Broken: Ikea, Schweighofer, lemn și bani

Episodul 3 din Broken, un documentar în 4 părți pe Netflix, tratează o problemă foarte nasoală: mobila ucigașă.

Pornește de la copiii uciși de dulapurile Ikea căzute peste ei, trece prin tăierile ilegale de lemn din România, de care beneficiază amicii noștri de la Holzindustrie Schweighofer, care au mai dat jos din etichetele de pe lemnul vândut în magazinele de bricolaj românești, și se întoarce la Ikea și la 29 milioane de dulapuri rechemate în SUA pentru că se răstoarnă prea ușor.

Dacă sunteți părinți, poate ar fi cazul să citiți un pic pe tema asta, nu e timp pierdut.

Pe mine m-a amuzat și altceva. Nu faza aia cu “Ikea face mobilă care arată bine 2-3 ani”, asta e de la sine înțeles la prețul ăla, de aia au 2-3 versiuni pentru un dulap, la prețuri diferite, să îți iei de cât îți permiți și cât vrei să dureze. Ci faza de mai jos. Ikea ne face să cumpărăm mai mult. Cum naiba?! Voiam două dulapuri, dar m-am dus și am luat 3! Aveam deja o măsuță de cafea, dar am mai luat două! Nenorociții! HUO!

Ce vor să spună e că am mers să cumpăr un dulap, dar am luat și 2 perne. OK. Dar nu sunt atât de mulți bani și nu e ca și cum aveai deja 12 perne și ai mai luat 2 și acum nu mai ai loc în casă. Fie arunci din ele, fie cumperi altele pentru că alea s-au uzat. Dar sună mai bine “ne-au manipulat să cumpărăm”.

ikea-buy-more

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

49 comentarii

  1. Orice mobilă se răstoarnă dacă nu e ancorată și te urci pe ea ca animalul. În unele pachete cu dulapuri de la Ikea există și diverse accesorii pentru prindere de perete, pe care evident nu le prea folosim, deși suntem o țară de bormașini. Plus instrucțiuni că nu e ok să te urci pe mobilă și să ți-o tragi în cap.

    Aștept următorul cutremur, în care o să cadă dulapurile pe noi și o să plângem că Ikea e de vină.

    00
    • Nu stiu daca ai apucat sa citesti articolulu, dar cineva zicea acolo ca ancorarea in perete ar trebui sa fie ca masura suplimentara de protectie, nu una principala. Dar da, sunt de acord cu tine: ancorarea e necesara, mai ales cand ai copii mici.

      00
    • tocmai am mobilat o camera complet de la ikea. ancorarea NU era „suplimentara”. era acolo cu desene mari si multe semne de exclamare.

      atunci cand iti iei un dulap/biblioteca inalt de 2.3 metri si lat de 28 de centimetri in care pui intre cateva zeci si posibil peste o suta de kilograme de chestii nu te poti astepta sa stea in picioare cand se cocoata animalu’ (fie el copil, pisica, caine sau de-a dreptu’ proprietarul beat) pe el. fizica pur si simplu nu rezista unui asemenea asalt.

      00
    • @Alex_G: ORICE dulap cu sertare, neancorată, cade pe tine dacă îi deschizi toate sertarele (pline) pentru că i se schimbă centrul de greutate. (uite aici alt exemplu).

      IKEA sunt mai ghinioniști că au combinația de awareness și DIY, unde isteții se gândesc „hai mă, îl umplu cu haine, n-are cum să cadă”. Dar cum fizica e o nesimțită care nu ține cont de părerile anti-vaxxerilor, flat-earthers sau medicina germanică, se întâmplă chestii.

      00
    • eu nu inteleg logica de a „nu” ancora chestii, mai ales dualpuri inalte cu cnetre dubioase de greutate, eu la mine al totu prins in perete ca oricum nu le muti decat odata la 10 ani, so ce e atat de greu sa le prinzi in perete?

      00
    • https://imgur.com/Lr2cplE

      https://imgur.com/qkpqZNm

      2007, ambele corpuri de mobila cu instructiuni clare de ancorare.
      Bine, americanii sunt mai speciali.

      00
    • Imi plac comentariile voastra. Copii crescuti in comunism, cand mobila avea doua tone, si nu o rasturnai nici cu buldozerul.
      Cum, face Ikea mobila light, si usor de asamblat? Nu stiu, dom’ne, sa o faca grea, ca eu nu gauresc mandrete de apartament lasat de raposatul Ceausescu, nu ma intereseaza cum! Sa fie si usoara sa o ridic eu, dar si grea sa nu cada ca drobul de sare.

      00
    • @ Ionut si parte din comentatori
      In buna traditie autochtona comentati fara sa fi avut curiozitatea sa urmariti documentarul cu proprii ochi si neuroni. Povestea cu mobilierul de la IKEA la care se face referire, este legata de lansarea unor produse pe care IKEA din start le stia cu probleme dar a preferat sa le lanseze. Partea de fixare in perete a venit abia ulterior, dupa ce au fost deja nenumarate cazuri de rasturnare a mobilierului peste copii si a fost solutia oferita in prima parte pentru remedierea problemei, in urma unui gen de ”program de rechemare”. bineinteles ca n-a functionat pt ca nu a fost mediatizata.
      In concluzie , client nu puteau fixa pt ca nu aveau asa ceva in colet, abia ulterior au fost adaugate in scheme si pachete elemente de fixare si instructiuni.
      Si uite asa se propaga niste ”stiri”lansate de niste baieti isteti, guvidele haleste fericit si da mai departe altui guvide si tot asa.
      Ba baetzi, nu e o carte, e un documentar, 40 min, usor chiar si pt +8 ani. Ne putem abtine de la comentarii pe un subiect pe care nu-l cunoasteti?

      00
    • @gandilosu: Mai renunță la filme și pune mâna si pe o carte. De fizică. Clasa a VII-a cred. (nu aștepta să se facă film după asta, nu se va întâmpla)

      În film mai spune și că:

      – alte mărci au acceași problemă
      – la fiecare 17 minute un adult este rănit de o mobilă căzută
      – la fiecare 30 de minute, cade mobilă peste un copil (iar asta doar în US)

      Și asta – din nou – nu are legătură cu corporații sau e vreo conspirație. Are legătură cu fizica, cu schimbarea centrului de greutate și cu idioțenia consumatorilor.

      Singurul mod prin care poți preveni problema asta (fără a ancora) este să faci corpul mobilei semnificativ mai greu decât sertarele și ce se poate pune în ele. Ăsta e și motivul pentru care mobila venită de la celelalte victime din film – producătorii clasici de mobilă – nu aveau neapărat nevoie de ancorare: lemn masiv => au 100 kg.

      Dincolo de tragedii, rămâne problema responsabilității. Presupun că nici un părinte nu vrea să știe/accepte că moartea copilului este 100% vina lui și… apar procese.

      IKEA nu a inclus ancore în pachet? Boo hoo, cumperi TU niște ancore și gata! Despre siguranța cui e vorba, până la urmă?

      00
  2. Mereu m-au uimit americanii. Nu sunt eu de vină că nu am supravegheat copiii sau nu am ancorat mobila , e producătorul mobilei.
    M-am ars că bizonul cu cafea dar e de vină altul că nu a scris pe capac că e fierbinte.
    Asta mă face să cred că e adevărată povestea cu femeia care a vrut să usuce pisica în cuptorul cu microunde. Nu scria în manualul de utilizare că nu e pentru animale vii.

    00
    • Pe ambalajele costumelor de Superman sunt obligați să scrie că acele haine nu îi ajută să zboare (în cazul în care le vine ideea să sară de pe bloc)

      00
    • Uite aici alt punct de vedere privind cazul cu cafeaua! https://www.youtube.com/watch?v=KNWh6Kw3ejQ

      00
    • Ba din contra, pe ambalajul gramului de verde pe care il cumpar, scrie mare: ATENȚIE, PROVOACĂ DEPENDENȚĂ DE ZBOR ÎNALT!

      00
    • Bag pl. Viața nu e dreapta. 50 milioane pentru 3 copii ai unor idioți care n-ar trebui lăsați să se reproducă. Singurul lucru pe care îl meritau era Darwin award.

      00
    • Uh, povestea aia cu cafeaua …. nu e nicidecum un „asa nu”.

      Femeia in varsta a suferit arsuri grave in zona genitala. Initial a cerut doar ca McDonalds sa schimbe temperatura de servire a cafelei (pana la 88 grade celsius ce provoaca oricui arsuri) si daune pentru spitalizare. Dupa trei procese, un avocat i-a luat cazul si a cerut daunele uriase.

      Uite din wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Liebeck_v._McDonald%27s_Restaurants

      Liebeck was taken to the hospital, where it was determined that she had suffered third-degree burns on six percent of her skin and lesser burns over sixteen percent.[14] She remained in the hospital for eight days while she underwent skin grafting. During this period, Liebeck lost 20 pounds (9.1 kg) (nearly 20% of her body weight), reducing her to 83 pounds (38 kg). After the hospital stay, Liebeck needed care for three weeks, which was provided by her daughter.[15] Liebeck suffered permanent disfigurement after the incident and was partially disabled for two years.[16][17]

      Liebeck sought to settle with McDonald’s for $20,000 to cover her actual and anticipated expenses. Her past medical expenses were $10,500; her anticipated future medical expenses were approximately $2,500; and her daughter’s[15] loss of income was approximately $5,000 for a total of approximately $18,000.[18] Instead, the company offered only $800. When McDonald’s refused to raise its offer, Liebeck retained Texas attorney Reed Morgan.

      Nu suna deloc fun si McDonalds a fost foarte neglijent. De asemenea nu a fost primul asemenea caz. Unele companii trebuie sa primeasca amenzi mari pentru a-i forta sa schimbe practica.

      00
  3. Sa fie ancorata sa nu cada pe tine la cutremur, sau sa-ti blocheze usile sa nu poti parasa camera / casa.

    00
  4. Altă chestie. Identificăm problema căutăm nod în papură „vinovaților”. Ai noștri pierd locuri de muncă din cauza Ikea. Uite ce minunate lucruri făceau americanii și ce nasparlie e Suedia. Nu numai că ne omoară copiii dar își mai și ascund veniturile de fisc. Mai taie și păduri ilegal. What about.
    Nu iau apărarea Ikea aici.
    Noi avem o generație de snowflakes. Alții cel puțin două.

    00
    • Se schimba generatiile, boss. Acum 30 de ani era problema cu foamea, acu’ 80 de ani era sa scapi cu viata din/dupa razbel, azi problema e cu dulapul care-ti cade in cap. Pentru ca se schimba si prioritatile in majoritatea tarilor din Europa, odata cu traiul linistit. Dar un dulap neancorat e acum ultima problema in Siria…

      00
    • Pe măsură ce îmbătrânesc cred că e adevărat citatul acela cu:

      Hard times create strong people, strong people create good times, good times create weak people, weak people create hard times.

      00
  5. Ancorarea se face pentru ca din când în când te mai vizitează un cutremur. Si nu e fun să ajungi sub dulapul plin cu haine in loc de tocul ușii. In plus nu se face cu elemente rigide, nu puneți colțare metalice decat dacă partea de fiecare pe dulap are un decupaj pe mijloc ce poate lăsa capul șurubului să culiseze. Și mai bine dacă sunt cu strap-uri ce pot prelua mișcarea si pe axa verticală nu numai pe cea orizontală. In plus e recomandat prinderea să se facă in două puncte pe fiecare corp decât central.
    Ce am scris mai sus poate părea foarte multă bătaie de cap, dar e o operație pe care o cam faci o singura data, atunci când montezi mobila și te poate salva de la belele destul de serioase.

    00
  6. Din experienta proprie nu toate kkturile ikea sunt ieftine ba chiar la unele calitatea lasa de dorit pt pretul platit, sunt si alternative ro bune doar c romanul are problema cu termenul de livrare, pai stiti vine/facem mobila pe.. plm ikea iti aduce rapid

    00
    • Romanii au o problema cu termenul de livrare pentru ca producatorii locali iti cer avans cat mai mare, daca nu 100% si apoi stai sa te rogi de ei sa iti faca mobila si apoi ti-o fac prost. Iti iei muie pe banii tai. Misto.

      00
    • Nu numai termenul de livrare e o problema cu producatorii romani… Comparati politica de retur a Ikea cu cea de la Casa Rusu de exemplu: Ikea 365 zile, inclusiv daca ai mobila montata, Casa Rusu avea acum un an un afis mare in zona caselor care spune in esenta ca nu se accepta niciun fel de retur, masurati bine dimensiunile casei.

      00
  7. O scrie ikea ca trebuie sa ancorezi chestiile de la ei. dar unii sunt „descurajati” sa o faca pentru ca nu gasesc in cutie si dibluri/holsuruburi. Nu conteaza ca Ikea precizeaza ca acest lucru se intampla pentru ca difera tipurile de pereti, nu conteaza ca suntem un neam de bormasinisti, daca omul nu gaseste tot ce-i trebuie in cutie, gata, e de vina Ikea :D

    00
    • Eu am fost dezamăgit că nu am găsit în pachet un rotopercutor Bosch gama albastră cu care să dau găuri să prind dulapul. Și de asemenea lipsea din pachet și apartamentul în care să pun dulapul. :D

      00
  8. Tldw: aduce ceva nou sau fsieili?

    Am inceput sa evit docu dramatizate, sau romania te iubesc, pentru ca ma mahnesc.

    Sunt constient de probleme.

    In schimb, de ikea am citit ca au cumparat propriile paduri si le exploateaza constiincios. Care e legatura?

    00
  9. Care-i treaba cu Ikea in sus Ikea in jos? La noi daca nu ma insel au un 5% din piata.

    00
  10. Da’ nu numai Ikea se pricepe să te facă să cumperi chestii. Că și la supermarket poti să te duci să cumperi ” doar pâine si apă” și să te trezesti la masina cu un cos plin cu prostii și fără apă. Ține de tine si de cât de hotărât ești să te ții de listă.

    00
  11. Asa sunt americanii… faci ssh pe server si apare banner mare cu „accesul interzis” sau se considera ca era permis. Asa si cu mobila. :))

    00
  12. Aseara am vazut episodul in cauza. Ma certam cu televizoru’ ca un idiot. Bai oameni buni, cum mama naibii sa scoti dulapu’ vinovat ca s-a urcat piticu’ pe el ca pe Everest si dulapu’ ala s-a rasturnat? Un nene bine, reprezentant o autoritate din aceste minunate state unite zice la un punct, cu subiect si predicat ca dulapu’ e vinovat pentru moartea copilului.

    Ca premisa, nu, n-am copii. Dar dupa mintea mea mica, daca ai copii mici si stii ca-s exploratori, nu te duce mintea sa bagi 2 dibluri in perete si sa prinzi dracului chestiile care s-ar putea rasturna pe el? Serios?

    Stai ca adult care n-are retard si te gandesti ca Ikea ar trebui sa stie sa construiasca un dulap (vertical, inalt, ingust btw) in asa fel incat plodu’ sa se poata catara pe sertare?

    Ah si a propos, parintii copilasului care a murit tragic acum sunt activisti care militeaza impotriva mobilei cu potential de rasturnare (WTF?). Daca parintii aia investeau 1% din energia de activism (platita de ikea, cu daune morale de vreo 17M eur), in supravegheatu’ copilului si 2 dibluri in perete, cred ca lumea era mai linistita.

    My 2 cents.

    00
    • Sunt n situatii in care omul nu poate sa ancoreze dulapul, nu stie, nu poate, nu are voie ca nu e casa lui, etc. E adevarat ca e si o chestie de responsabilitate individuala, dar cand produsul tau e periculos si tu continui sa-l vinzi e si responsabilitatea ta.

      00
    • Daca omu’ respectiv nu reuseste sa gaseasca o solutie la problemele alea, poate e usor nepregatit sa aiba copii. Solutii sunt. Trebuie doar sa fii ne-prost.

      00
  13. n-am văzut – încă – episodul, dar observ că toți comentatorii de pe aici discută despre ikea și nimeni despre pădurile românești. și apoi ne mirăm ce ușor și repede dispar și suntem oripilați din această cauză.

    00
    • Pai de padurile romanesti o sa discutam cand nu mai venim cu retorica „strainii ne taie padurile”. Daca te duci in padure si le ceri actele la taietorii de lemne o sa vezi ca toti sunt romani. Noi ne taiem padurile, NOI!!!

      Trebuie sa constientizam ca NOI suntem devina pentru felul in care este tara asta si doar NOI!

      00
    • *taietorilor de lemne

      00
  14. M-au dat lacrimile. Acum astept serialul pe Netflix cu McDonalds. Inlocuiesc in documentarul de mai sus „lemn” cu „carne”, „dulap” cu „hamburger”,iar in loc de copii striviti arata copii de 9 ani si 105 kilograme si documentarul e aproape gata.

    Da’ ceva imi spune ca o sa astept multi si bine…

    00
  15. Si totusi oamenii de stiinta sustin ca europa e mai impadurita astazi ca acum 100 de ani. Sunt confuz.

    http://www.geo-informatie.nl/fuchs003/#

    00
    • Pentru ca noi am trecut de mult de acel maxim de exploatare.
      Dezastrul din documentarele astea tine doar de management prost al fondului in bunul stil romanesc.

      00
  16. Mda, ikea. Sau Svainstorg-nu-stiu-cum-ger. Astea sunt problemele mari ale planetei.
    De fapt nu austriecii taie, sunt romani verzi ca bradu, care taie de rup si vand la austrieci. Sunt acei patroni de carton din moldova impadurita (inca), bistrita, maramu, gorj, valcea, hd etc, care au oameni la negru platiti la ziua, la taiat , carat si crapat lemne, operat de gatere, TOTUL la negru. Mana in mana cu padurar, politie, itm, primar, eventual pres de consiliu judetean, prefect sau parlamentar de zona. Ii doare fix in pwla, banu iese pentru toata lumea, dar da, e usor sa dam vina pe austrieci care fac prelucrare si ofera locuri de munca, cu sutele, legit, cu taxe platite si tot tacamul.
    Sunt curios daca inchid aia sandramaua cat o sa planga cei din ind. orizontala si din zona ca mor de foame, iar padurile tot se vor taia, ca vor vinde la altii sau vor prelucra ei.
    Referitor la ikea. Sa iti arat poze cum mi-a cazut corpul suspendat de pe perete, prins de firma de mobila? Una cunoscuta. Cu factura, garantie si contract care include montaj, iar ei au prins un corp suspendat de bucatarie de 320 cm latime cu trei surubele de 5 cm si trei dibluri 8×10?
    Evident ca mi-am batut poola de ei, iar dupa ce au discutat cu avocatul, am semnat o hartie la notar, si am luat niste bani – multi – de pe ei. Asta in Ro. In state ajungeam milionar in dolari ca mi-a cazut bufetu’ cand am pus farfuria in picurator.
    Absolut tot ce am mobila in casa e prins de perete, inainte de evenimentul ala, cu mana mea. Singura care a cazut a fost ce au facut altii.
    Mai astept doi americani tampiti sa dea in judecata firma samsugi ca le-a cazut teveul de 2 m in cap la copiii la fel de retardati ca si ei. De aia e america tara tuturor looserilor (pardon, posibilitatilor), ca oricine poate da in judecata pe oricine, si mai are si sanse de castig, desi sunt warnings peste tot si pentru orice.
    Imi aduc aminte de un amic, medic, cum isi smulgea parul din cap cand i-a murit in brate un suedejus, ca l-a adus piranda cand apendicita era deja peritonita si sepsis. i-a zis piranda, „nu planje dom doctor, ca intr-un an fac altu, mancatziash….”

    00
  17. Niște muiști români, pe numele lor Iliescu și Năstase, au vândut pădurile României străinilor.
    USA este o țară plină de retardați mintali și o grămadă de speculanți știu cum să facă bani frumoși din asta.
    IMHO, USA sau Vaslui, tot un drac.

    00
  18. Sunt curios câți tineri frumoși și liberi vor boicota ikea după modelul Milka sau alte firme de-și făceau reclamă la A3.

    00
  19. Adica am ajuns la fel de idioti ca americanii, carora trebuie sa li se spuna ca mancarea de pisici nu se intinde pe paine? Eu mi-am prins in perete toata mobila, fie ca scrie in prospect sau nu. Pentru ca e de bun simt. Common sense, vorba mesopotamianului. Dar, ideea documentarului e buna. Si apropo de asta, cu uleiul de palmier ce facem? Mai cumparam produse de la Nestle? A, nu ne afecteaza pe noi. Dar cu hainele de purtat de maxim 3 ori ce facem? Alea produse in Bangladesh de sclavi si vandute de Zara et. company. A, nu e la noi, nu ne intereseaza. Dar cu plasticele ce facem, le reciclam? Astea sunt la noi. Dar nu le vedem (deocamdata), nu ne intereseaza.

    00
  20. Cine-i patriot ia de la dedeman, nu de la ikea.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile