California Dreaming (2006)

California Dreaming a luat un premiu la Cannes.

update: filmul lui Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, a câştigat Palme d’Or.

mai jos aveti comunicatul de presă

Cristian Nemescu a cucerit imortalitatea:

Castigatorul Marelui Premiu al sectiunii „Un Certain Regard” de la Cannes este California Dreamin’ (nesfarsit)

Primul si ultimul lungmetraj al regretatului regizor Cristian Nemescu a fost distins sambata seara, in cadrul Festivalului International de Film de la Cannes, cu Marele Premiu al sectiunii ,,Un Certain Regard”.

Dupa ce filmul a fost ovationat de intreaga sala timp de 7 minute, monteorul Catalin Cristutiu a fost invitat pe scena pentru a ridica in numele marelui absent de la ceremonie, Cristian Nemescu, Premiul ,,Un Certain Regard”. Emotiile au fost de-a dreptul coplesitoare atat pentru delegatia romana prezenta la Cannes, cat si pentru cei doi actori americani care au completat echipa: Armand Assante si Jamie Elman. Starul hollywoodian Armand Assante, a declarat (…)

Alaturi de California Dreamin’ (nesfarsit), în cursa pentru Marele Premiu al sectiunii ,,Un Certain Regard” au concurat alte 19 filme. Cea care a inmanat premiul a fost regizoarea franceza Pascale Ferran, presedintele juriului de la sectiunea ,,Un Certain Regard”. (declaratie Pascale Ferran)

Văduvit de viziunea regizorală unică a creatorului sau, California Dreamin’ (nesfarsit) a ramas nesfarsit, particula care de altfel a fost adaugata titlului initial al filmului, tocmai pentru a sublinia ca nu vom sti niciodata cum ar fi aratat montajul final al lui Cristi.

În urmă cu un an, Cristi Nemescu îşi ducea la Cannes mediu-metrajul „Marilena de la P7”, care fusese selecţionat în „Semaine de la critique”, o secţiune paralelă cu Festivalul de film de la Cannes. Cei care l-au întâlnit acolo îşi amintesc că era preocupat de faptul că la întoarcerea în ţară urmă să înceapă filmările pentru primul sau lungmetraj, California Dreamin’ (nesfârşit).

Ideea acestui film îi venise tânărului regizor la scurt timp după ce-a terminat facultatea: „am fost la un moment dat undeva pe lângă Mihai Bravu şi m-au inspirat foarte mult fetele de acolo, care erau foarte impresionate de faptul că veniseră nişte americani în satul lor”, povestea Cristi. Reportajul despre trenul cu soldaţi americani oprit în 1999 de şeful gării din Pieleşti pe motiv că nu aveau actele de transport necesare a fost exact liantul de care avea nevoie pentru a-şi construi povestea. Astfel a apărut scenariul filmului california dreamin’ (nesfârşit), pe care Cristi Nemescu l-a scris împreună cu fostul său coleg de facultate, Tudor Voican.

Producatorii MediaPRO Pictures au luat hotararea sa nu intervina in montajul initial al regizorului si sa redea filmul asa cum l-a lasat el. Au fost facute doar cateva mici corecturi, pe care Cristi le comunicase deja editorului de montaj Catalin Cristutiu.

Post-productia filmului California Dreamin’ (nesfarsit) a durat opt luni, iar mixajul de sunet si procesarea peliculei au fost realizate in strainatate.

Cu Armand Assante, Razvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Jamie Elman, Alex Margineanu, Ion Sapdaru si Andi Vasluianu in distribuţie, California Dreamin’ (nesfarsit) concurează în această seară şi la Camera d’Or – trofeul acordat de Festivalul de la Cannes unui film de debut, indiferent de secţiunea din care face parte.

Din 1 iunie, California Dreamin’ (nesfarsit) va putea fi vizionat atat la cinematografele: CinemaPRO, Hollywood Multiplex, Movieplex si Studio, cat si pe DVD.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

12 comentarii

 1. bun asa, bravo Romania

  00
 2. felicitari lor, deci saptamana viitoare iar avem program de mers la cinema pro 🙂

  00
 3. Felicitari! Pacat de Cristian Nemescu 🙁

  00
 4. a castigat Mungiu Palme d’Or mai mult de atat nu se poate 😀

  00
 5. Cred ca trebuie sa ia Palme d’Or ca sa se cheme ca a luat Cannes-ul. Acest premiu este ceva mai subtire. Se spera ca „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” al lui Cristi Mungiu va lua trofeul cel mare.

  00
 6. NOU
  #6

  Trebuie să ia filmul lui Mungiu, că doar am intrat

  00
 7. Suntem mandrii de voi

  00
 8. NOU
  #8

  Pacat ca a furat ideea dintr-un scenariu premiat la HBO anul trecut, concurs din juriul caruia Cristi Mungiu a facut parte: https://editura.liternet.ro/carte/222/Dan-Mihu/Sa-iubesti-si-sa-tragi-apa.html
  Cate filme despre avorturi din perioada aia ati mai vazut? Acum apar doua la interval de o luna. Amandoua semnate de barbati tineri. A naibii coincidenta.

  00
 9. macar acum sa mai mergeti la cinema, in loc sa luati filmul de pe odc.

  00
 10. Cristian Mungiu este autorul volumului „7 scenarii”, publicat de Editura LiterNet. Cititi gratuit aici:

  https://editura.liternet.ro/carte/32/Cristian-Mungiu/7-scenarii.html

  Cu prietenie,
  Razvan Penescu
  https://www.liternet.ro/

  00
 11. Bv…foarte bun film…….pacat de cristian nemescu…odihnesca-se in pace….felicitari…FFFF bun film 🙂

  00
 12. va multumesc din suflet pentru acest film.

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube