80-90% din clientela cu care se lauda. Tristutz as zice… dar cand vin un 5-10k euro pe luna fara sa faci mai nimic nu-ti pui probleme, iti pui cand nu mai vin…

    Bataia mare peste tot e pentru a avea clientii… si nu serviciile, deci viitorul e mult mai sumbru decat il descrii tu, pe langa asta mai e si complexitatea dusa la mnezo pentru orice „device” … de la drujba la frigider de vinuri. Oamenii se lauda ca pot seta 2 grade in plus la frigider de pe app… dar nu inteleg ca practic o electrocasnica care are de facut 1 singur lucru n-are sens sa faca 10, ca asta inseamna sa o arunci dupa 3-4 ani de functionat pentru ca se dezlipeste un fir de la un senzor si e prins la gramada in cod cu un… „„„ catch(err) { throw new Error(‘Call service!’)}`

    01
  31. eu am o problema mult mai simpla… zic eu.

    vreau si eu o incuietoare de usa care sa functioneze ca alea de la masini. telecomanda cu 2 butoane, ai apasat pe un buton, se incuie, apesi pe celalt se descuie. evident si cu acces cu cheie pentru cand se termina bateriile sau e pana de curent. atat.

    nu am reusit sa gasesc asa ceva. ori caut gresit ori nu inteleg descrierile produselor.

    ma poate ajuta cineva?

    00
  32. Eu vreau sa-mi iau o yala smart dar pentru care sa cumpar si montaj si sa nu trebuiasca sa cumpar alta usa.
    Puteti recomanda asemnea produs si serviciu?

    00
    • Recomand nuki. Daca iei si hub-ul de wi-fi, e tipla! Vezi site-ul lor, pretul e mult mai ok decat orice „oferta” din Romania. Livreaza cu ups, in vreo 3 zile ai coletul la usa.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)