Apropo de dezinfectanții cu concentrație slabă, o poveste cu deviația de sept la Panduri

Ancheta asta e absolut senzațională.

La un an după accident și reparațiile/recuperările ulterioare, în iulie 2008, eram programat la o operație pentru că glanda lacrimală nu mai comunica cu nasul și mi se forma o pungă lacrimală la ochi, care trebuia golită manual.

Pe vremea aia, operația se făcea într-un singur loc, la spitalul Panduri. Mă trimite acolo doctorița Linaru de la Floreasca, cea care mi-a făcut deviația de sept, pentru că îl știa personal pe doctorul care făcea operația. Ba chiar l-a sunat de față cu mine să îi spună că vin din partea ei.

Mă duc să vorbesc cu doctorul, se uită la mine, se uită la acte, îmi spune să vin într-o luni pentru operație, urmând ca miercuri să fiu externat. Mă prezint luni la ora indicată, mă internez, mă duc la doctor și sunt întâmpinat cu “azi n-am timp de tine, du-te în salon, vedem miercuri joi dacă am chef de operație”. Asta se întâmpla la ora 9am. Nu mi-a plăcut tonul lui, așa că, după niște mesaje, la ora 11 eram pe masa de operație. “Păi da, trebuie să mă sune pe mine X, că nu poți să aștepți”. “Nene, nu mi-ai zis să vin azi? De ce nu îmi zici să plec acasă ca să vin miercuri”. Da, așa de special eram, mă certam cu el pe masa de operație.

Mă rog, operația decurge ok, nu asta era povestea, mă trezesc în salon. În salon mai erau 3 oameni: un tip de la Constanța, care nu avea bani să dea și nu se uita nimeni la el de o săptămână, un nene în vârstă care era mereu adormit și un puști. Puștiul venise cu prietena lui ca să își facă deviație de sept. Știa de doctor, ceva cu Escu, de pe net, unde citise inclusiv cât e atenția pe care trebuia să o dea ca să fie bine. Era și un pic mândru de isprava lui. Apare în salon după operație, se trezește, se duce în salonul de vizavi ca să vadă ce face prietena lui, se întoarce zâmbitor, totul e bine.

Dacă știți de deviația de sept, știți că se rup oasele nasului și se pun la loc, apoi se bagă pansamente în nas pentru a nu curge sânge. După ce trece efectul anesteziei, doare ca naiba câteva zile.

Așa. Trec câteva ore, prietena vine să se țină de mână, vin familiile, se adună încurajări. Și amândoi încep să sângereze ușor pe lângă pansamente. Și să doară. Vine asistenta, le pune calmant în perfuzii, nimic. Vine doctorul. Alb, imaculat, numai zâmbet. “Ah, lăsați, o să se oprească sângerarea, hai că eu plec acasă, la revedere”. Trece o oră, durerea și sângerarea nu se opresc. Părinții se panichează. Asistenta ridică din umeri, ea a pus doza de calmant prescrisă, nu are ce face.

În timpul ăsta, eu eram în rai: îmi curgea scuipat din gură de sedat ce eram, beam suc de fructe și îmi simțeam vinișoarele feței cum pulsau.

Mă decid să intervin. “Îmi dați voie să vă ajut un pic? Luați două fiole de calmant de aici, chemați asistenta să vi le pună pe astea în perfuzie și mergeți și luați altele de la farmacie. Și niște feșe, ca să astupați nasul mai bine”. “Păi nu, că domnul doctor a zis…”. ”Ce drăguț. Unde e doctorul acum? A plecat? Nasol.” Au înghițit în sec, au făcut cum am zis și a fost bine.

Știam de faza cu calmantele diluate sau de proastă calitate după “coaserea dinților” din 2007, când pățisem același lucru, calmantul din spital era apă de ploaie și mi l-am cumpărat pe al meu. Nu e destul și trag de el să ajungă toată luna.

 

fun-copii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. Man trebuie sa fac și eu deviație de sept, dar nu am tupeu sa merg. Am văzut pe Youtube cum decurge numai îmi simțeam picioarele asa șocat am rămas.

    • nu iti fa griji, te doare un pic si trece. Complicatiile date de deviatia de sept sunt mai naspa decat juma de ora in operatie.

      Eu am facut in 2008 in Galati si nu a fost asa rau. Singura parte naspa a fost ca spre sfarsit nu mai avea efect asa bun anestezicul si a durut un pic. Asta si pentru ca medicul era tanar si l-a chemat pe seful lui sa ii arate ce treaba buna a facut; iar ala i-a aratat cum se face treaba. Pe mine:) 2 zile in spital, fara durere, fara nimic.

    • Nu se face mai nou (adica de vreo ~15 ani) cu laser, mai rapid si fara dureri asa mari ?

  2. eu stiu de medicamente expirate folosite pe principiul „eee ei trec asa data de expirare orientativ, dar ele mai sunt bune inca 6 luni pe putin”.

  3. Poate se gaseste vreun doctor pe aici sa explice diferenta intre septoplastie si rinoplastie. Eu cand mi-am facut operatie de deviatie de sept, doctorul a facut septoplastie si a taiat si remodelat doar cartilagiul nasului, fara oase sparte sau alte nebunii. Si operatia a fost fara dureri dupa ce a trecut anestezia.

    • exact, nu sunt doctor dar la deviatia de sept se elibereaza canalul respirator unde osul a crecut oarecum aiurea si obtureaza partial/total. De fapt se sculpteaza zona respectiva cu dalta, ciocan si cleste ca sa se elibereze obstructia.
      La rinoplastie se remodeleaza tot nasul.

      Asa stiu eu, corectati-ma daca gresesc

    • Si eu stiu ca rinoplastia n-are treaba cu deviatia de sept. Dar nici eu nu sunt medic asa ca poate totusi citeste cineva avizat.

  4. greseala ta si a celorlalti pacienti din salon a fost ca nu ati apelat la Sfanta Biserica Ortodoxa Romana.
    Ati fi beneficiat de tratament de specialitate si nici nu ati fi fost in pericol de a contracta vreo infectie nosocomiala.
    este cunoscut efectul bactericid al aurului si argintului.

  5. Buna ziua.
    Diferenta dintre septoplastie(deviatie de sept) si rinoplastie consta in faptul ca in cazul operatiei de sept se indeparteaza doar crestele septale ce blocheaza culoarul respirator si se remodeleaza cornetele nazale(structuri ce asigura incalzirea si umidifierea aerului inspirat), pe cand in rinoplastie se modeleaza prin fracturare si repozitionare scheletul nasului(cel care ii da forma).
    Dupa operatia de sept, mai ales daca s-a intervenit asupra cornetelor, sangerarea este normala(cornetele fiind foarte vascularizate) in primele 24 ore postoperator. Durerile care apar se remit dupa indepartarea pansamentului endonazal in ziua de dupa operatie.
    In cazul rinoplastiei, pacientul/a sta cu o atela metalica aplicata pe nas 1-2 saptamani pana se vindeca fracturile.
    Administrarea de calmante in cazul operatiei de sept este indicata doar in ziua operatiei, iar in cazul rinoplastiei cam 1 saptamana, in functie de pacient.
    O zi buna, un medic ORL

  6. Bricoman, blogfather, doc…

  7. Eu am fost foarte placut impresionat de cum am fost tratat de medicii si asistentele de la Panduri cand m-am operat (2012 sau 2013). Fara sa le dau nimic inainte. Operatia a decurs perfect. M-am trezit fara ameteli, m-am recuperat repede. Dupa ce m-au externat, am mers dupa o saptamana si le-am dat niste bani drept multumire. Si erau oameni in varsta prin saloane care erau operati, erau in recuperare si nu dadusera niciun leu la doctori/asistente. Chiar discutau daca sa dea, cat sa dea si zicea un nene ca el n-are niciun ban, venise la un control si era atat de grac incat il oprisera si ii facusera mai multe operatii, desi le spusese ca nu are bani.

  8. Ba da ce accident ai avut nene in 2007 ?!?

    • –TVR–-
      Doi turisti din Bucuresti, un baiat si o fata, au cazut intr-o prapastie din Muntii Bucegi, dupa ce au intrat pe un traseu interzis.

      Baiatul a fost grav ranit dupa ce a alunecat mai bine de 250 de metri si a fost recuperat de salvamontisti in urma unei operatiuni extrem de dificile.

      Cei doi turisti, ambii din Bucuresti, au urcat cu telecabina din Busteni pana la Babele. Desi neechipati corespunzator pentru un traseu montan, au decis sa coboare pe Jepii Mari, traseu interzis iarna si primavara.
      ––

      A pus ulterior Vali un selfie cu aftermath, nu arata bine deloc.
      Faptul ca acum arata normal – ii o minune cum se poate recupera corpul uman.

    • da, mai ales că știrea e mult mai scary decât realitatea :)

    • Cum sa cazi pe jepii mari? Sigur nu erau aia mici? Sau valea alba :P

  9. Din pacate in sistemul de sanatate, precum si in cam toate structurile de stat, avem totul diluat – de la simtul de responsabilitate, pana la nivelul de atentie pentru clienti. Ce sa mai vorbim de detergenti…

  10. Cine da niste recomandari de spitale si doctori din Bucuresti pentru o operatie de deviatie de sept? Vali vad ca sa operat inainte de ’08 si a avut mici probleme cu doctorul.

    • Prietenul meu s-a operat anul asta, in ianuarie, la spitalul militar, la domnul doctor Adrian Ilie. N-a cerut nimic, operatia a fost super usoara, a plecat in 2 zile, medicamente i s-au de cate ori a cerut/avut nevoie, toata lumea super draguta. Fun fact: A doua zi dupa externare, eu intepenesc de spate. Daca tot mergeam cu el sa-si schimbe vata din nas, am zis sa dau o fuga la urgente. Long story short, s-au purtat extrem de profi cu mine la urgente, au descoperit ca am o hernie fara sa ma sperie sau alte chestii de genul. Spitalul curat, lumea chill, in principiu lipseste senzatia aia trista ca mori pe hol fara sa te bage cineva in seama. :)

  11. in romania fetita asta ar fi fost moarta dinainte de a se naste https://www.facebook.com/Schenectadyssupersurvivor/

  12. Eu am trecut printr-o operatie de deviatie de sept la Coltea, in 2003. Efectul anesteziei partiale s-a terminat in timpul operatiei, iar doctora nu m-a crezut ca ma doare pana nu a vazut ca imi facusem rani la maini tragand de bandajele cu care eram legat de targa. Nu am dormit 3 zile si 3 nopti pentru ca nu si-au facut efectul calmantele si somniferele.

    Cand mi-a scos bandajele din nas, jegul ala de asistent a tras asa de tare de ele ca mi-au dat lacrimile de durere si am umplut podeaua de sange. Si tot pe mine ma injura.

    Cat despre rezistenta la anesteziei, niciunul dintre doctorii care m-au operat de diverse, dentisti sau altceva nu m-au crezut si efectul a fost acelasi: anesteia si-a facut efectul partial la ceva vreme dupa interventie.

    • așa se trag bandajele alea, tare. ăla de dinaintea mea a leșinat de durere :)

    • bai merci, m-ati convins sa nu ma operez ever.
      am ajuns si acum vreo 10 ani la urgenta cu nasul mutat dupa ce am luat o mingie de baschet direct in fata, radiografii, pus la loc… ma inteaba aia auzi dar tu in general asa poti sa respiri ? ca septul tau e in zig zag. poate te gandesti sa te operezi candva. m-am tot gandit in astia 10 ani dar acum sigur m-am decis :) … sa nu !

  13. Cand o patiti (patim) prin spitale, tineti minte: POLITICA DE FACTO A STATULUI ROMAN E SA PLATEASCA ATAT DE PROST PERSONALUL MEDICAL INCAT SA-I OBLIGE SA-SI SCOATA DIFERENTA DE LA BOLNAVI! SI EI (guvernanti + buna parte din „elita medicala”) STIU SI FAC ASTA DELIBERAT.
    Asta e cauza primă din care deriva apoi mizeriile. Nu inseamna ca orice mizerabil trebuie scuzat pe acest motiv, dar insemna ca NU exista alternativa reala pentru imensa majoritate a celor din sistemul medical.

  14. Ancheta lui Tolo e bine facuta dar omite un aspect esential si are cateva fracturi de logica (probabil din necunoasterea / neintelegerea unor mecanisme).

    Aspect esential: probleme calitative cu unul dintre produsele firmei respective au fost semnalate inca din 2006. Dar povestea a fost bagata sub pres, firma si-a schimbat numele, hai sa mai facem niste biznis cu statul.

    Epidemiologii au rol decorativ in spitale.

    CTC-ul in spitale e facut la oha.

    Medicii / personalul medical nu raporteaza probleme de calitate: nici la dezinfectanti, nici la medicamente, nici la materiale sanitare. Daca lovesc in spaga cuiva? Daca nu mai pupa sponsorizari?

    In aceste conditii patronul si directoarea sa nu faca si ei un ciubuc de-un porșan / evoque?

  15. Din cauza unui „cadou” luat din maternitate, un bacil Piocianic, a trebuit sa imi operez copilul la un an pentru ca se localizase la ochi. Sfatul dat de majoritatea doctorilor: sa fiu bucuros ca nu luase stafilococ auriu. Frumos asa?
    Legat de deviatie de sept, prin 2006 m-a „reparat” dr. Budu Vlad la spitalul Panduri. Tot asa, cu bandaje in nas, dupa vreo 2-3 zile, stateam la rand vreo 3 insi sa ni le scoata afara. Primul, cand a simtit durerea, a lesinat. Next. Al doilea, cand a vazut sangele lui cum tasneste s-a facut alb si moale si se tinea de doctor. L-a rezolvat doctorul cu o palma. La mine cand a ajuns, m-a tratat ca pe portelan. Nu am simtit nimic. Punea ser cu seringa. Pauza. Tragea putin. Ser. Pauza. Asa vreo 15 minute. Am fost un norocos. :)
    Nu stiu daca/unde mai opereaza dr. Budu Vlad dar vi-l recomand ca specialist, mai ales pentru chestii complicate.

  16. Si acum sa-mi zica si mie cineva (o data in plus dupa chestia cu dezinfectantii si calmantele diluate) ca nu te intrebi de zece ori ca parinte ce iti baga astia in copil si’i zic vaccin??? sunt pro principiu vaccinare dar mi’e groaza de ce cumpara ministerul, de unde, in ce conditii, cum le transporta/pastreaza etc… da de asta nu se intreaba nimeni nimic. Ii dau toti inainte ca esti fie cu noi fie cu Ster.

    • Vaccinurile care se fac prin programele de sanatate la medicul de familie sunt in regula. Dozele sunt individuale si se platesc din dedicat pentru asa ceva.
      Problemele apar la ambalajele de uz spitalicesc de volume mari, din care se administreaza doze la mai multi pacienti.
      La anastezii, o problema e cafeaua consumata inainte de interventie care e de regula antidot. Tipul de anestezic folosit poate avea efecte diferite in functie de pacient. rolul anestezistului este sa dozeze substantele care trebuie astfel incat sa nu te doara. La anesteziile locale e mai greu de ghicit cat e necesar pentru ca esti treaz, iar anestezicul in exces poate fi fatal la unii oameni, de aceea doctorii prefera sa te lase sa simti putina durere decat sa te dopeze zdravan.

    • Cristian, eu era să dau colțul de la un vaccin din ăsta „în regulă”. Am scăpat, dar cu sechele pe toată viața. Păstrează-ți pentru tine convingerile și lasă-i pe ceilalți să fie atenți când au de-a face cu sistemul medical, că moartea îi paște la fiecare pas odată ce au intrat în contact cu el.

  17. Yap. Hexavalentul e destinat pietei din Khazacstan, a fost aprobat pt Romania pe 30 decembrie, si suntem singura tara UE care il foloseste. Ca alea folosite in celelalte state UE se terminasere pesemne si fix inainte de revelion s-o straduit un functionar de la minister sa’l aprobe pe asta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.