Cititorii întreabă, redacția răspunde:
Andrei: pe când niște sfaturi de bricolaj pentru entry-level? cum sa pui pânza la polizor , cum să îți alegi uneltele…
Aș începe prin a spune că n-am fost mereu în halul ăsta. Am plecat de acasă cu două șurubelnițe, alea necesare pentru desfăcut calculatorul, și m-am adaptat pe parcurs. Am văzut ce e bine și ce e rău, am cumpărat unelte scumpe, am cumpărat unelte ieftine.
Primul lucru: protecție. Lucrând la calculator, vreau să-mi fie mâinile mereu protejate. Chiar și mănușile alea ordinare de 8 lei sunt bune. Când lucrez cu lemn, mănuși de piele, să nu îmi intre așchii în deget, că nu e amuzant să nu pot da click ulterior. Mănușile sunt consumabile, le tratez ca atare.
Ochelari buni. Tai cu flexul? Nu vreau scântei în ochi. Tai lemne? Nu vreau așchii în ochi. Eu folosesc ceva de la Milwaukee, se mulează cel mai bine pe capul meu.
Prefer mereu să consum 20 secunde pentru a pune mănuși și ochelari decât să plâng ulterior.
Unelte. Am mers mereu pe mijloc. Nici cele mai scumpe, nici cele mai ieftine. De obicei, iau versiunea nu foarte ieftină și văd dacă e bună. Dacă se rupe/strică, merg o idee mai sus. Dacă nu se rupe, și mai bine.
Știu faza cu “prea multe unelte”, doar că unealta potrivită te ajută să faci treaba mai repede decât cea nepotrivită, pe care o adaptezi sau o folosești că altceva nu ai. Dar asta nu înseamnă că nu o să ai 2-3 rulete, minim 2 flexuri (în unele situații, e mai ușor să ai două decât să schimbi pânza), bormașini (pe fir sau fără) și tot așa.
La uneltele electrice faza e așa: cumperi în funcție de cât de mult folosești acea unealtă. O să o folosești rar de tot? Mergi pe ceva ieftin. O folosești mediu-des? Mergi pe ceva mai bun. Parkside, Steinhaus, sunt bune pentru început. Nu sari direct la Makita și Dewalt decât dacă ai bani de aruncat.
De asemenea, sunt pentru închiriatul de unelte dacă le folosești 1 dată (pe an). E mai ieftin decât să le cumperi.
Dacă vrei ceva pe baterii, studiază un pic înainte ce ai nevoie și alege un ecosistem care să aibă tot ce vrei. Pentru că e mișto să ai 3-5 baterii pe care să le schimbi de la șurubelniță la circular la trimmer la drujbă, în loc să fie fiecare cu încărcătorul lui.
Youtube. Urmăresc tot felul de oameni pe youtube nu pentru că vreau neapărat să văd ce fac, ci cum fac. Urmăresc metode, pentru că, la un moment dat, metoda aia îmi va folosi mie în alta situație.
Și îi urmăresc pentru unelte. De pildă, n-am văzut în jurul meu niciodată un echer de tâmplărie. Bunicii nu aveau, vecinii lor nu aveau, tata nu avea. L-am văzut la unii, l-am luat, acum mi se pare indispensabil. Același lucru cu foarfeca de crengi. Eu eram obișnuit cu toporul, luam creanga, o puneam pe buștean, o tăiam. 3-4 mișcări reduse la una singură cu foarfeca aia. La fel, nu am văzut la nimeni prin jurul meu.
Nu mă uit la prezentări de produse. Văd că doar a scos produsul din cutie și l-a folosit un pic, cu grijă, și apoi l-a pus înapoi și gata videoul? Unsubscribe. Mai caut “unealtă long term review” “sau one year review”.
Sudură. Învăță să sudezi. Nu trebuie să iasă bine sau estetic, dar îmi dau seama periodic ce bine e că știu, când am nevoie să fac niște chestii mici prin curte. Și nu stau după oamenii care știu să sudeze. Un aparat de sudură nou e 500 lei, masca 100, mănușile 30, electrozii 30.
Am vrut să pun căpăcele la stâlpi de la gard, să nu mai stea cu doze de bere, să pară curte de drojdieri. Am sudat de stâlpi niște agățători. Am sudat balamalele la o ușă. Unealtă de tăiat limacși și săpat. Despicător de lemne.
Niște video utile:
As vrea sa iau un hecht 745 pt sapat gradina. Nu intentionez sa o folosesc mai mult de 2x pe an. Curte 400mp.
Pamantul e cand mai tare, cand mai moale, dupa puteri.
Oare face fata?
PS: N-as vrea sa iau una pe benzina pentru ca n-as vrea sa imi bat capul cu ulei, bujii, etc si pentru ca n-am suprafata mare si nici loc suficient sa stochez o magaoaie.
Te vei chinui. Dacă vrei doar să scurmi ca găina la suprafață, e bun. Dar dacă vrei să întorci pământul ca și când ai folosi cazmaua vei dori ceva mai greu, în primul rând.
Depinde de pamant cat e de nisipos. Daca e intarit s-ar putea sa te chinui degeaba. Ar fi bine sa incepi sa il iei la cazma inainte. Eu am ceva similar de 1500W, dupa 5 ani inca traieste, insa zona mea de agricultura are doar 50 mp. O iau la sapa de doua ori pe an, imi mananca juma’ de zi sa aduc pamantul la o stare decenta. Asta inseamna luat la cazma si 6 treceri (3 cu 3 perpendiculare) Cel mai important este sa nu fie nici prea uscat pamantul cand te apuci, altfel o sa obtii bolovani care sar in toate directiile, nici prea ud atunci te umpli de noroi.
Vreau sa pun gazon.
Pai daca pui gazon, nu ai nevoie sa sapi decat o data, cand pui gazon. La primavara, ca acum e prea tarziu. Deci probabil te tine pentru o astfel de sesiune unica.
Mersi de sfaturi.
Planuiam sa bag acum motosapa sa fac grosul si la primavara doar sa intorc pamantul cu ea si sa pun gazon.
La 400mp, trebuie sa il sapi dupa ce il uzi. Daca nu e sol care are mult compost/nisipos iti trebuie o motosapa grea, care sa „patrunda” la 20 cm in sol.
Ce vrei tu nici macar nu o sa gadile solul daca nu e extrem de bine sapat inainte, eventual nisipos.
Am trecut de mai multe ori prin asta, la 350 mp, si nu reusesti cu o electrica. Daca vrei recomandari de motosapa, cere in comentariul asta.
Eu am asa ceva. nu e plug, nu intra in pamant, dar este foarte util. Straturile le sap cu cazmaua in bulgari mari, deci mai usor. Hecht il folosesc inainte ca sa indepartez buruienile si toc resturile, sau dupa ce sap ca sa sparg bugarii si sa uniformizez stratul. Face ce face o sapa de mana dar de 100 de ori mai usor si repede. E un fel de grapa agricola in miniatura.
Noul headline al blogului
love you too.
Carcotas: poza aia e gresita, surubelnitele alea nu au ce cauta in aceiasi cutie cu clestele de dezizolat.
O Secție de la Poli se numeste electro-mecanica.
Unde sper ca invata diferenta intre surubelnitele astea si alea potrivite pentru lucrari electrice.
Ca sa fie clar pentru cine nu stie, surubelnitele din poza au metal din varf pana in capatul manerului.
yea, sunt ca să și bați in ele la nevoie.
@ Radu:
Sunt ultimul model de surubelnite pentru verificarea tensiunii in instalatia electrica 😀
Versiunea “de unica folosinta” a clasicului “creion de tensiune”.
Da, creioane de tensiune fara bec, becul esti tu
Cateva completari din experienta mea limitata:
– Parkside sunt absolut suficiente pentru majoritatea treburilor prin casa. Merita mai mult sa standardizezi pe Parkside 20v decat sa cumperi unelte mai scumpe cu fir.
– Uneori nu ai nevoie de scule electrice. Am incercat diferite variante pentru taiatul crengilor copacului din curte (max 5cm diametru) si cea mai buna solutie pana la urma a fost un Silky pocketboy.
– Protectia nu trebuie neaparat sa fie scumpa. Trebuie neaparat sa existe si ajuta daca e confortabila.
– La un moment dat, dupa ce cheltui multi bani pe unelte si consumabile (organic, pentru diferite proiecte), ajungi la punctul in care poti sa rezolvi urgente prin casa fara sa suni specialisti sau sa te duci la hornbach. Ala e un moment foarte placut.
După 9 ani de stat la casa am reușit sa am sculele necesare pt aproape orice lucrare, știu ce zici. Nasol e ca afla și restul ca ai scule și te cheamă sa prestezi cu ele
Zi NU. E am zis de vreo două ori. Apoi am cerut mulți bani în avans. Nu a mai venit nimeni. Să caute meseriași. Nu le iau eu pâinea.
Mie doar imi cer scule, scap usor
Cateva completari:
Protectie: ghete sau cizme de cauciuc cu bontul intarit. Bucata aia de lemn de-abia asteapta sa iti cada pe picioare.
Nu umbli niciodata la electrica fara sa opresti curentul. Chiar si cu el oprit, mai verifici o data cu surubelnita de tensiune.
Unelte: nu se imprumuta. Da, o sa te faca lumea bulangiu, dar nimeni nu va avea grija de ele ca tine, durata lor de viata va fi redusa, cu siguranta vor uita sa ti le-aduca.
Pune-le in ambalajele/protectiile originale. Eviti astfel uzura datorata ruginii, prafului. Curata-le si unge-le regulat.
Pregateste-te sa te coste orice lucrare pe care ai de gand sa o faci, mai ales la inceput cand nu stii nimic si vei invata din propriile greseli. Vei strica materiale inutil si vei distruge scule inevitabil.
V-am povestit când mă uitam la finala FA cup , de abia începuse și sună soneria. Deschid…vecina…. îmbrăcată cu yoga pants , cu un ștecher in mână cu firul atârnând, cu un zâmbet vinovat…tăia gazonul și a trecut cu mașina peste fir. Venise la mine că știa că ma pricep.. de unde …mi a luat două ore sa l repar. Am pierdut și meciul.
We know what you did there…
Bine ma…mai mințim și noi sa ne dam barbati.
Referitor la stecher: mare ajutor când mi-am luat un cleste de dezizolat fire, tuburi termocontractibile de f bună calitate și mufe Wago de la 2 pana la 5 poli
După ce au deschis ușa firul a fost singurul lucru care mai atârna…
2 ore? Nepriceput! Eu terminam în 5 minute!
mie mi-a zis vecina ca a fost dezamagita cica am fost cel mai prost „reparator” din viata ei. Eu cred ca mintea, ca nu avea cum sa declare asta dupa nici 30 de secunde.
Ai pierdut meciul, dar macar ai marcat. wink wink
După ce am rezolvat glezna de două ori în timpul lucrărilor de bricolaj, recomand și bocancii. Să fie, să nu trebuiască.
da, nu te apuci de lucrări în papuci de plajă.
Salut pt scule mai incearca si pe la targurile saptamanale de vechituri..mai o foarfeca de taiat tabla, un burghiu mai gros, o inelara mare…dastea de nu vrei sa dai banii toti dar cu care ti vei face treaba foarte bine.
Mai o scula care ti-a disparut din curte acu’ doua zile…
nu prea ai ce scule sa ti dispara daca tu abia acum te apuci de bricolat…eventual pe a lu’ vecinu sa le gasesti…
Folosiți sculele potrivite cu accesoriile potrivite. Puneți etichete. Faceți ordine în scule. Faceți întreținerea, uns, gresat, suflat cu aer comprimat motoarele electrice, etc.
Nu folosiți burghie normale la oțel, nu burghie de lemn la rigips, șamd.
Folosiți protecție, vă va scuti de multe neplăceri. Sunt inconfortabile primele 5 minute. Căști sau dopuri când tăiați cu drujba sau flexul. Dacă nu credeți că funcționează, scoateți-le după 10 minute de utilizare.
Eu sunt putin mai avansat, am un mic atelier, sudez MIG/TIG, am plasma CNC.
Ca powertools, eu folosesc doar Bosch si Makita. Merg pe Bosch la cele cu acumulatori.
Scule de mana (patent, surubelnite, etc) Wiha, nu sunt scumpe si merita diferenta fata de ceva no name sua brand propriu magazin.
Folosesc aparat de sudura Telwin TECHNOMIG 210 DUAL SYNERGIC.
Foarte important partea de protectie fata/ochi :
Folosesc viziera asta full face
https://www.hornbach.ro/p/suport-viziera-cu-prindere-pe-cap-d-1-rabatabil-fara-viziera/5758242/
Am avut o masca de sudat de 150 lei, acum am una de 800 lei Telwin, ca deh, sunt ochii mei. Mentionez ca bricolez/sudez saptamanal.
Foarte important protectie maini:
Manusi flexibile/confortabile
https://www.hornbach.ro/p/manusi-de-protectie-atg-maxiflex-ultimate-din-nailon-lycra-impregnate-cu-nitril-marimea-10/6243594/
Manusi flexibile cu care poti suda
https://www.hornbach.ro/p/manusi-de-protectie-dct-drive-din-piele-de-bovina-marimea-9/10593368/
Manusi gradina:
https://www.hornbach.ro/p/manusi-de-protectie-ardon-petrax-din-nailon-imersat-in-latex-marimea-10/5758214/
Imi si fac propriile scule ca acest robotel telecomandat care urmeaza sa devina autonom cu computervision si GPS.
https://www.youtube.com/watch?v=ZF2rqSu_Dxs&list=PLqj25JSmr2WO5gFJHyEIk22E5_7XpYIAG&index=16
De cand am invatat sa sudez mi s-a deschis o alta lume, alte posibilitati. Recomand daca vreti sa construiti lucruri mai complexe.
Ca si tine lucrez la calculator, dar ca programator si nu vreau sa fiu lovit/zgariat/taiat la maini. Nu vreau, dar am patit-o de n ori
Poți recomanda canale youtube bune pt invatat sudura basic (cum spuneai, chestii prin curte) ?
https://www.youtube.com/watch?v=Dybrlx-BTXk
https://www.youtube.com/watch?v=8veisgOaHUg
Pana nu sudezi tu, te uiti ore in sir degeaba. Pana nu simti cum se topeste metalul, te uiti degeaba.
eu m-am uitat la clipurile vechi de la tipul ăsta https://www.youtube.com/@stickwelder
Sfat de la un angajat Metro, acum mai mult de 10 ani, cand mi-am luat o bormașina cu percuție Einhell (basic brand, pentru trebușoare prin casa):
Daca ai prieteni nu te tine mult, daca nu ai, o sa te tina.
Si inca ceva: e foarte important ce burghiu folosești: dai un ban si iei ceva mai profi, trece mai usor prin beton
Merci, Vali. Daca ar fi sa faci un top 5 cele mai folosite scule?
Încep eu:
1. Șurubelnițele
2. Filetanta
3. Cutterul
4. Aspiratorul
5. Prelungitorul
1. filetantă
2. flex
3. trimmer + mașina de tuns iarba
4. foarfeca de grădină mică și mare
5. circular.
(n-am numărat ruleta și creionul de trasat)
Nivela laser mai este utila, mi-am aliniat și prizele cu ea putintel OCD la asta
trimmer-ul il folosesc si eu, din ce in ce mai des.
Cel mai bun sfat al meu e: să nu-ți cumperi niciodată cel mai ieftin produs. Chiar dacă îl vrei folosi rar, în cel puțin 95% din cazuri e doar o jigodie de sculă care îți va face doar nervi.
Prețul nu e un criteriu absolut, gasesti destule produse foarte proaste dar scumpe.
am cumpărat cel mai ieftin topor, că urma să sap cu el prin curte (dont ask). n-aș fi săpat cu fiskarsul de 150 lei.
Poate cineva sa recomande o foarfeca electrica de tuns gard viu/tuia cu prelungitor? Utilizare de 2 ori pe an, 2-3 ore de fiecare data, am avut un parkside care a cedat dupa 4-5 folosiri
multumesc
dacă parkside s-a dus, treci mai sus: Bosch/Einhell/Black&Decker/Makita
https://www.emag.ro/foarfeca-electrica-pentru-tuns-gard-viu-500-w-lama-55-cm-black-decker-behts401-qs/pd/DP1C5JMBM/?
https://www.emag.ro/foarfeca-electrica-pentru-tuns-gard-viu-makita-putere-550-w-55-cm-lungime-lama-18-mm-distanta-intre-dinti-uh5570/pd/D3Q0DZBBM/
steinhaus? ce zici de ele?
foarte bune. am un polizor, un circular și 2 bormașini de la ei.
https://www.youtube.com/watch?v=Eqg8cqZQmZY
https://www.youtube.com/watch?v=JNaqY55pVjo
am luat o Gardena foare buna si ieftina, se gaseste doar on line…foarte placut surprins de calitate vs pret https://www.hornbach.ro/p/foarfeca-electrica-gardena-pentru-gard-viu-easycut-420-w/5989076/
Purtați mereu ochelari de protecție. Cu picior de lemn mai mergi, dar cu ochi de sticlă nu mai vezi.
words to live by.
Andrei o sa faca numai degete pe jos
Despre manusi – sunt 3 cazuri de utilizare pentru mine:
1. Cand nu vreau sa ma murdaresc pe maini – manusi de nitril sau textile.
2. Cand am nevoie sa car chestii – manusi cu palma aderenta, nu stiu daca e silicon sau cauciuc. Problema lor e ca la caldura sau in contact cu unele substante se deterioreaza materialul ala si devine lipicios.
3. Cand am nevoie de protectie – manusi cu palma de piele si protectie de cauciuc deasupra mainii si degetelor.
Ochelari – orice model care are loc si pentru ochelarii de vedere
Respiratie – 3M 6200. Daca tot filtram, macar sa filtram bine. Imi pare rau ca nu am luat full-face.
Sunet – aveam niste over ear dar am constatat ca dopurile sunt suficiente.
Există și mănuși de protecție împotriva tăierii, din/cu metal
menghina ai? ce chestii inutile ai cumparat si nu folosesti?
Două gantere.
nu am chestii intuile. le dau mai departe dacă nu am nevoie de ele prea mult timp.
dar uite o fază interesantă. am dat 90 lei pe adaptorul ăsta acum 3 ani. l-am folosit de 2-3 ori, dar mi-a economisit minim 1 oră de fiecare dată. dacă stai să calculezi, e cam inutil, că nu îl folosești frecvent. dar și când o faci, e superb. e cazul multor unelte.
https://www.emag.ro/atasament-pentru-insurubare-dewalt-unghi-drept-9-biti-de-impact-dt71517t-qz/pd/DZ5GCZBBM/?
@Vali Gizãs, adaptorul ala de la dewalt l-am cumparat acum un an, la misto, ca poate, POATE, o sa imi trebuiasca la vreun surub doua pe la un corp de mobila. Ieri m-a scos din cacat pentru 60 de gauri si 60 de suruburi intr-o portiune de gard (in spatele unei magazii). Alternativa fiind sa demontez magazia… Deci da, adaptorul ala e zeu si s-a platit însutit.
Eu folosesc numai asta https://ro.milwaukeetool.eu/ro-ro/masina-de-insurubat-la-unghi-cu-impact-m12-subcompacta/m12-braid/
Are loc în valiza cu scule, are forță, este perfectă pentru locuri înguste. 120€ cu 2 acumulatori de 2A și încărcător. Am burghie cu prindere pentru impact, dacă nu e beton armat pot găuri orice.
Rahat, am nevoie de adaptorul ala IERI sa dau O gaura intr-un raft fara sa demontez toata mobila ca sa trag un cablu. Nici nu stiam ca exista asa ceva
Acum ce fac, dau 200 de lei sa-l folosesc o data, sau sunt carnat si il returnez?
1. Surubelnita („filetanta”), eventual cu percutie.
2. Echer de tamplarie (au aia de la Milwaukee ceva decent).
3. Ruleta + creion/trasator cu varf din carbura metalica
4. Surubelnita cu impact (bagi si holzsuruburi mari si schimbi si rotile la masina; merge si la gaurit diverse mai putin beton si faianta-gresie-sticla).
5. Flex (pentru taiat/slefuit metal, piatra, caramida, gresie-faianta) si circular de mana (pentru taiat lemn, plastic, aluminiu, metal moale si subtire).
Acum depinde foarte mult si ce tip de munci vrei sa faci.
Asta cu sa iti iei unelte ieftine daca le foloseti rar, merge si nu merge. Daca le folosesti rar, sunt sanse mari sa fii neindemantic, lucru care tot timpul duce la suburi cu capul distrus, taieturi aiurea, distrugeri in general, iar daca sculele sunt proaste, sigur lucrurile vor iesi prost.
Eu am acceptat ca sunt neindemanatic, asa ca mi-am luat acum cativa ani un set de chei si surubelnite Wera si vreo doi clesti Knipex. Faptul ca stiu ca au fost scumpe ma face ca de fiecare data sa am grija de ele si sa le pun la loc in trusa, iar modul in care sunt facute ma face sa le folosesc cu grija si sa acord atentie la ce fac. Asta nu o faceam cu sculele pe care le aveam mostenite din tata in fiu, pe care le aruncam pe unde apucam.
Ce vreau sa zic este ca daca ai scule cu care iti face placere sa lucrezi, lucrurile vor fi mult mai usoare. A meritat sa dau cateva sute de euro pe ele? Pentru mine da, pentru ca mi-a facut viata mult mai placuta.
Echerele alea americane tip speed square mi se par mizerabil de imprecise fata de echerele combinate europene
Caută un clip despre combination square uses , sunt fantastice
Poți să faci toată munca grosieră a echerului rapid + ai precizia milimetrica când vrei sa trasezi paralel cu o piesă oricât de lunga + ai o rigla metalica gratis + nivela + majoritatea vin cu un ac metalic cu care poți trasa semnele mai precis decât cu un creion
Echerele combinate sunt cea mai puternică erecție a uneltelor de măsurat
Gen asta https://www.emag.ro/echer-combinat-profesional-300mm-stanley-0-46-151
Daca faci tamplarie de precizie da. Altfel, mi se pare mai util echerul „speed square”. La lemnarie de curte nu iti trebuie precizie milimetrica, poti aproxima foarte bine 1mm intre doua marcaje de 2mm si daca ai nevoie sa tai cu circularul de mana sigur sigur nu te vei tine de milimetrul ala. In plus il poti folosi pe post de ghidaj rapid la circular pentru unghiurile de 90 si 45. Nu vad cat de mult te-ar ajuta nivela aia la echerul combinat (oricum precizia lasa de dorit) iar pentru trasator e mai comod sa folosesc unul separat (bag un magnet in buzunarul de la piept si prind trasatorul pe exterior). Echerul rapid e solid, fara piese mobile, sanse mai mici sa devina „inexact”. Nu spun ca alea combinate sunt inferioare; probabil e doar o chestiune de preferinte respectiv de nevoi.
Aș începe prin a spune că n-am fost mereu în halul ăsta.
Cand m-am mutat de la apartament aveam 2 surubelnite si o autofiletanta.
Acum nu mai am loc de scule, nu am ajuns Inca la 2 flexuri, dar pentru scandura am soricel.
Nu am incercat foarfeca de crengi, foloseam secure/soricel/fierastrau….notat.
Ps: am invatat ca o cazma buna face toti banii. In vara dupa ce s-a rupt una clasica (harlet) am zis sa incerc ceva Fiskars, a mers ca unsa, am terminat mai repede si cu mai putin efort.
sunt unele mai ieftine decât fiskars, hoffner parcă, la fel, fier solid.
Dacă vrei al doilea flex pentru tăiat scândură, nu face asta! Flexul nu e pentru tăiat lemn. Știu niște povești destul de nasoale. Dacă șoricelul nu face treabă, mergi pe circular sau drujbă electrică.
La sudura : https://www.emag.ro/aparat-de-sudura-mig-cu-sarma-cu-flux-steinhaus-pro-mig100-curent-de-sudare-48-90a-sarma-sudura-0-6-0-9mm-12-7kg-accesorii-sudura-6426228066927/pd/DT855FBBM/
treci pe sarma flux, alta viata vs electrozi.
cam puțin 90A.
Am sudat integral un suport de 20x3m panouri fotovoltaice la sol cu sarma de 0.9, merge ok, cu mentiunea ca in plina vara trebuia sa iau pauza la 20-30 de minute de sudura continua, intra in protectie de la caldura. + o gramada de alta lucrari mici. Ce nu mi-a placut, dar probabil e si din cauza mea, e ca stropeste, mai am de lucru la partea aia. Cu electrozii nu m-am impacat niciodata, ba tre sa ii bat la capat ca sa reformeze arcul, ba se lipesc si trag de ei, se consuma repede, tre sa misc mana constant sa ramana distanta aceiasi, fac cativa cm de sudura si tre sa il schimb… cu flux nu ai treaba, alta viata.
Salut, ce foarfecă de crengi folosești?
vezi la secțiunea shop (meniul de sus)
cum sa coste o foarfeca electrica de taiat crengi Makita … 6500 de lei, wtf.
Best article! Bookmarked it, Multumesc Vali!
Nu stiu cat spalati voi prin gradina, masina sau altele pe si pe langa casa dar banii dati pe un Karcher profesional au fost cei mai bine investiti intr-o scula.
Faptul ca are presiunea ( standard) de 195 de bar la duza dar debitul dublu fata de Karcherul K 5 folosit inainte iti scurteaza durata spalatului cu jumatate.
Nu e tocmai ieftin dar daca va ganditi la un aparat de spalat cu presiune, il recomand cu caldura.
Nu ne zici si ce model e Karcherul asta profesional? Adica intelegem ce sa nu recomanzi, sa sa ne zici please si ce recomanzi