Bulgarii râd de noi: raportati corupţia!

ferry1ferry2ferry3

Vama Bechet. La punctul de control e lipit un afiş, tradus în mai multe limbi, care îndeamnă cetăţenii să raporteze faptele de corupţie la un număr de telefon. Numărul (0800 806 806) aparţine Ministerului de Interne, direcţia Anticorupţie. Se nasc două întrebări:

  1. Voi l-aţi văzut vreodata promovat pe undeva prin România?
  2. Mai ţineţi minte ce s-a întâmplat cu reclamaţia făcută de AC/DC vameşilor români? Exact, nimic. Pentru că corupţia nu se poate dovedi. Dacă mă duc la poliţie cu dovada palpabilă a unei infracţiuni mi se va da cu flit, pentru că nu e camera video omologată. Eventual mi se şi vandalizează maşina, pentru că protecţia martorilor nu există.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

13 comentarii

  1. L-am vazut pe niste autobuze/tramvaie in Bucuresti, care circula pe „Linia anticoruptie”… si l-am vazut si prin diverse institutii publice

    00
  2. Rad de la noi la fel cum rad si de ei; mai jos e numarul lor de telefon pentru raportat faptele de coruptie. Pe bani (nu stiu daca cu suprataxa, ca la fetite), spre deosebire de al nostru.

    00
  3. L-am vazut in mai multe vami de-a lungul timpului. De fapt, de fiecare data cand am trecut prin Petea, Halmeu (SM), Cenad sau Moravita. Si erau afise A3-A2, mari scrise in vreo 4 limbi, nu vreun a4 listat.

    la un moment dat am vrut sa fac si eu o reclamatie la acea linie, de la operatorul numarului acela telverde mi s-au pus doua intrebari in sictir:
    daca mi s-a cerut expres mita (adica spusa direct) si daca am cu ce dovedi.

    00
  4. In Eastern Europe corruption condemns you!

    00
  5. hahaha. bulgarii rad de noi in zona coruptie? Poate la nivelul „nici asta nu stiu mamaligarii sa faca bine”

    00
  6. Sloganul „Coruptia te condamna” l-am auzit destul de des la tv in pauzele publicitare?(aveau si o linie verde )

    00
  7. aparent off-topic, recitesc a 20-a oara „grigri” – amintirile lui grigore ghica, o carte excelenta , imho. aparea acolo o scena de prin late 20’s cand ghica se duce in italia in luna de miere, pe vremea can mussolini era deja la putere, si aplicase niste reguli drastice de reabilitare si promovare a turismului.
    un proprietar de hotel a vrut sa-i dea tzapa si l-a incarcat la nota cu o zi in plus, n-a vrut sa accepte nici un „deal” dar in clipa in care ghica a zis „ma duc la politie sa reclam”, ala s-a scapat in pantaloni si s-a facut pres in fata lor.
    ulterior, a aflat si care era poanta: dupa noile legi, la o reclamatie a unui turist se dadea amenda imediat hotelului, la 2 reclamatii hotelul se inchidea 1 saptamana si se facea ancheta, iar la 3 reclamatii se inchidea definitiv. logica era ca un turist vine sa se simta bine, iar daca ajunge in situatia de a se duce si pierde vremea pe la politie in loc sa se bucure de vacanta, e clar ca hotelierul a facut ceva nasol.

    si asta era acum peste 80 de ani. si era regula fascista! :-)

    00
  8. din pacate nu se poate dovedi.
    deci… inutil. aici e buba.

    sunt doar niste (alte) rahaturi de proiecte europene implementate aiurea, doar ca sa fie. ca asa cere UE.

    00
  9. Buna ziua tuturor,

    In primul rand as dori sa va multumesc pentru post. Este un prilej bun pentru mine, in calitate de PR, sa fac cateva precizari pe unul dintre cele mai vizualizate bloguri din Romania. 0800.806.806 este numarul gratuit al Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor la care orice persoana poate sesiza fapte de coruptie comise de angajati ai acestui minister, fie ca vorbim de politisti, politisti de frontiera, angajati ai IGSU, jandarmi sau functionari de la serviciile de eliberari permise, carti de identitate, pasapoarte, prefecturi etc. Anuntul din Vama Bechet la care faceti referire in post face parte dintr-o activitate comuna a DGA si institutia omologa din Bulgaria, de informare a cetatenilor celor doua state cu privire la modalitatile de sesizare a unei fapte de coruptie. Asa cum au mentionat deja si alte persoane care au comentat post-ul, am promovat telefonului verde si altfel decat prin afise in punctele de trecere a frontierei. Am convingerea insa ca, mult mai importanta decat acest numar este transmiterea mesajelor anticoruptie care, o data intrate in constiinta oamenilor, ar face ca mita sa devina o tentatie mult mai mica, iar subiectul coruptiei mult mai putin discutat. Dar, in mod punctual, ma bucur sa va pot informa ca puteti gasi acest numar in toate institutiile ministerului de interne (punctele de relatii cu publicul), mash-uri pe unele cladiri publice din tara (in Bucuresti, la intrarea pe stadionul Dinamo, de pilda), in primariile si consiliile judetene din toata tara, in unitati de invatamant si de sanatate (ca urmare a bunei colaborari pe care o avem cu ministerele de resort), in gari, autogari, aeroporturi, in oficiile postale, chiar cinematografele din mall-uri, pe monitoarele LCD din retelele nationale de hipermarketuri, pe plicurile de facturi RCS – RDS si Romtelecom, pe tramvaie si in autobuzele RATB, in vami si nu numai. Va asigur, totodata, de profesionalismul colegilor mei si de faptul ca orice sesizare este tratata cu cea mai mare seriozitate … desi, va doresc cu maxima sinceritate tuturor sa nu aveti niciodata nevoie sa sunati la acest numar, iar faptele de coruptie sa devina si in Romania o exceptie precum in alte state civilizate!
    Multumesc inca o data pentru post si comentarii. Sunt importante pentru noi si ne ofera sansa de a comunica direct cu voi toti si de a surprinde puncte de vedere care ne ajuta sa gandim noi modalitati de promovare si dialog.

    Sa auzim de bine!

    Sarmizia Fetcu
    purtator de cuvant Directia Generala Anticoruptie

    00
  10. @Sarmizia Fetcu: HA HA HA!!! Ma faci sa rad, alaturi de miile de romani ce revin in tara din afara UE si care pun cate 20$ in pasaport atunci cand ies din BUH, pentru a nu mai fi controlati in bagaje si hartuiti cu tva-ul pentru laptop, iphone, etc…

    P.S. Daca ai vreodata surplus de greutate la bagaje (1-2Kg), iar operatorul de la „ghiseul” unde ti se preia bagajul de cala, stramba din nas, nu trebuie sa disperi. Solutia: 50 Euro in pasaport si forta de gravitatie scade. Verificat de mine. Ciudat, acasa bagajul avea exact 23 Kg, dar deh, nici gemenii nu sunt perfect identici, ce sa mai zic de cantare…
    P.S. avand in vedere „dragostea si atasamentul de familie si rude + bani” pentru care sunt bine cunoscuti majoritatea bugetarilor ce lucreaza in structurile de varf, nu m-ar mira ca si promovarea/angajarea ta sa fi fost rezultatul unei astfel de practici.

    00
  11. NOU
    #11

    raspuns la comment-ul anterior:

    Practicile de care vorbiti, le incurajeaza chiar cei care nu vor sa plateasca pt TVA-ul bunurilor transportate sau kilogramele in plus de care vorbeati.
    Cat priveste atacul personal, ma mahneste sa constat ca cata usurinta puteti pune in aceeasi categorie pe toti oamenii, doar pt ca au vina de-a fi bugetari, fie si dintr-o structura superioara.
    Puteti verifica oricand insa faptul ca provin dintr-o familie cu un singur parinte (tata a murit inainte de a ma naste), ca mama a murit si ea intre timp si ca nu era decat un om sarman pe care m-am straduit sa-l fac mandru de ceea ce sunt. Am fost un jurnalist care si-a facut treaba fara a epata si am ales sa fac PR fiindca mi s-a parut mai nobil la un moment dat sa servesc intereselor unei organizatii care chiar transmite mesaje pozitive oamenilor.
    Va multumesc pentru comentariu si sper ca data viitoare sa ne sesizati daca cineva in vama va solicita bani cu titlu de mita!

    Sa auzim de bine!

    00
  12. ce putem face cand vamesii retin camioanele in vama cate 2-3 zile, motivand ca nu inteleg in acte, ca nu vor sa-si riste serviciul. Asteapta mereu solutia sefului de vama, care mereu este ocupat si nu poate sa se ocupe de caz imediat.
    Am un caz in care 2 masini au plecat de la Constanta cu marfa in tranzit pt. ucraina cu carnet TIR si in vama Siret au fost retinuti 2 zile (de vineri pana luni) motivand ca e ceva cu actele si ei vor sa riste sa dea drumul masinilor asteptand solutia sefilor, care binenteles vor veni la servici doar luni. Unde sa trimit o reclamatie, pe cine sa trag la raspundere petru plata stationarii masinilor.

    00
  13. NOU
    #13

    Incercati pt inceput sa sesizati Fort – Federatia Operatorilor Romani de Transport. Ar putea sa va analizeze situatia si sa caute solutii pt a o rezolva. Daca aveti suspiciuni asupra politistilor de froentiera, atunci puteti face o sesizare si la Ministerul Administratiei si Internelor, respectiv Politia de Frontiera, la orice unitate aflata in apropierea dvs. De asemenea, puteti suna la nr nostru de telverse 0800.806.806. Chiar daca nu se vor intruni elementele unei fapte de coruptie, datoria noastra este sa directionam apelul dvs pt solutionare catre o structura competenta. Mult succes!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)