Bricolaj: update #39

Polizorul meu Makita DGA452z s-a apucat de fumat. Făceam ceva și nu mi-am dat seama că a stat mult în soare, că aveam mănuși, nu m-am prins că frige. A scos un pic de fum și gata, a început să dea rateuri.


După faza asta am luat la verificat doze și prize, începând de la centrala termică și frigider și mergând în alte zone. Am găsit câteva probleme mici (fir lițat, câteva mustăți păreau că se ating între ele), și una mai gravă, un fir care se desprinsese din morsetă și stătea cumva în aer în tablou.

După care am scos diferențialul și am pus un releu digital de protecție tensiune și nu am mai avut probleme.


Nu știam că brichetele astea sunt atât de ieftine. Îmi vine să îmi cumpăr 4.


Am făcut prostia să îmi iau un cutter mai pricopsit. 5 lame în el, bla bla, s-a blocat după câteva zile. Chinuială, repară-l, bibilește-l, până la urmă am scos lamele din el și l-am aruncat. Ăsta clasic de 4 lei este cel mai bun.


Se fac bani din sudură, copii. M-a recomandat un vecin altui vecin că i s-a rupt poarta, juma de oră de sudură, 100 lei.


Câteva clipuri scurte:

 

bricolaj-298

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. Hai să zicem că dacă faci o tâmpenie (schimbat diferențial cu digitop, chiar dacă există 0 legături între protecțiile oferite de fiecare) nu trebuie s-o spui la toată lumea, că poate unii chiar se apucă să facă la fel. Pune un disclaimer mare „am văzut electricieni doar în poze, nu faceți ca mine.”

    Comentariu apreciat.1472
    • eu pun proctecția 1. nu funcționează.
      pun protecția 2. functionează.
      tu: ce bou ești.
      ok.

    • Daca cand spui diferential si te referi la asta https://www.hornbach.ro/p/intreruptor-automat-cu-protectie-diferentiala-schneider-easy9-rcbo-1pn-16a-4-5ka-30ma-curba-c/10351137/, atunci mmm are dreptate. Pt ca unul protejeaza de ceva altul de altceva. Poti sa le folosesti impreuna dar ele nu se inlocuiesc unul pe celalalt. Daca functioneaza nu inseamna ca si e in regula. Daca inlocuiesti o siguranta fuzibila care se topeste constant cu un cui, va functiona, un timp…

      Comentariu apreciat.971
    • nu stiu ce curbă are, că nu mă pricep, l-a luat și montat un electrician autorizat. la fel și ăsta.

    • Nu curba e problema, ci ca ai inlocuit un diferential (protectie la electrocutare) cu un dispozitiv de protectie la supratensiune. Ai inlocuit ceva care protejeaza oamenii cu ceva care protejeaza aparatele.

      Comentariu apreciat.1490
    • @ Vali: insisti degeaba, faci prostii iar electricianul care a instalat digitop in loc de diferential e mai paralel ca tine. „Electrician autorizat” in 90% din cazuri nu inseamna nimic, esti mai castigat ascultand de 3-4 mai breji pe youtube decat de unul care face instalatii dupa normativele din anii 80-90…
      Serios acum, stiu ca in general nu reactionezi bine cand iti spune cineva ca ai gresit, dar inlocuirea unui diferential care protejeaza de electrocutari cu un dispozitiv care protejeaza de supratensiune (eventual in fct de model si de consum prea mare) nu e acelasi lucru si nu e ok sa sugerezi asta in articol!

      Comentariu apreciat.1520
    • Diferențialul este protecția ta la electrocutare, releul ăla e fix pula că este altceva, decuplează instalația la tensiune prea mică sau prea mare și dacă nu stai în zonă industrială e cam degeaba și sigur are limitele nereglate la instalare… Ca să nu spun ce firmă de încredere este Digitop…
      Deci @mmm are dreptate.

      Comentariu apreciat.921
    • Apropos, se pot pune in serie, pe acelasi traseu, ca sa ai ambele protectii?

      Comentariu apreciat.250
    • @Bigbear
      Da, se poate folosi diferential si acea protectie digitop – asa am eu, pe trifazic.
      Am diferential general trifazic pe toata casa cu 30mA si dupa aia, in tablourile de pe fiecare nivel am diferential de 10mA.
      Eu am protectia digitop trifazic cu decuplare faze in mod independent (deci opreste doar faza aia, nu toata casa) pentru ca ajungea pe o faza si la peste 265V. Deh, aproape de transformator. Nu s-a rezolvat pina nu si-au miscat curu aia de la delgaz ca sa mai puna 1 transformator si sa imparta tot satul asta de la porumb.
      Vali a facut o prostie mare de tot – ar fi bine sa caute alt electrician, chiar si neautorizat, care stie ce face.

      Comentariu apreciat.450
    • @Vali siguranță diferențiala e pentru protecția ta si a celor din casă. Ea măsoară cât curent pleaca pe fază dacă mai e egal cu cât se întoarce pe nul, minus maxim o diferență de 30mA. Daca ai pus mâna pe fază si se trec prin tine cei 30mA spre pământ, PAC, ea întrerupe circuitul si te ține in viața, si noi mai avem ce citi si in zilele viitoare. „Salva vita” îi zice in italiana si este obligatorie si in România pe toate circuite din clădirele rezidențiale.
      Releul de la DigiTop îți protejează echipamentele/consumatorii din priza cand vine supratensiunea sau subtensiunea de la furnizor.
      Prima e centura de siguranță, a doua e ABS la mașini. Care crezi ca e mai importantă pentru viața voastră?
      Ideal e sa ai pe toate circuitele câte o diferențiala si de tipul care trebuie si o sa sara doar cea de pe circuitul cu probleme.

      Comentariu apreciat.550
    • @zoso, te vedem la la stiri in curand la faza cu diferentialul vs. protectie supratensiune.

      Cum spun: @Radu, @AndreiofB, @Arthur si cam toti de pe aici. Ai inlocuit diferentialul care PROTEJEAZA impotriva electrocutarii cu un dispozitiv care PROTEJEAZA echipamentele din casa, de la bec pana la frigider.

      Be carefull b0$$.

      Comentariu apreciat.320
    • bun. vă apreciez pe toți, dar nu înțeleg ce ziceți. am mers la un inginer, i-am explicat problema, el a zis inițial de diferențial. am pus diferențialul, la fel, nu mai sărea siguranța din control, sărea din diferențial. am revenit la el, a zis să pun ăsta, am pus ăsta, nu a mai sărit nimic.

    • @vali „Funcționează” nu înseamnă „nu sare niciodată”. „Funcționează” înseamnă „sare în condițiile în care e făcută să sară”. Soluția pentru sărit diferențiale random poate fi chiar „punem două diferențiale”, nu „scoatem diferențiala.”

      O diferențială „nu funcționează” dacă nu a trecut testele de curenți reziduali. Făcute cu un aparat (măcar) ca ăsta https://ibb.co/q1ntDLz (și care măsoară și alte lucruri importante în instalații, pe care un voltmetru din piață nu le poate măsura – impedanțe, izolații etc). Pe care 99% din electricienii de la noi nu-l au, că costă. Dacă trece testul și tot sare, trebuie văzut de unde apar curenții reziduali – aparate stricate, izolații proaste etc. Posibil să fie doar un cumul de prea multe aparate care au mici curenți reziduali și atunci unele circuite ar trebui puse pe alt diferențial. Faptul că un electrician autorizat a acceptat să-ți facă o lucrare neconformă (diferențialele sunt obligatorii în instalații rezidențiale, măcar – să nu intrăm în partea de AFDD, că iese cu politică) ar trebui să fie subiect de discuție în vlog, partea imobiliare, „băi, dacă ăsta, în care am avut încredere, mi-a făcut așa, ce-o fi în restul instalațiilor din România?” Iar la noi electricienii nu au nici un fel de răspundere.

      Dar dacă tu înțelegi doar că te-am făcut bou, asta e, nu te mai corectăm, ne luăm popcorn când o să apară Zoso files, cu toate greșelile pe care le faci și ești prea înțepat să le repari, subtitlu „eu am așa, deci orice altceva e greșit.”

      Comentariu apreciat.510
    • nu nu. eu am notat, am chemat meseriașul, ăsta a fost cursul acțiunilor, asta am pățit, asta am făcut, fără să mă pricep. dacă sare și de data asta (au trecut deja 2 săptămâni), apelez la altcineva.

    • Dl inginer te-a lăsat fara centura de siguranță.
      Suntem mai mulți ingineri pe aici, unii poate chiar in domeniul acesta.
      Ai un aparat care „îți da la împământare”, un defect de izolatie. Sigur nu pişcă ceva carcasă de mașină de spalat rufe, o pompa, o plita, un frigider, cuptor cu microunde, ceva care ștecher cu 3 pini?
      Aprecierile nu sunt suficiente, ține cont de sfaturile noastre si adu pe cineva sa identifice problema, sa nu iti mai sara diferențiala si sa o pastrezi in tablou.
      Cu alta a încercat dl inginer? E de tip A. Pune te rog un link la o poza cu ea, unde se vede scrisul.

      Comentariu apreciat.310
    • Ca să verifici băbește ce consumator are probleme scoți toți consumatorii din prizele din aval de diferențial și apoi conectezi unul cîte unul, îl pornești și vezi la care sare, după care următorul și tot așa. Ca să le verifici cu meggerul este periculos pentru cele cu electronică deoarece le arzi.
      Un aparat de testat diferențiale, de uz casnic, nu profesional este ăsta https://www.emag.ro/aparat-de-masura-digital-habotest-ht107d-tester-priza-afisaj-lcd-negru-wto-00132/pd/DJB07LMBM/

      40
    • @Bigbear
      Teoretic se pot pune unul după altul, practic însă nu. Releul Digitop se pune pe general ca să protejeze toată instalația. Dar pe general nu este recomandat să pui diferențial deoarece dacă ai un singur consumator cu probleme rămîi fără curent în toată casa.
      Diferențialul se pune pe circuitele (secundare) dedicate pentru prize ca să ai selectivitate, nu și pe iluminat. Și obligatoriu pentru exterior, mai ales dacă utilizezi cositori și drujbe (electrice), pompe de piscină.

      90
    • La mine diferentialul sarea pentru ca se stricase cuptorul electric. Era veșnica problemă a cuptoarelor pentru că meșterul avea pe stoc rezistența. Zic si eu…
      Am si eu releu din ala. In zona noastră sunt ceva fluctuații si ne cam termină la psihic faptul că tot ne întrerupe alimentarea. I-am reglat limita superioară putin mai sus și pare ca suntem ok, nu se mai intrerupe și nici nu ni s-au stricat aparatele.

      31
    • am verificat consumatorii mari. inițial am zis că e frigiderul, că are aproape 10 ani. nu era el. centrala nu. mașina de spălat nu e mereu in priză și nu a sărit cât funcționa ea.

    • @Marinel pui diferențial si pe circuitul de lumini, ca daca schimbi becul si atingi faza si peretele sa nu vorbesti cu Sf. Petru prea repede.

      72
    • @C
      Cred c-am schimbat o basculantă de becuri pînă acum, unele chiar pe întuneric și n-am reușit încă să bag deștu’ în vreun fasung…

      141
    • >> dacă sare și de data asta (au trecut deja 2 săptămâni), apelez la altcineva.

      Daca explici corect ce ti-a facut meseriasul, nu o sa ma sara. Ca nu mai are ce. Nu a identificat cauza, a tratat doar simptomul, in continuare ai problema care facea sa sara diferentialul.

      Ca sa-ti dau un exemplu concret de la mine din casa, aveam in bucatarie in spatele frigiderului un prelungitor. Frigiderul are tava aia de deasupra compresorului unde se strange apa sa se evapore, doar ca ocazional dadea pe afara si umezea prelungitorul si sarea diferentialul, si doar cu noroc am observat ce se intampla, ca cu ghinion si diferential inlocuit cu altceva puteam sa ajung cu picioarele goale in apa electrizata.

      111
    • @Vali: nu sunt de meserie, dar din ce inteleg eu ai un aparat în casa, cu probleme(dă un mic curent la împământare), aparat, priza, prelungitor, ștecher, sau fire cu mustăți.
      Eliminând diferentialul, ai eliminat faptul ca el te anunță ca ai o problema.
      Presupun ca îți sarea rar și era enervant și da, greu de detectat, dar trebuie găsit aparatul cu problema.
      Cum a zis și Radu, mie pe blatul din bucătărie tot inghesuind diverse am împins prelungitorul în care am centrala și senzorul de gaze, sub centrala termica. La un moment dat, am avut o mica problema la vana cu trei cai, a început sa picure, gen, într-o săptămâna vreo 10ml de apă, adică extrem de puțin. Nu am observat absolut nimic. A sărit diferentialul, l-am ridicat, totul ok. Peste câteva zile, iar a sărit. Atunci am știut ca am o problema și am început sa investighez. Am văzut ca ajunsese prelungitorul sub centrala, am pus mâna pe partea de dedesubt a centralei și am dat de 2 picături de apă… în prelungitor erau maxim 2mm de apă, dar suficient.
      Cauta un electrician meseriaș, nu un inginer…

      110
    • Pe pincipiul “nu sare două saptămâni” poți lega firele direct. Sigur nu sare ca nu are ce, dar asta nu înseamnă că este bine.
      În cazul tău nu sare pentru că acel releu nu identifică “scurgerea” curentului .
      Identifica dacă tensiunea la intrare este mai mare sau mai mică ca valoarea setată.

      110
    • si eu venisem sa zic ac lucru dar vad ca s-a zis deja :)
      eu cred ca defapt Vali s-a dus la inginer si a reclamat ca fiind plecat de acasa, deci fara sa bage nimeni degetele in priza, a sarit diferentialul si ca la un control a gasit si acel fir iesit din morseta. Bun, dn-ul inginer a concluzionat ca in lipsa lui Vali a fost o suprasarcina care a incalzit firul ala care pb era slabit pana s-a desfacut de tot, sau ceva de genul si a zis… aaaa pai tu ai av o suprasarcina, nu te ajuta diferentialul, iti trebuie protectie d-asta… scoatem diferentialul (de ce oare?! poate nu mai era loc in tablou) si punem protectia de suprasarcina ca asta e pb la tine.

      50
  2. 100 lei fiscalizați? Sau fiscalizabili?
    Să nu se schimbe Loganul cu Sandero bleumarin!

    Comentariu apreciat.310
  3. lucrez mult cu cabluri, stanley 99E este cel mai bun cutter (la banii lui) de pe piata. carcasa metalica, usor de inlocuit lama, usor de servisat cutteru pe teren, in caz de nevoie.

    220
  4. Dă o bere vecinului care te-a recomandat, că oameni suntem.

    Comentariu apreciat.270
  5. Stiu ca sunt prost (meserias), dar cand ma uit in jur prind curaj.

    Comentariu apreciat.560
  6. Nu ma intereseaza neaparat sa fie scump cutter-ul, dar prefer unul mai mare si mai greu. Daca ai de maruntit cutii de carton merge mai bine.

    90
  7. Recomand cutter la 7 lei cincizeci. Are captuseala aia metalica ce ii prelungeste viata considerabil. Apoi mana cu care folosesti cutterul este mai protejata de lama in comparatie cu cutterul de plastic. https://www.leroymerlin.ro/produse/foarfeci-si-cuttere/737/cutter-bimaterial-dexter-18-mm/106627

    71
    • Cuttere bune mai apar și în Lidl de la Parkside. Au mod „normal” de funcționare dar și un arc ceva….și lama se retrage după ce o folosești. Bagi direct în buzunar fără grijă dacă ai băgat lama înapoi sau nu…sau îl lași pe oriunde mai liniștit că nu te tai în el din greșeală.

      10
  8. Un clip cum sa schimbam un bec ars se poate?

    Comentariu apreciat.270
  9. Ala e doar pentru polițisti.
    Cele vechi, cu incandescenta, daca se spărgea sticla, nu era prea sinplu

    70
    • Era simplu, pentru că pe vremuri orice român avea un patent în casa.

      41
    • C.andrei il aduceai din portbagajul Daciei, dar sa aiba si mânerele izolate, daca nu ai scos toate „patroanele”.

      02
    • @Cineva: să dai banii de miel, nașule 😅

      10
    • @Cineva, daca totusi ai avut un electrician care ti-a facut instalatia bine si a pus intrerupatorul pe faza, atunci mergea si cu patent fara izolatie.

      20
    • C.daniel dau la urmatorul Pasti.
      Andrei G asta daca întrerupatorul e pe poziția deschis. Apesi pe el, vezi ca nu se aprinde becul, te apuci de investigat/injurat si uiți sa il mai deschizi.
      De asta sunt pune separatoare, le-ai deschis din tablou, iei si un creion de tensiune sau un senzor de tensiune fără contact si te apuci de pus mâna, când ai confirmare ca nu te zguduie nimic.
      Am simțit ceva efecte ale curentului electric si de la reteaua de 220V, apoi 230V, linia de trolebuz, dar si tensiune de la tubul catodic al telembizoarelor pe care stătea mileul.

      20
  10. Da, brichetele alea sunt chiar bune, functioneaza si daca este vant.
    Si tot da, ai cam dat cu mucii cand ai inlocuit diferentiala cu chestia aia de protectie de supra/subtensiune (are domeniu 120-270V din ce am vazut). Au zis altii de ce.
    Colectia aia de unelte – cam subtire. Doar fierastraie am vreo 5. De mana. Diferite.

    192
  11. Daca iti sare diferentialul, schimba diferentialul. Daca si ala sare, pune o siguranta. Asa poti sa iti dai seama daca este vorba despre un scurt circuit sau despre o scurgere de curent (nu de informatii lol). Daca este un scurt, atunci faza face atingere cu nulul candva/cumva/ in anumite conditii. Daca nu este scurt si siguranta ramane sus, atunci ai o scurgere de curent candva/cumva/in anumite conditii pe care doar un diferential o poate detecta. In orice caz, situatia nu se rezolva cu digitop, recomand o firma pe bune, ca te joci cu viata ta sau a altora din jurul tau. Poti avea cabluri roase de soareci, poti avea suruburi trecute prin fire, poti avea faza la o caramida care cand ploua / se uda face contact cu „impamantarea” si asa mai departe. Poti avea inclusiv un aparat care baga faza pe carcasa si sa nu stii asta. Cu curentul nu te joci, mai ales daca ai digitop in loc de diferential :)

    Comentariu apreciat.310
  12. Gizas… ia sfatul asta ca atare: nu mai da altora idei legate de electrica. O sa ai pe constiinta niste dorei naivi. Si poate te gandesti sa dai jos short-ul ala cu inlocuirea prizelor. Numa zic.

    Comentariu apreciat.250
  13. Cand imi zicea un amic ca orice betiv cu un aparat de sudura se crede meserias, credeam ca ma ia la misto..

    Comentariu apreciat.420
  14. Brichetele alea/de genul ăla le folosesc la aprins candele/lumânări prin cimitir… vânt/ploaie…merg. Doar puțină grijă să nu topești candela/lumânarea cu totul.

    50
  15. Hai ca pana la urma l-ati dovedit :))
    Daca tot ai acces la o gramada de ingineri pe aici, pune si tu o intrebare inainte, fa niste poze, macar sa ai o baza teoretica pentru cand vine domnul „electrician autorizat”.

    P.S. Vezi ca „diferential” la domnii electricieni autorizati poate sa fie si RCBO si RCCB.

    170
    • Să-i traducem
      RCCB = diferențial simplu
      RCBO = RCCB + overload (protecție la supracurent)

      130
    • definitii alea celor doi paramatrii ai curentului prin analogia unui rau:
      tensiune (Volti): viteza apei;
      curent (Amperi): debitul apei;

      Digitop-limitator de tensiune: iti pune un interval definit de tine in care sa functioneze reteaua de dupa el ( Ex: 180-270 Volti)
      Diferential: detector de scurgeri de curent(30mA sau 10mA)-salveaza viata ta cand atingi un aparat. Alea de la tabloul principal de la Enel sunt doar sa vada daca furi curent.
      Astea(RCD) pot fi combinate cu sigurantele normale (MCB) si ai un RCBO.Sigurantele normale limiteaza curentul, adica sar daca creste curentul f mult- adica ai scurt sau consumi mult mai mult decat trebuie-firele se incing si el simte asta si sare in functie de curba (B pt casnic, C pt industrial). Diferenta intre curbe e de 5-10 ori, adica sare mai tarziu si poti lua foc.

      Sunt multe subtilitati si este bine sa lucrezi doar cu electricieni buni, sub 50 de ani!

      10
  16. exista mai multe tipuri de protectii pe care le folosesti in tabloul electric, de obicei fiecare cu alt scop:
    1 – diferentialul are ca scop protejarea omului impotriva unui tip de curentare (cand bagi un deget in priza si curentul se scurge prin tine in pamant).
    practic, el masoara curentul care intra in circuit si il compara cu cel care iese.
    cand valorile sunt diferite inseamna ca niste electroni se pierd pe undeva (ex: prin om spre pamant) si decupleaza.
    e ca un furtun intepat care pierde apa si nu mai ajunge toata la destinatie.
    – daca asta „sare” in tablou fara sa faci nimic inseamna ca ai o pierdere de curent pe undeva (de obicei un cablu cu izolatia defecta se atinge de ceva metalic si curentul se scurge in pamant).
    daca se intampla sa atingi tu zona aia cu izolatie defecta.. nu o sa iti fie prea bine.
    – daca sare diferentialul in mod repetat / fara motiv evident atunci e OBLIGATORIU sa verifici instalatia.
    – atentie! diferentialul nu te salveaza daca bagi ambele maini in priza (atunci curentul trece prin tine si se intoarce in circuit fara a se pierde, deci nu apare diferenta intre intrare si iesire (deci nu te salveaza de orice curentare).
    – in functie de model unele diferentiale au si protectie la supracurent (siguranta clasica) inclusa.
    e imporant sa vezi care parte a lui „a sarit” (care e tipul problemei).

    2 – protectia la supracurent (magneto-termica) „sare” cand consumul pe circuit e mai mare decat prevazut.
    e ca un furtun prin care trece mai multa apa decat proiectat.
    efectul e ca circuitul se incalzeste.. apoi izolatia conductorilor se poate topi.. apoi fara izolatie se pot atinge intre ele.. apoi scanteie.. apoi foc.. etc.
    deci protectia asta e pentru circuit / cabluri => casa

    3 – protectia la supra (sau sub) tensiune.
    aici intra releul ala de la digitop si el practic masoara constant tensiunea si cand trece peste un prag (sau coboara sub altul) decupleaza pentru a nu afecta consumatorii / electronicele din casa.
    – problema cu digitop e ca el nu e foarte solid si decuplarea intregului tablou (mai ales cand e sub consum mare) poate produce niste curenti care pot crea probleme.
    el mai poate fi montat pereche cu un releu (care sa faca doar cuplarea / decuplarea) mai solid, digitop ramanand sa fac doar monitorizare si apoi sa dea comanda catre releul solid.

    rezumand..
    1. diferential – protejeaza omul impotriva unui tip de curentare
    2. supracurent / magneto-termic – protejeaza circuitul / conductorii (si implicit casa impotriva incendiului)
    3. sub/supratensiune – protejeaza consumatorii / electronicele din casa.

    in mod normal le vrei pe toate in tabloul tau (si mai sunt si alte tipuri care se pot aplica sau nu in cazul tau – presupun ca macar o protectie la curentul generat in sistem de un traznet ar mai fi de dorit la o casa).

    succes!

    230
    • am uitat de comparatia cu furtunul:
      1 – furtun intepat care pierde apa => te protejeaza sa nu te uzi
      2 – furtun cu apa cu presiune prea mare => protejeaza furtunul sa nu pocneasca si implicit sa nu inunde casa
      3 – furtun cu apa cu viteza prea mare => protejeaza florile pe care le uzi sa nu le lovesti prea tare

      170
    • Ai uitat ca nu ai uitat de comparatia cu furtunu’ la punctul unu!

      81
  17. La cutter recomand macar asa:
    https://www.dedeman.ro/ro/cutter-universal-dupu-soft-touch-0025b-18-mm-cu-magazie-2-lame/p/1009434

    Ajuta mult armatura/ botul ala din fier.

    20
    • nu vad care e pb, in tripla aia bagi un cablu care are stechere la ambele capete :D
      it’s not stupid if it works

      10
    • @maxp asta inseamna sa ai pe pinii stecherului faza la 230V, si daca nu are diferențiala are șanse sa pună mâna pe el, poate pentru ultima dată.

      10
  18. Sfat de la unul mai batran: nu folositi racleta pt curatat parbrizul de gheata, zgarie. Luati un recipient de pulverizat, bagati lichid de parbriz de iarna (jumate, 3/4) si alcool tehnic si dati cu solutia aia. Cu motor pornit si dezaburire parbriz.

    10
  19. a venit polizorul de la reparat, 200 lei total, motor inlocuit, buton de start inlocuit, manoperă. lejer. unul nou e 5-600 lei.

  20. Idee pentru seria „începători”: utilitatea diverselor tipuri de filetante si „masini de gaurit”, la ce tip de lucrări sunt recomandate fiecare, ceva de genul.

    00
  21. Conform i7 diferențialul e obligatoriu, cu respectarea selectivității. Pe rezidențial obligatoriu tipA (dacă e RCBO, să fie curbă B; atenție că tipul și curba sunt caracteristici diferite).
    Toate siguranțele trebuie să fie curbă B la rezidențial, tot din normativ.

    Curba C doar pe industrial. Strunguri, pompe șamd. Știu, curbă B nu se găsesc. Stăruiți.

    Să zic și că un AFDD oferă protecție pe care un diferențial nu poate să o ofere. De luat în seamă foarte serios.

    Releul Digitop e cam glumă așa. De folosit protecție la supratensiune simplă și e suficient.

    De tratarea nulului nu mai zic. Priza de pământ de la casă să fie sub 4 ohm. Măsurați cu echipamente calibrate. Exclusiv cu certificatul de calibrare în termen.

    Iar la casă de verificat că aveți separatoare pe fuzibilii corecți. Fără fuzibil pe nul, da?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile