Bună ziua, nu vă supărați că vă deranjez, când dăm foc la țară?

Motiv2: Inflația e pe la 20% lejer, dar lucrurile sunt bine, nu e cazul să ne panicăm. Doar un pic de creșteri la alimente, știe doamna Viorica de la BNR cum stă treaba de fapt, că e consilier acolo. Încă.

Motiv3: o locomotivă se defectează de mai multe ori pe o rută destul de lungă. OK. Reparăm sau dăm afară pe toți ăia care s-au ocupat de ea?

Motiv 4: spitalul din Miercurea Ciuc trebuie ars din temelii. Fără alte comentarii.

Motiv1: plătim cea mai scumpă energie din Europa, pentru că toate companiile de stat care se ocupă cu energia și controlul ei sunt pline de incompetenți proptiți politic, care n-au ce idei să aibă sau ce măsuri să propună.

 

 

romania-energie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

50 comentarii

  1. Make Romania Shit Again

    00
  2. #partikip!!
    Cu o condiție totuși… Mergem până la capăt de data asta!!

    00
  3. graficul asta arata o singura chestie. cu cat e mai saraca tara, cu atat raportul e mai prost.

    o fi cumva din cauza ca pretul energiei e acelasi in timp ce veniturile variaza?

    si ma mai zgarie ceva pe creier in faptul ca folosesc „median-ul”, nu media. mai calculez.

    00
    • Care e diferența dintre mediana și medie? Și de ce media ar fi mai potrivita decât mediana?

      00
    • Oricum ai calcula, rezultatul e greșit la câte venituri la gri sau negru încă există

      00
    • media e totalul veniturilor impartit la numarul de locuitori.
      medianul e venitul de la mijlocul tuturor veniturilor.

      ai 3 venituri, 1 leu, 2 lei, 6 lei. media e de 3 lei (1+2+6=9/3=3). medianul nu necesita calcule. trebuie doar ca ca numarul celor mai mici sa fie egal cu numarul celor mai mari. in cazul prtezentat de mine e 2.

      pentru explicatii mult mai profesioniste poti cauta pe google termenii „average” si „median”.

      cum ziceam, ma zgarie pe creier, nu pot oferi acum o explicatie. mai pitrocesc.

      00
    • Se folosește mediana pentru că nu există o distribuție simetrică. Dacă suntem unul cu salariul minim pe economie (nu știu cât e, să zicem 1500 lei), unul cu salariul mediu pe economie (să zicem 3500 lei), un ITist cu 15000 lei și un director (nu știu cât câștigă un director, să zicem 50000 lei), vom avea o medie de 17500 lei. Am dat un exemplu prost, că avem un set de mărime pară, dar mediana va fi (3500+15000)/2 = 9250 lei, ceea ce e aproape jumătate din medie. Dacă erau 2 cu salariul minim/mediu pe economie, atunci mediana era 3500 lei.

      00
    • @Andrei media veniturilor e suma tuturor împărțit la câți sunt. Madiana îți spune că jumătate câștigă sub valoarea dată iar jumătate peste și indică mult mai bine rahatul în care ești ca țară.
      @thebblack dacă avem 6 oemni care câștigă 2000, 4 care câștigă 6000 și doi care câștigă 10000 media e 4666 care arată binișor… Mediana însă e de 2000 și îți spune că jumătate din oameni câștigă maxim suma aia.

      00
    • NOU
      #13

      @thebblack. observația ta este corectă – și nu există nimic care să justifice zgârieturile; în populațiile cu discrepanțe nerezonabil de mari între venituri, medianul se îndepărtează semnificativ de medie. în jos, evident. ca să ai același număr deasupra, logic, trebuie să tot cobori ștacheta. și e corect, zic eu, în statistici de genul ăsta să folosești medianul, nu media.

      00
    • NOU
      #14

      „mediana”. sorry,

      00
    • ubercool, ic, matematic asa e. ați explicat mai bine ca mine.

      totusi pretul energiei cum e calculat acolo? eu presupun ca medie. si atunci e corect sa calculezi un raport intre o valoare statistica (media) si una absoluta (mediana)?

      in acelasi timp sunt multi peste mediana dar nu departe. asta ar insemna ca raportul ala este totusi corect.

      nu stiu, inca nu am o parere. tendinta mea initiala e posibil da fie gresita.

      00
    • @thebblackno dacă diferența de preț dintre distribuitori nu e mare diferența dintre medie și mediană e neglijabilă. Nu e ca și cum avem sute de mii de contracte la preț mic de își permit toți țină caloriferul la maxim si geamul deschis și alte sute de mii la pret de zece ori mai mare.
      În schimb raportul cu venitul median îți arată cât de lovită e jumătate din populație.

      00
    • Valoarea medie induce o imagine inexactă dacă una din valorile componente este puternic deviată, de exemplu dacă ai 4 (patru) profesori din care doi au câte o casă iar ceilalți doi stau cu chirie, valoarea medie de case per profesor este de 0,5 deci media de jumate casă la profesor, dar dacă mai bagi în grup și un profesor de fizică care are 6 (șase case), atunci media va fi de 1,6 case pentru fiecare profesor, deci tragi concluzia că profesorii au un nivel de trai bun, înțelegi ?

      00
    • bine ca te zgarie aia si tu spui „explicatii mai profesioniste”

      00
  4. La #1 de ce nu facem raportul și la benzină că e „cea mai scumpă din Europa”? Ah că la benzină înțelegem cum e cu piața internațională, dar la Energie băgăm capul în nisip pentru că a fost cândva ieftin pe o piață captivă. Așa zic și iraqienii de benzină că era ieftină când era controlată de stat.

    00
    • Pentru că benzina n-o producem noi, dar curentul îl producem tot aici, și nu din gaz, din hidro și nuclear, așa că normal că e revoltată lumea, nu e totuna.

      00
    • Cine e revoltat?

      00
    • Ba e tot una, aveam rafinarii mai multe decat capacitatea de consum. Aveam petrol in dealuri si in marea neagra. Dar ete ca cumva nu mai este rentabil. Asa si cu curentul, ete ca nu mai e rentabil dupa ce a avut statul „grija” de el 32 de ani. Acum un an parca citeam articole ca Complexul Energetic Oltenia pierde 1 miliard de euro pe an. Acum cu cresterea pretului o fi cumva rentabil?
      Cand nu e supracapacitate pe piata, cel cu fractia mai mica dicteaza pretul. Vezi la gaze, rusii furnizeaza 30% din gazul romaniei si dicteaza pretul cu care vinde toata lumea inclusiv Romgaz.
      Ia sa dea guvernul Romaniei cu pumnul in masa si sa construiasca 30 de centrale nucleare ca francezii si sa vedem apoi cum se echilibreaza pretul. Ca doar nu se asteapta sa puna mana de la mana Tiriac si Burci si Ghita si Popoviciu sa faca un combinat energetic. La inlocuirea turbinelor la Portile de Fier am adus turbine resapate de la elvetieni. Nici macar eoliene nu pune vreun roman, dar noi ne imaginam curent ieftin. Din ce?

      00
    • Încă mai avem ceva petrol prin dealuri și ceva mai bine prin Marea Neagră. Dar ăla merge ieftin către Austria (OMV știe de ce) iar noi importăm de pe la arabi la prețul lor.

      00
    • Avem o lula petrol:
      https://www.worldometers.info/oil/romania-oil/
      Avem mai puțin, producem mai puțin de jumătate din ce consumam.

      00
  5. La #3 e de obicei așa:

    Nu dă afară cei care au reparat, pentru că ăia vor zice că nu e vina lor ci nu li se pun piese la dispoziție.

    Dacă se verifică asta, ăia vor zice la rândul lor că șeful lor a luat piese sh la preț de nou.

    Dacă îl ia pe ăla de la achiziții, ăla va zice că șeful lui l-a obligat, că și-a luat partea.

    Așa că nu se va întâmpla nimic.

    Am pățit caz concret, îmi aduc și acum aminte ce naiv eram :))

    00
  6. la numarul 4 ma simt oarecum atins. 90% din veniturile pe care le-am realizat in ultimii 15 ani se datoreaza vederii. de auzit aud, dar n-as putrea sa iti spun care e la si care do nici daca ma ameninti cu pistolul. de vazut insa vad si am folosit chestia asta.

    si daca vederea mi-ar suferi oarece deteriorari m-as duce rapid la un doctor si probabil spital pentru a rezolva problema. sa ies orb de acolo si aia sa zica „am incercat, toata compasiunea noastra)… cred ca as arunca cu caramizi dupa ei. stiti, eu tinteam langa dar nu am vazut bine.

    nu compasiune ba, ci veniturile previzionate pentru urmatorii 25 de ani.

    00
  7. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în decembrie 2021, de 1.262.318 adica bugetari. Adaugam 3.632.000 minori aproximativ , 4.882.192 pensionari din care la limita de vârsta 3.653.409. Practic acestia sunt 10 mil de oameni din cei maxim 15 milioane câți mai sunt in granițele tari. Un numar de 4.321.850 lucrează aproximativ in sectorul privat. Maine unul din dvs. este numit Prim Ministru cu un partid majoritar in Parlament. Va rog enumerati o masura principala cate una pentru fiecare domeniu economic si social: Industrie, agricultura, transporturi, educatie, sanatate, interne, externe https://economie.hotnews.ro/stiri-finante-25364646-cati-bugetari-are-romania-ministerul-finantelor-peste-1-262-milioane-posturi-erau-ocupate-institutiile-autoritatile-publice-decembrie-2021.htm

    00
    • Fix asta. Plus combinati cu faptul ca in medie 1/3 romani nu sunt in stare sa treaca bacul(de fapt as zice ca sunt 1/2, vezi anii 2011 si 2012, primii ani cu camere si cand subiectele erau grele).

      00
    • Ar fi si solutii dar n-ai cu cine:

      comasarea comunelor(si poate si a judetelor) pentru a reduce numarul de primarii

      incurajarea migratiei spre oras, prin burse sau in alt fel(e greu sa ai profesori buni in Launele de sus)

      disponibilizari prin ministere, dat afara leprele si plimbatorii de harti

      pe parte de sanatate duci spitalele in fata 50 de ani lejer daca poti sa dai afara doctorii care o freaca(cunosc caz concret care are pacienti de la prima ora si apare doar dupa 2 ore motivand mereu ca a avut si alte cazuri desi nu e adevarat), iar spagarilor sa le fie interzis sa se mai angajeze la stat.

      la interne, externe, transporturi, energie, economie, asta tine de noi sa nu mai trimitem in parlament toate leprele. Nu poti sa il trimiti pe Grindeanu in parlament(doar din CV-ul lui iti dai seama ca pute a servicii si nu are absolut nicio realizare profesionala) si apoi sa te miri ca de iti reabiliteaza calea ferata de 10 ori mai scump ca Drula.

      Facem astea si o sa ni se zica Japolvetia. Dar dupa cum ziceam mai sus nu prea ai cu cine

      00
    • NOU
      #30

      @Lecter. țara asta are o problemă uriașă, de când există ea ca țară, și eu cred că nu poate merge mai departe până nu o pune pe masă să vedem ce e de făcut: concentrarea puterii la București. după 1859, a fost nevoie de așa ceva să scoată Iașiul din discuție; după 1918 a fost nevoie să acopere orice referire la federalizare; comuniștii au inventat județele cu ideea clară ca toate să fie suficient de mici încât să nu conteze. problema este, în 2022, că Bucureștiul nu are destui funcționari care să se ocupe (măcar decent) de un teritoriu atât de mare și o populație atât de diversă. deci, zic eu, descentralizarea este primul lucru care trebuie făcut. când am spus aici că pe mine nu mă interesează cine este președinte, miniștrii, bla bla, mi.am luat vreo 90 minusuri. eu cred c ă lucrurile ar fi mult mai limpezi dacă primarii ar avea putere reală de decizie.

      00
    • @valentinP… Ești în plop!!!

      00
  8. Cezar facea misto de revolte. Zicea ca de obicei oamenii isi gasesc momentul sa se revolte in cel mai prost moment cu putinta.

    De obicei ei suporta o vreme, vinovatul care a provocat criza isi pierde sustinerea politica ca lumea o duce greu, vine unul nou care incepe sa repare cauzele, si cam atunci publicul isi pierde rabdarea, se revolta si il da jos.

    00
  9. Orice masuri s-ar putea propune, nu exista o majoritate competenta si necorupta in clasa politica, respectiv o majoritate de oameni rezonabili si bine intenționați in opinia publica / printre votanți care sa sustina / sa militeze pentru aceste măsuri.

    Problema in Ro se poate reduce la un nucleu: calitatea umana majoritar de joasa factura- iar majoritatea va decide in continuare, ca si pana acum. Și nici macar nu e o țară invadata de imigranți (încă) pentru a se putea pasa vina asupra lor, cum se intampla prin alte parti.

    Soluții la nivel individual inca mai exista, cel puțin pana se vor inchide granițele (fie la iesirea din Ro – outbound, fie la intrarea in tara de destinație – inbound). Orice altceva e de domeniul Don Quixote și morile de vânt.

    00
  10. Nu o sa se lase cu scandal cat timp va fi USL la guvernare. Daca PNL era acum in opozitie ar fi urlat Digi24, B1, etc. de dimineata pana seara ca PeSeDe e de vina, in frunte cu Iohannis si ar fi iesit iar 500 de mii la Victoriei. Iar daca PSD era in opozitie, Iohannis/Ciuca ar fi fost linsati mediatic de Antena3, RTV, etc. mai ceva decat era Basescu.

    USR are doar G4Media, care e un pishat.

    Iar AUR chiar daca domina pe social media, publicul lor nu e genul care sa se mobilizeze civic – nu sunt nici TFListii/corporatistii de urmaresc Digi24, nici pensionarii fani A3. Sunt genul de oameni care stau si inghit, pentru ei singura metoda de a cenzura politicul e votul.

    00
    • Imi aduci aminte de bugetarii aia de stat tot timpul cu un TV pornit pe Antena 3 in birou. Incet, incet nu mai percep realitatea exterioara, Antena 3 devine realitatea lor (nu TV, sic) in intregime. Tu chiar crezi ca ar putea maine Digi24 se scoata 500.000 de oameni in Piata Victoriei prin nu stiu ce manipulare extraordinara produsa de Prepliceanu si compania. Haida, de.

      Oamenii nu ies sa protesteze pentru ca s-a cam descarcat tensiunea sociala si acum sunt obositi, scarbiti, sleiti de puteri, dupa perioada de pandemie. Tensiunea sociala s-a descarcat prin eliminarea lui Dragnea (in 2019), apoi prin eliminarea totala a PSD din guvern, a final de 2020. Recenta piruieta de rahat efectuata cu mare gratie de Iohannis mai mult i-a scarbit pefostii sustinatori, decat sa ii indemne la proteste (iti trebuie ceva timp sa digeri sentimentu’ a la Postelnicu „am fost un dobitoc”)

      Societatea are inertie, exista nemultumire profunda, dar inca nu s-a atins potentialul exploziv. Mai dureaza ceva.

      00
    • Da, ai si tu dreptate. Dar ce zici tu e doar scanteia. Gazul vine din zona presei, social media, manipulare.

      00
  11. Eu păstrez distanțarea socială și stau izolat. Pentru că îmi pasă.

    00
  12. Da, da, străinii e de vină, nu Infractoru’ Puțămoale. 🤭
    HUO…Japoelveția. 🤣🤣🤣

    00
  13. Oricum o calculezi este epic fail sa dublezi pretul la curent si gaz intr-o economie, mai ales una amarata ca si a noastra.

    00
  14. Pe lângă faptul ca au crescut materialele de construcții cu 50-100% anul trecut din cauza raportului cerere-oferta, acum au început sa crească iar începând de luna asta, motivând creșterile de energie.
    Am auzit ca companiile producătoare vor avea profituri imense.
    Toate aceste majorări la suporta clientul final, care nu știu cat va mai fi disponibil sa plătească.

    00
  15. The winter is comming…
    Ceea ce a salvat întotdeauna România… a fost agricultura.
    Cu alte cuvinte… cât o să aveți o pâine pe masă veți strânge din dinți (buci) – veți mai renunța la citybreak-uri și la vacanțe exotice și asta e… În țările cu apă caldă oamenii își vor vedea de treaba lor în liniște. Tschus!!! Alles gute!

    00
  16. Romania lucrului bine făcut pas cu pas, felicitari lui johanis și guwernelor sale.

    00
  17. Cine sa dea foc la ce? Otopeni/Nadlac sunt deschise. Mai ramane pensionarimea.

    00
  18. Motiv4: purificare prin foc , ca in evul mediu. Microbi/paraziți din-ăștia există și la parlament. Hai cu torța

    00
  19. Pai de ce nu s-ar scumpi energia? Cine este actionarul majoritar la NuclearElectrica, HidroElectrica si Complexul Energetic Oltenia?
    Cine incaseaza accizele?
    Cum vreti sa poata plati Statul Roman 1.3M bugetari si sute de mii de pensii speciale? Numa la voi va ganditi, la saracul Stat deloc.

    00
  20. la miercurea ciuc epidemiolog este Sergiu Sangeorzan, presedintele APCI si marele arhitect al noului ordin privind curatenia in spitale ordinul MS 1761/2021 .

    astea sunt rezultatele deoarece el si prietenii lui au considerat invechit si nepotrivit ordinul 961/2006 si au facut rahatul praf. Insa ala era un ordin facut de profesionisti cu foarte multa fundamentare in spate si bazat pe bune practici internationale.

    Ce au facut ei … lasa latitudinea spitalului sa-si seteze standardul de curatenie astfel incat oricine vine in control sa nu poata gasi vreo neregula.

    Deci totul e minunat, spitalul respecta normele…. acuma ca vii cu 2 ochi si pleci cu unul… zi mersi ca ai doi. Nici grad de handicap nu-ti da nimeni daca ai un singur ochim functional si sanatos.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile