M-am gândit la cerința asta și n-am știut de unde să o apuc. Discutam zilele astea cu cineva fix asta, că sunt multe trucuri și sfaturi care mie mi se par normale, dar pe care cineva care nu se pricepe nu le știe.
Andrei: pe cand niste sfaturi de bricolaj pentru entry-level? cum sa pui panza la polizor , cum sa iti alegi uneltele…
Așa că o să împletesc textul cu video și sper să iasă ceva decent. Am făcut patru clipuri scurte și mai urmează și altele, în funcție de ce vreți voi:
- începător în bricolaj: biți de impact
- începător în bricolaj: unelte pe care le folosim rar, dar care ne ajută mult
- Începător în bricolaj: protecție pentru ochi și mâini
- începător de bricolaj: cum dau pânza jos de pe flex fără cheie
2. am notat prelungitoarele . Tot in ideea asta mi-am luat foarfec de PPR, l-am folosit de 2 ori dar e bine de avut.
La aia cu flexul, am noroc ca am 2 chei si le tin in 2 locuri diferit :))) una e reglabila. Totusi, cum strangi panza fara cheie? e la fel ca desfacutul fara cheie? E de ajuns doar sa insurubezi? Eu de fiecare data insurubez si mai strang odata si cu cheia.
Înșurubezi cât poate strânge mâna. Se strânge singurică, la pornire.
Vreti sa va dati bricoleri dar nu aveti idei. Strangi panza fara cheie si cu varfurile unei foarfeci de exemplu (sau orice are 2 varfuri si poti tine cu o mana – 2 cuie batute intr=un lemn etc etc). Nu-ti trebuie neaparat cacat de cheie. Sau faci ca meseriasii si o legi cu sarma de stecherul flexului.
Bine ca n-ai inceput cu binecunoscutul text:
Am vazut ca foarte multi dintre voi intrebati in comentarii…..
Multe dintre voi m-ati intrebat ce polizor folosesc de am un ten asa neted asa ca am reusit sa obtin un cod de reducere pentru voi de la prietenii de la…
Ma mut la casa curand si prind bine informatiile de genul asta pentru cineva care rar a pus mana pe asa ceva.
A ajutat sa-mi fac o idee si clipul cu sculele de prin curte.
Eu zic asa pentru cine ma asculta: daca bricolati de placere sau de diy stati departe de flex si circular. Sunt alternative, mai lente, mai putin precise, dar merge si fara alea. Fara degete si ochi e mai rau, mai ales daca sunteti ITsti. Folositi protectie pentru ochi la orice, chiar si cand tundeti iarba. Sau mai ales cand tundeti iarba.
La tuns iarba cu trimmer căutați să folosiți mască, nu ochelari.
Dai cu trimmerul într-o zonă cu nisip și furi o pietricică în dinți … nu e plăcut deloc!
Folosesc ochelari de inot cand imi tund barba sau tai ceapa.
Am luat o piatra la 2 degete sub ochiul stang, pe obraz.
De atunci port ochelari cu sfintenie!
@EV21, eu când scutur pereții și mai ales tavanele.
taică-meu mi-a povestit la un moment dat cum ochelarii de vedere i-au salvat ochii de niște vopsea care s-a vărsat pe el.
Sau, alternativ, va gasiti un vecin ca Vali ce deja are de toate. E ieftin, e rapid… E romanesc.
1. Pozidriv si torx sunt profiluri diferite. Sunt sanse bune sa rotunjesti un torx mai incapatanat cu un cap PZ.
Cel mai bun șurub are cap torx. Știu că unii nu sunt de acord. Dar dintre toate sistemele, cu torx e foarte foarte greu să rotunjești capul. Are cea mai mare suprafață de contact între șurub și bit. Dar îți trebuie bituri bune, originale, eventual milwaukee sau dewalt. Nu bosch sau alte prostii.
Folosiți biți potriviți pentru șuruburi. Nu folosești PZ la PH. Nu pui imbus într-un șurub torx. Folosește scula corectă pentru ce ai de făcut. Nu bați cu cheile fixe, nu strigi cu patentul sau cheia reglabilă doar ca să nu mai cauți cheia fixă.
Ce recomanzi sa avem in casa în zona de unelte electrice: bormasina etc? Ce brand?
nu există un brand universal care să aibă de toate. o să tratez subiectul într-un video.
Exista Einhell. Au tot ce am avut nevoie pana acum. Am optat pt variantele pe acumulatori.
Am asa: bormasina, ciocan rotopercutor, bormasina cu impact, aparat de curatat rosturi pavaj, drujba, fierastrau pendular, masina oscilanta, aspirator portabil, capsator, circular de mana, polizor, suflanta, polizor de banc, dispozitiv de imprastiere, foarfecă de tuns iarba, pompa submersibila. Pfff daca vede nevasta-mea o sa am un we de kkt. Partea buna e ca le-am luat in timp, majoritatea in rate de la emag cand am avut nevoie de ele. Par multe dar in total cred ca au costat pana in 1000 de euro si unele le-am primit cadou de la prieteni cand ma întrebau ce sa imi ia de ziua mea
@valentin123 profit si de ocazia asta misto si spun ca einhell sunt niste rahaturi. Punct. Nu exista nici un fel de argumentare.
Daca vrei bormasina pentru casa, ceva cu fir si priza. Orice, fara einhell, of course.
Motivul e ca acumulatorul se descarca si fix cand ai nevoie nu ai cu ce. Mai bine un prelungitor si aia e. Vorbind de prelungitor. E bine sa ai unul mai lung la dispozitie.
Si in general, daca nu sunt scule folosite uzual si des, de preferat cu fir.
Daca nu le vei suprasolicita niciodat Parkside ( alea de la Lidl). Daca ne le folosesti des nu investi prea multi bani in ele. Mai bine niste ochelari de protectie mai scumpi gen uvex sau wuhrt. Nu te zgarci la consumabile (biti, burghie) si materiale (suruburi, dibluri)
Pt prelungitor e bine sa ai unul pe rola (eu am de 25m la teren de 12×25)
si unul de vreo 5-max 10m cu 1 priza pentru sculele mobile (motosapa, motocoasa electrica, etc)
Foloseste Electroarges. Am o masina de gaurit din ’70, mostenita de la batranu’. In timp am terminat un bosch si doua black decker da’asta n-are moarte!
Ca să ai ambele mâini libere când lucrezi cu diferite lucruri (în cazul meu, le-am ales pentru a putea lucra mai ușor cu lemnul) aș recomanda și eu menghinele rapide. Prinzi scândura de o masă/capră, iar apoi îți poți folosi ambele mâini pentru a manevra sculele și uneltele.
Le-am les pe cele mai ieftine din Leroy și își fac treaba de minune. Am luat două menghine de mână și două menghine manuale. Pe cele din urmă le-am folosit mai rar, dar sunt practice și ele.
1. „Philips screw” este PH, nu PZ.
https://toolrebels.de/en/blogs/schrauber-wissen/the-difference-between-ph-and-pz-screws-and-screwdrivers
o să fii o soție minunată într-o zi.
Greseala de începător
Ar fi bună și o protecție pentru urechi când lucrati cu chestii zgomotoase. In toate emisiunile de afara vad oamenii cu protecție, in Romania n-am văzut pe niciunul.
am simtit ca am trecut la nivelul superior de hipster cand am tuns iarba cu sony cu noise cancelling. Dar altfel daca ai o motocoasa pe benzina esti groggy dupa 20 min.
@Tano- dacă vrei să scapi de gura soției nu folosești nimic. Așa ai o scuză când te strigă să o ajuți și tu stai pe canapea cu mâna la cuc.
Is impartit cu draciile pe urechi. In general aud cand e o problema cu scula gen ca o suprasolicit si o opresc, daca nu aud si ii dau forja se duce pe apa sambetii.
Sfatul meu sau mai simplu spus „Sfatul de Aur al unui simplu bricolator amator fara ani de experienta in domeniu dar fin cunoscator intr-ale ciocanelor” este:
– daca folositi unelte cu acumulatori incercati sa le aveti pe toate de la acelasi producator
si sa aveti unul de schimb
Pentru ca o bormasina cu o baterie moarte nu e mai mult decat un burghiu cu maner in forma de pistol.
Dacă ai bani de aruncat pe fereastră sau o meserie în care îți scoți banii pe scule, merge să ai pe baterie. Altfel este indicat să fie la 230V ca să nu le arunci după 3-4 ani sau să tot cumperi la acumulatori că oricum după un timp nu mai găsești tipul respectiv (le tot schimbă producătorii).
E indicat sa ai pe 230v decat sa nu ai deloc. Altfel, firul ala poate fi o capcana costisitoare: te impiedici in el si cazi cu flexul in mana? nasol. calci pe el si iti zboara scula din mana? iar nasol. s-a futut izolatia si ai pus mana pe cablul infipt in priza?
Am avut la inceput exclusiv scule la 230v. Pe rand, le-am vandut si le-am inlocuit cu cele pe acumulatori. Mai am pe fir doar un slefuitor cu vibratii pe care nu l-am mai folosit de ani.
Acumulatorii sunt un pret rezonabil pentru evitarea unor riscuri serioase (in special pentru incepatori/entuziasti).
„Pentru ca o bormasina cu o baterie moarte nu e mai mult decat un burghiu cu maner in forma de pistol.” – sau o pula dupa 45, pentru aia de nu sunt pasionati de sculament..asta scularit.
Păcat că nu avem și în română proverbul „all the gear, no idea ”
Explică faptul că pânza în flex era greșit pusă, doar în mod demonstrativ și că ai montat o corect la sfârșit.
Cu partea metalica spre flansa sau spre piulita de strangere ?
Panza aia are un sens de rotatie?
Are sens dar nu sensul e povestea
Acuma la modul serios, din cauza sensului de rotatie si a vitezei, daca panza crapa, bucatile din ea vor sari intr o anumita directie. Ca sa sara in zona cu aparatoarea flexului si nu aiurea, cum ar fi in mana ta, colegi, soacra, dirigintele de santier sau dorel a carui nevasta o fwti, se monteaza cu partea vopsita catre flex.
Sub vopseaua aia, este un strat de plasa din fibra de sticla care va tine bucatile la locul lor si le va imprima o directie spre protectia flexului.
Daca din cauze si motive care mi scapa esti genul care scoate protectia de pe flex, considera ca m ai facut sa scriu degeaba sambata dimineata cand de abia vad tastele si poti monta panza cum vrea sufletul tau.
P.S. nu stiu unde isi tine Vali panzele dar nu faceti ca el decat daca le tine intr o cutie la loc uscat. Panza de flex are termen de garantie si daca e tinuta la umezeala prea mult timp, are tendinta sa faca urat cand o pui la lucru.
resturile alea oricum sar in planul de rotatie. indiferent ce panza pui. asa ca ideea cea mai buna este sa nu stai in planul de rotatie.
Da, plasa de fibră de sticlă e pusă acolo de kiki, ca resturile să sară în planul de rotație fără să aibă o direcție anume.
Niste manusi care sunt si termoizolante si electroizolante ?
Mai pe romaneste am un kkt de siguranta electrica la care ii mai iese firul ca e pus ampulea ma rog panou vechi, detalii nu conteaza,. Ideea e ca siguranta aia ceramica se incalzeste ca toti dracii.
Din intrebarea asta rezulta ca nu ai ce cauta sa umbli acolo.
To’arasu’, cheama pe cineva sa o inlocuiasca cu una corecta. Sigurantele alea nu prea se incalzesc decat daca ti-ai pus sarma mai groasa decat prevede legea (sau cum se mai poarta inca pe aici, un cui).
Si ia de bun ce zice Radu: nu te baga in tablou.
daca acolo se incalzeste in halul ala.. oare cum se incalzeste cablul din pereti?
si cat mai are pana ia foc sau da foc la ceva?
manusi electrician, 500V. 150-160 lei perechea, sugerez sa fie marime potrivita, se vand marime 9 sau 10.
Totusi, tu n ai doar contact imperfect acolo. Tu ai altceva, la care manusile te ajuta doar la o laba cu miros de latex privind cum arde cotetul.
Presupun ca e firida exterioara a casei de la tara. Fii tu baiat destept si banii de manusi pune i deoparte, incepand sa faci economii pentru instalatie electrica adecvata. Pana atunci mai scoate una-alta din priza fiindca poti sa faci buba.
E la bloc vechi, in capitala bossule, daca era al meu iti dai seama ca nu ma complicam si il schimbam cu totul :))) Cred ca am avut ce zici tu si nu sunt termoizolante
Mega biti de super impact se merita, are cineva?
se ultra merita.
dar vezi ca e de ceva vreme oferta la giga bit, la digi. aia hiper merita.
La flex e util sa ai si o cheie de tabla (de bicicleta) cu care sa ti contra la cheia de flex, pentru ca butoanele de blocaj cedeaza usor.
Eu am renuntat la cheile de flex pentru ca am cumparat piulita cu strangere/eliberare rapida
impactul e de fapt un fel de lovitura de ciocan (orientata tangential, dar nu asta e relevant pentru bit).
fiind o lovitura asta aduce multa energie intr-un timp scurt, energie care trebuie preluata de bit si dusa mai departe spre surub.
bitii „de impact” au o zona de torsiune in care se intampla o deformare temporara care preia o parte din energia impactului si practic o distribuie mai bine in timp.
in felul asta ajuta si surubul (si el se poate rupe de la impact) si bitul (care nu se mai rupe).
despre torx.. nu mereu alegi ce folosesti (uneori suruburule sunt deja montate si tu trebuie sa le desfaci), deci e bine sa ai si astfel de biti.
altfel, mie imi plac mult.
oricum, conteaza si calitatea surubului pe langa cea a bitului.
despre ph vs pz s-a spus deja mai sus.
stiu ca pentru unii e evident (desi practica pare sa spuna altceva),
dar primul pas in schimbarea panzei flexului (si valabil in general) e:
– scoti flexul din priza / deconectezi bateria !!!
Panza de traforaj si decupaje de personaje din desene in placaj. De acolo incepe totul. Generatia care a facut lucru manual in scoala.
Astia acuma au nevoie de tutoriale si ca sa se stearga la nas.
4. Inainte sa-ti cumperi flex: lectura obligatorie
https://m.youtube.com/watch?v=oJRSkBSb5S8
Salut Vali.
Las si eu aici cateva idei random ce mi-au venit in cap, de avut in vedere (pe unele eu le-am furat de la meseriasii care mi-au trecut pragul, pe altele le-am cautat pe net).
Poate ti se pare vreuna interesanta :
– cum sa schimbi o priza
– cum sa izolezi corect un cablu electric
– cum sa schimbi un robinet de apa
– cum sa vopsesti corect (elemente de baza, sfaturi ptr diferite suprafete, pensula vs trafalet, etc)
– debitare lemn, metode, sfaturi (la pendular, la circular, manual)
– cum sa folosesti corect flexul
– taiat tevi otel (manual, flex, etc)
– cum sa inlocuiesti chitul de rosturi la grese/faianta
– cum sa faci mentenanta la masina tuns iarba(lama) / motocoasa (bobinat fir)
– Cele mai importante 10-15 scule de avut in casa pentru urgente
– mentenanta bicicleta
– cum schimbi o roata la masina
Cum să punem faianță corect – fără mămăligi
Cum pui silicon
Cum tencuiesti
Cum dai cu lavabila
Cum schimbi o priză și cum faci contactele electrice corect fă să rupi lițele
Cum speli bicicleta cu tot cu angrenaj
Cum turnam o şapā – cum dozam nisip, ciment și apă și cum lucram cu betoniera
Cum faci o casetiera din PAL
1 și 3, eventual 4 mă interesează și pe mine. uneori meșterii nu vin pentru ”mărunțișuri”.
Raspuns: just call the guy.
Sfaturi de baza!!!
1) Daca s-a stricat ceva, nu te trage pa cur. Repara repede. Daca nu repari repede o chichineata poate cauza daune importante.
Ex:
– Vezi ca ploua in pod, pune mana si inlocuieste tabla respectiva. Daca nu, o sa putrezeasca astereala si apoi o sa se ude izolatia si anvergura lucrarii creste
– Vezi ca s-a uscat pomul. Pune mana si taie-l, incepi de sus in jos. Daca pica pe masina sau pe tine e mai rau.
2) Daca ti-e frica de o chestie, mai bine las-o pt altcineva.
Ex:
– Daca vrei sa schimbi tabla si te ia ameteala cand te sui pe scaun, cheama pe cineva sa faca treaba in locul tau.
– Daca ti-e frica de flex, foloseste un pendular sau un fierastrau sabie sau …. (depinde ce ai de facut)
3) Daca nu stii o chestie, baga 2-3 tutoriale pa youtube si a doua zi o sa stii de unde sa apuci treaba.
Spune mi ca scrii pentru itsti fara sa mi spui.
Radem, glumim, dar e plin de indivizi fara pic de simt tehnic.
Alaltaieri am cumparat cea mai ieftina cursa de sobolani de pe emag. In cele 4 pagini de comentarii erau o gramada care se plangeau ca nu are instructiuni de montaj/folosire.
Tot la comentarii am vazut o gramada de idioti care se laudau ca elibereaza soarecii/sobolanii ceva mai departe de casa, probabil ca sa se bucure si altii de binefacerile pe care le aduc aceste animalutze dragutze.
Sfatul cel mai important: SCOATE DRACU DIN PRIZĂ flex, mașină de găurit sau la ce mai schimbi acolo. Că prinzi naibii mașina de unde nu trebuie și nu știu dacă te ajută total mănușile!
Nice, ma bucur ca începi sa faci de astea. Ai putea sa te nișezi nițel pe asta, cred ca ți ar merge. As urmări cu și mai mare interes.