Știrea că lanțul de hypermarketuri Carrefour s-a apucat să organizeze țăranii români în cooperative e absolut bestială:
Prima cooperativă agricolă fondată alături de un retailer în România include 80 de familii, care cultivă anual, pe 60 de hectare, în jur de 5.000 de tone de legume. Cooperativa agricolă Carrefour Vărăști se află la mai puțin de 30 de kilometri de București și cultivă, printre altele, roșii, salată, ardei, dovlecei, fasole, vinete, varză, țelină, ceapă, usturoi, mărar, pătrunjel, leuștean, spanac, lobodă, leurdă, urzici, ridichi, ștevie etc. Cooperativa are cinci membri fondatori și adună legume de la 80 de agricultori. (sursa)
Sunt curios cât durează experimentul și care vor fi reacțiile în caz de reușită sau în caz de eșec.
“Să nu vină străinii să ne învețe să facem agricultură. Noi facem agricultură de 500 de ani.”
“Îi exploatează pe bieții fraieri. Noi ținem steagul sus și nu vindem nimic, mai bine le aruncăm.”
“Normal că …ceva.”
Dacă le reușește mișcarea, țăranii vor fi stimulați să nu îngroape banii imediat în mașini noi și apartamente la oraș, ci în solarii și sisteme care să le permită să crească mai multe recolte pe an. Ceea ce ar fi fantastic.
Avocado si banane de ce nu cultiva?
pentru ca ….
portocale
…si poate cu ocazia asta, nu vor mai vota cu PSD in viitor.
daca ma ajuta Carrefour sa cultiv grau si floarea soarelui, promit sa nu mai votez PSD
Pentru floarea soarelui vorbeste cu NutLine!
Pentru grau ai nevoie de un join-venture cu Patriarhul: coliva, cozonaci, prescura, etc.
Din ce am mai citit, Carrefour are experienta in asocieri de acest tip. Totul este sa-i convinga pe tarani ca o parte din profit trebuie reinvestit
CAP Carrefour? Pentru asta am murit la revoluție?!
Nu, este S.A. carre&comp.
Cand am vazut reclama la TV mi-a venit in minte un singur lucru: metal pretios din patru litere – haur.
si din trei era „fer”!
Si DIN 5 e fraer
In tarile cu apa calda asta este regula. Vrei sa vinzi? Te inscrii intr-o asociatie a femierilor.
La bunica in sat chestia asta functioneaza de vreo 8-9 ani. Are cateva hotare la saracia pe camp; de cultivat nu le poate cultiva de una singura asa ca este inscrisa intr-o asociatie care la final de recolta ii da nu stiu cat din productia terrnului respectiv. Doar de ar fi asa bine in toata tara dar nu, sunt destui incapatanati care decat sa dea terenul spre exploatare prefera sa il lase cu buruieni.
Aceeasi chestie se putea aplica si la produsul finit dar de ce sa se asocieze 100 de cultivatori si sa vinzi 500 de kg de prune in 2-3 zile cand poti sa vinzi 2-3 kg pe saptamana si restul la porci.
Ce spui tu se numeste „arenda”. Asociatia e formata de oamenii care si-au pus terenul lor+terenul luat in arenda de la altii. Bunica ta nu este parte a asociatiei.
Tu confunzi asociatia fermierilor cu datul in arenda. Fermierii aia din asociatie isi lucreaza ei pamantul, datul in arenda e de fapt inchirierea pamantului catre o alta persoana/firma care il lucreaza. Chestia cu arenda la noi e veche.
Mai sunt asocieri de tarani in Romania – https://agrointel.ro/638/ultimul-cap-din-romania-plateste-tractoristii-cu-2000-de-euro-si-are-profit-un-milion/
Dar tot n-a convins mulți țărani.
In cazul lui Musca vin proprietarii la el sa il convinga sa le ia terenurile in arenda.
Da, acolo local. Dar in alta parte pe cine a convins?
Acolo a avut un context favorabil. Nu avea nevoie sa convingă pe nimeni. CAI Curtici de fapt e fostul CAP de pe vremea comunismului, la care Musca a fost director. Le-a propus sa rămână in asociatie si asta e rezultatul. In alta parte oamenii sunt dezbinati deja, nu mai ai ce sa le faci.
Ministerul finantelor publice are declratiile fiscale pentru ACI din 2011 pana in 2015 .
Am calculat totul la cursul BNR de azi si avem:
– cifra medie de afaceri aproape 15 milioane de euro/an ( variaza anual intre 9-18 milioane euro)
-profit mediu de aproape un milion euro/an ( in 2015 a fost de 216.271 euro iar maxim in 2012 de 2,6 milioane)
– valoarea medie a profitului din cifra de afaceri 6.2% ( minim in 2015 de 1.5% si maxim in 2012 de 14.5%)
– profitul mediu generat de fiecare angajat ( 238 de angajati) reprezinta 4.200 euro/an
Daca o familie ajunge sa vanda de 100,000 de euro si ramane cu aceeasi marja medie de profit de 6,2 % adica 6200 euro/an sau 516 euro/luna. Si asta e modelat dupa o firma care reprezinta un etalon in agricultura.
Daca familia din exemplu de mai sus vinde in valoare de 50,000 de euro ar avea un profit lunar de 258 euro, dar daca vinde de 25,000 de euro ar fi un profit de 129 euro/luna. Apoi ne miram de ce pleaca lumea din sate sau de ce pleaca spre Spania sau Italia.
Poate o mica ferma sa aiba marje de profit mai mari ? cat? ce fel de cifra de afaceri anuala poate avea?
Pai DW tu vorbesti de profit 6%. De unde ai tras tu concluzia ca aia sunt toti banii pe care ii fac? De unde stii ca nu si-au dat si niste salarii lunare? Ca pot sa am o firma cu cifra de afaceri de 1 mil euro si profit de 10k euro. Dar pot sa-mi dau si un salariu de 10k lunar in acea firma si atunci vorbim de 110k euro anual.
Sunt de parere ca este o initiativa buna. Intr-o economie de piata, e frustrant, dar normal sa nu gasim anumite alimente romanesti in supermarket ( usturoi – China, rosii – Turcia, varza – Polonia, cartofi noi – Egipt ) pentru ca taranii romani nu vor sa se adapteze. Consider ca taranii ar trebui sa se asocieze singuri pentru a cultiva o suprafata mai mare de teren si pentru a putea accesa fonduri necesare mecanizarrii agriculturii, astfel incat sa poate asigura un flux de alimente permanent si sa poata semna contracte cu diversii retaileri. Faptul ca vine Carrefour acum si incearca sa coaguleze niste tarani e bine pentru consumatori, dar pentru tarani va fi bine dor din punctul de vedere al educatiei de afaceri, pentru ca ar fi mai profitabil sa se alieze ei si sa intre sa faca concurenta pe piata libera. Parerea mea.
Îi exploatează pe bieții fraieri. Pai la pretul pe care-l ofera pe produse… Siii…. Să nu vină străinii să ne învețe să facem agricultură. Noi facem aici agricultură de 5000 de ani (cu aproximatie, 10000 de ani in plus sau in minus…).
Ahhhhh, ce bine ma simt….
Sunt ani lumina intre taranul roman si know-how-ul pe care il are Carrefour in retail.
De fiecare data apare unul care sa spuna ca anul-lumina masoara distanta nu timpul. Azi sunt eu ala
dar poate fi si o unitate de masura de timp, pentru ca viteza luminii in vid este constanta.
hahaha
Toti banii lor se vor transforma in S8, 8S, M3, Q7, A6 etc.
Unii isi vor renova casele vechi in stil modern, cu glet, polistiren, lavabila cu teflon si parchet din carton, pentru ca, nu-i asa, varul, lambriurile si pardoselile din lemn sunt doar pentru saraci si inapoiati.
Mi-e dor de casa originala a bunicilor, acum totul prin casa miroase a china si polonia si daca ma sprijin mai tare de pereti sau fac o tumba pe ‘parchet’, totul pârâie si crapă.
Serios, asta ma zgarie pe ochi maxim. Ca toate casele de la tara a caror generatie curenta a vazut la oras gletul, parchetul si tabla pe acoperis, sunt manelizate acum si arata kitsch.
Asta in timp ce din padurea de la capatul satului pleaca in fiecare noapte camioane pline de lemn masiv. Si ei construiesc cu polistiren si betoane. It’s all a trap and it’s gonna kill us soon…
Există construcții proaste (și ieftine) și construcții bune.
Am văzut destule case case bătrănești care stau să se dărăme, case în care pardoseala scârțâie din orice încheietură.
Există și case noi, construite bine cu materiale scumpe.
În alte cuvinte: mănânci căcat.
N-am zis sa lasam casele batranesti sa se darame. Se pot renova cu materiale clasice, aduse un pic in prezent.
Da, sunt și case renovate modern cu multi bani si cu meseriasi seriosi. Dar e cam una din cinci, daca-s optimist. Majoritatea is ieftinache facute de un meserias local care crede ca a prins noua tehnologie de coada si cum oamenii nu pricep prea multe, iese o carpeala cu care se lauda duminica la biserica.
Ah, la mine in comuna e o fabrica de procesare lemn care face de toate din stratificat. Deci pot fi un pic prea subiectiv.
Azi in Carrefour am luat mere romanesti cu 3.45 RN pe cand cele din Polonia erau 1.99 RON.
Wat za fac?
Cum sa fie produsele romanesti vandute bine cand pretul e dublu?
E drept ca cele din Polonia beneficiaza probabil de subventii iar romanii nu, dar clientul cand e pus in fata raftului, ce credeti ca face?
Deci da, initiativa e buna, daca romanii nu sunt in stare, sa le arate strainii ca se poate si ca pot face profit de pe urma taranilor, daca ei nu vor.
Alea din polonia is crescute in depozite. Astea romanesti is eco si as plati si 6 lei pe kil cat timp nu au ceara aia de kkt pe ea si au gust.
„ECO”. Stii ce substante pune „taranul roman” sa isi dubleze productia ?
ceara aia nu este chiar asa neeco
Pai de aia sufera comerciantii romani cinstiti- pentru ca si pe tine te-au spalat pe creier cu „dincolo era mai ieftin”. Pretul e tot de conteaza la tine. Daca as putea sa iti arat ce diferenta este intre carnea importata din Polonia si cea autohtona te-as vindeca instant de boala asta crunta ce te face sa te uiti doar la pret.
*5.000 de ani
Din pacate oamenii sunt extrem de incapatanati si au in continuare vise umede socialiste, in care toata lumea e ok iar pietele sunt pline de tarani care isi vand fericiti recoltele. Ei bine, nu-i chiar asa. Fie acceptam sa facem parte din asociatii (daca suntem prea mici) ca sa putem face in continuare agricultura, fie visam in continuare.
Hai ca poza din articol duce cu gandul la Almanahul Flacara cu tarani fericiti de la „colectiva”. Pana la urma, intre marketingul capitalist si propaganda bolsevica nu-s mari diferente, intre timp a aparut Photoshop, atata tot.
Agricultura e un hobby scump, unde se rulează sume mari de bani. O combină agricolă nouă costă 250.000 de euro, un tractor mediu cam 40.000 de euro. Un plin de motorină la un tractor mare înseamnă 500 de euro. Fără sculele astea nu faci performanță, că în agricultură ai 3 zile să treieri grâul, că vin ploile, că-l mănâncă păsările, etc. Când e campanie, nimeni nu-ți închiriază un tractor sau o combină, toți sunt prinși, iar banii tăi sunt pe câmp, stau în vârful unui fir de pai și tu trebuie să-i culegi.
Poate vi se pare scumpă pâinea și vă gândiți să puneți grâu. https://configure.deere.com/cbyo/#/en_us/products/agriculture/grain_harvesting/combines/s-series
Alea chinezesti ce au?
Nu au simulator la 27 000 dolari…
Asta e ceva similar cu filmele franco-
romane
„Ei cu actorii noi cu caii”!
Hai ca exista speranta de scapare pentru țărani, sa nu fie inecati ca sobolanii !!
Pun intended..
pistol cu apa, „asocierea” cu carfur este fix vanzarea la engross care exista si pana acum. Nu se inghesuie nimeni la asocieri de gen pentru ca banii obtinuti sunt putini si aproape egali cu ce obtine din vanzarea la engros. In zona Varasti/Colibasi/Dobreni fac bani doar cei care isi permit sa vanda direct, la taraba, ceea ce produc.
Daca intr-o luna ai vandut la taraba si ai incasat 10 lei, dar ai cheltuit 4, ai ramas cu 6. Daca la cooperativa ai vandut cu 8 lei si ai cheltuit 1, ai ramas cu 7.
Cam despre asta e povestea, fara batai de cap pentru taran, logistica si vanzare endetail.
Taranii romani degeaba sunt fasneti daca nu le merge minte la investitii pe termen lungi, din pacate taranii romani au copii la oras care le toaca banii, mai bine bemweu la copil decat investitii pe termen lung…
Cand spui fasneti te referi la betivi si prosti?
Poate îi organizează cineva și pe tovarășii de la Lungulețu în cooperativă de plantat cartofi și varză.
Tocmai am citit pe undeva ca taranii romanii vor sa scoata rosiile autohtone pe piata in luna Mai, ca sa prinda subventiile (doar aia care vand minim 2 tone iau subventia). La un pret de 8-9 lei/kg. Comparativ cu cele de 3-4 lei aduse din Polonia sau Turcia. Mare succes se anunta, zic…
15 lei poate, apoi intr-o saptamana pretul va scade la 8-9 lei….
Am luat ridichi, ceapă verde, salată și urzici de la numita CAP, din carfu. Bune o fost no. Apoi am citit știrea
Primul pas în ruperea dependenței de psd.
Asa arata parcele de pamant cultivate in California si canalul de apa: http://imgur.com/a/N34VM
Agricultura se face cu automatizari si masini foarte performante.
Daca ai teren in Timisoara si mergi sa vorbesti cu unii care cultiva rosii in Teleorman ca fac asta de 20 ani si sa te indrume catre anumite soiuri, ce tehnici folosesc si unde ar putea sa le vanda si la ce pret, nu iti vor spune in veci, in opinia lor le furi painea de la gura.
CAP-urile au fost ineficiente si toata lumea fura, asa ca acum e mai greu sa ii convingi sa intre in cooperative.
Agricultura e o loterie in Romania, ca depinzi foarte mult de conditiile meteo.
„Noi ținem steagul sus și nu vindem nimic, mai bine le aruncăm.” Adica, sunt randuri, randuri de retaileri la porti la tarani implorandu – i sa vanda si taranii nu si nu? Explica putin.
Bai Zoso, cum adica doar 500 de ani?
Tu nu stii ca dacii au inventat mamaliga cu bRanza? Si aia au trait acuma 2000 de ani si mai bine….
In urma cu 500 de ani aveam deja meciuri cu turcii pentru rosii eco.