Într-un an, când eram în vacanță la bunici, nu cred că aveam 14 ani, mi-am pus în cap să sparg lemnele de iarnă. Bunica le cumpărase, le tăiase, dar trebuiau sparte. Și cum era vară, erau alte munci care trebuiau făcute întâi, dar eu eram prea mic și prea agitat.
Așa că m-am pus pe treabă. Am scos casetofonul pe geam și am dat drumul la treabă. Tăiam cu sporul melcului pe sare. Toporul, care mai există și acum, era extrem de infect. Stop joc, înțepenit coada toporului, ascuțit toporul (tata făcuse un aparat de ascuțit chestii dintr-un motoraș de mașină de spălat), purces iar la treabă.
După câteva ore am renunțat și am rămas cu dezamăgirea incapabilității în situația dată. Câțiva ani mai târziu am văzut cum arată un topor de despicat și am înțeles de ce eu nu aveam nici un spor. Tata păstrează și azi toporul, dar plătește oameni să îi proceseze lemnele.
Introducere destul de lungă.
Dar voiam să spun că sunt extrem de plăcut impresionat de varietatea de unelte disponibile azi. Mărimi diferite, buzunare diferite, nevoi diferite.
- Aveam de tăiat un vișin în curte, Hbach, fierăstrău de 39 lei de tăiat lemn. Aveam un fierăstrău, dar era de tăieturi fine, am tăiat o ușă, am făcut niște rafturi cu el, avea dinții scurți.
- Am schimbat uneltele de grădină, am luat cu 35 lei un set cu săpăligă, greblă și lopătică foarte bine făcut și foarte ergonomic.
- ciocan de cauciuc, ieftin ca braga.
- daltă de 50cm, pentru carii.
Și am observat ceva la raft: sunt foarte multe unelte de la Topex. Inițial, aveam impresia că e ceva brand al Hornbach, pentru că e prea prezent peste tot. Dar nu, e un brand polonez de unelte. Și fac tot felul de chestii mid-range ca preț. Nici scumpe, nici cele mai ieftine. Și sunt bune.
Recomand.
Crapatul lemnelor mergea greu pentru ca erai tu slab. Daca ai forta in tine le crapi si cu un ciocan.
sau cu capul, cum făceai tu.
:)))))))
Daca nu existau oameni destepti cat de cat, spargeam si acuma lemne pe model Bruzli cu mainile goale…
„sau cu capul, cum făceai tu.”
Cate replici i-ai sters, dupa asta?
nici una.
Care cap?
Adaug :
– set imbus tip torx marca Topex – excelent (cumparat la parcul auto)
– pistol de lipit Topex – excelent
Este destul de veche marca in Romania, prin 2000 am avut o agenta Topex de la o expozitie.
Si bonus iti mai spun ceva (necesita verificare) – au si fabrica in Romania. Fac echipamente GSM.
Topex-ul ăla de face echipamente GSM, și nu doar, e mult mai vechi și e marcă românească. A și fost preluat de Siemens.
Referitor la tăiat lemne, cred că tu ai tăiat așa
https://www.youtube.com/watch?v=aZ6_m7sAhTE
așa ar fi trebuit tăiat
https://www.youtube.com/watch?v=_5nMvZn54M4
Iar în ultimul videoclip poți îmbina bricolajul cu tăiatul de lemne, eu prefer prima variantă.
https://www.youtube.com/watch?v=_5nMvZn54M4
Eu zic ca pentru carii sa mergi totusi la dentist.
Şi ce faci, duci scîndura cu carii la dentist? Sau chemi dentistul la scîndură?
Hai mă, o fi el slab dar să-l faci scândură pe față.
e cârnat…
smart: intre E si X e o casuta
Nu zici rau!
Vreau sa te cred si de curiozitate o iau unu, ca prin toamna am rupt unul bicaz eu vs bustean de cires.
Pana prin 2006 in Constanta, orasul oraselor, spuma curului, nu aveai „gaze” daca locuiai la casa in zona Stadion catre Mamaia.
Incepand cu 12 ani parca, pana s-a bagat pe strada si in casa gaze, am baxat cate 1-2 tone de lemne facute surcele pentru acasa, la bunica, la strabunica si la 2 matusi. Adunat undeva la ~ 5 tone pe an.
A fost greu la inceput, frica la mine, frica la tata sa nu ramana fara membe si dupa el fara cap de la mama, ca m-a lasat. In 2 ani deja eram sportiv si imi placea plus ca au aparut si restul neamului. In al 3-lea am inteles rostul cumparatului de lemne vara, tona vs mp2, despicate vs nedespicate si am descoperit drujba si m-am multumit cu lemne uscate despicate, drujba fiind un animal cam greu de controlat, plus ca era si pe motorina si se ineca des. Ulterior am descoperit palmarele de muncitor necalificat, mai putine bataturi.
Lama se ascutea la polizor / piatra de polizor. Cand nu era cineva sa il ascuta la polizor, bagam muschi cu pila de metal aia lata si dupa la piatra de cutit cu apa.
E vorba de gasirea pozitiei lemnului, perseverenta, indemanare si realizare a pericolului … nu este vorba de un anume topor sau anume tip de lemn (fara noduri).
E un topor.
tona vs mp2
Daca ai cumparat lemne la metru patrat ai cam luat teapa.
Blea, ai dreptate. Vroiam sa zic metrul cub si cumva a iesit metru patrat.
Eu am preferat asa ceva: https://www.olx.ro/. Cam 100 de lei prin magazinele de bricolaj.
Unul de 3 kg mi se pare cam mult, dupa cateva ore de „lucru” chiar si cu asta de 2kg incep sa ma doara mainile. Si am spart cu el si cativa butuci pe care anul trecut i-am sarit, vroiam sa ii rezolv cu pana si baros, dar m-am lasat pagubas, erau prea plini de noduri. Cateva lovituri cu toporul asta i-au dovedit. Deci uneori e vorba si despre un anume topor, indiferent de tipul de lemn folosit.
Acum ceva vreme am luat o ruleta de la Topex. S-a folosit in conditii de santier. Ruleta inca rezista dupa un an si mai bine de utilizare.
partea buna la ruleta e ca o poti folosi si la masurarea distantelor
@ giastinbiba Așa este, doar că după câteva sute de metrii obosești.
De cele mai multe ori ceda mecanismul de oprire sau se lua vopseaua de pe ele. Asta încă se tine bine…vorbim de o ruletă de 10 metri nu jucării de 3 sau 5 metri..
Exista masini hidraulice pt despicat/spart lemne. E cam 2000 de lei unul decent si daca te asociezi cam 3 familii te-ai scos. Cand o sa se raspandeasca mai serios sistemul de peleti in zonele fara gaze naturale ? Nu inteleg de ce nu avem centrale pe motorina neaccizata care ne-ar eficientiza enorm incalzirea in multe zone(la 2l litrul ar fi mai mult decat decent).
cuvantul „decent” nu inseamna in romana ce crezi tu. chiar au disparut prin deces toate sinonimele cuvantului „acceptabil”?
https://dexonline.ro/definitie/decent
Pentru ca ar circula toate Passaturile tedei si pisicutele 320d cu numere de bulgaria cu motorina de incalzire
@giastinbiba, da, e cam patetic sa folosesti decent in loc de acceptabil. Sau sa zic in locatie de acceptabil?
@giastinbiba merci de info ! Chiar credeam ca e sinonim cu acceptabil.
@Radu: https://dexonline.ro/definitie/patetic .:-)
Nae, dar nimic nu-ti scapa!
Eu am un deget insemnat si acum, din copilaria in care nu ai voie sa faci aia, de fapt insemna ca nu am voie cand e un adult langa mine, dar singur, mergea uns.
problema cu uneltele acestea gasite in supermarket este ca sunt de „unica folosinta”
adica spargi lemne odata, ca apoi sunt praf trebuie ascutite din nou, mai spargi 5 lemne si daca dai intr-un nod iar ascuti toporul…
am spart lemne cu tonele cu un topor asemanator cu despicatorul din link
doar ca despicatorul era scula adevarata, greu si solid, nici un „brand” :), are minim 50 de ani acum, il mai folosesc cateodata cand ajung pe la tara, e lucios ca oglinda (nu imi amintesc sa fi ruginit vreodata) si nu cred ca e ascutit mai mult de odata la 5-6 ani
doar ii dai drumul pe butuc si l-a crapat, e o placere sa spargi lemne cu el
la fel si alte scule din supermarket, proaste, am cumparat ciocan si s-a spart ciocanul! parca era facut din piatra, nu mi-a venit sa cred. Am gasit o vechitura de ciocan fara coada, si asta probabil de vreo 50 de ani, i-am pus un lemn pe post de coada…nu s-a mai spart, desi a fost folosit serios
sa nu mai vorbesc de necesarul de 3 burghie vidia pentru o singura gaura in beton..tot din supermarket; am gasit la „rusi” unul bun, are deja la activ zeci de gauri in beton si vad ca rezista foarte bine
Mi s-a spart si mie un ciocan, credeam ca a fistbun accident idiot. Cand colo, vad si la altii.
Vreun metalurgist ne poate spune care e faza? Fonta e mai ieftina decat oțelul? Sau?
Kilogramul ăla de „fier”, e tot metal si in cazul ieftinaciunilor, nu?
Pai daca iei scule ieftine, cat vrei sa te tina?
La oameni mai seriosi, cum este Unior (prezent in hipermarketuri) sau ciocanul ala vechi ,posibil facut de IUS (pana sa il faca MOB in taiwan), se urmaresc niste norme DIN. Ciocanul trebuie sa aiba o duritate la varf, una la imbinarea cozii si alta la partea de lovire. Octogonul are unghiuri si laturi conform DIN ca sa nu iti sara aschii in ochi. Chinezariile ori sunt facute din fier mort, ori sunt calite integral si de asta sunt casante.
Iar la burghie sunt mii de combinatii. Unele merg doar in zidarie usoara, altele nu merg in beton armat si nu cred ca ti-ai luat Booster de la Diager , poate nici macar Bosch.
Cred ca era facut din fonta din aia super casabila. nu tu tratament terrmic nu tu calire..
Useful. Dar cand are bunica la tara un topor vechi, cu o coada de lemn care se rupe o data la 100 de ani si atunci cand se rupe, pui alta si o bagi intr-o galeata cu apa sa se umfle si sa mai tina inca 100 de ani, parca nu-ti mai vine sa dai banii pe scule noi. #zicsieu
Dar intre timp s-ar.putea sa apara alte materiale la coada, topoare cu.profil imbunatatit, etc, in general scule care te ajuta sa nu iti rupi spatele si sa te cocosezi ca bunicu la 80 ani.
pregatiri.ro …
Spor la treabă!
Am la tara 3 drujbe. 2 cumpărate pe la 4-5 sute de lei, gen Topex quality.
Și o husqvarna, luata după ce primele 2 au cedat.
Nu mai cumpăr vreodată scule ieftine.