Bricolaj: Căsuța pisicilor

Pentru ca ne-am hotărât să adoptăm două din pisicile din episodul anterior (https://zoso.ro/bricolaj-pisici/) și vine vremea rece, am tot căutat o căsuță potrivită pentru semi-exterior (o terasă acoperită). Fiindcă am găsit doar chestii ori fără izolare și obscen de scumpe, am pus osul la treabă și m-am apucat să le fac o căsuță.

Experiența mea la bricolaj este aproape zero. Aveam ceva unelte prin magazie, mi-am cumpărat doar un banc de lucru și un pendular. Au costat vreo 600 de lei împreună dar nu le pun la socoteală pentru că am de gând să le folosesc și la alte proiecte.

Să începem! Cum altfel decât cu o vizită la Hornbach. Știam că vreau să fac o structură de tip sandwich cu lemn, aveam dimensiunile și modul de îmbinare stabilite, dar nu eram hotărât ce să pun pe exterior. După o inspecție rapidă a materialelor disponibile am hotărât să plachez cu lambriu de PVC pe exterior și cu placaj pe interior. Între ele polistiren extrudat. Structura cu cherestea de 18x60mm. Placajul l-am debitat la Hornbach, știam că e destul de greu să tai drept pe distanță mare cu pendularul, mult peste nivelul meu de competență.

Pentru că voiam să fac o structură din panouri, am bordurat și întărit toate plăcile de placaj cu lemn, prins în holțșuruburi (de inox, să nu ruginească) îngropate. Cheresteaua am tăiat-o la dimensiuni cu pendularul. În 2-3 ore am făcut toate panourile, inclusiv cu pre-găurire pentru holțșuruburi, să nu se crape lemnul. Aveam un zencuitor manual și mi-am blestemat zilele, a fost partea cea mai grea. La următoarea vizită la Hornbach mi-am luat un burghiu hex cu zencuitor, cred că economiseam mult timp și efort dacă îl luam de la început.

Faza următoare a fost cea de asamblare a panourilor. Am dublat pe pereții cei mai mici scheletul de lemn pentru a avea în ce să prind holțșuruburile. Aș fi putut lua cherestea mai groasă dar mi-a fost lene să calculez cât o să am nevoie de fiecare dimensiune, am preferat o singură dimensiune.
Am decupat o ușă și o fereastră în placaj iar marginile ușii le-am întărit cu profil de lemn. Pentru fereastră am folosit o placă de acril de 4mm, transparent, pe care am taiat-o în două, astfel încât să aibă izolare termică. În interiorul scheletului am umplut cu polistiren extrudat, lipit cu ceva spumă de la Soudal și prins din loc în loc și cu niște holțșuruburi (cu atenție să nu iasă capetele în interior).
Pe margini am fixat colțar de lambriu PVC. A fost un pic complicat să-l tai la unghi (aveam un bomfaier și un profil pentru tăiere în unghi) dar a ieșit surprinzător de bine. Plăcile de lambriu au intrat glisat pe profilul colțarului. La placa de acoperiș am folosit un profil simplu, în L. Am lăsat decupături pentru ușă și fereastră în lambriu dar, la un moment dat, am obosit și nu le-am aliniat chiar perfect. Am decretat că este suficient pentru căsuța pisicilor și am băut un pahar de whisky în cinstea acestui fapt.

Nu am vrut să folosesc vopsele sau lacuri, acesta fiind și unul din motivele pentru care am ales lambriul PVC. Pe jos am pus niște folie transparentă, care se folosește de obicei la dulapurile de bucătărie.

Căsuța a fost riguros inspectată de toate pisicile din vecini, motiv pentru care cele pentru care am construit-o nu prea o folosesc :D. Nici nu este foarte frig încă, preferă să doarmă în culcușul lor, pe treapta de la terasă.

Costurile proiectului:

* Placaj fag: 75,28
* Cherestea rindeluită (18x60x200): 12 x 11,9 = 142,8

* Polistiren extrudat: 46,6
* Adeziv spumă: 29,1
* Placă acril 4mm: 15,4

* Lambriu: 57,75
* Profil L lambriu: 5,5
* Colțar lambriu: 2 x 5,3 = 10,6

* Folie: 19,90

* Burghiu zencuitor: 11,9
* Holțșuruburi, șmirghel: ~60

TOTAL: <500 lei

Durată: 3 dupamieze de weekend, cu un pic de ajutor din partea unui vecin la ținut și măsurat/montat profilele și plăcile de polistiren și PVC. Mie mi-a plăcut și am de gând să-mi mai găsesc proiecte de genul.

Voi ce meșteriți în timpul liber?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Frumoasa casa le.ai facut dihaniilor, felicitari.

    Tip: dihaniile trag la caldura. Sansele sa isi faca culcus acolo cresc daca au o sursa de caldura (alta decat ele insele) .

    Cel mai simplu e cu un element Peltier.
    Probabil cativa din astia sau unul mai mare. Altminteri izolatia…nu are ce sa izoleze.
    https://cleste.ro/modul-racitor-termoelectric-peltier-tec1-12706.html

    00
    • M-am gandit la un presulet electric, vedem daca e nevoie.

      00
    • fara surse de caldura: animalul va iesi afara si de la diferenta de temperatura se va imbolnavi

      cotetul trebuie facut astfel incat sa nu vina vant/zapada de afara si sa pastreze caldura; eu am la caini izolatie de polistiren de 5 si paie in cotetele lor

      pt pisici proabil merge culcus din ceva material…saltea, burete..nu stiu..ale mele dorm pe perna…fix in capul norocosului ales de ele…

      00
    • Ideea era sa fie ceva sursa de caldura sa nu inghete umezeala/condensul facut de ele, sa tina undeva la 4-5 grade temperatura.

      00
    • Din ce zic vecinii mei de aici la tara, unii care au pisici semi-salbatice: nu puneti saltele / burete etc, ca, daca se umezesc nu mai tin de cald. Astia recomanda paie, cica is ideale pentru animalele astea de afara. Nu se uda si tin cald.

      Constructia arata BETON! Felicitari :)

    • Pisicile or sa stea in cutia de carton in care a venit bancul de lucru.

      30
  2. Arata foarte bine, dar am dubii ca o vor folosi.
    Rareori am vazut pisici sa intre intr un spatiu de acest gen, in primul rand pentru ca le displace ideea de a avea o singura intrare/iesire – daca vine un dusman la usa le prinde usor. Dusmanul poate sa fie si alta pisica cu care nu se inteleg. Este si cam aproape de pamant, pisicile se simt in general unsafe la nivelul solului.
    Ne spui cand se face mai frig daca a avut succes. Poate la usa sa ii pui un material batant ca sa nu intre vantul?

    00
    • Au momente cand intra si momente cand nu vor. Le-am pus culcusul lor in interior, sa prinda mirosul familiar. Deschiderea este destul de protejata de vant, vedem daca e nevoie de o inchidere.

      00
  3. Eu așa ceva pt fiul meu: https://imgur.com/a/RIQokEs. Câteva ore prin magazine pt cumpărat tot ce am nevoie, un weekend și 500 de lei mai târziu era gata.

    10
  4. Foarte frumos. Daca se va decide o pisica sa o foloseasca pe perioada iernii, pentru confortul ei, micsoreaza usita de intrare la 1/2 din cat e acum si/sau acopera intrarea cu o bucata de mocheta taiata fasii ca sa tina frigul afara. Pune inauntru 2 cutii de pantofi in care sa se ghemuiasca pisicile sau muta-le culcusul curent in cutie. Felicitari! Cred ca deja te poti gandi la un proiect mai ambitios – ex: casuta de gradina pentru unelte – e acelasi lucru doar la o scara mai mare. Poti folosi fara probleme vopseluri si lacuri pe baza de apa.

    00
  5. Urmeaza partea cu adevarat dificila, sa le convingi sa o foloseasca.

    00
  6. Imi ramasesera niste piese si am zis sa nu le arunc https://postimg.cc/2bKqx4jR

    00
  7. Eu i-am făcut una pentru apartament, dar și-a pierdut interesul pentru ea și tot la picioarele noastre vrea să doarmă. https://frankfurt.apollo.olxcdn.com/v1/files/y0qtoehl5gg23-RO/image;s=1000×700

    00
  8. Arata foarte tare, bravo!
    Baga in casuta “ceva” de-al lor sa recunoasca mirosul si un pic de iarba matzei (gasesti prin magazinele de animale)

    00
  9. Cu atâtea pisici pe acolo sigur va iubesc vecinii!

    10
  10. E bun ce ceva bancul ala de lucru? Ca am si eu in plan sa iau unu si wolfcraft era pe lista.

    00
    • *de ceva

      00
    • E mediocru. Cadrul este solid si usor, se poate rabata/strange cu un pic de efort dar sistemele de strangere a celor doua placi sunt de plastic si de proasta calitate.

      00
    • Se pun doua platbande care sa-l intareasca (pe diagonale), o blana prinsa in suruburi peste placile alea, si apoi poti sa pui o menghina de banc de 5kg. Si-ti faci treaba cu el, poti sa tai si piese prinse in menghina, cu bomfaierul sau polizorul unghiular.

      00
  11. NOU
    #31

    Fara suparare, imi aduc aminte de un pasaj din „Toate panzele sus!”… Cand Mihu i-a facut cainelui Labus un cotet pe punte. Pe care Ismail l-a si pictat („frumos pictam…”). Iar Labus… A venit, l-a mirosit, a ridicat piciorul din spate si…

    00
  12. Orice motan va trece pe acolo o va „marca” și pisicile nu vor mai folosi căsuța.
    Mai bine cutii de carton schimbate săptămânal.

    00
  13. Daca dorm iarna peste noapte in cutiile alea, trebuia sa le faci mai bine izolate, si fara geam. De fapt puteai sa faci doar o cutie cu o deschizatura rotunda, mai sus de nivelul solului, cat incape pisica, nu mai mare; eu am pus si mocheta peste tot, si pe podea, si pe pereti si pe tavan. La un moment dat am pus si un fel de perdea, sa se traga dupa matza cand intra – ea acolo inauntru isi incalzeste atmosfera.

    Pisicii i-a placut atat de mult, ca nu mai iesea de acolo (tineam pisica afara peste iarna); se trezea la ora de masa, si pe urma se baga inapoi la cotetz. Deasupra custii iara pusesem mocheta, sa poata sta pe cusca – iarasi i-a placut chestia asta, ca avea in ce sa bage ghearele.

    La mine n-a fost asa complicata treaba – polistiren, ceva sipci, OSB si mai ales mocheta. Va trebui sa schimbi mocheta dupa un timp, depinde cat de curata e pisica ta.

    00
  14. Dacă bați holzsuruburile ușor de câteva ori pe partea ascuțită nu mai crapă lemnul.

    00
  15. Berile nu le-ai pus ? :)

    00
  16. Mi s-a stricat clickul dreapta la mouse-ul meu de 350 de lei. Zic mother fucker si am inceput sa ma uit de mousi intre 200 si 400 de lei. Mouse-ul meu era tot 350 de lei acum 8 ani atat e si acum.

    Solutia? 2 click-uri de cumparate de pe net la 3 lei bucata. fix acelasi tip folosit de Corsair (ba chiar Corsair a folosit piese chinezesti eu am mers pe japan) , 2 beri la un prieten problema rezolvata.

    M-am simtit ca nasu cand repara Dacia in curte:))

    10
    • Ca sa mai reduca din avantul consumerist, Suedia a implementat ceva scutiri de impozite pentru cei care isi repara lucrurile si pot demonstra cu facturi. Poti sa-ti inlocuiesti un o-ring la masina de spalat nu trebuie sa o arunci si sa-ti cumperi alta pentru o piesa de 10 centi.
      Deci nu mi se pare nimic SF sa inlocuiesti in click la un mouse (mai ales unul scump) in loc sa-l arunci cu totul. Pentru chestii de genul asta si pentru lucrari ocazionale mi-am luait statie de lipit de la Lidl. Plus ca genul asta de mestereli iti mai scot creierul din priza problemelor cotidiene. E salubru pentru creier sa faci lucruri care iti plac si care au un anumit grad de repetitivitate – Vali spunea ca spala vase pentru asta…

      00
  17. dude, si chiar stau pisicile acolo?
    eu am avut cateva pisici si un lucru e clar, stau oriunde, numa in chestiile de stat pe care le-ai cumparat tu. Cea mai buna decizie a fost cat flap /entry bazat pe chip si sa las pisica sa doarma unde vrea ea/plece sa vina cum vrea

    00
    • Si eu mir ca ar sta in asa ceva. In general nu le plac „vizuini” unde nu ar avea decat o iesire, le place in general sa stea pe chestii inalte de unde sa aiba vizibilitate mare. Poate ale lui sunt dresate. :)

      00
    • Pana si pozele arata asta. Nu vad niciuna in care sa doarma/stea o pisica acolo :D
      Eu zic ca la vara o sa ii dai foc la casutza asta guest_author si o sa faci un gratar pe cinste pe urma lemnelor arse =)

      00
    • Evident ca le place maxim cand le pun culcusul pe acoperisul casutei :D

      00
    • In cateva nopti mai reci au dormit acolo.

      00
  18. Arata bine, cred ca fac una pt catel.
    Nu se vede prea bine, poate imi spui cum ai facut inclinatia la acoperis?

    00
  19. Pe grupul de pisicari de pe fb se recomandă ca în adăposturile pt pisicile vagaboande/de exterior să fie puse paie și nu materiale textile.
    Aparent materiale textile fac condens din cauza diferenței de temperatura, apa îngheață pe materialele respective și ține mult mai rece pisicilor, care chiar riscă să înghețe. Cu paiele cică nu apare problema asta. Deci, dacă nu e ceva foarte pretențios (cu preșulețe electrice, încălzire și alte nebunii), paiele și fânul sunt recomandate.

    00
  20. f fain arata. cred ca e cam overkill polistirenul ala si lipit si prins cu holtzsuruburi :) faceai economie la adezivul ala

    00
    • Initial voiam sa folosesc doar adeziv dar n-am avut rabdare sa se intareasca si l-am fixat si cu holtsuruburi. Da, puteam sa nu folosesc adeziv deloc.

      00
  21. Rezultatul e unul corect, dar pentru obiectele astea mici, si daca tot e hobby, o sa vin si eu cu niste sfaturi necerute de „tuning”:

    Avand in vedere unde e amplasata, cutia aia e la fel de mult obiect de mobilier de terasa cat casuta pentru pisici, lambriul pvc mi se pare o solutie mai putin fericita din punct de vedere al aspectului.
    L-as inlocui cu cele mai ieftine sipci montate una peste alta cu nuturi mici sau cu prindere tip „lamba si uluc”.
    Pentru evitatul mirosului de lac exista optiunea innegritului cu flacara si imbibatul cu ulei de in.
    Sistemul se cheama (putin nefericit) „Shou sugi ban” dar tine o viata, arata de intepenesti si te mai si distrezi.

    2. Inteleg ca nu ploua pe cutie ca sta sub o terasa, dar daca la un moment dat vrei s-o muti, in felul in care e facut „acoperisul” acum, apa se va scurge pe intradosul lui pana la imbinarea cu peretii exteriori care presupun e netratata si o sa inceapa sa strice lemnul.

    Are nevoie de un mic profil cu „nas” care s-o convinga sa curga „in jos”. Se face si asta din doua sipci subtiri pe fiecare latura sau una singura profilata.
    „Invelitoare nu stiu din ce e, dar as face-o fie din tabla vopsita fie din carton asfaltat. Daca e tot din „lambriu pvc” …vezi mai sus.

    3. Am sa presupunca acoperisul are balamale sau poate fi dat jos. daca nu….e bine sa aiba. Face curatatul mult mai usor.
    4. Ar trebui cateva gauri pentru ventilatie la partea de sus sub acoperis (3-4 gauri pe laturi opuse de 5 mm fiecare) si o usita cu balama la partea de sus.
    Altfel diferenta mare intre temperatura de afara si aia dinauntru nu va fi, iar orice solutie de incalzire va fi ineficienta.

    10
  22. Sunt sfaturi bune, multumesc!

    1. Vara nu va sta pe terasa, o mut intr-un garaj/sopron.
    2. Da, pentru stat in ploaie e nevoie de ceva sa “rupa” picaturile.
    3. Acoperisul este o placa la fel cu peretii. Nu are balamale, are niste sipci de ghidare pentru a nu aluneca. Se poate ridica si curata cutia.
    4. Aerisirea e naturala, acoperisul nu se imbina ermetic. E o sugestie buna mai sus pentru inchidere cu mocheta taiata fasii, am sa testez. Nu mi-am propus sa fie incalzita, doar sa nu inghete complet.

    00
  23. Arată foarte, foarte bine.

    00
  24. Are izolatie mai buna decat unele blocuri.

    00
  25. Casa ptr pisici? Serios?? Unii nu au ce face.

    06

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube