Bricolaj: recuperarea materialelor refolosibile la renovare

Am făcut tot posibilul să produc și să arunc cât mai puține lucruri, dar nu s-a putut mereu, pentru că au fost două categorii de materiale:

  1. cele care nu se încadrau în planurile noastre și le-am răspândit pe la prieteni, cunoștințe sau pe grupurile de fb (aici contează foarte mult ce fel de oameni sunteți sau cunoașteți, că degeaba vreți voi ceva dacă nu aveți cu ce căra),
  2. cele care au fost prea greu sau imposibil de recuperat (mobilă veche, dulapuri care nu se mai închideau și nu mai puteau fi mutate fără a fi demontat și, demontându-le, se stricau, unelte electrice peste care plouase, fire electrice nepereche).

Și la categoria asta ultimă vreau să mă opresc, că am discutat asta cu vecini și oameni care ne-au ajutat, și toți erau de acord că nu facem bine ce face și că trebuia măcar să punem deoparte una alta.

Instalația electrică funcționa, dar la cea inițială fuseseră adăugate fire de toate culorile și dimensiunile, pentru că acum 20 de ani nu era nevoie de atâtea prize și întrerupătoare. Trăgeai de un fir maro, descopereai că e înnădit cu unul gri și apoi unul albastru. Sau din el plecau două albastre. Ajutorul electricianului care a făcut lucrarea a întrebat dacă poate lua el din ce aruncam. I-am zis că o poate lua pe toată dacă îi folosește și sunt sigur că el știa ce să facă cu ea.

Multe șuruburi de dimensiuni diferite. O lucrare care părea făcută în același timp avea 2 tipuri de șuruburi într-o cameră și alt tip în altă cameră. Am strâns toate șuruburile într-o pungă și le voi sorta la un moment dat, dar mă uitam la ce am strâns și mă cam scarpin în cap. 80% din șuruburi aveau cap cruce, dar de ce să nu punem și 20% cu cap Torx, nu știu cum iei decizia asta când te apuci de o lucrare.

O ladă cu resturi de instalație termică. Zeci de porcării, pentru că, din nou, s-a folosit țeavă de toate tipurile și dimensiunile peste tot. Robinete stricate, coturi crăpate, doape, multe multe chestii care trebuiau aruncate de mult, dar care poate aveau o logică pentru fostul proprietar. Le-am zis tuturor care au venit să ia chestii să se servească, nu le-a vrut nimeni.

Riglele de aluminiu care țineau rigipsul. Alea le-a vrut toată lumea. La fel și țevile de cupru. Instalația fusese făcută cu cupru și apoi peticită/extinsă cu pexal. Care era prins la mișto pe pereți.

Caloriferele vechi. Unele erau funcționale, altele erau înfundate, unele erau prea mici pentru camerele în care erau, altele erau single channel. Am pus calorifere noi peste tot, just to be safe.

Maimuțica asta mică, cu un bit potrivit, e monstruoasă când vine vorba de demontat mobilă.

Unul dintre muncitori a întrebat dacă se poate să punem deoparte gresia și betonul (am spart o zonă asfaltată din curte) de restul gunoaielor, că îi trebuie ca fundație pentru un foișor. A venit cu sacii lui și cu mașina lui. Un altul a vrut parchetul, care era vechi și subțire, la fel, a venit cu un frate, l-a scos cu grijă și l-a luat.

Borcane și damigene. La un moment dat se certau 2 oameni care să le ia și cum să le împartă.

bricolaj-27

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Faci curatenie in ele de 1-2 ori pe an. Ce nu ai folosit in ultimul an ( sau nu ai avut vreo intentie ) se duc la gunoi.

    00
    • Vorbește un om cu experiență… Dar este așa de greu :(

      În toată casa (incl pivniță) nu am decât o șurubelnită mică și un patent. Restul le am la firmă și le aduc se acolo dacă am nevoie de ceva.

      00
    • Mda si fix peste doua săptămâni iti dai seama ca ai nevoie de ce ai aruncat. In schimb daca nu le arunci nu vei avea niciodată nevoie ba chiar te vei impiedica si incurca in ele

      00
    • @Alex
      Că tot ai adus vorba de scule.
      Acum 3 ani am pornit de la ”în pula goală” la ”dacă o iau pe asta, unde o mai pun” că nu mai am loc. Toate chestiile pe care le-am considerat utile, le-am luat deși nu am avut atunci nevoie de ele. Ca orice român gospodar, neapărat bormașină, că-n ultimii 3 ani am dat 2 găuri să prind un corp. Mai mult o folosesc când mai am câte un mic ciubuc de făcut.

      00
    • Pai ajungi la una din doua (experienta proprie). 1…Arunci tot. Peste o lu a îți pare rau după chestiile aruncate. Mergi sa le cumperi.

      2. Nu arunci. Și strângi și strângi….și oricât ești de ordonat, tot iese o gramada din care e greu sa scoți ceva. Și când îți trebuie sa folosești ceva de acolo, știi ca îl ai dar…ori nu îl găsești, ori îți dai seama din start ca nu merita sa muti 1000 de lucruri pt o chestie de 5 lei…mai repede mergi la magazin și îți iei una noua.

      Și eu sunt harciog, și îmi place sa repar și sa trag de lucruri cât se poate. Dar pe an ce trece îmi dau seama ca harciogitul e o chestie păguboase, când tragi linie.

      00
    • Eu strang chestiile care au fost folosite si „poate mai merg” in cutii separate si le tin prin beci.
      Odata pe an sau la doi ani ma uit prin ele si daca vad ca nu am umblat la ele, le arunc.

      Cand inlocuiesti ceva, daca acel ceva contine parti care crezi ca nu le mai folosesti, le arunci pe loc, altfel ti se aduna.

      00
  2. Ce de oameni dornici sa ia chestii. Eu nu stiu ce sa mai fac cu niste mobila veche. Am tot mutat-o de colo, colo, imi vine sa ii dau foc. Si tot am mai pus deoparte diverse resturi de la diverse renovari si imi dau seama de inutilitatea lor, nu mai am timp si nici chef sa fac lucrari la care s-ar putea (teoretic) folosi

    00
    • Toată mobila de aici am dus-o la țară: rafturi de scule, depozitare de chestii prin magazie și cămară, lemne de foc, etc.

      00
    • Asa am injurat o bucata de faianta un an de zile ca o mutam prin pivnita si anul asta cand a trebuit spart peretele ca era o teava sparta in baie uite ca fix bucata aia a fost utila. Mai am cateva bucati de parchet. Niste robineti. Becuri. Si vopsea.

      00
    • Caută grupuri de Facebook. Fie „lucruri gratis -insert oraș- ”-, fie „free cycle -insert oraș-”, sunt o grămadă de oameni care le iau toate gunoaiele.

      De dat foc, toate lacurile si vopselurile de pe mobilă, nu sunt toxice cand sunt arse?

      00
  3. Lumea ia de toate. In Bucuresti daca pui chestii pe freecycle (sortate si numarate macar) vine lumea sa le ridice. Gen 15 robineti fara termostat, inlocuiti la calorifere cu unii noi cu termostat, resturi de teava, bucati de rigips mari dar nu chiar placa completa, jumatati de cutii de var alb, in timp ca sa nu se usuce prea tare (gen, nu il descoperi dupa ce a stat 3 ani in debara, il dai in maxim o saptamana dupa ce ai terminat de varuit).

    In timp am invatat ca singura regula e sa nu dai gunoaie. Da lucruri utilizabile, explica exact ce ai, in ce stare si cate. Lumea le vrea.

    00
  4. Giveaway? :)
    Gata, mi-am facut gluma, multumesc! :P

    00
  5. …și damigene. La un moment dat se certau 2 oameni…

    Nu vă supărati domnu’, damigenele era pline?

    00
  6. era 40j de lei kilu’ la cupru la un moment dat… nu ma mir ca toti au vrut tevile de cupru si probabil firele electrice, care sunt usor valorificat.

    00
    • Țevile de cupru sunt bune pentru mici intervenții unde pot fi folosite crâmpeie, coturi, diferite trasee unde pot fi folosite. Dacă te uiți la metru liniar de țeavă de cupru de 16, o să faci infarct, la cât de scump e. La fel robineții de calorifere. Scumpi ca foamea. Un robinet bun e 30 de lei, care să țină măcar 5 ani. Că ăia de zamac, după 2 ani curg sau nu se mai inchid.

      00
    • un robinet bun e cam la 100 lei de la firme serioase. unul acceptabil spre bun cam 50 lei, iar alea slabe-spre decent pe la 20 lei.
      toate se strica, daca nu le rotesti la cateva luni comalteaza.

      00
  7. Man, ce ciuda imi faci cu masina aia de insurubat. Imi place, dar nu gasesc motivatia sa dau atatia bani pe ea cand am deja una cu mandrina care da si gauri si e buna si la suruburi. Nici macar nu am atatea suruburi de desfacut, o folosesc o data pe luna, dar i-ai facut atata reclama incat simt ca am nevoie de una.

    00
    • Eu salivez la o filetantă de la Milwakee. E 1500 de lei una. Încă nu am motiv să cumpăr, iar Boschu de-l am se descurca excelent pentru nevoile mele. :(

      00
    • Cumplit sentiment sa stii ca ai nevoie neaparat de ceva dar sa nu stii pentru ce.

      00
    • skyler, nu ai prieteni din ăia care își scapă telefonul pe jos când apare modelul nou ca scuză să și-l schimbe? ce naiba, te învăț eu la prostii?

      și aia mică a mea dă găuri.

    • Am si eu modelul asta cu impact, pe langa bormasina obisnuita si pot sa zic ca nu il folosesc asa de mult. Daca ar fi sa cumpar din nou as lua 2 la fel cu mandrina.

      Teoretic asta cu impact e mai util la suruburi lungi, unde bataia ajuta, dar in practica si aia cu mandrina face fata cam la tot ce ai nevoie in mod uzual pe langa casa.

      Principalele aspecte negative la el ar fi 1. ca e foarte zgomotos, 2. nu are decat o setare de cuplu si ingroapa de multe ori suruburile prea mult, si 3. ca nu merg biturile fara ciupitura in el, trebuie adaptor, si cu adaptor + bit deja se lungeste prea mult si are bataie bitul. Si 4, dar nu sunt 100% sigur, mi se pare ca nu are magnet in mandrina, deci nu ai magnetizare pe bit ca sa fixezi suruburile.
      PS: ca si Vali, recomand sculeprime, tot ce tine de makita de la ei am luat si au fost ok.

      00
    • nu ti-o lua doar pentru ca ai vazut o reclama sau a laudat-o cineva.
      smenu e sa stii cum sa evaluezi situatia ta, de ce scula ai nevoie sa-ti faci treaba. poate pentru 2 suruburi ale tale pe an isi face treaba foarte bine ultima gioarsa de infiletanta de 100 lei 5 bucati.

      00
    • Eu am una din asta, nici prea scumpa, nici prea ieftina:
      https://www.sculeprime.ro/makita/ddf453rfx7

      Am dat vreo 700 de lei pe ea anul trecut si a venit cu doi acumulatori si o cutie de plastic.

      Multumesc @Big pentru sfaturi, nu m-am gandit ca ar putea fi problematica setarea cuplului (eu am asa ceva pe a mea). Diferenta e ca asta a mea e cam mare si nu are impact, dar nu am intalnit pana acum situatii in care sa nu ma descurc cu ea.

      00
  8. Nu intra p-aci arhi sa-ti arate dejtu’ ca in loc sa ti arunci „gunoaiele”, le imparti pe la diversi ? :)))))

    00
  9. Cu lanturile si catusele ce ai facut?

    00
  10. “ 80% din șuruburi aveau cap cruce, dar de ce să nu punem și 20% cu cap Torx”
    De ce?
    “sefu, ne trebuie suruburi d’astea”
    “Cate?”
    “Pai fro 250 asa”
    Te intori acasa cu 300 de suruburi “dastea” de la Dedeman.
    ….
    “sefu, nu ne ajunge suruburile”
    “Am luat mai multe decat ati zis”
    “Sefu, ne mai trebuie 100 d’astea pana diseara”
    Te duci la primul magazin ca nu e timp sa mai ajungi la Dedeman. N-au. Iei unele care seamana. 150, sa fie.
    “Sefu, nu ie bune. “
    Dupa o consultare in grup, se decide ca se poate lucra si cu “d-alea”.
    Folosesc 30 din cele 100 declarate ca “ne trebuie”.
    20 ajung la gunoi.
    100 raman intr-una din cele 5 sacose de materiale de la Dedeman, Hornbach, Leroy si magazinul de la colt.
    Inca 100 apar dupa o saptamana in cutia cu bormasina. Mai aveau “d’astea” dar uitasera unde le-au pus si oricum trebuia sa te duci la magazin sa iei cuiele de care uitasera sa iti zica, dar sperau sa te prinzi tu ca le trebuie.

    00
    • Aha… deci nu doar la mine e un mic butic de bricolaj, dupa 4 luni de renovari. Am la prize, doze, suruburi, profile si alte saracii, incat ma enervez cand vad ce risipa e. Uitasem de freecycle, mersi de pont ;)

      00
    • Ai descris 99% din experientele mele cu mesteri.
      Ala 1% era un instalator care s-a dus la Doamne Doamne ca ii curgea un robinet si era iar inundatie prin Asia.

      00
  11. Eu aveam ramase din 2010, de la prima renovare, fittinguri din cupru in valoare de vreo 500 lei. Le-am reciclat:

    https://photos.app.goo.gl/bXS7HdssCunGLoq27

    Intrebare, lampa aia cu palaria aia ca un dus, cum arata mai bine? Bratul la 90, sau la 45 de grade? (Nu e stramba, inca nu e gata.)

    Legat de reciclarea mobilei, am pe strada niste nevoiasi, stau 20 intr-o curte, orice corp de mobila dus la gunoi, disparea in 5 minute. Nu mai zic de calorifere sau chestii cu metal mult.

    00
  12. Am o intrebare, are Makita 2 linii de produse ca si Bosch (verde – DIY / albastru – Profi) sau la Makita totul e professional? Cum pot sa diferentiez sculele Makita profi de cele mai de uz casnic?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile