Caramitru continuă delirul statistic…

Omul tot încearcă să ne convingă că lucrurile sunt bine de tot.

Tot ce spune el aici este explicat simplu: dacă un om mănâncă două pâini și unul nici una, statistica spune că 2 oameni au mâncat 2 pâini, deci totul e bine.

Întrebări pentru Caramitru și alții ca el:

  1. dacă sunt 18 milioane de oameni cu drept de vot, 5 milioane pensionari și 1 milion studenți, de ce avem doar 5 milioane angajați în câmpul muncii? unde sunt restul?
  2. cât la sută din gospodării sunt racordate la apă curentă? câte au veceul în fundul curții? câte nu sunt racordate la electricitate?
  3. câți km de autostradă avem în comparație cu țările din jur?
  4. cât costă benzina, curentul, pâinea raportat la salariu în comparație cu țările din jur? că statistica aia cu “ia uite, avem benzina mai ieftină decât Austria” o știm cu toții, hai să punem și salariul lângă.
  5. cât este deficitul între importuri și exporturi? ok, mare exportator de grâne, dar câte legume importăm și de ce?

Și o pot ține așa până mâine. Adevărul este că nu are răspunsuri. Bine, le are, dar nu îl ajută în comunicarea asta mizeră, menită să ne umfle piepturile, în timp ce inflația la alimente a fost anul trecut la nivel stelar. Pâinea de la 4 lei a ajuns 7 lei, cola de la 5 lei e 9 lei și tot așa. Fără vreo explicație din partea acestor mândri statisticieni.

Juma de țară a votat niște suveraniști vai de ei de bine ce o duceau și voiau o schimbare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

77 comentarii

  1. 95% din oameni sunt proprietari(nu ca in vest), deci puterea de cumparare este mai mare.
    Deci daca esti proprietar, cu acte-n regula, ai puterea de cumpararea mai mare decat norvegianul din bergen care sta in chirie.
    Aceeasi logica o poate avea si un copil de 10 ani, atunci cand afla de vitamica C, 95% din copiii care vor mancare mere nu vor raci deloc.

    Puterea de cumparare exemplu concret. Ti se strica centrala termica, proprietar de pe langa Deva. Ai bani sa-ti cumperi weissmanul, acuma pe 5 ianuarie, de vreo 10000 lei plus vreo 1500 lei montajul, caratul etc? Dar norvegianul, are bani acuma sa-si arunce caloriferele din alumuniu si sa le schimbe cu incalzire in pardoseala Uuponor pex A ?

    Indecis. Tu ce zici?5957
    • Partea amuzanta este ca norevegianul din Bergen este si el proprietar. Ca si norvegienii sunt tot un fel de anomalie romaneasca cand este vorba de stat cu chirie sau de a cumpara.

      Comentariu apreciat.725
    • Vad ca faci aceeasi greseala ca si Caramitru – proprietar nu exclude un imprumut si o rata la banca, doar pentru ca esti proprietar nu inseamna ca ai apartamentul platit.
      Te duci azi la banca, iti iei credit si cumperi un apartament, esti proprietar insa rata la banca este egala cu chiria, asa ca acel grad de proprietari nu inseamna ca oamenii au locuintele platite si mai multi bani in buzunar.

      Comentariu apreciat.603
    • Da, doar că nu. Simplul fapt de a nu plăti chirie nu te face bogat, pe aici. Ieși din orașele mari. Multa din Romania asta plina de proprietari e formata din proprietari pe o sărăcie de casa și trăiesc de la zi la zi. Nu le vine in buzunar banul ăla echivalent unei chirii.

      Comentariu apreciat.423
    • @Bigbear: tehnic vorbind, pana nu platesti ultima rata la banca nu esti proprietar. In mod normal, statistica aia imbecila ar trebui prezentata defalcat, sa putem intelege si noi cat % din adultii peste 18 ani traiesc in:
      1. Casa proprietate personala
      2. Casa co-proprietate cu banca pana la stingerea datoriei
      3. Chirie
      4. Camin studentesc
      5. Camin de batrani/azile de tot felul
      6. Locuinte ANL
      7. In casa altor rude (parinti, bunici etc.) sau persoane caz in care oamenii respectivi nu platesc chirie.
      8. Altele

      Dar statistica nu e prezentata asa pentru ca nimic.

      Indecis. Tu ce zici?298
    • Sigur că ești proprietar, doar că apartamentul este folosit că garanție pentru acordarea împrumutului.
      Însă tu decizi daca îl cumperi, daca faci renovări, cine locuiește în el și dacă îl vinzi sau la ce preț.
      Asta ca că nu mai vorbim de contract de vânzare cumpărare, proprietate și intabulare.

      73
    • Bergen?

      11
    • Statistica asta cică 95% din romani sunt proprietari este prezentata complet greșit și în unele situații cu intenția de a dezinforma. În primul rând, dintre romani undeva la 15% (3.5-4 milioane) sunt minori și dinafara de cazuri speciale beizadele, nu au nimic în proprietate. Aș mai adauga tinerii între 18 și 40? de ani (tot vreo 4 milioane) dintre care vreo 30% au casa pe credit și 10-20% locuiesc cu părinții. Mai este situația când sunt 2 sau mai multi proprietari pe aceeași locuință (Soti/frați/alte situații fără ieșire din indiviziune), unde de fapt este coproprietate (0,5 fiecare). Și așa ajungem la un procentaj real de 50-60%.

      00
  2. „Rahat” pe băț! Nu stiu de ce-l mai bagi in seama pe m#¡56#’ asta? Noi, cei care citim pe aici stim ce-i poate pielea si nu punem botu’ la gargara asta ieftina iar, daca crezi ca-i educi, pe acei putini care vin aici si se impiedica de articolul tau iti dau o veste proasta (pe care o stii deja) – aia vin setati sa tenjura si sa te ameninte avand „credinta” setata deja. Din pacate, din 100 poate deschizi ochii la 1, maxim 2.

    Comentariu apreciat.4721
    • Ai dreptate, dar Zoso a zis acum mult timp, scopul lui e sa deștepte zilnic/postare 1-5 oameni. Și mi se pare un scop normal, corect.

      Indecis. Tu ce zici?3717
    • scoate limba că cine știe cum strânge mai tare din buci și rămâi fără ea…

      95
  3. NOU
    #12

    Am mai zis-o și o repet: AC nu e decât fiul tatălui său și absolut nimic mai mult. Nu există nici un motiv, cât de minuscul, prin care ce elucubrații spune el să fie luate măcar o secundă în serios. Are o gândire la fel de extremistă ca și CG. E un om fără urmă de îndoială în nimic, are doar certitudini în absolut fiecare domeniu despre care își dă cu părerea. Un Monic Tatoiu al generației sale. Atât. Pe cine interesează ce zice el?

    Comentariu apreciat.9225
    • Și noi trebuie să credem tot ce mănânci pe aici pentru că? pare că ești la fel de extremist cu certitudini dar fără nici o argumentație minimă la fel ca AC și CG. Sau doar îți place să îl lauzi pe zoso ?
      Cum e ?

      Indecis. Tu ce zici?1229
    • NOU
      #14

      Nu trebuie să crezi nimic. Pentru credință vezi ca au bisericile și duminica deschis.
      În rest, o să îmi exprim opinia unde vreau și cum vreau. Vrei argumente pentru opinia mea( care e subiectiva prin definiție) ? Citește ce scrie individul de vreo 4 ani . Caută o logică, caută o cursivitate, caută argumente de care nu se leapădă după scurt timp ca și cum nu i-ar fi aparținut. Caută când nu împarte oamenii în turme și nu se pişă în capul celor care nu îi înghit teoriile. Caută când nu privește cu scârbă , când nu e ipocrit, când nu își face părintele parazit, când nu e aplecat la prohapul unora care cred ca a avea bani e suficient cu a fi înțelept. E un propagandist de nivelul lui Mandruta sau Negru. Doar ca, părerea mea, mai ticalos.
      Cum e?

      124
  4. NOU
    #15

    Pai depinde la ce te raportezi… in lei, preturile par mari când ai un salariu sau pensie de 2000-3000 lei… dar în euro, sunt cam ca-n vest… cu mici variații… in privința chiriilor, in RO, sunt modeste fata de GB sau DE… da, vrem preturi mici, dar o economie se ridica prin PROFIT… fără profit, s-au închis sute de mii de ,,firme” mici… personal, am crezut în libera inițiativa, in capitalism, dar am pus pe butuci trei srl-uri… cu bani putini, n-ai cum sa ridici o afacere din care sa plătești taxe multe și mari, chirii, angajați, etc, și sa mai ramai și cu bani din care sa supraviețuiești…

    Comentariu apreciat.4717
  5. Serbia – 6,6 mil locuitori are peste 1000 km de autostradă, inclusiv tuneluri. În majoritatea lor, sârbii din mediul rural trăiesc în vile. Când treci din Oltenia în Serbia se simte o diferență în nivelul de dezvoltare între satele lor și ale noastre.
    Este o greșeală să numeri banii corporațiilor și să spui că românii sunt bogați, când știm cum arată mediul rural românesc, mai ales în sud și est.

    Comentariu apreciat.9349
    • NOU
      #17

      Sa nu uitam, va sârbii, pe vremea comunismului, munceau în DE și se întorceau cu marci acasă… ceea ce moi abia după 89 am reușit… asta a însemnat lagărul numit RSR, unde doar câteva mii de cetățeni puteau s-o ,,arda” prin vest…

      Comentariu apreciat.9211
    • Sarbii sunt un exemplu prost pentru ca traiesc mai rau ca noi, in general. Ca noi avem catrva zone mai sarace ca ei, da, dar standardul de vista la ei este sub standardul nostru si salariile nu mai vorbim!
      Aveai atatea tari cu care sa compari, Serbia nu e una dintre ele…

      Comentariu apreciat.9331
    • Nu stiu ce vezi tu pe acolo. Am tot mers prin Serbia si e jale. Saracie.maxima inclusiv in orasele mari

      Comentariu apreciat.4510
    • Poate Croatia, nu Serbia. Am tot trecut și eu pe acolo, e mai sărăcie ca la noi, chit ca terenurile sunt mai lucrate ca ale noastre… Dacă ar fi în UE, în 3-4 ani ar fi peste noi. Croații erau peste noi înainte de a fi primiți în UE. Acum sunt în fata mult!

      Comentariu apreciat.525
  6. Vali, caramitru asta r un aerian de clasa mondiala. Este trist ca are un public care ii mai si aplauda idioteniile. Bine, e trist ca si altii au public chiar numeros, dar asta i alta problema.

    Indecis. Tu ce zici?2510
  7. Greseala pe care o face Caramitru o faci si tu: generalizezi… adevarul este mai nuantat. In Bucuresti, Cluj-Napoca, probabil Timisoara, posibil Sibiu, Brasov si, in curand, Iasi, o mare parte din populatie traieste bine. Probabil lejer peste jumatate (mai ales in primele 2 orase mentionate). Salarii mari (media pe Bucuresti este >6k, un casier la Lidl probabil are deja peste 4k in mana – nu ceva ridicol de mare, dar ceva ce ar permite unui cuplu cu venituri similare sa traiasca OK) la preturi cat de cat OK comparativ cu capitalele occidentale, Cati oameni traiesc relativ decent in RO? Probabil undeva la jumatate ar fi o presupunere OK… problema este ca ai o mare parte care traiesc vai de mama lor, in orase pe moarte cu zero oportunitati si asa mai departe.

    PS: Ca tot spunea cineva mai sus ceva despre asta… preturile in RO nu sunt ca in vest. La servicii + imobiliare suntem mult sub, la bunuri nealimentare diverse – aliniati in mare, la mancare – statistica zice cu 30% sub (mai mult la legume, la lapte/lactate – aliniati, aici este exceptia). Am facut si eu candva exercitiul asta: am intrat pe Carrefour Franta si Carrefour Romania si am cautat acolo chestii similare: carne de porc, de pui, cartofi, mere de soiul X, portocale etc. si se vede ca sunt vizibil mai mici preturile in RO in general. Subliniez „in general”…

    Comentariu apreciat.7033
    • PPS: Probabil ati mai auzit vanturat termenul de „risc de tara”, e un concept abstract pentru 90%+ din oameni banui. Dar este ceva masurabil si care explica si de ce preturile sunt mai mari in RO cand nu ar trebui sa fie (desi revin, asta cu preturile este mai nuantata si depinde de la caz la caz).

      Mai intai, ce este. Concret: riscul de tara inseamna riscul pe care investitorii in titluri de stat emise de Romania il asociaza cu falimentul tarii; se masoara in diferite feluri (exista CDS-urile, un fel de polite de asigurare in caz de faliment al emitentului sau, in cazul Romaniei, mult mai lichid ca instrument ar fi eurobond-urile). Politicile fiscale si economice deficitare promovate de 30+ ani si instabilitatea isi spun cuvantul si generaza un risc de tara mult mai mare. Ca idee, ca urmaresc atent chestiile astea, a fost o perioada scurta prin 2015 cand Romania a fost pe picior de egalitate cu Polonia pentru cateva trimestre (aveam randamentul la Eurobond-uri la 10 ani egal cu al lor), dar ne-au rezolvat Ponta, Dragnea si altii cu geniul lor economic. Acum Polonia e mai aproape de Germania, noi suntem aproape de tari non-investment grade la agentiile de rating.

      Deci, cam asta este cu riscul de tara… cum influenteaza asta preturile? Prin 2 feluri: in primul rand, reduce competitia. O tara cu randamente ridicate la obligatiuni e perceputa ca mai riscanta de investitorii in bonduri si, atunci, se gandeste si firma X „or sti aia ceva de cred asta despre Roamnia”. Atunci, vin mai putine companii, banci si asa mai departe. Competitie mai mica intre diverse firme, preturi mai mari. Al doilea efect al riscului de tara asupra preturilor in general ar fi pe canalul asta: sa zicem ca eu, grupul Carrefour, vreau sa investesc in Romania sa deschid 10 magazine; ma duc frumos la banca si iau credit. Costul banilor este acelasi pentru toata lumea (Euribor), la care se adauga marja bancii compusa din marja lor de profit (mai mari din motivul de mai sus) plus o componenta asociata riscului de tara. Deci Carrefour ia de la banca un credit mult mai scump decat ar lua in Polonia sau in Franta, atunci, trebuie sa justifice un profit mult mai mare.

      Nu stiu cat de frumoasa sau inteligibila este explicatia asta, dar voiam doar sa spun ca e mult mai nuantata povestea asta si nu, nu sunt corporatiile hapsane. Ele doar exista si fac ce pot face in mediul in care traiesc. Indiferent cine ar fi in locul lor ar face la fel, noi ca tara trebuie sa influentam contextul asta in care exista ele.

      Indecis. Tu ce zici?3216
    • Interesant, practic din ceea ce spui 1 cuplu care e angajat la Lidl ar castiga impreuna 8000 lei net?! Mira-m-as. Dar si-asa, e foarte bine!
      Poate 2500-3500 lei, hai sa mai adaugam bonurile de masa, insa nu din bonuri trebuie sa urci ca venit. Cifrele luate de pe portalul de salarii si experiente povestite undelucram.

      192
    • Nu vreau să îi dau dreptate lui caramitru. Sunt multe probleme în România.
      Dar mă uit în Târgoviște de exemplu
      Nu găsești loc de parcare. Nu înțeleg nici eu din ce s produc bani, dar e plin de mașini

      Comentariu apreciat.6411
    • @Clipper, videochat si prostitutie

      Indecis. Tu ce zici?3515
    • @Silviu: cred ca asta este problema: ca nimeni nu explica sistematic ceea ce explici tu aici. Politicienii au alte treburi, jurnalistii la fel. Nimeni nimic.

      Oamenii ar intelege ce se intampla daca li s’ar explica mecanismele. Numai ca din vina alora care trebuie sa explice suntem unde suntem, asa ca respectivii nu explica nimic. Ar fi un fel de self-report pentru ei. Asa ca o lasam cum este, fiecare sa creada ce vrea, ca mai bine 80% considera ca firmele sunt de vina decat sa considere ca noi, politicienii, suntem vinovati. Iar jurnalistii un fel de complici…

      72
  8. Statisticile cu wc in fundul curții includ și fosa septica? In Oltenia multi au fantani cu hidrofor și racordul la apa e a doua opțiune Știu că în Brașov sunt gaze, dar eu cred că la nivel național problema principală e legata de distribuția de gaze și văd că nimeni nu e preocupat de asta.

    Indecis. Tu ce zici?287
    • Măi tizule, te încăpățânezi să te agăți de detalii, că hidrofor, că fosă, că gaze.
      Nu băiatule, nu mai căuta detalii la care putem părea că stăm mai bine decât multe țări clar mai dezvoltate decât România.
      Dacă românia e așa o putere economică cum tot vede ăla după ce trage ceva pe nas, hai să comparăm cel mai simplu: Dintre România și Italia cam care crezi că ar fi țara care are cei mai mulți copii care merg serara flămânzi la culcare?
      Sau cam care crezi că e țara în care principalul motiv pt care mulți își trimit copii la scoală este pt a asigura copiilor măcar o masă?
      Suntem acolo, nu? braț șa braț cu Milano!

      Indecis. Tu ce zici?2123
    • @Toma Dumitru

      Eu îți garantez că există și în Italia copii care merg seara flămânzi la culcare. Faci FIX aceeași greșeală pe care o face Caramitru și pentru care îl blamezi.

      Așa cum Caramitru se uită doar la orașele mari și vede parcările pline de mașini scumpe, așa te uiți și tu la Italia nordică și îți imaginezi că toată Italia e așa.

      Vezi doar câte cantine are biserica catolică prin Italia, mai ales prin sudul italiei, și vezi cam ce categorii de oameni mănâncă acolo. Hint: nu doar homeleși, ci oameni cu locuri de muncă, dar pentru care nu le ajung banii.

      Ca să nu mai zic de toate zonele alea despre care citim clickbaituri cum că se vând case cu 1 euro, pe lângă alea mai sunt o grămadă de zone abandonate unde se moare de foame fix ca-n România, unde casele-s poate 5-10k, dar evident, ca la noi, nu se mută nimeni că n-ai economie și mori de foame.

      Clar România nu e vreo putere economică comparabilă cu Italia, dar și acolo, plăcinta nu e chiar așa de distribuită cum ni se pare.

      Dacă ne uităm doar la mall-urile din Bologna, Milano, Veneția o să zicem și noi că italienii sunt milionari toți așa cum zic alții despre noi.

      Comentariu apreciat.344
  9. E o flașnetă uzată și uzitată. Ca și disperatele de la TV e plătit să spună o poveste care sa ii permită viitorului catindat suveranist(și daca nu il vedeți pana la finalul lunii. chiar nu sunteți legați corect in the social network) să re-mobilizeze inadaptații dintre decreței, inadecvații dintre seniori și tineretul cu tiktok, frumos și neangajabil.
    Se dă ușor-ușor pe polizor lupta de clasă, se adaugă un pic de manipulare și se accentuează contradicțiile dintre clase.. după gust.
    Singura întrebare e dcă lectura lor de bază e Little Red Book sau acel in-folio alcătuit undeva pe malul mării Negre și care a inspirat prefața la The Brainwashing Manual.

    Indecis. Tu ce zici?929
  10. La modul simplist exista 2 Romanii. Ai Romania din marile orase(Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara) si restul. Caramitru incearca sa explice ca standardul de viata este mai bun in acele orase, respectiv costul vietii este destul de mic daca te raportezi la alte orase din Europa in special partea de vest. Lucru discutabil intrucat nu exista ceva perfect, fiecare loc avand propriile particularitati. In acelasi timp cauta sa-i minimizeze pe ceilalti prin solutii de tipul vino in Bucuresti ca uite ce salarii sunt plus alte cele.
    Acum dupa experienta cu alegerile prezidentiale a descoperit ca Romania nu se rezuma la orasele mari ci ii include pe toti, care ce sa vezi au votat un pic diferit. Brusc dupa acest moment a avut momente de tipul imi iau jucariile si plec pentru ca apoi sa constientizeze anumite probleme. Probleme care ne-au adus in niste situatii jenante.

    Comentariu apreciat.313
  11. Mai bine ii dai un reply si il intrebi ce fumeaza ca vrem si noi marfa de calitate

    Indecis. Tu ce zici?2112
  12. Il invit pe Caramitru sa ia pulsul oraselor mici. Sa mearga la Brad(jud HD) apoi la Orsova, Barlad si Beclean, am luat la intamplare. Sa stea acolo cate 1 saptamana sa vada cum traiesc oamenii, sa stea cu ei de vorba, sa mearga la piata , sa traiasca cu venitul mediu din acele orase, apoi sa mearga inapoi la Bucuresti, sa isi porneasca laptopul de la Apple si sa ne scrie un articol despre experienta sa din acele orasele.

    Comentariu apreciat.6311
    • La Orsova am mancat vara trecuta pizza la 70 lei si paharul de bere 20 de lei. Restaurante pline, abia am gasit loc, masini gramada, saracie nu prea..

      Comentariu apreciat.316
    • Acele orașe mici sunt sortite paraginii. Sa facă bine locuitorii lor să își miște curul in București sau in orașele mari.

      Acuma stăm sa plângem de mila unor catâri care nu pricep că localitatea lor (adesea fost oraș mono industrial) este moartă. Idem și cu satele. Toți bețivii și leneșii sprijină ușa birtului la 7 dimineața și se plâng că viața e grea. Marș în București la glovat,. marș în străinătate la sparanghel..

      Indecis. Tu ce zici?1735
    • @Add
      am fost in peste 100 de city-breakuri, da peste o suta nu e o greseala, cel mai de cacat a fost weekendul de la ORSOVA, EVER!

      93
  13. Caramitru e foarte deștept. Nu contest că există o Românie care o duce mai bine că în west. București e in primele 20 de regiuni din EU că purchasing power.
    Întrebarea mea e cui folosește punctul asta de vedere?
    Sursa: https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_European_Union_regions_by_GDP

    Indecis. Tu ce zici?1714
    • O fi ducând-o (mai bine) ca-n vest cei din Timișoara, Cluj, București, Iași, dar în orașele mici cine trăiește decent înseamnă că o duce foarte bine. Prin majoritatea satelor e jale. Părăseală și paragină. Locuri de muncă ioc. Agricultură de subzistență. Mizerie. Asta e cealaltă Românie, pe care cei care o duc bine (inclusiv eu) nu o cunosc. Eu am văzut-o și nu mă miră că a ieșit Georgescu.

      Indecis. Tu ce zici?2412
    • Așa și? Asta se întâmplă oriunde în lume unde sunt regiuni nedezvoltate. Trăiești în a doua Românie, aia în paragină? Îți iei frumos trollerul și te muți! Unde sunt bani și joburi bune.

      Oamenii trebuie să se adapteze, nu poți să ai așteptări nerealiste că îți vor cădea din cer salarii îndestulătoare în Fieni sau Motru.

      1011
  14. Domnu, sunt in Maldive.

    E ca in Thassos vara.

    Avionul charter e saptamanal si are 270 de locuri, dar multi au venit cu Fly Dubai si Qatar.

    In Austria la schi romana e la putere.

    Lumea e trista, saracie pe aici.

    Comentariu apreciat.585
    • Asta meritam daca in Ro am taiat toti bivolii.
      Acuma zburam 15 ore pana in Bali sa vedem bivoli cum se kaka in campurile de orez.
      Citez:
      – Ion, uite ce minunatie, nu se poate asa ceva (o voce nazala feminina)
      – Da, e chiar dragut ha ha….ha ha (gen Beavis and Butt-head style)

      208
    • 1. Maldive e mult peste Bali la cum arata si cat costa.
      2. Doar intr-un singur avion deficitul comercial sare de 3mil EUR.

      Ideea e ca sunt foarte multi bani!
      Sunt la masa cu niste figuri din guvernul actual si niste cantareti de manele.

      Nu prea ies cheltuielile din venoturile declarate :)

      187
    • fără poze nu credem.

  15. vali, nu doar o data ai spus ca matematica, si implicit statistica, nu este punctul tau forte. daca nu vrei sa cazi tu in ridicolul de care il acuzi pe caramitru, te rog, nu mai repeta rahatul ala cu doi oameni si doua paini, e o tampenie colosala care a aparut ca banc la rubrica de aforisme si legi ale lui murphy si pe care o pot lua in serios doar analfabetii matematic.

    nu asa se face statistica, nici cand lucrezi cu esantioane (care ridica la randul lor alte porbleme de interpretare) si nici macar cand lucrezi cu populatii complete, asa cum ar parea celor care nu inteleg statistica ca ar fi cazul acolo. in romania nu traiesc 2 oameni si nu se produc 2 paini. sunt milioane de oameni si miliarde de euro.

    bine, nici ins-ul sau cine a caluclat acele medii nu ajuta foarte tare neprezentand nici populatia pe care s-a facut calculul si nici restul datelor care te-ar ajurta sa intelegi corect acea statistica. zice salariu mediu 5200. care e dispersia? eu pariez ca e undeva in jur de 1 sigma. dar distributia? ca si acolo eu pariez ca e aproape normala, un pic gogonata spre salariile mici, ca doar aveam impus salariu minim dar nu si maxim.

    daca presupunerile mele sunt corecte, ar indica ca de fapt o jumatate din angajatii romani au salrii intre 4500 si 5500 (mi se pare evident ca trebuie sa precizez inca o data ca nu am datele reale cu care sa lucrez si astea sunt doar niste presupuneri, dar asta ar zice matematica, aia adevarata).

    aceleasi probleme se pun si pentru restul cifrelor si statisticilor legate de ele aruncate in spatiul public, pensii,speciale sau nu, venituri, pib, pib per capita, pib pc ppp, ultimii 3 fiind la randul lor termeni pe care prea putini ii inteleg si ar trebui explicati.

    nu o s-o fac eu, desi este absolut evident ca si publicul de aici stapaneste foarte putin, ba chiar aproape spre deloc, aceste concepte, nu ma astept nici de la tine, pentru ca nu e domeniul tau de expertiza, si nici macar de la caramitru care nu stiu ce domeniu de expertiza are, daca o avea vreunul in afara de istericale.

    evident n-o vor face nici dorian popa nici ana morodan (n-am nimic in mod special cu astia 2 dar alte 2 maimute d-astea de tiktok nu-mi vin in cap).

    scoala este in mod evident depasita. altcineva? nu stiu. n-am o solutie pentru asta.

    dar te mai rog o data, nu mai participa SI TU la dumbing down-ul generalizat din tara asta. cand mai gasesti niste cifre d-astea pe care nu esti sigur ca le stapanesti, prezinta-le, by all means, dar lasa interpretraea la o parte. s-or gasi pe aici, asa cum se gasesc pentru fiecare domeniu unde nu esti maestru, niste cititori care chiar stiu cu ce se mananca si or explica ei si pentru restul.

    Comentariu apreciat.6420
    • Salariul mediu este 5000 dar salariul median de 3000? E bine așa, explicat succint?

      146
    • Sunt 1.800.000 de angajati pe salariul minim in Ro (date noiembrie 2024) din 5.000.000 de angajati (cifra lui Zoso)… Mai bagi vreo 200k platiti la negru si cam pe acolo ne invartim ca salarii.

      https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/7516-20241127-cp-salariu-minim-ianuarie-2025

      72
    • 200.000 muncitori la negru?

    • @Vali
      Freelanceri platiti cash.

      50
    • @adib: toti medicii dentisti au salariul minim pe economie in acte. Ce vrei sa spui cu statistica respectiva?

      84
    • NOU
      #53

      hash, nu. nu gasesc nicaieri o referinta oficiala la cifra aia. si la un calcul siccont s-ar bate cap in cap cu ce zice adib.

      adib, ai ratat ultimul paragraf. media respectiva este calculata INAINTE de cresterea minimului, adica sunt doar aia 800.000, chestie care se apropie de ce am zis eu, ca distributia ar fi ‘gogonata’ inspre salariile mici. restul de 1 milion erau cuprinsi intre minimul vechi si cel nou. si asta nu contrazice deloc ce ziceam mai sus.ca sa iasa media ar trebui sa ai cam tot atatia cu aceeasi diferenta fata de minim dar in sus sau cativa, foarte putini cu salarii de milioane de euro pe luna care sa ridice media.

      cum ziceam, cat timp nu avem toate datele doar speculam.

      e cineva in stare sa scoata de la ins sau mm toate cifrele? numar de angajati pe pasaje salariale, preferabil de 100 de lei?

      43
    • Mai pune un 0 la aia 200k.
      Câți instalatori angajați ai văzut tu in ultima vreme?
      Da fetele alea de la video chat?
      Apoi mai sunt și freelancerii, etc

      82
  16. 1. Nu tre sa munceasca ca de ce? Am amici care n-au fost o zi angajati. Traiesc de pe parinti inca. In orase mentionate pe aici. La Deva mai exact. La 40 de ani. Asistatii sociali? De ce sa munceasca cand fac glovo asiaticii. Idem in fabrici.
    2. Asta cu racordatu….n-ai cum sa ii racordezi daca ei n-au din ce sa plateasca. La mine la tara,au bagat apa si ne-am racordat 4 oameni fiind sat de munte. Apa e 7 lei mc.
    3. Autostrazi n-avem pentru ca avem prea multe institutii care si pun piedici unele altora. Pentru ca avem prea multi bugetari care se muiesc unii pe altii. Prea multe controale la controale. N-avem curaj. Abia acuma s-a inceput. Doar sa avem bani sa
    terminam si sa continuam.
    4. Ma abtin. Profitul declarat de mizerabilii de petrolisti e bataie de joc.
    5. Evaziunea din agricultura nu o poate contabiliza nimeni. Ala recolteaza 6 tone de grau la ha,declara 3 si pe alalealte 3 le vinde pe naspa. De aia costa painea 6 lei. La fel la orice se cultiva. Subventii se dau,se incaseaza. Si inapoi se da nimic.

    Indecis. Tu ce zici?278
    • 5. subventii se dau pentru 6. se produc 9. 3 se declara si vand corect, restul de 6 se declara pierdere si se vand la negru pe preturi mult mai mari. pentru diferenta de 3 dintre cele subventionate si declarate se incaseaza despagubiri.

      intre timp franzela aia clasica, in mijlocul bucurestiului e tot 1 leu si un pic. da, calitativ e execrabila, dar incomparabil mai buna si cam la acelasi pret cu cea servita pe vremea ailalta dupa care plang astia care se plang de pretul painii.

      52
  17. Dap, statistic unele zone din România sunt bine atâta timp cât euro e 5 lei…..în ritmul ăsta , cu inflația asta și cu acest curs menținut artificial prevăd că o să avem un PPC mai mare decât cel din Monaco în maxim 2 ani…. ce vă mai place să vă plângeți….

    194
  18. Săraci nu mai suntem. Suntem doar mai prostalăi din fire și îi cheltuim ca să impresionăm. La facultăți și prin campusurile studențești vezi mai multe mașini parcate decât bicicletele în Olanda. Oameni ce stau 3-4 într-o cameră.

    În București și alte 4-5 orașe sunt foarte mulți bani și de aia e și scump. Du-te la Voineasa și acolo e mega ieftin.

    Per total evident că stăm mai prost ca vestul dar ne place să ne lăudăm. Partea bună e că recuperăm.

    Indecis. Tu ce zici?258
  19. Cred ca Andrei Caramitru e un fel de influencer.
    Trebuie sa sara gardul, macar din cand in cand, ca sa continue sa-l bage lumea in seama.
    Cred ca-si da si el seama, dar e un soi de Dănuța Budeanu, a creat un personaj (desteptul intransigent care decreteaza adevarul in fata prostilor) si trebuie sa-l joace, ca pentru asta il stie publicul.
    Nu cred, insa, ca statistica trebuie ignorata, cum nu trebuie nici glorificata (cum face dansul).
    Nu pun botul la Romania care e deja ca-n Vest, dar nu pricepem noi. Dar nici la versiunea ca in afara oraselor mari si a imprejurimilor lor e Somalia. Crestem cu totii, inegal, dar crestem. Doar ca nu se uita aproape nimeni de unde venim, ci doar cate ne lipsesc inca. Plus, MAREA PROBLEMA, dupa mintea mea, raportarea la o varianta idealizata de societate, care nu exista de fapt pe nicaieri.

    226
  20. Problema e mai nuanțată, ofc, și mai multe lucruri pot fi adevărate în același timp.
    1. În România e infinit mai bine decât în 1989 pentru undeva la 90% din oameni. De aia a devenit sărăcia intolerabilă, că e mai restrânsă.
    2. Presa a supt-o grav toți anii ăștia. Nimeni nu a lăudat pe nimeni pentru nimic. A3 a dat în Băsescu, Digi în PSD, Realitatea și România TV nu mai țin minte în cine etc. Nimeni nu a recunoscut că adversarii politici au făcut și lucruri bune. În concluzie, ideea generală e că nimeni nu a făcut nimic bun. Singurii care s-au lăudat sunt politicienii, dar acolo nu contează, că lauda de sine nu se pune.
    3. Lucruri bune s-au făcut, dar nu destule, așa e. Se putea mai bine? Indubitabil. Mult mai bine? Cel mai probabil. Am rămas unde eram? Sigur nu.
    4. Lumea a rămas cu două chestii mari și late – nimeni dintre politicieni nu a făcut nimic și nimeni dintre ziariști nu e de încredere. Asta e o problemă acum, când oameni semi normali sunt respinși pe ideea că sunt politicieni, și toți ziariștii sunt 0 ca factori de influență.
    5. În contextul ăsta, cineva complet antisistem – la nivel declarativ, să fie clar, nu cred că CG e antisistem – prinde, chiar dacă ideea că acum e la fel de rău ca în 1989 e penibilă.
    6. Overall, cred că evoluția noastră după 1989 merită un 6 cinstit. Nu e de olimpiadă, dar e de trecere, și putea fi mai rău. Am intrat în NATO, în UE, chiar dacă PSD a fost mai mereu la guvernare, am reușit să scoatem populația din sărăcie, e o problemă iarna dacă nu e apă caldă – mai țineți minte când era o bucurie că e apă caldă? – și, în general, o ducem mai bine decât spunem.

    Părerea mea e că asta încearcă juniorul să arate. Nu e jalea pe care-o zic ăștia. Nu s-a furat tot, s-a mai și făcut ceva. Se putea mai bine? Da, dar și mai rău, și e important să fie chestia asta clară, întrucât dacă vine CG va fi mai rău. E important fiindcă mulți spun că nu riscăm nimic dacă vine CG, întrucât nu poate fi mai rău. Bineînțeles că poate, și evident că va fi.

    Încă una – în zona București – Ilfov, riscul de sărăcie e CEL MAI MIC DIN UE. CEL MAI MIC. E normal ca aici să fie prețuri mari. În Rădăuți e altceva, dar și prețurile sunt cu totul altele, iar la Oravița stai la 4 stele super cinstite cu 320 lei / noapte.
    https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20241219-1

    Indecis. Tu ce zici?3511
    • Daca te raportezi cu 1 ianuarie 1990 pot fi de acord. Daca te raportezi la fostele tari comuniste din zona suntem la un 4 spre 5, in conditiile in care am avut un avantaj maricel la start.
      Tot ceea ce se intampla in Romania vine dintr-o inertie a timpurilor. Asa se si explica faptul ca suntem campioni la toalete in fundu-n curtii, dar posesorii lor au deja smartphone si internet.

      71
    • Asdad2005: daca ne raportam la fostele tari comuniste din regiune suntem de nota 4-5, adica gen Yugoslavia, Republica Moldova, Ucraina? Pai oricare din astea 3 foste tari comuniste (1) nu mai exista sau (2) sunt dezmembrate pe cale razboinica. In regiune in afara de tarile astea ne’au mai ramas bulgarii care de bine de rau sunt sub noi, si ungurii care sunt clar mai civilizati decat noi.

      Deci nu inteleg evaluarea asta a ta pe ce se bazeaza.

      34
    • Asdad,
      Yugo erau la ani lumina fata de noi in 90.
      Îți aduci aminte câți treceau granița la sârbi sa aducă…orice?
      Mai ții minte unde te uitai la tv? Da, acum amărâții aia de bulgari (care aveau program tv și noi nu) ar vrea sa fie că noi.
      Polonezii ne-au luat-o înainte pentru că au granița cu nemții și pentru ce au pătimit in ww2.
      La unguri nivelul de trai e in cădere liberă. Aia nu au luat bani EU pentru că le place Orban.

      83
    • Cand spun tari comuniste ma refer la: Cehia,Slovacia,Ungaria,Polonia,Estonia,Letonia,Lituania.
      Hai sa ne uitam la aceste tari care au plecat poate mai din spate dupa ce comunismul s-a dus si care au avut un parcurs precum al nostru. Unele s-au incurcat in propiul ego vezi Ungaria sau Slovacia, dar ceilalti si-au vazut de drum si au mers mai departe.
      Nu strica sa ne comparam cu aceste tari si sa realizam unde suntem.

      71
    • Asdad2005: problema in logica pe care o expui este ca niciuna din tarile astea nu au plecat mai din spate la caderea comunismului, iar dintre ele numai Ungaria am putea vag spune ca este din regiune cu noi.

      01
  21. Aici îmi pare rău dar deși nu sunt 100% de-acord cu caramitru, nu pot fi de-acord nici cu tine.

    Eu am ghinionul de a avea memorie bună, și țin minte cât era litrul de lapte în anii 90, și țin minte cât erau salariile părinților mei raportat la acel litru de lapte. Era sărăcie reală.

    Azi fix în aceleași condiții, viața e infinit mai bună. Da, nu suntem la nivelul neamțului să ne permitem toți bmw-uri, deși hai să fim realiști, cei care au mai călătorit și folosesc la ceva capul de pe umeri, știu că nici în Germania nu toți nemții își permit bmw-uri.

    Dar românul are invidia în sânge, la nivel național și nu se uită decât în sus, niciodată pe linia lui sau în jos.

    Bun, zici de canalizare și apă la țară. Uite caz concret în Bihor, în jurul orașului Oradea. S-a oferit pentru toată zona metropolitană canalizare și racordare la apă și gaz gratis. Da, gratis. Ghici ce? Foarte mulți oameni au refuzat. De ce? Pentru că apa din fântână e gratis, groapa din fundul curții e gratis, iar lemnele furate din pădure la fel, sunt gratis. Literalmente asta au declarat, că ei n-au muncit o viață întreagă ca să plătească apa care e gratis în pământ. N-ai ce să le explici de filtrare, epurare, etc. Ei vor gratis și punct.

    Da, știu că s-au făcut și multe mânării cu PNDL-ul lui Dragnea care trebuia să bage canalizare și apă în sate și comune, dar oamenii preferă bmw-uri din ’91 în loc să aibă budă în casă iar asta nu le scoți din cap, pe cât de corupți sunt politicienii, pe atât de mulți sunt oameni fără minte la 50-60 de ani, oameni care au îmbătrânit efectiv degeaba, nu au învățat nimic de la alții.

    Lor li se pare sărăcie când vin cu portbagajul plin cu cumpărăturile de la lidl, deși acum 30 de ani își drămuiau banii pentru alimentara din sat care lua produsele de la Metro și Selgros și punea adaosuri de 100% (așa se făcea la țară, bănuiesc că știți).

    Nu chiar tu aveai o serie de articole despre cum satele trebuie să moară? Cu care apropo, sunt încă de-acord, o încăpățânare în prostie combinată cu invidie și aroganță ca la satul românesc rar mai vezi.

    Comentariu apreciat.445
    • Subscriu. Ne văicărim nonstop, uităm nonstop de unde am plecat și unde suntem. Imi amintesc cum, acum vreo 20 de ani, am mers cu proaspatul cumnat ( angajat la o firmă mare ce construia un mall) să-l ajut la căratul unui aragaz. Am intrat la Altex, eu studiam aragazele clasice ( acelea albe, cu 4 ochiuri și cuptor) , el s-a dus glonț și a ales unul mare, din inox, ce costa mai mult decât salariul meu pe o lună. Ce senzație am avut… ( făcusem credit pe 5 ani să-mi iau un frigider mic și un aspirator). Acum 5 ani, am intrat in același magazin și mi-am cumpărat, fără nicio jenă financiară, un aragaz similar ( jobul meu fiind același). Da, o ducem mult mai bine , dar ne place atât de mult să ne autoflagelăm. Când ne vom schimba măcar cu puțin mentalitatea asta păguboasă, cred că vom fi și mai bine. I-am supraviețuit lui nea Nicu Văcăroiu cu inflație de 300% , cu un salariu de mizerie, nu am insomnii că vom avea 1-2 ani mai turbulenți.

      Comentariu apreciat.354
    • @Sebi – compari mere cu pere… Acum 20 de ani un PC cu procesor 386 si 32 MB ram era 1000$. Acelasi PC acum il iei moka sau la 100 lei maxim. Cam asa si aragazul tau. No offence!

      Indecis. Tu ce zici?1029
    • @adib

      Prețurile sunt fix aceleași, doar că s-au schimbat veniturile. Țin și eu minte când pentru un frigider + cuptor microunde + mașină de spălat a însemnat credit pe 5 ani de la Altex, faimoasele credite cu buletinul.

      Și nu erau alea de lux. Salariile erau vreo 100 euro pe vremurile alea și frigiderele cu congelator tot vreo 400-500 euro costau. Azi când salariul minim e 500 euro, un frigider cam tot acolo costă, practic azi îți trebuie un salariu minim pentru ceea ce atunci îți trebuiau 5 salarii minime.

      Ceea ce nu e deloc puțin lucru. Iar legat de PC, m-ai nimerit bine că sunt IT-ist. Nu pornesc discuția pentru că nu are nici un sens dacă tu compari componentele unui PC de acum 20 de ani în termeni absoluți.

      222
    • Adib: cand acel PC era 1000 de dolari, salariul meu era 80 $. Acum e 1200 și pot lua componente pentru un pc bun fără să fac foame.
      Aragazul de atunci costa cam 350 $, cel luat de mine tot atât.

      193
    • Comfirm si eu. Tot zona Oradea. Am stat pana la 10 ani la sat, pana la 19 ani apoi intr-un orasel, apoi 7 ani in Cluj, acum Oradea de 3 ani.

      Cand eram mic (2000) plangeam de fericire cand primeam niste chinezarii de jucarie. Acum parintii isi incarca masina cu jucatarii ieftine de la Jumbo.

      11
  22. Avem emigranti care muncesc la noi in tara. Avem servicii care exploateaza lenea, gen glovo, uber, tazz etc. Avem oameni care doneaza pe patreon. Avem city break-uri,investitii pe bursa. Comparand cu anii 90, ne-am teleportat prin timp. Da, cam suntem o tara bogata.

    81
  23. Corespondenta din teritoriu de astazi.
    Decat sa ma inghesui alaturi de alealate milioarde de romani si expati in statiunile alea putine pe care le avem de la munte…ca in Thailanda n-am ajuns anu asta…am decis sa fac o excursie in teritoriu sa relatez excact dintr-un oras mic.

    Am facut o excursie cu trenul pana la Blaj,sa bem o cafea. Tren curat,la timp. Privat,evident. Dar in Blaj :) e cam cum descriem noi pe aici. O alta lume,mai inceata. Mai de „pensionari”. Desi in Blaj este niste investitii. Cea mai notabila,Bosch.
    Strazile curate,aranjate,masini parcate frumos. Blocurile cum le stim. E,masinile nu erau ca in orasele „mari”. Erau asa,mai de 3000-10000 de euro. Ok? Am vazut golf din 2007 de vanzare cu 2900 de euro.

    Cu toate astea o cafea,un capuccino si un fresh au fost 40 de lei. Eftin fata de Cluj sau Sibiu. Si o cafea surprinzator de buna. Asa ca,putem sa fim de acord ca in orasele astea de 20-50k in 10 – 15 ani o sa bata vantu? Numarul de tineri e de X ori mai mic decat cel al pensionarilor. Care „duc” orasele astea. Stiti de ce se plang? Ca e acump gazul. Ca pe vremuri consuma si 700-800 de mc la 4 sobe si putea sa plateasca,acuma nu mai poate. Na probleme. Ca pe vremea lu ceausescu nu era asa scump gazu. Bine,cred ca au uitat ca nu era. Ba,aia inca vorbesc activ de ceaufuckingsescu la 35 de ani de cand a cazut regimu ala.

    101
  24. Tind sa ii dau 80% dreptate lui Caramitru. O mare parte din cei care se plang ca Romania o duce rau sunt doar niste frustrati. Si culmea, majoritatea o duc foarte bine.
    Am un prieten tirist, castiga de vreo 3 ori mai mult ca mine. Dar evident ca e munca grea. Asta e daca nu ti-a placut scoala. Chit ca are facultate, de inginerie…
    Nu mai zic nimic.

    82
  25. Asta a luat de bune bancul ‘daca eu mananc doua paini si tu niciuna, in medie suntem amandoi satui’.

    41
  26. Am participat la o orgie bahica cu ocazia anului nou . Si a venit un om care fusese prin Canada , lucrator ani bun la un big4, repatriat de 1 an. Fane. Un fel de Caramitru. Juca si squash, sa cadem pe spate.
    De la bautura, de la alea, Fane a inceput sa ne certe . Ca n-am votat bine, ca stam ca vitele, ca aia, ca ‘La noi in Canada … ‘ . Fiind Fane nou la masa,si na-ascultam-si-nu-judecam nu am dat curs provocarilor. A venit la orgie si colegu lui de banca si ala repatriat din Canada si a zis asa :
    „Ba Fane, mai las-o dreacu, daca noua ne era asa bine in Canada, de ce ne-am intors la prostii astia?
    Iti zic io : ca n-am facut mare branza prin Canada”.

    Cam asa si alde Caramitru : nu zic, o fi fost la Big4, da nici aia nu s-au rugat de el sa ramana.

    152
  27. Teoretic ii dau dreptate, directia nu-i neaparat gresita, atat ca e ca la faza cu Nicusor Dan si schimbatul tevilor de la incalzire.

    O tara pe langa papa/caca/fala are nevoie si de lucruri mai putin interesante ca educatie, sanatate… si asta e problema, ca statul nu are cum sa faca lucrurile astea… pentru ca statul e mult prea ingreunat de cheltuieli, cheltuieli pe care daca pe taie automat da peste cap foarte multe chestii, bani, credite orase muribunde, sate fara sens.

    Deci ceea ce ai vrea tu sa se faca cumva e utopi in situatia data, de asta poate e cazul sa dam odata in perete sa putem face lucrurile cu cap.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile