Un an de cârpe la gură. A fost greu?

Noi măsuri de relaxare începând de astăzi. Se dă start nunților și botezurilor, iar cluburile își reiau activitatea

Un an. Puțin peste un an.
A fost greu? Atâta „presă”, „conspirații”, „Oculte”… Pentru ce s-a pierdut atât timp cu rahaturi, comentând pentru o cârpă la gură, sau că nu se poate ieși după ora 10 seara?
Un an.
La anul pe vremea asta, când (să sperăm că) pandemia va fi o amintire urâtă, ce ați putea spune că ați făcut în plus față de anul în care „vi s-a luat libertatea!!”? Ce planuri, visuri, „activități neterminate din cauza pandemiei” aveți pe listă până pe 1 iunie 2022?

Mi-am adus aminte de bunica de pe mamă, care și-a piedut tatăl în primul război mondial, fratele în al doilea război mondial, iar pe mama a născut-o în refugiu, în păduri. (Linia frontului trecea prin Bucium, casa bunicii a fost comandament german, apoi comandament rusesc. Nemții le-au spus la toți să plece în păduri că e nasol, vin rușii. Doi copii mici, al treilea în burtă, soțul concentrat pe front… urcă ce poți în căruță și mergi în refugiu în păduri… unde și naști)
Noi ce probleme avem, cârpe la gură timp de un an? Și comentăm, râuri de cerneală (mai mult de curent electric, de fapt) pentru asta…
Aș vrea să fiu bărbat, să am în jurul meu bărbați măcar jumătate cât a fost bunica mea.

Tot azi:

China anunţă că a depistat primul caz din lume de gripă aviară H10N3 la om

Nu vă speriați

H10N3 este o tulpină patogenă scăzută sau relativ mai puţin severă a virusului şi riscul de răspândire pe scară largă este scăzut, a adăugat NHC.

Am menționat asta pentru că… „pe vremea mea” era H1N1. De unde H10N3? Ce e aia?

Influenza A viruses are divided into subtypes based on two proteins on the surface of the virus: hemagglutinin (H) and neuraminidase (N). There are 18 different hemagglutinin subtypes and 11 different neuraminidase subtypes (H1 through H18 and N1 through N11, respectively). While there are potentially 198 different influenza A subtype combinations, only 131 subtypes have been detected in nature.

198 de tipuri de „răceală”.

198 de tipuri numai de la nenorocitul ăsta de virus. Mai sunt alți viruși. Sute, mii… poate zeci de mii!
De aia medicii par luați prin suprindere. Voi nu ați fi? Mai ales în cazul unei pandemii globale.

Pune cârpa aia la gură, dacă miliarde de oameni o fac, și nu te mai crede tu deștept.
Eventual adu-ți aminte de bunica lui Cristici, sau poate chiar de bunica ta.
Fii bărbat măcar cât bunica ta!

sursa foto

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Pandemia s-a terminat in Romania, statul are alte probleme, cine a vrut s-a vaccinat restul este clămpănit de barza.

    00
  2. Am citit o vorba interesanta:
    – Vremurile grele nasc oameni tari
    – Oamenii tari creeaza vremuri bune
    – Vremurile bune nasc oameni slabi
    – Oamenii slabi creeaza vremuri grele

    00
    • Dacă era adevărată platiduinea asta, noi nu eram în situația asta +30 de ani de la Revoluție.

      O analgoie jegoasă și total neadevărată.

      00
    • E o vorbă foarte adevărată, explică mai filosofic un pic apariția, creșterea si căderea imperiilor, nimic nou.

      E o banalitate faptul că un om crescut în puf e mult mai slab ca unul crescut în greutăți.

      Majoritatea românilor plecați în străinătate s-au realizat mai bine decât cei nativi din țara respectivă.

      Și asta nu pentru că ar fi românii speciali, e un fenomen observat la toți imigranții care vin din condiții grele, rezistă mai ușor la greutăți și sunt mai ambițioși.

      România abia acum începe să construiască ‘good times’, și asta doar pe urban, pe rural suntem încă departe, mai avem.

      00
    • pot sa demontez chestia asta cu exemple simple eg studenti de la harvard, care traiesc vremuri bune si s-au si nascut in familii bune, iar apoi ii vezi cu startupuri de milioane sau miliarde, unde-s africanii mei cu aceleasi startupuri si evaluari? aaa, nu-s?🤣

      00
    • Manu degeaba încerci să fii Gică Contra cu mine sau cu oricine altcineva care nu se îmbată cu platitudini și lozinci. Încearcă să accepți perspectiva că nu orice bășină lozincară e automat adevărată. Asta, sus menționată, e una dintre ele.

      Repet, cu tot ce înseamnă asta și la interpretarea fiecăruia, dacă platitudinea aia era corectă & adevărată, România nu era în halul ăsta (la nivel de oameni, sus-jos; jos-sus) la +30 de ani de la Revoluție.
      O analogie jegoasă și neadevărată.

      Majoritatea românilor plecați în străinătate s-au realizat mai bine decât cei nativi din țara respectivă.

      Invers proporțional: n-au vrut, „pentru că…

      Cât a trecut de la subiectul Isărescu Dăncilă? A trecut deja o săptămână, două?
      Aud? Încă suntem conduși de decreței cu datorii la bănci?

      „Good times…”

      00
    • Pentru @manu144
      Romanii plecați în străinătate s-au descurcat mai bine decât cei din tara respectivă dacă vorbim de slujbe cu salariul minim sau puțin peste – muncitori necalificați, îngrijirea bătrânilor etc.

      Dacă mărim puțin nivelul vom vedea că nu e chiar așa, adică nu am auzit sa existe diferențe majore între medicii/IT-istii/etc. români și cei din străinătate și nici nu am auzit sa se bata între ele companiile din străinătate să angajeze români.

      00
    • Mirel: „adică nu am auzit sa existe diferențe majore între medicii/IT-istii/etc. români și cei din străinătate și nici nu am auzit sa se bata între ele companiile din străinătate să angajeze români”. Dacă nu știu eu înseamnă că nu există!…… Mișto…… și nu e singurul ce crede inepții de genul acesta…..

      00
    • Așa au apărut Churchill, Thatcher, Adenauer, Reagan. Acum avem Macrou, Merkel, birocrații bruxelezi, taica Joe.

      00
    • @Bogdan Churchill a crescut in Anglia victoriana, adică “the good times”. Și asta e doar un contraexemplu.

      La noi după vremuri grele au venit alte vremuri grele. Vezi criza din 1930, războiul, și apoi comunismul.

      Ce sa mai zicem de alții care au avut vremuri mai grele decât noi, si pentru mai mult timp? Rușii, cu țarism, război, 70 de ani de comunism, tranziție si acum putinică? Chinezii, cu “secolul de umilințe”, urmat de comunismul lui Mao.

      Japonezii credeau ceva asemanator despre americani in 1941, că sunt prea slabi datorită nivelului de trai mai ridicat și ca nu sunt dispuși sa ducă un război dificil, după o prima înfrângere vor fi dispuși sa facă pace.

      Sunt multiple exemple de imperii cu perioade de expansiune și succes mai lungi decât o generație. Sau cu probleme la fel de lungi. Nu e decât o simplificare care suna bine, dar care e falsa. O versiune mai pretențioasa a văicărelilor despre “tineretul din ziua de azi”.

      00
    • aforismul exprima o realitate. doar ca trebuie inteles in sens mult mai larg decat un individ sau chiar decat o generatie. indivizi exceptionali au existat peste tot, in toate perioadele istoriei. dar un singur individ nu a facut niciodata „istorie”. alexandru cel mare nu a cucerit india de unul singur. a avut o armata in mare parte conceputa de filip care la randul lui crescuse in stare de razboi.

      zice cineva mai sus de americani. „the good times” in america au inceput acum mai putin de 100 de ani. mai degraba ceva de genul 60-70 de ani. mai inainte de asta au fost 2 3 sute de ani de razboi, saracie si legea junglei pe acolo.

      de asemenea, un om puternic nu inseamna neaparat un om pozitiv. exemplu practic vladimir putin. a iesit din vremuri grele exact asa cum se zice mai sus. tarism, comunism, oligarhism. iar putin e puternic. e un personaj sinistru, cu mult eprobleme la bibilica, psihopat, agresiv, violent si multe alte caracteristici negative. dar nu poate fi caracterizat drept slab. in lingo-ul analistilor de geopolitica, este al doilea cel mai puternic om de pe pamant. si este produsul unor vremuri grele chiar daca pana acum nu a reusit sa le schimbe.

      dar aforismul vorbeste de oameni, de aia mici si multi, de bunica lui cristi. oamenii aia au avut puterea sa treaca prin niste perioade teribile. si ne-au facut pe noi. care suntem cum suntem si am facut ultimii 30 de ani. si ii injuram pe tinerii de acum pentru care lipsa semnalului sau bateria de la trotineta sunt probleme majore. si noi ne certam pe valabilitate aforismului.

      00
    • Sunt multiple exemple de imperii cu perioade de expansiune și succes mai lungi decât o generație

      Nicăieri nu zice că într-o generație se va schimba totul. Ai dreptate, dar majoritatea cad de obicei sub propria greutate, acei weak men in good times, nu din cauze externe.

      Argumentul că România ar trebui să fie altfel la 30 de ani după revoluție nu înseamnă nimic. SUA e pe val de 120 de ani imediat, după vreo 400 de la începutul colonizării și tu te aștepți ca România să crească în 30. Și SUA nici nu era ce este azi dacă britanicii nu apăsau tare pe gâtul lor încât să-i împingă la independență.

      Însă și așa dacă ne uităm la România și e să tragem linie, dacă te uiți pe cifre, nu ai ce compara România de azi cu cea din 89. Nici la PIB general, nici la cel pe cap de locuitor. Nu e Elveția, clar, dar și să zici că nu s-a schimbat nimic e un pic ignorant.

      Care este salariul mediu real azi în euro/usd față de 90? Creșterea asta s-a făcut pe spinarea celor care în anii 2000 când au început să vină investitorii au muncit pe salarii de nimic, au muncit bine, nu prost (că altfel nu veneau și alții după ei) ca cei de azi să poată cere mia de euro în corporație pe aceeași muncă. Că dacă munceau prost, nu mai venea nimeni, oricât de ieftini eram. Sunt multe domenii (nu doar IT) în care salariile nu mai poți spune că sunt suficient de mici ca să merite pentru investitori să vină aici, și totuși vin.

      Deci zicala ține, la nivel și scară diferită, evident. Au fost niște oameni care au tras greul în anii 90-2000 ca azi să fie piața muncii cum e azi, când nici în agricultură nu mai vine nimeni fără 150-200 lei pe zi plus țigări. Au tras pe niște salarii care azi poate mulți nici nu s-au dat jos din pat. S-a și plecat la greu, dar se pleacă și din alte țări și totuși salariile nu cresc.Și vorbesc ca unul care am vorbit cu investitori de genul și i-am întrebat de ce vin în România, doar pentru că e ieftin? Și ziceau că da, e parte din asta, dar și alte țări sunt ieftine. Vin pentru că găsesc oameni pe ce caută, și că (încă) se muncește bine.

      Faptul că Dăncila e la BNR nu are nici o relevanță. În țările bogate chestiile astea sunt la fel de reale, bătălia pe funcții și privilegii e o realitate urâtă oriunde, nu am inventat-o noi.

      00
    • După 40 de ani de comunism a venit… Iliescu

      00
    • NOU
      #15

      @NIX: i beg to differ; cunosc doi romani care au fost la Harvard (de fapt, si pe al treilea, dar Burduja nu se pune, ca are finante), aproape rupti in fund, au facut doctoratele pe bursa;

      unul lucreaza la Goldman Sachs, altul are o platforma de geo-politica si macroeconomie si din cand in cand mai e consultant pentru bancile din US.

      i-am cunoscut si pe cativa colegi de-ai lor: un brazilian din favela si un african din Etiopia (primul ceva geniu in matematica, al doilea in chimie sau biologie parca). ambii o duc foarte bine.

      stiu ca pare un cliseu, insa facultatea Harvard (cea de 4 ani, nu tampeniile alea de certificari pentru manageri) iti deschide usi oriunde in afara Romaniei.

      00
  3. Bunica sotiei a fost stramutata la cazanele dunarii, tocmai din fundul Moldovei. Vreme de cateva luni a ‘locuit’ deasupra caii ferate in padure si au facut foamea.
    Bunica mea a „prins mai bine”, a fost mutata in mijlodul unei paduri la cativa km de linia frontului… macar era aproape de casa

    00
    • Si noi ne plangem ca n-avem semnal bun la telefon…in padure.

      00
    • Mama avea 5 ani în 1944, tata 11 ani ( au fost cumva vecini, 1 km distanță între casele bunicilor), ambii au fost refugiați în padurile de lângă mănăstirea Agapia, Neamț. In fața casei alor mei încă există cazemate construite pe timpul războiului. Mama ne-a povestit mai multe din perioada refugierii cu dormit pe crengi de brad , mâncat ghinda, coaja de copac, erau doar femeile și copiii deoarece bărbații erau concentrati pe linia frontului. Bunicii din partea mamei aveau 3 boi și 2 vaci inainte de război dar evident au fost forțați să le dea armatei. Au fost refugiați vreo 3 luni în pădure. Apoi când s-au întors la casele lor au plantat niste coji de cartofi, evident că au iesit niste cartofi cât mingea de ping pong.

      00
  4. După un an, cel mai nasoale mi se par restricțiile de tranzit internațional. Ca adult nu am prins vremurile când nu prea puteai să ieși din țară, dar le-am prins pe alea când, cu puțin noroc, te opreau vameșii ungari și te puneau să scoți de prin mașină lucruri, te căutau prin toate cotloanele de te simțeai ca ultimul om.

    E un sentiment tâmpit pe care-l trăiesc chiar acum când mai am câteva zile până plec: formulare online, test pe fugă pentru copil, testări aleatoare prin vămi. Mie îmi generează un stres fantastic (asta după ce anul trecut am luat mumu și m-am întors din drum). Până acum un an îți puneai curul în mașină și pur și simplu plecai. De abia aștept să scăpăm de rahatul ăsta.

    00
    • Stai sa vezi cand tara unde muncesti schimba regulile jocului in timp ce tu esti in concediu, alea cu tranzitarea le luasem deja in calcul, am evitat sa cer bilete pe rute ce tranziteaza listele lor rosii
      Ca adult am fost invatat cu restrictiile de pe vremea impuscatului, asa ca acuma nu mi se par asa de greu de respectat

      00
    • NOU
      #21

      Când zici „rahatul ăsta” te referi la pandemie sau la țară?

      00
    • Probleme mari.*( . Eu privesc periodic in ochi o colegă care și-a pierdut ambii părinți, în interval de cîteva zile. Spune-i și ei ce probleme ai tu.

      00
    • @Nimeni, wow, ăsta e argument? Păi nici eu nu mai am părinți de mulți ani, unul din ei după un Alzheimer de vreo 10 ani (să vezi acolo distracție), de doi ani am dureri zilnice de spate și nu pot face mare lucru. Se dau puncte? E un concurs, sau cum? Nu vrei să mă privești și pe mine în ochi?

      Pana mea, am zis eu că-i o dramă? Doar că e nasol.

      00
    • Dacă e așa stresant, de ce nu stai acasă?

      00
    • @ubercool, da’ chiar, ar fi o soluție. Acum îmi dau seama, și puștiul mi se pare cam stresant în ultima vreme, cred că îl duc pe la vreun centru din ăsta de copii. La job nici nu mai zic ce stres e, demisionez chiar acum! Nevasta? Deja mă gândesc să-mi tai venele.

      00
    • @adyzah treaba ta ce faci, dar dacă vrei să pleci, pune mâna și completează formulare, nu te mai plânge pe blog, că nu te obligă nimeni să te plimbi prin alte țări.

      00
  5. între timp, malaezia, statul victoria din australia au intrat în lockdown total, guangzhou restricționează circulația noaptea, america de sud începe să fie copleșită, cu recorduri negative în țări precum argentina sau columbia și cu același trend nasol din brazilia, iar taiwan a sărit de la un număr total de la începutul pandemiei de 1230 de cazuri în 12 mai la 8575 de cazuri azi (de 3,5 ori mai multe cazuri în ultimele 3 săptămâni decât în cele 16 luni anterioare). în emisfera sudică vine iarna…

    00
  6. Depinde de cum iti castigai paine.
    A trebuit sa port masca si nu m-am mai putut imbata la birt ci a trebuit sa ne vedem pe la unii altii pe acasa. Nu am mai putut manca la restaurant (delivery merge la fast food si chestii simple). Cel mai nasol a fost cand se inchidea totul la 21 si daca calculai gresit bautura ramaneai fara.
    Am avut noroc, lucrez intr-un domeniu care nu a fost afectat.
    In schimb am prieteni din industria de evenimente si acolo n-a fost frumos deloc. Oamenii au ramas fara venituri de pe azi pe maine, ajutoarele de la stat au fost si nu prea au fost, rezervele s-au terminat (cati dintre voi aveti rezerve sa traiti cu venit 0 mai mult de 12 luni?).
    Comparatiile cu razboiul si stramutarile nu-s chiar potrivite. Majoritatea societatii a continuat sa functioneze acum, nu au intrat tancurile in orase sa se opreasca tot. Doar anumiti oameni s-au trezit cu venit si blocati. Nu mai sunt nici vremurile din 1940, societatea e diferita, hai sa nu comparam mere cu pere.

    00
    • De ce să nu comparăm? Să stai închis în casă cu internet și Netflix, în timp ce comanzi mâncare online nu ți se pare cel puțin la fel de rău cu a-ți cădea bomba în cap și a mânca coji de pâine? Mie mi se pare mai oribilă masca asta de pânză decât o mască din aia, adevărată, de gaze. Plus, teroarea asta la care suntem supuși zi de zi, îți vine să urli, să ieși să protestezi! Era mai bine pe vremea lui Ceaușescu!

      00
    • ajutoarele de la stat au fost si nu prea au fost

      Chiar au fost. Ceva gen 75%. Dar din salariul declarat la stat, iar cum multi din industria aia lucreaza la negru sau pe salariul minim in cartea de munca, restul bacsis si la negru, evident c-au supt pula. Dar e treaba lor, ca lor li s-a parut mare smecherie sa fenteze statul. Poate pe viitor nu vor mai bate palma pe salariul minim + bani in plic+bacsis.

      00
    • Mica erata: „anumiti oameni s-au trezit cu venit zero si blocati”

      00
    • Industria de evenimente nu a fost asa de afectata precum ati crede. Daca te-a dus capul, perioada asta putea sa fie extraordinar de buna. Daca ai stat doar sa-ti plangi de mila, atunci iti meriti soarta.
      Vi se pare ca nu au fost evenimente, fie si ele organizate online? Credeti ca alea s-au facut pe gratis? Va zic sigur ca bugetele avute la dispozitie de companii, s-au regasit in munca mai putina, echipament mai putin, oameni mai putini – dar incasari similare. Deci bani s-au facut, stati linistiti; nu mai plangeti voi organizatorii de evenimente, ca unii au rupt in perioada asta.
      Stiu doua cazuri concrete care au facut bani garla perioada asta, dar stau low profile acum, ca nah, nu da bine sa se afiseze acum, tocmai cand industria asta e lovita maxim :))

      00
    • @Sabotor nu vorbesc de horeca, vorbesc de zona de evenimente si anexe. De la conferinte, la petreceri de firma, la petrceri de 1000 de oameni la festivaluri de calibrul electric castle.
      Oamenii aia care faceau posibile astfel de evenimente au primit o mare muie. Oamenii care detineau firmele care se ocupa de asta au primit o mare muie. Au venit niste ajutoare din care iti puteai plati contracte deja existente, investitii si dari la stat. Dar tu ca „proprietar” trebuia sa te bazezi pe ce bani ai pusi deoparte.
      Nici industria nu facea totul ca la carte dar nici din partea statului nu prea a fost ajutor.

      00
    • @CP da coa, e simplu faci party pe zoom si vinzi bautura la oameni prin foodpanda, fiecare in livingu lui.
      Pana mai afli tu de aia care au facut bani garla si stau ascunsi iti zic eu ca direct implicat, e nasoala pentru majoritatea.

      00
    • Asa e. Razboiul afecteaza toata populatia, o carpa la gura afecteaza doar cateva categorii de oameni. Care, sa fim seriosi, nu au murit de foame, nu au simtit macar foamea, in era in care traim, unde e 5 lei kilu’ de pui.

      Cati dintre voi aveti rezerve sa traiti cu venit 0 mai mult de 12 luni?
      Este FOARTE BUNA aceasta intrebare. Zoso, unde sunt articolele saptamanale despre educatie financiara?
      Au invatat ceva romanii din pandemia asta? Peste un an vor avea ceva economii, in eventualitatea unei alte crize de gen (financiara, medicala, calamitate)?

    • Numa’ zic, nu dau cu paru’, dar la call centere au fost angajări non stop în tot acest timp. Asta așa, pentru cei care au rămas cu „0 venit timp de 12 luni”, dar cu ajutor de la stat, cărora ar trebui să le plângem acum de milă.

      Argumentul ăla cu „nu mai sunt vremurile din 1940, societatea e diferită” nici nu merită combătut. Într-adevăr, acum ne permitem sa fim șomeri de fiță și să chițăim că ne aduc oamenii la bot doar fast food și nu wagyu medium rare. Plm, măcar scoarța de copac era vegană.

      00
    • @cristis & @metallicat
      Nu carpa la gura e problema ci repercursiunile, adica multe industrii inchise si date peste cap.
      Legat de articolele cu educatia financiara, te pregatesti pt cateva luni nu pt peste un an de nimic. Altfel am fi toti ca prepperii aia de cred ca vine apocalipsa, cu bunkere si tone de conserve. Hai sa fim seriosi.
      Nu vorbesc aici de pusti de 22 de ani care lucrau ca barmani sau ajutoare la montari. Vorbesc de oameni in toata firea cu afaceri in care s-au investit multi bani si timp care s-au trezit cu 0 contracte peste noapte pt ca o intreaga industrie a devenit ilegala.
      Oameni care au investit in echipamente pentru a prinde contracte mai bune si apoi s-a inchis tot, hai ca e misto o faza dinasta nu?
      @metallicat aia cu callcenteru e atat de imbecila ca nici n-are sens sa-ti raspund.

      00
    • @VladM – baietii din industria de entertainemnt DACA AU LUCRAT LEGAL au fost/sunt in somaj tehnic platit. 75% din salariul LEGAL INCASAT!

      Aaaa…ca ei voiau sa fie”independenti” si lucrau pe baza de cash… naspa momentul.

      Si parca se batea o blonda cu caramida ‘n pept pentru ei, ce s-a mai intimplat?

      00
    • @VladM: daca tu nu ai prosperat, nu inseamna ca nimeni nu a prosperat. Unii s-au adaptat, ce zici despre asta? Faptul ca esti in domeniul evenimentelor, dar iti plangi de mila – imi pare rau pt tine, dar colegi din breasla ta, au prosperat.
      Si nu ne lua de prosti, te rog mult. Au fost evenimente garla in perioada asta. Si daca te uiti, vezi ca multe au avut videowall, speakeri in format fizic, speakeri in online, nebuneli d’astea. Nu vorbim de zoom aici – sau putem vorbi, daca asta e nivelul. Hai, zi-mi ca au fost facute benevol toate astea. Pai doar un videowall d’ala costa vreo 800 euro pe zi. O echipa de productie video, nu mai zic. Deci cine s-a adaptat rapid, a avut de castigat. Asa cum am spus mai sus, cunosc doua cazuri care in perioada asta au crescut enorm. Nu s-au laudat, tocmai ca asta e contextul.
      Si da, e mult mai simplu sa stai sa-ti plangi de mila, decat sa cauti solutii si sa te adaptezi.

      00
  7. nu mi a fost deloc greu.
    duminica merg la prima nunta din anul asta.

    00
  8. Comparatia cu razboiul este jignitoare pentru cei care au murit atunci, militari si civili.

    00
    • Exact.
      Am facut-o pentru ca oamenii aceia, de acum 80 de ani, au fost (poate mai sunt) rudele noastre, ii cunoastem, ii putem avea modele.
      Cunoscandu-i, cel mai jignitor e sa vezi „mitinguri” conduse de Garcea si Sosoaca.
      Daca ar mai fi trait bunica de la Bucium as fi intrebat-o despre masca, ce crede, daca ii este greu sa poarte masca un an…

      00
  9. Sunt asmatic( sub tratament) si pentru asta nu am avut probleme in a purta masca. Nu a fost usor, nici placut dar nu simt ca mi s-a luat libertatea sau ca mai stiu eu ce elucubratie. Pentru cei care compara purtarea carpei cu starea de razboi imi e sincer mila. Imi dau seama cat ii duce capul, si de acolo de unde sunt ei nu e cale de intoarcere.

    Ce ma ingrijoreaza e ca odata cu 1 iunie toti o sa fie vaccinati . Chiar daca real sunt sub 30%. O sa se faca verificari exact asa cum s-au facut si in pandemie: deloc.

    Eu nu am vazut distantare sociala nicaieri ( o fi functionand sau nu, pana la urma e o lege data si na … drepturi fara obligatii etc …). Terasele au fost pline, in piete nimeni nu a purtat masca, masca s-a purtat pe sub nas, pe sub barba. Si culmea e ca in general, aia care au fentat cat au putut s-au plans, cu mentalitate de copil de 3 ani, ca nu au putut bea berea exact cand au vrut ei, cum li s-a sculat lor p…

    00
    • „Pentru cei care compara purtarea carpei cu starea de razboi imi e sincer mila. ”
      Despre aia care compara purtarea carpei cu pierderea libertatii ce parere ai?
      Despre aia cu „Bill Gheiț și Oculta Mondială” ce parere ai?
      Despre Bittman, Garcea, si Sosoaca ce parere ai?
      Despre manelele din Parlament, prostii aia de la AUR si cum legau ei cârpa de politic, ce parere ai?
      Despre presa care este 50% despre un cacat de carpa, ce parere ai? Si asa mai departe…
      Mergi acum pe pagina facebook a TVR si citeste comentarii la articolele despre pandemie. Apoi revino si spune-ne ce parere ai despre români in general.

    • Cristici: despre toti enumerati de tine am aceeasi parere proasta. Si pe langa ai tai si ai mei sunt inca multi care merita aceeasi „stima”. Ideea e ca eu nu imi pot bate capul cu toate astea. Intr-o lume ideala asemenea categorii( minoritare pana la urma) ar trebui sa fie combatute cu ardoare de majoritate. Dar in ziua de azi, majoritatea, aia care incearca sa isi vada de viata, de copii, de bruma de bun simt care mai exista si pe care si-o mai pot permite, e atat de tracasata si de surmenata incat efectiv nu isi mai permite consumul nervos pe care o astfel de lupta il necesita. Si de aici se nasc o gramada de probleme(pentru cei neimplicati). Pentru ca toti aia din categoriile tale sunt in mare parte cu mintea si oasele odihnite. Au timp si energie pentru a fi vocali in nesimtirea lor.

      00
  10. imi place cum pui lucrurile in perspectiva. love you man and/or women. :)

    00
  11. Istoric vorbind sunt de parere ca traim cea mai buna perioada din toate punctele de vedere. Avem o speranta mai mare fata de acum 30-40 de ani, suntem membri UE si NATO si cu toate suisurile si coborasurile traim mai bine fata de ce era prin anii 90 si inceput de ani 2000.
    Problema a fost ca absolut nimeni nu s-a gandit la efectele pe termen lung asupra diverselor masuri si cum ne vor impacta acestea. Si pentru asta va propun o mini-cronologie a ultimului an:
    1. Sfarsitul lunii februarie in Italia se anunta ca o parte din tara se va inchide, datorita aparitia numeroaselor cazuri. In acea perioada se tot raportau vreo 500-700 de cazuri.
    2. Din cauza nebuniei generate si mai ales a inventivitatii oamenilor Italia pe 9 martie se inchide total. Numaru cazurilor sarisera de 1000 si semnele erau ca vor creste la 2000 in vreo saptamana.
    3. Decizia Italiei a fost rapid urmata de mai toate tarile europene si evident au scos ceea ce e mai urat din oameni. Sa nu uitam imaginile cu oamenii care devastau magazine sa-si cumpere cele necesare plus cozile interminabile de prin vami. De asemenea sa nu uitam toate rahaturile facute de politicieni ce se jucau alba neagra de-a puterea la Bucuresti. Si sa nu uitam cum se amendau in veselie cetatenii neascultatori.
    4. Urmeaza o perioada tulbure unde efectiv se sta in casa si oamenii cauta motive de iesit din casa. Bineinteles s-a profitat unde s-a putut de lacune din legi si sa nu uitam ca in Suceava izbucnea un focar maricel. Deja ne apropiam de Pasti si efectiv era un stres cum facem sarbatorile.
    5. 15 Mai se anunta iesirea din starea de urgenta si din cauza jocurilor politice s-a creat un vid legislativ si lumea efectiv a petrecut de parca era sfarsitul lumii. Ca si fapt divers starea de alerta este problematica pe libertatea de miscare si din cauza asta anumite localitati au luat carantina la misto. In starea de urgenta se puteau face acele lucruri aici e mai complicat.
    6. In luna iunie CCR arunca o bomba privind amenzile din starea de urgenta si mai ales confirma ceea ce deja stiam si anume legile in Romania sunt facute la misto.
    7. Vine vara si perioada concediilor, avem o crestere a testarilor(concediu in Grecia se stie) si o oarecare crestere a cazurilor. Pana atunci ne jucam la cateva sute, brusc incepem sa crestem spre o mie. Soc si groaza nimeni nu face simpla corelatia ca testam mai mult.
    8. In luna august in judetul Arges situatia devine alarmanta si incep sa se ia niste decizii. Limitare de deplasari si soc si groaza purtatul mastii si in spatiul exterior. Chestia asta pare ceva scandalos pentru multi, dar pentru ca judetul AG performeaza prin toamna se copiaza aceasta masura la nivel tarii.
    9. Ne pregatim sa avem alegeri si nu vrem sa suparam alegatorul. Situatia se deterioreaza anumite localitati intra intr-o carantina cu specific romanesc(ai hartia nu ne intereseaza). Autoritatile se feresc sa ia masuri drastice pentru a nu speria lumea. Mai mult pentru ca situatia o cere se creeaza o raportare paralela prin aparitia unor cazuri nealocate. Intre timp soc si groaza se intampla nenorocirea de la Piatra Neamt, apropo ce se mai aude de caz?!
    10. Intram in sfintele sarbatori ne gandim ce sa mai inchidem schimbam definitii de caz, descoperim ca legile sunt facultative pentru smecheri si tot asa. Devine problematica unde facem revelionul si cam aia este.
    11. Pe sfarsit de an 2020 apare speranta mai precis vaccinul actiuni de PR cu cine se vaccineaza.
    12. Inceputul de an 2021 ii face pe romani sa mai iasa din case si brusc se duc la schi la Bansko. Bulgaria ia inspirata decizie de a primi romanii. Spun inspirata pentru ca situatia dramatica de la ei avea nevoie de o mica infuzie de bani din afara coroborata cu speranta.
    13. Prin luna februarie simtim ca incheiem valul 2, dam drumul la ce se poate drumul si pe langa asta descoperim ca vaccinarea se face pe naspa. Mai precis au tot aparut esentialii si oamenii ce aveau nevoie nu prind. De asemenea incep sa apara vaccinurile Moderna si Astra-Zeneca.
    14. Inceputul primaverii ne da un pic fiori Timisoara intra intr-o carantina si toata lumea incepe sa caute solutii. Pe scurt se scad testarile si mai mult si incepem sa schimbam definitia de caz. Problema cea mai mare, capitala ar putea avea soarta Timisoarei. In paralel domnul Emil Boc din Cluj ne spune ca e o bataie de joc cand vine vorba de partea cu testarea fiind judete unde se testeaza deloc spre 0.
    15. Tot in primavara asta se mai pun de niste demonstratii de strada(jos pandemia, vrem la aparate etc.) si oficialii ministerului sanatatii(Vlad Voiculescu si Andreea Moldovan) o dau de gard cu schimbarea criteriilor de carantinare. Tot acum vaccinarea e la liber si se ia o decizie nepopulara si se face o pseudo-carantina in Bucuresti urmata de o vacanta de o luna pentru scolari.
    16. Luna mai este luna sperantei si se pun de maratoane de vaccinare si incep planurile de relaxare in vederea venirii perioadei de vara. Romania are o crestere economica record, insa e nevoita sa faca niste reforme ca sa prinda toti banii din PNRR. Brusc virusul coboara in plan secund si se vorbeste de marire de taxe si impozite respectiv cresterea varstei de pensionare.
    Cam asa a trecut acest an peste noi si in mare impactul nu a fost asa de urat precum suna pe hartie. Problemele au aparut din cauza faptului ca s-a mintit mult, legea s-a aplicat discretionar si mai mult nu am avut o situatie reala din teren. Inteleg utilitatea tuturor masurilor restrictive, dar sunt judete in tara unde acestea sunt doar pe hartie si nu au fost mari probleme. De asemenea, daca treci granita la sud de Dunare, vecinii bulgari sunt mai relaxati si o oarecare doza de normalitate vezi.

    00
  12. Libertatea pierdută? Majoritatea stau cu nasul în telefon, tot timpul deplasării cu metroul. Dependență, adicție, mai rău decât chipul cu vaccinul. Și aproape nimeni bagă telefonul în buzunar. Și nici se revoltă în piața mare, că TikTok, că Facebook, că Instagram, că Superbet. Niciun protest la fântâni la Universitate (București).
    Libertatea pierdută? Păi, mă scuzați, dependența de nicotină – țigarete, de țigări electronice, etc. Ceva vreo revoltă contra celor ce produc și vând, pentru că robesc atâta și atâta lume?
    Libertatea pierdută? Păi ia urmăriți calupurile de publicitate care ne îndeasă în creier la greu, suplimente alimentare ce nu a fost niciodată testate în vreun laborator, în condiții de experiment FDA sau EMA sau ce vrei.
    Libertatea pierdută? Păi ne-au furat-o supermarketurile pe care le binefacem anual cu zeci de miliarde euro, dar plângem ipocrit de dorul produselor locale. Simțiti vreun protest, se simte că s-au golit de cumpărători magazinele?
    Etc. etc. etc.

    00
  13. Sunt convins că bunicii noștri ar fi fost foarte speriați de un rahat de gripă.

    00
    • bă, bunica mea a zis că nici pe vremea tifosului de după război nu i s-a părut așa de înspământător.
      atunci era o fetiță de 7-8 ani care trebuia să aibă grijă de toți frații, că mă-sa era lăuză și apoi a făcut tifos. au ascuns-o în casă ”că venea agentul sanitar să-i ducă la spital, și toți care ajungeau la spital mureau”.

      creierul meu a făcut niște paralele de l-a durut mintea.

      00
  14. Astia ce comentează aici sint probabil toti autiști sau antisociali.

    00
    • Nu trebuie să fii nici autist, nici antisocial, ca să înțelegi că e mai bine, pentru o perioadă, să stai un pic distanțat, ci doar precaut. Nu e ca și cum cei care se protejează acum de virus și aleg să se distanțeze și să evite aglomerațiile, stăteau toți în casă până în 2020.

      00
    • Nu sunt nici autista, nici antisociala si calatoream ceva mai mult decat media (de la 2 la 6 luni pe an). Fiica mea e obisnuita sa fie plimbata macar 2 luni pe an si se plange ca ii lipsesc calatoriile. Nu am murit un an si ceva, incerc sa compensez „local” cat se poate si este totusi sigur. Pentru ca mai bine un an de stat pe acasa, deca COVID.

      Pana acum am fentat boala, desi suntem 5 in casa, una fiind stewardesa, iar fetele nu sunt vaccinate inca. Iar a mare s-a tot preumblat prin stanga si in dreapta, din fericire fara sa ne aduca bucuria acasa.

      Anul asta probabil inca mai stam cuminti, poate calatorim out of state si cam atat, cu masina de preferat. La anul ma gandesc sa venim si in Europa, dar este timp.

  15. Eu am purat și voi continua să port „cârpa”. La început a fost greu, că nu puteam respira și mă gândeam cu groază la ea. Apoi, a devenit obișnuință. Am mai bine de un an de când o port peste tot în afara casei și nu am nicio problemă cu asta. Mă bucur că scade numărul celor care se infectează și sper să avem un val 4 cât mai ușor și cu cât mai puțini oameni la ATI/decese.

    00
  16. „Pune cârpa aia la gură, dacă miliarde de oameni o fac, și nu te mai crede tu deștept.”

    Bine, punem + facem vaccin etc. Dar ar trebui ca tarile G7 sa puna piciorul in prag cu China. Da, nu isi permit, e vb de bani-relatii, dar totusi. Pana nu is sinceri in legatura cu Wuhan si covid, zero relatii comerciale. Embargo total. SUA nu e in stare singura de asa ceva, dar daca toate s-ar aduna intr-un efort comun, treburile s-ar schimba. Problema ca toate tarile G7 acum au lideri slabi. Trend-ul general e socialist/comunist si nu se cade sa dam in China. Asa ca o sa ne luam muie in continuare cu virusi, si botnite, si vaccine. Cica mai rau nu se poate. Ba da, urmeaza de ex marirea taxelor la 60-70%, ca nah statul-saracul nu mai poate.

    00
  17. Sa inteleg ca oculta a fost invinsa de sosoaca si de videochatiste si ne-au redat libertatea?

    00
  18. NOU
    #57

    Tatal meu meu a murit mancat de escare stafilococul auriu pentru ca n-am putut sa intru in spital sa dau spaga asistentelor si infirmierelor.

    Deci da, a fost greu.

    00
  19. A fost bine chiar. Pot spune ca am resimtit-o ca pe o vacanta aceasta pandemie. Imi pare rau ca s-a terminat. As mai fi vrut sa mai dureze un an.
    Am putut sa lucrez de acasa, sa nu mai pierd ore in sir in traficul bucurestean, sa imi tocesc nervii cu cocalarii din traficul bucurestean. Chiar m-am simtit foarte bine acasa, confortabil , la cald, fara anumiti colegi batuti in cap.Am lucrat mai eficient.
    Am economisit foarte mult, pentru ca nu a mai trebuit sa merg nicaieri cu prietena, nu m-a batut la cap, hai in Turcia, hai in Bali, hai in Austria la ski, etc, bani pe care acum ii investesc in ceva serios.
    Acum hai sa fim seriosi ca o comparatie cu razboiul e cam deplasata. Milenialii , sunt prea rasfatati, nu stiu ce inseamna razboi. Am purtat carpa mai mult in interior. Acum ce variante aveam sa ne infectam cu totii odata, sa murim pe capete. Nici asa nu puteam. Acum hai sa vedem cum ii vaccinam pe antivaccinistii convinsi ca ii omoara cineva ca le implanteaza cipuri , sa vedem cum ii convingem pe batutii astia in cap.
    Sunt multe de spus dar cel mai important a fost pentru mine ca nu a mai trebuit sa particip la nuntile astea tembele din Romania, pline cu tot felul de primitivisme si traditii invechite abjecte. In plus mai trebuia sa dau si bani la nuntile astea care nu sunt altceva decat niste spectacole proaste in care anumite familii isi etaleaza bogatia si masinile scumpe.

    00
  20. Da, clar nu se compara. Daca faci acum o lista de probleme ale omenirii vedem ca de fapt traim cele mai bune vremuri din istoria lumii. Mai sunt razboaie ici colo dar mult mai putine decat au fost in trecut.

    00
  21. nu s-a terminat. Ne vedem in toamna. Cu masca. :-)

    00
  22. Omul se adapteaza. Azi te plangi ca a picat netul, maine invingi cancerul. Aceeasi persoana.

    Daca bunica ta ar fi trait acum, ar fi avut aceleasi probleme ca noi. Daca noi am fi trait atunci, am fi fost la fel de puternici ca ea.

    Treaba asta ca n ai voie sa suferi pentru ca au fost altii care au suferit mai rau e o aiureala, probabil psihologul de serviciu iti poate explica mai bine cum funcioneaza psihicul omului. Pe stilul asta nici bunica ta nu a dus o rau deloc, ca doar n a fost arsa pe rug cum pateau unele femei pe vremuri.

    Sa nu mai spunem ca oamenii simt diferit. Exemplul meu, ca pe asta il am, am trecut usor peste probleme pe care societatea le considera grave, dar am suferit enorm pt probleme care ar fi considerate de ceilalti ca fiind insignifiante.

    00
  23. NOU
    #63

    O fost, da mai urmeaza!

    00
  24. Acu stiu ca sunt putin magar cu comentariul asta, dar judecand dupa faptele expuse, anume ca mai intai casa bunicii a fost ocupata de nemti, apoi imediat de rusi, intuiesc ca era undeva prin 1944 cand nemtii erau deja in retragere adica spre sfarsitul razboiului, Romania fiind intrata in conflict inca de prin 1941. Acum, sa recunoastem, bunicii tai nu au fost ce-i mai fasneti la minte oameni, sa se puiasca pe timpul unui razboi care vajaia deja de vreo 3 ani, colac peste pupaza si cu alti doi copii la purtator, dar si cu bunicul elegibil de front. permisie ca permisie, dar pe vremuri dintr-astea, o scoti si scururi, nu stai pe tanjala chit ca e caldurica si n-a mai fost demult.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)