brucan

Analistul Silviu Brucan, autorul mai multor volume de politologie şi publicistică şi invitat permanent al emisiunii „Profeţii despre trecut” de la Pro TV, împlineşte miercuri 90 de ani.
De şaisprezece ani se spune despre Silviu Brucan că este un oracol, un profet, un analist care enervează prin stilul lui sec, tăios, necruţător. La foarte scurtă vreme dupa revoluţia din decembrie 1989 reuşea să contrarieze societatea românească cu o declaraţie pentru care a şi fost dat în judecată: „Pentru a deprinde democraţia, spunea el, românii vor avea nevoie de 20 de ani”. Derularea evenimentelor în România a dovedit că „profeţia” lui Silviu Brucan nu a fost departe de adevăr.
Silviu Brucan a devenit un politolog cunoscut publicului larg si un lider de opinie. Cărţile sale sunt o radiografie rece şi lucidă a lumii în care trăim, iar articolele publicate în marile ziare limpezesc ceva în buimăceala din jurul nostru. În cuvinte puţine şi fraze memorabile, Silviu Brucan ştie să sublinieze ce este cu adevărat important în avalanşa de fapte, declaraţii şi întâmplari cotidiene şi să întrevadă mersul evenimentelor. Săptămână de săptămână, de zece ani, Silviu Brucan analizează viaţa politică, economică şi socială românească în emisiunea „Profeţii despre trecut” de la Pro TV. Opiniile sale sunt urmărite cu interes, indiferent de opţiunile politice ale telespectatorului, iar profeţiile sale politice nu o dată au fost confirmate de realitate.
Fost ambasador al României în SUA – 1955 şi la ONU – 1959-1962, Silviu Brucan este unul dintre puţinii care au recunoscut că opţiunile pe care le-a avut cu decenii în urmă au fost contrazise de mersul istoriei. De altfel, Brucan a fost în 1989 unul dintre semnatarii „scrisorii celor şase” (prin care importanţi foşti demnitari contestau regimul dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu), act pentru care a fost anchetat de Securitate şi i s-a repartizat domiciliu forţat la periferia Bucureştiului, în cartierul Dămăroaia.

Imediat dupa Revoluţie, devenise un personaj important al vieţii politice, ca membru al Consiliului Provizoriu al FSN şi al Comitetului Executiv al FSN. Dar la nici două luni a demisionat din toate funcţiile poltice pentru a se consacra cercetărilor social-politice şi scrisului. Activitatea sa didactică din ţară, de profesor de ziaristică, apoi de ştiinţe sociale, a fost completată cu activitatea didactică peste hotare: Brucan a fost „visiting professor” la universităţile Columbia, California, New York (Suny), Dartmonth College din SUA, Sorbona – Paris.
La 90 de ani, Silviu Brucan continuă să fie activ şi să se ocupe atent de activitatea de cercetare şi analiză a lumii contemporane. Recent a publicat un nou volum, despre sfidările secolului XXI şi viitorul Uniunii Europene. Iar emisiunea „Profeţii despre trecut” continuă să fie difuzată, duminică de duminică

o să vomit…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

2 comentarii

  1. Nu stiu cum sa va zic, dar eu nu-l prea am am pe Brucan la inima, dar totusi il simpatizez pentru ceea ce este in plan profesional si nu moral. A ajuns la 90 de ani, multi inainte si nimic mai mult… pentru mine continua sa fie ceea ce a fost si pana acum (un om fara coloana vertebrala) si cred ca pe drept cuvant as putea sa-l aseaman cu un Calvin al zilelor noastre, care munceste pana in ultima clipa din viata si ii combate cu violenta si ferocitate de nebanuit pe cei care sunt de alta parere decat el. Asta e… o reminiscenta comunista, un om flexibil (adevarat contorsionis) care stie sa se invarta indiferent de regim (la 90 de ani a prins si rege si legionari, si comunism si democratie si … hotie si coruptie) ca sa-si asigure un loc caldut. :(

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile