Cărți 2024

Îmi place să cred despre mine nu că sunt un tip deștept, ci un tip informat. De aceea abandonez multe cărți la jumătate sau mai devreme, pentru că nu mă ajută cu nimic. Sunt pur și simplu informație pe care o dețin, structurată și pusă pe hârtie.

Mai cred că multe cărți din ziua de azi sunt scrise pentru oameni care nu sunt la curent cu nimic. Nu ai citit nici un fel de știri în ultimii 15 ani? Nu ai văzut nici un fel de documentar pe subiectul despre care e cartea? Nu ai stat de vorbă niciodată cu cineva care să aibă legătură cu domeniul? Cartea asta, scrisă în ultmii 2-3 ani, e perfectă pentru tine.

Sau poate sunt pentru oameni care nu sunt familiarizați cu nici un subiect. Sau poate sunt scrise cu ideea că vor fi citite și peste 30 de ani și de aia sunt atât de obositor de simple și de lipsite de informație pentru mine.

Nici nu mai știu câte mizerii am început, dar am tot aruncat din ele, că mă plictiseau. N-am făcut o listă. Am înmagazinat ideile principale din cărțile bune și le-am uitat și pe alea.

carti-2024

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

69 comentarii

  1. Canonul occidental al lui Harold Bloom poate sustine ideile de mai sus.

    81
  2. NOU
    #2

    boss, conform majorității comentariilor de la postarea ante-anterioară, tu ar trebui să-ți începi week-end-ul citind codul rutier;
    I’ll see myself out!

    Comentariu apreciat.2768
    • Sunt convins că știe codul rutier. Ce nu știe el e că devine enervat când se enervează la volan pe proștii din trafic. Nici eu nu sunt perfect și cred că mulți dintre voi cei care dezaprobați aveți ieșirile voastre, de aceea cred că fără măsuri punitive nu rezolvăm mare brânză ( camere radar, camere pt abateri, schimbarea legislației în legătură cu amenzile, punctajul, asigurările , aducerea infrastructurii la nivel 2025 – aici cred că trebuie regândit totul, etc), pe scurt implementat cam tot ce vedem prin Vest și
      ne mirăm

      Comentariu apreciat.486
    • N-auzi ca stie ideile de baza, nu-l intereseaza restul

      Comentariu apreciat.940
    • *Devine enervant

      101
  3. Daca o carte nu e scrisa sa fie citita si peste 30 de ani inseamna ca e doar un reportaj cu coperti.

    Comentariu apreciat.726
  4. Eu mi-am cumparat recent 2 carti, ca nu am mai citit o carte de foarte mult timp. Sunt scumpe, pentru cineva care nu castiga foarte mult. Cartile sunt: Criza varstei de mijloc si intrebarile de la jumatatea vietii de James Hollis(anul acesta implinesc 37 de ani, deci ma apropii de 40 de ani) si Despre toate, pe scurt. De la Big Bang la Adn de Bill Bryson care este un bestseller international.

    Indecis. Tu ce zici?1417
    • Bill Bryson e mișto, am citit „Acasă – o istorie a vieții private” de el. E genul de istorie care îmi place.

      93
    • 1. Cumpara Kindle
      2. Cauti z-library pe google (tpb pt carti)
      3. Citesti in engleza, ca in romana nu e nik

      Indecis. Tu ce zici?2022
    • Bla bla chelie, bla bla amantă, bla bla divorț, bla bla copii sâmbăta, bla bla prostată, bla bla funie+săpun.

      Comentariu apreciat.504
    • pe torr gasesti aproape orice carte daca e iesita cu macar 1 an in urma, e drept ca nu prea le gasesti in romana

      72
    • Biblioteca publică. În București Biblioteca Metropolitană e bine asortată dacă nu vrei chestii apărute ieri.
      În reședințele de județ și orașele mai măricele bibliotecile stau bine.
      Multe alte orașe au biblioteci publice, dar poate nu la fel de bine asortate.

      40
  5. Mai cred că multe cărți din ziua de azi sunt scrise pentru oameni care nu sunt la curent cu nimic.

    Bossignol, tu ai 40+, deja ai citit multe chestii (cărți, articole etc), ai aflat lucruri documentându-te pentru blogul ăsta pe care-l întreții pe locul 1 de 20 de ani. Cărțile alea care te plictisesc nu sunt pentru tine, sunt pentru cei care abia acum deschid o carte pe un anumit subiect.

    Da, așa am pățit și eu – „12 rules for life”? Toată lumea i-a ridicat un altar, mie mi s-a părut o compilație de „every self-help article I ever read”. „Arta subtilă a nepăsării” – same shit.

    Comentariu apreciat.576
  6. Mie imi plac cărțile de ficțiune. Alea cu idei noi, eventual spionaj. Într-o vreme citeam J. Zander, C. Läckberg, și-mi place mult J. Scalzi. Recomand cu caldura.

    Acum citesc cum sa joc șah , iar în Lidl am găsit o carte cu o grămadă de puzzle-uri logice.

    Comentariu apreciat.272
  7. Cea scrisa de Ion Croitoru Motan este foarte buna de recomandat domnului David acum ca tot a prins un post decizional.

    70
  8. Singura carte care conteaza este The Swoly Bible de Dom Mazzetti.

    52
  9. Link sa vedem filmele ?!

    122
  10. Pe un ton foate serios, am nevoie de recomandări pentru un copil de 14 ani dar care halește cărți pe pâine. Sunt cam blocat pentru că nu știu ce să-i mai dau. A trecut de mult de toate cărțile copilăriei, în română sau în engleză, a cam bifat Jules Verne-ul care merita citit, i-am sugerat în disperare (și culmea, i-au plăcut) chestii mai ”grele” gen Fahrenheit 451, Rama, Odiseea spațială, Ferma animalelor. A citit fără să-i dau eu explicit voie (că, nah, mai aveau chestii dubioase) până și Ubik, Do Androids Dream… sau Omul din castelul înalt.

    Sincer atât cât mă pricep eu, am epuizat cărțile care, chiar dacă-s mai dificile, să nu conțină prea multă violență sau sex stuff (14 ani totuși…) Deci, help?

    Indecis. Tu ce zici?266
    • Asimov il tine ocupat cateva saptamani cred.

      151
    • Da-i niste Rebreanu, Sadoveanu sau Eliade ca-l vindeci definitiv de citit. /s
      Pe o nota serioasa His Dark Materials sau seria The Maze Runner sunt pt young adults
      Ceva mai „grele” Dune sau The Expanse

      Indecis. Tu ce zici?275
    • Ceva cărți istorice (atât documentare cât și ficțiune) gen:
      – marele circ de Pierre closterman
      – midway 1942 de Mark Healy
      – cărțile lui sven Hassel

      91
    • Toată seria The Expanse. Șapte cărți, spor la treabă.

      …sau Shogun (eu parcă tot 14 ani aveam când l-am citit)

      143
    • fă-ți cont pe goodreads, sau fă-i lui și ai mereu sugestii.

      61
    • Fundația (că bănuiesc că la ea te-ai gândit) e cam PREA grea. Pot să încerc peste 1-2 ani, și să mă prefac entuziasmat când o propun (sincer, pentru mine Asimov e cam.. meh :D )

      E o situație nasoală, trebuie să găsesc combinața de accesibil + interesant + conținut decent pentru 14 ani. De exemplu, ”Toate pânzele sus” n-a mers, cu toate câ niște JV cam cu același specific au mers lejer.

      66
    • @babu, Sven Hassel? really? Ai ratat partea cu 14 ani :D ?

      118
    • Fundatia nu e chiar atat de grea, adica e mult mai usoara decat Dune. Dar daca ai senzatia asta poti sa incepi cu Cavernele de Otel.

      71
    • Legat de chestia cu 14 ani, multi dintre noi la 14 ani deja vazusem decapitari si alte minuni pe ogrish, pain olympics si 3 galeti de porn.
      Oricum o sa ajunga si la asa ceva, mai bine incepi si discuti cu el si-i explici si citeste in carti decat stilu nostru: fratele mai mare al unui coleg aratandu-ti one man one jar

      123
    • – De veghe în lanul de secară
      – Nimic nou de pe frontu de vest
      – Despre oameni și șoareci

      Comentariu apreciat.302
    • Imparatul mustelor – William Golding
      Minunata lume noua – Aldous Huxley
      seria Sherlok Holmes – A Conan Doyle
      Odiseea – Homer (ca tot urmeaza si film)

      Zicea bine cineva cu GoodReads. Chiar daca buseste pe recomandari in functie de criteriile pe care le ai, poti gasi recomandari in liste facute pe diverse subiecte sau in functie de varsta.

      190
    • @adyzah:

      La 14 ani dacă-i dai ceva de Van Vogt îi va plăcea 100% – ”Silkie”, ”Cartea lui Van Vogt”, seria ”Non-A”. Apoi ”Ciberiada” de Stanislaw Lem. Clasicii de tip ”Aventurile lui Tom Sawyer/Huck Finn” sau ”Robinson Crusoe” iar merg bine. Orice de Philip K. Dick. Eu unul i-aș da și seria ”Dune”, sincer să fiu. Apoi Edgar Poe și H. P. Lovecraft la greu, că n-ai cum da greș cu ăia. ”Replay” de Ken Grimwood și seria ”Jumper” de Steven Gould sunt perfecte și ele la vârsta aia – ușurele, fără sex, fără gore. Aș încerca și cu seria ”Harry Potter”, că poate-i place; că aud că prinde bine la adolescenți. ”Legendele Olimpului” prind iar bine la ei.

      132
    • @Razvan, alea clasice sunt halite deja, HarPot jumate și în engleză, LegOli, TomSaw, etc. Am pus Dune pe hold vreun an, a citit versiunea animată (btw, foarte fain făcută) dar în original sunt multe referinte pe care nu le știe.

      În fine, am deja o listă de sugestii, mulțumesc tuturor :)

      41
    • Stephen King – Seria „Turnul Intunecat”
      Seria Dune – citita in ordine cronologica – adica incepand cu cartile scrise de fii-su
      Neil Gainman – Zei Americani / Praf de stele
      Isac Asimov – Seria Robotilor / Fundatia

      60
    • Toata seria Ender’s Shadow (Saga umbrelor) …mult mai buna ca povestea principala, Ender’s game

      60
    • @adyzah
      Cam pe la vârsta aia am citit prima carte de Sven Hassel (erau doar vreo 2 apărute în România comunistă și încă vreo 2-3 le-am citit în copii Xerox undeva după revoluție).
      N-am devenit ulterior un psihopat. Ba, mai mult probabil că a fost unul dintre motivele pentru care am evitat armata atunci când încă era obligatorie.

      50
    • Pentru 14 ani una dintre cele mai bune cărți citit de mine la acea vârsta a fost Elevul Dima dintr-a 7-a (Mihail Drumeș).
      Eu eram mai aiurea și mi-a plăcut mult in aceeași perioadă Qvo Vadis, trilogia prin foc și sabie (Sienkiewicz), Căderea Constantinopolului și Iubirile imposibile ale lui Petronius (Vintila Corbul).

      110
    • NOU
      #48

      aduzah, sunt nascut in 1980.

      taica-miu mi-a cumparat toate nautilusurile cum au aparut. pana cand au terminat cu cele numerotate e una singura pe care nu am terminat-o, 15.

      in rest, van vogt, heinlein, anderson, fredric brown, strugatski, card cu seria ender… toate sunt ok. spinrad, visul de fier. foarte buna sa inteleaga ce se intampla acum in jurul lui.

      si cum zicea cineva mai sus, in afara sferei sf, bill bryson. genial tot. si dupa ala da-i ceva de daniken; daca nu iti da cu ea in cap e timpul sa te ingrijorezi :)).

      20
    • seria Discworld de Terry Pratchett, prima fiind Color of Magic.
      si sunt multe apoi, daca ii plac, impartite in sub-serii

      +1 si de la mine pentru Ender’s saga, si seria principala si cele din seria Shadow

      30
    • Pratchet e super mișto, într-adevăr.
      Vezi Naomi Novik cum îi place, dacă nu îl deranjează că personajul principal e o femeie. :) Are și o serie cu un dragon.
      Încearcă și cu clasicele „de femei”: Jane Austin, surorile Bronte, literatura de secol 19, care nu e considerată „de copii”: Dickens, Zola, cine o mai fi acolo.
      Eventual „capă și spadă”: Dumas, Feval.

      Românești a încercat? Deși la 14 ani s-ar putea să fie deja un pic cam mare: Vlad (nu Tudor) Mușatescu, poate polițiste de Rodica Ojog Brasoveanu.

      Vezi cum îi place Gerald Durrell. Mie mi-a plăcut teribil.

      Ia site-urile editurilor la rând. Toate își sortează cărțile pe vârste: Artur, Humanitas, Panda (Trei), Corint, Booklet, Nemira, Univers.

      10
    • „O lume întreagă „- Radu Tudoran.
      „Poveste fără sfârșit” -Michel Ende

      „O mie și una de nopți” ediția BPT ’80-81. Până îți treci tu însuți de regionalisme și arhaisme, nici nu te prinzi că e cu sex și violență. :)

      „Calpuzanii”- Silviu Anghelescu sau Angelescu. Totuși prea multe arhaisme pt cineva de 14 ani (sau chiar cineva de 30 de ani :) ).

      10
  11. Citesc acum „In gradina fiarelor” de Erik Larson.
    Despre un ambasador american sosit in Germania imediat dupa ce Hitler ajunge cancelar.
    Interesanta cartea, arata cum toata lumea subestima pericolul nazist („Hitler nu e atat de nebun cum pare, multe lucruri le spune doar pentru campania electorala, dar nu o sa le puna in practica, e inconjurat de oameni ok care nu il vor lasa sa o ia razana”) pentru ca in scurt timp sa se constate ca dracul e mult mai negru decat parea.
    Cand vezi pasivitatea, inocenta si chiar lasitatea germanilor (dar si a strainilor, inclusiv a diplomatilor marilor puteri) din Germania anului 1933 intelegi de ce a spus mai tarziu pastorul Martin Niemoller:
    „Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe social-democrați, am tăcut. Nu eram social-democrat. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”

    Comentariu apreciat.272
    • Iep, a simțit tranziția și pe pielea lui, inclusiv fi-su a luat bătaie de la o trupa de SA parca când nu i-a salutat în timp ce defilau. Și nu a ieșit scandal diplomatic ca fiul ambasadorului SUA a fost bătut de o trupa de paramilitari.

      51
  12. Decat sa citim si sa uitam mai bine nu citim si tinem minte!

    101
  13. „Mai cred că multe cărți din ziua de azi sunt scrise pentru oameni care nu sunt la curent cu nimic.” Păi dacă tu citești best sellere, traduse în ro, mereu se traduc doar cărțile cele mai cumpărate, iar cele mai cumpărate nu sunt de multe ori cele mai interesante pentru oamenii inteligenți, ci sunt pt pulime.

    111
  14. Recomand „Zvonuri despre sfarsitul lumii” de Stelian Tanase, editia a II-a, abia aparuta (din nou) in librariile fizice/online.

    Ce veti gasi?

    -influenta negativa a URSS in societatea romana prin proprii soldati, oamenii impusi politic dar si veniti de la Moscova, ziaristi/scriitori/etc care fie au schimbat tabara, fie au fost oportunisti toata viata (Zaharia Stancu, Mihail Sadoveanu etc), 2 admiratori ai comunismului sositi de la Paris (Partidul Comunist Francez), care o tineau din receptie-n receptie si asa relatau acasa, in Franta, despre cum stau lucrurile pe la noi;

    -diverse anunturi din ziare, articole de presa FOARTE interesante (articole detaliate de cazuri de suicid ale unor diversi oameni, nume prenume, adresa, pe cine a impuscat, cine a furat, ce scria presa de propaganda, ce scriau alte ziare, cine ascunde de cine etc)

    -viata bucuresteanului de zi cu zi in perioada postbelica: restaurante, birturi, sali de dans, case de prostitutie (imi scapa denumirea vremii) – diverse dame, cum se imbracau, ce boli aveau, paduchii afectand >40% din populatia Bucurestiului (oricare ar fi cifra, foarte mare in orice caz!), chefuri, formatii de dans, cartiere (da, cu descrieri interesante, cutare locatie a restaurantului, azi e alta cladire etc).

    -informatii politice externe (Yalta, Potsdam, vizite ale unor reprezentanti ai Aliatilor in tara noastra postbelica, ce s-a decis, ce s-a vorbit, ce nu s-a facut) + situatia Casei Regale Romanesti, inca nu am prins partea cand s-a schimbat forma de guvernare a tarii.

    Oricum, destul de interesanta, la 60 lei sau cat am dat eu la precomanda. Putea fi si 100 lei, tot a meritat.

    Un mix de istorie si povestiri individuale, iti vine sa iesi din casa si sa cauti adresa casei din interbelic unde a avut loc un suicid, azi aceeasi cladire exista, dar inchiriata unor companii. Ma intreb cati stiu ca fix in una din bai s-a produs nenorocirea…. poate din carte? poate din auzite?
    Alt avocat, tot suparat pe viata (despartiri, traume sentimentale etc), sfarsitul si l-a gasit in Herastrau, era specificata adresa, era o casa inca in picioare, dar parasita. Oare nu avea mostenitori? Alte rude sa preia locuinta? Nu s-a mai retrocedat? Din superstitie au lasat-o in paragina? In Bucuresti, chiar central, nu oriunde.
    Nu vom sti niciodata.

    11
  15. 1. Nu știu ce cărți citești sau ce anume vrei să obți de la o carte atunci când te apuci de ea, însă observ că uneori pare că ai o abordare superficială în care vrei să ajungi rapid la ideea principală ca să poți să te cari mai departe la următorul titlu. Ca exemplu, am citit anul acesta „Why we sleep” de Matthew Walker. Cred că ție ți s-ar părea plictisitoare odată ce ai prins ideea principală „somnul este important pentru sănătate și creier”, însă cu abordarea ta pierzi detalii importante cum ar fi ce anume se întâmplă în creierul tău când dormi, ce impact are alcoolul asupra somnului, ce se întâmplă când nu dormi, etc. Poate pentru tine nu sunt importante aceste detalii, pentru alții în schimb sunt.

    2. Poți să cauți mai mult cărți în engleză sau alte limbi pe care le stăpânești cât de cât, am observat că în română se traduce mult ceea ce s-a vândut bine în alte țări. Poți găsi cărți mai nișate pe subiectele care te interesează.

    Comentariu apreciat.270
  16. Noi, copiii din Banhoff Zoo
    E o carte mai mult pentru adolescentii care ajung la varsta unde se pot apropia de droguri. Am citit-o in ideea de a o le prezenta. E dura si de efect.

    61
  17. Sunt curios de lista de carti citite de Lino Golden anul trecut.

    73
  18. Incearca science fiction. Aceleasi probleme de zi cu zi, dar macar sunt puse intr-un univers cu lasere, pew pew, nave si alte cele.

    70
    • Mi se par mai interesante distopiile (preferata mea e „cazul Jane Eire”- Jasper Fforde) și-mi plac mai mult fantasy-urile. :)

      00
  19. Internetul mi-a distrus viața.

    100
  20. Pentru o mai buna gestionare a timpului ,recomand cărțile în format audio

    012
  21. La recomandarea doamnei ministru am pus pe noptiera Psaltirea şi Cărarea Împărăţiei de Sf. Arsenie Boca de la Prislop!

    200
  22. Mai gasesti idei si pe aici:
    https://natolibguides.info/guides

    De exemplu eu frunzaresc pe aici ca ma ajuta sa ma dau destept cand vb cu clienti:
    https://natolibguides.info/cyberdefence/books

    01
  23. O carte trebuie să stea pe propriile picioare și să fie citibilă și de cineva care nu cunoaște nimic într-un domeniu, și de cineva care e abia la început cu lecturile. Majoritatea lecturilor pe același subiect, după o vreme, ar trebui să fie destul de simple – 90% ceea ce știi deja, 10% chestii noi.

    Dacă vrei altceva bagă-te pe subiecte diferite de ce citești tu acum. Știi cum e, lărgește-ți orizonturile. Învață ceva nou.

    51
  24. Factfulness imi salvasem sa citesc. Dar intamplator am gasit rezumatul audio (30min) pe Voxa (care a avut promotie buna) si m-am convins ca n-ar fi meritat deloc timpul meu.

    PS: fa giveways si cu carti 😊

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)