Bricolaj: înlocuitor drujbă și ascuțit burghie

1.

Caut un ascuțitor de burghie, altceva decât mizeria asta. Nu reușesc să țin unghiul corect când le ascut cu flexul și caut o altă soluție. Am văzut că există mașini speciale pe la ~200 lei, dar nu știu pe nimeni să aibă așa ceva, să cer o părere.

 

2.

Dacă nu vreau drujbă, ce soluții am? Nu îmi place faza cu lanțul, cu ascuțitul lanțului, nu îmi place faza cu uleiul de uns, și chiar dacă e electrică tot are nevoie de aceste două componente pe care nu le vreau în viața mea.

Am tot procesat lemn cu circularul pe baterie (Makita DSS611Z) până l-am ars. Cu ăla sabie parcă durează prea mult să tai. Mă gândesc la un circular staționar. La ce mă uit? 2000W?

 

bricolaj-244

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. nu stiu la ce te uiti, dar noi cred ca ne uitam la o parte a beciului tau :))

    Comentariu apreciat.985
  2. Când faci lichidare de stoc la topoare?

    Comentariu apreciat.612
  3. NOU
    #5

    gagicile au pantofi, Vali…nu zic nimic sa nu-l supar :))

    Comentariu apreciat.326
  4. Solutii pentru ce? Mai exact, ce operatii cu lemn vrei sa faci?

    231
    • să tai lemn care nu este mereu molid.

    • “ nu este mereu molid.”

      are zile mai nașpa când e răchită?

      Comentariu apreciat.1431
    • Cea mai versatila unealta de taiat / procesat lemn ramane circularul manual. Cauta un model cu motor fara perii ( brushless ) sunt mult mai fiabile si mai puternice. Eu am un Makita DHS680 si il folosesc destul de des am schimbat 2 panze tocite, dar nicio urma de probleme tehnice.

      Daca nu iti mai place cel manual, poti sa iti iei unu stationar ( mitre saw ) dar nu vei mai putea sa faci taieri in lung ( in caz ca „procesai” lemnul in acel fel ).

      231
    • Daca prin stationar intelegi circular cu masa, da, e o investitie buna pe langa casa, doar sa nu fii prea atasat de degete. Neaparat masa sa fie din material solid, nu tabla, si sa aiba santuri de ghidaj, sa poti face sanii si alte accesorii. Dewalt ar fi pe primul loc intre astea de buget. Apoi Bosch albastru. Makita pare ok, dar am unul ars in pod, asa ca am rezervari, desi in general sunt fan.

      Daca prin stationar intelegi „mitre saw”, e mai limitat, dar totusi destul de util. As recomanda cursa de 30 cm si motorul inclinat, sa poata taia si cu capul inclinat.

      180
  5. Recuzită pentru noi filme istorice. Răscoala blogerilor. Muma Pădurii IG.

    Comentariu apreciat.342
  6. Burghiele nu se ascut la flex, din cauza turației mari se „arde” oțelul, ci la polizorul normal cu turatie mica. Si intotdeauna unghiurile depind de materialul de procesat, nu e ceva standard pentru orice.

    Comentariu apreciat.491
    • Burghiele se mai „ard” (decalesc) si de la turatia prea mare a bormasinii. Prima data cand am luat contact cu o masina verticala profi am ramas prost la ce turatie mica mergea. Burghie bune se gasesc si la furnizorii de masini unelte. Pentru noobi au la Rocast burghie si scule aschietoare profi la preturi accesibile.

      120
    • Depinde, daca iei un polizor clasic de 150mm cu 3000 rpm iesi la aceeasi viteza in metri pe secunda ca la un flex de 115 la 10000 rpm, ca la flex nu ascuti pe cantul rotii, deci raza scade si mai mult. Oricum otelul rapid rezista la abuzuri, nu se arde asa usor.

      70
    • @Big – Cred ca nu ai incercat combinatia HSS + 316L.

      00
  7. Eu nu inteleg de ce ai ascuti burghie, suna ca si aia cu vulcanizatul prezervativelor.
    Cand cumpar burghiu iau de calitate si ma tine cu anii. Plus ca nu e chiar asa scump un burghiu nou.

    Indecis. Tu ce zici?3526
    • Geez! Burghiele nu sunt de unica folosinta! Niciodata nu au fost. Si cutitele de bucatarie le arunci cand nu mai taie?
      Si on topic: polizor de banc, pt burghie merge si cel mai de 2 lei posibil. Si un ghidaj la unghi pt burghie pt el, dar in timp iti formezi mana si nu ai cu adevarat nevoie de el.

      Comentariu apreciat.291
    • Am avut coleg, meseriaș bătrîn, care a învățat meserie cu palme după cap și care ascuțea burghiele la polizor fără niciun ghidaj și ieșeau brici. A, ne-a mai confecționat la fiecare chei imbus din ceva fier beton oțelit toate făcute de mână la polizor. Pentru el nu exista ”Nu se poate”.

      126
    • mda mai ales cuțitele alea de 100-200 euro bucata. Ar fi și culmea :)

      40
    • @big,
      burghiele pe care le folosesti pe langa casa sunt in general de 3 feluri:
      pentru beton, pentru lemn si pentru metal.
      pe cele pentru beton nu prea ai cum sa le ascuti acasa (au ceva material diferit in varf, iar geometria lor nu e prea simpla), pe cele pentru lemn nu prea ai de ce sa le ascuti (sunt relativ ieftine, nu se tocesc prea repede si oricum varful lor nu e prea „drept”).

      raman cele pentru metal.
      aici ai poti justifica ascutitul daca le folosesti industrial.
      totusi, pentru acasa situatia se complica.
      in primul rand nu le folosesti suficient de mult incat sa justifici unelte de ascutit plus munca si invatare.
      apoi, ca sa le ascuti iti trebuie o unealta buna (sa stie ce trebuie sa faca si sa fie din materiale care pot prelucra un burghiu solid pe care il folosesti sa gauresti metale).
      si mai trebuie sa te pricepi (sa inveti – sa ai de unde, sa exersezi, etc).
      burghiele mederne au varfuri cu geometrie complicata (gen unghiuri specifice, un cap pilot de diamentru mai mic care face o gaura mai mica inainte gaurii finale, etc).

      si problema cea mai mare e ca nu trebuie sa le incalzesti prea tare pentru ca strici duritatea materialului.
      de asta si gaurirea cu ele se face la turatii mai mici si se folosesc impreuna cu lichid de racire.

      acum, de ce as vrea sa ascut asa ceva (si cum si cu ce as putea sa o fac) cand un set de dewalt cobalt extreme (eventual cu 1-2 inlocuiri pentru cele mai folosite marimi) tin pe langa casa mult si bine?

      da, daca iti iei burghiu cu coada hex ca sa il pui in masina de impact.. e posibil sa nu il folosesti cum trebuie si sa il strici prea repede, dar atunci nu prea te pricepi nici la ascutit.. si degeaba iti iei unelte pentru ascutit.

      Comentariu apreciat.301
    • Fiecare cum vrea. Eu le ascut si imi ia 30 de secunde. Pe un polizor obisnuit care mai are si alte scopuri, nu doar sa ascuta burghie. Am ascutit si pe flex la nevoie, cand se rupea burghiul „in teren”.
      In general le ascut pe alea mai mari, de 20-50 de lei bucata. Alea de 3-5 mm le cumpar si eu la duzina si le ascut rar cu dremelul, ca sa nu fac un drum la Leroy pt un burghiu de 3 lei.

      120
    • @john2381:
      nu prea e cum zici tu acolo. stii ceva, dar nu multe,
      patronul blogului ar trebui sa aiba pana acum polizor de banc, care costa undeva la 300 de lei si nu ascuti doar burghie pe el, se poate folosi pentru un milion de alte lucruri. faza aia cu „burghiele moderne au alte unghiuri” e porcarie, tie nu iti trebuie unghiurile alea daca reascuti burghie acasa. nu prea au relevanta alea daca gauresti doar platbanda ocazionala. alta treaba e ca otelul rapid de buna calitate (din care sunt confectionate burghiele bune) e chiar rezistent la abuz si isi pastreaza tratamentul termic chiar daca se decoloreaza putin. acum, ca o regula generala, cu cat mai mic burghiul, cu atat turatia trebuie sa fie mai mare. stii de ce ti se ard burghiele? pentru ca le dai uneori turatie si avans mic si mai mult freci materialul decat il aschiezi. normal, cu bormasina ta steinhaus nu prea reusesti sa tii burghiul ala drept si sa apesi indestul incat aschierea sa se faca optim, dar asta e deja alta discutie.
      in concluzie: ia-ti polizor de banc cu piatra de oxid de aluminiu si ori diamant de rectificat ori piatra de carborund ca sa ascuti si indrepti piatra polizorului. si poti sa petreci 30 de minute pe youtube sa te documentezi de la oameni mult mai abili decat tine (gen tom’s techniques, this old tony), ca sa dobandesti un skill util pentru toata viata. chiar nu e greu, crede-ma. daca reusesti sa intelegi cum aschiaza scula respectiva, practic ai invatat sa le ascuti.
      spor la ascutit!

      32
    • @inapt,
      tu stii putine si presupui multe.
      mie nu mi se „ard” burghiele si bormasinile nu sunt steinhaus.
      ba chiar reusesc sa scoata span care seama foarte tare cu cel pe care il scotea strungul bunicului.

      daca tu gauresti platbanda ocazionala (sau ocazional platbanda, nu am inteles exact ideea).. de ce ai nevoie sa le ascuti?
      un burghiu bun te tine muuulta platbanda, deci nu ai nevoie sa ascuti.

      altfel, da polizorul de banc e o scula utila pe care o folosesc la diverse chestii, doar nu la ascutit burghie.

      tu esti liber (evident) sa le folosesti cum preferi,
      dar in lumea reala un amator nu va fi mai bine ascutind burghie (nici nu o sa le ascuta asa cum vezi tu pe youtube si nici nu o sa le consume suficient incat sa merite ascutitul).
      asa ca eu imi mentin recomandarea: burghie bune folosite corect.

      00
  8. Eu folosesc asta. E destul de ok. https://www.lidl.de/p/parkside-bohrerschaerfgeraet-pbsg-95-e6-95-watt/p100350865. Mai este unul care e si pentru foarfeci si cutite

    104
  9. 1. cumpara burghie bune si foloseste-le corect.
    nu o sa ai nevoie sa le ascuti (cand chiar se strica e mai ieftin / simplu sa le inlocuiesti).

    2. in functie de ce ai nevoie sa tai.. alegi unealta cu care tai.
    drujaba de obicei nu prea e interschimbabila cu ce spui tu.

    ma gandesc ca ai nevoie pentru lemne de foc, caz in care drujba cam e cea mai buna unealta.
    totusi, daca ai taiat cu circular de mana (care nu are adancime mare de taiere + nu prea taie busteni).. poate ai nevoie de altceva.

    1312
  10. 2. Fierastrau cu banda….dar pentru busteni ar trebui un aparat mai mare (cu banda mai lata) sa faca fata si sa tina mai mult.

    Pana la urma drujba este sfanta – mult mai versatila si mobila. Poate incerci o drujba mai scumpa, nu mi s-a intamplat sa trebuiasca sa ascut lantul mai mult de 1 data pe an ca tai lemne doar pt mine, nu tai pt juma de sat.

    140
  11. Alea sunt ale tale? Cred ca te incadrezi in categoria colectionarilor. Nu am vazut in viata mea atatea topoare si securi la un loc. Tu sigur nu ai ceva informatii? Vin rusii?

    53
  12. //offtopic

    uite cum se foloseste corect drujba
    https://www.facebook.com/watch?v=1313112336228710

    12
  13. … au inflorit toporasii si la Brasov !!!

    Comentariu apreciat.340
  14. La fierastrau sabie conteaza ENORM lama. Cu orice rahat Erbauer si ce no-name am prins zici ca da in gol. Cand am luat lama Bosch, desi forjata de mine anterior enorm de mult, parca am taiat in unt. Poate te ajuta si sfatul asta.

    130
    • Eu am cumparat un fierastrau sabie pentru a taia bca. Am luat o lama bosh care costa aproape cat fierastraul (unul ieftin). O lama buna compenseaza o scula ieftina.

      80
    • ”O lama buna compenseaza o scula ieftina”. Sunt de acord dar ca să tai BCA nu-ți trebuie neapărat lame speciale de la Bosch :)

      30
  15. NOU
    #35

    Depinde ce inseamna sa procesezi lemn. Circularul de mana nu e precis deloc, iti trebuie ghidaj sa tai curat si drept. Un miter saw e cea mai buna varianta daca vrei sa tai perpendicular, mult si repetabil. Un circular de banc e bun daca vrei rip cuts.

    Offtopic, m-am tot chinuit cu diferite scule electrice sa tund copacul din curte. Pana la urma cea mai buna scula a fost un Silky Pocket Boy. Taie dracia aia de zici ca are motor.

    40
  16. Dacă ai fobii la drujbe pentru tăiat lemne recomand o capră și un joagăr.

    71
  17. Holly Christ! Inițial nu mi-am dat seama ce-i poză.

    Zici că ești omul de pază al unui pension de domnișoare. :)

    90
  18. Bombele se taie cu flexul, nu cu circularul. N00b!

    91
  19. Ceva de genul asta la circular. Taie si de sus in jos…si in lung. Or fi si alte modele mai ieftine. Am gasit filmul pe youtube ca sa vezi despre ce e vorba. E versatil.

    Makita LH1201FL

    https://www.youtube.com/watch?v=d6dQwE96DyM&ab_channel=Matt%27sSheddyThings

    20
  20. Eu am ascutit burghiele cu polizorul. Am unul mic, Einhell si imi e mai usor sa le tin cu mana la unghiul potrivit. Eventual cu o bucata de lemn, taiata la „unghiul care trebuie” si o sprijini de masa.

    Sau, daca vrei neaparat, sunt ascutitoare de burghie la vreo 30-40 eur ca sa iti faca asta automat: https://www.amazon.de/-/en/G%C3%BCde-Universal-Sharpener-Drill-Bits/dp/B003N7QT2A/ref=sr_1_6?keywords=drill+sharpener&qid=1684248574&sprefix=drill+sha%2Caps%2C128&sr=8-6 . N-am folosit niciodata desi e pe lista mea de cumparaturi pe la pozitia 340.

    00
  21. Drill Doctor 500 vezi filme youtube

    Iti complici existenta cu orice altceva. Ia o drujba electrica bosch sau makita cu lama de minim 350cm.
    Un ascutitor de lant este ~150 lei la dedeman.
    Apoi o capra. Au una misto la Hornbach https://www.hornbach.ro/p/capra-de-fierastrau-metalica/8055391/
    Stiu ca o poti face usor, dar cumpar-o pe asta.

    Ce am zis mai sus, folosesc.

    30
  22. Toate circularele stationare ce au fost mentionate mai sus sunt bune doar pentru taiat lemn de constructie care este drept.
    Nu te gandi sa tai lemn de foc cu el. o sa il arzi foarte repede.
    Lemnul verde are tendinta sa stranga lama si ai ars motorul dupa cateva tentative.
    Pentru lemn de foc un circular stationar home made cu putere sufucienta (din ala care are curele. Cureau absoarbe socul.) Makita ce ai zis ca ai ars are panza direct pe axul motorului.
    Sculele astea ce le cumparam noi sunt la limita de hoby nu pentru forjari zilnice.

    Alta chestie importanta e ce fel de lama folosesti pentru lemnul ce vrei sa tai.
    Daca tai lemn de contructie si vrei calitate ai nevoie de lama cu min. 60 dinti.(cross cut blade)
    Daca vrei sa spinteci lemn foloseste o lama cu 24 dinti (ripping blade)
    Pentru panouri din pal, mdf sau osb foloseste o lama cu 40 dinti (combination blade)
    Foarte multa lume neglijeaza aspectul asta legat de lama

    Parerea mea e ca pentru lemn de foc cea mai sfanta e drujba.

    170
    • Foaia circularului se pune in concordanță cu tipul lemnului de prelucrat, adica marimea ceaprazului.

      01
    • Am incercat si eu. Mi se pare periculos cum sare lemnu. E mai sigur cu drujba. Cirularul ala de masa e ok pentru placi de lemn sau barne si nu pentru lemn neusacat sau crengi

      10
  23. Iti recomand sa iti cumperi acest suport: https://www.emag.ro/suport-metalic-tip-capra-pentru-taiat-lemne-timeless-tools-capacitate-100-kg-hop1000999/pd/DFXKVMMBM/
    L-am folosit si super ok. Poti pune mai multe lemne.
    Pentru taiat, cea mai buna varianta este drujba. Am observat ca ai Makita (unele scule). Iti recomand sa cumperi o drujba electrica cu lama de 40cm cu putere mare. Pentru ascutit lanturi – pe str. Aurel Vlaicu este o firma care iti ascute lanturile la un pret bun. Oricum nu se vor uza foarte repede daca nu tai lemn murdar (nisip, noroi).

    10
  24. Apropo de scule pe baterii și mai ales Dewalt. Noi lucrăm exclusiv cu Dewalt și nu mi se pare normal ca o baterie de 5A folosită pe un flex să se descarce după 15 minute de tăiat cu un disc de 1. Flex nou , luat de 2 luni. Tăiat ceva lejer, nu în forță.

    30
    • Flexurile consuma mult mai mult decat o filetanta de ex. Pe Makita LXT, brushless, 3A ma tine 8-10 minute de taiat efectiv cu disc de 1mm. Pe filetanta, aceeasi baterie ma tine toata ziua.

      00
  25. Nu stiu cu inflatia asta, ca n-am mai avut nevoie sa cumpar, dar cat costa un burghiu? Merita sa te chinui cu ascutitul? E un amarat de sfredel, wtf…

    13
    • Ala e pentru gradinarit. Cred ca Vali are nevoie de ceva pentru taiat lemne, nu crengi de pomi.

      10
    • Salut Marin,
      Asa este, dar cu lama de 420 mm vei taia lejer lemne de 210 mm diametru. Trebuie incercat, e o senzatie minunata, am varianta foldable de 240 outback, e incredibil chiar si in stejar uscat.

      00
  26. Aparatul de ascuțit burghie funcționează cu discuri mici de polizor . Deci folosește un polizor

    00
  27. Fierastrau sabie.
    Cei ce recomanda circular banda sau circular normal cred ca nu au fost niciodata cu drujba in padure sa inteleaga la ce se foloseste drujba. S-au uitat pe net la concursuri cu drujbe.
    Cel mai aproape de folosirea acasa, in curte a drujbei, este fierastraul sabie.

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.