Cartoful, mâncare de lux?

Mai ţineţi minte vremurile când cartoful era alimentul săracului? Sau când pâinea înlocuia orice aliment? În curând o să decojim la cartofi doar de sărbători, ca pe vremea Împuşcatului, pentru că, nu-i aşa, nu vrem să intervină statul în viaţa cetăţii, mai bine să stea 1/3 din teren nelucrat.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

34 comentarii

  1. Din ce in ce mai scump cartoful. Mamaie are o vorba haioasa: cartofii sunt salvatorii. Poti face orice din ei, atunci cand n-ai altceva.
    Din pacate, cartofii vor deveni trufandale in curand.

    00
  2. Păi şi cu ce înlocuim că pâine goală parcă n-aş mânca :-s

    00
  3. Oau, reporterii ProTv cumpără cartofi de la Monaco

  4. Vali, corecteaza, mâncare nu mâcare.
    Scriindu-va dintr-un judet unde cartoful (aka barabula 😀 ) e o cultura preponderenta, va pot spune ca anul trecut s-au facut si nu prea… Adica stiu destui oameni care n-au avut ce recolta de pe camp, cartofii fiind putreziti in pamant (de la ploi prea multe) / atacati de diversi daunatori.
    Deci sa inteleg ca sunt bogat daca mai am 1/2 de sac de cartofi in camara? 😀

    00
  5. Dacă tot ne anunţi scumpiri…fă-ne şi un ghid alimentar.

    00
  6. scumpi la naiba, abereaza prost tv, ia vedeti in supermarketuri , da aia romanesti , care-s asa mai ascunsi, nu din egipt , germania sau mai stiu io de unde.

    00
  7. Wow. Adica in miezul iernii cartofii sunt ceva mai scumpi decat toamna sau vara cand vin direct de pe camp?!! CINE AR FI CREZUT!!!1

    Anul trecut, cand cartofii erau in season, preturile la cartofi erau intre 0.5 bani si 1.5 lei (aia super de lux si frumosi). Iar atunci portocalele erau peste 3 sau 4 lei.

    00
  8. Deci : renunt la cartofi si transport urban . Iau avionul si mananc kiwi in Brazilia .

    00
  9. cartofii au inceput sa fie exagerati la pret…ideea e ca nu ai de unde sa stii daca sunt adusi din anglia spania franta sau de unde mai spun ei ca sunt adusi pot fi cartofi made in romania dar comertul deja nu mai poate fi stapanit. le recomand romanilor sa cumpere legume de la tarani si sa evite hipermarketurile.

    00
  10. @AinComputers: cam unde i-as putea gasi pe taranii aia? in piete?
    oricum si in piata sunt scumpi cartofii, deci…

    00
  11. Cartoful oricum nu este super valoros ca aliment, are cateva lucruri bune in el dar in mare parte iti creste glicemia, iti umple stomacul si te ingrasa (ma rog, daca mananci mult si aiurea). Dureros este ca e considerat unul din „alimentele de baza”.

    kuniva painea neagra cred ca ar fi mai ok 😉

    00
  12. ma gandesc sa cumpar niste teren la bunici la tara si sa fac o „crescatorie” de cartofi.

    00
  13. Si tot pe vremea aia orasenii faceau munca voluntara (adica obligatorie) pe la CAP-uri. Nu vreti voi astia de la bloc sa munciti un pic la camp? Sau nu va prieste?

    00
  14. I love potatoes ! 🙂 Imi plac ! Nu conteaza ca sunt a saracilor, a bogatilor mie imi plac piure ! 🙂 Asta conteaza !

    00
  15. aia poti sa-i plantezi si sunt usor de intretinut..cand o fi cartofu cat rosia deja o sa stiti ca nu mai e de stat la bloc si ca eu ma cac pe bucuresti. numai business in romania domne.

    00
  16. daca cartoful e scump si uleiul scump, inseamna ca nu vom mai manca cartofi prajiti cand nu avem bani. deci, care o sa fie mancarea saracului?
    oul? cu 0,33/buc cred ca facem o masa copioasa cu 2 lei ( 3 oua si o paine)

    00
  17. Traiasca mamaliga!

    00
  18. Eu am cumparat 200kg cu 70 de bani in toamna si imi ajung pana prin martie-aprilie. Parca tot aici (sau la arhi?) era o postare care ii arata cu degetul pe ei care isi fac provizii de alimente. Pretul e unul dintre motive, iar apoi comoditatea – prefer sa fac doua drumuri pe an, decat sa imping caruciorul saptamanal in supermarket. Sigur, faci asta cand ai unde sa-i pastrezi in bune conditii, e aberant sa stai cu sacul de cartofi in garsoniera.

    00
  19. cine mai mananca barabule? nu fac bine la silueta …

    00
  20. In octombrie 2010 luam kilul de cartof cu 1,5 lei, acum costa 3 lei.Cred ca exista un cartel al cartofului in pietele din Bucuresti,caci toate au aceleasi preturi.

    00
  21. @serban, de unde ai luat cartofi cu 0,7 lei/kg? 🙂

    00
  22. @cristi – atat era pretul in vara-toamna – atunci cand se recolteaza. initial pretul este mult mai mic: 0,5-0,6Lei/kg. creste treptat.

    cel mai aproape loc de bucuresti este zona lunguletul – la vreo ~50km.

    in bucuresti se poate lua de la o piata mai putin stiuta, pentru ca este mai greu accesibila. este vorba de pucheni. acum, pe timp de iarna nu prea este cine stie ce, dar vara-toamna e chiar super ok.

    00
  23. Rromanii trebuie sa descopere lintea si nautul, doua alimente ieftine si hranitoare. Sau ar putea sa puna mana, sa munceasca pamantul si sa manance ce vor muschii lor…

    00
  24. @stefan Pleeeeeeeeeeeeeaaaaaaaase spune-mi cum i-ai pastrat. Asta vroiam sa fac si eu, dar nu stiu cum sa-i pastrez fara sa-i loveasca mucegaiul sau inmugurirea 🙁

    00
  25. Shit, vroiam sa zic @Serban 🙁

    00
  26. viata e scumpa -cartofii la fel … vai de romania 🙁

    00
  27. @manole asa, intr-o lada simpla? fara nisip sau alte alea?
    Vroiam sa te intreb ce faci vara, dar mi-am dat seama ca atunci nu tii cartofii pe balcon, atunci ii cumperi de la piata 😀

    00
  28. @Geo Atreides si eu tot din toamna am cartofi… in balcon ii tin intr-o lada si nu se strica.

    00
  29. Astia nu au mai fost la piata demult si vorbesc tampenii. Cartoful se mai scumpeste iarna, e normal sa fie asa fiindca e un produs de sezon, oricum la 3 RON/kg nu mi se pare scump deloc. La vara va fi 1.5 RON si stirea asta va vorbi despre cat de scumpe sunt portocalele.

    00
  30. Atunci cand se cumparau la preturi derizorii nu il intreba nimeni de sanatate pe producatorul respectiv.

    00
  31. Nu cred sa mai fi fost in jur de 3 lei pe timp de iarna. Nu mai are cine produce, samanta este foarte scumpa, tratamentul aplicat de asemenea, nu au unde sa-l depoziteze iarna si in afara de unele sate care se axeaza pe productia de cartof si varza, nu se mai poate vorbi de o cultura intalnita la fiecare pas.

    00
  32. Munca la camp e istovitoare, e mai cool la oras.. parca si ceva mai ieftin..

    00
  33. Da,este foarte bun cartoful si este foarte bine k se scumpeste. tot ce se consuma se scumpeste 🙂 . Garnitura mea preferata oricum. Atentie la cartofii mai mari din piata, se vand soiuri pe care altii le-au construit pt. furajarea animalelor 🙂

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube