Capitalism pe pâine

Buna ziua, bine ati venit la noi in firma, va multumim ca ati ales sa munciti pentru noi. In primul rând, am vrea sa va intrebam daca aveti niste bani la Dumneavoastra.

Ai impresia ca esti in schemele alea africane pe mail. Daca vrei sa muncesti aici, trebuie mai intâi sa ne trimiti tu niste bani ca sa putem sa deblocam noi milioanele.

Am ajuns la firma la inceputul lunii, deci primul salariu peste o luna. O luna care e si de proba. Adica, te pot scuipa când vor ei daca au chef. Ce daca in prima zi te-au pus sa iti iei abonament la metrou de 75 EUR? Da, cu banii tai, ca noi suntem firma, nu tinem banii aici. Plateste tu de la tine si iti decontam noi la sfârsitul lunii, când poate o sa-ti dam si salariul.

Vino sa muncesti pentru noi, dar nu veni cu mâna goala. Ar fi frumos sa ai la tine câteva sute, daca nu chiar mia de EUR. Mai ales ca tu nu esti pe post de contabil, tie iti trebuie scule, haine de lucru etc. Pai, stii ce, du-te tu la Leroy Merlin si cumparati cu banii tai. Dar, fii atent, mai intâi ne dai lista cu ce cumperi, sa fie semnata de 3 persoane. Ierarhie. Deci, ia din banii tai, dar cu atentie si cu cumpatare. E, si daca tot te duci, ia si niste scule, ca noi aici nu avem nici macar o surubelnita, chiar daca avem buget de lucrari de 2 mil EUR/an. La fel, acum ai inteles spilul, ceva ieftin, nu Hilti, Festool sau Facom.

Bine, asta nu e problema noastra, dar vezi sa-ti ramana bani si pentru chirie si haleala o luna de zile. Vezi ca pe aici e cam totul scump, sa nu te miri.

Uite, ne-am mai gândit, pâna la urma te vom face „cadre”, nu te mai facem „employé”. Vai, ce dragut, imi dau lacrimile. Accept, ce sa fac? Trebuie sa cotizez undeva cu ceva? Hai ca e prea frumos sa fie asa, cadeau. A, nu, nu e nevoie, dar daca esti „cadre”, poti munci la orice ora, daca erai „employé”, aveai orar fix si ne puteai da cu flit daca te chemam peste program sau in week-end. Dar, stii, o sa ai pensie mai mare.

Bun, hai ca dupa 100 de semnaturi si 3 zile de asteptare, am decis, printr-un act de generozitate extrem si irepetabil, sa iti dam un avans, ca am inteles ca nu prea putem sa te lasam sa cumperi clante, broaste, corniere si adeziv din banii tai. Adica, putem sa te lasam, dar ne e teama sa nu te gasim cersind prin fata la Opéra dupa orele de program.

Ok, acum aseaza-te, ca avem si alte vesti bune. Noi te-am angajat sa repari chestii. Ei bine, stim ca e abia a doua zi a ta aici, dar am vrea sa verifici si devizurile, si facturile, si conformitatea lucrarilor, si pretul neoanelor, si numarul de ore efectiv lucrate, si sa faci cereri de preturi si sa-ti comanzi singur ce ai nevoie pentru lucrarile pe care le faci, si sa cauti niste furnizori mai buni, si sa negociezi preturi mai bune si… când ai terminat, te rog sa te ocupi si de softul de acces in firma, ca sunt badge-uri si chei prin natura de vreo 3 ani si nu stim cine le are si când intra in firma si de ce sunt in continuare active. Si apoi sa faci sedinta si cu oamenii cu accesul, alarmele si camerele din magazine, ca si acolo sunt angajati care au plecat cu chei si badge-uri si nu stim nimic de ele si nu am blocat nici acum accesul. Vorbim de o firma in care in fiecare luna sunt 80 de angajati care vin/pleaca. Si vezi ca directorul general nu are cheie si nici masterul nu-l mai gasim. Si ne e cam lene sa cautam la ce firma am facut cheile acum 2-3 ani.

La interviu, firma, capitalistul, se plânge ca e nevoie de cineva care sa faca economii, ca trebuie rederesata etc. Intelegi, deci, ca nu ne permitem sa platim salarii foarte mari, toata lumea trebuie sa faca un efort. Da, mai putin baietii care dirijau lucrarile de 3 ani. Care, cu un tupeu fantastic – bine, nu ma ajuta nici fata asta cu ochelari rotunzi – i-au invitat pe toti de la care iau ei comisioane, ca sa-i cunosc si sa stiu ca tot cu ei trebuie sa lucrez, ca sunt cei mai buni, cei mai saritori si cu un raport calitate/pret imbatabil. Nu poti gasi in toata Franta. Asa e. A venit unul sa spele mocheta. A masurat 10 m2 de spalat si a facturat 700 EUR. N-am vazut devizul, am aflat de pret de la contabilitate. Oamenii imi transfera „contactele” cu care sa lucrez dupa ce ei nu vor mai fi, dar nu si comisionul. Logic. Daca angajatii n-ar fi capitalisti, cum ar putea firma sa fie?

Va spun adevarul. Se fura, se pacaleste, se incearca ciordeala banilor la toate nivelurile. Furnizorul profesionist care iti face „tarife preferentiale”. Imi explica 2 ore la telefon cum pretul lui, de profesionist, e mai mare cu 30% decât pretul pe unele site-uri, tot frantuzesti, pentru aceelasi produs. Ca el e profesionist, imi livreaza in 48 ore, site-ul poate sa imi ia banii si apoi sa ma duca de nas 2 saptamâni pâna imi livreaza.

Electricianul face un deviz. Deplasare 100 EUR. Mâna de lucru 50 EUR/ora. Zice ca lucreaza 8 ore, termina in 5. In deviz, desi cumpara becul cu 10 EUR, il factureaza 39 EUR. Si nu unul, ci 35! Vorbim de un magazin, nu de un apartament cu 2 camere. Un magazin la care a mai schimbat 40 de becuri acum 18 luni. La fel de scumpe. Se plânge ca toti vor ieftin si ca el cum sa traiasca. Dar daca te duci la masa cu el, iti povesteste cum „mi-am facut si eu o placere si mi-am luat A5 la mâna a doua, 30.000 EUR, ca are doar un an masina”.

Toate preturile sunt umflate. La orice. La mâncare, la scule, la haine, la pretul metroului, la chirii, la orice. Unii se imbogatesc, altii o duc binisor. Dar cei mai multi o duc la fel cum au dus-o parintii lor.

PS. Mi-e foame si mai e mult pâna la salariu. Daca-mi stricati „zen”-ul, sterg comentarii fara mila :-)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

87 comentarii

  1. Fă-te blogger!

    00
  2. No amu te plângi de capitaliști.
    Să înțeleg că ai ceva defect din naștere care te oprește să fii unul?

    00
  3. ii explica totusi cineva lui Fluture socialismul francez si diferenta fata de capitalism? e la al doilea sau al treilea episod si uite ca omul e intr-o confuzie totala. ca actiunea se petrece in occidentul geografic nu inseamna „capitalismul pe pine”, ala cih imperialist invatat de acasa de la tv.

    00
    • ma imaginez intr-o piata. O persoana, neintrebata nimic de nimeni, zice: „astept tramvaiul 41”, neasteptând nici un raspuns, neadresându-se nici unei persoane in particular. La care, tu, zippo, fiind in apropiere si auzind ce a zis persoana, te adresezi altor persoane, din jurul tau: „domne, sa-i zica cineva astuia ca tramvaiul 41 nu circula pe aici”. Ca tu esti prea intelectual si ocupat sa-i spui. Dar cineva trebuie sa-i spuna, ca, altfel, daca nu-i spune, ramâne persoana aia proasta cu ideea ca o sa vina tramvaiul 41 sa o ia…

    • Le come on! Zippo vrea sa insinueze că dacă îți zice direct îi dai cu flit (de ce oare?) și s-a săturat așa că poate se găsește altcineva să îți explice.

      În altă ordine de idei nu înțeleg prea bine ideea articolului: că și la ei e nașpa, mai ales pentru imigranți? Nu știu dacă se îndoia cineva. Daca e „Dear diary” atunci ok.

      00
    • A. serios? Bine ca mi-ai explicat tu ce e in capul lui zippo. Si am inteles, e fix acelasi lucru ca in al tau. Zippo putea sa incerce sa zica el ce avea sa zica. Apoi vedea daca primeste flit. Dar el a trecut direct la „sa-i explice cineva astuia ca eu…”

      Apoi, ca regula generala, când cineva iti da cu flit si te-ai saturat, de ce ai vrea sa continui sa „educi” persoana respectiva? Iti place flitul asa mult incât nu te poti opri, sau cum?

  4. Of, si eu care credeam că numai românii sun corupți.
    Fără penali în funcții private!

    00
  5. felicitari, tocmai ai descoperit apa calda. stai acolo un an acolo si asa o sa procedezi si tu, oamenii aia ti-au dat hinturi dar momentan nu stii sa le procesezi, seriozitatea si experienta nemtilor, francezilor etc se simte in pret.

    o sa povestesc ceva cumva opus la ce ai scris tu: un amic lucreaza la wurth, agent. vinde un tub de vaselina profesionala auto la pret dublu fata de magazineke din austria, germania etc. ii explic ca sunt nesimtiti and so on si mi-o taie cu argumente foarte pertinente: amice, eu ca sa-i vand 2 tuburi lu’ ne-a vasile intai stau sa ii explic de ce e mai buna vadelina cam o ora, apoi i le vand cu plata la 30 zile.. trec pe la el aproape de termen sa-l mai bat pe umar.. dupa cele 30 zile trec iar pe la el, n-are bani.. abia dupa 60- 90 zile am sanse sa vad banii, dupa 3-4 drumuri si cateva telefoane. timpul meu si motorina costa bani.
    in germania nu o sa vezi asta, banii intra fix in a 30a zi.

    01
    • exemplul ales nu e chiar cel mai bun. Eu cumpar de la Wurth, printre altii. Au unele produse pe care nu le gasesc in alte locuri. Scumpe, dar bune. Mai au un avantaj, plata la sfârsit de luna. Te duci, iei ce ai nevoie, te-ai carat pe santier. Dar, da, au si ei produse pe care incearca sa ti le vâre la un pret nesimtit.

  6. Sunt dezamagit!!!
    Eu credeam ca numai romanii sunt hoti, lenesi si prosti. Ca d-aia n-avem autostrazi. Avem wc-uri in fundul curtzii si n-avem startup-uri.
    Si nu stim s-aleagem liderii. Nu gasim si noi un Macrou.

    00
    • N-are legatura… Pai nu compara banii invartiti in exemplele date cu furturile nesimtite de la noi..
      Macron poate lejer sa-si explice avutia, sa-ti dea exemple de proiecte terminate pe unde a mai lucrat (chiar daca, metaforic vorbind, a avut si el contacte ce puneau becuri la preturi triple)…
      Totusi, in ciuda cacaturilor de genul oamenii aia chiar isi vad de treaba sau macar incearca.. Ai nostri, cel putin la nivel de stat, doar se prefac… Practic platim de 10 ori mai mult pe un bec care e de 10 ori mai prost si nici nu mai vine careva sa-l monteze;

      00
    • @Cosmin, are un pic legătură.

      La noi diferenţa e că noi avem corupţi incompetenţi, ei au corupţi competenţi.

      Adică dacă arunci cu un băţ într-o instituţie care se ocupă de autostrăzi în franţa să zicem, ai şanse mai mari să loveşti un om care aşa francez leneş cum e el, ştie să facă sau să verifice un proiect de autostradă.

      La noi în instituţii care-s şansele?

      Am lucrat şi eu cu francezi şi firme franceze. Le pot reproşa multe, dar când era vorba de un proiect serios, oamenii ştiau ce făceau şi de făcut se făcea. La fel şi cu italienii, râdem glumim că stau 2 ore la prânz, dar când e de lucru, se lucrează.

      Nemţii nu comentăm, ăia sunt alt soi, ăia au doar 2 stări: lucrează sau planifică să lucreze.

      La noi în schimb e aceeaşi lehamite şi aceeaşi corupţie ca la ei, dar adăugat din plin incompetenţă. Efectiv nu se ştie despre ce se vorbeşte. Nu se fac autostrăzi pentru că se fură neaparat, deşi aia e lejer 30-40% din problemă, dar în rest aş zice că efectiv nu sunt oameni pregătiţi să facă un proiect adevărat, să-l verifice dacă e făcut bine, ei se bazează pe studii de fezabilitate făcute de alţii, şi îi doare la bască, sunt acoperiţi.

      După care merge de ex. Bechtel pe teren şi constată că tot proiectul e SF, mai mult F, îşi sună superiorii şi ăia le zic guvernului că au un proiect de 2 lei şi că ei nu-şi asumă nici un cost în condiţiile astea, aşa că merg la plesneală, cât o costa să coste, facem să fie bine. Ăştia îşi pun juriştii să facă contract beton, iar românii secretizează contractul ca să nu se facă de râs la ce ţeapă luăm cu un contract cu preţ nedeterminat.

      Sau ca în multe alte cazuri, firma respectivă pur şi simplu renunţă la contract că viaţa e prea scurtă să ţi-o pierzi după incompetenţii din românia, care-s şi săraci, şi cu pretenţii, şi proşti.

      00
    • @manu144x: Plm, eu sunt perfect de-acord cu tine.. Vreau sa cred ca acelasi lucru am incercat sa-l spun si eu in mai putine fraze si folosind o metafora(?!)

      De aceea am si spus ca nu are legatura [comparatia hotiei, lenii si prostiei alora cu hotia, lenea si prostia alor nostrii]

      00
  7. Nu mai bine stateai tu aici la Nea Zapada SRL? Era fix acelasi rahat numai ca mai bine.

    00
  8. «S’il vous plaît…» ”Bonjour paresse : de l’art et de la nécessité d’en faire le moins possible en entreprise“ par Corrine Maier 😋

    00
  9. @fluture stai sa vezi ce mișto e când pleci in delegație: ți se zice plătești tu tot si la salariu îți adăugăm noi diurna… Și tu pleci într-o țară unde o 🍕 si o IPA sar de 50€.
    Și noi, cei din ro, plecam cu AMEX :))

    00
    • Eh, sunt relaxat, am cerut 2000 EUR avans pentru cheltuieli, iar acum am conturi de firma la câtiva furnizori, de la care cumpar fara sa platesc, ca trimit ei factura la sfârsit de luna si se ocupa direct contabilitatea. Asa ca aia 2000 EUR ii tin pentru cheltuieli mici si urgente. Nu e prima firma in care lucrez. Si invat si repede, contrar comentariilor unor persoane care nu ma cunosc :-)

    • @fluture teach me, master

      00
  10. Mi-am dat seama cine e fluture,dar n-am cum sa zic ca o sa imi modereze comentariul.

    00
  11. Eu zic sa ramai tu singurul cinstit, ca sa nu ne faci de rusine tara si neamul!

    00
  12. Pai, e pe umdeva unde se plătește in avans? Am auzit de locuri d-astea unde te angajeaza si iti dau spor de mutare, dar nu am intalnit

    00
    • Nu e vorba de dat bani/salariu in avans, dar când jobul tau implica cheltuieli pentru firma (eu cumpar materiale pentru reparatii in magazinele firmei), ti se pare ok sa-i ceri proaspatului angajat sa plateasca el si sa-i decontezi tu la sfârsitul lunii?

    • Fluture – in mod normal nu e ok. Insa fiind prima luna, poate n-au avut timp sa-ti faca un card de firma pe numele tau etc ( pana mea – nu stiu – pot fi o mie de motive in primele luni). Insa in aceasta situatie n-as avea pretentii sa cheltui sute /mii de euro din banii tai.

      00
    • @Geretus, acu’ pe bune, știu că vă enervează Fluture, nici preferatul meu nu e, dar de ce ar plăti el, din buzunarul lui, chestii pt firmă?! Tu ai face-o?! Câteva luni?!

      00
    • Daca aveai koae cat pepenele le ziceai nu, si fuck you. Solutia diplomatica e ca nu ai marunt la tine.

      00
    • ValiTaifun – si nu te dor? Adica, ai gasit pantaloni care sa ti le tina?

    • Angajat cu data de 1, în 5 am primit bonurile pe toată luna și în 3 aveam decontul de cheltuieli pe luna în curs deja virat pe card. Decontul e fix și e cam 30% din salariu. La fiecare inceput de luna se completează, în funcție de cât am cheltuit luna anterioară. Atâta timp cât prezint documentele de plată cu CUI-ul firmei la sfârșit de lună, nu e problemă.

      Firma e din București.

      00
  13. Ai descris perfect ce se intampla la noi in firma. Daca firma nu era in Romania ci in Franta ma interesam cine s-a angajat recent :).

    00
  14. Din articolele de pana acuma (si mai ales atitudine) eram destul de convins ca Fluture e cel putin un freelancer care o duce super bine, daca nu chiar un patron de business mic-mediu. Articolul asta m-a facut praf.
    Trebuia sa ascult de mama cand imi zicea sa nu ma mai uit in gura altora

    00
    • Trebuia sa o asculti pe mama ta si când iti zicea sa nu comentezi aiurea in tramvai despre o persoana pe care nu o cunosti.

  15. Desi cu alte articole ale lui fluture nu am fost de acord, aici ii dau dreptate, mai ales la doua lucruri, te pune firma sa cumperi din banii tai chestii ca iti deconteaza ea, plus atributii peste ce s-a discutat la interviu ca la bancul cu diavolul (ieri a fost interviul, acum esti angajata) plus ca pana iti intra salariul si asigurarea medicala, care de obicei e din luna urmatoare, tu ai nevoie de bani, de chirie, de depozit, posibil mobila, mancare, backup pentru vizite la doctor, haine pt dress code in firma, transport si alte cacaturi. Astia care ziceti ca a descoperit apa calda, nu, nu e normal sa platesti tu ca angajat materialele, nici macar daca ti se deconteaza la sfarsitul zilei. Cred ca greseala a fost ca a acceptat de la prima miscare, dar na, fiecare situatie e diferita si depinde de planurile tale si nu exista o regula generala.

    Nu am inteles exact daca fluture e angajat inca la firma asta sau a povestit ceva din trecut dar va zic ce as face eu, stiu ca nu a cerut sfatul dar na poate se inspira daca va considera ca e folositor.

    In primul rand nu e o firma in care sa faci purici, as face in asa fel ca dupa ce iau urmatoarea leafa sa fiu angajat in alta. As cauta alta forma, as lua o zi sick/concediu/ fara plata, interviu si pa.

    Apoi ce cred ca se poate face pe viitor:
    – Fa o mica cercetare. Zici ca 80 de omaeni vin si pleaca lunar, e enorm. Sunt sigur ca acum cu internetul asta poti gasi feeback despre firma aia mai ales cand sunt 80 de oameni care vin si pleaca lunar. Glassdoor, payscale sau site-uri despre firme. Daca nu exista, Facebook sau Linkedin, contacteaza un fost angajat din firma la care vrei sa te angajezi, roaga-l daca poti sa il suni 10 minute si intreaba-l de ce a plecat. Daca firma aia nu face parte din planul tau pe termen lung si daca nu te rupe stomacul de foame, cauta alta.

    00
    • Oamenii au inteles – iar! – cum au vrut ei. Eu am relatat niste chestii. Nu inseamna ca sunt mirat de ele sau ca ma enerveaza sau ca nu stiam cu ce se manânca corporatia, capitalismul. Repet: e o relatare. Apoi, fiecare a inteles ce a vrut din ea. Unii ca ma plâng, altii ca ma mir, altii ca am descoperit apa calda pe care ei o stiu de când erau mici. Altii, ca deobicei, n-au avut nimic de zis, dar trebuiau sa faca act de prezenta, sa-si numere like-urile.

      Sunt la jobul asta pentru ca vreau! Nu m-a obligat nimeni, nu m-a fortat nimeni. Mi s-a parut un „challenge” bun in acest moment, am negociat binisor, am o libertate de miscare foarte mare, asa cum imi place, spun ce am de spus in firma (chiar si doar dupa 2-3 saptamâni) stiind bine riscurile de a fi dat afara etc.

      Sunt foarte zen, de fapt, pentru ca o iau ca pe o experienta si nu ca pe o corvoada. Imi lucrez rabdarea, imi testez limitele in anumite privinte, ma autoevaluez si imi lucrez „qi”-ul intr-un mediu ostil introspectiei :-)

    • @fluture ăsta e rezultatul tuturor întrebărilor Ce-a vrut să spună autorul? primite în școală.

      00
  16. Am vazut ca fluture a mentionat ca invata si se adapteaza repede. Foarte ok.

    Nu vreau sa creada colegii ca ma dau smart ass dar prima intrebare pe care mi-o pun eu e „sa zicem ca eu stiu ca sunt sunt bun si pot aduce profit/beneficii firmei mai mult decat ma plateste ea. Ce imi poate oferi firma mie inafara de bani, ceva care pot folosi mai departe?”. Si aici vorbim de multe chestii, sponsorizare de viza, inveti ceva si poti sa iti deschizi firma ta cu tehnologia de la ei, poti deveni furnizor de servicii firmei, poti aduce oamenii tai in firma ca si colaborare externa, refolosesti ce ai invatat, sau te folosesti de firma ca rampa de lansarr daca nu ai experienta, actiuni, cursuri, MBA platit, mutat intr-o anumita tara, program de lucru flexibil. Ceva pe langa bani care face parte din interesele familiei tale pe termen lung. Deja de la o anumita experienta, doar banii nu-s de ajuns.

    00
    • Ce tot aberezi despre MAN uri&shit?
      Fluture e cioplitor in lemn p-acolo….sau pă franceză…artisan en bois. MBA, riiiight.

      00
    • Raoul, pentru ca tu esti o persoana foarte limitata, nu poti concepe ca cineva care lucreaza lemnul sa aiba un MBA, nu? Ai fi surprins.

      Cristi, exact. Stiu clar care sunt avantajele – in afara de salariu – pe care le am si este parte din motivul pentru care am ales sa vin sa lucrez aici.

    • Fluturaş, eu n-am infirmat că ai avea deja vreun certificat MBA, ci, avînd în vedere cîte ți-au pus în cîrcă cei la care te-ai angajat(doar te-ai lamentat în articol), cred că e cam dificil financiar (fără sponsor..doar eşti „cadre”) şi dpdv al timpului să mai urmezi şi un curs de „white collar”. Tot respectul pentru meseria fiecăruia, dar nu mă judeca numai pentru că mă amuză ipocriții de franceji cînd definesc un măturător de stradă „technicien de surface”.
      Comentariul anterior nu îți era adresat in mod direct. Dar MBA în cîteva luni de la angajare pentru postul pe care eşti angajat( dacă eşti acolo PDG, mes excuuuuses😂)….e bine şi să fii realist.

      00
    • Nu m-am lamentat. Am relatat. E o diferenta. De perceptie. Sau de receptie.

      Iar comentariul „nu iti era adresat in mod direct”, dar suna fix asa „Fluture e cioplitor in lemn p-acolo….sau pă franceză…artisan en bois. MBA, riiiight.” Dar nu era cu trimitere la mine, nu, nimic tendentios, vorbeai de un fluture aiurea…

    • Articolul e o relatare cînd ți-l citeşti sotto voce. Eu l-am perceput un Pavarotti in duet cu Bono.
      Din articolele tale precedente am dedus că te ocupi cu confecționarea diferitelor articole din lemn. „Cioplitor în lemn ” îţi sună tendențios doar dacă asta e valoarea ta în domeniu. Expresia am folosit-o ca să subliniez asocierea neinspirată (părerea mea) între un MBA şi schimbatul de clanțe, broaşte, făcută de Cristi. Un fel de cumpără-ți costum că de mîine mergi la cosit.
      Da ‘ noah.. succes cu mba-ul ăla. Am auzit că-i un post vacant la Renault-Nissan.

      00
  17. Era într-un timp la televizor, la Discovery parcă, un serial despre o mică firmă care repară/recondiționează case, nu în Franța ci în USA.
    În unul din episoade vine un băiat de vreo 20 de ani, adus de tatăl său, să se angajeze.
    I se dă o listă, iar a doua zi vine, tot cu tatăl său, înarmat cu jumătate de camionetă plină de scule.
    Dom’ patron, care și el bricola pe acolo, îl ia pe băiat și îi spune să stea lângă el, să învețe meserie.
    Trece o jumătate de zi, iar pe la prânz echipa este chemată în altă parte.
    Șeful îi spune băiatului care a stat lângă el cât a fixat ăla un raft pe perete „acum ai învățat, termini tu aici” și pleacă cu toții lăsându-l pe ucenic, care nu ținuse un ciocan în mână decât în magazin când i l-a cumpărat taică-su, cu ochii în soare.

    Mai era și un alt serial, unul cu unii care fac roadstere din mașini vechi.
    Și acolo am văzut că un nou angajat a venit în prima zi de serviciu cu un dulap de scule din ăla roșu cum au ei, de vreun metru cub. Iar când l-au dat afară, pentru că venise îmbrăcat în costum și se fâțâia prin atelier îmbrăcat în halul ăla , și-a luat dulapul cu el.

    In concluzie, se pare că numai la francezi se întâmplă că trebuie să vii cu sculele de acasă ci și la alții.

    00
    • Nu are nicio treabă cu ce scrie în articol. Tu crezi că angajatorul i-a spus că va lua scule din banii lui atunci când a fost la interviu și au discutat despre ce vor unul de la altul?

      00
  18. Era un quote de la Ron Swanson: ” i don’t want to paint with a broad paintbrush here, but every single subcontractor is a miserable incompetent thief.
    Si e adevarat! Lucrez cu subcontractorii dinr-un santier naval. Unii din ei vin cu niste note de negociere lucrari suplimentare umflate rau de tot. si te mai si mint pe fata..

    00
  19. Cred ca peste tot in Europa de Vest se face aproximativ asa (hai ca partea cu luatul sculelor sau a altor ustensile pentru firma pe banii tai e putin ciudata, dar in rest nimic nou) … Nu cred ca e o noutate pentru cineva ca succesul in capitalism e dat de contactele ce le ai.. Daca nu ma insel si la stat se face la fel…

    In Spania imi povesteau oamenii(spanioli, romanii nu se pun) cum inainte de criza ca sa-si pastreze locuri de munca bine platite (vobim de 3000+) cotizau la superiori cu vreo 10%… Si se merita, ca altfel faceau aceeasi munca pe alt post cu alt salar sub 2000.. Nu pot sa bag mana-n foc ca asa a fost dar cand iti spun mai multi aceleasi povesti asemanatoare parca incepi sa-i crezi…

    00
  20. Oooo, credeam ca sunt pe Vice.ro :)

    00
  21. Ai nimerit prost fluturel, eu zic să-ti iei zborul că strici firma dacă o să fii tu singurul cinstit și corect (și sărac) de acolo.

    00
  22. Esti la inceput, esti imigrant intr-o tara plina de imigranti, oricat s-ar trage de fund politicienii cu integrare multiculturala, oamenii tot va urasc.

    Stai acolo 3-6 luni, pana capeti nitel experienta, iar intre timp iti cauti ceva mai bun, si o sa gasesti.

    00
  23. s-a dat aia cu “de câți fluturi e nevoie ca să schimbi un bec”?

    fluture nu era tipul ăla milionar, de succes, cu păreri despre toate și toți? sau am fost victimele unui trolling de succes marca zoso?

    00
    • Voi sunteti victime la fiecare cuvânt pe care-l sorbiti din degetele mele…

    • N-ai nimerit ținta, je m’en fiche ca să spun așa. Personal m-am lămurit cu mult timp în urmă când povesteai prin primele podcasturi despre cum nu există mașini de poliție ”incognito” în Franța (spoilers, există), despre cum ei nu au o problemă cu viteza (și tocmai ce au scăzut anul ăsta limita cu 10km/h pe multe tronsoane că ajunseseră în top la decese) și dacă țin bine minte (nu-s 100% sigur dar nu mai stau să ascult), că ”Rappel” e un fel de indiciu că sunt zone cu radare (șoc și groază, nu e asta!).

      00
    • Eu cred ca tu ai ascultat alt podcast. Si, da, afirm si acum, inainte de orice radar fix, la o distanta intre 2-3 km si câteva sute de metri de acel radar fix este obligatoriu un semn de „rappel” si limita de viteza pe acel tronson. Data viitoare trebuie doar sa-ti scoti putin capul din fund când vei fi la volan si vei observa si tu asta. Masini de politie incognito sunt mai mult in filme decât pe strada. Da, sunt politai cu radare „tun”, dar, in general, sunt afara din masina, in general pe poduri sau pasarele. Dar masini fara insemnul politiei si cu radar pe ele nu sunt. Cel putin, in 20 ani pe aici, nu am vazut nici una. Apoi, daca tu ai vazut una, atunci nu mai era „incognito”, nu?

    • Să știți că nu prea sunt mașini incognito. În 10 ani de condus am văzut una singură. A flash-uit pe un tip în fața mea.

      Radare în general sunt fixe. Nu am avut ghinionul de radare “mobile” și am văzut foarte puține.

      În schimb am fost oprit de 3 ori de civili, mașină fără inscripții și fără radar.
      De fiecare dată a fost vina mea, au estimat că mergeam tare (true) dar niciodată nu mi-au dat amendă.

      Dacă ar fi să fac o comparație cu România, are dreptate fluture, nu prea au o problemă cu viteza.
      În România am plătit 1000 euro amenzi iar în Franța 90 euro, deși în Franța locuiesc 11 luni/an. Toate astea în decurs de 10 ani.

      “Rappel” nu are nici o treabă cu radarul.
      Majoritatea radarelor sunt semnalizate cu un panou foarte mare pe care scrie « contrôles radars fréquents »

      00
    • Gany, te rog eu frumos, data viitoare când mai conduci, fii atent(a) la asta. Panoul mare de care zici tu (care poate sa fie multi km inainte de nici un radar:-)) si apoi, când vezi „rappel” fii mai atent 2-3km dupa „rappel”-ul asta. Nu am zis ca „dupa fiecare rappel e un radar fix”, am zis doar ca „un radar fix are – din experienta mea de X ani in Fr – inaintea lui un rappel de viteza maxima autorizata”. Iti dai seama de asta daca treci de mai multe ori prin aceeasi zona, ca tu acum n-o sa te mai gândesti la chestia asta când o sa fii mâine la volan :-)

    • M-ai pus pe gânduri.
      Uneori văd acel panou de “contrôles radars fréquents » iar imediat după, acel “Rappel” de viteză, dar niciodată doar panoul de “Rappel” iar apoi radar.

      O să fiu mai atent data viitoare. Am început să mă bazez mult pe Waze și nu prea mai dau atenție la toate detalile de genul.

      00
  24. 1. Mă îndoiesc că e obligația angajatorului să-ți achite transportul. Dacă n-aveai job și-ți faceai abonament ca să poți umbla la interviuri cine aveai pretenția să-l plătească?! Firmele la care ai fost la interviuri?!
    2. P-aici perioada de probă e 3 luni pt angajatul pe perioadă nedeterminată, 6 dacă are funcție de conducere. Și te poate zbura oricând.
    3. La faza cu plătit scule, materiale, uniformă, chestii pt firmă din banii tăi, da, sunt de acord cu tine.
    4. Și la faza cu „te angajăm să faci x, y, z. După 2 zile: mai faci și a, b, c, d…., s, t, u” e o problemă nașpa. Teoretic asta ar trebui reglementată de fișa postului pe care o semnezi când semnezi contractul. Practic în fișa postului meu scrie „și orice alte blabla atribuite de superiorul ierarhic sau directorul de departament”. Am înțeles că sunt oameni suficient de buni și căutați, sau fac o chestie de nișă (nu la mine în firmă) care au putut să negocieze lipsa acelei clauze. Eu nu-s atât de bună. :(

    00
    • Da, partea cu “și orice alte blabla atribuite de superiorul ierarhic sau directorul de departament” este cu doua tăișuri:

      1. Daca au nevoie de spargator de seminte, sefu’-ti zice sa spargi seminte atunci spargi seminte,
      2. Daca vor sa te concedieze din motive dubioase si scriu ca locul tau de munca este desființat, atunci ii fuți tu… Le ceri sa te plaseze in alta parte, lucru pe care nu il vor face dar primești bani (de obicei buni) ca sa te cari…

      00
    • Te indoiesti degeaba. Jobul meu presupune miscari zilnice in Paris. In toate partile (sunt 20 de magazine in Paris). In unele momente ma pot duce doar cu trusa de scule mica si cel mai eficient e metroul/RER. Deci, da, angajatorul trebuie sa plateasca. Si plateste, doar ca ma pune pe mine sa platesc si apoi imi deconteaza.

      In firma asta n-a existat niciodata nici o procedura. Ce sa mai vorbim de „fisa postului”. Am acces la o gramada de chestii (am mai zis, inclusiv masterul cheii de la intrare si codurile de acces din TOATE magazinele) fara sa fi semnat nici un document. La fel cum n-am semnat nici când am primit laptop-ul sau telefonul. Iar cele mai multe chestii mi-au fost transmise verbal „vezi ca…”, fara nici o formalizare ulterioara pe email.

    • scuze, am ratat partea in care erai nemultumit ca nu ti se platesc inainte deplasarile in interes de serviciu, altele decat strict venit/plecat la/de la job.
      deplasarile in interes de serviciu mi se pare normal sa se plateasca. de preferat inainte.
      sincer, la noi e decent, te duci la contabilitate cu hartie semnata de sef, ti se da suma x, platesti ce-ai de platit (transport, materiale, etc, etc), pastrezi hartii, dai ce bani ti-au mai ramas inapoi impreuna cu hartiile care fac dovada celor cheltuiti.
      dar ce corporatie e aia fara proceduri?!
      @Alex F, daca au nevoie de spargator de seminte, sa scrie in fisa postului „sparge seminte de…”, eventual si cantitatea.
      fraza aia mi se pare tais doar pt angajat.

      00
  25. Ps. La partea cu contractorii, umflat prețuri, etc, nu mă bag.

    00
  26. La ultimul job am asteptat 8 luni pana mi-au cumparat/facut rost de o masa pe care sa filmez. Puteam sa-mi cumpar singur una, dar nu am vrut. :)) Vreti sa lucrez? Show me the money.

    00
  27. Mai Fluture… tie nu ti-a zis nimeni ca Ioropa adevarata incepe la nord de partea flamanda a Belgiei?

    00
  28. fluture traieste la Paris si nu are bani sa manance, hahahaha!

    imi amintesc ce contrariat am fost eu cand, ajuns in firma, nu mi-a dat nimeni laptop, agenda, nu m-a plimbat nimeni sa-mi faca turul etajului, nu mi-au dat bani sau bonuri de masa. Aux armes, citoyens! Sa ne alaturam „les gilets jaunes”!

    totul l-am facut eu, mers la it, luat laptop, cerut agenda pe la cine am apucat, venit cu bani de acasa (credit de nevoi personale), trait bine mersi o luna.

    „abonament” platit integrat o luna pana am depus copia dupa abonamentul anual la HR ca sa-mi intre 50% rambursare a 2a luna, AI DRACU! M-AU LASAT SA CALATORESC PE BANII MEI O LUNA!

    „delegatie”, pleci pe banii tai daca nu vrei sa ceri un avans care dureaza 2 saptamani sa-ti intre, daca esti sarac si n-ai nici 500 in cont nu pleci, altfel pleci tot pe banii tai si ii primesti inapoi pana la ultimul cent cand te intorci.

    ce-am invatat in Franta e ca nimeni nu-ti da si nu-ti zice ce sa faci, tu esti cel care isi face rost de scule si vine cu propuneri despre ce sa faca ceea ce pentru mentalitatile romanesti long incercate de „sa mi se dea” si „sa mi se spuna” poate fi o leaca dificil, intr-adevar.

    00
    • ha ha ha… ca apoi sa se bata pensionarul cu pumnul in piept cum si cât de bine face el, nu ca Fluture care „ha ha ha”…

    • Am uitat in ce domeniu activeaza pensionaru? Si fluture? Sunt curios.. ba in acelasi timp sunt curios si de ce oamenii sunt asa de parca iti vine sa ii dai un pic dreptate lu marx.. pai eu am facut, am dres, am belit.. fara sa ma ajute nimeni, fa si tu la fel pt bossul tau, inteleg perfect mentalitatea asta sa nu astepti cu mana intinsa si sa zici astea cand esti boss si te doare la basca dar cand nu??

      00
  29. Partea nasoala e ca nu prea te poti vaita acolo, doar aici pe blog. :) Porcaria asta se intampla in multe firme mari cu reguli fixe si idei putine.

    00
  30. misto articol fluture, scris raw, unfiltered. Bravo!

    00
  31. Nu are nici o legătură “cadre” cu orele peste program.

    00
    • Nu are nici o legatura pentru ca nu o vezi tu…

    • @Fluture
      Cei din categoria “cadre” pot face ore suplimentare în Franța și sunt plătite dacă îți este cerut să le efectuezi de către angajator.

      Probabil ție ți-au oferit contract de tip “forfait” și da, atunci este obligatoriu să aparții acelei categorii “cadre”

      Ceea ce probabil nu ți-au spus este că în cadrul unui contract de tip “forfait” trebuie să efectuezi minim 218 zile de lucru. Legea nu fixează numărul de ore. În caz că depăsești numărul de ore legal, (35 săptămânal) nu îți sunt plătite. În caz că faci mai puține, salariul se menține.

      Să susții că dacă aparții categoriei cadre nu îți sunt plătite orele suplimentare este o prostie, totul depinde de tipul de contract.

      00
    • Teoria si practica. In teorie, am contract de cadre cu 35 ore pe saptamana. In practica, daca e nevoie sa intervin undeva sâmbata si/sau duminica, nu calculez nici o ora suplimentara. Si nici daca trebuie sa ma duc la un magazin dupa ora 20, când se inchide.

      In teorie, ai un contract sa faci „a,b,c si d”. In practica, faci si putin „e” si un pic de „f” si, daca te rugam frumos faci si putin „g”.

    • Fluture,
      Sunt de acord cu teoria și practica.
      Dar asta se aplică și în categoria «employé » , nu numai în categoria «cadre»

      Ceea ce vreau eu să înțelegi este că dacă faci parte din categoria «cadre» nu exonerează angajatorul de plata orelor suplimentare, legal vorbind.

      Angajatorul poate să îți ceară să te prezinți sâmbăta sau să rămâi peste program și dacă ești « employé ». În ambele cazuri trebuie să îți ofere zile de récup sau plata orelor efectuate.

      Spor la noul servici.

      00
    • te las pe tine sa vezi sintagma „la grande majorité”

      Libres d’organiser leur temps de travail en fonction de leur charge de travail, la grande majorité des cadres dits « autonomes » travaille au forfait, en général fixé à 218 jours maximum par an compensés par 11 jours de RTT. S’ils dépassent leur quota de 218 jours, ils pourraient donc être payés en jour supplémentaire – et bénéficier d’exonérations des cotisations salariales et d’impôt – à la condition : 1) que leur entreprise soit d’accord pour payer ce ou ces jours supplémentaires (donc qu’il reconnaisse le surcroît de travail) 2)… et que le salarié renonce à ses RTT ! Par euphémisme, on dira que ce dispositif paraît difficilement applicable.

      Il est toujours aussi difficile pour un cadre au forfait d’obtenir la reconnaissance de ses heures supplémentaires par l’employeur, même s’il arrive avant tout le monde au bureau le matin et qu’il éteint les lumières de l’openspace presque chaque soir. Car une rémunération forfaitaire tient justement compte d’un certain nombre d’heures supplémentaires par mois dont le paiement est intégré dans le salaire au forfait. Au-delà de ce nombre, le cadre fait donc des heures supplémentaires et devrait être rémunéré en plus. Sauf que nombre de cadres travaille sous une convention de forfait… dont ils n’ont jamais vu la couleur. Le code du travail n’oblige pas l’employeur à l’écrire, ni a fortiori à la faire signer par le cadre. D’où la difficulté pratique à faire reconnaître et payer des heures supplémentaires au delà de son forfait.

    • M-au facut „cadre” tocmai ca sa nu aiba ei probleme cu orele suplimentare. Dar, recunosc, mi-au spus ca ma lasa sa-mi gestionez orele, iar daca intr-o zi am intervenit 3 ore peste (sau intr-o sâmbata, duminica), mi le iau apoi cam când vreau. Daca vreau, a doua zi vin cu 3 ore mai târziu. Sau plec cu 3 ore mai devreme. Sau le „strâng” si imi iau o zi intreaga când s-o face o zi.

      Daca esti employé, poti refuza mai usor orele suplimentare. Esti incadrat, ai orar fix scris in contract, nu au nici o sansa sa te puna sa lucrezi 4 duminici la rând, de exemplu, daca tu nu vrei, oricât de mult sunt ei dispusi sa-ti plateasca orele alea suplimentare. In schimb, nici nu prea poti sa-ti iei tu o dupa-amiaza libera de azi pe mâine ca asa ai avut tu chef sa profiti de razele soarelui…

    • Fluture,
      Te contrazici cu un contabil 😁

      Din ce ai spus mai sus, tu fiind la 35 ore săptămânal nu ai contract de tip “forfait” iar orele suplimentare trebuie să îți fie plătite (în teorie) chiar dacă aparții din categoria “cadre”

      Mi-a plăcut mult dreptul social, știu ce vorbesc 😋

      00
  32. dat fiind că în franța, caută ceva de la SIE. acolo unde am fost eu in vizită…

  33. Sincer sa fiu nu imi vine sa cred ca e scris de fluture, ii urez numa bine, sa ajunga si el capitalist sa-l doara la basca de vinituri si sa-si permita a5 nou.

    00
  34. Vad ca o groaza au comentat ca da, vii cu sculele de acasa; ca da, te pune firma sa cheltui din banii tai si-ti deconteaza la sfarsit de luna… Ma rog, ce voiam sa zic: la ce „firme” de sclavi lucrati, băbăeţ? Schimbati si voi jobul, nu va mai plangeti atata.

    00
  35. Fluture stiu eu un electrician in Paris daca te intereseaza😂😂 iei si tu un comision :))

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile