Bricolaj: update #11

Sufăr de decision fatique. Până acum a fost floare la ureche. Acolo priză, acolo chiuvetă, trage un X pe perete să știe echipa unde să pună și aia e. Pereții? Albi. Faianța și gresia? Dunno, nu am ales-o eu. Mobila? Dont care. Ușile? Gri. Aplice? Clasice și simple. Lejer. Dar acum apar 240 probleme noi. Mici, dar deranjante. Deranjante, așadar trebuie rezolvate. Zi de zi. Mă dor mâinile, am tăieturi și bătături peste tot.

Am zâmbit când auzeam faza aia cu căsniciile care se desfac la magazinele de bricolaj. Am noroc aici, nu suntem fandosiți să vrem chestii lucsoase, vrem doar o ordine și o funcționalitate.

Și nici vremea asta schimbătoare nu mă ajută prea mult.


Lenea costă. În loc să iau o scândură de 4 metri, să o tai și să o rindeluiesc eu, am luat 5 bucăți gata tăiate și rindeluite. 40 lei versus 130 lei.


Tot pe tema asta, valoarea și rapiditatea muncii. Aveam un ciocan demolator de civili, un Steinhaus de 250 lei, cu care intenționam să sparg vreo 2ml de beton de 10cm. După o oră, abia spărsesem 30cm și mă dureau degetele. Două telefoane și 80 lei mai târziu, am închiriat ăsta, în 2 ore cu pauze făcusem măcel.

Așadar, în loc să petrec 6 sau 8 ore spărgând beton cu scobitoarea, am economisit 6 ore, timp în care am putut să fac altceva.


Și mă gândeam că e greu de explicat și de gândit “2 ore de muncă cu excavatorul plătit versus 2 zile de săpat la mână” mai ales că noi nu avem bani, ca nație, de unde și mentalitatea “mai bine nu fac eu”. Și faci tu, și îți rupi mâinile, și luni te duci obosit și rănit la muncă.

Asta trebuie să învățăm de la americani. Știința de a face mai mult, mai repede, mai bine, mecanizat.

bricolaj-144

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

40 comentarii

  1. Dar asa cum ai spus si tu… noi nu avem bani. Poate ca si romanilor le-ar placea sa inchirieze un excavator in loc sa sape manual 2 zile, dar nu au de unde sa plateasca banii aia necesari pentru lucrare.

    00
    • Păi da,dar time is money. Renunți la insula iubirii 4 ore pe săptămână și îți dedici timpul ăla pentru a învăța ceva ce aduce bani. Un skill nou, o specializare.

      Efortul inițial de 20 ore îți aduce bani, care-ți salvează timp și te scutește de efort de 100 ore pe termen lung.

      Dar dacă nu ești dispus să faci efortul inițial, asta e.

      O sa depui 100 ore.ai târziu, pentru că n-ai vrut să consumi 20 ore când a trebuit

      00
    • @matthers, nu mai bine iei câteva apartamente și le dai în chirie dacă ești sărac?

      în așa bulă trăiți ăștia cu înveți un skill nou în 20 de ore și faci bani grămadă

      00
    • @matthers, zi-mi si mie te rog ce skill poate invata in 20 de ore Gheorghita care munceste la abator? Sau pe ce domeniu se poate specializa Gigel care este vanzator la Mega Image?

      Skill-urile astea cat de repede iti aduc bani? Adica le-ai invatat si in 1-2 luni deja castigi de pe urma lor? Sau trebuie sa mai si gasesti angajatorul/clientul care sa te plateasca pentru activitatea respectiva?

      Vali ce skill ar trebui sa invete ca sa isi permita sa angajeze un om care sa ii sparga cimentul si sa faca micile modificari prin casa? Sa nu se mai chinuie el cu toate astea.

      00
    • *metafora

      00
    • @matthers insula iubirii nu a inceput inca

      00
    • @ bursty…în 20 de ore de practica înveți sa faci un blowjob decent…skill nou, bani cu gramada…hai ca se poate…

      00
    • matthers, ești deosebit

      00
  2. * fatigue.

    > Lenea costă

    E de fapt “the price of convenience” (nu stiu cum se zice in romana, nu sunt din localitate).
    Tie iti si place sa bricolezi dar probabil la un calcul simplu timpul tau poate fi valorificat mai bine decat spargand pereti. Cum ar zice americanii, “just call the guy”.

    00
  3. Cum de nu m-am gândit până acum?
    De mâine îmi angajez bucătar. De ce sa ma chinui eu 4 ore sa fac ceva ce un meseriaș poate face într-o oră?
    Bun sfat.
    O să-i zic și maica-mii sa facă la fel.

    00
    • u dumb.

    • Flacăra plitei arde la fel și cuptorul coace la fel și pt mine și pt meseriaș.
      Dar un cuțit bun și bine ascuțit, un cuptor electric, un robot de bucătărie, o mașină de spălat vase pot face o mare diferență la timpul stat în bucătărie și la oboseala de după.

      00
    • AB….nu chiar….flacarile aragazelor sunt si ele diferite 😉

      00
  4. „Asta trebuie să învățăm de la americani. Știința de a face mai mult, mai repede, mai bine, mecanizat.”

    Asta pentru ca la americani manopera e scumpa de mori.

    00
  5. Cine are noroc și găsește excavator. Eu mă rog de 4 ani de un vecin să vină cu excavatorul, nu-l mai sun, mi se pare aiurea rău. Aveam de săpat vreo 5 ml și 75 m3 că e curtea în pantă, azi m-am apucat eu să îndrept cat pot. Restul peste 10 ani când sap pentru beciul fundația la casă, fac și curtea.
    Azi am făcut 23000 de pași. Dar nu mers. Greblat, săpat, târât lemne, cărat fân. Restante de anul trecut, la țară nu merge cu amânări.

    https://photos.app.goo.gl/QeGRmn7Qt3Uos9x76

    00
  6. @Nicu – bai, dar de legume nu ai zis nimic… pai e (politically) corect? :)

    @zoso – pacat ca nu ai like pe articol.
    te inteleg, stiu, asa este. ai dreptate. aparent, unele chestii se inteleg in timp. pacat ca timpul este limitat.

    00
  7. De ce nu spui ca ai cumparat o saracie de cotet( numai la primarie scrie casa pe el) ?cand ai luat pe 2 lei nu stiai ca trebuie bani sa.l faci macar la standard de africa…dar va place reclama si urlete ca nu se poate rezolva din ciocan si eventual legat cu o sarma .

    00
  8. vointa avem multi, dar suntem batrani

    00
  9. S-a dus placerea nevinovata de a face ceva cu propriile maini ? :) Stii zicala, „la casa mereu ai ceva de facut” ? daca e si casa veche e part time job.

    00
    • Păi hai să renunțăm la meseriași cu totul. Învățăm din mers instalații sanitare, electrice, depanare electronică, gaze naturale , hidrofoare and shit
      Poate avem noroc…

      Acu ceva timp știam un depanator TV care se plângea că de obicei clienții pe care îi trimitea să cumpere piese , că să le schimbe pe alea defecte, nu înțelegeau că și constatarea defectului și reparația trebuie plătite
      Că el investește în aparatură, eventual niște cursuri, eventual niște softuri ,eventual energia și cablul tv de la atelier

      -De ce să-ti dau ție 100 de lei când doi condensatori și o rezistență costă 9 lei?
      -Păi cat m-a costat pe mine să-mi dau seama că trebuie schimbați exact ăia doi condensatori și rezistența?

      Că în România unii meseriași sunt cum sunt, e altă poveste

      00
  10. Tu ești deja la a doua casa din câte înțeleg, poate de-aia ti-a pierit pofta de a face singur lucrurile.

    Eu mi-am făcut singur totul în curte, de la sistemul de irigatii pana la amenajări cu borduri și pietris. Practic doar pavajul a fost pus de altcineva.

    Am greșit de multe ori, mi-am zdrelit degete și genunchi, dar a fost o ocazie de a a învăța.

    https://imgur.com/gallery/4zEZJ4s

    00
    • N-ar trebui sa comentez că inafara de becuri si montat mobilă nu prea am facut mare bricolaj, dar nu se simte cam inghesuită curtea?

      00
    • Mie imi place cum arata curtea aia. Poate ar fi aratat mai bine daca era de 2-3 ori mai mare, dar este destul de frumos aranjata pentru spatiul disponibil.

      00
  11. Nu știu cum este în cazul vostru însă mie-mi place la nebunie să bricolez.
    Ieri am ingopat un furtun prin toată grădină cu o sapă mică de mână.

    Chiar dacă un specialist ar fi făcut munca aia de 100 de ori mai repede și mai bine: mai mândru și mai satisfăcut ca mine tot n-ar fi fost.

    00
  12. Am săpat două ore cu un miniescavator un șanț de vreo 20 de metri liniari la o adâncime de 80 pentru un gard pentru 200 de lei. Cam în cât timp și cu câți bani se săpa șanțul ăla manual?

    00
    • Dacă vorbești frumos și aplici concepte de PC, se sapă singur.

      00
    • Acum cățiva ani niște unii au mers la muncă în Germania la muncă necalificată și au ajuns la ceva supermarket în construcție unde trebuia amenajat exteriorul. Ajunși acolo, șeful lor român le-a zis că trebuie împrăștiată o grămadă de pietriș și au început să execute cu lopețile. La un moment dat, un lucrător german care opera un utilaj le-a făcut semnul ăla : Bă, voi sunteți nebuni la cap?!? Și a nivelat grămada aia în câteva minute

      00
    • shoric: depinde foarte mult de pamant. 20m cu 80 io ii dau gata cam intr-o zi. Daca nu e pamantul beton. Dar a doua zi nu mai sunt bun de nimic.
      Sursa estimare: cei 15m liniari la 80 dati vara trecut :D

      00
  13. Cat timp ti-ar fi luat sa transporti, tai si rindeluiesti scandura de 4 metri si de ce spui ca a fost lene, in timp ce apoi dai exemple de alte activitati la care ai preferat sa platesti mai mult ca sa economisesti timp. eu le vad pe toate din acelasi film.

    00
  14. Un metru cub de lemn de brad neprelucrat e 870 de lei, ia din ala si daca esti harnic iesi si mai ieftin!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube