Bricolaj: update #32

Fiți un pic atenți la clipuri de genul ăsta, că toate prezintă lemne foarte uscate, fără noduri, ceea ce nu e mereu întâlnit și în teren. Alea le despici cu un topor mai răsărit. Nu, vreau să văd despicând lemne noduroase înainte să cumpăr așa ceva.


Am adus de la casa anterioară niște mur fără spini, care acolo aveau 2-3 recolte bogate pe an, mure mari și gustoase, în primul an am zis că nu dau fructe că e de acomodare, dar nici în al doilea? Dubios rău.

La zmeură am avut altă problemă. Ce aveam noi era pâlc, și rodea constant. Nu trebuia tăiat decât dacă se usca. Asta de aici se face pâlc și vrea să crească și nu să facă rod.


Ceva mișto de citit. Cât schimbă atmosfera unei casei niște schimbări, mai mici sau mai mari.

În special aia cu lumina, am văzut-o și eu, schimbat lustrele cu niște plafoniere LED, pe la 130 lei bucata, foarte luminoase și plăcute, s-a schimba total camera.

bricolaj-250

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. Ventilatie cu recuperare de caldura. Scumpa, dar zici ca ai geamul deschis si aerisesti toata ziua. Bine, nu si daca stai langa prietenii cu palul.

    241
    • Poți sa dai mai multe detalii? Centralizata/descentralizate? Suprafata, camere etc. Sunt și eu interesat, urmează sa renovez și e pe lista la „extra”.

      41
    • Povesteste plz in cat timp iti amortizezi aceasta ventilatie!
      Eu m-am uiat la scoruri si am stat cuminte intr-un colt.

      Deschide nevasta sa aeriseasca casa si s-a dus dracu recuperarea.
      Si nici nu am o asa de bine izolata casa.

      202
    • @Bogumil, niciodata nu amortizezi!

      Nu totul se amortizeaza, e vorba de confort: ai mai mereu aer proaspat in casa, mai putin praf, mai putina galagie, mai putin timp ocupat cu inchis si deschis geamuri o data sau de 2 ori pe zi.

      Intr-adevar, daca ai casa bine izolata si o incalzire cu inertie termica mare atunci poti spune ca recupereaza si caldura.

      155
    • Garsoniera in Popesti, 42 mp utili (mult, luata in 2013, unele erau decente pe vremea aia). Modificata, impartit si facut un dormitor de 8mp, total inchis. Aveam mereu probleme cu condensul. Baia nu avea aerisire (nici coloana si nici geam). Daca imi faceam un dus, puneam o ciorba la fiert si puneam rufele la uscat in casa era nenorocire. Ziceai ca dau furtunul pe geamuri. S-a rezolvat lucrand in mai multe directii. Pe partea de ventilatie pot sa-i recomand pe cei de la Dalap Ventilatoare. Toata solutia m-a costat 6500 de lei in vara lui 2020. Ventilatie centralizata cu recuperare de caldura. Practic o cutie de distributie unde se gaseste „core-ul” de schimb termic. Au solutii de cutii „inguste” la 100- 125mm care se pot ascunde in tavanul fals (placasem tot plafonul cu rigips). Distributia in casa se face cu tubulatura flexibila din plastic.Debitul ventilatoarelor e reglat sa imi asigure un schimb de aer proaspat pe ora, desi recomandarea e de 0.6 – 0.7.

      Atentie mare la dezavantaje:

      „Intrarea” de afara se face printr-o duza indreptata in jos (sa nu prinda ploaie). Daca vecinul de jos vrea sa fumeze fix in locul ala sub duza, s-a dus dracu toata aerisirea, iti baga direct fum in casa. Solutie exista dar e extrem de scumpa. Filtre peste filtre si apoi etaj de filtrare electrostatica (particulele de fum se prind electrostatic de niste placi si fire metalice)

      In functie de cata umiditate e in casa se poate forma condens pe tevi sau chiar in „core”. Daca apare legionella te-ai ars, trebuie demontat totul si curatat. Aici se recomanda recuperator de caldura cu regenerator de caldura latenta (silicagel sau alta substanta higroscopica). Solutie scumpa.

      Core-ul de schimb termic functioneaza dupa legile termodinamicii, nu o sa poata sa-ti bage inapoi in casa fix temperatura pe care si scos-o, iarna baga aer in jur de 15-17 grade. Se recomanda ca duza de intrare in camera sa fie pusa undeva unde nu sta nimeni.

      In urmatorii ani o sa ma apuc de renovarea unei case, P+1, aprox 90mp amprenta la sol. Vreau sa-mi fac recuperatorul si controlul in regim DIY, nu e asa mare smecherie, sunt tutoriale gramada pe YouTube.

      224
    • @George ba nene pot sa inteleg toate punctele tale de vedere înafara de ” mai putin timp ocupat cu deschiderea geamurilor”? Really? Si ma rog ce faci cu timpul asta salvat? M-ai amuzat rau

      Comentariu apreciat.475
    • @Adrian, scuze, ultimul punct enumerat era defapt o gluma, daca puneam un :) se înțelegea mai bine! În capul meu am rostit cu alt ton :))

      Dar dacă ai familion mare și 5+ camere locuite?? :)

      126
    • @George mda..n-am sesizat gluma, dar n-are importanță…

      Revenind la subiect, unde locuiesc, umiditatea rar scade sub 60%, sunt zile in care deschid geamul si ajunge si la 72-75%.. sunt la al 2-lea dezumidificator cumparat, ca nu mai făceam fata doar cu 1 si reusesc cumva sa tin umiditatea in casa undeva la 50-55%. Aparatele funcționează aproximativ 6-7 ore pe zi. Partea buna? Aparatele degaja caldura, deci ajuta si la incalzirea camerelor

      40
    • @Adrian, doar de curiozitate, dezumdificatoarele sunt de tipul cu celule termoelectrice Peltier ? Stiu ca astea degajau destul de multa caldura, ai o parte rece pe care se condenseaza umiditatea din camera si o parte destul de calda, caldura care trebuie disipata.

      11
    • Sincer am fost in vro 2 case cu sistem d asta si sincer mi s a parut cam imbacsit aerul in casa. Pierzi niste caldura aerisind pe geam dar e mult mai ok. Da o draq asta e o noua o noua obsesie cu eficienta energetica cat mai mare. Ii inteleg rostul dar unele chestii parca s prea extreme Taiati coada la pisica sa iasa mai repede pe usa

      142
    • Ajuta sa nu stai cu grija deschide geamul/ închide geamul când ai 3 copii și 4 dormitoare, mai ales iarna când uiți un geam deschis și arzi gazu degeaba sa încălzești camera.

      41
    • discutia seamana cu manuala vs. automata!
      ex.: chiar pierzi atat de mult timp schimband manual?

      10
    • De 160 mm sau de 110 ventilatorul?

      10
  2. Legat de primul link, in Belgia masinaria aia se numeste houtklover. O gasesti in foarte diverse forme. Mecanismul de taiat, lama sau cum se numeste, este manevrata hidraulic de un actuator. Modelul din link este actionat de un rotary actuator si din punctul meu de vedere nu este la fel de puternic ca o lama actionata de un liniar actuator, adica un cilindru hidraulic. In plus, cred ca este si mult mai periculoas sa se roteasca decat sa impinga liniar.
    Cilindrul sau rotary actuatorul functioneaza hidraulic. Probabil or fi si alte tipuri, dar eu fac hidraulica sa castig un ban, nu altceva. Deci nu stiu multe in afara de hidraulica.
    Masinaria este destul de banala, se gaseste de cumparat, dar ti-o poti face si singur acasa. Asta daca stii ceva despre mecanica si sisteme hidraulice.
    Trebuie un motor pe benzina care sa invarta o pompa hidraulica simplaz cu dinti exteriori (external gear pump), un mic rezervor pentru ulei hidraulic, un DCV (directional control valve) pentru actionarea cilindrului. Atentie mare aici ca valva trebuie sa fie speciala pentru asemenea masina. Seamana cu o banala valva hidraulica, dar plunjer-ul si mecanismul de control este diferit. Mai sunt necesare cateva furtunuri hidraulice si cilindru cu o capacitate optima pentru pompa respectiva sau invers. Un cilindru mare, o putere mare de crapat lemnez, dar o viteza mai mica. Ceea ce e ideal. Nu invers. La fel, pompa daca e prea mica se va misca prea lent sau nu face fata. Daca e prea mare scade si aici ineficienta sistemului pentru ca duce o mare parte din ulei spre rezervor prin ventilul de eliberare (relief valve). Iar asta incinge si distruce proprietatile uleiului hidraulic.
    Concluzie, masinaria din link este mai slaba (zic eu) decat una care actioneaza impinsa de un cilindru, nu un cutit rotit de un rotary actuator. Poate sa fie lemnul cu cate noduri o vrea. Masinaria poate impinge ceva tone.

    Comentariu apreciat.313
    • Tot la primul clip, nene ăla nu are mănuși de nici un fel. Go splinters !

      64
    • @alexje, toată stima!

      Aș mai adăuga un avantaj la mașină de crăpat cu mișcare liniară: riscul de accident e mult mai mic.

      40
    • @Gupi, exact. Bine, daca e sa fi neatent sau absolut paralel in manevrarea unui asemenea utilaj tot se ajunge la necazuri.

      Pistonul cu lama de taiat se va retrage automat cand ajunge la capatul distantei de lucru. Dar daca iti bagi mana sau piciorul in fata lui ti le va reteza, chiar daca te va elibera la capatul cursei.

      De asta zic, masinaria asta de crapat lemne (varianta cu actuator liniar) are valva de control speciala. Cand e actionata sa impinga pistonul spre lemnul de taiat, manerul de comanda ramane blocat pe pozitie pana cand pistonul ajunge la capatul cursei. Din cauza presiunii formate in valva atunci cand pistonul atinge maximul cursei, plunjerul (si maneta) sare (sar) in neutral sau in pozitia de intoarcere a cilindrului. Comanda de retragere poate fi exacutata si manual prin actionarea manetei ventilului, nu e necesar ca pistonul sa faca cursa toata daca nu trebuie.

      Aici in Belgia sunt foarte populare. Insa majoritatea sunt chinezarii. Am mai schimbat pompe, valve de control, furtunuri pentru anumiti clienti.
      Ce bine era sa fi avut si eu asemenea masinarie in Ro cand eram mai mic. Am crapat la topor (si inca crap pentru bunici cand vin in vacanta) zeci de carute /masini de chiutuci sa fac un ban. Inca imi face placere sa crap lemne la topor.

      90
    • Bine, daca e sa fi neatent sau absolut paralel in manevrarea unui asemenea utilaj tot se ajunge la necazuri.

      Unealta ce o am eu are un mecanism „foolprof” – trebuie sa tragi de manetele de manevrare a supapei cu ambele mâini, altvel nu poți coborî pistonul. Pe lângă asta, pistonul coboară relativ lent și zona de lucru e foarte clară.

      Una peste alta, sunt mulțumit de unealtă, dacă anul trecut trecea o lună până terminam de crăpat lemnele, acum le-am stivuit în 5 zile.

      30
    • @Gupi. ce model ai?

      10
    • Îi zice Breckner DB 16-104-VT, 3500 W trifazat

      01
  3. Asa se schimba si decorul din cadrul de pe Youtube. Albastrul ala mazgalit e din cauza luminii proaste pe care o folosesti. Poti sa dai tu cu lavabil de 50 de ori daca dai cu becuri de 2 lei.

    132
  4. La mure și zmeură îți pot trimite din soiurile mele: thornfree, ruby, polca. La mine dau rezultate bune.

    71
    • Confirm, la mur Thornfree este cel mai bine adaptat la noi, la zmeur da, Polka este soiul cel mai productiv (soi remontant, produce tot anul). Atentie la taieri, in general la zmeurul Polka se taie primavara rugii de la nivelul pamantului, fructifica pe tulpini de anul 1, la mur se taie majoritatea tulpinilor care au fructificat anul precedent si se lasa cele de un an, care fructifica in anul 2.

      31
    • Vezi ca ti-am scris mai jos ceva. :)

      11
  5. Mur cumparat…abia se taraie…mici si se usuca.

    Zmeura a cazut de la vecinu prin gard, am mutat-o si acum am 4 tufe roditoare.

    Becurile, pus la cel aplica led. In hol si baie mai mici, in camere mai mari…a schimbat total casa si factura. Iar afara am cu senzori de miscare, daca se misca cainele sau e ceva…sa vad si eu 😀

    61
  6. poate plantele sunt in zone de umbra si din ce am citit si testat cresc in vegetatie dar fara rod

    20
  7. Eu nu mi-aș pune în curte zmeură, mure sau pomi fructiferi dacă aș locui într-o zonă populată de urși.

    96
  8. Plantele sunt ca oamenii, degeaba e soiul bun, le trebuie si conditii bune. Tipul solului, mineralele de acolo, iluminarea, restul de plante existente, accesul la apa si drenarea ei influenteaza radical cresterea si proliferarea. Solutia simpla este cultivarea in jardiniere mari de lemn cu spalier pozitionate corect, acolo poti controla cam tot.

    72
  9. Spargeam butucul ala cu toporul in juma’ din timpul ce i-a luat aluia cu masinaria, nu consumam energie externa, si faceam si sport!

    91
    • @ninja, recitește-ți comentariul după ce crapi două mașini a câte 4mc de lemne din astea.

      96
    • @gupi – been there, done that, de aia imi si permit sa comentez!

      100
    • @Gupi, vin neinvitat și confirm și eu. Dacă sunt lemne ca alea, atât de uscate și fără noduri, 8mc te joci de plăcere. Am făcut de mai multe ori, cantități mai mari de atât, mai mici.

      Bonus era când ningea în timp ce făceam asta. Cea mai plăcută activitate la țară.

      100
    • Exact. Spartul lemnelor cu toporul o vad ca o activitate recreativa de curte. Miscare, fun, aer liber…. Ma rog sunt in al 2 lea de asa ceva probabil inca vro 2 si mi se ia

      60
    • @gupi @ninja doar eu spargeam cate 30mc pe iarna? waat?

      21
  10. Nu vreau sa par cersetor dar, pe mine m-ar interesa un soi bun de zmeura. Am cumparat din vreo 3-4 locuri si, nimic, ori e fara productie ori se coc tarziu, is putine si prea mici. Daca vrei sa vinzi cativa butasi de zmeur de soi bun, poti sa-i ceri la Vali adresa de mail (Vali, poti sa i-o dai linistit.) si ne conversam acolo mai mult. Mersi anticipat!

    51
    • Hm, vezi ce scriau altii mai sus: ori solul, ori lumina. La mine s-a intins pe un sfert de gradina

      40
    • @kilroy: Mersi; am vazut! Dar, incercarea moarte n-are.
      Nu stiu cum de a aparut ca mesaj statator ca era adresat lui Andrei de mai sus.

      21
  11. Soiurile de zmeură se împart în două mari categorii: zmeură remontantă (primocane) și zmeură neremontantă (floricane).

    Zmeura remontanta fructifică atât primăvara (fructele se coc la începutul verii), cât și toamna. Lăstarul care bate primăvara din pământ fructifică în același an, toamna, în vârf. Primăvara viitoare va fructifica încă o dată, dar la baza lăstarului, după care se usucă și trebuie tăiat. Unii taie lăstarii după fructificarea din toamnă și nu îi mai lasă să fructifice anul viitor. Motivul este că fructele din primăvară sunt de regulă mai mici. Am văzut și eu la noi în grădină același lucru. Zmeura remontantă face primăvara fructe multe și mici, de calitate inferioară.

    Soiurile de zmeură neremontante fructifică o singură dată pe an. Lăstarul care bate din pământ primăvara nu va fructifica decât anul următor, primăvara, după care se usucă și trebuie tăiat.

    La zmeură este important să fie curățată anual. Tai lăstarii uscați și faci loc pentru lăstarii care vor bate din pământ primăvara. Las aici un videoclip foarte fain unde arată cum se curăță zmeura și cum se leagă pe suport. Găsești multe altele pe youtube, dar tipul acesta explică foarte fain. https://youtu.be/pOzo4s9Z9jE?feature=shared

    60
  12. In camera de zi/dormitorul meu am pus o aplică rotunda albă inteligentă Philips calculată la lumeni/mp. Arată foarte bine și ca plus am presetari pt vizionare tv sau dif activități reglate pe lumină rece sau caldă. In spatele tv-ului am un bec inteligent tot de la Philips și se aprinde automat cand aleg presetarea pt vizionate tv. Mobila este de culoare deschisa ca sa dea dea un aermai lejer camerei, galeria alba si draperia turcoaz. Am renuntat la mobila inchisa la culoare, era deprimanta rău.

    00
  13. Zmeura noastra are un ciclul de 2-3 ani
    1: iese din pamant
    2: rodeste
    3: rodeste mai putin si face pui- se usuca -> trebuie taiata la 2-3 ani ca sa o lasi sa faca pui si sa se regenereze

    10
  14. Zmeură nezmeură, da’ să vedeți ce bune sunt coacăzele negre – și mai ales vinul de coacăze ….

    31
  15. Stiu ca fructele de padure prefera solul mai acid, poate trebuie sa corectezi asta. Trebuie vazute nivelurile NPK din sol.

    30
  16. Asta face minuni: https://www.1ekeus.nl/hecht-houtklover-houtsplijter-12-ton-ht6121. Eu, soarece de tastatura, am spart intr-o zi (e drept, inca cu cineva) cam vreo 4-5mc de lemne.

    00
  17. NOU
    #51

    Vezi ca domnul Bobby Bob si-a luat un despicator interesant, pare ca face treaba buna https://youtu.be/wRrgHBPd9_I

    00
  18. La cum intră mașinăria în buturuga aia, mare lucru să nu fie chiar și o idee putred? Prea ciudat se destramă lemnul.

    00
  19. Ce topor e ala negru? :)

    00
  20. uite aici topor vs buturuga: https://imgur.com/gallery/4czqPwd

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile