Casa de vis începe cu o stare de spirit

Azi m-am simțit mai feminin ca niciodată și, după ce am montat o bancă de exterior de la Dedeman, savuram o cafea și un wifi, ambele de calitate, pe ea și reflectam la univers. După care m-am apucat și m-am logat pe Pinterest ca să pun la punct o listă de idei pentru casa mea, dacă tot am cont acolo și 111 urmăritori, deși n-am pus niciodată nimic acolo.

În timp ce frunzăream prin poze, mi-am adus aminte de casa în care stăteam în Berlin (pentru cei care nu știu, la sfârșitul lui iulie 2008 mi-am făcut bagajul, am lăsat baltă casa din București și m-am mutat cu chirie la Berlin, pentru că de ce nu). Prima chestie care m-a izbit a fost că nu era foarte multă mobilă și, ca și casa în care stau acum, totul era mobilat în același stil. După primele săptămâni, aveam să realizez că mobila e mai mult decât suficientă și că neamțul e alt tip de animal față de român.

Casele de genul ăsta, la fel ca restul caselor decorative, sunt foarte mișto și pot deveni realitate, cu condiția ca românul să lase acasă obiceiurile moștenite de la părinți. Și când spun asta mă refer în special la ideea aia stupidă de a cumpăra și a strânge tot felul de căcaturi și a le înghesui prin casă. De aceea casele românești arată de căcat, că sunt pline de mizerii de care proprietarul nu are nevoie, dar le ține acolo, că poate odată și odată…

Și toate astea știrbesc din frumusețea casei. Vă dau exemple de care mă lovesc des:

  • n-am o bormașină în casă. stau de 4 ani aici și am avut nevoie o singură dată să dau două găuri, l-am chemat pe proprietar cu bormașina lui de la serviciu, le-a dat, aia a fost tot. da, știu, sunt ieftine, dar n-am ce face cu ea.
  • nu am o trusă de scule. am două șurubelnițe multifuncționale, un ciocan, un patent și o cheie de butelie pentru grătar. și o cutie mică de cuie. n-am ce face cu zeci de mii de chei, cu 4-5 tipuri de șurubelnițe, cu alte prostii.
  • arunc toate lucrurile care nu îmi trebuie sau nu îmi mai vin. pantofi, tricouri, pantaloni, teneși. hainele sunt prea ieftine pentru a le păstra “că poate le mai îmbrac la un moment dat”.
  • am instructat colega de apartament să arunce din bucătărie tot ce nu îi folosește și nu îi trebuie. farfurii, căni, oale. s-a stricat și nu mai gătești cu ea? perfect, la gunoi, sunt pe emag unele ieftine, e ok.
  • mi-am cumpărat paharele de care am nevoie. de vin, de suc, de țuică. n-am seturi de pahare pe care nu le folosesc. la fel și căni. nu am 12 căni, că nu sunt 12 persoane în casă și nu vin 10 oameni în același timp să bea ceva la cană. aveam niște halbe de bere, dar s-au spart.
  • arunc cabluri și alte rahaturi de la gadgeturi. nu am nevoie de 12 cabluri cu aceleași mufe. două sunt de ajuns.
  • nu păstrez cauciucurile vechi de la mașină și nu am trusă de scule în mașină. oricum nu știu ce să îi fac dacă se strică, așa că în afară de vestă, de lanțuri, de lopată și de stingător n-am nimic în mașină.
  • am cumpărat cutii și lădițe de stocare de la Hornbach. sunt foarte bune pentru depozitat și ordonat chestii. debaraua e mai curată și mai spațioasă acum.

În încheiere, casa de vis începe cu o stare de spirit și se continuă cu practică. Oamenii care spun “când o să am casa asta, o să fiu mai ordonat” nu o vor avea niciodată, întocmai ca pizduțele care adună în oracol pozele cu casa pe care prințul trebuie să i-o ofere

Și da, puteți să spuneți că sunt un visător, dar eu sper ca într-o zi românii să nu își mai pună în baie si bucătărie gresie și faianță albă, ca de spital.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. se vede ca nu esti inginer :)
    cum iti inchipui ca traieste un inginer fara o bormasina? sau fara 3-4 placi de baza…

    00
  2. Sau ca la abator

    00
  3. NOU
    #3

    Inca locuiesc cu parintii, m-a lovit intr-o zi harnicia de a face curatenie prin sertare si dulapurile „comune”, iti spun, am aruncat 3 saci plini de 35L (cred ca asa erau) cu lucruri inutile si defecte. Dupa curatenie, cam jumate din sertare si dulapuri sunt ocupate. La mine in camera totul este imaculat, ordonat si curat.. poate oi fi eu mai maniac.. dar asa imi place sa traiesc in ordine si curatenie.

    00
  4. acu o sa spui ca n-ai nici mileu pe aragaz!

    00
  5. haha. Romanii nu-si mai pun de douzeci de ani gresie si faianta alba. Dupa mine, nu culorile sunt problema, ci faptul ca fac amenajari fara sa se rezume la functionalitate . N-ai de ce sa alergi dupa 100 mp daca iti ajung 60 si n-ai de ce sa cheltuiesti 300 de eur/mp pentru amenajari cand poti sa fii functional cu 100.

    00
  6. Cel mai bun exercițiu pentru a te debarasa de lucrurile inutile este mutatul într-un apartament mai mic. Testat și aprobat :)

    00
  7. Mobila…..aaahaaaa. Aun un obiecei romanii sa umple camerele de mobila: dulapuri, dulapioare, coltare, servante etc. Legat de scule, daca ai o magazie e bine. Unii folosesc sculele destul de des.

    00
  8. Daca si cu parca se plimbau intr-o barca…. asta-i romanu, ii trebuie legi sa fie ordonat, sa fie sanctionabil, sa stie ca poate sa o ia in gura rau de tot daca nu respecta anumite reguli, reguli de bun simt, nu numai ceea ce ai spus tu, vrea frica de acum ~30 de ani, altfel…e greu sa fie educat, ca nu ii place educatia, apa calda, sapunu si periuta de dinti :D

    00
  9. kkat, acum o sa ai pretentia sa nu mai puna nici faianta si gresie in sufragerie :( Abia si a facut Maestrul Guta casa noua si era o placere sa auzi clinchetul copitelor pe gresia Versace.

    00
  10. Cand te muti recent in casa noua si nu e totul pus la punct prin curte, ajungi la un moment dat sa ti se ia sa chemi mereu vecinul sa iti bata un cui etc. Asa ajungi sa iti cumperi si o bormasina, un flex, o trusa de scule si altele.
    Iar la un moment dat s-ar putea sa iti dai seama ca iti si place sa mesteresti cate ceva.

    00
  11. Si cel mai mare avantaj al faptului ca ai o casa fara tampenii in ea e ca poti face rapid curatenie.

    00
  12. @Vali, nici eu nu simteam nevoia asta, pana sa fac burta. De atunci… caut orice motiv sa las calculatorul si sa ies prin curte „cu treaba”:)

    00
  13. Poze cu colega de apartament…

    00
  14. Nu mai arunca hainele, doneaza-le unora care au nevoie.

    00
  15. Casa de vis incepe cu un venit decent, nu cu stari de spirit si nici cu yoga. In momentul in care iti permiti in orice moment sa cumperi ceea ce ai nevoie este logic sa nu aduni tot felul de lucruri. Cand nu iti permiti sa iti cumperi toata ziua cabluri, tricouri, pantofi, pahare, cani etc atunci le tii pe alea pe care le ai pana o sa ai bani sa le cumperi doar daca vei avea nevoie. Nu toti isi permit sa cheme un meserias pentru a le schimba un fasung sau o garnitura la un robinet. Luate fiecare in parte lucrurile astea par nimicuri, dar cand nu ai veniturile germanilor si de abia o duci de pe o luna pe alta nu iti permiti sa arunci jumatate din scule, din vesela si din haine ca o sa cumperi altele cand o sa ai nevoie.
    Diferenta intre casele din Berlin si cele din Romania este exact diferenta de venit dintre nemti si romani. Neamtul isi permite sa se duca la hypermarket sa dea 5 euro pe 10 suruburi intr-o cutiuta de plastic. In Romania cu 5 euro cumperi jumatate de kilogram de suruburi intr-o punga de 10 bani de la un magazin din cartier. Si eu as da 5 euro daca as avea salariul neamtului. Dar daca nu am, ce sa fac? Sa cumpar cu 2 lei surubul si apoi sa fluier a paguba uitandu-ma in frigider? La suta de grame nu se vand suruburile.
    Cat despre chemat tot felul de meseriasi: unii oameni prefera sa faca ei un lucru. O data pentru ca le place si in al doilea rand pentru ca au garantia ca isi repara un lucru cu simt de raspundere. Prin romania in ziua de azi rar gasesti pe cineva care prin calitatea muncii pe care ti-o presteaza sa merite si pretul cerut.
    Asa ca in loc sa chemi un meserias care iti schimba niste baterii si 2 racorduri si peste 3 zile picura nu mai bine cumperi o reglabila si niste garnituri si teflon cu jumatate din pretul meseriasului si le schimbi tu? Si apoi ce faci? Arunci reglabila si restul de garniturilor ca sa te simti neamt intr-un apartament comunist de 50 mp2?
    Si daca e sa folosim aceeasi mentalitate de ce nu stergi licentele programelor pe care le folosesti in munca ta din cand in cand? Pana la urma si hdd-ul este tot un fel de casa a programelor. Sterge si tu licenta de photoshop dupa fiecare utilizare si cumpar-o de fiecare data cand ai nevoie de program. Pun pariu ca ai o gramada de softuri si tool-uri inclusiv pentru blog pe care nu le folosesti zilnic, dar totusi le pastrezi. Si mai pun pariu ca iti place sa faci singur anumite lucruri. De ce nu platesti un indian cu 2 dolari pe ora sa iti redimensioneze pozele si totusi o faci tu? De ce nu esti neamt?! :)
    Asa ca nu cred ca incepe cu starea de spirit, ci cu starea materiala. Nu iti foloseste la nimic starea de spirit daca nu ai si castigurile materiale care sa ti-o sustina.

    00
  16. Unde tii cutiile goale de la electronice/electrocasnice pana le expiră garanția?

    00
  17. Nu e normal sa tii lucrurile ce NU iti mai trebuiesc!
    Ai luat alta masa? Nu e normal sa o tii pe aia veche pe holul blocului; la fel si cu paturi, scaune, fotolii.
    Nu e normal sa tii 50 de metri de cablu in debara ca poate iti vor fi de folos cine stie cand.
    Nu e normal sa pastrezi hainele copiilor de cand erau mici; pastrezi o bluza amintire, nu 3 rafturi.
    Daca ai pus parchet, nu tine vechiul covor rulat in coltul camerei.
    Nu e nevoie de cutii pentru garantie. Le poti arunca.

    00
  18. E dureros sa ajungi la o astfel de concluzie. „Nu am nevoie de atatea lucruri in casa” Te loveste in plin, iti taie aerul, iti blocheaza plamanii si-ti vine sa plangi putin.
    M-am mutat dintr-o casa in alta. Am carat, pe langa biblioteca de 500 volume (toate cumparate in casnicie, nu BPT mostenita de la mama) si printre multe altele, 1 tona de scule (eram sef de service auto…), un sac de cabluri, incarcatoare si gadgeturi stricate (piese de schimb, mai faceam o reparatie din hobby pentru cate un prieten), 5 (!!) perechi de labe pentru inot, d-alea luate de pe plaja, 8 pullovere de stat prin casa, 20 kg de cd-uri prin mape, vechi, cu filme (???), 200 cd-uri cu filme si muzica originale (cd-uri pe care nu le-am folosit NICIODATA, si multe inca sigilate, cu exceptia a vreo 5-6 pe care le ascultam in masina cand plecam la drum, saci cu haine ale copiilor, pe care nu le mai purta, in ideea ca le dau cuva sarac, vreodata (au stat prin balcon inca 6 luni dup-aia), chestii de camping pe care nu le-am mai folosit, ca aveam copil mic (cort, 4 saci dormit, masa, scaune, pahare, chestii trestii).
    Dupa un an m-am mutat iar. Pe o insula, intr-o tara in care nu mai calcasem. 4 saptamani am fost in targul de vechituri si-am vandut tot ce se putea vinde, de la telefoanele zapp care nu mai erau de folosit pana la cd-uri si echipament de moto. Am strans aprox 4000 lei pe: cd-uri, telefoane si bucati de telefoane, bormasini, truse de chei, cabluri, routere, laci de baza, hdd-uri. Doar cartile le-am lasat la un prieten.
    Si iata-ma in aeroport, cu doi copii, nevasta din dotare, 4 bagaje a cate 25 kg fiecare din care unul era doar cu cabluri, leptopuri, tablete, aparat de tuns, etc, ce-i mai trebuie unui barbat prin casa. Nu m-am invatat minte.
    Acum traiesc bine mersi cu un ciocan, doua surubelnite, un milion de ebooks si doua hdd-uri de 1 tb si nu ma mai stresez unde imi tin sculele, ca bormasina mea n-are percutie, ca traforajul duminical face zgomot. Se poate si asa, trebuie doar sa te inveti. Ca mancatul de regim: te uiti la rafturile de scule, te minunezi dar nu pui mana.

    00
  19. Offtopic, am mai auzit ineptia asta cu tinutul cutiilor de la electronice/electrocasnice. Chiar pot sa refuze garantia daca nu ai tinut cutia???
    Mi se pare aberant.

    00
  20. Sunt genu care păstrează lucrurile. Cred ca am moștenit obiceiu .
    Mai stresant este sa găsești cutia cu dibluri după ce ai cumpărat una noua.
    Sau sa gasesti prelungitoru de USB dupa ce ai cumparat altu.
    Daca ești genu strângăreţ ia-ți nevasta care nu le muta locu după fiecare curățenie.

    00
  21. Bre, ti-am vazut pin-urile. Nu vrei sa-mi dai o mana de ajutor pe SDD? :))

    00
  22. referitor la casa din link – vad ca au doua dormitoare, unul pentru parinti si unul pentru cei trei copii. nu cred ca e un aranjament sustenabil in timp.

    00
  23. @jeremiah – ba fix cu o stare de spirit incepe. Daca iti doresti sa ai o casa curata si aerisita, o poti avea fara sa castigi la loto. Nu ai nevoie de mobila Ligne Roset sa ai o casa decenta, care sa fie „acasa”. Pe Mazare la ce l-au ajutat milioanele, cand acu cateva zile ne-am delectat cu poze cu scaunele si ghivecele de plastic?
    Si nu cred ca tii tricouri rupte sau pe care nu le-ai mai purtat de 3 ani sau cani ciobite in casa.
    Iar din ce am inteles eu, Vali nu spune sa nu faci reparatii dupa cat te pricepi prin casa (ba dimpotriva – la inceputul postului spune cum tocmai si-a montat banca in curte) ci ca nu are sens sa iti cumperi o bormasina doar asaaa „ca sa ai lucrul tau”, cand tu o folosesti o data pe an.
    Iar mai departe – urmind logica ta cu licentele, ar trebui sa arunci masina de tuns iarba in toamna, ca oricum iti trebuie numai vara?
    Altfel, faianta si gresia albe par chiar trendy in ultimii ani si mi se par ultimul pericol la ce mai vezi in pozele din anunturile imobiliare. :).
    Dar gusturile nu se discuta, insa se educa. Si asta nu costa! :)

    00
  24. @jeremiah cu toate ca iti dau dreptate in ceea ce spui sa nu uitam cum se numeste articolul: Casa de vis începe cu o stare de spirit. Si as completa cu: se intretine cu o situatie financiara decenta.

    00
  25. Faianta alba? probabil majoritatea la cei care nu au mai schimbat-o din anii ’80.
    Din cate stiu ultima fita in baie de la revolutie incoace este faianta albastra…

    00
  26. casa de vis trebuie musai sa contina si o spiridusa ca asta

    00
  27. NOU
    #33

    Am citit cu placere si m-am recunoscut 90% in text. Sunt roman si n-am ce-i face. Sa zicem ca un prim pas l-am facut prin constientizarea bolii pe care o am – cica e un pas spre vindecare, dar nu cred. Poate generatiile urmatoare.

    Oricum un text reusit, bravo.

    00
  28. @vali petcu – gresia ca gresia, dar sînt băi şi bucătării pe meleagurile mioritice, în care dacă pui altfel de faianţă decît albă sau ceva pe fond alb, ai impresia că dacă intri cu erecţie, sigur dărîmi ceva. E drept, poţi intercala, sînt soluţii, dar în spaţiu mic, e nevoie de alb majoritar.

    00
  29. eu mi-am luat de toate ca imi place sa tai lemnu si sa il fac ceva

    00
    • @animal00: eu am la bunici unelte din alea de sculptat lemnul. intr-o vreme mă pricepeam, mi-am făcut o sabie, un pistol, un cuțit.

  30. eh. eu doar tamplaria la bucatarie si un dulap de computer. Si un raft de carti. Si niste toc de usa. Dar mai am ceva planuri de mobila :D

    00
  31. @zoso: ah, inteleg. mergea pentru un cuplu cu un copil, though. desi daca au o casa „la tara”, presimt ca in curand isi vor construi un „garaj” pentru tot ce nu le incape in casa.

    00
  32. @zoso: sunt in podul in care isi fac temele. sigur-sigur.

    00
  33. Dar unde pui sterilizatorul de biberoane , sutele de jucării inutile , pampersi , leganute , hainute primite etc ptr odorul familiei care trebuie sa fie in trend ??

    00
  34. Eu nu am vrut sa pun in bucatarie corpuri suspendate ca nu aveam nevoie. In loc de suspendate am pus tapet. Intr-o baie mica fara dus, am pus din nou tapet. Toata lumea care intra si acum in casa ma intreba de ce nu am pus corpuri suspendate in bucatarie si de ce am tapet in baie in loc de gresia alba.

    00
  35. In living am doar un tv pe perete, semineul, o canapea si o masuta. Nimic pe pereti. Toti ma intreaba de ce nu pun nise tablouri sau o biblioteca sau niste dulapuri ceva. Nu inteleg va varul alb de pe un perete merge de minune cu tapetul negru de pe celalat perete. Vor tablouri, rapirea din Serai,biblioteci, Nu convin nici spoturile LED incastrate in tavan. Vor sa pun niste lustre atarnatoare…

    00
  36. In linii mari asta e casa ta de vis. Multi poate vor sa traiasca cu faianta alba, ca de, nu sti cum mai e moda, altii au o tona de scule ca nu toti au casa noua.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile