Cum ajung cartofii la McDonalds și apoi la noi

Frisch-Frost-01La începutul săptămânii am fost invitat să facă o vizită alături de câțiva jurnaliști la fabrica Frisch and Frost de la Hollabrunn (lângă Viena), una dintre fabricile care produc cartofi prăjiți pentru McDonalds. Articolul va fi mai mult despre mecanizare și industrializare decât despre cartofi, deci pregătiți-vă să vă enervați.

De unde vin cartofii

Fabrica folosește două tipuri de cartofi, care corespund cerințelor McDonalds, pe care îi cumpără de la fermieri din Austria și Cehia.

Mașinăria care recoltează cartofii, pentru cei care își închipuiau că procesul este manual, este aceasta. Ea costă (fără tractor) 150.000€ și poate recolta în jur de 5 hectare de cartofi pe zi.

Frisch-Frost-02 Frisch-Frost-03 Frisch-Frost-04 Frisch-Frost-05 Frisch-Frost-06

Tractorul costă și el 70.000€. Îmi închipui cum ar arăta o asociere între niște țărani la noi: fiecare ar vrea să îl parcheze la el în curte și fiecare ar ști de unde se ia motorină mai bună și mai ieftină, care nu strică motorul, doar că da.

Procesarea

De aici, cartofii ajung în fabrică, sunt vărsați pe banda rulantă și de aici începe un proces care durează 10 minute, include două spălări cu jet de apă și apoi o verificare manuală, pentru cazurile în care au scăpat ceva impurități. Coaja rezultată se procesează pentru ceva biocombustibili.

Frisch-Frost-07 Frisch-Frost-08 Frisch-Frost-09 Frisch-Frost-10 Frisch-Frost-11

Tăierea este un proces interesant: cartofii sunt împinși cu jet de apă la 50km/h printr-un astfel de tub, și asta se face pentru că tăierea cu cuțitul i-ar deforma.

Frisch-Frost-12 Frisch-Frost-13 Frisch-Frost-14

Prăjirea

Cartofii sunt prăjiți pentru două minute și jumătate la 140 grade, sunt răciți și apoi înghețați la -10 grade, apoi ambalați și stocați la -18 grade. O franciză McDonalds poate refuza livrarea dacă li se pare că temperatura este necorespunzătoare.

Frisch-Frost-15 Frisch-Frost-16 Frisch-Frost-17 Frisch-Frost-18

Fabrica

Linia produce 8 tone de MacFries pe oră (produsul final, nu cantitatea de cartofi procesați). Apropo de asta, aproximatix 50% din cartof este eliminat, dar nu pierdut: resturile se folosesc la alte produse (fabrica nu aparține McDonalds, și lucrează cu alți clienți).

Știu, vă întrebați câți oameni lucrează într-o asemenea fabrică: 210, din care 150 la liniile de producție. Majoritatea se ocupă cu produse care necesită atenție specială sau cu schimbatul rolelor de hârtie sau plastic. 6 accidente de muncă în 2012, 12 în 2011, toate minore.

Ingredientul secret nu există. Uleiul folosit pentru prăjire este același pe care îl folosim noi, diferența este temperatura la care sunt fierți.

Final

Am vizitat apoi o franciză McDonalds, operată de o familie din zonă, care mai are încă patru. Acolo, cartofii sunt prăjiți 2-3 minute în același ulei încins și apoi sunt gata.

Da, știu, fast food-ul este nociv și nimeni nu mănâncă așa ceva. Save it.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. ALIMENTATIA este cel mai important element al vietii noastre… de el depinde CUM si poate CAT traim… Am inceput sa tin cont mai mult de asta dupa ceva probleme de sanatate. Mancam fast food, pentru ca „oricum nu ma ingras” si nu m-am ingrasat , dar am distrus multe…. aveti grija mare!

    00
  2. Eu mananc cartofi foarte rar dar aia din ultima poza nu stiu ce sunt.

    00
  3. Super tare, eu stau in sud si am avut si eu plantatie de cartofi, afacere familiala dar nu a mai rentat asa ca m-am lasat pagubas. S-a dus terenul si trebuia sa investesc in refacerea solului… La Mec nu prea frecventez ca nu sunt in zona mea dar am ramas impresionat de utilaj… 150 000 de euro hm? Munca manuala e istovitoare abia daca poti scoate cartofii de pe un hectar intr-o zi vreo 12 persoane… deci utilajul face toti banii..

    00
  4. ba l-a citit, dar nu putea sa traiasca daca nu iti explica ce sanatos mananca el

  5. Din pacate Romania este tara in care fast food-ul este mai putin nociv decat majoritatea alimentelor.
    Din intamplare cunosc compozitia reala a parizelului, a diferitelor salamuri, a suncii de Praga :) sau a muschiului suedejesc si a cefei de porc.
    E o tragedie ce se baga pe piata romaneasca.

    PS. Ultima oara am fost intr-un fast food acum 10 ani. Nu sunt adeptul genului.

    00
  6. @Jerome: ceafa de porc, adica aia cruda de o iei de la raionul de carne sau te refereai la vreun mezel?

    00
  7. @Revo
    Eu zic ca-s tot cartofi, dar taiati altfel. PULA mea, nu-i clar ca e o poza de la sfarsitul turului fabricii, in care-ti pun ei pe masa rezultatul muncii lor?

    00
  8. @Ryan, sunt creveţi.

    00
  9. Eu mananc de la McDonalds si il iubesc si am vrut sa fiu ceruta de nevasta cu inelul pus in bigmac. Off, cum as fi venit cu tine acolo!

    00
  10. NOU
    #13

    How much?
    Pe cand o vizita la kfc-isti?

    00
  11. @Jerome: Da, ce altceva mai contine ceafa de porc sau muschiul suedejesc, de parizer si salamuri stiu. Spune si poporului!

    00
  12. ba exista un secret (open evident):

    parca aici am gasit linkul…

    00
  13. ti-o spus secretul? cu ce sos is cei mai buni cartofii prajiti?

    00
  14. Nu i-ai adus o galeata doua si lui nwradu?

    00
  15. mi-ai facut o foame coae..

    10
  16. Nu mănânc de la Fast Food. Eu mănânc sănătos. Am câteva restaurante preferate : Burger King, KFC ;)

    00
  17. zoso, ca tot stai tu la brasov: pe la prejmer se mai fac frate cartofi? era o vreme cand fermele/ceapeurile din zona era „erou al muncii” fix pentru productiile masive de cartofi.
    am facut armata in zona si am cules la cartofi, cat sa mananc si pe lumea cealalta. si sa stii ca si aia aveau masini de recoltat cartofi – cel mai probabil facute in tara – doar ca era mai rentabil cu militarii si puscariasii…

    ce ulei folosesc pt prajire? canola sau floarea soarelui?

    00
  18. O singura chestie n-am prins din articol: uleiul ala in care sunt prajiti, se schimba vreodata?

    00
  19. @vlad1 te provoc sa-ti faci 10 portii de cartofi prajiti in acelasi ulei sa-mi spui daca au acelasi gust. Ca la Mc, de 10 ani, cartofii au acelasi gust, indiferent de locatie.

    Sigur ca se schimba, dar nu asa de des cum si-ar dori bio-mancatorii de chestii rumegabile.

    00
  20. Frumos articol ‘How it’s made’ :)

    O observatie, daca permiti: „[..]…au scăpat ceva impurități. Coaja rezultată se procesează pentru ceva biocombustibili”; se poate renunta la acel ‘ceva’.

    Zile senine!

    00
  21. interesant, la cat de lungi erau unii cartofi credeam ca sunt pasta modelata si apoi fripta in ulei, nu cartofi intregi feliati.

    00
  22. NOU
    #26

    cu articolu’ asta pui hipsterii in dificultate. adica ei sunt anti-corporatii, anti fast-food, anti „exploatatorii capitalisti de la mac, apple etc…”, dar mananca de la mac si vorbesc la iphone. cum ar arata un hipster care nu calca in fast food, nu poarta haine din bangladesh, nu are telefon produs in lagarele din china si nu are bicicleta vintage asamblata de catre copiii din india?

    00
  23. pe cine dracu interesează cum se fac cartofii de la mac? vad ca a apărut un articol și în capital, cu titlu reportaj..

    00
    • @andrei: păi asta a fost mcd ne-a plimbat până la fabrică să vedem să ce și cum. nu e advertorial, nu s-au dat bani, fiecare scrie ce vrea.

  24. o mentiune, ca tot ziceai tu de motorina. La baietii aia cu tractor, motorina pentru agricultura este subventionata de stat, deci cam toti stiu „de unde sa ia motorina d-aia ieftina”. In plus coloreaza motoru :D

    00
  25. Ia uite la astia, au dat-o cu exclusivul deja, si au o parte din pozele tale:

    00
  26. Hai ca-mi facusi pofta de o portie de cartofi

    00
  27. @Florin: tare mențiunea ta. Ca o observație, nu sunt mare fan cartofi prăjiți. Acasă mănânc de 2-3 ori pe an, la restaurante prefer oricând alte garnituri, dacă e posibil. La fast-food merg, deși nu e ca și cum ai avea alternative.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile