Canon resimte criza

Producătorul de echipamente foto a avut un sfârşit de an greu. În ultima parte a anului 2008 profitul a scăzut cu 91% pentru Canon. Nasol.

Canon said digital camera prices fell roughly 20 percent in 2008 and are expected to slide 10 to 15 percent in 2009.

AFP are toată ştirea. Mai ţineţi minte ce spuneam prin noiembrie?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

12 comentarii

  1. Eu vreau sa imi cumpar un 400d… Am gasit pe un site la 12 milioane. Oare sa mai astept poate scad preturile?

    00
  2. Problema cu multitudinea de modele nu e neaparat. La fel ca in cazul Nokia, modelele (vag diferite) sunt plasate pe piete diferite.Asta se intampla exclusiv in gama low-end, consumer. Intr-adevar, modelele profi n-au ce cauta intr-o varietate atat de mare pe piata.

    Magazinele online din afara stiu asta, motiv pentru care e putin probabil sa gasesti 10 variante ale aceleasi camere la un magazin care se respecta. In fine, in Romania si nu numai e un cumul de piete si valori si per total iese nasol.

    Problema care nu i-a afectat numai pe Canon ci pe mai toti producatorii japonezi de aparate este ca nu se mai vinde atat de mult in gama high-end. La fel ca la masini s-a ajuns la o saturatie. Daca iti cumperi un Canon de 200 de milioane sau un Haselbald de 500 probabil iti vei mai lua o noua camera dupa vreo 5-6 ani motiv pentru care nu se justifica ”imbunatatirea continua” a modelelor si investitia in publicitate. Nu cred ca o sa sufere extrem de mult Canon pe sectorul DSLR consumer , Panasonic sau Fuji pe ultra-zoom sau Nikon pe DSLR-uri middle range.

    Suferinta cea mare va veni din lipsa vanzarilor in volume (Canon inca o mai drege, cu oricate sute de modele ar avea) si din lipsa vanzarilor de la varful gamei care aduceau intotdeauna profit imens (cu exceptia senzorilor, diferentele de fabricatie nu erau atat de mari si nu justificau diferenta dintre modelul X – consumer si modelul Y – prosumer => profit nenorocit pentru 100 de aparate vandute).

    00
  3. ^Nu e neaparat cauza pierderilor financiare (am uitat sa inchei o propozitie – too much work and no sleep)

    00
  4. Cum e cu Nikon… Let the warfare begin :D

    00
  5. Pai tocmai asta e. Pe clasa consumer , adica la Point’n Shooturile alea mici poti avea 10 modele vag diferite. Iti permiti : ai aceeasi tehnologie de fabricatie a senzorilor, majoritatea deosebirilor sunt din software sau din programarea cipului (daca maresti voltajul care trece prin senzori poti creste arificial ISO-ul …vezi Benq).

    Dar cand pe clasa DSLR , consumer si prosumer, ai vreo 10-15 modele, toate cu linii diferite de fabricatie si uneori cu lentile diferite si incompatibile intre ele e clar ca la un timp o sa ajungi la situatia la care publicul va dori maxim niste accesorii pentru camera aia si nu va avea pretentia sa o schimbe. Daca mai ai si una bucata concurent obsedat e si mai mare graba sa ataci piata cu modele. De fapt , pentru unii (vezi Nikon), concurenta devine o obsesie.

    00
  6. Probabil ca vor reduce preturile ca sa-si mentina vanzarile. De fapt, sper sa faca asta pentru ca vreau si eu un DSLR si un camcorder.

    00
  7. Tare. Imi cumpar DSLR mai ieftin in curand. Sper :-s.

    00
  8. @krossfire: ce sa dreaga, cand au zeci de modele pe fiecare clasa…

  9. De cand astept si eu sa imi iau un 24-70 din clasa L si un blitz…. :D

    00
  10. Nu ştiu de ce, dar conform criteriilor enunţate de tine atunci, io cred că urmează Sony…

    00
  11. Lipsa profitului o sa se vada in lansarea si dezvoltarea de noi produse. Ceea ce ar fi cam nasol.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube