Cât înseamnă 35 de lei?

În poză vedeți 1,7kg de cârnați, pentru care am plătit 32 de lei. I-am luat de la o măcelărie de familie, unde oamenii au grijă de ce fac și ce pun în ce vând. Am mai luat și de Crăciun o serie, așa că acum mă gândesc la o fază.

Acolo sunt doi cârnați, adică 3 mese de doi adulți și doi copii, cât suntem noi, cârnații fiind felul principal, cu ceva garnitură pe lângă. Gătiți cu simț de răspundere, o mâncare de cartofi sau altceva, pot ține o săptămână. Să zicem că, pe lângă ăia 32 de lei, mai merge și un kil de cartofi, care e 1 leu și jumătate. Sigur, trebuie să ai și ulei, și gaz, și frigider, și pâine, și alte ingrediente, dar la final ai o masă hrănitoare o săptămână.

De 35 lei poți cumpăra aproape 3 shaorma în Brașov sau 2 în București. Poți cumpăra două meniuri de la ceva firmă de catering. Trei pizza. Două pachete de țigări. Cinci PET-uri de Ciucaș.

Unde vreau să ajung? 35 lei înseamnă mult când ai niște priorități. Când pui țigările, telefonul și berea înaintea cărnii, nasol, halești fast food din ăla bun și ieftin sau mâncare de cartofi fără carne.

O masă cu carne pe zi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

77 comentarii

  1. Boss, din aia 1,7 kile de carnati, la preparare se duce apa si scade masa. Sa zicem ca ramai cu 1,400 de grame, pe care le imparti in 3 mese (!!!) de pentru 2 adulti plus un copil. Stiu, ma leg de detalii, but still. Hai ca nu suntem somalezi, ce dracu.

    Stiu ca te pasioneaza frugalitatea, dar cat de mult poti sa pui un copil sa o regleze din paine si din cartofi pentru un principiu?

    00
    • hai, fii atent la detalii.

    • carnea scade aproape jumatate, am probat de mai multe ori

      00
    • De acord! Si ai pus un copil nu doi cum e in text. Ideea subiectului e corecta in principiu, dar 12 portii??? Si mie mi se pare mult din 1,7 kg!

      00
    • 1,7 kg nepreparat sa zicem ca rezulta in 1,2 preparat, adica 12 portii de 100g. Adica 3 portii de carne rosie pe saptamana/individ. Cam atata recomanda si OMS. Zoso won.

      00
    • Buna ideea! Sa fie si 100 lei pe saptamana si ceva oua si salam adica 130 lei pt un minim. Suna la fel cu ideea englezilor de un pui pe sapatamana de famlie. Un punct de de pornire usor accesibil .
      PS Banii ii da Soros sau ajutorul social? Ca munca nu vrem nici unu’!

      00
    • Carnea scade si mai mult de jumatate daca e frig afara sau gagica e hidoasa.

      00
  2. Am inteles ideea de ansamblu, doar ca e un pic tras de par.

    Offtopic: exista ceva bloguri despre frugalitate si educatie financiara in Romania? Nu ma refer la Burcas sau alti vanzatori de iluzii (salut, Lorand!), ci efectiv la oameni cu solutii concrete, cum e Mr. Money Moustache la americani.

    00
    • nu e. asta am făcut eu zilele astea cu doi copii și doi adulți.

      offtopic: nu, ceva dedicat nu. doar eu am mai scris pe tema asta.

    • Mr Money Mustache e printre singurii de pe net care chiar prezinta o filozofie de viata care chiar iti poate schimba viata in bine.

      00
  3. mancarea unui adult ajunge lejer la 30-40 lei pe zi.
    Acum, vb din punctul meu de vedere, normal.
    Dimineata aperitiv cu oua , mezeluri legume (genul de platou care la un restaurant traditional iti ia 20 lei lejer) – eu l-as evalua la un 5 lei.
    La amiaz’ iau meniul zilei de la restaurantele de pe langa job (fel1+2, desert) – 15-17 lei
    Seara mai face nevasta o salata – 5 lei
    Fara covrigi, beri, sucuri, ape, dulciuri, etc.

    Ok, sa fim frugali, economi, etc.
    De ce ? Pai, ca sa fi sanatos.. De ce ? Pai, ca sa traiesti mai mult. De ce ?

    00
    • bos, era vorba de 1 masă cu carne pe zi.

    • Exagerezi putin.

      Noi in 2 persoane consumam de vreo 150 lei pe saptamana. Asta include si apa plata cumparata de la magazin si un meniu ok, fara nici un fel de sacrificiu. Tu zici pe un cuplu normal ii tin banii astia 2 zile

      00
  4. Daca nu iti cumparai Subaru aveai bani de saorma :)

    00
  5. Dar bineinteles ca in casa nu cumperi o apa, un suc, etc. Mic dejun carnati, pranz carnati, la cina te incumeti sa iei si o varza pentru salata. Nu stiu cum se face, ca locuiesc singura si jur ca nu mananc o saptamana de 35 de lei. Nu-s nici grasa, dar pe bune ca mancarea ma ajunge la 100-150, fara sa mananc in oras.

    00
  6. paine integrala facuta in casa, mare, facuta la cuptor, usor de facut, comparabila la gust cu cele mai bune, 2,5 lei

    00
    • Cuptor electric sau ”pe lemne”?
      Că ăla ”pe lemne” e vreo 2500 ron (pînea pe 3 ani) și nici nu merită încins pt o singură pîine…

      00
  7. NOU
    #24

    Stai putin, carnati in fiecare zi, timp de o saptamana ?
    Btw, shaorma e mai buna si mai contine si alte legume inafara de cartof.

    00
  8. Pe de alta parte, am făcut azi omletă:

    6lei niste mezel
    3 lei mozzarella
    2 lei o pâine
    Nu mai stii cat am dat pe doua rosii cu gust de carton
    Ouă aveam

    Asta in timp ce costa 5 lei un hamburger cu cartofi la McDonalds. Si nu poti sa zici ca omleta mea e mult mai sănătoasă.

    00
    • Oua aveam…….doua……..acum nu mai am. ;)

      00
    • Iarna, iti recomand rosiile cherry. Sunt mult mai dulci si mai gustoase decat alea normale.
      Au unele foarte bune la Mega Image.
      Eu am Mega la parterul blocului, asa ca nu iau din alta parte, deci nu pot sa bag mana in foc pentru rosiile cherry de la alte supermaketuri.
      Dar nu strica sa incerci…

      00
  9. Discutam odata cu var-miu care imi zicea pentru el tigarile nu sunt un lux si isi permite sa fumeze un pachet de tigari pe zi. Pana i-am zis ca daca renunta la tigari are bani sa-si duca nevata 7 zile la Paris in fiecare an cu avionul. Nu prea a mai vorbit cu mine. Am mentionat ca pentru el concediu insemna un all-inclusive cu autocarul la bulgari?

    00
  10. Chiar azi la ceva chiosc, doua persoane in fata mea. Tati 15 lei un pachet de tigari, 50 de bani pentru ala mic, o lama de guma. Tati arunca 1200 de euro pe geam anual si dupa cum aratau sigur se plange ca nu are bani pentru ala mic, sau pentru orice alta problema. Daca mai fumeaza si mami (sunt sanse mari) se fac pe putin 2400 de euro anual, bani aruncati efectiv la gunoi.
    2400 de euro bine gospodariti pot rezolva decent o multime de probleme sau macar pot pune pe masa un meniu decent.

    00
  11. problema nu e pe termen scurt, pe termen lung nu te poti hrani 30 de ani cu cartofi si fasole dimineata la pranz si seara, au incercat ai nostri in comunism, dintre toti verii eu sunt singura care mai are toti dintii la 40 de ani fiindca la 16 ani am scapat de ei si am mancat ce-am vrut eu (mai multe verdeturi si mai putine amidonoase cu carne optional), ceea ce mi-a salvat sanatatea (nu am diabet si nici probleme de sanatate, dar fac si sport si mananc cate putin). Ideea este ca polizaharidele alea iti distrug ficatul la fel de mult ca alcoolul.

    00
    • Cand locuiam in Romania, mergeam sambata in piata in Obor. Cu 20 de lei cumparam cateva pungi mari de chestii in general verzi, cat sa ajunga toata saptamana pentru familie. Omul are dreptate, daca stai 5 minute sa analizezi, poti manca sanatos si ieftin.

      00
    • „cateva pungi de chestii verzi” – nu stiu in ce piata mergeai tu, dar chestiile alea verzi se gasesc doar de la paste incolo si nu tin de foame. Daca le mancai cu paine ca sa fie satioase, am o veste proasta pentru tine: amidonul impiedica reabsorbtia nutrientilor la nivelul tractului digestiv, deci in mare parte le mancai degeaba, probabil ca erai mai subnutrit ca aia care mancau dulciuri (in cazul in care erau facute cu lapte aveau macar niste proteine amarate). Una e sa hranesti organismul cu nutienti, alta e sa te ingrasi de dragul de a arata „sanatos” – daca tot vrei sa arati sanatos nu e cazul sa dai banii pe carne, bagi mamaliga cu lapte si branza si te faci cat malul – ieftin, satios, „nutritiv”!

      00
    • De acord ca sunt sezoniere si ca in afara sezonului costa mai mult, but that’s life. Si am spus deja in ce piata mergeam.
      Problema pusa de tine a fost ca doar amidon nu e suficient. Raspunsul meu a fost ca poti cumpara si restul de componente ale unei alimentatii sanatoase destul de ieftin, deci ideea din articol ramane valabila.
      Restul de raspuns nu inteleg despre ce e. Presupun ca nu vrei sa discuti obiceiurile de alimentatie ale unei persoane despre care nu stii nimic, nu?

      00
    • logica „amidonul impiedica reabsorbtia nutrientilor la nivelul tractului digestiv” deci esti mai iesit daca mananci dulciuri cu lapte.
      Pseudostiinta e frumos.

      00
    • A, deci daca mananc ceva cu paine, practic mananc doar paine? Cum o fi supravietuit specia pana acum?

      00
  12. Am pierdut siru’, nu sunt fan adevărat, acum ai doi:))
    Felicitări, ești curajos. Imbarbateaza-ma, ca nevoie:)))

    00
  13. NOU
    #45

    daca te infometezi clar poti sa hranesti o familie de 15 cu 2 kg de carnati si 1 kil de cartofi.
    detin insa 2 copii, veniturile pe familie sunt de mijloc si crede ma nu avem cum sa ne hranim asa cum spui tu timp de o saptamana.
    aaaa ca nu ti bati joc de mancare si ca nu faci excese si ca pui carnatul inaintea tigarilor e alta mancare de peste insa crede ma numai lapte consumam cam 1l pe zi
    teoretic ii pot tine si din 2 paini pe zi dar nu asta este scopul nu ?

    00
  14. Felicitari cu intarziere si pt al 2-lea! Acum se explica casa! Sa va aduca fericire si sa fie sanatosi!

    00
  15. Zoso, comentatorii de aici cred ca sunt cei ce dau banii pe pizza tigari si bere. Exemplu tau este foarte bun mai ales ca 35 de lei pe 1.5 kg nu este ca si cum ai cauta cel mai ieftin produs, din contra ai luat unul din gama superioara daca ne luam strict dupa pret, cotletul de porc este 14 lei kg, de 35 de lei cumperi 2.5 kg. Cotlet adica nu oase, nu grasime, poti sa gasesti carne buna de chiftele, gulas etc si pe la 10-11 lei kg. Pieptul de pui este tot pe acolo.

    00
  16. Unde e carmangeria asta?
    Mie imi plac carnatii proaspeti de porc de la Sergiana.

    00
  17. NOU
    #50

    Spune-mi te rog de unde iei carnatii facuti cu simt de raspundere. Greu gasesc in Romania carnati in care sa am incredere (pun unintended), si am ocazional drumuri prin Brasov. Thx.

    00
  18. Băi frate dar n-ai niciun cititor vegan pe-aici să-ți dea cu cîrnațu ăla-n cap. Că doar există burtă plină și fără carne.

    00
  19. Ai SUV! Mai cumpara un kg de carnati!

    00
  20. Săptămânal iau din piața Dacia, de la un singur magazin,cârnați sau salam de Mangalița și de cal, brânză maturată,kefir,telemea de capră și pâine adevărată. Mai iau ouă, lapte, legume.Si totul mă costă 70 lei.
    O felie de pâine prăjită cu brânză maturată sau cu cârnati e mult mai sățioasă și gustoasă decât cașcavalul ieftin din Auchan.

    00
  21. Mai bine cumperi 1 kg de oase garf. Faci ciorba pentru un intreg anotimp.

    00
  22. O adresa pt.astfel de bunatati? Bat la cateva luni Brasovul si vreau sa aduc acasa ceva bun.
    P.$. Sunt din Oltenia si nu gasesc pe Audi.

    00
    • În piața Dacia e un magazin, Diopanprod. Mezeluri sunt de la „Bunătăți din Secuime” si branza maturata de la Karpaten Milk. Au si bere Csikisor (pentru cunoscători). Pâine iau Bavareză, e super bună prăjită, frecată cu usturoi și cu ulei de măsline.
      Cârnați de Mangalița vând și în Auchan dar doar cu 50% carne de Mangalița.
      Mai au bunătăți cei de la Natura in Bucate, dar le vând cu un preț exorbitant, iau doar lapte de bivoliță de la ei.

      00
    • Karpatenmilk guut! Aveau magazin pe Avram Iancu dar s-a desfiintat.
      Cascaval trapist, cu piper si alte condimente super bun!

      00
  23. „Gătiți cu simț de răspundere, o mâncare de cartofi sau altceva, pot ține o săptămână” – eu is de acord cu tine bos, dar tre’ sa fii strans cu usa rau ca sa mananci o saptamana carnati cu cartofi sau cu ce vrei tu. Dupa doua zile de mancat carnati incep sa mi se pare apetisante pastele cu usturoi si ardei iute (da, am probat acum de Craciun cu carnatii adusi de soacra-mea).

    00
  24. Fă un bine proprietarului prăvăliei și zi unde e carmangeria

    00
  25. Mananci o ciorba de 30 de lei o saptamana intreaga. Cu sau fara carne, dar plina de legume si vitamine.

    00
  26. eu dai 30 lei doar pe pranz in bucuresti!?!?

    p.s. scoate naibo maillu de la comentarii ca e inutil

    00
  27. Chestia aia nu e o masa hranitoare timp de 1 saptamana, asa cum spui. Deloc.
    Sigur, e o masa cu carne, sunt de acord, dar e o masa cu carne grasa, deci proteine mai tango. Si mai lipsesc alte substante de acolo.
    Si ar trebui sa mai ai 2 mese pe langa, daca nu cumva esti la cura. Mai ales daca ai copii si ti-ar placea sa si creasca.. Daca si alea sunt la fel de „hranitoare” , aplauze, vei trai o vata scurta si palpitanta. Nu vorbesc de tine si desigur ca e mai bine decat nicio masa cu carne. Bine, asta daca nu esti vegetarian :).

    Iar eu sunt campion la mancat putin si mentinut greutatea prin infometare, umm… simt de raspundere, stiu ce vorbesc.

    00
  28. Mancare de cartofi cu paine (si o bucatica de carnat)? Saracule! Si nici asa sanatos nu e.

    Cu carnatul ala fac cel mult un mic dejun (englezesc) insa mai trebuie sa adaug ceva oua, branza si multe vegetale (muraturi acum).

    Dar da, mancarea gatita acasa, daca ne permite (si nu-l adaugam in costuri) timpul, e clar mai ieftina decat cea cumparata in oras. Eu nu ma omor cu fast-food-ul dar pranzul in oras (impinge tava / meniul zilei, deci de sarac) tot ma costa 18-20 lei si consta intr-o ciorbica, o fripturica plus ceva garnitura, o mana de buruieni (salata) si o prajiturica (is cu „ica” pt ca-s portii mici, de meniul zilei). Facute acasa ar costa probabil sub 10lei daca nu si mai putin.

    00
  29. NOU
    #69

    Lucky older guy with his 32 lei cârnat.

    00
  30. 2 copii?!?!? Poate 3 pizza de 10 cm

    00
  31. Nu f sanatos meniul propus de tine, carnati – grasimi, paina cu cartofi – astea 2 nu se combina. Faptul ca fără carne nu te saturi este un mit românesc, alimentat si prin faptul ca la noi nu se găsesc legume nutritive. Dupa ce am plecat din țară am descoperit ca pot sa traiesc la prânz cu cu fel de mancare, care poate sa nu contina carne, eu care inainte mâncam 2 feluri si desert câteodată. De ex poți sa manânci o farfurie de hummus cu paine si ceva legume si sa fii ok. A nu se înțelege ca am devenit vegetarian.
    Bucătăria asiatica iarăși e maestra in mancaruri fără carne, deh, carnea mai rar pe acolo. In bucătăria romanesca alimentele se fierb sau se prajesc până nu mai rămâne niciun nutrient acolo.

    00
  32. Eu fac cumparaturi cam de 250 de lei cam o data la doua saptamani (carne, branzeturi, unt, legume, verdeturi, fructe, paste, oua, orez, faina, etc.). Daca as fi mai atenta si nu as cumpara si anumite tampenii de genul o cutie de inghetata, ciocolata, alte feluri de junk food, probabil ca as da mai putin pe cumparaturi. Pe langa cumparaturile mari, evident ca mai iau maruntisuri aproape in fiecare zi (paine, lapte, etc.) Oricum, cu toate cele, eu nu cred ca dau, pe mancare, mai mult de 600-650 de lei pe luna, si suntem 3 oameni, dintre care unul e baiat, adolescent, in crestere, face sporturi, mananca serios. Si nu mancam chestii super-procesate, sau super-ieftine (niciodata margarina, ci unt, nu parizer de 6 lei kilu, mai degraba cotlet de porc la cuptor pentru sandvisuri, nu iaurtul cel mai ieftin care-i numa gelatina, din ala mai de doamne-ajuta, branzeturi de calitate etc.) Daca n-as avea bani, sincer, ne-am putea hrani si din mult mai putini bani. Evident, mancarea ar fi mai putin sanatoasa, dar in acelasi timp dintr-o tocanita de cartofi cu sau fara carnati si cu niste muraturi de casa esti mai castigat, nutritional vorbind, decat cu un sandvis de la McDonalds. Multa lume subestimeaza mancarurile ieftine, cum e cartoful (daca nu-l prajesti, e plin de nutrienti, bogat in vit K, vit C) , fasole, linte, naut, oua, muraturi…

    00
  33. in Romania o ciorba, cu carne, te duce undeva la 10lei. Bagi si patrunjel pentru vitamina C. Ai si bors. Din pacate ciorba trebuie fiarta mai mult, altfel ai facut-o azi, o arunci maine. O varianta este sa faci doar supa si sa oparasti mereu legumele. Dar, deja e chin.

    In Obor cu 100lei faci cumparaturi pentru o familie, pentru o saptamana. Poate nu cea mai multa carne din univers, dar, cand esti sarac nu poti sa te complici cu muschiulet de vita. Dar da, trebuie sa gatesti acasa. Stiu, oribil

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.