Bricolaj: înălțime foișor alipit casei?

Am în plan un foișor alipit de casă. E locul cel mai bun pentru asta, iar foștii proprietari au încercat ceva și nu le-a ieșit. Ideea generală e ceva ca în poză. O să fie deschis, cu folie din aia care se prinde la colțuri pentru a fi izolat iarna. Dimensiunea o sa fie 4x5m, cu latura de 5 alipită casei.

Întrebări:

  1. ce înălțime ar fi ideală? 2,5metri? să merg cu 3m sau e prea înalt?
  2. ce grosime ar trebui să aibă stâlpii? 12×12 e de ajuns sau trebuie mai groși? am vorbit cu un vecin care a pus pus 12×16, dar asta pentru că a pus țiglă pe acoperiș, eu o să pun ceva transparent.
  3. ce pun transparent pe acoperiș să reziste? policarbonat nu prea aș pune, am avut dincolo și s-a spart după 2-3 ani.

 

idei-exterior-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. daca ai buget pune panouri fotovoltaice semitransparente, intra si soarele, tine si umbra si ai si curent; pune la 3m inaltime

    00
    • Depinde pe ce zona e, ca poate ai soare pana la 2-3 dupa masa asa cum am si eu. O idee ar fi fibra de sticla, dar arata ca dracu.

      00
  2. Daca nu vrei sera inauntru vara, parca nu merge ceva transparent… Pe de alta parte, Brasovul nu e asa cald. O aroganta ar fi sticla ceva tratata sa nu te bronzeze si sa anuleze efectul de sera.

    00
  3. Inseamna ca n-ai pus policarbonatul bine. El are 2 fetze; cea UV trebuie orientata spre exterior. La mine tine, iaca, de 10 ani. Nu s-a ingalbenit si nu l-a spart grindina, decat pe cel pus prost (am o mica foaie de completare, care e vraiste acum din cauza ca a fost montat invers).

    00
  4. Salutare.
    3 stalpi de 12×12 sunt ok. Restul elementelor din poste de 5×20.
    transparent nu am idee ce sa fie intr-o gama decenta de pret. Poilicarbonat solid sau plexiglass dar e in primul rand scup si in al doilea rand este dificil sa-l montezi sa fie impermeabil. La fel si sticla securizata.

    00
  5. Salut, oare cat costa sa iti faca structura un structurist?
    Am vazut un videoclip in care au pus ceva luminator/velux mare: https://youtu.be/eX7Vff8RJ88?t=314.
    Si eu caut sa fac ceva similar si ce am obs este ca suportii de prindere in fundatie au un standard 100×150,80×150…

    00
    • Las-o ca măcăne ! Daca si un kkt de foișor îl faci cu un „structurist” înseamnă ca si acum tac’tu mare trăia in cort !

      11
  6. Fix asta fac si eu acum, dar mai mica ( 3×4). Extrapoland:
    1. Eu am 2.4 in partea cea mai joasa, 3 in partea mai inalta.
    2. Eu am 10×10, 3 stalpi pe partea lunga.
    3. O sa am scanduri si carton bituminos peste pentru ca sunt orientat spre sud. Daca pun transparent, o sa fie cuptor dedesubt. Gandeste-te si la asta.

    00
  7. Din experienta:
    1. 3 m, e terasa adica ai nevoie de spatiu si aer, de senzatia de „afara” protejat
    2. 12×12 e suficient pt rezistenta, eu as pune ceva mai gros simetric stric din cauza aspectului
    3. Policarbonat rezistent la UV montat cu distantiere si silicon, varianta 2 nu la fel de aspectuasa Onduline transparent.

    00
  8. o sa te rupa factura la lumanari.

    00
  9. De ce ai vrea tavan transparent? E scump ceva calumea si greu de intretinut pe termen lung. Fa-l mai inalt sa intre lumina pe cele 3 parti si aia e.

    00
  10. Eu am 2,5m la partea înaltă și 2m la partea joasa. Nu am auzit de materiale de acoperiș transparente.

    00
  11. Vad ca sunt oameni care recomanda 3 stalpi. Cum spanac ii pozitionati mai oameni buni? doi pe margine si unu in centru? In fine.

    1. 3m la casa, 2.5 in exerior.
    2. Eu as merge pe 8 stalpi. 4 in fata, 4 lipiti de perete. 15 x 15 e mai mult decat suficient. Daca iti place lemnul 20 x 20 arata intr-un mare fel. Grinzi 10 x 20, Capriori 7×15
    3. nu stiu, nu as pune transparent.

    00
  12. Banuiesc ca intrebi de acoperis transparent pentru ca nu bate soarele si nu vrei tai lumina spre casa…deci nu o sa fie nici o seara…
    Am aceeasi dilema. Vecinul a pus sticla. Eu ma uitam la ceva retractabil dar cea mai ieftina oferta la pergole de alea ca la horeci acum un an a fost 4k eur la o suprafata de 3×4.

    00
    • Pergolele bioclimatice (cu acoperiș retractabil) sunt mișto vara și atat. Iarna e la fel de frig în ele ca afară, hai poate cu un grad mai sus.

      @ Vali, sfaturi din experienta recenta: Avem pergolă de 5.5*3.5m, cu acoperiș opac, 3 laturi sticla și una e peretele casei. Nu răsare soarele fix aici, dar în perioada de zi în care e soarele pe terasa te incingi ca la balamuc și e atâta lumina ca am pus perdele, nu vezi nici la televizor nimic. Dacă mai ai și acoperiș transparent și vrei un TV să vezi un Netflix seara sau ceva, o sa iti blestemi acoperișul transparent. 3 pereți transparenți sunt arhisuficienti pentru lumină.

      Vizavi de înălțime, avem 2.5 metri și este cât se poate de ok. Nu simți neapărat nevoia de înălțime când deja ești expus pe 3 laturi. Plus, înălțimea = greu de încălzit. Iarna nu e practicabilă fără calorifere sănătoase sau încălzitoare electrice.

      Având în vedere ca acoperișul nu e retractabil, inevitabil se face efect de sera (asta dacă nu cumva e un loc umbros 100% din zi), așa că gândește o varianta de aerisire atunci când pui foliile pe laterale (gemulețe în folii sau ceva care sa nu presupună sa dai un perete jos de tot).

      Chiar dacă ai acoperișul opac, 3 laterale transparente îți aduc lumina suficienta în casa, nu obturează dacă ușa care dă în terasa este integral din sticla.

      Despre construcție n-am nimic de spus, ca nu am facut-o eu, a fost cumpărată. :))

      00
    • Also, dacă nu ții neapărat sa iti rupi cârca sa muncești tu, ca la ce preturi au materialele acum nu cred sa te ducă prea ieftin asa ceva, poți sa iei o pergola prefabricata, cât timp ai deja soluții sa o încălzești pe timp de iarnă și nu pui și tu botul la vrăjeala lor ca tine cu 10 grade mai cald ca la exterior. E bullshit.

      Optează pentru pereți retractabili pe toate cele 3 laturi, mai degrabă deschidere verticala decât orizontala (cea orizontala îți permite deschidere doar pe 1/3, ramai mereu cu o mica balustrada din sticla) care e și mult mai scumpa. La deschidere verticala poți sa alegi tip acordeon (mai ieftina dar și mai subreda) sau cu sanțuri pentru fiecare foaie de sticla, mediu ca preț dar mai practica și mai trainica.

      Acoperișul nu îl lua bioclimatic, costă o caruta de bani motorul, nu izolează, e din aluminiu și face condens, îl prezintă ăștia ca pe Dumnezeu, dar nu face nimic mai mult decât cel retractabil din PVC, asa cum au majoritatea teraselor și birturilor. Vânzătorii o ard că cel din PVC nu tine zapada. Nu e ca și când ninge ca în povesti 9 luni pe an, și nu e mare brânză sa dai zapada jos. Vine cu leduri instalate pe acoperiș, arata chiar bine. Cele din aluminiu au prea multe lucruri care se pot strica. Fiecare lamela are izolație proprie care dacă nu e făcută bine începe sa ploua înăuntru. Trebuie deschisa regulat sa nu înghețe pe timp de iarna. Avem niște ciori ca sparg nuci pe acoperișul terasei. A intrat o nuca între lamele și a blocat tot sistemul, noroc ca încă sunt în garanție.

      Dacă găsești pe unii care îți spun pe bune avantaje și dezavantaje, scapi de multa munca, nu ai nevoie de fundatie/autorizație de construcție, singura lor cerință e sa ai suprafața pe care vrei sa o acoperi dreapta.

      10
  13. Policarbonat compact transparent sau nuantat, poti da cu ciocanul in el. Problema e ca se pune mizerie pe el si trebuie curatat.
    https://www.depozitpolicarbonat.ro/cumpara/policarbonat-compact-transparent-142
    filmuletul din link e facut imediat dupa instalare.
    Grinzi 10×10, capriori 12×10, Inaltime dupa posibilitati si aspect. Stabilitate OK la vant si incarcare zapada.
    In cazul policarbonatului vara (terasa e pe sud) se incalzeste bine. As recomanda o solutia cu ceva storuri.

    00
  14. O idee ar fi sa cauti niste veluxuri second hand + mergi clasic pe tigla tabla/ceramica si nu o sa aiba moarte. Structura daca o faci de lemn va trebui sa-i dai cu lac dar acum nu noile lacuri tine si 3-4 ani daca iei ceva ca lumea.

    00
  15. tu vrei acoperis transparent, eu vreau o podea transparenta peste care sa pot merge, asezata intr-un gol de 1.5×1.5m si nu gasesc nici o solutie…

    00
    • Info@pralcomet.ro daca esti din Iasi si se rezolva.
      On topic: pt lumina ai doua variante mari si late, dpmdv:
      Sticla, scumpa, grea, va trebui curatata des, dar arata mai bine.
      Policarbonat gros de macar 10 mm, montat cu H intre placi sau placile suprapuse la jumate, spre coborâre.
      Mai ieftin, relativ usor de schimbat la nevoie. Se poate crapă daca pica ceva zapada înghețată, daca nu i pui capace ( câteodată si daca ii pui) face condens inauntru si arata ca naiba in timp.
      Pt structura de lemn, dunno.. Eu-s cu FERu.

      00
    • Completare: daca ai centura la, pe aproape de 3 metri la casa, incepe de acolo, te poti prinde de ea pt sustinere.
      Tine cont ca cu cat e mai jos, in partea mica, cu atat vei avea o senzatie de apasare cand esti sub ea. 2,5 in partea joasa e ok.

      00
  16. Sfat necerut: Fa ca in poza pusa de tine.

    Cu policarbonat si folie de plastic vara o sa arate a solar de rosii si iarna a aplecatoare de bar satesc din Gostilele.

    00
    • Si ca sa nu fiu total pe langa:
      Daca vrei musai lumina, la o structura de acoperis normal ca in poza, intre doi capriori poti sa adaugi un luminator din ala ca la casele se pe vremuri, cu pante separate si iesit inafara, nu in plan cu acoperisul.
      La el care montezi ochiuri de sticla armata ( cu folie daca esti in bani).
      Structura din cornier de 10-15 mm ca tot aveai aparat de sudura.

      Avantajul e ca nu se va infiltra nimic si nu se va murdari la fel de repede.
      Orice vei pune transparent si cu panta mica va adauga tot jegul si va arata groaznic.

      00
  17. Grătarul unde-l pui/zidești?

    00
  18. Se cheamă grădina de iarnă. Look it up
    Acoperișul pleaca de la 3 metri și ajunge la 2.5

    00
  19. Ajung destul de des prin 3 terase diferite lipite de casa;
    Cum as face eu:
    1) acoperis Policarbonat montat corect – exista profil tip H pentru imbinarea a 2 placi. Pe capetele cu gauri se pune profil U si recomandat sa bagi silicon (se gasesc insecte mici sa intre acolo si se va innegri o portiune de 5-10 cm). Daca ajungi aici se „repara” prin inlocuire placa.
    Avantaje – lumina, mai ales daca ai acces pe terasa direct din casa / balcon. Ai mei au asa la casa si ma simt super toamna/iarna/primavara. Un amic a trecut de la policarbonat la tabla (din cauza turturilor) si mi se pare o terasa apasatoare/trista + lumina mai putina in casa.

    Dezavantaj – vara se incinge aerul pe terasa – dar se rezolva cu o perdea de umbrire. Fie ceva profi – link https://hobby-garden.ro/wp-content/uploads/2020/02/IMG-20200722-WA0001.jpg fie ceva cu scripeti home made; (am folosit ambele)
    Riscuri: policarbonatul mai subtire poate fi spart de turturii de pe casa (daca e cazul); Iarasi ajungi la inlocuire.

    2) tavan mai inalt iti permite sa instalezi un ventilator din asta pe tavan fara sa te lovesti la tartacuta. Vara se simte fain – pe treapta mica de viteza scapi de tantari/muste :)
    Idee – gasesti si unele ieftine 200-300 lei. https://i.dedeman.ro/media/catalog/product/cache/dedeman/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/1/0/1032944-111.png

    3) folie transparenta – alege din prima folia tip rulou -macar pentru laterale se manevreaza cel mai usor, si cand incepe vantul ste ajuta.
    https://jaluzeleprestige.ro/wp-content/uploads/2016/03/rulou-casetat-scaled.jpg

    Iarna – poti alege sa aduci un incalzitor terasa cu butelie (vezi cconditionarea de inaltime)

    00
  20. Inteleg ca nu e un foisor, ci mai degraba o terasa lipita de un perete al casei.
    1. Panta acoperisului foisorului alipit casei trebuie sa fie mai mare cu 5% decat panta acoperisului.
    2. Racordul cu zidul casei se face la > 30 de cm sub eventualele burlane, jgheaburi sau orice alteva
    3. In functie de asta poti stabili dimesiune a foisorului si inaltimea, recomand sa nu coboare sub 2.20 m in nicio parte. Nu cobori sub inaltimea buiandrugului usilor/ geamurilor aferente de pe acea parte a casei.
    4. Fundarea foisorului se va face separat, in sensul ca nu vei ancora nimic de zidaria casei existente. Daca fundezi clasic (masiv de beton), va trebui sa cobori adincimea de fundare sub talpa fundatiei existente – nu stiu ce fel e casa este si cum e fundata, aici e o dicutie lunga. Porti funda insa si pe pietris asezat gen filtru invers, apoi pe pietre mari de rau asezate pe suprafata asternuta – va arata frumos da ai nevoie de un dulgher priceput, conteaza mult cum arata casa si cum vrei sa arate foisorul –
    6. Grinzile suport se pun numai in elemente metalice de prindere incastrate in beton, nu se ingroapa in beton. Daca ai o casa cu aspect rustic poti insa sprijini de o fundatie de piatra de rau talpi arse de salcam, sa zicem, pe care se vor incastra cu scoabe elementele verticale de suport.
    5. Pardoseala foisorului trebuie sa fie la acelasi nivel cu paroseala din casa.
    6. Il acoperi cu ce vrei, dar recomandarea mea este sa-l acoperi cu ce e acoperita casa, arata naspa un foisor cu policarbonat linga o casa invelita cu olane, sa zicem.
    7. Gandeste-te de pe acum unde vei pune gratarul, un godin metalic sau un semineu si unde vei evacua fumul si la faptul ca daca faci foc acolo ai nevoie de o priza de aer.
    8. Pentru inchiderea lui pe timpul iernii poti folosi pereti mobili cu sticla simpla depozitati undeva si marcati corespunzator. Ii poti depozita sub pardoseala foisorului pe perioda verii.
    9 Poti folosi stalpi de cit iese din calcul 12 15 20. DAR! Incerca pe cit posibil ca deschiderile dintre stilpi sa fie mai mari decat inatimea vizibila (vezi golden ratio, pentru ca altfel va arata a chestie ieftina si a improvizatie – asa functioneaza percepria noastra)
    10. Incearca ca toate elementele de lemn sa aibe decoratiuni asemanatoare cu capriorii existenti, daca sunt.

    Sfat final – cauta un arhitect, sau daca esti decis la diy rasfoieste niste carti de arhitectura. E pacat sa trantesti o pleasca de lemn acoperita cu policarbonat. Pana si fotografie postata de tine arata ca terasa aia se incadreaza in arhitectura si cromatica curenta a casei.

    00
    • Folosesti numai cuvinte urate: calcul, arhitect, dulgher….

      Tu presupui ca Vali vrea foisor cand de fapt el are nevoie de o ocupatie:)))

      00
  21. Sau cumperi o pagoda de la fluture :)

    00
  22. pentru genul asta de terasa oare trebuie autorizatie de construire? citind pe aici mi s-a deschis apetitul de putin santier pt o terasa de genul :)

    00
    • Ai nevoie de autorizatie doar daca esti certat cu vecinii:)

      00
    • Da, trebuie autorizatie. In oras va trebui sa scoata, ca nu stii cum il pareste un vecin invidios (uite asta al dracu’ ce bani are sa-si faca linga casa). Si placuta pe poarta cu durata constructiei (ca sa nu te mai pareasca vecinul). Citeva sute de lei + proiect – o mie doua :). Ar fi grozav ca proiectul sa fie pe bune (cu detalii de arhitectura, detalii de chertare, calcul vant, zapada etc etc – vise… S-a dus dracu nobila meserie de arhitect)
      La tara poti sa faci si observator astronomic ca nu se supara nimeni, eventual mai vine unul sa te intrebe „Coane, ce e hardughia aia din curte? Observator? Bravo dom’le! Si ce faci cu el ?”

      00
    • Orice constructie, chiar si o magazie, are nevoie de AC.

      00
    • Mai puțin construcțiile temporare.

      00
    • @Laura. Si alea temporare au nevoie de AC. Daca ai un container de ex, ai nevoie minim de o autorizatie de amplasare. Cititi legea 50/1991. La art 11 sunt exceptiile.

      00
  23. Unde-i fluture cand ai nevoie de el? :-S

    00
  24. Las mai jos varianta mea (4.5×6, asadar similara). Daca e de interes, cred ca (Vali) ai emailul meu si iti pot detalia dimensiuni/prinderi/etc. Nu intru aici in toate detaliile ca sa nu imi porceasca tot internetul terasa :).
    https://imgur.com/IYYPQLc

    00
  25. Cum vei rezolva cu zăpada care se adună acolo, așa cum se vede parțial și în poză?

    00
  26. Am vazut pe pagina asta de Facebook mai mult lucruri interesante:

    https://www.facebook.com/teraseoradea/videos/1116282442455775

    01
  27. Înălțimea e importantă, dacă te hotărăști să NU faci acoperișul transparent. Din experiență, am pornit de la 3 m și am coborât spre 2.5 m, pe o adâncime de 2.2 m, cu un acoperiș opac. Rezultatul: mi-a luat din luminozitatea bucătăriei și a băii (aflate pe peretele comun cu terasa) suficient de mult încât să fie deranjant în lunile de non-vară.

    00
  28. Mai exista varianta cu stilou din metal(tubulari) pe care ii îmbraci cu scînduri de lemn. Dar nu știu cît de scump ar fi.
    Sau…
    Stîlp format din 2 scînduri de 5 / 15 cm cu distanțier între ele (bucata de scînduri cu aceleași dimensiuni). Un fel de sandwich
    https://www.123rf.com/photo_128964180_tunnel-of-wooden-pillars-and-pots-of-flowers-gazebo-in-the-park-sun-beam-lights.html

    Mai salvezi pădurea, n-o pui pe toată in foișor😁

    00
  29. Deci tu vrei un fel de veranda pana la urma.
    Poate-ti vin idei dupa ce te uiti pe linkul de mai jos …

    https://degoedkoopsteveranda.nl/

    00
  30. Eu știu ce aș face.

    00
  31. Hey. Tocmai ce am construit și eu ceva de genul.
    Dimensiunile au fost:
    5400 x 2300 mm (latura mare pe casă)

    Am vrut fără grinzi la mijloc (la față), așa că am luat unele un pic supradimensionate pentru partea din față*. Grinda frontală și cele de suport din față au fost din lemn stratificat.

    Am avut așa:
    # Structură:
    1. Grindă frontală: 140*250mm (lemn stratificat)
    2. Stâlpi „la față”: 140*200mm (lemn stratificat), stâlpii pe care vine grinda frontală
    3. Stâlpi la perete: 50x50mm (confier, nestratificat)
    4. O grindă pe casă, prinsă în centura de beton dintre etaje: 140*250mm (conifer, nestratificat). Adițional, ei stau pe stâlpii de la punctul 3, dar sunt mai degrabă decorativi. Grinda de pe casă e prinsă cu ancore chimice în centura de beton dintre din etaje.
    5. Nouă grinzi motaj acoperiș, nu găsesc dimensiunea în proiect, dar cred că sunt 50x50mm, conifer.

    # Acoperis:
    Am avut aceași considerent ca și tine, terasa ar veni pe latura orientată spre nord. Deci ne interesa să pierdem cât mai puțin lumină naturală. Tot din experiența vecinilor îți spun că nu e o idee bună să faci un acoperiș convențional (țiglă metalică/normală/orice opac). Se va pierde lumină multă.

    Eu am montat un acoperiș de policarbonat solid compact transparent.
    După montaj, ne-am dat seama că ne place cum arată semi-transparent așa că am lăsat folia din partea de jos pusă.
    http://www.eplastice.ro/policarbonat-compact-transparent-4-mm

    Am avut nevoie de 3 plăci pentru a acoperi suprafața necesară nouă, din ce am înțeles, se produc la 2050 x 3050 mm. Lucru care ar fi cam nasol pentru tine că vrei să te întinzi la 4m.

    Am văzut niște montaje drăguțe de policarbonat structurat. Au cei de la Leroy un video de instrucțiucțiuni, aș fi confortabil cu un montaj de genul (de regulă se montează pur și simplu policaborbanatul de genul cu șuruburi de tablă direct pe lemn):
    https://www.youtube.com/watch?v=tD88kAGFo5o

    Concluzia noastră după montaj e că nu e era musai să fie transparent, dar ajută să nu fie opac.

    * un pic supradimensionate pentru că am montat și un leagăn (pentru un copil de circa 15kg), structural puteam folosi și ceva un pic mai mic, din experiența vecinilor. Dar neapărat lemn stratificat dacă nu vrei stâlpi intermediari.

    00
    • ce lemn stratificat ai pus și de unde l-ai luat?

    • Lemnul stratificat este tot conifer (molid) dar nu cunosc sursa, a fost comandat de furnizorul care s-a ocupat cu montajul pe baza unui necesar făcut de un inginer structurist. Am scris acum să întreb.

      Am mai cumpărat eu pentru alte proiecte DYI inclusiv de la Hornbach: https://www.hornbach.ro/shop/Grinda-lamelara-lemn-stratificat-Glulam-90x200x6000-mm/5483836/produs.html

      Pentru dimensiuni custom, un prieten care a construit ceva similar a apelat la un furnizor de parchet stratificat (i-au lipit câteva grinzi fără probleme).

      Dacă vrei să pui fără stâlp la mijloc (și se poate sigur pe distanța aia), iei cel puțin grinda din lemn lamelar și pune partea mai lungă pe „cant”
      Cam așa arată la mine
      https://imgur.com/a/IdQzLFk

      Așa arată policarbonatul solid cu folia încă pe el. El e transparent, dar ne place cum arată așa, n-am zgârit folia de jos așa că o vom păstra o perioadă pe cea de pe fața de jos.

      ______

      Mi-am dat seama că n-am spus nimic de înălțime: la mine, la față e 2.8m. Dacă poți, încearcă la față să fii cât mai spre 3m că va arăta mult mai aerisit. Dar tu ai nevoie de de considerabil mai multă pantă.

      00
  32. 1- 12 x 12 cred ca e suficient,
    2- Din experienta poti pune policarbonat, dar de calitate (adica Makrolon nu chinezarii) si cat mai gros, minim 8. Cu U uri si H uri, si cu fata uv in sus, ca am mai vazut …
    3. Inaltimea la casa sa fie at mai mult iti permite, deci 3 in cazul tau, ca sa circule aerul cald pe sus, si ca sa ai panta sa se duca jos zapada de pe ea iarna

    00
  33. NOU
    #60

    Eu am facut asa si ne place cum a iesit.
    Inaltimea de la podea la baza grinzii lungi cea mai de jos (cea orizontala din stanga pozei tale, de-a lungul foisorului) este de 2.1m. Suprafata e de cam 5.5m x 4m (adica distanta de la casa la stalpii exteriori e de 4m, acoperisul se revarsa mai vreo 30-40cm dupa grinda). Langa casa e, desigur, mai inalta treaba, grinda prinsa pe casa fiind pe la 2.8m.

    Grinzile, capriorii si contravanturile (vad ca sunt si in poza ta) sunt toti de 10x12cm, cumparati din Hornbach. Acoperisul, peste capriori, este din mabriuri, tot din Hornbach, de-alea de 4000x145x19mm. Peste e folie anticondens apoi sindrila bituminoasa (gen solzi), tot din Hornbach. Pe margini si jos am folosit sorturi si jgeaburi tot de la Hornbach.

    Pentru vopsit am folosit un lac nuantat pe baza de apa, foarte misto, de la MBM Lenux (firma de traditie in domeniu in Timisoara). S-a dat in 3 straturi, arata foarte bine. Constructia are aproape 3 ani, arata brici. A facut-o un singur om, meserias in domeniu, i-a luat cam 3 saptamani (a lucrat singur tot, de la rindeluire, slefuire pana la montaj si vopsit, eu l-am ajutat doar sa facem un dop de beton pentru un stalp si alte maruntisuri nesemnificative).

    E greu de inteles din poze daca inaltimea asta ar fi OK si pentru tine, dar daca vrei iti pot share-ui cateva. Nu as face-o nici prea inalta, o sa iti ploua sub ea cand bate si vantul, o sa te bata si soarele mai mult timp… La mine acel 2.1 la baza grinzii joase se traduce in ~2.33m la lambriu, adaugandu-se latimea grinzii si a capriorului. Deci e spatiu destul, nu suntem familie pitica si ne e foarte OK.

    00
    • NOU
      #61

      Vai de plm, ca nu am avut rabdare sa recitesc tot rahatul inainte de a posta si am plin de greseli pe acolo. Una de kkt ar fi „mabriuri” = lambriuri. Nu inteleg cum am putut sa scriu atat de rau! :D
      Legat de vopsit: primele 2 straturi se dau pe elemente inainte de montaj, dupa ce sunt rindeluite, slefuite etc. Stratul final se da cand e lemnul montat pe casa. Asa arata tipla si e bine acoperit cu lac si in zonele care nu se vad, da o protectie mai buna lemnului.

      00
  34. cauta alumawood au chestii prefabricate in state ca sa te inspiri pentru design.
    Eu zic sa mergi pe stalpi patrati de otel de 10x 10 cm , ca ai nevoie doar de doi si apoi grinda dintre ei de 10-25 cm, dar o poate calcula un inginer structurist. https://imgur.com/a/qHbL6z7
    Gasesti dimensiunile in inch daca cauti la cele prefabricate daca cauti pergola sau patio cover.
    3m metri, pune un ventilator in mijloc cu lumina , scapi de tantari daca ai prin zona.

    00
  35. Făcută de mine, fara sa am nici o experiență. https://imgur.com/gallery/p7GzkcZ
    Înălțime 3 m, cu cădere . Căpriori de 12, scândură de 2cm suprapusă, acoperita cu șindrilă bituminoasă.

    00
  36. Avem o terasa lipita de casa, dar e si pe colt, cu acoperisul in doua ape, cu o grinda pe diagonala, diminesiuni 6 x 8 m . Legatura cu casa se face acolo unde este grinda intre etaje, in cazul meu la 3,2 m inaltime, iar in exterior ajunge la 2,4 m de sol. Noi pe acoperis am pus sindrila bituminoasa neagra, este toata ziua in soare (in S-E) si nu se incinge, fiind la inaltime mai mare.

    00
  37. Scuze, hit the wrong button. Eu am un foișor făcut de mine lipit de casă. Îți pot trimite poze sa vezi cam cum arată, pentru inspirație. Înălțimea la casă e 3.1m, înălțimea minima e 2.3, pe exterior. Pe interior se scad 10cm, grosimea bîrnelor. 4x4m amprenta, am folosit doar bîrne de 4m. Scindura peste bîrne, carton asfaltat peste. Nu tabla, face zgomot la ploaie. Lazură Duraziv pe bază de apă dată în trei straturi peste toate lemnele înainte de montaj. Totul montat cu șuruburi și elemente L de tabla 2.5-3 mm. 15cm de beton turnat amprenta, pavele. Stîlpii prinși în picioare metalice prinse în ciment la turnare (picioare adînci de 50cm). Închisă cu folie transparentă. Primele panouri solare pe acest foișor le voi monta, pe uumă pe casă, că asta e fix spre sud.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.