Bricolaj: update #8

Nu înțeleg logica Dedeman: toți ăilalți deschid la 8 duminica, tu deschizi la 9. De ce ai face asta? Ori deschizi la aceeași oră, ori nu mai deschizi deloc. Da, asta poate merge la Capitală, că durează să ajungi în altă parte a orașului, dar aici mi-a luat 8 minute pe ceas să ajung la Hornbach.

Voiam să mă duc la ei să iau, pe lângă tot felul de piese mici, mănuși de iarnă, că perechea veche s-a găurit rău. Și arăta că aveau pe stoc în magazin mărimea 10. Pentru că Hornbach avea mănuși de iarnă doar mărimea 8.

Așa. Mă duc la Hornbach, cinci rafturi cu mărimea 8. În altă parte a magazinului aveau cinci rafturi cu mărimea 10 și 11, pentru că logică. Am luat două perechi, că sunt bune și sunt doar 12 lei perechea.


Orice vrei să dărâmi va fi foarte bine făcut. Nu bine făcut, foarte bine făcut.

Am dărâmat o anexă, pereții erau făcuți din 2 tipuri de cărămidă plină, 2 tipuri de cărămidă goală, plus BCA. A fost o plăcere să le dau jos. Placa de deasupra. Ai de plm. Dacă cădea Enola Gay pe ea, ricoșa. Toate economiile pe care le făcuse la pereți le băgase în placa aia nenorocită.

Am o bucată de 1x1m de beton de demolat. Are 15cm grosime. CINȘPE!!! Am mai săpat pe lângă alte plăci, de control, nu e una mai groasă de 10. Pur și simplu omul avea mai mult beton și l-a aruncat pe tot într-un colț al grădinii.


Am de turnat o placă de beton într-o zonă, ca să fie drept locul pe care urmează să fac foișorul. A venit meseriașul, a măsurat, a rămas că mă sună cu un preț. Și am așteptat să zică el, ca să nu întreb eu. Și a zis că nu recomandă turnarea de beton dacă e frig ziua sau noaptea. Îl toarnă, dar nu recomandă.

Așa îți dai seama dacă omului îi pasă de ce face sau vrea să dea o țeapă și să fugă.

(da, știu, există beton care se toarnă și la temperaturi joase, dar nu pentru ce am eu nevoie, plus că e mai scump)


Am investigat un pic situația din pod. E vată de sticlă, dar nu e peste tot (ce plm economii ai făcut ca nu ai pus și pe casa scării?) și e cu spatii între ea. Parcă îmi vine să o dau la o parte și să pun bazaltică, de la zero, peste tot.


Mi-aș pune panouri fotovoltaice, cu baterii de stocare, dar pe casă am țiglă. Mai investighez, am găsit soluții pe la 5.000€, cu stocare de energie care să-mi țină 2-3 zile.

bricolaj-72

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. Dacă se poate, lasa te rog intr-un comment sau pe email un link/detalii catre solutia de panouri fotovoltaice.

    00
  2. Sunt curios ce soluții de PV cu stocare și găsit la 5k Euro pentru 3 zile?
    Doar bateriile pentru 3 zile cred că ar costa atât.

    00
  3. Civivi Crit. Fain. Nu e un pic cam mic?

    00
  4. „Și a zis că nu recomandă turnarea de beton dacă e frig ziua sau noaptea. Îl toarnă, dar nu recomandă.”

    Fix așa mi-am luat eu o muie mare anul trecut de la un „meseriaș”. Am vrut să-mi pun beton amprentat pe trotuarele din jurul casei, aleea de acces și parcare. Am apelat la un meșter, pe care-l știam de vreo 10 ani (din alt context, nerelevant pentru poveste) părea serios și cu portofolii valabile (a învățat meserie și a avut lucrări în Italia câțiva ani). Mi-a promis că începe treaba imediat ce se încălzește și pe la începutul lui martie a venit. Verificând prognoza meteo, i-am zis că sunt câteva nopți în care temperatura scade sub zero, nu mult, 1-2 grade. A zis că nu-i problemă, se poate repara după dacă apar incidente.

    Ca să nu o mai lungesc, mi-a făcut o lucrare de tot rahatul, cu steluțe și înflorituri (cauzate de înghețarea betonului) pe 20% din suprafață, mi-a cerut banii înainte iar eu, ca un prost naiv ce mă aflu, i-am dat, a început lucrarea la începutul lui martie și a finalizat-o (dacă se poate spune așa) la sfârșitul lui aprilie (dar muncă efectivă în această perioadă maxim 4-5 zile). Nu că aș vrea să fac public shaming, dar dacă sunteți din zona Iașului, feriți-vă de Ioan Spinei/Artfloor, specialistul curului în beton amprentat.

    00
  5. Eu mă așteptam să ne înveți cum să ne facem singuri pistoale cu materiale de la Bricostore.
    La ce naiba mai turnăm betoane?

    00
  6. E fain briceagul ala :) poti spune de unde il ai?

    00
  7. Legile meseriașului

    §1 Vali
    „Orice vrei să dărâmi va fi foarte bine făcut. Nu bine făcut, foarte bine făcut.”

    §2 alexf
    „pentru deșurubarea ultimului șurub necesiți tot timpul de care ai avut nevoie să desurubezi toate șuruburile precedente + 1”

    00
  8. Sper ca nu vrei sa folosesti baterii cu plumb.

    Arunca un ochi si aici:

    https://shop.gwl.eu/

    Pentru orice intrebare, ai mail-ul.
    Primul lucru care imi trbuie, e o lista cu consumatorii tai, cu puterea fiecaruia si cu cate ore merge fiecare/zi.

    00
  9. Man, te rog mai studiază, e bine ca ai vată de sticlă în pod și nu bazaltica! O rearanjezi pe aia veche și completezi tot cu vată de sticla! Bazaltica se pune pe fațade, dacă pui în pod, eventualele rozătoarele vor găsi mediul perfect să se cuibareasca!
    Eu peste vata din pod, pusă între căpriori (fără spatii, dar și fără să o „in deși /comprimi) am pus osb, prins pe grinzi, astfel am podul carosabil și foarte bine izolat!

    00
  10. De când cu compensarea cantitativă, cea mai bună stocare este cea direct în rețea, nu mai ai nevoie de baterii costisitoare.

    00
    • Da, corect, dacă nu pică rețeaua. Din cauza unei rachete rusești.
      Merge și varianta cu invertor Victron cu charger, care are prioritate 0 sistemul solar, dacă nu e soare încarcă bateriile din rețea sau generator iar dacă pică și soarele și reteaua merge din baterii.

      00
    • dacă aș pune ceva, nu aș pune aia cu livrarea în rețea, că nu se știe cât durează. bine, din ce mi s-a explicat, se poate muta pe baterii proprii destul de ușor, dacă faza aia cu livrarea în rețea se închide.

    • se poate muta pe baterii proprii destul de ușor, dacă faza aia cu livrarea în rețea se închide.

      Păi și atunci nu e mai logic să injectezi în rețea până cât mai ține ?
      Amortizezi (o parte din) investiția inițială și pui deoparte pentru acumulatori.

      00
    • 1. Cantitativ s-o suga aia de la ANRE – au ‘dezbatut, au trimis normele de aplicare in parlament etc.
      Situatia la februarie: vinzi cu 0.54 si cumperi cu 1.5 (pret contractual, plafonat la ~1leu nu stim pana cand).
      2. baterii pentru ca daca opreste CEZ ul curentul te uiti lung chiar daca panourile produc.
      3. a. @Vali – ce are tigla cu prefectura? soare sa fie, sisteme de prindere se gasesc. b. doar sa fie invertor hibrid, alea exclusiv on-grid nu prea stiu de acumulatori.

      00
  11. Se cunoaste ca a adus Elon Musk satelitii aia de net prin zona, nu am mai intrat prin magazine de bricolaj de 3 saptamani, dar imediat ce am citit postul asta yutube m-a umplut de reclame la bormasini!

    00
  12. Da un beci cu placa de 50cm deasupra nu simti nevoia sa faci? :)

    00
  13. Mane, n-are niciun sens să-ți pui sistem cu stocare în baterii, în contextul în care, conform legilor în vigoare, dacă devii prosumator, ți se compensează cantitatea de energie livrată în rețea cu cea consumată din rețea. Astfel încât un echipament de 3kwh, care e pe la 20.000 de lei, îți generează vreo 3.000 de kwh anual, ceea ce e îndeajuns pentru o gospodărie care nu are încălzirea pe curent, sau alți consumatori mari.

    O idee ar fi să-ți depui actele pentru programul casa verde.

    00
    • tradus in timp inseamna ca iti depui dosarul prin in nov-dec. 2022 si le ai efectiv instalate prin mijlocul lui 2024

      00
    • @calin, eu am depus prin noiembrie 2019, atunci am finalizat dosarul, și le-am avut instalate în septembrie 2021. De ce atât de târziu? Au fost niște bâlbâieli cu sesiunea de depunere, care s-a suspendat inițial câteva luni. A mai durat toată birocrația cu cei de la electrica, pentru a deveni prosumator.

      Acum recent a fost o nouă sesiune, și am înțeles că undeva prin vară va fi o alta. Cred că va merge mult mai rapid de data asta. Singura problemă pe care cred că o vor întâmpina firmele vor fi stocurile de panouri, având în vedere că s-au depus undeva la 40.000 de dosare pentru instalații de 3kwh.

      00
  14. Ce-ti mai place sa te alinti, taci si pune osu’ la treaba :) , stresul trebuie eliberat undeva!
    Vata…pe pod( adica la orizontala) fie ca e bazaltica fie ca e de sticla e buna sa fie groasa si uniform/etans asezata. Dezavantajul la cea de sticla e comprimarea in timp. cea bazaltica e mai stabila in timp si de obicei are coeficienti de transfer mai favorabili. Daca asezi intre clesti ideal ar fi sa nu calci pe ea( sa nu o comprimi) iar peste clesti poti „podi” cu osb. In felul asta desi ai vata, creezi si o perna de aer care izoleaza suplimentar. Eu am folosit osb de 22 fasii de aprox 33 cm ramase din debitare, ocazional mai gasesti pe la privati pe olx, fabrica avantajeaza angajatii la achizitia de „deseuri”. Spor

    00
  15. De la unguri se aduc tigle cu celula fotovoltaica inauntru. E 90-100 de lei o tigla (i know, scump ca dracu). Da nu pui si tu tot acoperisul. Iti calculezi si tu cam care e consumul locuintei si dimensionezi in functie de asta. Si pui o sectiune doar. Nu mai stai cu tot cacatul ala pe acoperis. Plus ca tiglele alea sunt mega rezistente.

    00
  16. “ toți ăilalți deschid la 8 duminica, tu deschizi la 9”
    – in intervalul 8-9 vindem de x lei
    – sa tinem deschis intre 8-9 costa y lei (costuri cu turele, iluminat, paza etc)
    – y>x

    Voila.

    00
  17. pentru ca Hornbach inchide mai repede decat dedeman, pentruc a cine merge la magazin de ricolaj duminica la 8? prima oara se merge in targul de masini/vechituri, apoi mergi la mici si abia apoi te duci la magazinul de bricolaj! acesta e circuitul barbatilor in ‘natura’ duminica.

    00
  18. sincer, cei care sunt treji duminica la 8 si au treaba la Dedeman la ora aia ar trebui pusi sub urmarire speciala, gen un Logan alb dupa ei, ca sigur sunt psihopati sau e ceva gresit la ei

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile