Bricolaj: niște filmări de pierdut timpul

Eu am rămas traumatizat când am dat acum un an peste un clip al unei doamne care era foarte mândră de casa ei construită cu bani puțini. Românește. Am subliniat și eu, cum o făceau și alții, că folosise plasa de la pui pe post de fier beton la fundație. Doamna a fost foarte opărită, mi-a reclamat clipul, a plâns pe unde a putut și până a urmă a șters clipurile ei. Ca să înțelegeți, plasa de la pui fiind de grosimea asta, doamna o folosise la fundația casei. Mă rog, nu fix ea, ăia care i-au construit. Până la urmă, ce se putea întâmpla rău?

Între timp am turnat o limbă de beton de 2×2 și 20cm în fața magaziei, că ieșeam acolo să fac diverse chestii de bricolaj și distrugeam iarba oricum, am zis măcar să am suprafață plană. Am băgat tot fierul beton pe care îl mai aveam, niște bare groase de 12 sau 14 rămase de la fostul proprietar, plus niște plasă de la pui, că oricum nu făceam nimic cu ea. Doar la o limbă de beton. Și fierul-beton e ieftin la noi. Oricât s-ar scumpi, tot e ieftin. Că nu îl poți înlocui decât dacă dărâmi totul, iar la o casă construită asta e un pic mai greu, de aia nu pui plasă de pui.

Ieri mi-a recomandat Youtube niște clipuri de la canalul ăsta și pierdut 3 ore uitându-mă cum construiesc niște băieți. Cum împletesc modernul cu clasicul. Nu au fost ore pierdute, am mai învățat una alta, nu neapărat să le folosesc eu, ci să știu pe viitor ce să cer dacă am nevoie. Mă uitam la cât fier-beton bagă în fundație și stâlpi. Mă uitam că nu sapă fundație, dar probabil făcând fundația așa solidă, casa nu se mișcă. Mă uitam că toarnă întâi stâlpii și apoi fac pereții. Mă uitam la cărămida aia semiplină (aveam nevoie de să ancorez un stâlp de poartă de perete, am dat niște găuri și am dat de cărămidă din asta, care are rezistența mămăligii, a trebuit până la urmă să ancorez de stâlpul de beton). Mă uitam cât de rapizi sunt cu unealta asta. Mă uitam că uneori pun niște buiandrugi pe care abia îi pot ridica 4 oameni de jos. Nu a fost timp timp pierdut.

Alte două clipuri care mi-au plăcut: unu, doi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

56 comentarii

  1. Da, e munca cinstita, dar grea si care aduce venituri financiare mici. De aia nu le urmaresc si nu ma pasioneaza.

    Zilele astea, apropo de de instabilitatea muncii, da, chiar de te da afara apoi gasesti ceva si tot inainte. Problema e alta, cat tot o tinem asa mai nene?

    Munca, munca, stres, batranetea vine, bolile vin.

    Si uite asa intelegem mai bine de ce valorile morale is puse pe tambal spre batrenete. Trebe multi bani in cont sa ai o batranete frumosa, mult mai multi decat am si se pare ca as putea face in urmatorii 10 ani. Hmm.

    Comentariu apreciat.867
    • Și eu care am crezut tot timpul ca la bătrânețe îți trebuie doar sănătate ca să fie frumos.

      Comentariu apreciat.443
    • Da mai, trebuie sa muncim toata viata ca sa avem bani si sa ne fie bine. Cine zice ca…vrea sa fie linistit la batranete, sanatos si ” bine”, fara stres si boli… inseamna ca are bani stransi suficienti sa ii asigure un venit lunar la pensie de minim salariul mediu net.

      222
    • Spre deosebire de alte animale oamenii au o imaginatie foarte bogata. De aici se trag multe, inclusiv asta cu viata frumoasa, batranete frumoasa de a aparut rat-race-ul, dezvoltarea persoanala, atingerea adevaratului potential si alte kkturi. Imaginatia ne zice ca o batranete banala in care ai ce manca si unde sta intr-un sat din Hunedoara e mult sub cea a neamtului care la pensie face croaziere sau viziteaza Asia, dar nu e nimic obiectiv in asta. La fel cum pula nu stie carte nici creierul nu stie ce-i aia croaziera. Dar na, suntem in hora si trebuie sa jucam.

      Indecis. Tu ce zici?2911
    • În doar trei ani am avut o pandemie d-aia aproape ca-n filme și au început vreo două războaie (pe lângă cele în curs de desfășurare) care nu par să se sfârșească prea curând.
      În afară de cazul în care aveți deja aproape 60 de ani, nu văd de unde optimismul acesta cu privire la faptul că mai apucați bătrânețea, cu sau făra croaziere.

      Comentariu apreciat.4818
    • Pandemii si raboaie au fost de cand e lumea. Si totusi unii au trait mult si bine. Mentalitatea asta e destul de paguboasa, o vad si la tinerii de azi:”Nu mai prind eu pensia…” Asa… si daca o prinzi si e 300 de euro, ca te-a durut la banana, ce faci?

      Comentariu apreciat.436
  2. M-am uitat doar la primul videoclip. Discutabil. In alta ordine de idei, zici ca e Gabi Firea primar acolo.

    Comentariu apreciat.310
  3. Nu știu ce să zic, parcă tot nu aș avea tupeu să fac fundația fără să fie săpată sau măcar niște piloni îngropați.

    Comentariu apreciat.303
    • Fundatia se face dupa niste calcule. La aia cresc banane, n-au cicluri inghet dezghet ca la noi asa ca n-au de ce sa sape prea mult pentru motivul asta. Apoi mai conteaza tipul de sol, conteaza ce construiesti peste etc.

      Comentariu apreciat.645
    • nxs, mai mereu cu comentariile despre constructii, sa nu iti iei peste ochi. Doar stii ca toti romanii se pricep la constructii mai ceva ca Anghel Saligny. :D

      171
  4. Recomand harta cu adancimea maxima de inghet pentru a avea discutii elevate cu Doreii care stiu ei ca fundatia e maxim la – 60 cm.

    https://edifica.ro/wp-content/uploads/2018/02/harta-adancimii-de-inghet.png

    Aceasta harta cred ca e „copiata” dintr-un catalog Wienerberge – Semmelrock cu boltari pentru gard.

    https://www.wienerberger.ro/content/dam/wienerberger/romania/marketing/documents-magazines/technical/Rivago%20-%20Fisa%20tehnica.pdf

    62
    • Asta cu înghețul e discutabila. Casa oricum este calda, dacă iti îngheață langa casa prima data ai probleme cu apa (țevile), nu cu betonul. La gard e alta situația.

      03
  5. NOU
    #15

    In primul clip i-au luat toata vigoarea aluia cu casa galbena, mai aveau un pic si il terminau de tot, intra ala in casa lui prin sufrajeria casei noi.

    152
  6. Eu aproape traumatizat am rămas de cantitatea de alcool pe care o consumă ăștia din sat care lucrează în construcții.
    De la unșpe dimineață când e pauză de masă: vin, două trei pahare de coniac și un carajillo și pauza de prânz unde se repetă meniul de vin, coniac, beri.
    După care îi vezi pe acoperișuri, dărâmă ziduri din piatră ( aici casele sunt construite din piatră, e destul de periculos, am lucrat și eu cu piatră, ai făcut o fentă greșită, pică zidul pe tine ).

    Comentariu apreciat.341
    • Prin ICH pe unde am lucrat eu cu lipoveni i se spune ”stare normală de funcționare”.

      Comentariu apreciat.310
    • Paco, asta se intampla de la cel mai mic sat cu o casa in constructie pana la marile santiere din mijlocul germaniei si austriei, e ceva fascinant :)))

      130
  7. sa-i vezi cum placheaza cu gresie si faianta, au un stil si „cârmâzul” ala de-l aplica. cum dracu ramane placa lipita nu-mi dau seama.
    plus poti sa-ti dai seama care are hernie de disc, dupa felul cum stau numai închirciți.

    p.s. recomand si baietii astia https://www.instagram.com/oblicovka.radjiv/

    61
  8. Aia cu adancimea fundatiei are legatura, asa cum s-a scris si mai sus cu adancimea de inghet din zona respectiva precum si cu tipul de sol. Pe scurt: 1.la temperatura de inghet apa, din pamant, se umfla, deci tinde sa „ridice” pamantul in care e. In Bucuresti e 90 cm adancime, la Brasov e parca la 120cm. In Republica democrata BANANA nu ingheta niciodata.
    2.Dar trebuie ca pamantul ala sa nu fie vegetal, sa nu aiba diverse radacini prin el, radacini care pot putrezii, deci gol, deci cedare. Am rezolvat si cu tipul de sol.
    3. Nu stiu clipul cu plasa de pui in fundatii. Atat timp cat fundatia aia e dimensionata corect si depaseste adancimea de inghet fierul ala din fundatie nu o ajunga niciodata sa intre in sarcina, la o casa de oameni normala ca dimensiuni. Pana prin 2000 se folosea intens fundarea cu beton simplu pana la cota terenului natural si cu armare doar in zona care iesea din pamant. Multe din cladirele vechi din Bucuresti nu au armatura in fundatii, ba unele au fundatii din caramida sau din blocuri de piatra,. Asa ca armare cu plasa de gard de pui este la fel de daunatoare ca si lipsa ei. De multe ori nu conteaza.

    Comentariu apreciat.371
    • Iep, proiectul casei mele, facut in 2021, nu prevede deloc fier in fundatie pana la cota terenului, doar santuri de 90 adancime si 50 latime de beton B150. 60 mc care s-au transmformat in 85 mc de B200, ca am facut santurile mai adanci. Dar casa (pe parter) are doua placi, o centura si 30+ stalpi.

      140
  9. Unii nu au intentia sa tina casa 200-300 de ani.

    86
  10. Si totusi, daca ai pereti din caramida data ca exemplu, cum prinzi un TV de 50 kg?

    65
  11. Ultima e ca la Bufnici: a integrat si copacul in constructie

    100
  12. NOU
    #31

    Impamantare electrica in fundatie, anyone ?

    92
    • Dar numai dacă ai stîlpii adînc înfipți în pămînt, altfel vei avea mai tîrziu împămîntare ciuciu cînd se usucă pămîntul dedesubt.

      53
  13. Ma uit la astia si ma gandesc ca nici un mijloc de siguranta nu au, poate cel mult am vazut cizme la unii care mergeau prin betonul proaspat turnat si o palarie de soare.
    Dar in rest: papuci, tricouri largi, sudeaza fara masca, lucreaza fara centura/asigurare, schela, balustrada, manusi, ochelari si inca un milion de lucruri in alta parte normale.

    Si noi am fost asa, gen maimute, dar ma bucur ca am evoluat si acum chiar daca dai un ban mai mult, macar nu ai asa de multe accidente.

    Cat despre mestesug, ma bucur sa vad cum au tot felul de scule adaptate care le usureaza jobul (prins sarma, indoit bara de fier-beton, scripeti pentru urcat materiale, etc.)

    160
  14. Pentru caramida de tipul respectiv sunt niste dibluri speciale care atunci cand se strange surubul se strang in mai multe cavitati din alea goale pe unde a intrat (practic au mai multe zone de expansiune). Eu am luat de la Fischer ( e desenat si pe ele cum functioneaza daca le iei cu ambalaj) – se gasesc pe la toate magazinele de bricolaj.

    80
  15. ma apuca ameteala cand vad mizeriile astea de constructii

    151
  16. Romanii construiesc mai scump si mai trainic decat este cazul. Milenii au locuit in case de pamant lipite cu muci si balega si subit baga zeci de mii de euro in fier beton si stalpi si centuri de beton la case fara etaj. O fi Romania zona seismica, dar o casa fara etaj cu greu se darama sa te omoare iar zeci de miile de euro bagate nu justifica posibilitatea ca in 40 de ani de viata dupa ce o construiesti sa patesti ceva in ea. Mai bine o faci cu plasa de la pui si ti-o asiguri in caz de cutremul decat sa o faci cu 50.000 de euro si sa nu ti-o asiguri

    115
    • Bunicii mei sunt dintr-un sat de langa Turda, jud. Cluj. Absolut toate casele vechi din sat sunt din blocuri mari de calcar, 60-60 cm grosime are peretele. Asa ca mai usor cu „romanii construiau cu pamant lipite cu mucu si balega”.

      80
    • el vorbește de regat. unde veneau turcii și dădeau foc.

  17. Legi si normative pt construit din ala exista si la noi. Fierul ala, impletit frumos ca la baietii aia il am si eu in casa. Am sa fac un mic articol, cu poze, daca e interes pe partea asta. Daca te tii de plansele de armare si de proiect, iese treaba frumoasa. Daca vrei sa mai tai 30% din fier „ca si asa e cam mult si bunicu’ n-a facut asa”, iese romaneste. Si pt ca e 5 -6 lei kg (parca) de fier beton…cam asta se intampla.

    Pentru constructiile noi, casa unifamiliala facuta in 2024, normativul prevede o rezistenta la cutremur de 10 pe Richter. Asta discutat cu un structurist care mi-a facut mie plansele de structura.

    19
    • Eu zic sa bei o bere si sa lasi comentariile nedocumentate si fara sens.

      1. Scara Richter este o scala logaritmica. Astfel ca un cutremur de 10 grade ar genera probabil distrugeri la nivel planetar. In niciun caz nu ar rezista casa ta unifamiliala in conditiile in care pamantul de sub ea s-ar lichefia.

      2. Structuristul ala te-a pacalit sau habar nu are despre ce vorbeste, deoarece normativele in vigoare tin cont de acceleratia seismica, nu de magnitudinea unui cutremur.
      In plus, nu exista un indice identic la nivel national, ci se tine cont de zona de risc seimic (oarecum este direct proportionala cu distanta fata de zona Vrancea).

      122
    • L-ai lovit rau cu logaritmul..

      32
    • Andrei G. Stiam ca o sa apara comentaci care au citit 3 linkuri pe google si se dau destepti pe internet… Ai facut ceva case pana acum sau doar citesti google super bine?

      12
    • Am stat si am cautat 3 min pe google ca sa gasesc un link, poate te ajuta: https://www.ardc-residentials.ro/articole-utile/apartamentele-rezistente-cutremur/ 8,9 pt blocuri. Zi-mi putin cu acceleratia aia ca suna smart.

      11
    • cutremurele peste 9 schimba relieful. Casa ta poate ramane intacta dar poate ajunge sub un deal sau poate cadea in fisurile care apar in scoarta terestra.

      42
    • mda zic și alții mai sus. daca iti impatura o felie de pământ peste casa nu mai contează ca structura rămâne intacta (oricum geamurile se sparg)

      11
  18. Stiu ca e absurd cu 10, asta am zis si eu. Eu doar citam ce a spus unul care se ocupa cu asta.

    11

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.