Când să se lucreze la sistemul de încălzire centralizat?

La iarnă, nici Capitala nu este ferită de întreruperea încălzirii din moment ce reţeaua de distribuţie pierde peste 30% din apa caldă transportată, iar reparaţii nu s-au făcut. (sursa)

Faza e așa:

  1. vara nu poți să oprești apa caldă, că e cald, frate, transpiri, tre’ să faci duș. deja e plin de mirosuri în transportul în comun, dacă mai oprești și apa caldă se scorojesc pereții.
  2. toamna nu se poate, că se întoarce lumea la muncă, se duc la serviciu, nu se face să mergi nespălat, ce vor zice colegii?
  3. iarna deja sistemul ar trebui să fie gata.
  4. primăvara nu-i mai pasă nimănui, oamenii sunt bucuroși că au scăpat de iarnă.

La noi pe aici s-au înlocuit țevile vara. Au lucrat câteva zile înainte, apoi au oprit apa o zi per tronson, au lucrat câteva zile după și gata. Dar la bloc…

 

calorifer.jpg

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. Eu nu inteleg ideea sistemului centralizat. Nu acum.

    00
    • o centrală costă 3.000 lei, caloriferele incă 2000 lei. majoritatea nu își permit acestea cheltuieli, fiind săraci lipiți și mulțumitori lui ceaușescu că le-a dat casă.

    • @vali: Nu toata lumea trebuie sa fie proprietara. Sau nu in anumite zone. Dar aici nu vorbim de saracie. Vorbim de masuri populiste. Vorbim de 2 milioane de locuitori. Vorbim….nu stiu de ce vorbim.

      00
    • Corect, nu toata lumea trebuie sa fie proprietara. Sa te vad cat o sa te coste painea/ziarul/intretinerea cand oricarui om va trebui sa ii cresti salariul lunar cu 250 de euro. Sau urmeaza sa ne spui ca nu toata lumea trebuie sa doarma fara bunici in aceeasi camera.

      00
    • Ce tot bajbai acolo basile ?

      00
    • Bunica-mea si-a facut CAR (casa de ajutor reciproc – this is a thing), pt 4500 de lei si si-a pus centrala+calorifere+termostat pt ca n-a mai suportat. Are pensie 1500 de lei si s-a descurcat, luna viitoare termina cu ratele la CAR si e fericita ca toata iarna n-a platit mai mult 100 de lei gaz, iar intretinerea la 2 camere ale ei a ajuns la ~120-150 lei (fata de 4-450 cat era pe timp de iarna). Vara a platit cate 10-12 lei gaz si intretinere 100-120 de lei. Deci, da, se poate

      00
    • da, dar ăia sunt banii de bere, de reviste porno, de alte căcaturi. românii au cheltuieli…

    • ai imbatranit vali.

      00
    • @ Paul: Mda, Tiriac are niste masini misto. Tu de ce n-ai ? Ca doar uite, se poate.
      Cam e si cu pensia bunicii.
      In Romania, din nefericire, o pensionara cu pensie de 1500 NU E UN EXEMPLU, dragule.
      Bunica-mea, dupa o viata de munca, are vreo 800; de fapt, cam toti pensionarii pe care-i stiu se invart pe la maximum 1000. Vino in lumea reala. Nu conteaza ca ii ajut eu sau nu, aici discutam principiul exemplului dat de persoana cu pensie de 1500. Nu e aplicabil si gata.

      00
    • Paul, bunica-ta e o norocoasa; majoritatea pensionarilor au mai putin de 1000 de lei pe luna, chiar si eu am venit mai mic ca ea, asa ca… de unde?

      00
    • @zoso
      Putin eronat pretul de 3000 centrala si 2000 caloriferele. O centrala de montat de la 0 la cheie te duce vreo 8000 de lei. Peste ce ai zis tu mai e montajul, mai sunt tevile, mai sunt reparatiile dupa gauri and stuff, mai e trasul tevii de gaz + proiect, aprobari si restul cacaturilor( chiar daca ai teava la usa si contor pt gaz trebuie altul mai mare si alta teava in casa care tre sa fie mai groasa, pentru centrala). Daca le pui pe toate pe hartie si contabilizezi cheltuielile da mai mult de 5000 de lei cat ai estimat tu. Eu in minunatul Galati nu am gasit centrala + calorifere + montaj mai jos de 6500 de lei. Pretul e fara teava de gaz, aprobari, contor nou, proiect pentru teava si restul acareturilor. Depinde si la ce etaj stai daca stai la 10 si nu e trasa teava mai intervin alti bani, alt circ.

      00
    • Să înțeleg că au pensii mici și nu își permit să plătească o rată de 250 de lei timp de 18 luni, dar își permit să plătească 400-450 de lei la întreținere iarnă de iarnă?

      00
    • Bunicile voastre au pensiile mari. Bunica mea, dupa ce a muncit toata viata la CAP, primeste o pensie de 350 lei. Daca nu ar fi ajutata, ar muri de foame. Doar medicamentele costa 280 lei. Si nu este dansa un caz singular.
      Parintii mai au vrut sa se racordeze la gaze. Au obtinut toate aprobarile, tevile au fost instalate, numai ca din fata scarii si pana la apartament ii costa 10000 lei. Amandoi castiga 2300 lei pe luna. Prin aceeasi situatie trec toti vecinii lor.

      00
  2. Ce e mai teribil e ca primariile sunt aproape de a obtine fonduri pt repararea retelelor centralizate(in Timisoara stiu ca au obtinut). Adica UE da bani pt a continua aceasta hidosenie comunista generatoare de pierderi si de furturi si de romanisme. Daca tot le da bani sa dea bani pt extinderea retelelor de gaze inclusiv la nivel de scara si in ultima speta de ajutor in rate si in ce o fi de instalatie proprie pt incalzire. Altfel povestea asta va continua la nesfarsit sau va deveni o pb sociala extrema.

    00
    • Din perspectiva asta Oradea cred ca da lectii altor orase. Aproape intreg sistemul este in curs de inlocuire, deja s-au redus pierderile la jumate cica.

      Lumea e foarte enervata pentru ca peste vara se tot opreste apa calda pe tronsoane/cartiere, dar adevarul e ca pe fonduri europene se va schimba tot + se adauga utilitati catorva sate/localitati apropiate.

      UE da bani, dar cum nu se pot fura, Oprescu probabil n-are nici un interes, sau e vorba de lene pur si simplu, nu stiu ce sa zic.

      00
    • @manu: Boss, Sibiul nu mai are sistem centralizat de prin 2000-2002. Deci ce-i in restu tarii mi se par baliverne si mizerii. Si sa nu imi zica careva ca din 120.000-160.000 sau cat dumnezeu are Sibiul nu o fost nici un sarac.

      00
    • Idem Baia Mare. De la inceputul anilor 2000 nu mai exista sistem centralizat, toata lumea are centrale, convectoare, boilere, sobe. Dupa posibilitati. Si asta e un oras sarac pe langa altele. Asa ca nu inteleg si nu vreau sa inteleg de ce in alte locuri nu se poate. Si se tine mana intinsa dupa subventii de la stat si se ofteaza ca e prea cald, prea frig, prea multa caldura, prea putina, nu e apa calda, e prea calda apa rece, etc.

      00
  3. NOU
    #18

    Cel mai ok este sa ai centrala proprie, platesti exact cat consumi, o pornesti exact cand vrei, si nu vei avea nici pierderi mari daca ai izolatie ok.

    00
  4. Apropo de sistem centralizat. In vreo luna sau doua (dupa cum vine frigul) o sa fie iar ceva scandal ca desteptii au dat anul trecut lege ca toata lumea fie centrala fie repartitoare. Crezi ca a bagat-o careva in seama?
    Nu-i problema, dam OUG si o amanam ca la noi merge si asa

    00
  5. Din ce am mai citit se pare ca un generator de energie calorica este mai eficient daca e mai mare si cu mai multi consumatori. Probabil ar fi bine sa se faca centrale de bloc, de zona, cartier etc. Sistemul de distributie de gaze nu cred ca face fata tuturor. Incalzirea centralizata foloseste si alti combustibili in afara de metan. Nici sistemul de distributie a energiei electrice nu ar face fata daca toti am utiliza incalzitoare pe curent.

    00
  6. Din punct de vedere economic cel mai rentabile sunt microcentralele de cartier care deservesc 2-5 blocuri sau chiar o singura cladire mai mare ( neaparat izolate termic ). Centrala de apartament e o cacanarie atata timp cat de la apartamentul tau se incalzesc casa scarii si vecinii; si totodata privita la ansamblu de sa zicem 200 de bucati genereaza costuri mai mari de intretinere ale echipamentelor, poluare, etc

    00
  7. Cum pui centrala intr-un apartament de bloc, in 5 pasi:
    1. incepi prin a fute exteriorul cladirii ca sa iti traga o ALTA teava de gaze (ca una nu-i de-ajuns), dupa care
    2. trebuie sa gasesti loc in apartament (unde? ca in general sunt mici si n-au depozitari) pentru inca o masina de spalat (realist vorbind, cel putin atat o sa ocupe centrala) , dupa aia
    3. trebuie sa darami jumatate de apartament sa racordezi caloriferele (sau, faci romaneste, elegant, si tragi tevi la vedere prin toata casa), iar la final
    4. trebuie sa ai incredere intr-un gibon care nici nu stie sa tine o carte cu susul in sus ca iti va instala corect si fiabil un fel de bomba in mijlocul apartamentului – un gand la fel de confortabil ca si ideea de a avea o butelie la aragaz -, iar, dupa un timp
    5. trebuie sa schimbi sandramaua, ca dupa 10 ani „nu se mai fabrica modelul”, si fix cand incep sa se uzeze diverse componente, nema piese (sau, din nou, romaneste, poti pune piese second-hand ori „de la una la fel”, ca fix asta vrei la o chestie care functioneaza cu gaze)
    –––––––––––-
    Deci nu, nu vad inconveniente majore in a iti instala centrala in apartament.
    In Bucuresti inca am vechiul nostru apartament si, dupa un scurt rationament, am preferat sa raman cu „incalzirea centralizata”.

    00
    • Sandramaua se schimbă dupa 10 ani pentru ca asta e durata normala de functionare a unei centrale. Dupa perioada asta, nu ti se mai da autorizatie pt ea (ISCIR-izare)

      00
    • Cam asa este…Plus ca daca se strica sandramaua esti singur la mila furnizorului.

      Noi am patit-o trei ierni la rand (si la Londra, nu in .Ro). Se strica centrala, frig in casa de ia naiba, apa ca gheata, British Gas are slot de reparat boilere poimaine de la 09.00-18.00, nu conteaza ca poimaine e zi de munca, nu conteaza ca de azi pana poimaine trebuie sa porti caciula de pisica vie in casa – nu ca ai vrea tu, neeaparat, dar vrea pisica neeaparat :)

      Plus ca, asa cum zice Capsuna mai sus, iti darami casa. Noi am cumparat casa cu un boiler vechi, care a mai tinut cat a mai tinut, dupa care si-a dat obstescul sfarsit in a doua iarna. Cand, in sfarsit, unul dintre tehnicienii care au venit sa repare hurdubaia a recunoscut ca e mort (eram asigurati, deci trebuiau sa il inlocuiasca gratuit, asa ca preferau sa vina din sapatamana in saptamana, sa il fatuiasca pentru o zi, si se ne mai dea un slot de reparatii peste trei zile) am dat in alte alea…

      Sistemul de evacuare al boilerului vechi nu mai era legal (HS&E). Te-ai gandi ca daca era atat de periculos nu ne-ar fi lasat sa stam cu el in casa trei ani, dar…In fine, Solutia simpla era ca boilerul sa ramana unde era, pe peretele comun cu casa vecina (casa e Victorian Terrace), dar sa se traga teava de evacuare prin mijlocul bucatariei, la un unghi, si la o inaltime la care Mr. Trijin ar fi trebuit sa se aplece ca sa treaca pe dedesubt.

      Solutia complicata era sa se mute boilerul pe zidul exterior, care dadea in gradina – ceea ce, evident, implica tragerea tevilor prin tavan…Va scutesc de si mai multe detalii. A fost ca la razboi la mine in bucatarie o saptamana.

      Cert este ca boilerul nou instalat avea un defect de fabricatie – as rade daca n-ar fi de plans, si ca s-a stricat definitiv exact in ziua in care am inchiriat casa si ne-am mutat naibii de acolo; nu ne mutam peste drum, ci peste Maneca, in Germania, deci a trebuit sa ii lasam sa resolve rahatul… Macar a doua inlocuire a fost mai putin traumatica.

      Pentru noi, chiriasii nu au fost amuzati :P Asigurarea era transmisibila, deci chiriasii nu au avut de platit. Nu e nevoie sa spun ca British Gas nu si-a capatat mai multi fani.

      Serios, ni s-a luat de centrala proprie pentru vecie.

      00
  8. Toti stau in case/apartamente de peste 50,000 de mii de euro dar nu is permit 1,000 de euro pentru o centrala care sa le asigure comfort. Lumea e obisnuita sa primeasca pe gratis, nu iti permiti 3 camere pe centru poti merge in alte cartiere la 2 camere si sa bani de centrala.

    00
    • Eu stau in alt cartier la 2 camere primite gratis de la banca.Ce fac?Ma mut la o camera in alt oras si dau bani de o centrala?Lumineaza-ma maestre.

      00
  9. Bucuresteni!

    00
  10. Dw, serios-serios?Despre ce gratis vorbești. Încălzirea aia se plătește. Și nu îmi spune de subvenția la gigacalorie, ca îți spun fix ce zicea Gabi de 30 % pierderi, de monopol pe piața de distribuție ( și gaze și energie termica) și de alte lucruri pentru care niște unii ar trebui sa stea în pușcărie.

    Încălzirea cu agent termic nu are nimic în comun cu suntem săraci și vrem gratis.

    1) Exista un sistem care ar trebui sa polueze pentru încălzire in afara orașului, ca da, e super șmecherie ca la un bloc de zece etaje (numa’ bogați stau în ele) sa ai 40-100 de evacuări de CO2.

    2) Poate ca nu vreau sa stau cu o chestie pe gaz în casă. Centrala impune niște norme legate de aerisire și poziționare care cel mai des nu se respecta în totalitate, la blocuri, ca nu ți se trage țeavă pe unde ai tu cel mai bun loc în care ai monta centrala și oricum exista un număr de compromisuri in funcție de situația din fiecare apartament

    3) nu peste tot ți se accepta debranșarea.

    4) nu peste tot e fezabil sa rebransezi gazul astfel ca sa poți fi contorizat individual. La mine, par example, sa rebransez gazul costa nu 1000, ci vreo minim 5000 de euro sa îmi trag conducta separata prin afara blocului presupunând ca as primi aprobare. Și îmi permit, dar la ce bun, de banii ăștia plătesc încălzirea 7 ani, minim.

    5) Cel mai simplu e sa trec pe electric, dar în afara de faptul ca nu se justifică, momentan, decizia – fiind o opțiune cu costuri lunare mai mari, rețelele electrice din București nu sunt cunoscute ca fiind cele mai stabile din lume. Am prins și întreruperi în furnizare de 12 ore. Da, doisprezece.

    Asa ca, hai sa spunem ca sunt toți niște săraci, ca sa arătăm ca suntem noi prosti, iar când zic noi, ma refer la tine.

    00
  11. pe centralizat esti boier, ai caldura la max iarna stai in maieu cu geamu deschis si platesti super putin, verificat ap. 3 camere militari ~300 lei. acelasi mp cu centrala platesc cat consuma, tre sa aiba grija sa opreasca cand pleaca, daca ar lasa echivalent ar plati peste 2000 lei

    00
  12. La bloc cel mai bun sistem este cel centralizat, eventual centrala pe bloc, ceea ce s-a si propus la un moment dat…
    Daca vecinul sau chiar mai multi vecini pleaca in concediu din Octombrie pana in Martie, chiar daca ai centrala ta, nu e prea vesel sa te incalzesti singur.

    00
  13. Când se va liberaliza prețul la gaze s-ar putea ca unii să plângă după sistemul centralizat.

    00
  14. iar au inceput liberalii condusi de Mandruta cu „daca nu iti permiti centrala esti un sarac, saracule”. Probabil nu aveti bani de o chiftea dar vedeti lumea „de dreapta”. Marsh ma

    00
  15. Vrei sa schimbi conducte in jumate de oras? Foarte bine. Le montezi pe toate paralel cu reteaua utilizata si n 2 zile le conectezi la sursa dupa care in alte 2 zile tai de la sursa vechea retea. Ce pana mea e asa greu?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.