Bricolaj: update #36

De când am pus un triplex în toamnă, parcă s-a redus mult cantitatea de calcar pe care o văd în baie. Minim 50%.

Tot atunci am pus și un regulator de presiune, că uneori apa venea cu presiune prea mare.

Cartușele puse:

 1. ra5015214
 2. ra5185225
 3. ra5115208

Am testat 3 mosoare de trimmer, printre care și ăsta. Deși filetul este același (M10), toate erau mari și de proastă calitate. Nu se pot desface ușor să schimbi firul, la cele care au așa ceva nu merge tap-ul.

Firul rotund la toate, și el ieftin. Am revenit pe mosorul meu și pe firul romb și am simți că am renăscut.


Hrăniți albinele! Atât de simplu este.


Am găsit pistol de stropit cu potențiometru: 22 lei la Kflnd sau pe net. Alea de la Karcher s-au scumpit peste limita bunului simț.

Ăsta e decent, dar nu ține minte cum l-am setat, se mută automat pe jet.


O dată la 10 sau 20 de ani merge să vopsești acoperișul, să arate uman. Frumos ce fac oamenii ăștia.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

 1. Spor la lucru!

  24
 2. Baietii cu acoperișuri sunt caucazieni? …sau… :) fiind din Mureș, jur ca nu am vazut si altceva decat indieni in „industria” asta. Ei nah…ce sa zic…rasist :) Dar chiar apropos… aveți idee de ce numai ei monopolizeaza acest sector?

  Comentariu apreciat.432
  • Problemă nu ar fi sa fie indieni.
   Problemă e daca prețul crește 2-3x odată dat jos acoperișul vechi.
   Un prieten din Domnești a pățit așa.

   Comentariu apreciat.603
  • Le-o fi plăcând cum miroase diluantul. Și acum serios: probabil că „gagiii” nu se bagă, nu e o muncă tocmai plăcută.

   43
  • Dar de ce folosiți termeni aluzivi libidinoși? Ce are „rom” sau „țigan”?

   122
  • danutz, o singura problema. unul din termenii aluziv libidinosi este si ‘(r)rom’. cvasitotalitatea lor il folosec pe celalalt…

   00
 3. Frumos, ti-ai luat reductor de presiune de la Markus Automatik. Sunt bune,am si eu. Triplex nu mi-am pus inca, e in plan cand trag apa separat. Stau la bloc si baia nu are ferestra asa am comandat un ventilator pt baie, urmeaza sa-l montez. Am schimbat bateria la lavoar si cada cu ceva decent de la Ideal Standard.

  38
  • Ai grijă ce racordezi după filtrele alea cu polifosfat, că dacă pui apă din aia ”tratată” în mîncare sau îți clătești gura la baie (inclusiv spălat dinții) o să treci mai repede la proteză…

   62
  • Filtrele de polifosfat din ce stiu eu se folosesc la ACM, nu la apa potabila. La apa potabila ai asa: 1 de polipropilena, unul din bumbac si unul cu carbon activ.

   50
 4. @specialistii in gazon: am fost invadat de pir. Practic am zone umde iarba s-a transformat in pir complet si se extinde zilnic.

  Stie cineva vreo solutie minune, in afara de a defrisa/erbicida complet si reinsamanta?

  71
  • Uzi, jumulesti, uzi, jumulesti. Sau te obisnuiesti cu ideea.

   86
  • @rumbu kill it with fire!!!

   82
  • Pentru pir singura soluție e glifosatul. E singura variantă care omoară rădăcina integral. Altfel, orice centimetru de rădăcină rămasă în pământ dă naștere unei noi plante viguroase.
   Secretul succesului la ierbicidare este ca să se facă pe planta netăiată (sau doar scurtată puțin) după care nu se mai taie/tunde/sape nimic timp de cel puțin 2-3 săptămâni, până când partea aeriană este bine uscată. Atunci este sigur că rădăcina este dusă integral. În caz contrar se activează procesul de regenerare și apar terminații noi de rădăcină, viabile.
   Deasemenea, pentru a fi eficientă, ierbicidarea trebuie făcută la temperaturi de max. 22-24°C (dimineața devreme) în caz contrar nu este absorbit ierbicidul ca lumea.

   160
  • Am și eu zone cu pir (și trifoi pitic) dar cumva țin sub control până la toamnă, când o să fac o scarificare mai agresivă. Nu mă aștept să scap de tot.
   Ținutul sub control înseamnă tundere cam o dată la 4-5 zile, la o treaptă cât mai scurtă și mare atenție la a nu da mai multă apă decât e nevoie.

   20
  • Glifosat sau ceri de la magazine de specialitate ierbicid total.

   00
  • Măcar lasă-l peste tot și îl tunzi frumos. E mult mai rezistent decît gazonul…

   101
  • Singura solutie viabila, Erbicid FOXTROT 69 EW, 100ml/5-10l apa/100mp. De dat cand temperaturile sunt sub 24 grade si sa nu ploua pentru 4-5 ore. https://www.verdon.ro/erbicide/erbicid-foxtrot-69-ew-1-litru.html

   00
 5. Ce cartuse filtrante ai pus la triplex?

  60
 6. Daca tabla e de calitate, nu are nevoie de re-vopsit multe zeci de ani.
  Poate dupa 40 ani, daca este cazul, e mai bine sa schimbi tabla cu totul, decat sa o vopsesti.

  63
 7. intreb si eu ca stau intr-o zona cu apa foarte calcaroasa: filtrele alea pot fi puse pe intrarea generala sau nu e suficienta presiune la iesire? alta optiune ar fi probabil la intrarea in centrala, daca poti da detalii despre cartuse, te rog

  30
 8. Tabla si tigla sunt grele, au nevoie de structura grea de sustinere care la randul ei are nevoie de pereti solizi care au nevoie de fundatie multa.

  trecem la sindrila din asfalt ca la americani, si putem construi casa din bete din lemn. Asfaltul ala dupa 20 de ani il schimbi cu totul ca oricum e ieftin, se poate recicla si refolosi.

  16
  • Dimpotrivă, tabla e ușoară in comparație cu o țiglă Bramac de 4 kg bucata…

   20
  • Depinde ce tabla, cea mai usoara tabla zincata are greutate pe mp cat cea mai grea sindrila din asfalt.

   70% dintre casele americanilor sunt acoperite cu foaie din asfalt si case din bete din lemn, chiar si conacele alea de mii de metri patrati ce costa milioane de dolari.

   La noi avem unul dintre cei mai mari producatori de cherestea din Europa. Nu ar fi greu sa ducem media de suprafata locuita per capita la media Europeana sau Americana.

   Statul subventioneaza cu lemn. Universitatea de arhitectura face cercetare sa invete studiosii cum sa construiasca cu stick frame. Banca in loc sa investeasca in case lucrate cu sclavi, investesc in unitate de productie acoperis asfalt si unitate de reciclare asfalt.

   Asa am trai si noi bine, ca americanii.

   21
  • Practic NeoMarxism ca in America, ca asta cer si aia. Asa poti sa-i pui pe cei din Sacele in aceleasi conditii de trai ca un american. Sau nah, daca nu o casa, macar un cui din fier sa le zgarie fatada ubermenschilor inalti si skinny din centrul Brasovului.

   12
  • Da cine sa faca, ca presedintele e la NAFO si firma prietenilor lui scoate cheresteaua din tara iar desteptii in loc sa deseneze o gradinita in autocad, ei pun sabi laser suedejilor din video in care se bat in gheto si rad ca Hitler de evrei.

   13
 9. Tocmai mi-a fost furat al 4-lea vas in ultimii 3 ani, vas pus in fata blocului, mascat frumos sa nu fie urat estetic… pus acolo sa torn apa in el pentru fauna tarii cand sunt temperaturi de genul… cred ca o sa comand ceva turnat din ciment asa la vreo 80kg just for the lolz

  71
 10. Daca ai probleme cu calcarul pune un cartus de dedurizare https://filtro.ro/cartus-cu-rasina-pentru-dedurizare-standard-10-x2-5

  30
  • care este diferenta dintre dedurizarea cu cartusele alea si un dedurizator cu sare? sunt comparabile aceste doua metode?

   am un ‘water softener’ Harveys in care bag 2 blocuri de sare de cate 4kg – tin cam 3 saptamani.

   00
 11. Salut, cât de des se schimbă filtrele și, pe lângă acel filtru triplex, ce alte filtre mai ai? ty

  00
  • filtrele se schimbă anual sau de două ori pe an, depinde de consumul de apă.
   mai am ceva filtru la centrală.

 12. #mosoare de trimmer

  al treilea și cel mai bun mosor l-am luat din bazar (aka ”la ruși”).

  00
 13. Unde ai montat triplexul? Inainte de chiuveta bucatarie sau direct pe principala catre toata casa?

  Regulatorul de presiune e AUR! Mi-au pocnit 4 lipituri si nu intelegeam de ce, dupa ce am pus regulatorul nu mai am probleme.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Euro2024Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.