Campania împotriva obezității…

Sunt curios cum se va desfășura

În contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Obezităţii, a fost lansată luni campania „Controlează obezitatea”, desfăşurată sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. (sursa)

Eu vin din partea cealaltă a problemei, după o luptă de 20 de ani cu a avea o greutate mai apropiată de ceea ce considerăm “normalitate”, știu cât de greu este să te lupți cu metabolismul și cu tentațiile. Constant auzeam de la toată lumea îndemnul “de ce nu te îngrași și tu”, de parcă eu făceam ceva special ca să arăt ca și cum nu mănânc cu lunile.

Așa este și cu persoanele supraponderale. Plus, metabolismul se schimbă cu vârsta, și devine mai greu să dai jos kilogramele pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Eu aș pune accent pe ce mâncăm și cât mâncăm, asta pentru că văd două faze constant.

Prima este că nu ne oprim din mâncat când este destul, ci când nu mai putem. Pentru că e rușine să lași în farfurie. Fuck you, o să las în farfurie în continuare, la fel cum am făcut în ultimii 30 de ani. Pentru că nu e normal să îmi dicteze cineva cât să mănânc. Mănânc cât vreau și cât simt.

Am fost la grătare și am rămas șocat să văd oameni care păreau normali mâncând triplu decât mâncau în mod normal, pentru că apoi să facă nimic. Când ai nevoie de calorii, că soliciți corpul, e oarecum normal să mănânci mai mult, orice ar însemna asta. Dar să bagi ca spartul în tine doar pentru că e acolo mi se pare aberant.

Știu, dar poate ar trebui să ne mai vindecăm de traumele de acum 30 de ani, când nu aveam ce mânca. Acum avem și au trecut 30 de ani, hai să ne mai potolim cu scuza asta.

A doua este că mâncăm foarte multă prăjeală și carne cu grăsimi. Pentru că ceafa e ieftină, micii sunt ieftini, șnițelul e ieftin, fast food-ul e ieftin. Salată dacă facem, o înecăm în ulei, pentru gust.

Atenție, nu zic să nu mai mâncăm deloc fast food, zic că poate nu e o idee bună să mâncăm zi de zi. Am auzit inclusiv “facem acasă, e mai sănătos”.

 

 

mancare-fast-food

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

98 comentarii

  1. Vrei sa spui ca, daca tu te duci la all inclusiv, nu iti umpli 3 farfurii? :))

    Comentariu apreciat.9212
    • Alea nici macar nu se mananca doar se iroseste mancare.

      Comentariu apreciat.566
    • Din experienta mea de All Inclusive cu copii treaba sta cam asa:

      – In prima zi cand ajungi bagi ca disperatul ca ajungi cu foamea-n gat: 1h de cand mananci pana pleci + drumul pana la aeroport (1h) + stat in aeroport 2-3h + 3h zborul + 1h pana la hotel, te cazezi etc = foame mare
      – In zilele 2-3 e ok mancarea, te acomodezi
      – In zilele 3-x ti se cam ia si ciugulesti intre mese cand ti se face foame (mai un burger, mai o felie de pizza). Eu de multe ori nici nu ma mai duc la mesele principale sau bag doar fructe. Nu prea ma intorc cu kg in plus.

      My 2c!

      Indecis. Tu ce zici?2943
    • Cam asa este si la mine. Mananc mult in primele 2-3 zile si apoi incep sa ciugulesc cate putin.

      46
  2. Dulciurile/zaharul ne ingrasa mai mult ca si carnea, in special sucurile dulci pe care unii le beau in loc de apa.

    Comentariu apreciat.13514
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3399
    • @Stefan: intradevar, acel „si” pus gratuit ca sa evite cacofonia suna ca naiba. Dar de aici si pana la a spune ca a macelarit lb romana, e cale lunga.

      Comentariu apreciat.867
    • Cacofonia, prin definitie, inseamna ceva ce suna ca naiba. Deci n-a evitat absolut nimic, dimpotriva, a introdus o cacofonie cat casa. Multa lume crede ca orice alaturare de silabe care incep cu „c” este cacofonie si trebuie evitata cu orice pret, inclusiv cu pretul unei cacofonii mai mari. Asa au aparut exprimari de tipul „ai mei copii” in loc de „copiii mei”, sau „ca virgula cand”, cu cuvantul „virgula” rostit in gura mare.
      Sa zici „ingrasa mai mult ca si carnea” inseamna sa macelaresti limba romana. Mai ales ca ai varianta mult mai simpla si mai corecta „ingrasa mai mult decat carnea”.
      Dar unii se feresc si de „decat” ca dracul de tamaie, de frica sa nu-l foloseasca gresit (pe modelul „am decat un leu”) si asa apar abominatii de genul „ca si” cu sensul de „decat”.

      Comentariu apreciat.535
    • @None: decat folosit cu sensul de doar este o dovada de analfabetism crunt, deci nu cred ca isi are locul aici. Cred ca frica de a folosi decat vine de la a nu sti in ce situatie a comparatiei te afli. In cazul nostru, e o comparatie de inegalitate si putea fi folosit fara probleme.

      134
  3. Salut, aici un băiat care a avut 110kg la un moment dat, care a încercat toate variantele bune și nebune de a slăbi, inclusiv cele imbecile cu diete minune.
    Singurul lucru care a funcționat: mișcare în mod constant. Nu de performanță, nu tras ca nebunul – pentru că ți se acrește repede dacă tragi ca nebunul.
    Știu că nimeni nu vrea să audă asta, dar constanța este cheia.
    Spor la pași, nu la pastile de slăbit!

    Comentariu apreciat.17210
    • salut un baiat

      Comentariu apreciat.861
    • @radu amator, inca am 120kg. Si burtica.
      Doar ca acum pot face Balea Lac – Moldoveanu intr-o singura zi. Lumina ;))

      Comentariu apreciat.431
    • nuuu, pai si ceaiurile si iaurturile alea vrei sa zici ca nu fac nimic?

      Comentariu apreciat.351
    • 1. Miscare cardio = inima buna si circulatie ok (asta e nasoala indiferent de forma ta pt ca e necesar sa iti faci inima sa bubuie ca sa ai beneficii)

      2. Miscare forta sala = cresti masa musculara ca sa nu iti rupi soldu instant la 50 de ani ca ai alunecat pe gheata ca sclavu

      3. Mananci mai putin decat ai nevoie = dai jos grasime dar si muschi inevitabil. Nu ai cum sa dai jos doar grasimea. Ce arzi ca calorii cand faci miscare e nimic indiferent, nu te poti baza pe sport sa dai jos grasimea(mai ales de pe.organe de unde e important).

      4. Mananci chestii decente (neprocesate, fara zahar, faina si prajeli) = te simti si bine in timp ce faci toate de mai sus.

      Daca faci doar o parte din cele 4 chestii te vei bucura doar de beneficiile respective fara restul care se completeaza perfect intre ele.

      Comentariu apreciat.717
    • A functionat pentru tine. Asta nu inseamna ca functioneaza pentru toata lumea.

      Dau exemplu de doua persoane varste apropiate – facem cam acelasi tip de miscare, facem si sport. Totul impreuna. Eu manc de doua ori mai mult decat persoana de langa mine, si mancam aceleasi chestii. Eu nu pun deloc pe mine. Daca persoana a doua ar manca cat mine s-ar ingrasa. Tine de metabolism, cum zice si Vali.

      Indecis. Tu ce zici?2226
    • Radu, acum zi si ce inseamna ca nebunul din punctul tau de vedere. Ca tu esti totusi alergator de ultramaratoane.

      82
    • @weeeq Stii ca metabolismul nu e ceva aura magica care asa o ai si aia e? Si metabolismul ala e rezultatul actiunilor tale.. nu e ceva dat de la sf petru.

      177
    • @Sorin: am alergat niște ultramaratoane, dar sunt o picătură într-un ocean de lucruri mici făcute constant. Depinde și cum le parcurgi: una este să tragi până nu mai poți, alta e să pleci în cursă cu gândul că nu trebuie să doară, mai iei o pauză, mai mănânci, mai faci o poză, iar la final nu ajungi distrus.
      La fel ca la condus: doi oameni pot face același drum cu o încărcătură emoțională și fizică diferită: unul ajunge nervos și obosit la destinație, altul mult mai relaxat și fresh, iar diferența între cei doi este de câteva minute.

      Indecis. Tu ce zici?273
    • @Cristian: eu daca vreau sa slabesc manc cat persoana din exemplul meu. Iar persoana respectiva doar se mentine asa.

      Si vorbim de aceiais mancare si acelasi stil de viata si efort. Si vem ca 6-7 ani de cand facem aceleasi lucruri.

      Eu doar voiam sa zic ca ce functioneaza la o persoana nu merge la alta si sa recomanzi cuiva ceva ve functioneaza la tine si sa mai si zici ca e usor arata doar narcisism si ego :)

      82
  4. poate ar trebui sa discutam si despre cum unii dintre noi am avut mame si bunici care ne bateau feroce daca nu mancam tot din cele 2 feluri de mancare obligatorii. parca iti vine sa mananci tot din farfurie dupa ce ai fost dat cu capul de faianta (si s-a si spart). ca tot e martie!

    Comentariu apreciat.6011
    • Oh da. Mai ales pe mine care eram slabanog. Si faceau si mancare de naspa. Ajunsesem sa arunc mancare pe ascuns ca sa nu iau bataie.

      Dupa ce m-am mutat de acasa si am inceput sa gatesc ce vreau eu si cum vreau eu am ajuns la o greutate normala. Fara pastile, fara suplimente.

      Comentariu apreciat.393
    • si eu aruncam mancarea! si ele gateau naspa!

      141
  5. Sa curga cu comentarii de la specialisti care fiecare spun ca toate metodele nu functioneaza cu exceptia celei care a functionat la ei.

    Slabitul e o chestie atat de personala si variata de la persoana la persoana incat nu cred ca exista o metoda universala care sa functioneze la o majoritate. La unii merge cu sport, la unii cu deficit caloric, altii au rezultate cu keto, iar pentru unii intermitent fasting e dumnezeu pe pamant. Tine mai mult de vointa si de ce mici esti dispus sa faci (pentru unii e usor sa adauge 30 min de mers pe jos, pentru altii e usor sa taie din grasimi, iar altii ar renunta la dulciuri mai repede).

    Recomandarea mea pentru cineva care incearca sa slabeasca e sa incerce mai multe metode si sa nu se dea batut daca nu ii iese din prima, sau a doua sau a zecea incercare.

    Comentariu apreciat.687
    • Pai nu exista metoda universala sa slabesti dar s-o lasi mai usor cu grasimile, prajelile si zaharul in exces e un sfat universal valabil. Si apoi vezi tu ce trebuie sa faci ca sa iti atingi scopurile.

      Comentariu apreciat.615
    • @ev21 regula de baza e sa mai in tine mai putin decat consumi si… sa faci din asta un mod de viata.
      Fara heirupisme ;))

      Comentariu apreciat.424
    • Da. Pana la urma, indiferent de metoda aleasa, tot la deficit caloric se rezuma slabirea: sa consumi mai multe calorii decat mananci.
      Ca e sport, ca e dieta, cel mai mult conteaza sa gasesti metoda care sa functioneze pe termen lung.

      Mi-am propus sa invat sa fac sport de placere si/sau cu scopuri atletice; sa nu mai merg la sala ca sa „corectez” ce n-am mancat bine in restul zilei. Provocarea ramane alimentatia.

      Comentariu apreciat.340
    • nu există metodă universală pt slăbit? Hitler nu e de acord!

      Indecis. Tu ce zici?238
    • Cum sa nu existe o metoda universala? Te poti ingrasa fara sa mananci? Nu? Problem solved.

      Indecis. Tu ce zici?267
    • @tinky, o metoda care functioneaza 100% la toata lumea este sa reduci cantitatea de calorii consumata zilnic.
      Daca ai 100 de kg si consumi 4000 de calorii pe zi, sa vezi ce usor o sa slabesti daca reduci consumul la doar 2000 de calorii pe zi.

      140
  6. Calicia este un atribut inerent al conditiei umane.

    Comentariu apreciat.340
  7. Acu cativa ani am fost in vizita la niste prieteni. Aveau un lighean plin cu mici si un bol mare cu mustar. Zic ce faceti ma? Pai tinem keto.

    Comentariu apreciat.741
  8. Eu am reușit sa slăbesc mâncând mai puțin și renunțând la băuturile acidulate (cola, etc). Atât, fără mișcare, sport, cardio, sala. Acum urmează sa merg la innot, prefer asa decât la sala.

    Comentariu apreciat.322
    • Renuntand la bauturile acidulate probabil ai redus si mai mult aportul zilnic de calorii. Chiar daca ai continuat sa bei bauturi cu zahar, in general cele fara acid au undeva pe la jumatate din cantitatea de zahar ce se regaseste in Coca Cola.

      40
  9. multe vrajeli in jurul acestui subiect, dar singura metoda care functioneaza 100% garantat e foamea. Nici un gras in pozele cu prizonierii eliberati de la Auschwitz sau din inchisoriile japoneze din WWII

    Comentariu apreciat.6431
    • pai du-te tu atunci la inchisorile japoneze si gata!

      Indecis. Tu ce zici?927
    • @zedicus it’s ok, buddy! tu ai incercat, dar nu te duce capu

      Indecis. Tu ce zici?276
    • @zedicus, ti se pare atat de greu de crezut ca vei slabi daca mananci mai putin? Sau daca mananci aceeasi cantitate de alimente, dar alegi produse cu mai putine calorii?

      101
    • Doar că foamea chioară, combinată cu o alimentație săracă în nutrienți duce la probleme la fel de mari ca obezitatea (nu aia morbidă).

      Ălora ieșiți din lagăre le-a luat minim juma de viață să repare problemele de sănătate pe care le-a provocat detenția.

      Un deficit rezonabil de calorii nu înseamnă foame tip lagăr.

      212
  10. Am avut o problema medicală și am slăbit 6 kg datorită unui regim alimentar.
    Care include ouă lapte etc nu ceva extrem.
    Care îl vrea îl postez fără probleme.

    Indecis. Tu ce zici?267
  11. slabitul e matematica si orice altceva e bs. in vs out. diferenta o face metabolismul, unii consuma calorii stand degeaba, d-asta vezi slabanogi care baga in ei ca spartii si nu se ingrasa. daca esti gras si ti se pare ca mananci normal, inseamna ca ai un metabolism incet si trebuie sa iti asumi ca va trebui sa mananci mai putin.
    oricum, astea sunt ultimele discutii pe subiect. vine si la noi valul de fat is beautiful, body acceptance si alte rahaturi. cu influenceri care se filmeaza bagand in ei ca spartii si pe urma crapa la 35 de ani

    Comentariu apreciat.496
  12. 58 de ani și un maxim istoric de 86 kg.
    Pensionar peste 2 luni (nu special, pe grupa de muncă 0 și 1).
    Acum, 82 kg de 3 ani.
    Rețeta este: mișcarea (un minim de 4000 km/an cu bicicleta și mersul pe jos.
    Și, nu golim frigiderul seara sau după o plimbare mai lungă…
    Nu folosim mașina pentru cumpărături, decât o singură zi la un interval de 2 săptămâni.
    În rest, cu ea în vacanțe + escapade de weekend în afara orașului.
    Eu, am lucrat mereu numai pe mare și soția este în remote de vreo 4 ani.
    Ieșim seara la o plimbare de 1 oră (la pas sau cu bicicleta, funcție de vreme), la întoarcere intrăm și cumpărăm câte puțin (cât avem nevoie).
    Am pe bicicletă un rucsac textil de 10 litri, care merge pus pe spate.

    Comentariu apreciat.4711
  13. E ușor de spus renunțați la sare, zahăr și grăsimi. Zilnic pe tv, radio.
    Intri în orice supermarket: în afară de legume și fructe nu cred să fie vreun produs care să nu conțină în exces fie sare, fie zahăr, fie grăsimi(vegetale, trans).
    Mâncarea e făcută să fie mai gustoasă, mai delicioasă prin tot felul de potențiatori de gust și miros.
    Rămâi trăznit când afli că mâncarea este făcută să fie mai moale ca să poți mânca mai mult și că efectul secundar se manifestă la copii care nu mai dezvoltă oasele feței și deja nu mai vorbim de aparat dentar ci de aparat pentru maxilar.
    8 ani/44kg.

    Nu zic asta ca să ne scutim de vina de a ne pune cu fundul în mașină pentru 500m ci pentru cei care încearcă, au redus cantități, sare, zahăr și grăsimi și fac mișcare și cu toate acestea nu văd rezultatele. Lipsa rezultatelor sapă adânc la motivație. Nu renunțați. Nu am dat jos kilogramele visate, dar măcar urcăm scările fără să ne pierdem suflul și putem să ne închidem la șireturi. Take the win.

    Comentariu apreciat.494
  14. Ce a mers la mine (am slăbit peste 50 kg):

    1. În primul rând discuția și motivația personală. Ajungi la un moment dat când iti dai seama ca nu e ok, ca nu ești ok. Mai ales mâncatul pe fond de stres.

    2. Am încercat sa alerg, dar nu a mers – presiune mare pe genunchi, așa ca am început cu plimbări, din ce în ce mai lungi și mai rapide. Sala nu a fost ok, sunt sensibil la mirosul de transpirație. Bazin da, a funcționat.

    3. Am început sa schimb Alimentația. Cu cât efortul era mai intens, cu atât mai mare foamea de după. Am început sa scad porțiile gradual. Am descoperit aplicații de contorizat caloriile după eticheta (my fitness pal), și am început sa fiu mai strict. În final, am ajuns la concluzia ca macronutrienții sunt cei mai importanți.

    4. Am început sa pot sa alternez mersul cu alergatul, ca apoi doar sa alerg. Am participat graudual la 5k-10k-21… urmând maratoanele și motivația de antrenat din spate. Apoi am descoperit montanele. Alte limite, alți mușchi pe care nu știam ca ii am. Am descoperit priveliștile de vis, incomparabile cu alergarea prin oraș. A urmat perioada de platou, mult de citit și experimentat, unde indiferent de antrenament, kilogramele rămâneau aceleași. Așa am descoperit antrenamentele pentru ultra și nevoia de a-mi observa constant corpul (sport watch, platforma de analiza a antrenamentului mai avansată, înțeles diverse metrice).

    5. Ajuns la greutatea „ideală”, diverse participatii la ultra (inclusiv montane, unde diferențele de nivel s-au simțit pe deplin). Au urmat diverse mici impedimente datorită unor forțări nerealiste, (mici probleme la genunchi). Așa am descoperit ciclismul, care a dus către MTB (în diverse forme, touring, downhill – cu micile căzături de rigoare și maxim de entuziasm). Da, mă bucur de un hiking în pas mai rapid, sau de un trailrunning pe o vreme superba, dar zero competitii. Mă opresc, fac poze, savurez.

    6. Sfat? important e sa începi! restul depinde de tine, de ce fel de persoana ești (cauți scuze, sau te motivezi). Alegeți o activitate care sa va facă plăcere și cel mai important: încălțăminte comoda! Spor!

    Comentariu apreciat.607
    • In primul rand, felicitari.

      In al doilea rand, cand citesc asa ceva, zau de nu ma descurajez complet. Am si o impresie ca progresia 1-5 a durat la tine ~2 ani, pe cand mie mi-ar trebui (teoretic, ca practic nu o sa fac toate astea niciodata) vreo 5 ani de program full-time sa ma tin de toate cele enumerate acolo.

      Asta e, trecem la pierderi.

      150
    • Si eu sunt la inceput de drum!! targetul meu este de 50 kg date jos. Am inceput sa merg la bazin de doua ori pe saptamana. Tura de forta o am asigurata:urcatul scarilor (stau la 3 daca le urc de doua ori sunt kaput.) Asa mancarea. Renuntat la bauturile carbo. Recunosc ma mai scap cand si cand la un dulce nimic grav dar totusi. A da, am descoperit o combinatie de fulgi de ovaz cu banane oua si lapte…o bunatate. Fara zahar.

      60
  15. Noi am renuntat sa mai livram mancare la doua afterschool-uri pentru ca parintii ne impuneau sa dam copiilor cartofi prajiti si șnițele/aripioare zilnic.
    Asa ca nu trebuie sa ne miram de obezitate la copii.

    Comentariu apreciat.453
    • Nu inteleg, ce ati rezolvat daca ati renuntat sa mai livrati mancare la cele doua afterschool-uri? Probabil ca directorul a apelat la o alta firma de catering care a fost dispusa sa ofere cartofi prajiti si snitele.

      Daca voiai sa faci un bine copiilor puteai sa patrezi contractul si sa incerci sa faci niste cartofi prajiti mai sanatosi si aripioare mai sanatoase, eventual prajite la airfryer.

      165
    • Andrei G nu asa se pune problema. Copiii aia au parinti. Daca asa au decis parintii este fix treaba lor. Nu am cum sa fac 40 de portii de cartofi si restul la Air Frayer. Asta este o utopie. Am ales sa nu mai livrez si gata.

      111
  16. Decat sa fii nevoit sa slabesti, mai bine eviti sa te ingrasi.

    Comentariu apreciat.572
  17. Nu am avut niciodata 100 de kg, dar m-am invartit tot timpul pe la 90, cu burta si falci.

    Ce m-a ajutat sa scap de ele in 2 ani, deci nimic impresionant:

    1. Dupa toaleta de dimineata – o serie de flotari (cate poti, cresti numarul ulterior) + o serie de genoflexiuni + alergat pe loc timp de 2 minute (simulezi alergarea, nimic fancy, dar corpul tau STIE ca faci cardio).

    2. O singura masa pe zi (intermitent fasting), niciodata dupa 7 seara.

    Plus 2 observatii care cred ca sunt cheia:

    a. La fel ca si cand bei (inclusiv alcool), efectul de satietate nu e instantaneu, urmeaza ingurgitarea cu cateva minute.

    Deci nu baga in tine pana lesini, opreste-te dupa cateva minute, garantat te vei simti satul dupa vreo 10 minute.

    b. Nu-ti fie teama ca vei fi subnutrit/costeliv/uscat/orice porecla de cacat pentru oamenii slabi, toate studiile au demonstrat ca deficienta calorica (aka organismele slabe) induce un trai prelungit.

    Comentariu apreciat.313
  18. Cum m-am îngrășat eu de la 50 la 80 kg? Simplu, mâncam doar 2 mese pe zi și având 1.78 m, nu erau calorii destule. Nici nu îmi plăcea să mănânc, nu aveam multe feluri preferate. Dar m-am obișnuit să mănânc corect și la intervale fixe și neapărat să mănânc și la cină. Am renunțat și la sucurile acidulate și prea dulci. ACum beau siropuri și nu le fac prea dulci. La fel merge dacă ești gras să renunți la o masă pe zi. Sau la paste, cartofi, pâine. Deși îmi place fastfoodul m-am obișnuit doar în weekend să mănânc prăjeli sau pizza.

    102
  19. Destul de misto comentariile, lumea a venit cu experientele proprii, dar fara sa le impuna ca adevar universal valabil.

    Pt mine a fost foarte important sportul, pentru ca altfel ajungi un slabanog cu pielea flescaita si iti dai seama ca nu asta iti doreai.

    Comentariu apreciat.361
  20. Are Dana Budeanu o soluție: mănâncă doar in zilele in care faci s*x. Râdeți voi, dar vedeți ce slabă e?

    Comentariu apreciat.591
  21. eu am ajuns la 107 de la 118, cu foarte multa miscare, regim destul de drastic.

    Cu mentiunea ca bazal nu am plecat de la mancat dulciuri, nu am mancat niciodata. nu am baut sucuri. nu mananc ciocolata pentru ca nu imi place nu mi-a placut toata viata.
    am facut sport de la 4ani la 18 ani continuu si intensiv. cand am lasat partea de intensiv am pus 20 de kile… desi faceam 20-40 km cu bicicleta pe zi. inot si acum 3km in bazin… merg pe jos 12-15 km fara sa simt oboseala. din august pana in ianuarie am avut media de 10 km mers pe zi.

    de un an am scos berea complet (nu beam multa nici inainte dar acum deloc). am redus carbohidratii nu depasesc in medie 200 de g paine pe zi in multe zile nu ajung acolo dar imi place painea.

    sub 106 nu am fost de 10 ani.

    nu am mancat niciodata intre mese, nu bag gustari, chipsuri. de 1 an am doar 2 mese pe zi… am scos cina afara. nu mananc la tv, nu am mancat niciodata. doar in bucatarie. mare parte din timp dpar mancare gatita acasa de mine si sotie. nu mananc in oras… o data de 2 ori pe luna.

    cateodata imi vine sa imi bag pl ca atatea sacrificii si aproape zero rezultate. ok nu ma simt rau fizic… dar glicemiile tot nu sunt unde ar trebui sa fie avand in vedere toate cele de mai sus. imi vine sa ma apuc de fumat… baut… sa-mi bag pl. am fumat pana acum 10 ani si am reusit sa mentin greutatea asa cat de cat… pe la 100kg.

    200
    • Mihai, sunt curios ce anume mananci intr-o zi. Daca alea doua mese au 3000 kilocalorii nu vad cum ai putea slabi.
      Ce inaltime ai? Oricum, ca fost sportiv e normal sa cantaresti mai mult din cauza masei musculare.

      101
    • Ai luat suplimente în perioada aia de antrenament intensiv ?
      Cunosc în caz asemănător să apucat de sală și a luat suplimente.
      După ce s-a lăsat de sală , s-a îngrășat mult și numai reușește să slăbească.

      42
    • n-are nici o treaba partea cu suplimentele. pe vremea cand am facut eu sport nici nu prea erau in Romania. dar organismul supus unui stress continuu de crestere ca sa iei masa musculara, slabire sa intri in categorie… in toata perioada de dezvoltare si stabilire a metabolismelor devine super eficient in acumula resurse cand are ocazia. mai e si genetica, nici aia nu ajuta si na…

      mancarea nu e de regim, mananc de toate, dar portionat. anyway… complicat. acum am renuntat si la alcool de tot din cauza glicemiilor care nu scad cat ar trebui… teoretic as putea bea un pahar de vin ocazional… dar nici ala in ultimul timp.

      10
    • Problema e ca daca nu cantaresti mancarea si ingredientele ( macar o perioada pana inveti cum arata cat vrei sa mananci) estimarea oamenilor este gresita cu peste 50%.

      00
  22. Tocmai ce citesc cartea „Why calories don’t count” scrisă de Giles Yeo, cercetător în domeniul obezității. El zice că o problemă cu toate aceste discuții legate de dietă și obezitate este că toți mâncăm, drept urmare avem toți o părere despre mâncat.

    Ce zice el în mare despre cauzele obezității sunt cele cunoscute: mâncăm prea mult, ne mișcăm prea puțin. Însa, vorba englezului, the devil is in the details: este o întreagă lume complexă de genetică, hormoni și stil de viață care contribuie la această problemă. Toată simplificarea de genul „păi mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult, trebuie să ai ambiție, evită carbohidrați și grăsimi, etc” nu sunt deloc constructive.

    Ca idee, unii dintre noi sunt predispuși să fie slabi, adică să nu stocheze grăsime în corp (de exemplu domnul Petcu) iar alții (eu) sunt predispuși genetic să fie grași fiindcă corpul by default este setat să facă stocuri de grăsime. Deci plec din start cu un dezavantaj. Apoi mai ai faptul că unii produc mai multa grelină, adică hormon care induce foamea. Spune-le acelor persoane să mănânce mai puțin atunci când corpul lor transmite semnale ca disperatul că este foame mare. În aceeași idee, avem hormoni de sațietate, iar o dereglare aici duce la a mânca mai mult până când stomacul transmite creierul că ai mâncat suficient. Mai adaugi și faptul că corpul detestă să fie în deficit caloric (fiindcă deficit caloric = foame = moarte) și încearcă să contracareze deficitul prin a încetini metabolismul și o serie de alte trucuri și parcă înțelegi cum unii zic că au renunțat la sucuri acidulate și au slăbit 10kg, iar alții fac totul ca la carte și slăbesc doar 3-4 kg.

    În cazul meu, ce am înțeles este că:
    – O soluție pentru a mânca mai puțin este de a mânca mai sățios. Ce înseamnă sățios? Mâncare care se plimbă mai mult prin intestin și îți dă o senzație de plin mai mult timp. Nu degeaba multe diete au la bază să consumi mai multe proteine, ele sunt digerate cel mai greu de stomac și durează cel mai mult să tranziteze intestinul până când absorbim toți nutrienții. O altă parte a acestei ecuații este să mâncăm mai multe fibre, din păcate dietele noastre sunt prea sărace în fibre.
    – Mâncarea solidă este preferabilă sucurilor sau a lichidelor. Mai bine mănânci o portocală decât să bei suc de portocale, corpul tău o să consume mai multă energie digerând portocala, în timp ce glucoza din sucul de portocale este absorbită imediat de corp.
    – Mișcarea și sportul nu ar trebui să aibă treabă cu slăbitul, ci cu trăitul sănătos pe termen lung. Zicea și Giles Yeo că cel mai bun indicator pentru starea de sănătate la bătrânețe este masa musculară din corp, drept urmare am abordat mentalitatea că mă antrenez și fac mișcare ca să îmi fie bine pe termen lung, nu ca să slăbesc neapărat.
    – Partea de slăbit este relativ simplă, partea de menținere este de fapt partea dificilă. Multe diete sunt gândite doar pe termen scurt, nu au un plan pentru ce să faci după ce nu mai urmezi dieta.

    Comentariu apreciat.371
    • As completa ce ai spus tu cu doua chestii:
      – Mancarea sa fie cat mai putin procesata mecanic, termic, chimic. Exemple: in loc de piure de cartofi mai bine cartofi fierti intregi cu tot cu coaja. Carnea sa nu fie tocata. Fructele sa nu fie suc/smoothie ci intregi. Broccoli se fierbe 3-5 minute nu 15-20. Supele crema nu, ciorbe da.
      – Fibre in mancare. Fibre sunt in legume, fructe, leguminoase, cereale integrale. Am mancat duminica un meniu la McD care avea 1090 kcal (am ales unul cu mai putine calorii :)) ) si dupa 30 de minute imi era foame. Un piept de pui cu fasole verde, cateva rosii cherry, putin castravete si doua felii de cartof dulce copt are cam 60% din caloriile meniului de la McD si te satura.

      154
    • Da, jumătate din acele calorii sunt reprezentate de cartofi și suc, gg.
      Data viitoare ia-ți doi Big Mac sau ce vrei tu, tot la 1000 kcal ești, eventual dai la o parte o chiflă și revino cu rezultatul.

      50
    • Bogdan, stiu de unde vin caloriile. Era un exemplu de alegere nefericită.

      24
    • vii și spui să nu tai cartoful la fierbere ca e prea multă procesare, sa îmi fac bologneze cu un picior de vită și bă, în paragraful următor, dar imediat următor îmi spui ce ai mâncat la mec

      de unde veniți?

      70
  23. Campania împotriva obezității… e ceva nou, cu fonduri europene, program guvernamental: Inflația. Primii în Europa.

    121
  24. Am ceva studii de nutriție făcute în facultate și un imc normal la limita de jos. E adevărat că am fost slabă toată viața mea, dar pe vremea „aia” toate fetele erau slabe, cu mici excepții. Acum sunt toate revărsate, la o reuniune din aia tradițională de enspe ani mai eram două cu alura din școală. Pe mine cel mai mult m-a ajutat ce am învățat la nutriție. Asta și legat de faptul că să nu învățăm chestii pe care nu le folosim profesional, că ne mușcă învățatul și rămânem și traumatizați după. 😄
    Și acum detailand, nu mănânc decât două felii de pâine integrală prăjită la micul dejun. Restul meselor sunt fără pâine. Și a căzut astfel nenorocirea aia de îndemn din copilărie „mănâncă cu pâine, maică, să te saturi”. Nu mănânc între mese. Niciodată. Nu mănânc pe stradă. Niciodată. Nu ronțăi. Nu beau sucuri, alcool (da, alcoolul conține multe calorii). Nu mănânc seara. Asta am început s-o practic de vreo zece ani doar pentru că nu reușeam să mă odihnesc noaptea cum trebuie, până am înțeles că masa de seară îmi distruge și sistemul digestiv și pe cel nervos. Nu mănânc repede. Niciodată. Mâncarea se mestecă încet, liniștit, nefăcând altceva. Dacă nu pot să mănânc așa, amân, mănânc mai târziu când pot sta liniștită. Mâncatul repede induce mai târziu senzația de sațietate și ai tendința să mănânci mai mult.
    Un foarte important și personal factor este stomacul. Cu cât mănânci mai mult la o masă, cu cât ai mai multe mese la care ai depășit limita sațietății, cu atât stomacul are tendința să se dilate.. odată dilatat, îi poți reda vechile dimensiuni doar prin foame cruntă sau prin operație. Ceea ce e extrem, deci mai bine să nu ajungem așa.
    Referitor la mișcare, de ce e importantă. In primă fază slăbitul prin deficit caloric trage de-a valma din grăsime și din masă musculară. Ceea ce nu e bine. Mișcarea salvează mușchii, le mentine volumul și accelerează arderea grăsimilor. Dacă observați că, combinând deficitul caloric cu mișcarea nu slăbiți o perioadă de timp, observați mărimea la haine. E posibil să constatați că ați slăbit, dar pierderea grăsimii nu se vede pe cântar pentru că ați câștigat masă musculară. Și masa musculară cântărește mai greu in volum comparativ cu grăsimea. Mișcarea menține articulațiile in funcțiune, miscarea e viață. Slăbitul fără mișcare e ca sxul într-o singură poziție, plictisitor dar mai bun decât nimic. 😄

    Comentariu apreciat.325
  25. După ce ne bubuie rușii și/sau americanii, unii ne vom recalifica ca cernoziom, iar alții vom deveni trași ca prin inel, ca în 1944 – 1946.

    423
  26. Ce zice Vali, nu am avut probleme cu slăbitul ci cu îngrășatul.
    Am reușit de la 60 de kilograme cu portofelul în buzunar să ating 93 de kilograme nud. În trei – patru luni.
    Mi-a executat consoarta niște meniuri de luchador mexican, trei mese pe zi la ore fixe, eu am pus la bătaie două gantere. Alcool zero. Și creierul pe modul chileanu.

    85
  27. Eu sunt deseori șocată de cât de pofticioși sunt oamenii durdulii/grași/obezi (unii) și de cât de greu, sau chiar imposibil, le este să reziste tentațiilor culinare. Că-s la grătar, că-s la restaurant, că au gătit bine sau li s-a gătit bine, dumnezeule, mâncarea aia (eventual combinată și cu diverse băuturi) devine centrul universului lor. Din fericire, pentru unii este temporar, cât durează masa, pentru alții, mâncatul/băutul parcă devin scop în viață. Degeaba aud că „mâncatul în exces e rău pentru sănătate”, „obezitatea e o boală/problemă de sănătate publică”, „nu trăiești ca să mănânci, mănânci ca să trăiești”, degeaba au sub nas/ochi dovezi de diverse boli cumplite corelate cu grăsimea corporală și etc. Ignoră sau aruncă la gunoi orice argument, deseori cu umor. Știu și ei că mâncatul în exces nu e ok, că grăsimea în exces nu e bună, că viața ar putea fi muuuult mai plăcută fără să fii obez/ă sau chiar gras/ă. Mulți au acces la tot felul de informații (corecte), conștientizează, au deseori chiar și educație nutrițională sau medicală. Și totuși, nu slăbesc. Unii mai încearcă să combată îngrășatul, se apucă de mers la sală sau să facă diverse forme de sport, gen dans. De slăbit, prea puțini slăbesc. După care, la un interval de timp, se reîngrașă.
    Deci urmează campanie de „informare, conştientizare, educaţie medicală”. Mda, probabil că pentru cei care cred că a fi gras/ă e bine (sau că nu e chiar rău), o să fie mindblowing. Cei dependenți de plăcerea mâncatului mă tem că au nevoie de alt fel de campanie.

    610
    • Tu ai ceva conexiuni prin Grecia, ești conștientă că un prânz în Grecia, Spania, Italia nu are aproape nimic în comun cu o masă tradițional românească.
      Nu e doar despre ceafă și cartofi prăjiți. Ăia mai bagă un pește, o salată, o măslină.

      121
    • Pentru mine este un mister cum în Grecia, o țară cu o cultură culinară (pe care o consider) superioară României, lucrurile parcă stau și mai rău ca la noi. Cel puțin în ceea ce privește femeile și obezitatea. Acum 20+ de ani, când am început să am conexiuni cu Grecia, țin minte că m-a lovit brutal în ochi multitudinea de fete tinere și femei grase de acolo. Vorbesc de partea de nord, că pe acolo am ajuns în primă fază. Pentru că, exact cum zici, pește, fructe de mare, salate, celebra dietă mediteraneană, nu? În Spania și Italia parcă n-am pățit aceeași lovitură. Dar e adevărat că am ajuns pe-acolo după Grecia și ori nu există această problemă, ori mi s-a deformat privirea de la lovitura suferită.

      92
    • @Anduta Situatia este mai rea in Grecia pentru ca au avut bani inaintea noastra ( a romanilor) deci lanturile de fast food au avut un avans fata de ce este la noi.

      00
  28. cand schimbi prima gaura la curea inseamna ca faci ceva gresit. opreste-te.

    in alta ordine de idei, am stat 6 zile in spital si am mancat doar ce imi dadeau ei. am slabit undeva intre 6 si 10 kilograme.

    201
    • Imposibil ! Ai pierdut materie și prin altceva decât conversia caloriilor. Dacă nu mănânci nimic ai un deficit caloric de 2000-3000 de calorii zilnic. Un kilogram de grăsime are 9000 calorii. Cum dracu sa pierzi 6-10 kg intr-o săptămână ? Nici dacă-ti dădeau hormoni tiroidieni nu pierdeai așa mult.

      11
  29. Moderatia tot timpul a fost cheia in toate. Majoritatea care scriu ca vai se ingrasa respirand doar aer langa o bucata de slanina, daca te apuci sa-l intrebi ce mananca intr-o zi si mai ales CAT, iti dai seama ca numarul de calorii luate depaseste cat ar trebui in mod normal. Nu am vazut nicio persoana mancand sanatos si in cantitati normale, ingrasandu-se.

    Evident ca joaca si metabolismul un rol important in treaba asta, si daca unul e mai lenes, e mai greu sa slabeasca sau sa digere cum trebuie mancarea.

    Dar majoritar, oamenii se ingrasa in lipsa moderatiei. Ori tin diete catastrofice pentru corp, care mai apoi se intorc cu kilograme extra ori duc o viata deficitara in multe aspecte: in primul rand, lipsa somnului, lipsa unui program de masa (mancat haotic si la tot felul de ore) si lipsa activitatii fizice de orice fel (nu e necesar sa alergi la maratoane dar daca zilnic faci drumul cu masina de acasa la serviciu si cam atat, oh well cum doresti sa te ajute corpul tau mai exact?).

    La mine a fost simplu de vazut unde am gresit. Pana la 29 de ani am fost majoritar schiloada si am profitat mult timp de asta: mancat la ore aiurea si in cantitati mari pentru ca ma bazam ca nu se pune pe mine. Sport ici pe dincolo dar nu mult. Normal ca la un moment dat metabolismul a zis stop fatoooo, descurca-te de aici ca eu vreau pauza pe perioada nedeterminata. Si am inceput sa iau in greutate, plus dezechilibrele hormonale care ti le da 2 sarcini. Degeaba revenisem la kilogramele de dinainte daca mancam haotic si MULT. Chiar daca cica (conform BMI), eu sunt in limite normale: 1,74 si 73 kg, fata de 58 kg cat aveam inainte, se resimtea. Se resimtea la efort minim, se resimtea chiar si la sex, se resimtea la genunchi etc.

    De ceva timp mi-am dat seama ca nu imi doresc neaparat sa slabesc ci sa ma tonifiez si sa arate mai fit corpul, pentru mine. Nu mai mananc dupa ora 7 decat in cazuri exceptionale. Am renuntat la Pepsi (nu mancam dulciuri culmea, mai ales ciocolata dar imi luam zaharul din Pepsi). Voiam sa nu mai behai ca urc 4 etaje la un bloc. Si da, am urat alergatul de cand faceam sport in scoala asa ca ma plimb. Minim o ora pe zi cu cainele. Pielea arata mai bine. Ma mai duc o data la 2 saptamani la masaj. Urmeaza si Pilates (nu-s si n-am fost cu sala veci prietena). Noroc ca painea nu a jucat in veci un rol foarte important in viata mea, deci de ala ma pot lipsi usor.

    Asa ca urez succes tuturor in lupta asta contra kilogramelor in plus sau celor care vor sa se ingrase (been also there, i know the feeling sa fii considerat bolnav si umeras toata viata…).

    114
  30. Mie mi se pare extrem de simplu sa slabesti. A adus copilul acasa acum vreo 4 ani ceva enterovirus, care i-a trecut dupa 1 zi si un pic. La mine 3 zile am facut purificare extrema involuntara si mai apoi inca vreo 2 de regim si am slabit 4 kg. Deci se poate.

    512
    • Confunzi deshidratarea cu slabitul.

      240
    • așa cum suspectez ca a făcut și black mai sus

      sunt și multe așa zise pastile minune de slăbit care de fapt te deshidratează, și e nasol când te bazezi pe așa ceva

      10
    • PS oricum când are diaree se duce pe copca și o parte din absorbția intestinală, deci oarecum un efect de slăbit exista. Dar grosul este de fapt deshidratare

      00
  31. Cum, mamaliga vartoasa nu ajuta la slăbit? Parca asa zicea un ziarist de pe la cluuuj, ca e panaceu universal

    25
  32. deficit caloric=slabit
    deficit caloric+mancare majoritar sanatoasa(redus din ultraprocesate)=slabit si stare de bine
    deficit caloric+mancare majoritar sanatoasa+aport suficient de proteine(macar 1.5grame/kg masa corporala)=slabit, stare de bine si pastrarea unei mai mari proportii din muschi.
    putin sport pe langa si esti pe drumul cel bun!

    121
  33. recomand pentru o perspectiva ceva mai clara asupra miturilor legate de slabit
    https://www.youtube.com/watch?v=8RuWp3s6Uxk&t=4332s

    20
  34. Eu pot sa iti apun cum m-am ingrasat. Eram țâr, pana la 19 ani. Inot si polo, nu profesionist, dar am prins vremurile alea in care era cvasi-obligatoriu sa faci un sport la CSS-ul din zona.

    In anul 2 de facultate s-au facut recrutari la rugby si am dat polo pe rugby. Timp de 3 ani, am bagat in mine ca spartu’, cefe si cartofi prajiti in cantitati industriale. Nu stiu ce calificare aveau in anii 90 medicii sportivi pe partea de nutritie, dar din asta ne compuneau majoritar meniul la defunctul Sportul Studentesc. Nu neg ca antrenamentele erau mult mai dure decat la polo si cele 80 de minute din meci in care alergam ca apucatu’ te rupeau in doua, dar efectul a fost ca am urcat brusc de la 75 la 95 kg in juma’ de an. De asemenea, nu neg ca aveam o masa musculara de invidiat, nu de-aia frumos lucrata ca la sala, dar era acolo, eram cam intruchiparea malacului cum ii zice pe romaneste.

    Problema este ca am ramas cu aceleasi obiceiuri alimentare si dupa ce am devenit it-ist si m-am mutat din teren pe scaunul de la birou.

    Asa ca greutatea mea a fost mereu ascendenta, cu mici variatiuni, aniversand de curand 115 kg. Pandemie, stat acasa. Masa musculara s-a cam dus sau o fi bine ascunsa pe sub burta si țâțe. Doar picioarele inca imi arata decent ca musculatura. App-ul ala de la cantarul Xiaomi zice ca am corpul unui venerabil mos de 68 de ani, chiar daca nu am inca implinita jumatatea de secol.

    Am incercat ca tot omul diete, chestii, toate functioneaza pe termen scurt. Dramatic am slabit doar cu restrictie calorica de nesuportat (max 1200 kcal/zi), cand m-am indragostit (sa vina Coloja sa explice mecanismul), in rest toate tampeniile cu keto/meto/plm nu au functionat. Am obtinut doar dereglari digestive, ori diaree, ori constipatii.

    Miscare fac inca, particip asa gras cum sunt la maratoane/mtb, no difference.

    Intre timp am si un inceput de diabet d-ala light, asa ca mi-au dat si mie pe reteta medicamentul minune cu care a slabit grasul tau, camard de blogareala. De doua saptamani nu vad niciun efect, dar mai vedem.

    131
  35. imc 20, vo2max 55.

    – stiu ca imi e greu sa renunt la desert, asa ca incerc sa iau ceva de calitate superioara (principiul asta se poate aplica pentru orice, astfel incat sa fie un stil de viata, nu o corvoada);
    – ma cantaresc zilnic la aceeasi ora – ajuta sa descopar repede obiceiurile noi care dauneaza;
    – am grija la cat si cum dorm (este esential);
    – ma uit la calorii si am grija ca zilnic sa adaug in principal fibre + grasimi (stiind ca oricum carbohidratii sunt asigurati de ciocolata neagra ori alt desert). desi pare greu, in timp aproximezi muuult mai usor caloriile;
    – fac sport de 5 ori pe saptamana (mai degraba chestii intense si scurte+ cardio), iar asta ajuta si la temperament, nu doar la greutate;
    – nu oblig pe cei din jur sa faca x sau y si nici nu ma incarc cu aprecierile de genul „un barbat treuie sa aiba putina burta”, „mananca, nu iti place” etc..

    e un cerc vicios: alimentatia proasta ne afecteaza nu doar fizic, ci si psihic – si de aici perseveram in obiceiuri nocive si in dependenta fata de produse create special pentru a produce profit, nu pentru a hrani.

    101
    • Ultimul tau aliniat ar trebui pus pinned primul!

      Ma bucur ca a mai descoperit cineva care este de fapt problema. Am sa mai vin scurt cu un detaliu: scopul industriei alimentare este sa sa faca cat mai mult profit ( ca orice tip de industrie de altfel) dar ca si omenire ne cam distruge rapid. Ca sa vanda cat mai mult, trebuie sa faca mancarea cat mai usor de consumat, sa te faca cat mai dependent de ea si sa fie cat mai ieftina. Rezultatul este o mancare lipsita de nutrienti ( oamenii care o consuma deci trebuie sa manance mai multe calorii in incercarea de a fi la nivelul de baza macar), moale – care duce la o gramada de probleme dentare ( de curiozitate puteti intreba ortodontii cum a crescut numarul de copii cu probleme in ultimii ani).

      Solutia – la nivel macro este sa nu mai producem un rahat de mancare doar cu scopul de a face cat mai multi bani.

      – la nivel micro – preia controlul asupra glandelor tale gustative ( miscarea ajuta, renuntat la zahar ajuta, post intermitent sau chiar si prelungit) si vei constata ca mancarea neprocesata are un gust excelent si te vei simti si bine.

      10
  36. Cum zic și unele comentarii anterioare, simplu, deficit caloric.
    Am inceput să merg la sală și mi-am instalat aplicația Eat & Track. (care e românească)
    Acolo am setate 2200 kcal/zi, 200g/zi proteine, 150g/carbohidrați, 100g/zi grasimi. Am 188cm 94 kg, cam pe la 90 kg vreau să ajung.

    Am incercat să am o medie de 1000…1500 kcal/zi, in 3 luni am scăpat de burtă, am mai dat o gaură la curea. Cantitativ am slăbit 3 kg din cauza faptului că mi-a crescut masa musculară, dar în oglindă se vede și mănânc ce vreau cu condiția să nu depășesc limita. Dacă știu că într-o zi urmează să mănânc pizza de exemplu, sar peste o masă.

    Am învățat din aplicație ce alimente au cele mai multe calorii și le-am eliminat. (pâine, zahăr, alcool, mezeluri, brânză grasă) 1g de alcool are calorii cat 1 g de grăsime. Berea e mai bună, are calorii cat o felie de pâine:).

    Am urcat de la 3 flotări la 3×12 flotări. Alerg 5-10 km, am renunțat la lift. Și dacă am chef să mănânc juma’ de kil de tort, o fac, cât timp nu depășesc limita in ziua aia.

    Seara e mai nasol cu foamea, dar bag o salată mare sau alimente cu puține calorii (brânză de vaci, iaurt, carne ușoară, legume)

    83
    • 1 g de alcool = 7 calorii
      1 g de grasime = 9 calorii
      nu stiu ce aplicație o fi , dar dacă ți=a spus ca sunt egale, este prost scrisă

      00
    • @Trl, e diferență mare intre 7 și 9. Ca de la cer la pământ . Aproape dublu :)

      01
    • este cam la fel ca diferența între 1 g de glucide și 1 g de alcool. Dacă una nu contează de ce ar conta cealaltă pentru tine atunci ? Și de ce folosești aplicații fanteziste dacă tot nu contează ?

      10
  37. decît să mi cumpăr alte haine, mai bine mă îngraș la loc.

    42
  38. In 2024 fast food IEFTIN? Neaaah.
    S-a dus perioada aia de ieftin si bun. Acum e scump si prost cam peste tot. Si nu e doar o vorba in vant. Chiar e mult mai prost. Calitatea s-a inrautatit sesizabil, normal era sa ramana macar constanta daca tot cresteau preturile de 2-3 ori mai mult fata de acum 5 ani (sa zicem), inainte de pandemie.
    Deja renteaza mai mult sa-ti faci poftele de genul la un restaurant propriu-zis. Mai dai extra niste bacsis eventual dar te scuteste de stat la coada in suedejeala aia de la Dristor cu toate creaturile si aparitiile dubioase de acolo. Iar pe aplicatiile de delivery preturile sunt umflate fara jena. Si plin de livratori asiatici cascati cu mari probleme de orientare si comunicare, total absurd sa comanzi mancare acasa in Romania si sa explici in engleza unuia minute-n sir cum sa te caute sa-ti dea comanda pentru ca nu intelege adresa. Si multi dintre ei parca ar folosi harti de pe Marte.

    20

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)