Capitalism sălbatic: muncă muncă muncă!

O doamnă explică de ce produsele devin din ce în ce mai proaste calitativ: companiile trebuie să facă din ce în ce mai mulți bani, altfel acțiunile lor scad. Capitalism sălbatic, altfel spus.

Onețiu, despre care știm că este o lumină, e supărat că oamenii nu vor să muncească pe bani puțini că asta e neocomunism. Tot Onețiu îndemna oamenii la revolte și cerut de drepturi, el lucrând în Dubai.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. multi de ambele parti ale baricadei uita de vreo doua chestii foarte ‘comuniste’ ce fac munca sa nu mai fie chiar atat de atractiva, taxele si legile; altfel e cel putin amuzant cand cei care ‘s-au ajuns’ pusi in fata riscului imediat tind sa fuga de el, ca si cum ar cauta confortul ca tot restul

    Comentariu apreciat.732
    • Ai prins un aspect foarte interesant. Anti-capitalistii se plang ca salariile sunt prea mici si tot ei vor ca statul sa faca chestii si, incindental sa taxeze 70 % din veniturile salariatilor (incluzand TVA si taxele incluse in produsele si serviciile cumparate)!

      Si cu cat salariile scad (din cauza taxarii persoanelor si firmelor) tot ei dau vina pe capitalism!

      Indecis. Tu ce zici?5466
    • Pai stai, de ce scad salariile dacă sunt taxate firmele? Vrei sa spui ca firmele ar crește salariile dacă nu ar fi taxate? Pai nu sunt entități care raportează venituri și profituri nemaivăzute dar spun ca nu au bani de creșteri salariale, ba chiar mai și concediază?

      Comentariu apreciat.7116
    • eu, ca sa intelegi de ce manuta tosie. firmele vor plati taxele suplimentare si vor lasa salariile la fel in timp ce vor creste preturile.

      Indecis. Tu ce zici?2910
    • @Eu explic si doua parte din ecuatie. Daca taxele pentru firme sunt mari asta se traduce prin preturi mai mari pentru produse. Oamenii care primesc salarii (indiferent cat de mari), cumpara produse mai scumpe. Cu cat cresc salariile si taxele pe firme, cu atat cresc si preturile. Ai putea spune ca preturile cresc o data cu costurile impuse firmelor care fac si vand produsele. Si pentru ca salariatii (care nu sunt bugetari) sunt intodeauna mai putini decat populatia totala, iar produsele sunt consumate de toata populatia, inseamna ca de fiecare data cand firmele sunt taxate (si salariile productivilor), salariatii (ne bugetari) o iau in freza.

      813
    • Oau, zici ca ai descoperit apa caldă. Normal ca prețul unui produs este compus din costul de producție, în care întra salarii, materie prima, chirii, utilități și altele, plus taxe și impozite, plus profit. Normal în plm ca dacă cresc taxele sau vreo componenta din costul de producție, automat crește și prețul produsului. Dar nu înțeleg unde bați, vrei sa fie reduse taxele pentru mediul de afaceri? Crezi că dacă mâine vine statul și spune ca pentru stimularea economiei scoatem taxele și impozitele pentru mediul de afaceri, patronul, pardon antreprenorul roman va ceste salariile sau își va mai cumpara un BMW x6?

      Indecis. Tu ce zici?269
    • @Eu: intr-o astfel de situatie, cred ca va fi win win patron angajat. Hai sa nu cadem in patima generalizarii cand e vorba de patroni care isi iau bmw.

      32
  2. Se numeste ironic economie pentru ca nu mai functioneaza in momentul in care toti economisesc. Consum, consum, si iar consum.

    Comentariu apreciat.1095
  3. Ce am inteles de la doamna :
    1. fa bani cu companiile din US care salahoresc cetatenii si vand rumegus la pret de mancare.
    2. ia banii aia si du-te in italia si mananca, bea mananca si fu bine.

    Aici comparatie intre evolutia pretului celor mai mari companii listate la bursa in US, SPANIA si ITALIA.

    https://www.google.com/finance/quote/EWI:NYSEARCA?window=5Y&comparison=NYSEARCA%3AEWP%2CBIT%3AVUAA

    Daca puneai acu 5 ani 100$ pe econommiile celor 3 tari, azi aveai : din US : 172$, IT : 143$, ES: 115$.
    Ai dreacu capitalisti .

    Indecis. Tu ce zici?3026
    • Ai pierdut din calcul inflația care mai echilibrează balanța la cifrele alea.

      Indecis. Tu ce zici?2615
    • NOU
      #11

      @Marinel Pune mana pe Google si cauta inflatia tarilor respective in ultimii 5 ani si o sa ai o surpriza.

      Indecis. Tu ce zici?247
    • Ce treaba are una cu alta?
      Dacă aș investi în producători de țigări aș face profit, dar dacă aș fuma mi-aș fute sănătatea.

      42
  4. Două observații, una la subiect, una tangențială.

    Profitul și prețul acțiunilor unei companii cresc și dacă inovează sau crează produse de calitate, nu doar dacă se face rabat la calitate. Pfizer cu vaccinurile mRNA sau nVidia care susține boom-ul AI sunt doar câteva exemple de companii care au oferit produse de calitate, utile omului de rând, dar care i-au îmbogățit și pe cei care dețineau acțiuni. Nothing wrong with that.

    Apoi, tangențial cu subiectul, multă lume trăiește cu impresia falsă că de creșterea prețului acțiunilor beneficiază doar „elita” bogată. Dar în Vest majoritatea contribuie la un fond de pensii care cumpără acțiuni. Așa că: ajunge nVidia la 1000 de coco, cresc șansele ca John și Franz să aibă o pensie liniștită. Again, nothing wrong with that.

    Indecis. Tu ce zici?6044
    • Uiti ca majoritatea actiunilor sunt detinute de cei mai bogati 5% din oameni. Ce zici tu acolo e cam ca maririle de pensii si voucherele oferite de PSD/PNL, sunt oameni care se bucura la frimituri cand maharii fac (inca o) avere .

      Indecis. Tu ce zici?4444
    • NOU
      #15

      @Mark 500 ai o statistica care sa sustina asta? Ca eu am una care sustine ce zice Luchian.

      „two thirds of the stock market (public markets) is owned by institutional investors, including pension funds who invest their assets on behalf of working people who make up the bottom 90%. Pension funds also are among the biggest investors in private equity. ”

      Stii unde e mult mai concentrata proprietatea? In statele „socialiste” – unde oamenii cer „taxarea bogatilor”. In tari cum e Romania – unde daca romanii vor sa fie proprietari in actionariatul firmelor sunt impiedicati prin toate mijloacele. Si intre timp critica tari cum sunt USA unde majoritatea actiunilor din asa zisele „corporatii” sunt detinute de populatie (fonduri care gestioneaza economiile si pensiile populatiei).

      Indecis. Tu ce zici?2822
    • @Mark: Fals.

      Majoritatea acțiunilor nu sunt deținute de indivizi ci de investitori instituționali, cum ar fi fondurile de pensii sau cele mutuale. Adică instituții care ajută oamenii să-si investească economiile. Ca exemplu, entitatea cu cele mai multe acțiuni Apple este Vanguard, companie care face ce ziceam mai sus. Nu este singura companie care face asta.

      Sunt și indivizi care dețin un număr mare de acțiuni: Tim Cook, cei din board-ul director, investitori, etc. Dar nu dețin majoritatea.

      Comparația cu pensiile și PSD e total fără sens. E normal ca John, Franz sau alți investitori individuali să dețină mai puține acțiuni decât Tim Cook sau alți investitori cu putere de cumpărare mai mare. De ce ar trebui sa fie altfel? Cum ar fi asta corect?

      Indecis. Tu ce zici?1911
    • Mark 500 abereaza dar totusi are dreptate, cine decide in ce investeste vanguard? top 5% de fapt nici macar top 5% mai degraba top .5%

      Indecis. Tu ce zici?1321
    • @NIX – ce conteaza in ce investeste Vanguard? Este o bursa libera, oricine poate sa cumpere azi actiuni la orice firma listata pe bursa. Crezi ca Apple e smecher? Nu te opreste nimeni sa cumperi actiuni la Apple si sa fii proprietar acolo. Crezi ca Tesla e smecherie? Poti cumpara actiuni si sa fii partener cu Musk.

      Insa oameni suntem si nu vrem sa privim realitatea in fata, mai bine inventam o conspiratie, ceva care sa ne faca sa ne simtim bine in mediocritatea noastra.

      Indecis. Tu ce zici?3112
    • @NIX Majoritatea investițiilor Vanguard și instituțiilor similare se bazează pe indecși cum ar fi S&P500. Adică, in cazul S&P500 se investește proporțional in cele mai valoroase 500 de companii de la bursa. Deci bursa decide.

      122
    • @Bigbear, desigur, apoi vine un muist ca bill gates si iti face short pe tesla si practic ti-a futut profitul, in nvidia de exemplu e ok de investit pentru ca au mai multi miliardari aceleasi interese, la fel acum e decent sa investesti in ASML

      821
    • Sunt foarte curios de unde ati scos cifrele alea cu pulimea care detine majoritatea actiunilor, ca astia zic ca top 10% detin 93% din piata lol https://www.axios.com/2024/01/10/wealthy-own-record-share-stock-market

      107
    • @NIX nu poți face short pe acțiuni ale unor firme care o duc bine. Operațiunea merge pe acțiuni supraevaluate – când te-ai prins de asta și ești sigur că merge. În concluzie nu ala care face short îți strică ție profitul, actiunile oricum ar fi scăzut mai încolo… poate nu azi dar luna viitoare sigur.

      207
    • @Andrei: Articolul ăla pare să ignore exact ce discutam mai sus. Acțiunile deținute de fonduri de pensii de exemplu în numele celui care contribuie.

      64
    • Luchian, și nu doar asta. Performanța fondurilor de pensii din SUA asigură pensionarilor un venit aproape similar cu cel al populației active. Empiric, americanii au la bătrânețe mai mulți bani lunar decât germanul/francezul. Discuțiile comparative privind sistemul social și economic din SUA și Europa mi se par superficiale și oarecum denaturate de preconcepții. Mândria europenilor se poate dovedi exagerată și chiar nocivă pentru îmbunătățirea lor: americanii sunt ăia cu probleme pe partea asta, nu noi. Sigur, statele europene au formalizat legal mijloace universale de protecție socială (pensia, asigurarea de sănătate etc.). Chiar dacă în State nu sunt organizate ca sisteme publice decât parțial (california are un sistem public de pensii pt. anumiți funcționari publici, medicare), piața oferă alternative accesibile pt. cei din clasa de mijloc. Mulți uită că sistemul public de sănătate funcționează tot pe modelul privat al asigurării de sănătate (cotizația e calificat drept o primă). Diferența e că asigurările de sănătate și „pensiile” americanilor sunt configurate de realitățile economice, pe când în Europa statul corectează în aparența deficiențele unor asigurări private. E eronat să credem că statul e imun la constrângerile economice pe care le implică funcționarea unui sistem de penșii și sănătate, cum ar fi corelarea, de altfel umanistă și lăudabilă, a contribuției cu veniturile fiecăruia.

      93
    • Dau și eu cu (2) idei.
      – degeaba vin eu și încă 1000 ca mine și cumpărăm fiecare câte 3 actiuni la apple pe cand unul din clasa de mijloc din vest face cat cei 1000. => Cei puțini dețin mult(e).
      – s-a tot menționat că fondurile de pensii baga in indecși/ acțiuni individuale și vezi doamne că poporul deține averea globului.
      De pe ecb europe eu :
      „Assets and liabilities of euro area pension funds”: in jur de 3 trilioane €.
      Pe când Apple singura valoareaza peste 3 trilioane ($/€). Asta că sa ne facem o idee de dimensiunea discrepanțelor.

      Plus că mai sunt mulți milionari care nu vrea sa se ocupe el de vânzarea cumpărarea de acțiuni. Și apelează la fondurile de investii .

      Da, Franz și John o să aibă o pensionare liniștită dar Mark și Musk o să aibă o pensionare și mai liniștită ( vorbind procentual).

      143
    • @Andrei – tu nu intelegi ce citesti sau te faci ca nu intelegi? Discutia nu este despre cine are bani mai multi sau mai putini ci despre faptul ca nu exista un individ sau firma X care este baubaul cel rau care oropseste oamenii, orice om poate sa cumpere actiuni la orice firma care este listata pe bursa si atunci cand Apple foloseste copii in China ca sa produca mai ieftin o face si pentru John care are 100 de dolari investiti in Apple. La cu Shell, cand creste pretul benzinei profitul ala il ajuta si pe John, tot 100 de dolari investiti.

      Tu vii mandru sa ne spui ca nu este corect ca John are doar 100 de dolari investiti in firma, pe cand Mike are o mie si Mark are 10 mii. Cati bani are un individ este o cu totul alta discutie vs cine sunt actionarii unei companii.

      88
    • Ok, doar că Nvidia este excepția, nu regula. Iar nvidia AI nu a fost vreun overnight success, CUDA a apărut in 2008, fiind destinat mai mult cercetătorilor. Istoric vorbind, NumPy a contat mai mult pentru dezvoltarea ML decât CUDA. Plus Cg si toate celelalte capabilități GameWorks după care nvidia a tras apa.

      Dar venind din perspectiva în care ai fi cumpărat acum 5 ani acțiuni nvidia, la pontul unui amic, care apoi au explodat și te-au făcut peste noapte miliardar. atunci, da nu prea mai contează detaliile.

      93
    • @bigbear eu nu am venit mandru sa fac nicio judecata am vrut sa vad de unde sunt sursele pentru ca nu mi-e clar exact cat detine populatia in acele fonduri de retirement, am dat un link unde zice si de mutual funds, e posibil intradevar sa fie excluse acele fonduri de retirement dar ma indoiesc ca procentajele nu sunt oarecum similare, cred ca e exact ca la noi unde cand o sa inceapa sa se pensioneze cei cu pilonul 2 marea majoritate vor avea cateva zeci sau putine sute de mii de euro si cei din top 10% vor avea milioane.

      Iar legat de teoria ta cu nu conteaza care cati bani are, ai dreptate in teorie si gresesti in practica pentru ca si eu puteam fi inspirat sa cumpar actiuni NVDIA acum 5 ani dar una era sa ai de bagat 1000 de euro, alta 1 milion de euro cand s-a strigat bingo. Nu am zis nimic de nicio conspiratie dar e naiv sa vorbesti de piete de capital si nu intelegi ce inseamna puterea capitalizarii.

      PS: daca mai dadeai 2 clickuri in plus in linkul pe care l-am pus eu vedeai ceva si mai interesant si anume faptul ca bogatii de fapt nici nu prea tin bani pe bursa, adevaratele combinatii din punctul lor de vedere sunt in private equity unde fara sume serioase chiar n-ai acces, stiu ca am incercat lol

      125
    • @Andrei – in articolul tau spune ca 58% din americani au actiuni la diferite firme prin fonduri mutuale insa tu spui ca „top 10% detin 93% din piata”, ceea ce sunt 2 chestii diferite si adevarate in acelasi timp.

      Da, evident ca ala care incepe firma o sa aiba o bucata foarte mare si o sa fie foarte bogat insa in acelasi timp oricine poate sa cumpere actiuni la firma aia, doar ca nu o sa ajunga la averea fondatorului.

      Eu spun doar ca in teorie si in practica toti putem sa facem mai mult (asta e de regula momentul in care primesc manutele rosii) si ca poti sa faci economii si sa cresti. Ca viata nu e dreapta, ca in aceeasi lucrare de controlul unul ia 10, altul 9 si altul 4 se mai intampla, nu ai ce face.

      Insa oamenii nu vor sa admita ca sunt parte din problema. Toti vrem sa avem niste garsoniere sau apartamente de inchiriat insa nu stim cine sunt investitorii care fac preturile sa fie asa mari. Toti vrem o marire de salariu insa nu stim de ce produsele se scumpesc. Avem actiuni la firme (cel putin prin pilonul 2) insa nu stim cine pentru cine face firma aia profit. Vrem sa avem masina si libertate insa nu stim de ce este asa aglomerat orasul si traficul imposibil.

      107
    • Explicația ta cu fondurile de pensii e ca PSD care fură dar îți și dă găleata cu ulei și făină.

      02
  5. Nu putem fi toți notari

    Comentariu apreciat.482
  6. Nu era Onețiu ăla care sfătuia oamenii că dacă nu le place jobul ar trebui să vină mai devreme și să plece mai târziu?

    Comentariu apreciat.421
  7. Bah! Vali va da exemple cu ce NU e in regula in societatea actuala iar voi ajungeti sa delirati cu pretul actiunilor si cine investeste unde. Vi-s ceva…Sau poate mi-s io cretin, nu-i exclus.

    Comentariu apreciat.497
  8. Uite capitalism, niste cetateni castiga mii de euro pentru fiecare persoana traficata, apar alti cetateni cu grade care se gandesc la Adam Smith si ca umpic de concurenta este benefica Un fost angajat MAI și un colonel în rezervă, acuzați de DIICOT de grup infracțional după pensionare, în traficul cu migranți

    Comentariu apreciat.291
  9. Pe cand un curs de la Onetiu in care ne invata sa facem bani multi, milioane, trilioane, pt modica suma de 50€?
    Sau daca are, “ami cer scuze la domni antreprenori”

    Comentariu apreciat.271
    • normal că are. și el, și mandachi, se încălzește dobrincu.

    • Astia mi se par amuzanti exact ca aia care vand ponturi la pariuri. Pai stai asa, prietene, daca ai ponturi bune, pariaza in mm casa si faci mai multi bani decat dac aii ceri 50 de lei unui amarat :)) Asa e si cu Onanetiu

      90
  10. daca asta e capitalism salbatic aia cu child labour din Asia/Africa ce sa mai zica?

    Daca vrei quality food etc gasesti si in State dar costa (si in Italia costa, ma rog nu comparam cu Cluj, acest HongKong de valoare).

    Ce e diferenta de la cer la pamant It vs USA e sistemul de invatamant si sanatate: in US daca nu ai bani cacalau atunci esti in gramada de Yeti si Sasquatch.

    198
  11. Prima femeie spune ce cred si eu, ca popor in final ajungi sa ai ce apreciezi.
    Atentie, apreciezi pe bune, cand ti se poate intampla tie.
    Nu declarativ.

    Apreciezi munca de workaholic & bani gramada ca americanii, ajungi sa le ai.

    Apreciezi calitatea in toate, ca italienii, ajungi sa o ai.

    Apreciezi mica invarteala pe bani putini si tepele, ohoho, am produs din astea cacalau.



    …poate ar trebui sa ne fixam tinta altfel?

    Comentariu apreciat.331
  12. scurt pe 2: care e diferența dintre mine – care scriu un comentariu despre marketing spre exemplu aici la Vali și tanti care pune un video pe Bij Bok despre cum giganții lumii sug seva omenirii? Răspund tot eu ca să nu vă obosiți. Niciuna.

    235
  13. Daca americanii se planga de calitatea produselor, noi ce sa mai zicem ? Aia e, merge si salamu 90% zgarciuri & grasime vandut de Radu Timis la market.

    137
  14. faiar likes this

    133
  15. E naivitate economica ce zice doamna acolo.

    In capitalism daca nu iti place jucaria nu o cumperi si aia e. Sau, iti faci o fabrica de jucarii unde produci numai jucarii de alea bune numai pentru tine si pretenii tai si aia e.

    Indecis. Tu ce zici?1422
  16. tangential cu articolul, doar pentru ca a fost mentionat: mor cu astia, muuuulti, care sunt mari fani ai italienilor. Bravo , sunt buni la design, atat estetic cat si ingineresc. dar atat. fiabilitate 0. Forma fara fond.

    orice masina italieneasca e un rahat frumos si cu viteza mare, dar tot rahat ramane. Alfa, Ferrari, Fiat. Dupa ce vin designerii si inginerii aia majestuosi cu un plan frumos, vine Giovanni, si probabil acum Vasile, sa implementeze si isi baga pla. Masini cu care trebuie sa te duci in service din 2k in 2k, atat sunt capabili Italienii.

    Ca sa nu mai vorbim de cafea. Toate variatiunile din lume de cafea au nume italienesti. E normal. Cand faci o cafea de cacat e nevoie sa adaugi cate ceva sa o faci acceptabila. Sunt masteri in domeniu! Eu ii inteleg, au pornit de la saracie si robusta era singura intrare in domeniu. Au inventat pe langa ca sa fie treaba ingurgitabila. Dar sa se laude cu cafelele lor!?!?!?! ahahahahah

    919
    • Mă întrebam de ce e asociata cafeaua așa de mult cu Italia, că doar nu au plantații de cafea,nu? (Nu?)
      Dar am uitat că au avut colonii…

      72
    • Ai trăit vreodată în italia, ai tangență cu italienii? În anumite zone, sunt mai multe fabrici decât are toată țara asta. Și produc chestii de care habar nu aveam, subansamble critice și unice în lume.

      De exemplu, marea ‘revoluție’ tesla cu gigacasting, știi că o singură firmă din lume face acele prese, iar firma aia e italiană? :) Vezi și în biotech și altele, câte chestii importă chiar americanii din italia.

      Nu mă înțelege greșit, au și destule exemple proaste, fac și ăia combinații cu statul la greu, se fură la greu, sudul italiei e italia aia de care auzim noi, dar nordul e altceva, și produc chestii de calitate dacă sunt lăsați.

      FIAT e un exemplu prost pentru că e ceva de genul, ‘ce nu lași să mori, nu te lasă să trăiești’. Statul italian întreține complet artificial toată șandramaua și la vârf s-au cățărat armate de incompetenți. Cam ce se întâmplă cu Boeing de ceva ani buni doar că la o scară mai mare și de mai mulți ani. Nici ei nu mai știu de câte ori au falimentat și au fost salvați. La fel ca în Franța cu Renault.

      Iar când orice rahat faci, știi că cineva te salvează…acolo suntem. Dar dacă mergi mai jos spre firmele mijlocii, nu giganții care-s pe combinații cu statul, se fac chestii de calitate.

      262
    • Mihai urma sa ne spuna ca pizza de la Luca e mai buna decat cea din Italia si ca la Trattoria din Herastrau mananci paste mai bune decat cele din Italia.

      61
    • au stil. stil de dau pe dinafara. cel mai bine imbracati.
      si mancarea lor are gust.

      A fost o faza, cu un inginer agronom american care a vrut sa creeze un soi de rosii cu gust, sa inlocuiasca rebuturile de rosii pe care le au americanii in supermarketuri. Omul a reusit, a creat un soi de 2 X mai bun.

      Nu l-a cumparat nici un lant american, pe motiv ca nu e suficient de profitabil.
      Dar au auzit italienii ca exista un nou soi de rosii gustos, au gustat, le-a placut si l-au cumparat ei, salvandu-l de la faliment. Acum soiul se cultiva numai in Italia.

      30
    • NOU
      #50

      @Manu: unde mai pui ca italienii fac Vespa. Daca nu-ti mai merge fiatul, scuterul ala sigur te tine 20 de ani. Si e si frumos. :D

      80
  17. E normal ca firmele sa faca profit. Si nu fac profituri de 4 ori mai mari ca si in trecut, asta e o aiureala. Cancerul mare si nou in capitalism eu cred ca il prezinta firme dintr-astea super agresive ce au ca unic scop doar acapararea de piata sau umflarea ca o gogoasa. Un exemplu ar fi Uberul. Nu au profit si sunt pe minus de ani de zile dar prin infuzie de capital si turma de prosti au reusit sa distruga taximetria locala si singurul lor scop este sa creasca. Alt exemplu de cancer este uiPath-ul, o alta mizerie prezentata ca o revolutie tehnologica desi solutiile lor erau limitate ca si scop si aplicabilitate. Mi se par un fel de tepe organizate la nivel mondial si ar trebui taxate dur. Stiu ca e complicat dar nu imposibil. Ai ani de zile si nu ai profit ? Taxare dura. Ca majoritatea cresc pe tot felul de linii de credit care in final cand se inchide taraba raman neplatite si le vom plati toti la final. Nu e ok.

    142

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile