Bricolaj: parchet care scârțâie?

Am o problemă care mă calcă pe nervi și caut o rezolvare elegantă.

Într-o zonă circulată am 2 plăci de parchet care scârțâie. Am dat la o parte plinta și am văzut de ce, pentru că nu sunt tăiate la perfecție și au spațiu să se miște.

Ideea mea este să pun silicon acrilic sau chit acolo, să stopez mișcarea lor. Sub parchet este șoric. Am văzut că unii pun epoxy sau ancoră chimică.

Idei? Soluții? Am periat deja netul și nu mă ajută.

 

parchet-scartaie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. E rost de dilatatie, e normal sa fie asa.

    Comentariu apreciat.1441
  2. Cine v-a lucrat, dom’le, aicea ?

    Comentariu apreciat.1124
  3. Singura solutie logica: schimbi parchetul in toata casa si-l pui calumea.
    Lasand glume, siliconul e elastic deci tot o sa permita miscarea si tot scartaie. Poti incerca cu pene de lemn si apoi epoxy sau CA sa le tina in loc

    169
    • La parchet de lemn masiv fix asta mi s-a zis: „trebuie scos tot si batut din nou, si n-am timp anul asta de asa lucrare ca incep si nu stiu cand termin, si sunt multe alte lucrari la coada. Plus ca se strica mult si nu gasesc alte piese sa se potriveasca la culoare, deci practic ajungem sa cumapram unul nou. Daca vreti sa vi-l slefuiesc bine, altfel imi pare rau”.

      232
    • La parchet de lemn masiv se pierde cam 35-40% cand il scoate si costa de te rupe (200lei/mp). In plus nu gasesti ca nu mai pune nimeni si toti il fac pe lamele de dimensiuni diferite latime de 4cm, 5cm, 6-7cm.

      Eu am facut operatia asta si a costat/durat f mult.

      91
    • pe acelasi principiu poate darama casa si o reconstruieste cu 3 mm mai ingusta, in jurul parchetului.

      Comentariu apreciat.1420
    • @theblack, in sfarsit un om cu capul pe umeri

      Comentariu apreciat.413
  4. Spatiul ala e intentionat lasat asa, deoarece parchetul laminat isi poate modifica dimensiunile in functie de umiditate.

    Comentariu apreciat.831
  5. salut vali! problema similara rezolvata.
    1. cum ami zis si altii acel spatiu e ok sa fie acolo pt dilatare
    2. eu am rezolvat cu Adeziv Mamut Glue Hight Tack, de asamblare si montaj, 290 ml, alb. Am inrcat sa intre cat se poate de bine sub parchet fara sa il scot… e o combinatie de lipici/mastic/silicon. face fata de vreo 1 an.

    Comentariu apreciat.272
    • salut, poti detalia un pic? pe ce tip de parchet (laminat)? cum ai aplicat? cat timp ai lasat sa se usuce?

      40
  6. Cred ca merge sa pui polymerul MS TEC7 pentru ca este mai elastic decat siliconul si atunci nu ar fi o problema ca parchetul de dilata.
    https://www.youtube.com/watch?v=JRjO3Jp81m4&t=1s

    01
  7. sub soric ce e? dusumea sau beton? ca e posibil sa-ti scartaie dusumeaua aia.
    daca te-ai uitat pe net nu crezi ca ai rezolva cu un diblu mic peste al carui cap sa dai apoi cu ceara speciala de parchet ca sa-l maschezi? sau o gaura mica si bagat spuma d-aia de lipit (NU de termopan) si pui un pian ceva greu peste pana se lipeste calumea?

    111
    • De unde , bre, pian? Toata lumea e in trupa la Coldplay? Mai bine o găleată cu toate topoarele, sigur aduna ceva de prin beci.

      121
  8. Am parchet identic cu cel din poza si imi scartie in dreptul usii.
    Eu banuiesc ca este din cauza uscarii/contractarii – in zona respectiva trec pe sub parchet conductele spre/dinspre repartitor

    120
  9. E un băiat din Kansas, Nebraska, zona cu porumb care isi renoveaza casa in cel mai haotic mod posibil, cole the cornstar.

    23
  10. Parerea mea neavizata este ca ar scartai daca ar fi lipit de perete si nu invers. De regula parchetul laminat este o mare patura care pluteste in camera. Rar am vazut solutii cu parchet lipit de podea (offtopic: nu mi se par mai bune pentru ca e nevoie de mentenatna si in acel caz), iar al tau nu pare sa fie asa, asa ca tind sa cred ca lipirea ar rezolva doar temporar problema.
    Daca scartaie e posibil sa fie uzate sau rupte canturile/partile acelea laterale care imbina placile de parchet intre ele, caz in care doar inlocuirea acelor placi defecte ar putea rezolva. Nici inlocuirea unor placi nu este asa usoara, dar un mester priceput cred ca are metode si unelte care sa ii permita sa faca asta.

    82
  11. Parchetul scartaie daca n-ai rostul ala de dilatare (ca se dilata si flambeaza), daca suportul pe care sta nu e nivelat sau daca e de proasta calitate.

    110
    • Sau dacă membrana de sub el s-a turtit si atunci greutatea de deasupra este preluată de canturi.

      70
    • Așa este. O cauză foarte probabilă este denivelarea suprafeței pe care a fost montat parchetul. Cazul meu: am avut și eu porțiuni care scârțâiau. Am înlocuit după ceva timp tot parchetul. Scârțâitul a reapărut, exact în aceleași locuri. Ulterior am aflat din instrucțiunile producătorului că toleranța la planeitatea suprafeței pe care se montează parchetul laminat (în cazul șapei de beton) este de 2-3 mm la 1 metru. Înainte de montarea parchetului se recomandă compensarea diferențelor de înălțime fie prin umplere, fie prin șlefuire. Eu nu am făcut acest lucru, m-am bazat pe faptul că folia cu rol de barieră antivapori va egaliza diferențele de înălțime, mici asperități ale șapei, care se observau cu ochiul liber, ceea ce nu s-a întâmplat. Ideală este turnarea unei șape autonivelante înainte de montarea parchetului.
      https://www.krono-original.com/en-de/laminate-floor-installation

      31
  12. scartaie si dupa ce ai scos plinta?

    40
  13. Am rezolvat si eu o problema similara. In primul rand nu taia la fix, e normal sa fie distanta pentru dilatare.

    La mine problema era cand calcam ca se ridica usor si cobora parchetul, si apoi scartia intre placi. Solutia a fost sa mai dau cateva gauri in plinta, si sa pun plinta putin mai stransa de parchet. Daca te uiti plinta e prinsa in perete din 30 in 30 (sau 20 nu stiu cum e la tine). Pune in zona aia inca 2-3 dibluri si strange bine plinta sa apese pe parchet si vezi daca mai face. La mine s-a rezolvat asa.

    20
    • plinta e de plastic, nu are ce strânge.

      da, și la mine scârțâie 2 plăci in două zone diferite, că una e fixă și una e in capăt.

  14. unge-l cu vaselina

    80
  15. Pudră de talc băgata cu generozitate în rosturi. Măturat, șters cu cârpa umedă. Tot se mișcă, dar mai silențios.

    50
  16. Trebuie sa verifici daca:
    1. Folia / pișcotul de polistiren nu s-au tocit
    2. Sapa este dreapta (fara denivelări, chiar și mici).
    Întotdeauna, intre perete și parchet se lasă un spatiu (e pentru dilatarr).

    50
  17. Calcă și tu mai puțin apăsat, durduliule!

    Altfel, dacă ai cum să prinzi l, sub plintă, ceva șipculiță care să tensioneze placile în jos, astfel prevenind mișcarea lor, cînd se calcă în zonă.

    60
    • Pentru șipculiță ar fi nevoie să decupezi plinta pe interior. Ulterior, mi-a venit ideea unui cornier din aluminiu, peste care plinta s-ar instala mai ușor.

      00
  18. Alta casa!

    180
    • nu zici rău.
      am fost zilele trecute să văd ceva, ce-mi zice agenta la plecare? AM ALT CLIENT, PARE HOTĂRÂT!
      bine, pisi, succes.

    • strategii de declansat FOMO

      20
    • Cu gresie nu ai prb din astea ( si functioneaza bine cu incalzirea in parfoseala ). Si vara e racoritor insa problematic pt doamne si domnisoare. On topic am dusumea de lemn intr-o camera de la mansarda, am incercat o gramada de solutii – nimic nu a functionat in timp.

      10
  19. Spray pelicula cauciucata pentru etansari
    -scoti placile care fac galagie
    -dai pe muchii un stratsubtire cu spayul si lasi sa se usuce
    -pui placile inapoi
    – dispare scartaitul

    00
    • nu pot scoate plăcile, sunt la mijloc pe un hol de 5m.

    • Incearca cu spray din ala cauciuat ca ai nevoie de dilatarea vietii. Acu nu stiu daca cauciucatul asta e la fel de flexibil ca si siliconul.
      sau una din variantele de la domnul ChatGpt
      – 2. Pulbere de talc sau pudră de bebeluși: Presară puțină pulbere de talc sau pudră de bebeluși în zonele care scârțâie și apoi matură sau freacă pudra în crăpăturile dintre plăci. Aceasta va reduce fricțiunea dintre plăci și poate elimina scârțâitul.

      10
    • este gresie care imita exact parchetul ala ;)

      31
  20. Am fost la Castelul Bran acum o saptamana si m-a surprins cat de bine si de curat arata, dar podeaua tot scartaia la fiecare pas. O fi ceva local…
    (Imi cer scuze, e cald tare in Galati!)

    180
  21. Nu are de ce sa scartie decât daca suportul pe care sta nu e plan, iar grosimea/calitatea foliei nu a fost suficienta astfel încât sa preia defectul suportului. Am o zona asa( sapa cu gaura), tot în mijloc, no fix, aștept o inundație masiva, sa schimb tot.
    Dacă e aproape de perete, încearca sa-l fixezi la colt cumva mecanic, sa stea fix pe podea. Ceva profile L fine, ascunse de plinta.

    30
  22. Eu am pus parchet pe suprafata aparent perfect plana, parchet greu, laminat, lung, etc. Si tot am zone in care e mai flotant si se misca. Inca nu e deranjant, dar m-am gandit asa, daca va fi nevoie sa il fac sa nu se mai miste:
    – Dai o gaura cat poti de mica in parchet, in mijlocul „gaurii” si apoi injectezi ceva silicon in locul ala pana umple golul si parchetul nu mai felxeaza in asa hal.

    – Daca doar scartie si nu se misca foarte mult, atunci baga intre placi ceara, wd40, ulei de motor, untura, etc.

    Faptul ca ai rosturi de dilatatie la perete nu are legatura cu miscarea din mijlocul camerei.

    11
  23. Noroc cu postul asta.. ca tot ziceam ca sun sa vina un baiat care monteaza/repara mi-a zis ca trebuie date gauri mici si umplut cu o spuma speciala care nu dilata f mult… trece maine sa imi faca o oferta.. am vazut ceva similar pe youtube.. ma gandeam sa dau gaura cu cel mai mic spiral de lemn si sa bag spuma cu un ac de metal de umflat mingiile de piele. Dar mie sigur imi iese prost :)

    Cel mai deranjant e noaptea – trezesc toata casa cand ma duc la baie de scartaitul parchetului ( AC pe hol si usile sunt deschise )

    Revin maine cu update dupa ce trece omu sa isi faca o idee si sa imi faca oferta.

    20
  24. Cum am rezolvat eu:
    Daca ai acces la ambele capete ale randului / randurilor care scartaie, baga o pana de lemn intre perete si placa, da-i un ciocan astfel incat sa miste un pic (1mm) tot randul pe lungime. Apoi repeta operatia in celalalt capat, ca sa-l aduci la pozitia initiala. Tine cateva luni, un an, apoi scartaie iar, repeti operatiunea.

    Nu scapi de flambare, dar nu mai scartaie

    11
  25. Nu ai luft la parchet de aia scartaie, trebuie lasat loc pentru dilatare/contractie, acel etansant/silicon nu lasa. Daca vrei sa instalezi tot asa parchetul foloseste un etansant pe baza de cauciuc acela nu se intareste dupa uscare cel care se foloseste la exterior (cel de la Tytan).
    P.S. Spray-ul pelicula cauciucata nu se foleste la asa ceva, este pentru etansari/reparatii rapide la accoperis,jgheaburi sau tevi pvc crapate.

    00
  26. uitasem ce amuzant e cand calculatoristii isi dau cu parerea la bricolaje :lol:

    stratul suport slab, n-ai ce-i face. incearca sa-l fixezi cu un tub de sikabond si spune tatal nostru. poate merge.

    10
  27. Numai fiti saraki……puneti marmura…..si gata problema

    60
  28. Găuri și injectat ancoră chimică. Rumegușul rămas se amestecă cu chit de cuțit și se repară găurile cu el, va ieși la culoare. Am SPC de 4 mm în casă și am rezolvat așa unde mi a flambat vreo 3 plăci pe trecerile mai frecventate.

    00
  29. Vali, parca ziceai ca ai bagat niste meleoane in renovari. Pai ce-ai facut ? De ce nu e dreapta sapa acolo, ai pus autonivelanta ?

    50
  30. scartaie pentru ca se misca, se misca pentru ca „soricul” este o polietilena expandata de 2mm care cel mai probabil s-a tasat in zonele de trafic mai intens sau de greutate (sub dulap etc). Teoretic ai nevoie de un underlay cu o densitate mai mare, care sa nu se taseze la greutate sau trafic. Practic, exista varianta inlocuirii placilor de parchet chiar daca nu sunt perimetrale (https://www.youtube.com/watch?v=Ua9p0vwQL1c&list=TLGGMlCZxrAS07wxNjA3MjAyNA&t=69s).

    Am auzit ca si un ulei fin pe imbinari ar face minuni (https://www.youtube.com/watch?v=0CH3eiWbG30).

    10
    • Eu am din cel verde, de densitate mare și tot rahatul ăla e cu scîrțîitul. S-a turtit și pace…

      20
  31. Boierie 2-3 plăci. Pui definitiv un obiect greu acolo. Zero trafic, zero scârțâit.

    Cel mai nasol e la ăia la care le scârțâie pe toată suprafața. La ei e de la genunchi.

    30
  32. Dacă sunt doar 2 plăci care se freacă, suflă sub ele niște baby powder cu o pompiță.

    00
  33. Poate ai o pana pe care nu o vezi, intrata in margine. Incearca sa nu fie cu nimic tensionat pe nicaieri. Poate fi si uzura o posibila cauza a tensiunii.

    00
  34. Pudră de talc

    00
  35. Puțin scârțâit e chiar ok. Simți ca locuiești intr-o casa normala nu intr-una de expoziție… Sa cauți perfecțiunea nu e chiar ok…

    00
  36. bun, rezolvat

    soluția1: era prea înghesuit și l-am depărtat cu un șpaclu și nu mai scârțâie.
    soluția2: o placă era tăiată prea aproape de țeava de apă caldă de la calorifer și se sprijinea insistent pe ea. tăiat mai larg, dat cu silicon în loc.

  37. Nu-mi dau seama daca e laminat, dar nici nu contează. Parchetul se montează cu rost perimetral de 10mm ca să aibă loc să se contracte și dilate, și acel spațiu peste tot.
    În general laminatul, daca nu e montat corect, are șanse mari să își strice click-ul ăla. Montajul corect poate să țină de tăiere sau de îmbinarea plăcilor. Dar cel mai des parchetul scârțâie pentru ca sapa pe care e instalat este denivelată și cu timpul se fute clickul și începe să scârțâie. Nu le lipi pentru ca parchetul trebuie să fie flotant și instalat pe o sapă cu denivelări de Max. 3mm, ceea ce e rar, așa ca toate încep să scârțâie la un mom dat. Singura soluție se să schimbi fix acele plăci care scârțâie. Să ai câteva rezerve pentru cazuri din astea. Orice lipire va băga tensiune în plăcile alăturate și tot așa, vor începe să scârțâie toate.

    00
  38. Eu am patit cu o zona de langa baie unde sapa nu era nivelata si una din placi se misca f tare. Am bagat spuma expandabila cu celula inchisa (e roz), folosind tubul ei subtire, bagat prin rostul de langa perete si dus sub placile respective. Am aplicat doze f mici si am amplasat bidoane de apa peste zona respectiva ca sa nu imi ridice parchetul si sa se faca valuri-valuri.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube